Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα. Πρώτα απ’ όλα η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έγινε ήδη στο περιθώριο της Ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα για την κλιματική αλλαγή. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κύριο Hoyer για θέματα συνεργασίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν ουσιαστικά και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και βασικό όχημα για την αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η χώρα.
Σήμερα το μεσημέρι στη 13:00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Αράβων Πρέσβεων.
Αύριο, 24 Φεβρουαρίου, στις 10:30 θα έχει συνάντηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων. Η Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνει επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, καθώς και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ θα συζητηθούν ακόμα η κατάσταση στην Αίγυπτο, το Νότιο Καύκασο και τη Σερβία και Κόσσοβο. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να γίνει η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες στις 1 και 2 Μαρτίου, ενώ υπό το λήμμα «Διεύρυνση» θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Σερβίας.
Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κυρίου Δόλλη σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Τύνιδα προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη «Φίλων της Συρίας» στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να πραγματοποιήσει και διμερείς επαφές.
Τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο κύριος Δόλλης θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο και το Τελ Αβίβ όπου θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Liebermann και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Danny Ayalon.
Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου ο κύριος Δόλλης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Τέλος, ως προς το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων να σας πω ότι αύριο, 24 του μηνός, θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε Ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Ενεργειακή Συνεργασία στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Ο ρόλος της Γραμματείας. Ευκαιρίες για τον Ελληνικό Τομέα Ενέργειας». Η Ημερίδα διοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία αξιοποίησης διεθνών προγραμμάτων.
Αυτά είχα να πω για το πρόγραμμα και είμαι στη διάθεσή σας για όποιες ερωτήσεις υπάρχουν.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τις επισκέψεις αυτές;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς επαφές στο Τελ Αβίβ και θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Α. ΜΠΑΡΑΚΑΤ: Τί θα ζητήσει ο κύριος Υπουργός από τους Άραβες Πρέσβεις; Έχει κάτι καινούργιο; Θα τους πει κάτι συγκεκριμένο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη προτεραιότητα και σημασία στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, με τις αραβικές χώρες, ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο που η γειτονιά μας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις. Έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή και θα επαναλάβουμε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας προς τις προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για να προχωρήσουν σε βήματα εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων. Αυτή η σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει με τον Αραβικό κόσμο επιβεβαιώνεται και από τις τακτικές επαφές που υπάρχουν τόσο με τους εδώ Άραβες Πρέσβεις όσο και σε επίπεδο πολιτικό με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Να σημειώσω, παραδείγματος χάριν, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε τις προάλλες στην Ιταλία στη Σύνοδο του Μεσογειακού Forum, όπου είχε την ευκαιρία να έχει πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Τυνησίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, για την πορεία των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών, για την πολύ σοβαρή κατάσταση στη Συρία, όπου πιστεύω ότι θα είναι και μία ευκαιρία να ακούσουμε και τη γνώμη των χωρών της περιοχής. Η κατάσταση εκεί είναι απαράδεκτη, πρέπει άμεσα να σταματήσει η βία και θα ήθελα να εκφράσω και τα δικά μας συλλυπητήρια για το χαμό δύο δημοσιογράφων χθες στη Συρία, αλλά και για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και τις ευθύνες που έχει το καθεστώς. Γι’ αυτό άλλωστε θα συμμετάσχουμε και στη Σύνοδο που θα γίνει στην Τύνιδα σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Θα έχουν όμως φυσικά την ευκαιρία να συζητήσουν και τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία της Ελλάδας με ολόκληρη την περιοχή, αλλά και σε διμερές επίπεδο με κάθε χώρα της περιοχής, τις ευκαιρίες που υπάρχουν για οικονομική συνεργασία, για αύξηση των εμπορικών σχέσεων, για την πρόσκληση επενδύσεων στη χώρα μας. Είναι θέματα στα οποία επιδιώκουμε πρόοδο με συνέπεια. Έχουν ήδη υπάρξει κάποια αποτελέσματα αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό σε αυτή τη σχέση και γι’ αυτό πρέπει να την ενισχύσουμε.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας κάνετε κάποιο σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις, για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ένα δεύτερο ερώτημα: αποτελεί για την Αθήνα εναλλακτική πηγή προμήθειας πετρελαίου η Λιβύη, μετά τις εξελίξεις στο Ιράν; Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα, όπως γνωρίζετε, η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις χώρες με τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει – και με την Αίγυπτο υπάρχουν διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ μας, και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και στο προσεχές μέλλον συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Όλα αυτά φυσικά γίνονται στο πλαίσιο των πολύ καλών διμερών σχέσεων που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και τις πολύ καλές σχέσεις εμπιστοσύνης που διατηρούμε.
Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, σίγουρα καθώς αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και επανέρχεται στα προ του πολέμου επίπεδα, η Λιβύη αποτελεί μια εναλλακτική πηγή προμήθειας. Είναι κάτι το οποίο συζήτησε και ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε με το Λίβυο ομόλογό του. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, τα θέματα προμήθειας είναι θέματα πρωτίστως των εταιριών, οι οποίες βρίσκονται σε επαφή και διερευνούν τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμποδίων στην ομαλή τροφοδοσία με πετρέλαιο.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Λιβύη δέχεται να μας δίνει πετρέλαιο επί πιστώσει όπως το Ιράν; Αν δεν κάνω λάθος, είναι το μόνο που μας δίνει. Γιατί είπατε ότι έγινε μία συζήτηση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μιλάμε, ουσιαστικά, για συνεννοήσεις που γίνονται και μεταξύ εταιριών και τους όρους των συμφωνιών αυτών προφανώς δεν μπορώ εγώ να σας τους αναπτύξω εδώ. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα έχουν εγκαίρως ξεκινήσει να διερευνούν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας μας με πετρέλαιο.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δε θα έπρεπε φυσιολογικά η διερεύνηση των δυνατοτήτων και η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η οποία είναι και σε τραγική κατάσταση δηλαδή, κινδυνεύει πραγματικά από ό,τι άκουσα, το διάγγελμα του κυρίου Παπαδήμου να μην έχει να φάει, να μην έχει να κινηθεί κ.λπ. Λοιπόν, μία τέτοια χώρα δε θα έπρεπε να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό, προτού ψηφίσει το εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν. Γιατί έγινε ανάποδα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η τροφοδοσία της χώρας μας με πετρέλαιο συνεχίζεται ομαλά μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο το οποίο έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπορέσουν να διασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας με αντίστοιχους οικονομικούς όρους.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δε διασφαλίσουν, τί θα γίνει, τί έχετε συμφωνήσει με τους υπολοίπους;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν αυτές τις επαφές, τις διερευνητικές επαφές, προκειμένου εγκαίρως να μπορέσει να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με πετρέλαιο.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα γιατί ψήφισε αυτή την απόφαση; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε, γιατί δεν το έχω καταλάβει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που σας έχω ξαναπεί και στις προηγούμενες ενημερώσεις και θα επαναλάβω εδώ, είναι ότι η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην εξεύρεση μίας διπλωματικής διεξόδου στο ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δικαίωμα στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Όμως ως προς το Ιράν υπάρχει ένα σαφές ζήτημα εμπιστοσύνης το οποίο έχει ανακύψει και γι’ αυτό το λόγο έχουν υπάρξει και στο παρελθόν – και ελπίζουμε να υπάρξουν και στο εγγύς μέλλον – διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διεθνούς Κοινότητας και του Ιράν. Ταυτόχρονα, χρειάζεται και πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρμοδίου διεθνούς οργανισμού, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με τις αρχές του Ιράν, προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά αντίθετα να υπάρχει διαφάνεια, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει να χαμηλώσουν οι τόνοι και να βρεθούν οι διπλωματικές λύσεις για τις οποίες μιλάμε. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο είμαστε, εκεί δίνουμε έμφαση, δίνουμε έμφαση στη διπλωματία και πιστεύουμε ότι αν υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι λύσεις.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά θα είναι η θέση της Ελλάδας σε περίπτωση, και πολύ πιθανή αν εξετάσω το διεθνή Τύπο, στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, ή στη Συρία;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μόλις τώρα σας είπα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διπλωματικές λύσεις και διπλωματικές διεργασίες. Δεν υποστηρίζουμε στρατιωτικές εναλλακτικές. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να μπω σε μία συζήτηση υποθετικών σεναρίων, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση, κύριε Εκπρόσωπε, για να μην εξαντλήσω και την υπομονή σας, αν και έχετε υπομονή. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, επειδή προσφάτως είχαν επαφές οι Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κυβέρνηση του Ιράν, στην Τεχεράνη από όσο διάβασα στις εφημερίδες. Τί έχετε από την ιρανική πλευρά; Θα εξακολουθήσει να παρέχει ομαλά πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι; Είχατε μία τέτοια διαβεβαίωση ή υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η παροχή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό θα ήταν μία μονομερής απόφαση που θα έπαιρνε το Ιράν. Είμαστε σε σταθερή επικοινωνία και με τις ιρανικές αρχές, όμως παράλληλα, όπως σας είπα, αρμόδιοι ελληνικοί φορείς προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας μας με πετρέλαιο.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Μετά την ανακοίνωση της BP ότι είναι νεκρός πλέον ο ITGI, η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, σκέφτεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να διερευνήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στο άλλο πρόγραμμα που υπάρχει, το νότιο σκέλος του αγωγού;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς αυτό το θέμα θα ήθελα πρώτα από όλα να παραπέμψω στις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει ήδη από τα Υπουργεία Ενέργειας της Ιταλίας και της Ελλάδας. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να χαρακτηρίσουμε νεκρό αυτό το σχέδιο και πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο οι φυσικοί πόροι από την περιοχή της Κασπίας θα μπορέσουν να διοχετευθούν προς την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτές τις συζητήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, τις κάνουν οι αρμόδιες εταιρίες και το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, φυσικά με την υποστήριξη και του Υπουργείο Εξωτερικών και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική, δεδομένου ότι ο ITGI και ο IGB είναι έργα τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, έχουν όλες τις διεθνείς συμφωνίες που χρειάζονται για την υλοποίησή τους σε σχέση με ανταγωνιστικά σχέδια και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις.
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου Βουλευτή στην Υπουργική Εθνοσυνέλευση, σχετικά με το κυριαρχικό καθεστώς των νησιών Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, τα ενέταξε στις γκρίζες ζώνες. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, είδαμε αυτή την ερώτηση και την απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ήθελα εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε και καμία συζήτηση με την τουρκική πλευρά.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δε σας προβληματίζει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια και με τη νέα Κυβέρνηση Erdogan και με τις εξελίξεις στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά επιμένει σε γκρίζες ζώνες; Και πώς είναι δυνατόν να συνεχίζονται διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο όταν είναι δεδομένο, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Τουρκία επιμένει σε γκρίζες ζώνες; Σε ποια βάση γίνεται αυτή η συζήτηση, κύριε Εκπρόσωπε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας. Είδαμε αυτή την απάντηση που δόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά νομίζω ότι η απάντηση που σας δίνω εγώ είναι απολύτως ξεκάθαρη και είναι η μοναδική βάση πάνω στην οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία και για το θέμα των διερευνητικών επαφών, το οποίο αναφέρατε. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία αμφιβολία για οποιοδήποτε σημείο ελληνικού εδάφους.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Η ερώτησή μου είναι, πώς γίνονται διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα, για παράδειγμα, πώς οριοθετείς υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Αγαθονησίου; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Πώς συζητάμε με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα του Αγαθονησίου όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι αυτό είναι αμφισβητούμενη περιοχή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το Αγαθονήσι, όπως και οποιοδήποτε άλλο νησί, έχει δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπεται στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Σχετικά με την επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, του κυρίου Matthew Nimetz, χθες, τί σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη του κυρίου Nimetz στην περιοχή; Δηλαδή βλέπετε επανενεργοποίηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει σύντομα συνάντηση του κυρίου Nimetz με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι και χθες στη συνάντηση, ένα από τα βασικά σημεία στα οποία έδωσε έμφαση η ελληνική πλευρά είναι η σταθερή στήριξη στην εντολή του κυρίου Nimetz και στις προσπάθειες που κάνει και στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι από εκεί, μέσα από διαπραγματεύσεις, εφόσον αυτές γίνουν με καλή πίστη και εποικοδομητική διάθεση, θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα επιθυμούσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπό τον κύριο Nimetz, και σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι συναντήσεις του Ιανουαρίου, όπως και η επίσκεψή του σε Σκόπια και Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα επόμενα βήματα, ο μεσολαβητής θα επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά μας, πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία και το ίδιο περιμένουμε και από την άλλη πλευρά.
Αυτό που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε είναι ότι δεν αρκεί να λες ότι θέλεις διαπραγματεύσεις και θέλεις πρόοδο, πρέπει να κάνεις και κάτι γι’ αυτό, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το αντίθετο, έχουμε ένα κλίμα το οποίο επιβαρύνεται από πράξεις και ενέργειες που γίνονται στη γειτονική μας χώρα και οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα για να έχουμε πρόοδο και στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Πρωθυπουργού, του κυρίου Παπαδήμου, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από μερικούς μήνες, ο κύριος Άλεξ Ρόντος είχε συμμετάσχει σε ένα συνέδριο στην Τουρκία, δηλώνοντας ως επίσημη ιδιότητα στο συνέδριο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, όχι πρώην Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Αυτό ισχύει, είναι ακριβές; Ήταν Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ή έλεγε ψέματα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο κύριος Ρόντος δεν έχει οποιαδήποτε θεσμική σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε είχε στο παρελθόν, τα τελευταία τρία χρόνια.
M. POPOVIK: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν κάποια χώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Μάιο, ζητήσει να μπούμε ως ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ; Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι οι αποφάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, σε επίπεδο κορυφής, τόσο στο Βουκουρέστι όσο και αργότερα στο Κελ και στη Λισσαβώνα, αλλά και η τελευταία απόφαση που ελήφθη το Δεκέμβριο του 2011, είναι πολύ σαφείς ως προς αυτό το ζήτημα. Θα πρέπει και ενθαρρύνουμε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική της προοπτική, θα πρέπει όμως να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχει θέσει η Συμμαχία με ομόφωνες αποφάσεις. Υπάρχει άλλη ερώτηση;
Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού απέστειλε επιστολή, ζητώντας την ενεργοποίηση άμεσα της Επιτροπής Κρίσεως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός ότι υπάρχουν καθημερινά μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό. Έγινε μία σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού και υπηρεσιακών παραγόντων, αυτό που θέλω να ρωτήσω, πού κατέληξε αυτή η σύσκεψη. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, πώς μπορείτε να απαντήσετε σε μία τέτοια επιστολή και στο σήμα συναγερμού που έθεσε η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει συντονισμός με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και υπάρχει προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αρνητική δημοσιότητα που έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας. Δυστυχώς, οι εικόνες των ταραχών στην Αθήνα οι οποίες παίζουν στα διεθνή δίκτυα σε όλο τον κόσμο, ουσιαστικά, υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια και υπονομεύουν την προσπάθεια που κάνει τελικά η χώρα και για την ανάπτυξή της, διότι συμβαίνουν σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη για την τουριστική περίοδο που έρχεται φέτος το καλοκαίρι. Υπάρχουν οδηγίες προς όλες τις Πρεσβείες μας και τα Γραφεία Τύπου να αντιδρούν άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ή αρνητικής προβολής της Ελλάδας, να μεταδίδουν την πραγματική εικόνα της Ελλάδας, την εικόνα που αρμόζει στην Ελλάδα, να κάνουν αυτήν την προσπάθεια τόσο με τα μέσα ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινήσεων πολιτών οι οποίες σιγά-σιγά βγαίνουν και μιλούν υπέρ της χώρας μας, να αξιοποιήσουμε την ομογένεια, να αξιοποιήσουμε διαμορφωτές σκέψης, πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, αυτό είναι το σταθερό μήνυμα που μεταδίδουμε σε όλες τις επαφές με ξένους ηγέτες. Η προσπάθεια γίνεται σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού. Αλλά σίγουρα πρωταρχικό ρόλο παίζει και το τί εικόνα βγάζει η χώρα μας προς τα έξω, και αυτές οι εικόνες που είδαμε την περασμένη εβδομάδα δε βοηθούν σε καμία περίπτωση.
Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, είναι άλλωστε κάτι που συζήτησε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, για να δούμε πώς μπορούμε και με άλλους τρόπους να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όπως σας είπα, λόγω της τουριστικής περιόδου που έρχεται.
S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον κύριο Nimetz συζήτησαν καθόλου για την απόφαση της Χάγης και για την ταυτότητα; Μας έχετε πει ότι οι συζητήσεις είναι μόνο για το όνομα. Από την άλλη πλευρά, βγήκαν κάποιες συζητήσεις ότι μπορεί να υπάρχει και το θέμα της ταυτότητας μέσα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το ζήτημα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία άλλωστε δεν έχει και καμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αν κάτι πρέπει να συγκρατήσουμε από αυτήν την απόφαση, είναι ότι το Δικαστήριο καλεί την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να κάνουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, για να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Αυτό είναι ακριβώς που ζήτησε και όλη η διεθνής κοινότητα. Είχαμε δηλώσεις από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ενδιαφερόμενες χώρες αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, που όλοι τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πολιτική βούληση.
Ως προς το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, το πλαίσιο είναι σαφές και προσδιορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι και το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο κύριος Nimetz χθες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
Ευχαριστώ πολύ.
23 Φεβρουαρίου, 2012