Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τον κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα σας ενημερώσουμε για τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί του με email.

Ξεκινώ με το πρόγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου ο κ. Υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Adnan MANSOUR, στο πλαίσιο πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου του Λιβάνου, Στρατηγού Michel Sleiman.

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Τον κ. Υπουργό θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο θα συζητηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Εν συνεχεία, στην απογευματινή Ολομέλεια θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στην πολιτική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, η Νότια Γειτονία με επίκεντρο τη Συρία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής Αdministration σε συνέχεια των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το πρωί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την απογευματινή συνεδρίαση της ολομέλειας, αντικείμενο της οποίας θα είναι τα συμπεράσματα για την πολιτική της διεύρυνσης.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην 4η Συνάντηση της Ομάδας Φίλων του Λαού της Συρίας, στο Μαρόκο, κατόπιν προσκλήσεως του Μαροκινού ομολόγου του. Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η Υπουργική συνάντηση της Ομάδας και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσει ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στην τελετή της κηδείας του Μακαριστού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιου Δ’.

Tην Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Αγίου όρους υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Nils Muiznieks, στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λιβάνου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας του Λιβάνου.

Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας, την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να διερευνήσει νέες δυνατότητες επενδύσεων.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Επιμελητηρίου για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, κ. WANG Jinzhen και εκπροσώπους σημαντικών κινεζικών εταιριών, όπως η τράπεζα ICBC και η China State Shipbuilding Corporation.

Τέλος, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές στους τομείς του περιβάλλοντος και της καθαρής ενέργειας», που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όπως είπαμε, την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές η 4η Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας Φίλων του Λαού της Συρίας. Οι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται να καλύψουν το γεγονός μπορούν να βρουν πληροφορίες για τη διαδικασία διαπίστευσής τους στην ιστοσελίδα του μαροκινού ΥΠΕΞ.

Είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις. Παρακαλώ.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τί σηματοδοτεί για τον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα για τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Σερβία και για το Κοσσυφοπέδιο; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή η οποία απασχολεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ και κυρίως η προσπάθεια να έρθουν όλες οι χώρες της περιοχής πιο κοντά προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς και πρότυπα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και η Συμμαχία γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις προκλήσεις. Αντίστοιχα, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται σχετικές προσπάθειες. Σκοπός μας και προσπάθειά μας είναι, όπως σας είπα προηγουμένως, κάθε χώρα της περιοχής να έρχεται όλο και πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, να εκπληρώνει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να μπορέσει ομαλά να προχωρήσει η πορεία της προς τους θεσμούς αυτούς.

Ως προς το Κόσσοβο, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου, είναι μία συζήτηση η οποία ήδη έχει φέρει κάποια αποτελέσματα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε τη διπλωματική οδό, πρέπει να δίνουμε ευκαιρία στο διάλογο, πρέπει να αναζητούμε συναινέσεις οι οποίες θα δώσουν βιώσιμες λύσεις. Θεωρούμε ότι η θέση όλης της περιοχής είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και γι’ αυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κύριος Κούρκουλας προχθές μιλώντας σε μία εκπομπή «Στον Ενικό» είπε ότι πέρα από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως είναι η γλώσσα, η ταυτότητα. Σημαίνει αυτό ότι από την ελληνική πλευρά θα ζητήσει να υπάρξει λύση και για τα άλλα ζητήματα όχι μόνο για το όνομα; Και μία δεύτερη ερώτηση που αφορά τις προτάσεις του κυρίου Nimetz, αν τις έχετε κοιτάξει, αν τις έχετε μελετήσει, επειδή είπατε ότι όταν θα τις μελετήσετε θα βγείτε με κάποια εκτίμηση-ανακοίνωση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημά σας να ξεκινήσω λέγοντας ότι δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να δω αυτή τη συνέντευξη στην οποία αναφέρεστε, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω τί ακριβώς έχει ειπωθεί στο πλαίσιό αυτό. Μπορώ όμως να σας πω ότι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων περιγράφεται με σαφήνεια στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 και 845, όπως και στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πετύχουμε λύση και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και νομίζω ότι η σημαντικότερη πρωτοβουλία ήταν η πρόσφατη επιστολή-πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, με την οποία η χώρα μας πρότεινε την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο περιγράφεται με ακρίβεια το πλαίσιο και οι παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Δυστυχώς, από την απάντηση που λάβαμε από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας απουσιάζει η ουσία. Λάβαμε μεν μία επιστολή, στην οποία όμως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση στο συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο προτάθηκε από την Ελλάδα.

Ως προς το ζήτημα άλλων θεμάτων, που αναφέρατε, προφανώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συζητιούνται και άλλα ζητήματα, αλλά το κεντρικό, το ουσιαστικό, όπως περιγράφεται στις Αποφάσεις 817 και 845 είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς, η εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε μεταξύ του κυρίου Nimetz και των εκπροσώπων των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Nimetz αναφέρθηκε σε κάποιες παλαιές και νέες ιδέες που συζητήθηκαν. Αυτές όντως είναι υπό μελέτη από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, πάντα με εποικοδομητική διάθεση, όπως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το πνεύμα τις μελετούμε και όταν θα υπάρχει κάτι νεότερο θα σας το ανακοινώσουμε.

M. KOTOVSKA: After the statements, yesterday, of the Deputy Foreign Minister Kourkoulas and before that, we had a statement from the Greek President, I wanted to ask you, is the Hellenic Republic aside with the constitutional name ***, having also some issues or problems during *** “Macedonian”, such as the “Macedonian” language, “Macedonian” culture, “Macedonian” issue or nationality?

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, τη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η χρήση των επιθετικών προσδιορισμών που χρησιμοποιήσατε έχει άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτόν το λόγο και είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή fora στα οποία συμμετέχει, ότι δεν πρέπει να γίνεται η χρήση αυτών των όρων.

Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι η Ελλάδα συνεχίζει με εποικοδομητική διάθεση να προσπαθεί και να εργάζεται για μία λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το πολύ μεγάλο δυναμικό που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας – μη ξεχνάμε ότι είμαστε άμεσοι γείτονες σε αυτή την περιοχή και ότι έχουμε κάθε συμφέρον και όφελος να συνεργαστούμε – όχι μόνο στο διμερές πλαίσιο, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα, η οποία ρητά αναφέρεται και στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και συγκεκριμένα στην απόφαση 817, ότι δηλαδή η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι απαραίτητη για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας. Επιπλέον, ένα τέτοιο βήμα, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα ήταν απτή απόδειξη σχέσεων καλής γειτονίας και θα έδινε τη δυνατότητα να δοθεί μία πολύ σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

A. BIBE: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιό σας σχετικά με το θέμα με τις δηλώσεις του Προέδρου Berisha, χθες, για να δοθεί η αλβανική υπηκοότητα σε όσους την επιθυμούν. Πώς βλέπει αυτή η Αθήνα αυτή την κίνηση; Δεύτερον, αν η Αθήνα έχει καλυφθεί, είναι πλήρως καλυμμένη με τις διευκρινίσεις του Προέδρου Berisha σχετικά με τις δηλώσεις περί Πρέβεζας. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα που αναφέρατε, έχουμε δει τις σχετικές δηλώσεις, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα εφαρμοζόταν και ποια είναι η σχέση του και η συμβατότητά του γενικώς με το κοινοτικό πλαίσιο και με τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ προσεκτικά.

Ως προς το θέμα των δηλώσεων, θα ήθελα πρώτα από όλα να επισημάνω και άλλες δηλώσεις που έγιναν, όπως οι δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, τον κύριο Nisani και να πω και εγώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς, γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή. Η έξαρση του εθνικισμού το τελευταίο διάστημα σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού.

Υπήρξε πράγματι η ανασκευή εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κυρίου Berisha, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Από την πλευρά μας όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

6 Δεκεμβρίου, 2012