Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου και ώρα 12:00, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών κατά το οποίο πρόκειται να συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι σχέσεις μας με τις χώρες αυτές, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, ο κύριος Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αυτής της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κούρκουλας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ από τις 9 έως τις 11 του μηνός, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του. Το πρόγραμμα του κυρίου Κούρκουλα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Daniel Ayalon, καθώς και με τον Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Yaakov Amidror. Ο κύριος Υφυπουργός πρόκειται ακόμα να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Τσιάρας αύριο, 5 Οκτωβρίου στις 11:00, θα απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύριος Τσιάρας θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις, τη Δευτέρα 8 του μηνός και ώρα 11:00 με τον Πρέσβη της Σερβίας, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 11:00 με την Πρέσβη της Βουλγαρίας και την Πέμπτη 11 του μηνός και ώρα 11:00 με την Πρέσβη της Αυστρίας.

Αύριο Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, διοργανώνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών Ημερίδα με θέμα την πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανεξιθρησκία, τη διατήρηση της μνήμης του ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας θα κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέβσης Βασίλης Κασκαρέλης και ο Βέλγος Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού International Task Force, Πρέσβης Jan Deboutte. Τις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της ημερίδας θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κούρκουλας.

Θα ήθελα τώρα να σας ενημερώσω για την πρωτοβουλία που ανακοινώσαμε σήμερα το πρωί. Η Κυβέρνηση πήρε μία σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία που προβλέπεται στις αποφάσεις 817 και 845 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Μία πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα έχει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να εργαστεί για να φθάσουμε σε λύση με αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός.

Είναι η σειρά των Σκοπίων τώρα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αποδείξουν εάν πράγματι επιθυμούν την επίτευξη λύσης. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους της. Αυτό θα γίνει με το μνημόνιο κατανόησης που προτείναμε στην Κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η υπογραφή του μνημονίου για την οποία έχουμε ενημερώσει τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κύριο Nimetz αλλά και τους συνομιλητές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα απελευθερώσει το δυναμικό των σχέσεών μας, διότι οι δύο χώρες έχουν πράγματι πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας τους επ’ ωφελεία των λαών μας και φυσικά θα δώσει δυναμική στις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Σκοπίων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση σε αυτούς που καλλιεργούν την εχθρότητα, τον εθνικισμό, ακόμη και το μίσος, όπως δυστυχώς είδαμε πολύ πρόσφατα με τη μαζική παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης της γειτονικής μας χώρας περί ενός ανύπαρκτου περιστατικού.

Θέλω να πιστεύω ότι στην πραγματικότητα οι γείτονές μας επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Το αποδεικνύουν οι επαφές των ανθρώπων μεταξύ τους, οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που περνάνε τα σύνορα κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, η κοινωνία των πολιτών που έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις κυβερνήσεις και να μιλήσει ψύχραιμα για τις σχέσεις μας. Το επιβάλλει το κοινό μας μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το όραμα της ευρωπαϊκής τους ενσωμάτωσης, στη διαδικασία της οποίας η Ελλάδα θα είναι ο σημαντικότερός τους σύμμαχος με την επίτευξη της λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, έχει τεράστια ευθύνη, διότι κρατάει στα χέρια της αυτό το όραμα.

Μη ξεχνάμε ότι ήταν η Ελλάδα που άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τα Σκόπια με τη στρατηγική της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και σήμερα που η Ευρώπη διέρχεται τη σημαντικότερη κρίση στην ιστορία της, η Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων ξεπερνώντας τη λεγόμενη «διευρυνσιακή κόπωση» κάποιων εταίρων και στρέφοντας ξανά το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γειτονιά μας.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία στα Σκόπια θα μελετήσει προσεκτικά και θα ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας, ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.

Υπάρχουν τα δύο κείμενα, είναι στη διάθεσή σας, μπορείτε να δείτε ότι είναι μία πρόταση θετική, εποικοδομητική, που μπορεί να θέσει τις βάσεις για να γυρίσουμε σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις, που θα βασίζονται στον αλληλοσεβασμό, την καλή γειτονία, την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, την πρόοδο και το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Αυτά είχα να ανακοινώσω εγώ και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω καταρχάς, κύριε Εκπρόσωπε, εάν υπήρξε αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στην αναπαραγωγή του όλου αυτού περιστατικού, του θεωρητικού περιστατικού στη Θεσσαλονίκη, από τον κύριο Fule.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είδατε ο κύριος Fule έκανε σε ένα κοινωνικό δίκτυο μία δήλωση, στην οποία απάντησα. Επιπλέον, και τοποθετήθηκε και κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας τη Δευτέρα.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί σας κάνει να πιστεύετε ότι με αυτήν την επιστολή και το μνημόνιο μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και αν αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μία νέου τύπου διαπραγμάτευση, διότι πλέον ξεφεύγουμε από τον κύριο Nimetz. Τί είναι δηλαδή αυτό που θεωρείτε ότι έχει παραπάνω αυτό το μνημόνιο, που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει τα πράγματα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το αντίθετο θα έλεγα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ενισχυτική των προσπαθειών του κυρίου Nimetz και της διαδικασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπα ξεκάθαρα, εντάσσεται απολύτως στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται στις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο και να συμφωνήσουμε τις βασικές παραμέτρους της λύσης, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο μνημόνιο που έχουμε προτείνει.

Με βάση αυτό λοιπόν θα μπορούσε να δοθεί μία πολύ μεγάλη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, ώστε γρήγορα να φτάσουμε σε επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις και να ξέρουμε ότι μιλάμε σε συγκεκριμένη βάση για να φτάσουμε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να φτάσουμε και συντομότερα στη λύση. Άρα, για να κλείσω, επαναλαμβάνω ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ενισχυτική των προσπαθειών του κυρίου Nimetz. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο κ. Nimetz ήταν και ο πρώτος που ενημερώθηκε, μετά την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Θεωρείτε ότι ξεπερνάει και την Ενδιάμεση Συμφωνία με έναν τρόπο; Είναι σαν…;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, είναι ένα Μνημόνιο Κατανόησης. Η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι μία διεθνής συμφωνία που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη. Αυτό είναι ένα Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο θα καταγράψει αυτή τη βάση και τις βασικές παραμέτρους, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, τί διαφορετικό έχει από την Ενδιάμεση Συμφωνία;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ένα Μνημόνιο Κατανόησης δεν έχει το ίδιο νομικό καθεστώς με μία διεθνή συμφωνία. Αυτό όμως το Μνημόνιο Κατανόησης, εφόσον υπογραφεί, θα εκφράσει ρητά, με τη δέσμευση των δύο Κυβερνήσεων, τη βάση και τις παραμέτρους της λύσης στην οποία επιδιώκουμε να φτάσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε ξεκάθαρα γι’ αυτό το ζήτημα. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά και υπάρχει και πάρα πολλή παραπληροφόρηση. Η Ελλάδα έχει συνεχώς και με μεγάλη προσπάθεια αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης και με αυτήν την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε τώρα προσπαθούμε να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία, διότι εμείς πραγματικά επιθυμούμε την επίτευξη λύσης. Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν, πρέπει οι σχέσεις τους να διέπονται από τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την πρωτοβουλία που πήραμε, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν ο κύριος Davutoglu θα δει κάποιους αρχηγούς κομμάτων εκτός από τον ομόλογό του και αν σχεδιάζει επίσκεψη στη Θράκη.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κυρίου Davutoglu δεν έχει οριστικοποιηθεί, δε γνωρίζω τί άλλες επαφές θα έχει στην Αθήνα, αλλά η επίσκεψή του πραγματοποιείται μόνο στην Αθήνα.

Α. ΜΕΧΜΕΤ: Ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στο γεγονός που έχει συμβεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Χθες το βράδυ, αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, όπου όλοι οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε ένα κείμενο, μία κοινή ανακοίνωση, η οποία καταδικάζει αυτή την επίθεση και ζητά από τη Συρία να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις. Νομίζω ότι είναι μία ξεκάθαρη στάση. Θέλω όμως να τονίσω ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποκλιμάκωση της έντασης. Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ εύθραυστη, η ρευστότητα πολύ μεγάλη, ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης είναι υπαρκτός και γι’ αυτόν το λόγο επιθυμούμε να δούμε αποκλιμάκωση και φυσικά, ως προς τη Συρία, την έναρξη μίας πολιτικής διαδικασίας, που πιστεύουμε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση και να μπορέσει ο συριακός λαός να εκφρασθεί αυθεντικά και να καθορίσει το μέλλον του.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, πάλι για το Μνημόνιο Κατανόησης που προτείνατε, έχει μέσα και τις ελληνικές κόκκινες γραμμές, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έτσι καταλάβαμε τουλάχιστον, erga omnes. Πιστεύετε ότι… αυτό περιμένετε να το δεχθεί η άλλη πλευρά, δηλαδή είναι ακριβώς στις θέσεις της Ελλάδας, και αυτό που ρώτησαν πριν για την Ενδιάμεση Συμφωνία, ακούσαμε και πέρυσι σε ένα συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κύριος Μαλλιάς, ο κύριος Κωφός έλεγαν ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει λήξει. Πιστεύετε και εσείς ότι έχει λήξει η Ενδιάμεση Συμφωνία ή χρειάζεται αναθεώρηση, γι’ αυτό προτείνατε το Μνημόνιο Κατανόησης;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Το Μνημόνιο Κατανόησης που προτείνουμε δεν υποκαθιστά, ούτε αντικαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία. Η Ενδιάμεση Συμφωνία, όπως προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις της, είναι μία συμφωνία η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι κάποιο από τα δύο μέρη να την καταγγείλει, άρα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Από εκεί και πέρα, η κίνηση που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι μία κίνηση θετική προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία, όπως σας είπα προηγουμένως. Οι χαρακτηρισμοί δεν έχουν νόημα. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι την Κυβέρνηση στη γειτονική μας χώρα να ανταποκριθεί θετικά. Είναι κοινό συμφέρον των δύο χωρών να φτάσουμε σε λύση και γι’ αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε, και το προφανές είναι ότι πρέπει να συνεννοηθούμε στη βάση και στις βασικές παραμέτρους αυτού που συζητάμε, του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, δηλαδή της εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Αυτό λοιπόν καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο στο προτεινόμενο Μνημόνιο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία θετική ανταπόκριση, γιατί θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

S. RISTOVSKA: Μετά τις συναντήσεις που είχε ο κύριος Αβραμόπουλος στη Νέα Υόρκη με τον κύριο Ban Ki-moon, με τον κύριο Nimetz, με τον κύριο Poposki, θα ήθελα μία δική σας εκτίμηση πού βρισκόμαστε στο ζήτημα της ονομασίας, αν υπάρχει κάποια πρόοδος προς τη λύση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που είχαμε διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη διαδικασία, την οποία εμείς δεν τη θέλουμε. Η Ελλάδα έχει εργαστεί πολύ εντατικά, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση και γι’ αυτό αναλαμβάνουμε και αυτήν την πρωτοβουλία που σας προανέφερα. Οι συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη γι’ αυτό το θέμα ήταν πολύ σημαντικές. Έγινε πολύ χρήσιμος διάλογος και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο, τον κύριο Nimetz. Η συνάντηση με τον κύριο Poposki ήταν μία συνάντηση γνωριμίας, η πρώτη τους επαφή, σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες. Ελπίζουμε ότι το Μνημόνιο που προτείναμε, εφόσον προχωρήσει και ανταποκριθεί θετικά η κυβέρνηση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα μπορέσει να μας δώσει και την ευκαιρία να πάνε ακόμα πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Αυτός είναι ο δικός μας σκοπός, γι’ αυτό κάναμε αυτήν την πρόταση κι ελπίζουμε να έχει θετικά αποτελέσματα.

Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Το μνημόνιο αυτό αποτελεί ένα κείμενο ελληνική πρόταση, άρα είναι μία διαδικασία που μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα διαπραγμάτευση; Δεχόμαστε αντιπροτάσεις πάνω σε αυτό προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα τελικό κείμενο ή είναι take it or leave it, ας πούμε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για την ώρα είναι μία πρόταση που κάνουμε προς την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιμένουμε την αντίδρασή της.

M. POPOVIK: Μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό της;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα ότι αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα έχει κάνει μία πρόταση και περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Θα ήθελα να δούμε αυτήν την αντίδραση, όπως σας είπα, ελπίζουμε ότι θα είναι μία θετική ανταπόκριση.

M. POPOVIK: Να ρωτήσω αυτό που λέει για να μη χρησιμοποιούνται τα σύμβολα, που είναι ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας, σημαίνει ότι πρέπει κάποια στιγμή να φύγουν και τα αγάλματα μήπως;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η αναφορά και καταγράφεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, να πάμε σε ένα άλλο Μνημόνιο, λίγο πιο δυτικά αυτή τη φορά. Στις χθεσινές συνομιλίες του Υπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, τον κύριο Panariti, και αναφορικά με το θέμα των Τσάμηδων, εκτός από το περιουσιακό για το οποίο δώσατε μία ξεκάθαρη απάντηση εχθές, τέθηκαν κι άλλες παράμετροι από τον κύριο Panariti, όπως μεταδίδουν από χθες τα Αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης; Επίσης, με αφορμή την ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Τιράνων, τί πρωτοβουλίες μπορούμε να περιμένουμε από την Αθήνα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα έχω ήδη απαντήσει σε μία ιστοσελίδα, που είχε αναφερθεί στο θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε ακροθιγώς σε αυτό το θέμα και υπήρξε άμεση απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, η πάγια θέση της χώρας μας, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όποιος θεωρεί ότι έχει περιουσιακές εκκρεμότητες, να απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρα αυτά και δεν χωρούν αμφιβολία. Οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως είδατε και χθες από τις δηλώσεις των δύο Υπουργών, έγιναν σε καλό κλίμα προκειμένου οι δύο χώρες μας να μπορέσουν να αναπτύξουν τη συνεργασία που μπορούν να έχουν και που είναι επ’ ωφελεία και των δύο λαών.

Έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, έχουμε πολύ μεγάλη διάδραση μεταξύ των οικονομιών και των κοινωνιών των δύο χωρών και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί ώστε να επωφεληθούν οι χώρες μας. Συζητήθηκε, φυσικά, η πύκνωση των επαφών μας σε κυβερνητικό επίπεδο, με τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών δύο φορές το χρόνο, που είναι και αυτό μία σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι είχαμε πολύ καιρό να δεχθούμε επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στη χώρα μας. Είναι χρήσιμες αυτές οι επαφές. Θα εξεταστεί επίσης, μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών, και το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε τη διακυβερνητική μας συνεργασία την επόμενη χρονιά με συναντήσεις κι άλλων Υπουργών, συναρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε θέματα που ανακύπτουν στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να εμπλουτίσουμε το πεδίο της συνεργασίας μας και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουμε.

Στρατηγική σημασία σε αυτό το πλαίσιο έχει η ενεργειακή συνεργασία. Στη Νέα Υόρκη είχαμε μία σημαντική εξέλιξη, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών που εμπλέκονται στον ΤΑΡ, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να φτάσουμε στην υπογραφή μίας συμφωνίας που θα βοηθήσει και στην εξέλιξη για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Είναι ένα έργο το οποίο είναι αμοιβαία επωφελές, το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας, φέρνει ανάπτυξη, σημαντικές επενδύσεις, αλλά έχει και μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, διότι, ουσιαστικά, καθιστά και την Ελλάδα ένα σημείο αναφοράς στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελειώνω λέγοντας ότι είναι ένα έργο που συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης: όπως έχουμε πει πολλές φορές, μας ενδιαφέρει να υπάρχουν πολλαπλές οδοί και πολλαπλές πηγές ενέργειας, είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό το έργο, λοιπόν, εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα να ρωτήσω, σύμφωνα με blog, την περασμένη εβδομάδα, γράφτηκε ότι πρόκειται να μετακινηθείτε ως Γενικός Πρόξενος στο Βανκούβερ. Αν είναι αλήθεια, ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης σας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είχα κάνει αίτηση ενόψει του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες και στο οποίο δε μετακινήθηκα.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο ΕΣΕΠ της Δευτέρας, έχουν οριστεί;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε γνωρίζω εάν έχει υπάρξει η σχετική ενημέρωση από τα κόμματα. Θα το ελέγξω και θα σας ενημερώσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

4 Οκτωβρίου, 2012