Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (10.2.2011)


Βασικά σημεία:


[Για τα επικείμενα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο (14 τρ.) και στη Νέα Υόρκη (17τρ.):]

  • Σκοπός είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος τις εξελίξεις που έχουμε στο Κυπριακό. Είχαμε τη συνάντηση της Γενεύης, έχουμε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να επανέρχεται σε θέσεις παλαιότερες. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση του κυρίου Eroglu σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αυτό πρέπει να είναι σαφές, και θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με διάθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο.
  • Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθοριστικής σημασίας ως θεματοφύλακα αυτής της διαδικασίας. Θα πρέπει να την περιβάλλουμε με αντικειμενικότητα και θα πρέπει να την υποβοηθούμε με τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

[Για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα:]

  • Έχουμε παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και πρέπει να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτές αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη, μία κατάσταση η οποία ουσιαστικά υπάρχει ως προϊόν μίας στρατιωτικής εισβολής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους να είναι πιεσμένοι από τους εποίκους, από τον κατοχικό στρατό, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αφήσει την Κύπρο να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η Κύπρος, ολόκληρη η Κύπρος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[Για τη συνάντηση Βασιλάκη – Γιόλεβσκι:]
•    Πράγματι πραγματοποιήθηκε χθες μία συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο που είχε να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση. Είναι ένα θετικό γεγονός πρώτα απ’ όλα ότι είχαμε τη συνάντηση. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πιστεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή θα μπορέσει να προκύψει η λύση. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν –και το έκανε και χθες ο κύριος Nimitz στις δηλώσεις του– τη σημασία της πρωτοβουλίας που είχε η Ελλάδα για αυτές τις απευθείας επαφές των δύο Πρωθυπουργών, οι οποίες πραγματικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το έχει αποδείξει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι επιθυμεί να προχωρήσουμε σε λύση και επιθυμεί να το κάνουμε άμεσα. Πρέπει η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία ναι μεν δηλώνει ότι επιθυμεί λύση αλλά στην ουσία δεν έχει μετακινηθεί, πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να φτάσουμε σε λύση.
[Για τον πρόσφατο διάπλου τουρκικού πολεμικού πλοίου:]

  • Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει με κάθε ευκαιρία και έχουμε πει και στην τουρκική πλευρά ότι οι συμπεριφορές αυτές οι οποίες δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, είναι ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις και τις προσπάθειες που κάνουμε για τη βελτίωση τους. Είναι σαφές ότι όσο συνεχίζονται τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση, γίνονται όλες οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά, προκειμένου να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και η κυριαρχία της χώρας μας κι αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και δεδομένης της επιθυμίας που η ίδια δηλώνει ότι έχει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας. Σήμερα το πρωί στις 11:00 ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε μία συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον κύριο Downer, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου ο κύριος Δρούτσας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Κυπριανού καθώς και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι συναντήσεις αυτές και με τον κύριο Downer και στην Κύπρο γίνονται ακριβώς, προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Γενεύης και υπό το φως της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να συντάξει μία έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι και μια ευκαιρία προκειμένου η Ελλάδα να διατυπώσει τις απόψεις της για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις και να εκφράσει για άλλη μία φορά τη στήριξή της προς την κυπριακή ηγεσία και τις προσπάθειες που κάνει.
Στις 14 και 15 του μηνός ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Επίσης, ο κύριος Δρούτσας θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κύριο Miliband.
Στις 17 του μηνός ο κύριος Υπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον κύριο Μπαν Κι Μουν. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον κύριο Δημήτριο και εκπροσώπους της ομογένειας. Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε θέματα περιβάλλοντος.
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ο Υπουργός θα μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει η εφημερίδα Der Stantard και έχει φέτος θέμα το ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών και η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου, ενώ στην Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής η συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Σομαλία, το Κέρας της Αφρικής και η κατάσταση στο Λίβανο.
Περνώντας τώρα στο πρόγραμμα της Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, σήμερα δέχεται στο γραφείο της τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 11:00 το πρωί και τον Πρέσβη της Ιρλανδίας στις 11:30. Τη Δευτέρα 14 του μηνός στις 11:30 η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Mantica ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο κύριος Κουβέλης σήμερα το απόγευμα στις 6:00 θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο "Green Challenges in a Green Security Era" στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα του Συνεδρίου είναι οι «Παγκόσμιες προκλήσεις: Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ στο νέο περιβάλλον ασφαλείας».
Την Τρίτη 15 του μηνός, το πρωί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.
Μεταξύ 16 και 18 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουδαπέστη όπου θα έχει διμερείς επαφές και θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό forum.

Αυτά σχετικά με τις ανακοινώσεις και είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σας, αν υπάρχουν. Παρακαλώ.

Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ:
Σας ευχαριστώ. Η ερώτηση αφορά στην αναβάθμιση της διαδικασίας διαπίστευσης του Παλαιστίνιου Επιτετραμμένου στην Αθήνα. Είχαμε προσφάτως μία παρόμοια κίνηση και από την Ιρλανδία, και είχε έντονη αντίδραση στο Ισραήλ, αρνητική. Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, στη δική μας την περίπτωση, τί εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει από πλευράς Ισραήλ σ’ αυτή την κίνηση από πλευράς μας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:
Οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι σχέσεις άριστης συνεργασίας. Αυτό που αναβαθμίστηκε είναι η διαδικασία επίδοσης διαπιστευτηρίων του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, ο οποίος πλέον θα επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με την Παλαιστινιακή Αρχή. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για τον οποίο να υπήρχε κάποιο πρόβλημα από ισραηλινής πλευράς. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή ο οποίος, ακριβώς επειδή έχει την εμπιστοσύνη όλων των πλευρών και για το ζήτημα του Μεσανατολικού μπορεί να βοηθήσει, με τα δικά του μέσα, με τις δικές του επαφές, προκειμένου να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κατά την επίσκεψη του κυρίου Δρούτσα στη Νέα Υόρκη και στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να μεταβεί και στην Ουάσινγκτον, να έχει επαφές στο State Department, άλλες επαφές εκεί; Στο επίκεντρο αυτών των επαφών, εφόσον ξεκινάει από Κύπρο, μετά Λονδίνο, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, να υποθέσουμε ότι θα είναι το Κυπριακό; Θα είναι η Μέση Ανατολή; Ποια θα είναι η ατζέντα αυτών των επαφών;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών θα είναι στη Νέα Υόρκη και σκοπός της είναι η συνάντηση που θα έχει με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα έχει επίσης με την ευκαιρία αυτή συναντήσεις, όπως σας είπα, με τον Αρχιεπίσκοπο και με εκπροσώπους της ομογένειας. Γενικώς οι συναντήσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες - έχουμε σήμερα τη συνάντηση με τον κύριο Downer, θα έχουμε την επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχουμε τις επαφές με το Γενικό Γραμματέα - σκοπός είναι σίγουρα το να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος και τις εξελίξεις που έχουμε στο Κυπριακό. Είχαμε τη συνάντηση της Γενεύης, έχουμε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να επανέρχεται σε θέσεις παλαιότερες. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση του κυρίου Eroglu σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αυτό πρέπει να είναι σαφές, και θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με διάθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο.
Πιστεύουμε, επίσης, ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι καθοριστικής σημασίας - και της Διεθνούς Κοινότητας γενικότερα, αλλά ειδικά των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα αυτής της διαδικασίας. Θα πρέπει να την περιβάλλουμε με αντικειμενικότητα και θα πρέπει να την υποβοηθούμε με τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε μπροστά μας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, θα θέλουμε λοιπόν να συζητήσουμε μαζί του πώς βλέπει και ο ίδιος την εξέλιξη μετά τις δύο συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και τα επόμενα ορόσημα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε και η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει ξεκάθαρα τις θέσεις της προκειμένου κι εκείνη να μπορέσει να βοηθήσει όσο μπορεί.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων προς την πολιτική Erdogan;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και πρέπει να σας πω ότι θεωρούμε πως αυτές αντανακλούν την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη, μία κατάσταση η οποία ουσιαστικά υπάρχει ως προϊόν μίας στρατιωτικής εισβολής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βλέπουμε τους Τουρκοκυπρίους να είναι πιεσμένοι ουσιαστικά από τους εποίκους, από τον κατοχικό στρατό, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αφήσει την Κύπρο να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετέχει με εποικοδομητική διάθεση στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου η Κύπρος, ολόκληρη η Κύπρος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, να μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

A. BIBE:
Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι έχετε μάθει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά. Εγώ ήθελα να μάθω αν η Αθήνα συμμερίζεται αυτές τις δηλώσεις και εάν όχι, τί έχει γίνει για να εκτονωθεί η κρίση αυτή.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρακολουθήσει στον αλβανικό τύπο μία πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από κάποιες δηλώσεις. Επειδή δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις και πρέπει να είναι σαφές ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες».
Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι ένα εργαλείο πρώτα από όλα για την ίδια την αλβανική πολιτεία, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο. Θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα αυτό, επαναλαμβάνω, αποτελεί και μία υποχρέωση που έχει η Αλβανία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι σχέσεις στρατηγικής σημασίας για εμάς, είναι σχέσεις στις οποίες έχουμε αποδείξει ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία, στα βήματα που κάνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη σημαντική προσδοκία που έχει ολόκληρος ο αλβανικός λαός και στην προσπάθεια του οποίου η Ελλάδα στηρίζει. Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η συνεργασία μας είναι συνεχής, οι συνομιλίες, οι επαφές, ο διάλογος είναι συνεχείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα.

Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε χθες έπειτα από αρκετούς μήνες ακόμα μία συνάντηση υπό τον κύριο Nimitz για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. Καταρχάς, τί προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση και κατά δεύτερον, υπάρχει προοπτική από πλευράς του κυρίου Nimitz να δρομολογηθούν κάποιες κινήσεις ώστε να αποτελματωθεί αυτή η διαδικασία;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:
Πράγματι πραγματοποιήθηκε χθες μία συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο που είχε να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση. Είναι ένα θετικό γεγονός πρώτα απ’ όλα ότι είχαμε τη συνάντηση. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πιστεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή θα μπορέσει να προκύψει η λύση. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν –και το έκανε και χθες ο κύριος Nimitz στις δηλώσεις του– τη σημασία της πρωτοβουλίας που είχε η Ελλάδα για αυτές τις απευθείας επαφές των δύο Πρωθυπουργών, οι οποίες πραγματικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το έχει αποδείξει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι επιθυμεί να προχωρήσουμε σε λύση και επιθυμεί να το κάνουμε άμεσα. Πρέπει η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία ναι μεν δηλώνει ότι επιθυμεί λύση αλλά στην ουσία δεν έχει μετακινηθεί, πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να φτάσουμε σε λύση. Ως προς τα επόμενα βήματα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις αυτή τη στιγμή, αυτό είναι στα χέρια του κυρίου Νίμιτς, όπως αξιολογεί την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά μας και πάλι θέλω να δηλώσω την ετοιμότητά μας να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς σε μία οριστική λύση αυτού του ζητήματος.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας προβληματίζει η τελευταία κίνηση της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο, δεδομένου ότι στην τελευταία συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών το κλίμα ήταν θερμό –αναμένουμε τον κύριο Davutoglu εδώ. Αυτό είναι το ένα, πώς αξιολογείτε δηλαδή αυτήν την κινητικότητα.
Το δεύτερο είναι ένα τηλεγράφημα των Wikileaks που διέρρευσε, δεν ξέρουμε καν αν είναι αυθεντικό ακόμα, αν είναι υπόψη σας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν συνομιλίες ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και όλο το bras de fer που παίχτηκε τότε και υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε το πρωτόκολλο ως πρωτόκολλο, ως χαρτί που υπεγράφη από την τουρκική πλευρά.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει με κάθε ευκαιρία και έχουμε πει και στην τουρκική πλευρά ότι οι συμπεριφορές αυτές οι οποίες δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστούν προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, είναι ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις και τις προσπάθειες που κάνουμε για τη βελτίωση τους. Είναι σαφές ότι όσο συνεχίζονται τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση, γίνονται όλες οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά, προκειμένου να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και η κυριαρχία της χώρας μας κι αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και δεδομένης της επιθυμίας που η ίδια δηλώνει ότι έχει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν. Το συγκεκριμένο πλοίο, το Bodrum, ακόμα βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου, απ’ όσο γνωρίζω αυτή τη στιγμή είναι σε τουρκικά χωρικά ύδατα, θα έχουμε μία πλήρη αναφορά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, προκειμένου στη συνέχεια και αφού αξιολογήσουμε όλη την πορεία του να διατυπώσουμε το διάβημά μας προς την τουρκική πλευρά.
Όσον αφορά στο τηλεγράφημα στο οποίο αναφερθήκατε, δεν το γνωρίζω. Πάντως, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι σαφείς. Υποχρεώσεις στις οποίες δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα και οι οποίες είναι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει μία συλλογική απόφαση σχετικά και είναι πλέον στην πλευρά της Τουρκίας η υποχρέωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

M. POPOVIC: Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η ελληνική στάση, δηλαδή πώς βλέπετε την πολιτική κρίση η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Σκόπια και πώς νομίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Είναι μια χώρα η οποία έχει πει ότι θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, χρειάζεται ομαλός κοινοβουλευτικός βίος, χρειάζεται ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χρειάζεται ελευθερία του τύπου. Αυτά είναι βασικά συστατικά που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας χώρας η οποία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να βλέπουμε τη δημοκρατία να λειτουργεί ομαλά στη γειτονική μας χώρα. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, παρακολουθούμε τον πολιτικό διάλογο, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τελικά η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσία, διότι αυτή είναι που εκφράζει τη χώρα απέναντι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα βήματα των μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα τη φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα, τονίζω για άλλη μία φορά, τη δική μας επιθυμία και βούληση να σταθούμε στο πλάι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε αυτήν την πορεία. Να σταθούμε στο πλάι της σε κάθε βήμα, σε κάθε κεφάλαιο, σε κάθε μεταρρύθμιση. Αυτό όμως προϋποθέτει να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αυτό είναι ξεκάθαρο από τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να κάνει η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ:
Το διάβημα που λέτε ότι θα κάνετε προς την τουρκική πλευρά για την συμπεριφορά της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο, το θεωρείτε επαρκές έτσι ώστε στο μέλλον να αποτρέψει την Τουρκία σε παρόμοιες ενέργειες;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:
Σας είπα και σας ξαναλέω ότι η Τουρκία οφείλει να μην προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και από την πλευρά της η Ελλάδα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία αξιολογείται όταν δηλώνει ότι θέλει καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτές τις ενέργειες τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, όπως τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε πλήρη καταγραφή όλης αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και αξιολογείται για τη συμπεριφορά της ως προς τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ν. ΜΕΛΙΣΟΒΑ: Θέλω να ρωτήσω εάν έχετε κάποιο σχόλιο για τις επαφές που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών αυτές τις ημέρες με δύο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών δύο σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, της Ισπανίας και της Γερμανίας, τον κύριο Moratinos και τον κύριο Fischer,αν έχετε κάτι για το περιεχόμενό τους.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους η Ελληνική Κυβέρνηση είχε πολύ στενή επαφή, έχουν διαχειριστεί πολύ σημαντικά ζητήματα, η σχέση εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ καλή και με τον κύριο Moratinos και με τον κύριο Fischer έγιναν πολύ καλές συζητήσεις για την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη. Με τον κύριο Moratinos αναλυτικά και για τη Μέση Ανατολή, όπου έχει και ο ίδιος δραστηριοποιηθεί αρκετά και φυσικά είναι συνομιλητές με τους οποίους θα διατηρήσουμε επαφή και στο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

10 Φεβρουαρίου, 2011