Με ιδιαίτερη ικανοποίηση της ηγεσίας και των Υπηρεσιών ΥΠΕΞ ανακοινώνεται η έναρξη της επίσημης λειτουργίας της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που επιτρέπει την πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση arxeio.mfa.gr.
Ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών, η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου ολοκλήρωσε ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο όχι μόνο για τα δεδομένα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και άλλων και μάλιστα μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών. Αφορά σε ψηφιοποίηση περισσοτέρων από 4.000.000 σελίδων εγγράφων που καλύπτουν το σύνολο του αρχείου της Κεντρικής Υπηρεσίας περιόδου 1821-1923. Τα έγγραφα αυτά έχουν αναρτηθεί πλέον και μπορούν να αναζητηθούν από τους πολίτες, χωρίς περιορισμούς και περαιτέρω ελέγχους, με απλή είσοδο στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των καταλόγων του αρχείου ΥΠΕΞ, ακόμα και εκείνων του μη ψηφιοποιημένου υλικού, μέσα από μία σύγχρονη μηχανή αναζήτησης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Το «Σύστημα Ψηφιοποίησης» σχεδιάστηκε από την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου και αναπτύχτηκε σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου που αναδείχτηκε μετά από το σχετικό ανοιχτό διεθνή δημόσιο διαγωνισμό και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Προγραμμάτων (ΕΥΣΧΕΠ) του ΥΠΕΞ.
Η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της Κεντρικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ που καλύπτει την πρώτη εκατονταετηρίδα του Ελληνικού Κράτους, συνιστά κορυφαίο γεγονός, αξιολογείται δε ως ιδιαιτέρως σημαντικό για την ερευνητική κοινότητα. Η ψηφιοποίηση τεράστιου όγκου αρχείων που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα κρίσιμο για την πορεία του Ελληνισμού, η δημιουργία ολοκληρωμένης υποδομής (σε μηχανολογικό εξοπλισμό, λογισμικό και τεχνογνωσία) ώστε να συνεχισθεί η ψηφιοποίηση του Αρχείου ΥΠΕΞ, αλλά και η παροχή δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό του κάθε πολίτη, όπου και αν αυτός βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας, τοποθετεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των πρωτοπόρων σε παγκόσμια κλίμακα στον συγκεκριμένο τομέα και ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το καθολικό και παγκόσμιο αίτημα των καιρών για διαφάνεια και ελεύθερη πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως άλλωστε ορίζεται πλέον και στο άρθρο 5Α του Συντάγματος. Η ολοκλήρωση του Έργου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου και της Ειδικής Υπηρεσίας Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ψηφιοποίησης και λίγους μήνες πριν την ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ενεκρίθη και ετέθη σε ισχύ τον Μάρτιο 2015 νέος και εκσυγχρονισμένος Κανονισμός Πρόσβασης στο αρχειακό υλικό ΥΠΕΞ, που προσδιορίζει τους όρους πρόσβασης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο του ΥΠΕΞ, όσο και των ερευνητών που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό.
Η επίσημη παρουσίαση του Έργου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου από τον Υπουργό Εξωτερικών.
26 Ιουνίου, 2015