Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (12.01.2012)

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας πω δυο λόγια για το πρόγραμμα, αν και έχουμε κάποια θέματα σε εκκρεμότητα, τα οποία δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω ακόμα σήμερα. Να σας πω μόνο ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενόψει της συνάντησης του Έλληνα διαπραγματευτή του κ. Βασιλάκη, με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Nimetz στη Νέα Υόρκη. Στη σύσκεψη μετέχει φυσικά ο κ. Βασιλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Είναι σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Ο κ. Βασιλάκης θα έχει με τον κ. Nimetz δύο συναντήσεις – μία τη Δευτέρα και μία την Τρίτη.
Στις 14:00, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, ενώ αύριο, 13 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Κροατίας και της Αιγύπτου.

Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή, μας είπατε, γίνεται μία σύσκεψη δίπλα για προετοιμασία ενόψει των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη. Χθες σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τη διαδικασία αυτή. Πώς το σχολιάζετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρατηρούμε όλο το τελευταίο διάστημα μία διαρκή κλιμάκωση εκ μέρους της ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έφθασε μέχρι και στο σημείο που αναφέρετε εσείς, στην ουσία να υπονομεύει ακόμα και το αποτέλεσμα ή τις προοπτικές προόδου των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζουμε καλά, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και το ίδιο το Δικαστήριο στην απόφασή του, προέτρεψε τα δύο μέρη να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας όπως προβλέπεται στις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή είναι η σταθερή επιθυμία και βούληση της ελληνικής πλευράς, η οποία συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, με γνώμονα να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Δυστυχώς όμως, όπως σας είπα, βλέπουμε μία διαρκή κλιμάκωση και μια στάση η οποία δεν είναι καθόλου επιβοηθητική για την πρόοδο της διαδικασίας. Παράλληλα, έχουμε και άλλες εξελίξεις, όπως το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», όπου είχαμε πλέον και την ανέγερση αψίδας, για την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Θα θέλαμε να δούμε μια αλλαγή από την Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα θέλαμε να δούμε να προσηλώνεται στη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Αυτή, επαναλαμβάνω, είναι η σταθερή βούληση της Ελλάδας, την οποία αποδεικνύει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας, σας παρακαλώ πολύ, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για το θέμα της επεμβάσεως της Ρωσικής Εκκλησίας καταρχάς στο θέμα του Αγίου Όρους. Ένα σχόλιο παρακαλώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για θέματα κανονικής τάξης στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σαφής η θέση και ο ρόλος του Πατριαρχείου. Εξίσου σαφής είναι και η σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό του ρόλο. Αυτό είναι το μοναδικό σχόλιο που θα ήθελα να κάνω και πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο είναι μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο κύριος Δήμας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ τον κύριο Barak και θέλω να μου πείτε αν ο κύριος Barak ζήτησε νέες κοινές ναυτικές ασκήσεις που να σχετίζονται βέβαια και με το θέμα του Ιράν.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η συνάντηση, η οποία ήταν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνει και τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, δεν είχε ως αντικείμενο θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Είχαν όμως την ευκαιρία, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δήμας, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Barak, να συζητήσουν για ευρύτατο φάσμα θεμάτων τόσο της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο όσο και για περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε φυσικά και η οικονομική συνεργασία, οι δυνατότητες που υπάρχουν για δραστηριοποίηση ισραηλινών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θέματα τουρισμού όπου έχουμε πολύ καλή συνεργασία, συζητήθηκαν ακόμα θέματα ενέργειας, τα ζητήματα σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, απασχολούν και τις δύο χώρες ιδιαιτέρως, εξελίξεις στη Συρία, η Αραβική Άνοιξη, η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα.

Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Εφόσον αναφερθήκαμε στο Ιράν, στις 23 Ιανουαρίου φαντάζομαι ότι θα γίνει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ένα από τα αντικείμενα τα οποία θα συζητηθούν είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η θέση της χώρας μας κι αν όντως υπάρχουν σενάρια πιθανής εξαίρεσης της Ελλάδας από την επιβολή κυρώσεων όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θέλω να σημειώσω ότι ήδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 1ης Δεκεμβρίου στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δήμας, έγινε εκτενής συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Εκεί, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους ομολόγους του για τις ανησυχίες της Ελλάδας. Με την υποστήριξη όλων των υπουργών υιοθετήθηκε στα συμπεράσματα η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν, παράλληλα όμως, συμφωνήθηκε ότι πριν προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μέτρου αυτού στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Να σημειώσω ότι υπάρχουν αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή σημαντικές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Αυτές οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα και αναμένεται το θέμα να τεθεί ξανά σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όπως είπατε στις 23 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με πετρέλαιο καθώς και τη διασφάλιση αντίστοιχων όρων χρηματοδότησης γι’ αυτήν την τροφοδοσία. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και συμμετέχουμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις με τους εταίρους μας ενόψει της συνάντησης που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

M. POPOVIK: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιό σας για δύο πράγματα. Προχθές στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρχε μία συζήτηση στην οποία ο κύριος Κωφός και ο κύριος Μαλλιάς έδωσαν μία πρόταση να δημιουργηθεί μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Π.Γ.Δ.Μ. και θα κάνουν προτάσεις για το πώς να πάει μετά το πράγμα, θα κάνουν προτάσεις για το πώς να δραστηριοποιηθεί η Ελλάδα μετά. Από την άλλη πλευρά στα Σκόπια υπάρχει μία πρόταση, η σκοπιανή πλευρά, να ζητήσει στη Νέα Υόρκη να διευκρινιστεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αν είναι μόνο το όνομα και αν είναι *** και το άλλο. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι’ αυτό.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήδη, όπως αντιλαμβάνεστε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ομάδες οι οποίες παρακολουθούν πολύ στενά όλο το φάσμα των σχέσεών μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί ενεργά προκειμένου να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς και αυτό συνεχίζει να κάνει. Αυτός είναι ο βασικός γνώμονας της πολιτικής μας και η στήριξη της σταθερότητας στη χώρα αυτή, διότι αποτελεί έναν άμεσο γείτονά μας με τον οποίο θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, σχέσεις καλής γειτονίας και τον οποίο θέλουμε να δούμε να προοδεύει, καθώς αυτό είναι προς όφελος και της ίδιας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και της Ελλάδας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γειτονιάς μας. Οπότε, τέτοιες ομάδες υπάρχουν, ήδη λειτουργούν και είναι φυσικό ότι βρίσκονται σε επαφή και με φορείς εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως δεξαμενές σκέψης, προκειμένου να υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση, ένας ανοικτός διάλογος, να εξετάζονται όλες οι δυνατότητες και τα ενδεχόμενα, πάντα με γνώμονα τη βασική πολιτική επιλογή της Ελλάδας, που είναι η επίτευξη ταχείας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η καλή συνεργασία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ως προς το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι σαφέστατο και προσδιορίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αποφάσεις 817 και 845, τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Γι’ αυτό, είναι χρήσιμο αντί να ψάχνουμε για διεξόδους και εναλλακτικές πώς θα ξεφύγουμε από τη διαδικασία, να επικεντρωθούμε στη διαδικασία. Η διαδικασία υπάρχει και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση από τα δύο μέρη. Η Ελλάδα κατ’ επανάληψη έχει πει, έχει δηλώσει, έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης και περιμένουμε λοιπόν και από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας να επικεντρωθεί σε αυτόν το στόχο. Αντιθέτως, όλες οι δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά των Σκοπίων μέχρι σήμερα, δεν κάνουν καμία αναφορά στην επίτευξη λύσης. Αντίθετα, όπως είδαμε και στις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Gruevski, φαίνεται ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είναι παρελκυστική, δεν έχει ως στόχο την επίτευξη λύσης. Αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε από τα Σκόπια είναι, αντί για επιθέσεις στην Ελλάδα, να πουν πραγματικά ότι θέλουν να φτάσουμε σε λύση και να το αποδείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας θέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη σύγκληση των δύο πλευρών.

Μ. ΡΗΓΟΥ: Σε μία πρόσφατη δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η διαδικασία. Έχουμε στο τέλος του μήνα, 23-24, τις συναντήσεις των κ.κ. Χριστόφια και Eroglu με το Γενικό Γραμματέα, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις εξελίξεις αυτές.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση, η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Υπάρχει η διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία όμως διαπιστώνουμε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν τηρεί εποικοδομητική στάση, το αντίθετο, υπαναχωρεί και από θέματα στα οποία είχε υπάρξει συμφωνία στο παρελθόν και δυστυχώς αυτό το γεγονός δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Πρόεδρου Χριστόφια για να φτάσουμε σε λύση. Έχουμε μία σημαντική συνάντηση μπροστά μας, στο Greentree, από την οποία ελπίζουμε να υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί, και αυτό ισχύει σίγουρα και για τους άμεσα εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις, πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαδικασία όταν η μία πλευρά εμφανίζεται συνέχεια με τελείως ανελαστικές, οπισθοδρομικές θέσεις.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, τί περιμένει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση με τον κύριο Nimetz; Γιατί πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αν περιμένετε κάποια εξέλιξη, κάποια καινούργια πρόταση και ποιες θα είναι οι θέσεις, ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας, η μία ερώτηση. Η άλλη ερώτηση, αν έχετε κάποιες λεπτομέρειες για τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα, δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να προκαταλάβω το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων. Θεωρούμε θετικό ότι θα γίνει η συνάντηση, είναι κάτι που η Ελλάδα το ήθελε και θεωρεί ότι είναι χρήσιμο, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αποκτήσει μία δυναμική. Με αυτήν την έννοια, είναι πολύ χρήσιμο ότι ο κύριος Nimetz θα συναντηθεί με τους δύο διαπραγματευτές να ακούσει τις απόψεις των μερών και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει έδαφος για να δούμε πρόοδο στη συνέχεια.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, η Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας ολόκληρης της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και της προετοιμασίας που κάνει για την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά την Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, σχεδιάζει και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις αυτήν τη στιγμή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διοργανώσουμε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς για να ξεκινήσουμε την προπαρασκευή ενόψει του στόχου της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να δώσουμε δυναμική στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο. Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις στον οικονομικό τομέα, όπως και η χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να ξεχάσει τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού χώρου και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό και ως βήμα σταθερότητας, ειρήνης, προόδου, ανάπτυξης, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία και να βρούμε τρόπους να την αναζωογονήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη το 2003. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, μετά από 11 χρόνια να συγκαλέσουμε ξανά μία σύνοδο κορυφής η οποία θα δώσει νέα δυναμική σε αυτή τη διαδικασία για να δούμε τους γείτονές μας να πλησιάζουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς της.

S. RISTOVSKA: Έχουν σταλεί οι προσκλήσεις;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι ακόμα.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά τις επαφές που είχε η Κυβέρνηση με τον κύριο Barak, προσδιορίστηκε περίπου πότε μπορεί να γίνει η κοινή Υπουργική Διάσκεψη με το Ισραήλ; Επίσης, η συνάντηση του Υπουργού, λίγο αργότερα σήμερα, με το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ έχει να κάνει, να υποθέσουμε, με την προετοιμασία κάποιον επαφών με την Τουρκία, για το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο που μπορεί να προετοιμάζεται;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημα, να σας πω ότι δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε χρονική περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο Κυβερνήσεων. Ωστόσο, είναι κοινή βούληση και της Ελλάδας και του Ισραήλ να πραγματοποιηθεί αυτό το Συμβούλιο μόλις οι συνθήκες και το πρόγραμμα των δύο Κυβερνήσεων το επιτρέψουν.
Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχει κάποια σχέση. Το Φόρουμ λειτουργεί αρκετά χρόνια τώρα, θα είναι μία συνάντηση στην οποία θα ενημερώσουν τα μέλη του για τις εργασίες και τις συζητήσεις που έχουν.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Επανέρχονται κάποια δημοσιεύματα που θέλουν επί υπουργίας του κυρίου Δρούτσα να έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και για την ελληνικότητα 114 νησίδων στο Νότιο Αιγαίο. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο, θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι απολύτως ανακριβές.

Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Να επανέλθουμε στο Κυπριακό, η Τουρκία εμμέσως πλην σαφώς προωθεί μετά τη συνάντηση στο Greentree μία πολυμερή διάσκεψη και σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μία διαδικασία Burgenstock. Ποια είναι η θέση της χώρας μας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η θέση της χώρας μας, όπως την έχουμε διατυπώσει ξανά και στο παρελθόν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, και όταν μία τέτοια πρόοδος θα έχει επιτευχθεί, θα είναι λογικό για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές διαστάσεις του Κυπριακού να γίνει και μία διάσκεψη. Δεν είναι όμως δυνατό να μπούμε σε μία λογική όπου μία διάσκεψη θα είναι αυτοσκοπός, διότι δεν είναι αυτοσκοπός. Η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις συμφωνίες, είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Γίνεται δηλαδή από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους και μόνο έτσι μπορεί να προκύψει μία βιώσιμη λύση. Γι’ αυτό το λόγο και επαναλαμβάνω ότι πρέπει η Τουρκοκυπριακή πλευρά να αλλάξει τη στάση της. Διαφορετικά, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε αποτελέσματα. Δυστυχώς η στάση του κυρίου Έρογλου, όλο αυτό το διάστημα, με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις από τα συμφωνημένα, δεν επιτρέπει αισιοδοξία αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστώ πολύ.

12 Ιανουαρίου, 2012