[Μετάφραση από την Αγγλική]
«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Κροατική Προεδρία για την πολύτιμη υποστήριξή της στη διάσκεψη αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Καταρχάς ας απαντήσω σε τρία βασικά ερωτήματα τα οποία μπορεί να σας απασχόλησαν. Γιατί βρισκόμαστε εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς.
Γιατί εδώ, λοιπόν.
Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος, όσον αφορά την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν πριν από μια 20ετία, το 2003 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την ιστορική ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης αξιοποίησε περαιτέρω την επιτυχία της Διάσκεψης του Ζάγκρεμπ του 2000, συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων δυτικών Βαλκανίων Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Το σαφές πολιτικό της μήνυμα ήταν ότι το μέλλον της περιοχής συνολικά βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Βρισκόμαστε επίσης εδώ διότι η Θεσσαλονίκη ως ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης συνιστά ιστορικά ένα κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά σημείο. Η πόλη αυτή είναι ένας ουσιώδης κρίκος, ο οποίος συνδέει τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του Αιγαίου, του Εύξεινου Πόντου και της Αδριατικής με τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Γιατί τώρα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον η ευρωπαϊκή οικογένεια χάνει ένα από τα κράτη-μέλη της. Θεωρώ, ως εκ τούτου, ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ άλλοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής της για τη διεύρυνση. Ταυτόχρονα, τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να επιταχύνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το να λέει κανείς ότι έχουν γίνει τα πάντα δεν βοηθά. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικότερο από ποτέ άλλοτε να διατηρηθεί η αξιοπιστία και το σφρίγος του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον θα πρέπει να ακουστούν οι φωνές των εταίρων μας από τα Δυτικά Βαλκάνια πριν την υιοθέτηση της νέας μεθοδολογίας για τη διεύρυνση, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους ως οι πλέον κατάλληλοι και ευαίσθητοι δέκτες και πομποί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτο ερώτημα, γιατί εμείς;
Εμείς, τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τμήμα της ευρύτερης περιοχής επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά σήμερα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Οι λαοί της περιοχής αυτής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και έχουν επίσης ένα μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις. Γνωρίζουμε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον ως τμήμα αυτής της γειτονιάς έχουμε αυξημένη ευθύνη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή. Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία Διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για εμάς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και σήμερα να στείλουμε ένα ομόφωνο και σαφές μήνυμα εκ μέρους όλης της περιοχής.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
η Διεύρυνση είναι ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο το οποίο επέτρεψε να ξεπεραστούν οι μεταπολεμικές διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεισφέρει στο ρόλο της Ένωσης ως σημαντικού περιφερειακού και παγκόσμιου παίκτη. Σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 αποτελεί μια στρατηγική επένδυση στην ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η διεύρυνση θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σταθερή, αξιοκρατική προοπτική πλήρους συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ένωσης, αλλά και προς το συμφέρον της ασφάλειας. Σε εποχές αυξανόμενων παγκοσμίων προκλήσεων και διαιρέσεων αποτελεί μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης αποτελεί βασικό κίνητρο και κύριο κινητήριο μοχλό μετασχηματισμού στην περιοχή. Είναι ένα εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιλογή. Απαιτείται και πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση. Με απλά λόγια, απαιτείται να κερδίσει κανείς τις «καρδιές και το μυαλά» των λαών. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφισημίες εκ μέρους των Δυτικών Βαλκανίων και των ηγετών τους όσον αφορά το που ανήκει η περιοχή και σε ποια κατεύθυνση κινείται. Θα πρέπει επομένως να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία οι δεσμεύσεις τους για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Αληθεύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν. Δεν μπορεί να μην επιβραβεύεται η αντικειμενική πρόοδος και η μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια πλέον να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους ως πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, την βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπή της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή.
Στο πνεύμα αυτό σας καλώ να εκπέμψουμε σήμερα ένα αρραγές και ομόφωνο μήνυμα. Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στον Κροάτη συνάδελφό μου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Radman, και στη συνέχεια στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για τις εναρκτήριές τους τοποθετήσεις.
Σας ευχαριστώ. »
24 Φεβρουαρίου, 2020