Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας. Ξεκινώ με το πρόγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου.
Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. Θυμίζω ότι το πρώτο είχε πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Η πραγματοποίησή του σηματοδοτεί την επιθυμία, τη βούληση και την αποφασιστικότητα των δύο Κυβερνήσεων να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους και τις σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για μία συνεργασία, η οποία, πρώτα απ’ όλα, δημιουργεί οφέλη για τους δύο λαούς, για τις δύο κοινωνίες, αλλά λειτουργεί και ως καταλύτης συνεργασίας ευρύτερα στην περιοχή μας, στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, ενώ μας δίνει και την ευκαιρία να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, θα γίνουν συναντήσεις των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, αλλά και μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών Ελλάδας-Βουλγαρίας. Θα υπάρξει φυσικά και μία συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του κυρίου Αβραμόπουλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας τον κύριο Mladenov. Θα προχωρήσουν οι συζητήσεις σε πάρα πολλά θέματα και προγραμματίζεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, ακριβώς δείχνοντας την βούλησή μας να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο την μεταξύ μας συνεργασία.
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λιβύη, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Και εκεί πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία αντανακλά τη σταθερή επιθυμία μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τις χώρες της Βορείου Αφρικής. Όπως έχετε δει, έχουμε πολύ έντονη δραστηριότητα προς την περιοχή αυτή και με τη λιβυκή πλευρά είχαμε την ευκαιρία, ήδη, να έχουμε επαφές μετά την επανάσταση. Θα συνεχίσουμε ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο να κάνουμε διάλογο, να συζητάμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας και των διμερών μας σχέσεων. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς, καθώς η Λιβύη ξαναχτίζει ουσιαστικά τις δομές και τις υποδομές της και επιδιώκει και εκείνη τη συνεργασία με την πλευρά μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει δυνατότητα με αυτήν την επίσκεψη να γίνουν συζητήσεις για όλα τα θέματα στη διμερή μας agenda αλλά και σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις.
Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κυρίου Κούρκουλα, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 9:30, θα μιλήσει σε Ημερίδα με θέμα «Ημέρα πληροφόρησης επιχειρηματιών» που διοργανώνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών στην αίθουσα Κρανιδιώτη. Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου θα απευθύνει χαιρετισμό σε Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κύριος Τσιάρας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της Πρέσβεως της Χιλής την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ενώ την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στη 1:00 θα μιλήσει σε Ημερίδα του Ελληνοαζερικού Επιμελητηρίου. Τέλος, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 12:00, θα παραστεί σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια των Ελληνοκαναδικών σχέσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κρανιδιώτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
M. KOTOVSKA: [Ερώτηση στα αγγλικά σχετικά με τα συμπεράσματα του ΣΓΥ για την ΠΓΔΜ και κατά πόσο η Ελλάδα παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία εμποδίζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ].
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτον, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτήν την αίθουσα χρησιμοποιούμε την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Σας ενημερώνω, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να απαντώ σε ερωτήσεις, οι οποίες δε γίνονται με τη χρήση του προβλεπόμενου όρου.
Ως προς τα συμπεράσματα που υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχθές, πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση, μία απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία όμως ξεκάθαρα καταγράφει και τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου αυτή η πορεία να μπορέσει να συνεχιστεί.
Είναι ένα θετικό βήμα, θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και να συμβάλλει, ώστε να δούμε πρόοδο. Η Ελλάδα έχει τηρήσει μία συνεπή στάση όλα αυτά τα χρόνια, εποικοδομητική στάση στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, μία εποικοδομητική στάση η οποία έχει καταγραφεί και από όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας. Κορύφωση αυτής της στάσης είναι η πρόσφατη πρόταση, που έκανε η ελληνική πλευρά για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, που ορίζει το πλαίσιο και τις παραμέτρους της επιδιωκόμενης λύσης. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία υπήρξε κινητοποίηση της διαδικασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουμε, όπως είπα προηγουμένως, εποικοδομητικά και ελπίζουμε να δούμε να φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και την εντολή του κυρίου Nimetz, αλλά και τις προσπάθειές του, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση.
Ως προς τα συγκεκριμένα συμπεράσματα, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα, με μία φωνή, δήλωσαν ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, δήλωσαν δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και την ανάγκη να υπάρξει επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα, το οποίο έστειλε ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γίνει αντιληπτό στα Σκόπια, προκειμένου να δούμε μία αλλαγή στάσης και πλέον μία εποικοδομητικότερη συμμετοχή στις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας την πεποίθηση ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά θα συνεισφέρει, επίσης, και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην πρόοδο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν ο κύριος Υπουργός, που θα πάει στη Λιβύη, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι και το θέμα των οφειλών, αυτό που έχει προχωρήσει και έχει συζητηθεί και από προηγούμενη επίσκεψή του, τί εξελίξεις θα έχουμε. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε μία ανοικτή agenda, στην οποία θα συζητήσουμε όλα τα θέματα και φυσικά και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε. Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη στο παρελθόν επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και είναι ένα θέμα, το οποίο ενδιαφέρει και τις δύο χώρες να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη έχει υπάρξει κάποια πρόοδος και περιμένουμε, χάρη και στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, να δούμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο με αυτήν την ευκαιρία της επίσκεψης, ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το ζήτημα.
Αλλά θέλω να σημειώσω ότι πέρα από αυτό το σημαντικό θέμα, στις διμερείς μας σχέσεις έχουμε και πάρα πολλά άλλα θέματα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, καθώς η Λιβύη και οι λιβυκές αρχές κάνουν αυτή τη στιγμή τη μεγάλη προσπάθεια, όπως είπα και προηγουμένως, να ξαναχτίσουν ουσιαστικά τη χώρα. Η Λιβύη βγήκε από τη σύγκρουση με πολύ μεγάλες πληγές. Η Ελλάδα της συμπαραστάθηκε αποφασιστικά σε όλο το διάστημα της κρίσης και στον ανθρωπιστικό τομέα. Θυμίζω ότι περισσότεροι από 6.000 Λίβυοι δέχτηκαν βοήθεια στην Ελλάδα από ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Η Ελλάδα όμως θέλει να στηρίξει τη Λιβύη και τώρα, που κάνει αυτά τα βήματα για να ξαναχτίσει τις υποδομές της και να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε με την επανάσταση.
Οι δύο χώρες συνδέονται με παλαιούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλοσεβασμού και πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο υπόβαθρο, προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας, υπάρχει αμοιβαία βούληση και από τις δύο πλευρές και γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και πολύ καλά αποτελέσματα.
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: *** και συνομιλιών για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας-Λιβύης; *** για την ΑΟΖ εννοώ, υπάρχει κάποια ένδειξη από πλευράς *** εάν η αιγυπτιακή πλευρά ενδιαφέρεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τη χώρα μας, δηλαδή να *** γι’ αυτό το θέμα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της και αυτό το επιδιώκουμε όχι μόνο για τα προφανή οικονομικά οφέλη που έχει, αλλά και γιατί είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι συμφωνίες είναι συμφωνίες που ενισχύουν την ειρήνη και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε συνομιλίες με όλους τους γείτονές μας.
Αναφέρω χαρακτηριστικά, για τη Λιβύη που ρωτήσατε, ότι ήδη από το 2007 έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Φυσικά είχαμε τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι οποίες δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις με τον ίδιο ρυθμό, αλλά γνωρίζω ότι τόσο η λιβυκή πλευρά όσο, φυσικά, και η δική μας πλευρά επιθυμούν να δούμε πρόοδο και σε αυτό το ζήτημα. Όπως σας είπα προηγουμένως πηγαίνουμε με ανοικτή agenda για να συζητήσουμε όλα τα θέματα και δεδομένης και της αμοιβαίας επιθυμίας να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, πιστεύω ότι θα συζητηθεί και αυτό το θέμα.
Ως προς την Αίγυπτο, επίσης να σας αναφέρω ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτος, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση είχαμε σημαντικές αλλαγές. Στις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Αιγύπτου έχουν ήδη συζητήσει και γι’ αυτό το θέμα, και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών είναι σαφές, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν.
S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση που αφορά μία συζήτηση στη Βουλή που έγινε πριν από είκοσι ημέρες περίπου. Ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο κύριος Παναγιώταρος, κάνοντας την ερώτησή του προς τον κύριο Τσιάρα, χρησιμοποίησε τον όρο «γυφτοσκοπιανοί». Ποια είναι η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί νομίζω ότι ήταν πρώτη φορά στη Βουλή να ακούσουμε κάτι τέτοιο, και αν θεωρείτε ότι η στάση της Χρυσής Αυγής μπορεί να δημιουργήσει..., να γίνουν χειρότερα οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είμαι Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε ο ρόλος μου δεν είναι να σχολιάζω τη στάση των κομμάτων στην Ελλάδα. Αυτός ο χαρακτηρισμός, στον οποίο αναφερθήκατε, σε καμία περίπτωση δε θα είχε ακουστεί από χείλη εκπροσώπου ή μέλους της Κυβέρνησης, ή οποιουδήποτε στελέχους της και σε καμία περίπτωση δεν την εκφράζει. Θέλουμε καλές σχέσεις, μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις και οι δύο λαοί μας το έχουν αποδείξει ότι έχουν φιλικές σχέσεις. Όλες αυτές οι επαφές των ανθρώπων μεταξύ τους, της κοινωνίας των πολιτών, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι στην περιοχή. Έχουμε ένα σημαντικό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί με αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρέπει λοιπόν να καθίσουμε στο τραπέζι και να συνεννοηθούμε, να συνομιλήσουμε, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε γείτονες, ότι είμαστε αυριανοί εταίροι και ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο να χτίσουμε, να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, το ίδιο κάνουν Έλληνες, επισκέπτονται την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι άνθρωποι μεταξύ τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μιλούν, να συνεργάζονται και να προχωρούν προς τα εμπρός. Αυτό που χρειάζεται είναι και οι Κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει την εποικοδομητική της διάθεση και την επιθυμία της να φτάσουμε σε λύση. Αυτό περιμένουμε και από την άλλη πλευρά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρέπει εκεί να μιλήσουμε ειλικρινά, με διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και η οποία θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, τί σηματοδοτεί η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αποπέμψει ουσιαστικά την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα, και αν η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στη συνάντηση των φίλων της Συρίας, χθες, και τη συνυπογραφή της υποθέτω στο κείμενο συμπερασμάτων εκεί, πλέον αναγνωρίζει ως επίσημους εκπροσώπους του συριακού λαού τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, να το πω έτσι; Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις εκεί, για τους κινδύνους που δημιουργούν για τη Συρία, για το τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος για το συριακό λαό, για την πίεση που δέχονται οι γειτονικές προς τη Συρία χώρες, για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και για την ανάγκη, την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία του, να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.
Αυτές τις θέσεις τις έχουμε εκφράσει σε κάθε διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχουμε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όποια λύση, η όποια πολιτική διαδικασία, θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κοινοτήτων, που ζουν στη χώρα, θρησκευτικών και εθνικών. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας, της ασφάλειας της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία πριν από λίγες ημέρες έχασε τον πνευματικό της ηγέτη και αντιμετωπίζει σήμερα πολύ μεγάλες προκλήσεις. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανησυχητική και στη σύνοδο της ομάδας των Φίλων της Συρίας στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Αβραμόπουλος, τονίσαμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας. Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα, το μόνο που θα κάνουν είναι να μεγαλώσουν αυτό το χάσμα που υπάρχει σήμερα, θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης και θα αυξήσουν τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η απόφασή μας να ζητηθεί από την Πρέσβη της Συρίας στην Ελλάδα και ακόμα δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της Πρεσβείας να αποχωρήσουν από τη χώρα μας.
Έχω πει και στο παρελθόν ότι ο συριακός και ο ελληνικός λαός συνδέονται με δεσμούς φιλίας και σεβασμού. Θα είμαστε στο πλευρό του συριακού λαού σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό το καθεστώς το οποίο επιτίθεται στο λαό του, δεν μπορεί να το κάνει, δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να επιτρέψει επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η πολιτική διαδικασία για την οποία μιλάμε.
Ως προς την αντιπολίτευση στην οποία αναφερθήκατε, ήδη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 είχαν συμφωνήσει σε σχετικό κείμενο συμπερασμάτων. Χθες στη Σύνοδο αναφέραμε ότι ουσιαστικά, αυτό το σχήμα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σχήμα, το οποίο έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί στο χώρο της συριακής αντιπολίτευσης και των αντικαθεστωτικών. Αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευθύνη για τους ίδιους, την ευθύνη να διασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή, να κερδηθεί η εμπιστοσύνη όλων των κοινοτήτων που βρίσκονται στη Συρία. Για αυτό το λόγο η αντιπολίτευση θα πρέπει να εργαστεί και να το αποδείξει στην πράξη. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία, στην οποία όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα μπορέσουν να βρουν μία λύση για το καλό του δικού τους τόπου, για το μέλλον του συριακού λαού. Αλλά σίγουρα η Ελλάδα, με κάθε ευκαιρία, όπου κι αν βρίσκεται, θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για την έναρξη αυτής της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας.
Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως προς αυτό το τελευταίο, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδιωξαν τους διπλωμάτες από τις διπλωματικές αντιπροσωπίες της Συρίας, πρώτον. Δεύτερον, δε λέω γιατί το κάνατε, αλλά γιατί το ίδιο δεν έχει γίνει με την Αίγυπτο ή με τη Λιβύη, γιατί γίνεται τώρα με τη Συρία. Ένα τρίτο, επειδή είπατε στην αρχή ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, υποθέτω ότι δεν έχετε κάποιο νεότερο για την Τουρκία ή για το Ισραήλ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, εξ’ όσων γνωρίζω οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν όχι όλες, έχουν προχωρήσει στην ίδια κίνηση. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, και την περίοδο της κρίσης στη Λιβύη είχε, σε δεδομένη στιγμή, ανασταλεί η λειτουργία της Πρεσβείας της Λιβύης εδώ στην Αθήνα. Ως προς το τρίτο σας ερώτημα, ακόμα δεν μπορώ να σας πω ημερομηνίες, προχωράει η προεργασία. Όπως γνωρίζετε, στην περίπτωση του Ισραήλ θα υπάρξουν εκλογές τον Ιανουάριο, οπότε εκ των πραγμάτων συνομιλούμε για μετά από αυτό το διάστημα. Ως προς την Τουρκία, ο σχεδιασμός μας είναι να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας εντός του Ιανουαρίου. Όταν προσδιοριστεί επακριβώς η ημερομηνία, φυσικά θα το ανακοινώσουμε.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Που σημαίνει από πότε ισχύει αυτή η αναγνώριση;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ελήφθη τη Δευτέρα και η οποία αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
Α. ΒΙΔΟΥΡΗ: Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, μας είπατε ότι θα γίνουν κάποιες υπογραφές σε διάφορους τομείς, έχουμε κάτι συγκεκριμένο, σε ποιους τομείς αφορούν αυτές οι συμφωνίες;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα έχουμε την υπογραφή κάποιων συμφωνιών στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του τουρισμού και κάποιες άλλες. Βέβαια, θα γίνουν οι συναντήσεις των αρμοδίων Υπουργών, θα έχουμε διαβουλεύσεις, γιατί είναι ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα θέματα.
Ευχαριστώ πολύ.
13 Δεκεμβρίου, 2012