Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα για τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Στις μέρες μας, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής μας δραστηριότητας και οι απειλές που προέρχονται από αυτήν είναι υπαρξιακής σημασίας για πάρα πολλές χώρες. Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει ότι επίκεινται σοβαροί και πολλαπλοί κίνδυνοι και πιέσεις για τους ωκεανούς μας. Απαιτείται δε, άμεση και αποτελεσματική δράση.
Η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference» στην Ελλάδα πρωτοστατεί στην ώθηση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της δράσης.
Αγαπητοί φίλοι, κατά το παρελθόν, η περιγραφή της θέσης εργασίας ενός Υπουργού Εξωτερικών θα περιλάμβανε τις εξωτερικές υποθέσεις, τη διπλωματία, τα γεωπολιτικά ζητήματα, και τον τρόπο αντιμετώπισης των άλλων χωρών, σε γειτονικό, περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο. Εντούτοις, η μεγάλη διαφορά τώρα έγκειται στο ότι νέες παγκόσμιες προκλήσεις έχουν αναδυθεί και επείγοντα ζητήματα απαιτούν την άμεση προσοχή, ακόμη και των Υπουργών Εξωτερικών. Η κλιματική αλλαγή συνιστά πλέον ένα οριζόντιο ζήτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εργασίας ενός Υπουργού Εξωτερικών. Οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς και έχουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τον πλανήτη μας και τους κατοίκους του, αλλά και για τα εδραιωμένα συστήματα δημόσιας διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ως υποψήφια χώρα για μία μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, έχει ήδη θέσει την κλιματική κρίση και την ασφάλεια ως προτεραιότητές της και ως τομείς υψίστου ενδιαφέροντος. Αναμένουμε ότι κατά τη θητεία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχουμε την ευκαιρία, μαζί με όλους εσάς, να εγείρουμε τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και ιδίως εκείνα που αφορούν την προστασία των ωκεανών και των υδάτων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτές τις μέρες στην Αθήνα, φιλοξενήσαμε περισσότερες από 130 αποστολές κρατών, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Ελπίζουμε ότι η ελληνική φιλοξενία - η αγάπη μας προς τους ξένους - ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας και ότι η διαμονή σας ήταν παραγωγική και ωφέλιμη. Η αλήθεια είναι ότι επιτύχαμε από κοινού σπουδαία πράγματα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Ο Υπουργός Kerry, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του χθες, αναφέρθηκε στην επιδιωκόμενη Συναίνεση των Αθηνών, και πράγματι, πιστεύω ότι επιτύχαμε αυτή τη συναίνεση. Κατ’ αρχάς, σε υψηλότερο επίπεδο, το κύριο χαρακτηριστικό είναι το εξής: δεν πρέπει να παραβλέπουμε όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον μας και ιδιαίτερα στους ωκεανούς μας.
Έχουμε, επίσης, επιτύχει συγκεκριμένους στόχους και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι' αυτούς. Συνεπώς, η Συναίνεση των Αθηνών υιοθέτησε τρία, μεταξύ άλλων, εμβληματικά αποτελέσματα της Διάσκεψής μας:
Το πρώτο είναι ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η γειτονιά μας, επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της για διεθνή θαλάσσια διακυβέρνηση ανακοινώνοντας 40 Δεσμεύσεις για Δράση για το 2024, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από διάφορα ταμεία της ΕΕ. Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σύσταση της Διάσκεψής μας. Τρίτον, και σημαντικότερο, έχει σημειωθεί ένα νέο ρεκόρ. Το ποσοστό του 47% των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών, παγκοσμίως, προήλθε από τις Διασκέψεις των Ωκεανών, ένα αποτέλεσμα που μας κάνει όλους υπερήφανους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την παρουσία σας και την ουσιαστική σας συμβολή στην 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference». Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και ανυπομονώ να ακούσω τις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις σας για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δέσμευση και την ευαισθητοποίησή μας στον ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό της προστασίας των ωκεανών προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Πρωτίστως δε, τολμώ να πω, αποχωρώ από αυτή τη Διάσκεψη, έχοντας αποκτήσει νέους φίλους από όλο τον κόσμο με τους οποίους μοιραζόμαστε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τους ωκεανούς, αλλά και την ελπίδα ότι, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
17 Απριλίου, 2024