Βασικά σημεία:
[Σχετικά με την αναβολή της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία:]
• Η Αλβανική κυβέρνηση επικαλείται τη χρονική εγγύτητά της με τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου και τις δυσλειτουργίες που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή στην ομαλή διενέργεια της απογραφής.
• Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών ήταν γνωστή από καιρό και δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη, η οποία θα δικαιολογούσε αλλαγή σχεδίων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία, αλλά δυστυχώς και κρατικών λειτουργών, εναντίον της συμπερίληψης στο ερωτηματολόγιο της απογραφής προαιρετικών ερωτημάτων για την εθνική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τη μητρική γλώσσα των απογραφομένων, προκαλεί σκέψεις σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της αναβολής πολλώ μάλλον που η απόφαση αναβολής χαιρετίστηκε από τους κύκλους αυτούς ως νίκη και υποχώρηση της Αλβανικής κυβέρνησης, μπροστά στο αίτημά τους για απάλειψη των ερωτημάτων που τους ενοχλούν.
• Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος παράλληλα είναι και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Απογραφής, πως η Αλβανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διενέργεια της απογραφής, με ερωτηματολόγιο στο οποίο θα περιέχονται τα ως άνω προαιρετικά ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.
• Η διεξαγωγή της απογραφής εντός του 2011, με ερωτηματολόγιο που θα περιλαμβάνει προαιρετικά ερωτήματα περί της εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων και μητρικής γλώσσας των απογραφομένων, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϋπόθεση εκπλήρωσης από την Αλβανία της υποχρέωσης συλλογής ακριβών στοιχείων για τις μειονότητες, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθούν κατάλληλες πολιτικές.
• Θεωρούμε ότι, μόνο με την παροχή της δυνατότητας σε όλους τους απογραφομένους να δηλώσουν την εθνική καταγωγή τους, η Αλβανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες της σχετικά με το σεβασμό των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
• Επιπροσθέτως, η Αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως η απογραφή θα διεξαχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει στον καθένα να δηλώσει ακώλυτα τα στοιχεία τα οποία θα περιέχονται στο ερωτηματολόγιο.
[Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων:]
• Από προκαταρκτικό έλεγχο που διενεργήθηκε με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, διαπιστώθηκε ότι στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι ανακριβή, λόγω σφαλμάτων του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής.
• Τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων. Η εκταμίευση ποσών, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων από το Υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ύστερα από αυστηρότατο έλεγχο των παραστατικών και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το Δημόσιο Λογιστικό.
• Έχει συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησης, με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, η οποία μέχρι τέλος Μαρτίου θα εξετάσει όλα τα προγράμματα σε εκκρεμότητα, ώστε να γίνει συνολική εκκαθάριση. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο του συνόλου των χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων παρελθόντων ετών, ώστε να εξασφαλιστεί απολύτως η ακρίβεια των στοιχείων. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα εξακριβωμένα στοιχεία θα κατατεθούν αναλυτικά στη Βουλή.
• Με απόφαση του αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, δεν έγινε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση το 2010 και το 2011 και κατά συνέπεια δεν έχει χρηματοδοτηθεί κανένα νέο πρόγραμμα για την περίοδο αυτή. Στόχος είναι εντός του 2011, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.
[Για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από τη Λιβύη:]
• Έχουμε ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό Ελλήνων από πέντε διαφορετικά σημεία, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, Ελλήνων που βρίσκονταν σε κάθε γωνία της Λιβύης, σε συνθήκες πολέμου ουσιαστικά και πραγματικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι όλοι μπόρεσαν να γυρίσουν καλά, φυσικά με την εξαίρεση του τραυματισμού του υπαλλήλου της πρεσβείας μας, ο οποίος ακριβώς δούλευε πάνω σε αυτή την επιχείρηση.
• Υπάρχουν ακόμα κάποιοι Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στην Λιβύη, είμαστε σε επαφή μαζί τους και φυσικά, συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού ξένων πολιτών. Η Κρήτη έχει φιλοξενήσει χιλιάδες μέχρι στιγμής, λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο προκειμένου αυτοί στη συνέχεια να πηγαίνουν στις χώρες τους. Είμαστε σε συντονισμό με πάρα πολλές χώρες, έχουμε καλή συνεργασία, φυσικά έχουμε και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνεχώς.
• Η Ελληνική Ναυτιλία για άλλη μία φορά λειτούργησε σωτήρια, έγινε γέφυρα σωτηρίας για χιλιάδες ανθρώπους και κοιτάμε κι εμείς, ακριβώς γιατί έχουμε και αυτή τη σημαντική θέση, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους προκειμένου να επιστρέψουν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα. Να ξεκινήσω με τις ανακοινώσεις. Αύριο, Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 13.00, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, παρουσία των Πρέσβεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 12:00, ο Υπουργός θα δεχθεί στο γραφείο του το νέο Πρέσβη της Μολδαβίας.
Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, σε προετοιμασία της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 11 του μηνός.
Μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου, ο Υπουργός θα βρίσκεται στη Βουδαπέστη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθούν θέματα εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και θέματα ΕΥΕΔ. Επίσης, θα γίνει συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψήφιων κρατών επί θεμάτων Νοτίου Γειτονίας.
Ως προς το πρόγραμμα της Αναπληρωτή Υπουργού κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, αύριο, Παρασκευή 4 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας.
Ο κ. Κουβέλης σήμερα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με Έλληνες επενδυτές στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Την Τετάρτη 9 του μηνός, στις 11:00, ο Υφυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Σερβίας.
Την Πέμπτη 10 του μηνός, στις 10:00 το πρωί, ο Υφυπουργός θα δεχθεί στο γραφείο του τον Πρέσβη του Κουβέιτ και στις 12:00 το νέο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Πρέσβης κ. Ζέπος, στις 9 του μηνός θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Να σας πω, επίσης, ότι σήμερα το πρωί έγινε ευρεία σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη και ευρύτερα στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και του ειδικού εκπροσώπου για τη Μέση Ανατολή και εκπροσώπων του πανεπιστημιακού χώρου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα σχετικά με την κατάσταση αυτή την στιγμή στη Λιβύη και ευρύτερα στην περιοχή, το ενδεχόμενο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, το ζήτημα της μετανάστευσης, η προετοιμασία ουσιαστικά για την επόμενη ημέρα, πώς διαμορφώνονται τα πράγματα σε συνέχεια όλων αυτών των εξελίξεων που έχουμε στις χώρες της περιοχής. Επίσης, η σκέψη που έχουμε παρουσιάσει για την ίδρυση ενός Κέντρου Δημοκρατίας, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών των χωρών αυτών, καθώς προχωράνε προς την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην περιοχή, θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Τουρκία, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στον Υπουργό την Τετάρτη, εν όψει της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα είναι ο κ. Ντόκος, ο κ. Ρούσος, ενδεχομένως να προστεθούν και άλλοι και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον ειδικό εκπρόσωπο για την Μέση Ανατολή.
Σχετικά τώρα με την αναβολή της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία. Θα ήθελα να σας πω ότι στις 27 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Αλβανός Υπουργός για την απογραφή ανακοίνωσε την αναβολή της, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα ημερομηνία θα είναι το φθινόπωρο. Ως προς τους λόγους της αναβολής, η Αλβανική κυβέρνηση επικαλείται τη χρονική εγγύτητά της με τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της 8ης Μαΐου και τις δυσλειτουργίες που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή στην ομαλή διενέργεια της απογραφής.
Από πλευράς μας, σημειώνουμε την απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης, καθώς και τους λόγους που προβάλλονται για την αναβολή της. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών ήταν γνωστή από καιρό και δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη, η οποία θα δικαιολογούσε αλλαγή σχεδίων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία, αλλά δυστυχώς και κρατικών λειτουργών, εναντίον της συμπερίληψης στο ερωτηματολόγιο της απογραφής προαιρετικών ερωτημάτων για την εθνική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τη μητρική γλώσσα των απογραφομένων, προκαλεί σκέψεις σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της αναβολής πολλώ μάλλον που η απόφαση αναβολής χαιρετίστηκε από τους κύκλους αυτούς ως νίκη και υποχώρηση της Αλβανικής κυβέρνησης, μπροστά στο αίτημά τους για απάλειψη των ερωτημάτων που τους ενοχλούν.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος παράλληλα είναι και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Απογραφής, πως η Αλβανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διενέργεια της απογραφής, με ερωτηματολόγιο στο οποίο θα περιέχονται τα ως άνω προαιρετικά ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.
Θυμίζω εδώ πως η διεξαγωγή της απογραφής εντός του 2011, με ερωτηματολόγιο που θα περιλαμβάνει προαιρετικά ερωτήματα περί της εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων και μητρικής γλώσσας των απογραφομένων, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϋπόθεση εκπλήρωσης από την Αλβανία της υποχρέωσης συλλογής ακριβών στοιχείων για τις μειονότητες, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθούν κατάλληλες πολιτικές. Η εκπεφρασμένη αυτή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτίζεται με την Ελληνική. Θεωρούμε ότι, μόνο με την παροχή της δυνατότητας σε όλους τους απογραφομένους να δηλώσουν την εθνική καταγωγή τους, η Αλβανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες της σχετικά με το σεβασμό των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Επιπροσθέτως, η Αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως η απογραφή θα διεξαχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει στον καθένα να δηλώσει ακώλυτα τα στοιχεία τα οποία θα περιέχονται στο ερωτηματολόγιο. Η δημιουργία του κλίματος αυτού δεν συνάδει με τη δράση ακραίων εθνικιστικών κύκλων, οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους στοχοποιούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και την Ελλάδα και η οποία δεν ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο επιθυμούμε να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε με την Αλβανία.
Θα ήθελα, τέλος, να σας διαβάσω μία ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων παρελθόντων ετών, επισημαίνονται τα κατωτέρω: Από προκαταρκτικό έλεγχο που διενεργήθηκε με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, διαπιστώθηκε ότι στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι ανακριβή, λόγω σφαλμάτων του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων. Η εκταμίευση ποσών, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων από το Υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται ύστερα από αυστηρότατο έλεγχο των παραστατικών και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το Δημόσιο Λογιστικό.
Σημειώνεται ότι έχει συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησης, με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, αναρτημένης στη «Διαύγεια» στις 21-01-2011, Αριθμός 4Α9ΜΕ-Β, η οποία μέχρι τέλος Μαρτίου θα εξετάσει όλα τα προγράμματα σε εκκρεμότητα, ώστε να γίνει συνολική εκκαθάριση. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο του συνόλου των χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων παρελθόντων ετών, ώστε να εξασφαλιστεί απολύτως η ακρίβεια των στοιχείων. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα εξακριβωμένα στοιχεία θα κατατεθούν αναλυτικά στη Βουλή.
Με απόφαση του αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, δεν έγινε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση το 2010 και το 2011 και κατά συνέπεια δεν έχει χρηματοδοτηθεί κανένα νέο πρόγραμμα για την περίοδο αυτή. Στόχος είναι εντός του 2011, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, το Υπουργείο επεξεργάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια των δράσεων και των χρηματοδοτήσεων, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο και το εθνικό συμφέρον. Νέες χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Αυτά είχα να ανακοινώσω εγώ και είμαι στη διάθεσή σας, εφόσον υπάρχουν ερωτήσεις.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, η τελευταία φορά που κατατέθηκαν στοιχεία για τις ΜΚΟ στη Βουλή, έγινε από τον κ. Κουβέλη. Θέλετε να πείτε ότι ο κ. Κουβέλης έδωσε πλασματικά στοιχεία στη Βουλή; Αν κατάλαβα καλά. Αυτή τη διευκρίνιση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι. Αναφέρομαι στην περίπτωση διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε μία ερώτηση βουλευτού, στην οποία κατατέθηκαν ουσιαστικά κατάλογοι με κονδύλια, βάσει του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής που έχουμε, τα οποία ήταν ανακριβή. Αυτό έγινε το Δεκέμβριο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αυτά τα είχε καταθέσει ο κ. Κουβέλης στη Βουλή, έχω τον κατάλογο, μας τον είχατε στείλει. Τον έχουμε στο γραφείο μου τον κατάλογο.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι στοιχεία που έχει καταθέσει ο κύριος Κουβέλης, είναι στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του κ. Ντινόπουλου, το Δεκέμβριο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ο κ. Ντινόπουλος τα είχε πάρει από έναν κατάλογο που είχε καταθέσει ο κ. Κουβέλης στη Βουλή, κύριε Εκπρόσωπε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, είναι από τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Και επομένως του κ. Κουβέλη τα στοιχεία που είχε καταθέσει είναι ακριβή ή και αυτά είναι ανακριβή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αναφέρομαι στα συγκεκριμένα στοιχεία.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Είναι της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς κατέθεσε.
Θέλω να το διευκρινίσω γιατί έχω έναν κατάλογο του 2005 μέχρι το 2007, που έχει καταθέσει ο κ. Κουβέλης, 2009.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής είχε πρόβλημα στην καταγραφή των στοιχείων για πέρα από μία δεκαετία. Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ανακριβή. Για αυτόν το λόγο...
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι ανακριβή επομένως. Σε αυτό θέλω να καταλήξω εγώ. Αφού το σύστημα ήταν ανακριβές, δεν μπορεί να είναι μόνο στου Ντινόπουλου.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας μιλάω για τον συγκεκριμένο κατάλογο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Σας ρωτάω εγώ, ο κατάλογος που έχετε καταθέσει, ο γενικότερος, ο κ. Κουβέλης, από την ίδια πηγή, από το ηλεκτρονικό σύστημα, στη Βουλή είναι ακριβής ή είναι και αυτός με προβλήματα;
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν ξέρετε τον κατάλογο που έχει καταθέσει ο Υπουργός στη Βουλή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αναφέρομαι στον κατάλογο που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Και η ερώτησή μου είναι αν η έρευνα, την οποία έχει διατάξει ο Υπουργός, θα επεκταθεί και στην περίοδο προ του 2004.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως σας είπα, το σφάλμα έχει να κάνει με την ηλεκτρονική καταγραφή και αυτό αφορά σε όλες τις καταγραφές που έχουν γίνει από την εποχή που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΥΔΑΣ. Αυτό έχει να κάνει με το σύστημα καταγραφής. Δεν έχει να κάνει με την εκταμίευση κονδυλίων. Είναι δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται στο σύστημα καταγραφής αυτή η εκταμίευση. Εκεί υπάρχει το λάθος και αυτό ελέγχεται, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία Επιτροπή...
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το σφάλμα ακριβώς…, να μας πείτε ακριβώς ποιο είναι το σφάλμα. Δηλαδή στην εισαγωγή των στοιχείων, στην επεξεργασία των στοιχείων...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Στον τρόπο υπολογισμού που κάνει το σύστημα.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σημαίνει στον τρόπο υπολογισμού; Στην είσοδο των στοιχείων; Στην καταγραφή τους; Πού ακριβώς;
Μ. ΡΗΓΟΥ: Κάτι ακόμα, συγνώμη, είπατε επί μία δεκαετία, δηλαδή επί μία δεκαετία δεν είχε καταλάβει κανείς ότι υπήρχε λάθος σε καταγραφή στο σύστημα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Λοιπόν να απαντήσω, πρώτον, ότι υπάρχει λάθος στο σύστημα υπολογισμού του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής. Αυτό δεν έχει σχέση με τα κονδύλια που εκταμιεύονται, με τις πραγματικές πληρωμές που γίνονται για προγράμματα. Αυτές γίνονται βάσει του Δημόσιου Λογιστικού, βάσει όλων των παραστατικών που χρειάζονται. Το λάθος είναι στον τρόπο με τον οποίο αυτά καταγράφονταν σε συγκεντρωτικούς καταλόγους. Αυτό το λάθος ερευνάται αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, έχει συσταθεί μία Επιτροπή η οποία θα ελέγξει ένα - ένα όλα τα προγράμματα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διαπιστώσει πού βρίσκονται. Τα προγράμματα αυτά ουσιαστικά είναι για εννέα χρόνια περίπου. Θα γίνει λοιπόν αυτός ο αναλυτικός έλεγχος, πρόγραμμα προς πρόγραμμα, θα γίνει και ο έλεγχος του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και τα στοιχεία, τα εξακριβωμένα, θα κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά. Όσο γίνεται αυτή η έρευνα, προφανώς, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται να μπω στο τί έχει διαπιστώσει, διότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Για να καταλάβουμε, δηλαδή αυτό που λέει ο Ντινόπουλος, πού είναι το λάθος; Για να καταλάβουμε. Γιατί λέτε ότι έχει γίνει καταγραφή λάθος. Πού έχει γίνει η καταγραφή; Είναι λεφτά παραπάνω που γράφονται και δεν έχουν εκταμιευθεί, είναι λεφτά που εκταμιεύθηκαν χωρίς να γράφονται;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, δεν έχει σχέση με την εκταμίευση κονδυλίων. Έχει σχέση με την καταγραφή τους. Το σύστημα...
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δηλαδή τι ακριβώς; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ένα παράδειγμα που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι πολλαπλασίαζε, ουσιαστικά, τα ποσά ανάλογα με τον αριθμό χωρών στις οποίες εφαρμοζόταν το πρόγραμμα. Αν ένα πρόγραμμα ήταν σε εξέλιξη σε περισσότερες από μία χώρες, αντί να αναγνωρίσει το συνολικό ποσό, πολλαπλασίαζε το συνολικό ποσό, επί τον αριθμό των χωρών, οπότε ουσιαστικά...
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Άρα, μπορεί να δόθηκαν περισσότερα χρήματα, χωρίς λόγο, θέλετε να μας πείτε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι. Επαναλαμβάνω, αυτό το σύστημα καταγραφής δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εκταμίευση κονδυλίων, έχει να κάνει με τον τρόπο που το σύστημα κατέγραφε και υπολόγιζε τί έχει δοθεί. Ένα από τα προβλήματα που σίγουρα έχει, το έχουμε διαπιστώσει, είναι ότι πολλαπλασίαζε με τον αριθμό των χωρών, οπότε φαινόταν μεγαλύτερο το ποσό από αυτό που πραγματικά είχε καταβληθεί. Επαναλαμβάνω όμως...
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που υπάρχει λάθος υπολογισμός και διαφορετική εκταμίευση, τα δύο ποσά είναι ίδια; Δηλαδή από τη στιγμή που υπήρχε λάθος στο σύστημα και υπολογίζατε Α επί 5, πώς ξέρετε ότι είχε καταβληθεί το A και όχι το A επί 5;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η εκταμίευση κονδυλίων, για να βγουν χρήματα και να πληρωθούν, πρέπει να υπάρχουν τα παραστατικά και ακολουθούνται όλοι οι κανόνες του Δημοσίου Λογιστικού. Δεν έχει καμία σχέση με την καταγραφή του ηλεκτρονικού συστήματος...
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τα παραστατικά από 2004 και μετά χρειαζόντουσαν, κύριε Εκπρόσωπε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, χρειαζόντουσαν και πριν.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τα παραστατικά που χρειαζόντουσαν πριν από το 2004 ξέρουμε ποιά ήταν: «Ξενοδοχείο 5.000 δολάρια». Ποιο ξενοδοχείο, δεν ήξερε κανένας. Τα ξέρουμε αυτά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παραστατικά υπάρχουν για όλα τα προγράμματα. Όσα προγράμματα είναι ανοιχτά, θα ελεγχθούν ένα προς ένα.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τα κλειστά;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Τα κλειστά προγράμματα έχουν κλείσει και βρίσκονται στο Λογιστήριο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: [Εκτός μικροφώνου, ερώτηση για συγκεκριμένη ΜΚΟ]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε γνωρίζω το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Σας παρακαλώ μπορείτε να το ρωτήσετε; Και από ποιον ελέγχθηκε; Αν υλοποιήθηκε το έργο αυτό;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Συγκρατώ το ερώτημα. Επαναλαμβάνω ότι θα γίνει έλεγχος τόσο στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής όσο και στα προγράμματα που είναι ανοιχτά, ένα προς ένα. Υπολογίζουμε ότι τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, οπότε και θα κατατεθούν όλα τα στοιχεία αναλυτικά στη Βουλή.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Διευκρινιστικό σε αυτό.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Διευκρινιστικό σε αυτό, ναι.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Εφόσον έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής το οποίο προφανώς λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός ελέγχου, πόσον καιρό χρειάστηκε για να γίνει αντιληπτό το ότι αυτό δε λειτουργεί και στην πραγματικότητα δεν είναι μία ασφαλιστική δικλείδα για το τί συμβαίνει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε λειτουργεί ως μηχανισμός ελέγχου, λειτουργεί ως μηχανισμός καταγραφής. Ο μηχανισμός ελέγχου είναι το Δημόσιο Λογιστικό.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Ελέγχου, υπό την έννοια ότι αν η Βουλή, παραδείγματος χάρη, θελήσει να δει κάποια στοιχεία μπορεί να δει από εκεί, γι’ αυτό το λέω. Όπως και έγινε κιόλας.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαναλαμβάνω, αυτό ακριβώς.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Έτσι αποκαλύφθηκε το σφάλμα; Πώς αποκαλύφθηκε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπήρχε η ερώτηση στην οποία κατατέθηκαν τα στοιχεία και υπήρξαν αναφορές...
Μ. ΡΗΓΟΥ: Γιατί ο μηχανισμός δεν μπόρεσε ν’ αντιληφθεί αυτό το λάθος; Δεν το καταλαβαίνω. Μου φαίνεται απίστευτο…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί δεν είχε να κάνει με την πραγματική εκταμίευση χρημάτων, είχε να κάνει με την καταγραφή που γινόταν.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Ναι, αυτό έγινε αντιληπτό. Αυτό που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω είναι πώς χρειάστηκαν εννέα χρόνια λειτουργίας ενός συστήματος που λειτουργούσε λάθος.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γι’ αυτό γίνεται και έλεγχος.
Τ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Το ερώτημά μου είναι…, λέμε ότι για εννέα χρόνια δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι υπήρχε τέτοιο λάθος. Το ερώτημα είναι πώς δεν είχε γίνει αντιληπτό αυτό, τη στιγμή που υπήρχαν, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και αλλεπάλληλη συζήτηση πάνω σε αυτό, που εκ των πραγμάτων έπρεπε να έχει διερευνηθεί το κατά πόσον συμπίπτουν τα ποσά αυτά που γράφονται στα δημοσιεύματα –μιλάμε για δεκάδες, όχι ένα και δύο– δεκάδες δημοσιεύματα για το θέμα των Μ.Κ.Ο. και των χρηματοδοτήσεων, και πώς δεν ελέγχθηκε από κανέναν από την ηγεσία του Υπουργείου τόσα χρόνια, τί γίνεται μ’ αυτή την ιστορία, δηλαδή να είχε γίνει αντιληπτό πιο νωρίς αυτό το σφάλμα στην καταγραφή και η μη σύμπτωση ανάμεσα στην καταγραφή και στην εκταμίευση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας έλεγχος. Το να σας πω εγώ τα αποτελέσματα του ελέγχου σήμερα, όταν δεν τα έχω...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ***[εκτός μικροφώνου]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα, σας λέω, αυτή τη στιγμή ελέγχονται τα πάντα. Ελέγχονται ένα προς ένα τα προγράμματα, ελέγχεται το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Θα γίνει ο έλεγχος και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση, θα υπάρξει κατάθεση των στοιχείων στη Βουλή, προκειμένου να είναι ξεκάθαρα όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ***[εκτός μικροφώνου]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί τώρα διαπιστώθηκε το λάθος.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Την καταγραφή ποιος την έπαιρνε στα χέρια του; Ο Επικεφαλής ΥΔΑΣ, ο Υπουργός, ο αρμόδιος Υπουργός; Ποιος την έπαιρνε την καταγραφή αυτή; Δεν υπήρχε κάποια Υπηρεσία του Υπουργείου που έπαιρνε την καταγραφή αυτή στα χέρια της;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η καταγραφή ουσιαστικά γινόταν από την ΥΔΑΣ.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ωραία, αυτή η Υπηρεσία, η ΥΔΑΣ δεν κατάλαβε για δέκα χρόνια, θέλετε να μου πείτε, ούτε ο προϊστάμενος Υπουργός, ότι ενώ έβλεπε ένα στοιχείο ότι έχει δώσει 1.000.000 Ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία, ξαφνικά εκταμίευε 200.000; Αυτό μου λέτε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το θέμα της εκταμίευσης των...
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Σε αυτό θέλω να επανέλθω, ότι ο κατάλογος, ο μόνος κατάλογος που έχει κατατεθεί στη Βουλή είναι από τον κύριο Κουβέλη πριν από δύο χρόνια και επομένως θέλω να σας ρωτήσω, δεν πρέπει να υπάρξει μια αυτοκριτική από το Υπουργείο ότι κατέθεσε ψευδή κατάλογο στη Βουλή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα σας είπα ότι γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθούν όλα. Μόλις διαπιστωθούν, τί ακριβώς υπάρχει, πού είναι το πρόβλημα, ο έλεγχος όλων των προγραμμάτων, τα στοιχεία θα κατατεθούν. Αυτή την στιγμή όμως, ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να σας πω κάτι για το αποτέλεσμα του ελέγχου πριν ολοκληρωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα γι’ αυτό γίνεται αυτή η ανακοίνωση. Αυτό σας είπα μόλις τώρα, ότι τα στοιχεία που κατετέθησαν είναι ανακριβή. Γι’ αυτό γίνεται ο έλεγχος.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Εγώ έχω δυο-τρεις απορίες μαζεμένες. Αν θέλετε μου απαντάτε μία-μία ή σε όλες, δεν ξέρω, θέλετε μία-μία να τις λέω; Πρώτον, από πότε έχει να γίνει έλεγχος; Θέλω να πω, ο μοναδικός που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία ή και παραπάνω χρόνια όπως λέτε εσείς, περισσότερο από δέκα χρόνια, ο μοναδικός έλεγχος που έχει γίνει μέχρι τώρα, η τελευταία φορά, αυτά τα 10-11 χρόνια είναι από τον κ. Κουβέλη;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Τα προγράμματα ελέγχονται, οι πληρωμές γίνονται, τα κονδύλια εκταμιεύονται βάσει των παραστατικών που κατατίθενται και του Δημοσίου Λογιστικού. Αυτός ο έλεγχος ισχύει για κάθε πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα...
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Εγώ ρωτάω από το Υπουργείο. Για να είμαι πιο σαφής, από το Υπουργείο.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το πρόβλημα υπάρχει στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής είναι ουσιαστικά ένα στατιστικό εργαλείο.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν μου απαντάτε σε αυτό που σας ρωτάω. Εγώ δεν σας ρωτώ για τα στατιστικά. Μου ξανά-εξηγείτε τα ίδια. Εγώ σας ρωτάω κάτι απλό, ο μοναδικός έλεγχος που έχει γίνει τα τελευταία δέκα ή περισσότερα χρόνια, όπως λέτε, ξέρετε ή δεν ξέρετε, είναι του κ. Κουβέλη; Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες έκαναν έλεγχο ποτέ ή όχι; Το γνωρίζετε αυτό;
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Του κ. Ντινόπουλου είναι.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: …του κ. Ντινόπουλου εν πάση περιπτώσει...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι, ο κ. Κουβέλης, άσχετα με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, έχει συστήσει αυτή την Επιτροπή προκειμένου να ελέγξει όλα τα ανοιχτά προγράμματα. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά για πάρα πολλά χρόνια και σκοπός είναι μέσα στο 2011 αυτή η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. Να κλείσουν όλα τα προγράμματα...
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Εγώ σας ρώτησα ξανά λοιπόν και ξαναρωτώ, πιο πριν...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: ...και η ΥΔΑΣ από μηδενική βάση να ξεκινήσει να υλοποιεί...
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Λέτε ότι αυτή η καταγραφή ήταν ένα στατιστικό εργαλείο. Θαυμάσια. Αυτός ο κατάλογος που προέκυπτε ως καταγραφή πήγαινε στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας; Κατέληγε κάθε χρόνο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η καταγραφή αυτή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η χρήση του καταλόγου ήταν για να δίνει μια συνολική εικόνα. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, γι’ αυτό γίνεται ο έλεγχος, προκειμένου να δούμε πού ακριβώς είναι το σφάλμα...
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Τα οποία στοιχεία αυτά, με μία ερώτηση μπορείτε να μου απαντήσετε; Εμφανίζουν πολλαπλάσιο ποσό να έχει εκταμιευθεί από το πραγματικό;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Μάλιστα. Και κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι αυτό ως τώρα; Πέρναγε μπροστά του ο κατάλογος, έλεγε κάποιος 100 εκατομμύρια ενώ έχουν εξοφληθεί 10 και δεν του έκοβε…, δεν μπορούσε να καταλάβει ότι...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτοί οι αριθμοί που λέτε είναι αυθαίρετοι.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ναι. Εντάξει, είναι αυθαίρετοι.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος για να δούμε ποια είναι τα λάθη…
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Για να βρούμε ακριβώς τα νούμερα. Σωστά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …πού ακριβώς είναι τα λάθη και να κατατεθούν τα στοιχεία στη Βουλή. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα γεγονός: ότι το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής κατέγραφε με σφάλματα τις δαπάνες αυτές. Εντοπίστηκε το λάθος. Όταν προέκυψε το ζήτημα, ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή να γίνει άμεσα μία έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει αυτό το σφάλμα. Από εκεί και πέρα, όταν διαπιστώνεις κάτι τέτοιο, αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να ελέγξεις τα πάντα, προκειμένου να έχεις σαφή εικόνα για το τί βρίσκεται μπροστά σου.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ωραία.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτός ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και επαναλαμβάνω ότι μόλις έχουμε τα εξακριβωμένα στοιχεία, όλα αυτά θα κατατεθούν κανονικά στη Βουλή.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Και τελευταία ερώτηση. Σας ρώτησε και ο κ. Μελέτης, ο έλεγχος, μπορείτε να μας πείτε, θα καλύψει και την περίοδο 1999 - 2004;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλύπτει όλη την περίοδο, σας είπα, όπου υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν ανοικτά προγράμματα από το 2002.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, στην πραγματικότητα υπήρχε κάποια στιγμή παραλαβή. Δεν διαπίστωσε κανείς ότι λειτουργεί λάθος, δηλαδή η ρουτίνα την οποία κάνει κάθε φορά βγάζει λάθος αποτέλεσμα; Και πώς έγινε η παραλαβή ενός προγράμματος το οποίο είχε πρόβλημα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μιλάμε για διάστημα πέραν της δεκαετίας. Δε μπορώ να σας απαντήσω. Προφανώς το σύστημα έχει λάθος.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Εντάξει. Είναι μία ερώτηση αυτή πάντως η οποία τίθεται. Γι’ αυτό…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, επιτρέψτε μου γιατί είναι μερικές συνδεόμενες, έτσι; Το σύστημα αυτό, καταγραφής, ποιος το έχει φτιάξει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσα κι εγώ.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι από ιδιωτική εταιρεία; Είναι από Υπουργείο; Από ποιον είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα πρέπει να το ελέγξω και να σας πω.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Ποιος ήταν ο άμεσα υπεύθυνος χειρισμού του συστήματος;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η αρμόδια Διεύθυνση.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΥΔΑΣ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ΥΔΑΣ, ναι.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Και μπορείτε να μας πείτε η καταγραφή τί ακριβώς αφορούσε; Δηλαδή αφορούσε, ξέρω εγώ, ποιοι περνούσαν τα παραστατικά, παράδειγμα λέω εγώ, ημερομηνία τάδε κ.λπ. Αυτό το ξέρετε να μας το πείτε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο κατάλογος περιείχε τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Ουσιαστικά είναι συνολικά ποσά, αλλά…
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δε λέω αυτό. Για να σας διευκολύνω. Δε λέω αυτό, λέω το εξής: Εγώ είμαι η ΥΔΑΣ και χειρίζομαι το σύστημα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχει σχέση με το σύστημα ελέγχου.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τί περνάει…;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, συγνώμη, για να το ξαναπώ άλλη μία φορά. Δεν έχει σχέση με το σύστημα ελέγχου, δεν έχει δηλαδή να κάνει με παραστατικά, δεν έχει να κάνει με εκταμίευση ποσών. Έχει να κάνει με την καταγραφή σε ένα σύστημα. Αυτό, λοιπόν, το σύστημα έχει σφάλματα. Αυτά τα σφάλματα ελέγχουμε τώρα.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ένα λεπτό όμως. Εγώ σας ρωτάω το εξής: Ας πούμε ότι η εταιρεία Χ αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα στο Σουδάν, ας πούμε, έτσι; Λοιπόν, στο σύστημα τί στοιχεία έμπαιναν; Αυτό γνωρίζετε να μας το πείτε; Δηλαδή στο σύστημα καταγραφής ποια είναι τα στοιχεία. Δηλαδή ότι ξεκίνησε από τότε, αναμένεται να τελειώσει τότε, το κόστος είναι τόσο και το έχει αναλάβει η Χ εταιρεία; Είναι και κάποιο άλλο; Δηλαδή, αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Αν εσείς έχετε εκταμιεύσει 200.000 Ευρώ παραδείγματος χάριν, είναι δυνατόν, εφόσον το σύστημα καταγραφής ακολουθούσε την εκταμίευση από ό,τι κατάλαβα, να βάζετε, παραδείγματος χάριν, 400.000 Ευρώ αντί για 200.000 Ευρώ; Πώς γίνεται αυτό; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι λάθος στην εισαγωγή των στοιχείων, είναι λάθος στον υπολογισμό των στοιχείων. Επαναλαμβάνω όμως για να το τελειώσουμε αυτό, ότι τη στιγμή που γίνεται ένας έλεγχος, εγώ δεν γίνεται να κάθομαι να απαντώ ούτε σε υποθετικά ερωτήματα ούτε να βγάζω νούμερα αυθαίρετα. Θα γίνει ο έλεγχος και θα κατατεθούν τα στοιχεία.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υποθετικά αυτά τώρα, κύριε Εκπρόσωπε!
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, αλλά επαναλαμβάνω ότι τη στιγμή που γίνεται αυτός ο έλεγχος, δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω πού έγινε το λάθος. Γι' αυτό γίνεται ο έλεγχος. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχει λάθος. Αυτό σημαίνει ότι κάνεις ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσεις τα πάντα. Αυτό είναι σε εξέλιξη. Μόλις έχουμε λοιπόν τα εξακριβωμένα στοιχεία, αυτά θα κατατεθούν.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση μπορώ να σας κάνω;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρακαλώ.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ο έλεγχος που θα γίνει, από ποιους γίνεται και αν θα καλύψει και τη σύγκριση των παραστατικών, το Δημόσιο Λογιστικό, για το τί λεφτά έχουν καταβληθεί και το αν εκεί πέρα έχει γίνει κάποια λαθροχειρία, δηλαδή αν αφορά μόνο το λάθος το τεχνικό, αν ήταν δύο χώρες ή τρεις και μόνο αυτό, είναι κάτι που αφορά την Υπηρεσία, δεν μας ενδιαφέρει, αλλά αν όμως εδώ πέρα φαίνεται ότι ένα πρόγραμμα στοίχιζε 1.000.000 Ευρώ και φαίνεται ότι έχει εκταμιευθεί ένα μικρότερο ποσό, εάν εξετάζετε και άλλα θέματα. Μπορεί να υπάρχει θέμα διαφθοράς εδώ πέρα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καταλαβαίνω το ερώτημά σας.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Και ποια είναι η Επιτροπή η οποία διερευνά αυτή την υπόθεση;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Επιτροπή αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση που σας ανέφερα.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Πείτε μας ποιοι είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ο κ. Θεοδωράκης, Γενικός Διευθυντής ΥΔΑΣ, ο κ. Μιχαλόπουλος, ο κ. Μηλίγγος, η κα Διαμαντοπούλου, ο κ. Οικονόμου, η κα Τσιμπουκέλη και η κα Λαπαρίδη.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ο ελεγχόμενος είναι και Διευθυντής; Συγγνώμη, αυτό θέλω να καταγραφεί κιόλας. Μου λέτε ότι ο ελεγχόμενος, ο κύριος Προϊστάμενος ΥΔΑΣ, είναι και ελεγκτής της υπόθεσης, μου λέτε. Ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο υπεύθυνος της Επιτροπής, που θα διερευνήσει το «λάθος», το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι και θέμα και διαφθοράς από πίσω, ότι θα το ελέγξει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο οποίος τόσον καιρό δεν είχε καταλάβει τί γινόταν.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που σας είπα είναι ότι θα γίνει ένας έλεγχος στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιό είναι το πρόβλημα που υπάρχει, ποιά είναι τα σφάλματα που έχει το σύστημα. Ταυτόχρονα, με αυτή την απόφαση που σας ανέγνωσα τώρα, του κυρίου Κουβέλη, έχει συσταθεί μία Επιτροπή, αυτή η Επιτροπή στην οποία αναφερόμαστε, η οποία ελέγχει ένα προς ένα όλα τα ανοικτά προγράμματα που υπάρχουν στην ΥΔΑΣ, προκειμένου εντός του 2011 να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και να έχει γίνει συνολική εκκαθάριση.
Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, γιατί θέλω άλλο θέμα. Έχει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει.
Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω κάποιο σχόλιο για το χθεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Πώς βλέπετε τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων; Πώς τις ερμηνεύετε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουμε, το νέο συλλαλητήριο είχε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου και αυτό είναι ακριβώς ενδεικτικό ότι η συνεχιζόμενη κατοχή από την Άγκυρα, η παρουσία του κατοχικού στρατού, η παρουσία των εποίκων, ουσιαστικά ασκούν μία τεράστια πίεση στους Τουρκοκυπρίους, εμποδίζουν τη λύση, εμποδίζουν την προοπτική τους, εμποδίζουν το μέλλον τους και νομίζω ότι έχει φτάσει πια στα όρια της ανοχής της, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, από όλες αυτές τις πιέσεις. Είναι ανάγκη η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της, να προσέλθει στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, γιατί ουσιαστικά κινεί τα νήματα στα κεταχόμενα, με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πρόοδο. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα κατεχόμενα, δεν είναι βιώσιμη. Εμποδίζει τον Κυπριακό λαό στο σύνολό του να απολαύσει όλα τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό το λόγο και περιμένουμε μία ουσιαστική αλλαγή στάσης από την Τουρκική πλευρά προκειμένου, επιτέλους, να δούμε πρόοδο. Οι θέσεις που συνεχίζει να διατυπώνει ο κύριος Έρογλου, είναι θέσεις που έρχονται από το παρελθόν, είναι θέσεις που θυμίζουν το καθεστώς Ντενκτάς και είναι θέσεις οι οποίες εμποδίζουν την πρόοδο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
ΝΤ. ΚΥΒΡΙΚΟΣΕΟΥ: Για το θέμα του επαναπατρισμού, η επιχείρηση. Με τους Έλληνες έχουμε τελειώσει από ό,τι κατάλαβα. Αυτή η επιχείρηση θα συνεχίσει όμως για κατοίκους, ξένους κατοίκους; Συνεχίζεται; Θα συνεχίσει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα, να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τον επαναπατρισμό Ελλήνων από πέντε διαφορετικά σημεία, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, Ελλήνων που βρίσκονταν σε κάθε γωνία της Λιβύης, σε συνθήκες πολέμου ουσιαστικά και πραγματικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι όλοι μπόρεσαν να γυρίσουν καλά, φυσικά με την εξαίρεση του τραυματισμού του υπαλλήλου της πρεσβείας μας, ο οποίος ακριβώς δούλευε πάνω σε αυτή την επιχείρηση. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στην Λιβύη, είμαστε σε επαφή μαζί τους και φυσικά, συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού ξένων πολιτών. Η Κρήτη έχει φιλοξενήσει χιλιάδες μέχρι στιγμής, λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο προκειμένου αυτοί στη συνέχεια να πηγαίνουν στις χώρες τους. Είμαστε σε συντονισμό με πάρα πολλές χώρες, έχουμε καλή συνεργασία, φυσικά έχουμε και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνεχώς. Η Ελληνική Ναυτιλία για άλλη μία φορά λειτούργησε σωτήρια, έγινε γέφυρα σωτηρίας για χιλιάδες ανθρώπους και κοιτάμε κι εμείς, ακριβώς γιατί έχουμε και αυτή τη σημαντική θέση, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους προκειμένου να επιστρέψουν.
ΝΤ. ΚΥΒΡΙΚΟΣΕΟΥ: Συγνώμη, κάτι άλλο. Είπατε ο κύριος Κουβέλης θα πάει Αίγυπτο και Λιβύη την άλλη βδομάδα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχει μία συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και τη Λιβύη σήμερα.
Τ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Η κρίση με τη Λιβύη και ο τρόπος που λειτούργησε εκεί η πρεσβεία μας, έδειξαν και ορισμένες αδυναμίες με την έννοια της υποστελέχωσης, του ελλείμματος συντονισμού κ.λπ. Ήθελα να ρωτήσω, έχει υπάρξει καμία διαβούλευση ή υπάρχει κανένας σχεδιασμός για ενίσχυση των άλλων πρεσβειών σε χώρες όπου υπάρχουν ήδη ταραχές ή είναι σε κατάσταση πάλι αντίστοιχη ή ομόλογη με τη Λιβύη, τόσο στη Βόρειο Αφρική όσο και στην Μέση Ανατολή; Εννοώ από την άποψη ενίσχυσης και από άποψη προσωπικού και από άποψη ασφάλειας κ.λπ., ζητήματα που τέθηκαν άμεσα από το πρόβλημα της Λιβύης.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα, μιλάμε για την πιο δύσκολη επιχείρηση επαναπατρισμού που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, μία επιχείρηση η οποία έγινε σε συνθήκες πολέμου, επαναλαμβάνω, και με Έλληνες να βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένα σημεία, μέσα στην έρημο, σε απομονωμένα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να φτάσουν τα μέσα μας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία μας εκεί, δούλεψαν ασταμάτητα προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες πίσω. Είναι αυτονόητο ότι υπήρχαν προβλήματα. Υπήρχαν προβλήματα στις επικοινωνίες, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, γιατί δεν δούλευαν τα κινητά τηλέφωνα, ούτε τα σταθερά για μεγάλα διαστήματα. Υπήρχαν προβλήματα λόγω του κινδύνου που υπήρχε και σημειώνω εδώ τον τραυματισμό του υπαλλήλου της Πρεσβείας μας ακριβώς όταν έκανε μετακινήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιχείρηση επαναπατρισμού. Υπήρχαν λοιπόν πάρα πολύ μεγάλες δυσχέρειες.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις Πρεσβείες μας στις χώρες της περιοχής, κάνουμε συνέχεια αναλύσεις, όπως σας είπα, έγινε σήμερα και μία πολύ μεγάλη σύσκεψη ακριβώς και για αυτά τα θέματα, προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Και μέχρι τώρα, ευτυχώς, είχαμε καλά αποτελέσματα. Ελπίζω να μην έχουμε άλλα τόσο σοβαρά προβλήματα.
Η κατάσταση στη Λιβύη εμπνέει ανησυχία, στην ουσία έχουμε καθημερινά πολύ σοβαρές συγκρούσεις, ασάφεια για την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και γι’ αυτόν το λόγο πρέπει και τα αντανακλαστικά μας να είναι αυξημένα. Ταυτόχρονα, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, γίνονται συνεχώς συζητήσεις και συντονισμοί, προκειμένου να είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Και στο κομμάτι το ανθρωπιστικό και στο κομμάτι του επαναπατρισμού ξένων πολιτών, υπάρχει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.
Ταυτόχρονα -και θέλω αυτό να το τονίσω- είχαμε μία πολύ σημαντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία απέδειξε την ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη. Είναι πολύ σημαντικό ότι αποφασίστηκαν κυρώσεις, οι οποίες ασκούν πίεση στο καθεστώς Καντάφι και περιορίζουν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, αλλά είναι εξίσου σημαντικό ότι αποφασίστηκε η παραπομπή των εγκλημάτων που έχουν συμβεί στη Λιβύη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Προφανώς, το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η ενότητα της Διεθνούς Κοινότητας και γι' αυτό θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο νομιμοποιητικός παράγοντας που θα μπορέσει να καθοδηγήσει τα βήματά της.
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για τα γεγονότα της Λιβύης, υπάρχει θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως ή εκφράζεται μέσα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο. Και το δεύτερο, σε πολιτικό, διπλωματικό, επιχειρησιακό ή άλλο επίπεδο υπάρχει κάποιος προϊδεασμός, γίνονται κάποιες προετοιμασίες για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μόλις πριν από λίγο σας ανέπτυξα τις θέσεις της Ελλάδας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, την έχουμε επαναλάβει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις, με συνεντεύξεις και τις λέω για άλλη μία φορά, ότι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη είναι σε εξέλιξη μία ανθρωπιστική καταστροφή και ένας πόλεμος. Καταδικάζουμε τη βία απερίφραστα, πρέπει να σταματήσει άμεσα, δεν οδηγεί πουθενά, απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε επαφή και συντονισμό με όλους τους εταίρους μας, διότι πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένη η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να ασκήσει τις πιέσεις που χρειάζονται προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αλλά πρέπει να είναι εξίσου σαφές ότι το να επιχειρήσει κάποιος να χειραγωγήσει αυτά τα κινήματα, που βλέπουμε να αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είναι λάθος. Μιλάμε για κινήματα λαϊκά τα οποία διατυπώνουν κοινωνικά δικαιώματα. Σίγουρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κάθε περίπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα είναι διαφορετικές και οι εξελίξεις, θα είναι διαφορετική η μετάβαση προς την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών και μίας νέας κοινωνίας πολιτών. Όλα αυτά τα πράγματα είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι τα σενάρια που εξετάσατε σε αυτήν τη σύσκεψη, πρώτον. Δεύτερον, τί ακριβώς θα αναλάβει να προετοιμάσει αυτή η ομάδα εργασίας, που είπατε; Δηλαδή θα αναλάβει να κάνει και πιο συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, θα είναι απλώς μία ανάλυση της κατάστασης; Αυτά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, όπως σας είπα, όλα τα θέματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα, για το πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Αναλύθηκε επίσης η κατάσταση στις χώρες της περιοχής, προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα για το πώς εξελίσσονται αυτές οι κινητοποιήσεις σε όλη την περιοχή, τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν σε γειτονικές χώρες, το ζήτημα της μεταναστευτικής και ανθρωπιστικής πίεσης που δημιουργούν στις γειτονικές της Λιβύης χώρες, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Συζητήθηκαν επίσης, δυνατότητες πρωτοβουλιών, ιδεών, που μπορούμε να προωθήσουμε, τόσο ως Ελλάδα όσο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μία σφαιρική, μία συνολική πολιτική, μία πολιτική που θα δει τη μεγάλη εικόνα, θα είναι διατεθειμένη να αναπτύξει προγράμματα, εκμεταλλευόμενη εργαλεία που έχει ήδη ή αναπτύσσοντας νέα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, όπως είναι η Ένωση για τη Μεσόγειο, όπως είναι τραπεζικά συστήματα ευρωπαϊκά, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών να αναπτυχθεί, να βοηθήσει οικονομικά στην ανασυγκρότηση, να βοηθήσει με έργα υποδομών. Όλα αυτά, τα οποία ήδη τα συζητάμε, θα αποτυπωθούν, καθώς και άλλες ιδέες για πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν –σας είπα και πριν, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά– προκειμένου να παρουσιαστούν στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε για την αναμενόμενη έλευση του κυρίου Davutoglu, για το πρόγραμμά του, πότε θα έρθει, τί θα κάνει, ποιους θα δει, πού θα πάει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είμαστε σε επαφή με την τουρκική πλευρά, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πρόγραμμα. Αναμένουμε ότι ο κύριος Davutoglu θα έρθει στην Ελλάδα στις 8 του μηνός, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Στις 8; Και πότε θα φύγει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Προγραμματίζεται να φύγει στις 10.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ο Υπουργός στις 10 του μηνός, απ’ ό,τι βλέπω, θα είναι στην έκτακτη Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μείνει μόνος του εδώ πέρα ο άνθρωπος;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα έχει και ιδιωτικό πρόγραμμα. Όταν θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Στην Αθήνα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, επειδή ακόμα δεν έχει κλείσει ο προγραμματισμός, θα υπάρξει ανακοίνωση και από τις δύο πλευρές όταν οριστικοποιηθεί. Εντάξει;
ΝΤ. ΚΥΒΡΙΚΟΣΕΟΥ: Να επιβεβαιώσω αυτό που λέγαμε πριν, ανθρωπιστική βοήθεια για Λιβύη δεν έχει σχεδιαστεί.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα.
ΝΤ. ΚΥΒΡΙΚΟΣΕΟΥ: Αλλά δεν έχει…, ακόμα είναι σε συζητήσεις.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα και επιχειρησιακά και ως προς την ουσία της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας και φυσικά θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όταν καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Έχω το λόγο; Να ρωτήσω; Για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχετε σκεφθεί κάτι, υπάρχει τέτοια πρόνοια, που σταματούν τις δραστηριότητές τους και θα έχουν κάποιες ζημίες όσο να είναι.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να πούμε τί συνέπειες, ακριβώς, θα έχει όλη αυτή η κρίση στις εργασίες των ελληνικών εταιρειών. Αυτό που θέλουμε να συζητήσουμε είναι να μπορέσουμε να είμαστε σε μία επαφή με τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου ακριβώς να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι προοπτικές που αντιμετωπίζουν, πώς σκοπεύουν να κινηθούν στο επόμενο διάστημα, πώς μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Εξωτερικών, να τους βοηθήσουμε, ώστε πραγματικά να εξασφαλίσουμε ότι και την επόμενη ημέρα θα έχουμε δραστήρια επιχειρηματική παρουσία σε όλη την περιοχή. Να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσεις στην περιοχή που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι δηλαδή πολύ σημαντική η παρουσία μας, είναι σημαντικό να παραμείνει έτσι, και γι’ αυτό το λόγο θα είμαστε σε στενή επαφή και με τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται εκεί.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μια και αναφερθήκατε νωρίτερα εκτενώς σε σχέση με το ζήτημα της απογραφής στην Αλβανία, ήθελα να σταθώ λίγο στο ζήτημα που προέκυψε με τον Έλληνα Πρόξενο στην Κορυτσά. Και διαβάζω μία συνέντευξη που έδωσε ο πρώην Πρόξενος, ο κύριος Οικονόμου…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πριν τη διαβάσετε: έχει διαψευστεί αυτή η συνέντευξη.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ωραία. Λοιπόν, άσχετα από αυτό, ήθελα να πω ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, ότι εκφράστηκαν κάποιες απόψεις που κυκλοφόρησαν ευρέως, μάλλον αυτό που ενόχλησε, ενδεχομένως, την αλβανική πλευρά ήταν η χρήση κάποιων όρων, όπως ο Ελληνισμός, Βόρειος Ήπειρος κ.λπ. Και εντάξει, εγώ πραγματικά να δεχθώ ότι ο όρος Βόρειος Ήπειρος έχει σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο βλέπω ότι το Ελληνικό Υπουργείο έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με την απογραφή και το πώς αυτή θα κινηθεί. Θέλετε, πραγματικά, να μας πείτε τι έχει συμβεί ακριβώς και γιατί δημιουργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι κυρίως δημοσιογραφικός. Ο Πρόξενός μας βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για λόγους υπηρεσίας και θα επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά του, δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα. Υπάρχει άλλη ερώτηση;
Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά αυτό που είπατε για τις επενδύσεις στη Λιβύη που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ήθελα να ρωτήσω εάν περίπου έχετε τον αριθμό των Ελλήνων που είναι στη Λιβύη και σε τί δραστηριότητες περίπου…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Τον αριθμό των Ελλήνων;
Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Τον Ελλήνων επιχειρηματιών στην περιοχή. Που έχουν παραμείνει εκεί δηλαδή.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν παραμείνει και είναι και κάποιοι Λιβυκής καταγωγής, συγγενείς Ελλήνων, που βρίσκονται εκεί, είμαστε σε επαφή μαζί τους, σε περίπτωση που αποφασίσουν ότι θέλουν και εκείνοι να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.
Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Για τις επενδύσεις που είπατε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην περιοχή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σε όλη την περιοχή, στις τρεις χώρες.
Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Α, και στις τρεις χώρες, γι’ αυτό δεν κατάλαβα. Και ένα άλλο θέμα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιο σχόλιο σε διπλωματικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη λήξη της επιχείρησης “Rabbit” της Frontex και την αντικατάστασή της από τη «Ποσειδών». Γιατί στην αρχή είχαν πει ότι θα ήταν μέχρι το τέλος του 2011 και σήμερα η ανακοίνωση…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι παραμένει, η Frontex συνεχίζει, υπάρχει και σχετική ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρμόδια Επίτροπο, ότι η Frontex συνεχίζει να επιχειρεί, συνεχίζει να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες που κάνει να ελέγξει αυτό το τεράστιο λαθρομεταναστευτικό κύμα που έρχεται από την Τουρκία και γι’ αυτό το λόγο είναι και πολύ σημαντικό, αντίστοιχα, να έχουμε καλύτερη συνεργασία και με την Τουρκία. Ήταν στην Τουρκία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Παπουτσής, δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις επαφές του, ελπίζουμε ότι θα γίνει σύντομα αυτό, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι για να μπορέσει η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά –γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα– να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση, είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία.
Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλούσα για την επιχείρηση “Rabbit” ήταν μία άλλη επιχείρηση, που ήταν στα σύνορα τα…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό έχει να κάνει με τεχνικά θέματα, λειτουργίας της Frontex, αλλά ουσιαστικά η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί ως επιχείρηση «Ποσειδών».
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πλατειάσαμε με τις Μ.Κ.Ο., δεν είναι πιο εύκολο να μας δώσετε, να εντάξετε στο briefing, τα συνολικά στοιχεία των εκταμιεύσεων αφού τα έχετε αυτά. Προφανώς τα έχετε αυτά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Μελέτη, μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ποιόν έλεγχο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα στοιχείο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ποιόν έλεγχο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: …έχετε στοιχεία πόσα λεφτά έχετε δώσει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία ελέγχονται πρόγραμμα με πρόγραμμα…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Συγνώμη, δεν ξέρετε πόσα λεφτά έχει δώσει…, πόσα λεφτά έχει εκταμιεύσει η κάθε Μ.Κ.Ο.; Αυτό μου λέτε; Γίνεται έλεγχος γι’ αυτό; Γιατί αυτό αλλάζει τότε. Αν δεν έχετε στοιχεία για το τί λεφτά έχουν εκταμιευτεί από τις Μ.Κ.Ο., για να τα συγκρίνετε με τα λανθασμένα στοιχεία, το τυπικό λαθάκι που είχε γίνει στα…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό σας λέω, ότι όσο γίνεται ο έλεγχος, δεν πρόκειται να σας δώσω…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Συγνώμη, δεν θα μας δώσετε στοιχεία…, ξέρετε…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα σας δώσουμε στοιχεία μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ψάχνετε ακόμα δηλαδή και το τί λεφτά έχουν εκταμιευτεί;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα υπάρξει συνολικός έλεγχος και συνολική παρουσίαση, αναλυτική όλων των στοιχείων, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Μα συγνώμη, ρωτάω κάτι συγκεκριμένο.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κατάλαβα το ερώτημά σας και σας απάντησα.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Υπάρχει στο Υπουργείο εικόνα, αυτή τη στιγμή, τί λεφτά έχουν εκταμιευθεί φέτος, πέρυσι, πρόπερσι για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συνολικός έλεγχος για όλα τα χρόνια…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν ξέρετε επομένως μου λέτε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …για όλα τα ανοιχτά προγράμματα και για το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Επομένως, κύριε Εκπρόσωπε, για να καταλήξουμε…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όσο είναι σε εξέλιξη αυτός ο έλεγχος, δεν πρόκειται να δώσουμε στοιχεία, μόλις ανακοίνωσα…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να καταλήξουμε, επομένως δεν ψάχνετε το λάθος, αυτό μου λέτε τώρα, ψάχνετε να δείτε, εκταμιεύσεις, πόσα λεφτά έχουν εκταμιευθεί και πόσα λεφτά έχουν καταγραφεί. Αυτό ψάχνετε τώρα, αυτή τη στιγμή.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα προηγουμένως και ύστερα από την ανακοίνωση που σας διάβασα…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι άλλο που μας λέτε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …ότι γίνεται έλεγχος, τόσο στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής όσο και στο σύνολο των προγραμμάτων που είναι ανοιχτά, προκειμένου, μέσα στο 2011, να γίνει η εκκαθάριση όλων των προγραμμάτων. Διαμορφώνεται νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της ΥΔΑΣ και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα εντάσσεται σε αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, είναι σε εξέλιξη μία έρευνα όλων των στοιχείων και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματά της στη Βουλή και δημοσίως μόλις αυτή η έρευνα ολοκληρωθεί. Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα δεν μπορώ…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ποια έρευνα; Συγνώμη, στο δημόσιο λογιστικό που λέτε ότι γίνεται έρευνα, να δείτε αν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, αν έχετε δώσει αυτά τα λεφτά; Τί μου λέτε, κύριε Εκπρόσωπε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα γίνει συνολική έρευνα…
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Έχει εικόνα η ΥΔΑΣ και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα, τί λεφτά έχει δώσει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Ναι ή όχι, αυτό ρωτάω. Θέλει να κάνει έρευνα γι’ αυτό; Τότε συγνώμη, πείτε το αυτό, πράγματι, κάνει έρευνα για το τί λεφτά έχει δώσει.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα ότι κάνει έρευνα για κάθε ένα πρόγραμμα.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν μας είπατε αυτό, κύριε Εκπρόσωπε. Μας είπατε ότι το πρόβλημα είναι μόνο στο θέμα της καταγραφής. Μας είπατε προηγουμένως...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Μας είπατε ότι είναι μόνο καταγραφής, και μας είπατε ότι δεν είναι ως προς την εκταμίευση, γιατί η εκταμίευση έχει γίνει σωστά. Πως μας λέτε ότι έχει γίνει σωστά, αφού μας λέτε τώρα ότι συνεχίζετε τον έλεγχο και δεν ξέρετε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει έλεγχος του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και ταυτόχρονα η Επιτροπή ερευνά το σύνολο των ανοικτών προγραμμάτων, γίνεται έλεγχος όλων των ανοικτών προγραμμάτων από το 2002 μέχρι σήμερα, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά, να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία, αν χρειάζονται, προκειμένου αυτά τα προγράμματα να κλείσουν. Όσα προγράμματα έχουν κλείσει, έχουν κλείσει. Λογιστικά έχουν τελειώσει.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Άρα, πέραν της αδυναμίας ή της αστοχίας του συστήματος καταγραφής, δεν δεσμεύεστε ότι και οι εκταμιεύσεις έχουν γίνει σωστά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όσα προγράμματα έχουν κλείσει...
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεσμεύεστε; Το παίρνετε…; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε επισήμως;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της, τα αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί.
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν δεσμεύεστε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για να κλείσω λοιπόν το θέμα, όποιο πρόγραμμα έχει κλείσει, έχει κλείσει και τα παραστατικά του και όλη η λογιστική αναφορά βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Ό,τι είναι ανοικτό θα ελεγχθεί ένα προς ένα, προκειμένου να κλείσουν και υπάρχει έλεγχος που γίνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, προκειμένου να διαπιστωθούν ποιά είναι τα σφάλματα του συστήματος. Αυτή είναι η κατάσταση που έχουμε.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: *** μα γιατί δεν το λέτε έτσι για να το καταλάβουμε; Πείτε μας, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε αυτήν τη στιγμή ότι έχουν γίνει σωστά οι εκταμιεύσεις.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Τη στιγμή που γίνεται μία έρευνα σε βάθος δεκαετίας…
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν ξέρει *** τι υπογράφει τα τελευταία δύο χρόνια ο Υπουργός Εξωτερικών;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχουν γίνει προγράμματα τα τελευταία δύο χρόνια.
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν έχει εκταμιευτεί ούτε μία δραχμή τα τελευταία δύο χρόνια μου λέτε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μόνο για παλαιά προγράμματα.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Για παλαιά, καινούργια, και μελλοντικά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι εκταμιεύσεις γίνονται με παραστατικά.
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Έχει εκταμιευτεί κάποιο ποσό; Ναι, μπορείτε να μας πείτε τι λεφτά έχουν εκταμιευτεί τα τελευταία δύο χρόνια;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ούτως ή άλλως είναι στη Διαύγεια.
Α.ΦΟΥΡΛΗΣ: Στη Διαύγεια είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ό,τι εκταμιεύεται...
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ok. Επειδή, προφανώς, αυτό το λάθος στο σύστημα καταγραφής δεν αφορά μόνο τα προγράμματα που είναι ακόμη ανοικτά και τρέχουν, αλλά αφορά και προγράμματα που έχουν ήδη κλείσει. Αντιλαμβάνομαι γιατί, για τα προγράμματα που τρέχουν ακόμη και γίνεται έρευνα, κωλύεστε να δώσετε στοιχεία, δεν μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για προγράμματα που έχουν κλείσει, από τα οποία να φαίνεται, τί ποσά εκταμιεύτηκαν και τί ποσά έχουν περάσει στο σύστημα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε το άνοιγμα που υπάρχει στις δύο καταγραφές.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα, όπως σας είπα θα κατατεθούν τα στοιχεία της έρευνας, όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθούν.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Μα η έρευνα δεν αφορά προγράμματα που έχει κλείσει.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου και τότε θα κατατεθούν όλα τα στοιχεία. Τα στοιχεία που κατετέθησαν με εκείνη την αναφορά, δεν αφορούσαν μόνο ανοικτά προγράμματα, αφορούσαν όλα τα προγράμματα. Τα στοιχεία λοιπόν που θα καταθέσουμε θα αφορούν όλα τα προγράμματα, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος. Όσο είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος, δεν μπορώ να ανακοινώσω στοιχεία.
Ε. ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Τα ανοικτά προγράμματα, πόσα είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Περίπου 150.
S. RISTOVSKA: Λοιπόν, για τη δήλωση του κύριου Gruevski. Βγήκε μία ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό που με ενδιαφέρει, που δεν ήταν στην ανακοίνωση είναι γιατί η Ελλάδα δε δέχτηκε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» το 2008 και αν αυτή η πρόταση είναι στο πλαίσιο που περιγράφετε, όταν μιλάτε για πιθανή λύση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Απλά να διευκρινίσω κάτι: λέτε την πρώτη δήλωση του κυρίου Gruevski που λέει ότι την αποδέχτηκε ή τη δεύτερη που λέει ότι δεν την αποδέχτηκε;
S. RISTOVSKA: Για αυτήν που εμείς δεχτήκαμε και η Ελλάδα δεν δέχτηκε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω έχει απαντήσει ο ίδιος ο κύριος Gruevski σε αυτό.
S. RISTOVSKA: Για την ελληνική πλευρά με ενδιαφέρει.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η θέση μας είχε γίνει γνωστή εκείνη την εποχή, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Το μέλλον είναι να φτάσουμε οι δύο χώρες σε λύση και η Ελλάδα έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να φτάσει σε λύση. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει θετικές, εποικοδομητικές, προτάσεις για δίκαιη λύση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε ένα συνομιλητή, ο οποίος ακριβώς θα φτάσει στο τραπέζι με σκοπό να φτάσουμε σε λύση, λύση η οποία θα απελευθερώσει το Ευρω-Ατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα επιτρέψει και σε εμάς να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
S. RISTOVSKA: Και κάτι άλλο, ξεκινάει διαδικασία στη Χάγη, 21 Μαρτίου. Πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάζει την άλλη που είναι στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι μία νομική διαδικασία, την οποία την αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Όπως ξέρετε από ελληνικής πλευράς έχει γίνει πάρα πολύ καλή προετοιμασία, υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, περιμένουμε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και από εκεί και πέρα θα δούμε που θα οδηγήσει το αποτέλεσμά της. Θέλω όμως να σας πω ότι η διαπραγμάτευση και το ζήτημα της ονομασίας είναι προϊόν αποφάσεων του Υπουργείου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ενδιάμεσης συμφωνίας που έχουν οι δύο χώρες, ενδιάμεση συμφωνία την οποία η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραβιάζει με κάθε ευκαιρία, και πρέπει αυτό να το δούμε και να αλλάξει, προκειμένου, ακριβώς, μέσω των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση.
Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν κατάλαβα, αρχίζει η ακροαματική διαδικασία στη Χάγη πότε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: 21 Μαρτίου.
S. RISTOVSKA: Από το Nimitz κανένα νέο για επίσκεψη;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, δεν έχουμε κάτι νεότερο.
S. RISTOVSKA: Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ευχαριστώ.
3 Μαρτίου, 2011