Βασικά σημεία:
[Για τη Λιβύη:]
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση, την απόφαση 1973, η οποία απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προστασία των αμάχων με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.
- Επί τη βάσει αυτής της απόφασης, της απόφασης 1973, μια ομάδα χωρών ανέλαβε άμεσα δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ακριβώς, η απειλή που υπήρχε για τους αμάχους. Ταυτόχρονα, Διεθνείς Οργανισμοί, Περιφερειακοί Οργανισμοί όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στους οποίους συμμετέχουμε, αλλά και άλλοι Οργανισμοί, όπως είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος, προχώρησαν σε διαβουλεύσεις και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους.
- Στο επίπεδο που αφορά τη χώρα μας, που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στη Συμμαχία, έχουν υιοθετηθεί επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης, για την εφαρμογή του εμπάργκο που προβλέπουν οι αποφάσεις 1970 και 1973, και το επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Έχει επίσης ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσει η εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει να έχει μια ουσιαστική εμπλοκή στον ανθρωπιστικό τομέα και διαμορφώνει το σχεδιασμό της.
- Η χώρα μας δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, άποψή μας, και είναι άποψη που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι, ότι πρέπει να αναζητήσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μία πολιτική διπλωματική λύση στην κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
[Για την επόμενη ημέρα στον αραβικό κόσμο:]
- Πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια εταιρική σχέση με τον Αραβικό Κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναταραχή, έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, υπάρχουν κοινωνικά κινήματα τα οποία φανερώνουν ότι θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει η Ευρώπη να σταθεί δίπλα στον Αραβικό Κόσμο σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης, σε αυτήν την πορεία εκδημοκρατισμού. Χρειάζεται να αρχίσουμε να εργαζόμαστε κάνοντας τις πολιτικές και οικονομικές επενδύσεις, επενδύοντας στην κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας νέες σχέσεις επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών. Ακριβώς να δημιουργήσουμε έναν πάρα πολύ ισχυρό δεσμό και η χώρα μας, όχι μόνο λόγω της γεωγραφίας, αλλά και της ιστορίας και του ρόλου που έχει παίξει διαχρονικά, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε την έκθεση εγγράφων της Επαναστάσεως από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και αντιγράφων πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη της συλλογής «Εθνική Παλιγγενεσία» που διοργανώνει η Υπηρεσία του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Αύριο και μεθαύριο ο κύριος Δρούτσας και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Την Τρίτη 29 Μαρτίου, στις 15:00, ο κύριος Δρούτσας θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ενώ από τις 4 έως και τις 6 Απριλίου ο κύριος Υπουργός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο κύριος Κουβέλης αύριο, 24 Μαρτίου, θα συναντηθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κύριο Πάγκαλο με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας κυρία Fu Ying, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Αντιπροέδρου στις 12:40 και θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου από τους δύο Υφυπουργούς στο ισόγειο του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ακαδημίας 1.
Στις 28 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συμπροεδρεύσει της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ινδίας μαζί με τον Ινδό Υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου κύριο Scindia.
Στις 29 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρέσβη της Ισπανίας, τον Πρέσβη της Ουγγαρίας και την Επιτετραμμένη της Λιθουανίας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα συμμετάσχει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.
Στις 30 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε συνεργασία με την Πρέσβη του Καναδά και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης θα παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας. Σε αυτό θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία-ντοκυμανταίρ Sex Slaves που περιέχει πραγματικές ιστορίες θυμάτων ανθρώπινης εμπορίας.
Στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βελιγράδι όπου θα έχει διμερείς επαφές και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με την παρουσία οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών παραγόντων της Σερβίας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Δόλλης βρίσκεται από χθες 22 Μαρτίου έως το Σάββατο 26 Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων θα συμμετάσχει στις 30 Μαρτίου στην Ημερίδα που διοργανώνεται στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου με θέμα «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση».
Αυτά σχετικά με το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Χ. ΛΟΥΚΑΣ: Για Λιβύη, μία σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων έχω να κάνω μικρές, δε θα σας πάρω πολύ χρόνο. Ποιος κάνει κουμάντο στις πολεμικές επιχειρήσεις της Λιβύης –μιλάω συνολικά, γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Ποιά η ερμηνεία του ψηφίσματος 1973 της Ελληνικής Κυβέρνησης, εάν δηλαδή, με ενδιαφέρει να ξέρω αν –κατά τη δική σας άποψη, της Κυβέρνησης– επιτρέπεται η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Η βρετανική άποψη είναι ναι, η αμερικανική προφανώς όχι. Ποιο είναι το minimum της χρονικής διάρκειας της εμπλοκής μας στη Λιβύη, είμαι βέβαιος ότι έχετε κάνει τα σενάρια αυτά, μιλάω για το καλύτερο, το πιο αισιόδοξο που μπορείτε να μας πείτε. Και τέλος, για τί κόστος μιλάμε στους φορολογούμενους. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, πρώτα απ’ όλα γνωρίζετε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση, την απόφαση 1973, η οποία απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προστασία των αμάχων με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ακόμα και μέλη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει τη λήψη αυτής της απόφασης, αντίθετα επέτρεψαν να ληφθεί προκειμένου ακριβώς να έχουμε άμεση παύση των εχθροπραξιών, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.
Επί τη βάσει αυτής της απόφασης, της απόφασης 1973, μια ομάδα χωρών ανέλαβε άμεσα δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ακριβώς, η απειλή που υπήρχε για τους αμάχους. Ταυτόχρονα, Διεθνείς Οργανισμοί, Περιφερειακοί Οργανισμοί όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στους οποίους συμμετέχουμε, αλλά και άλλοι Οργανισμοί, όπως είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος, προχώρησαν σε διαβουλεύσεις και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους.
Στο επίπεδο που αφορά τη χώρα μας, που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στη Συμμαχία, έχουν υιοθετηθεί επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης, για την εφαρμογή του εμπάργκο που προβλέπουν οι αποφάσεις 1970 και 1973, και το επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Έχει επίσης ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσει η εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει να έχει μια ουσιαστική εμπλοκή στον ανθρωπιστικό τομέα και διαμορφώνει το σχεδιασμό της. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να προστατευτούν οι άμαχοι. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό είναι το αντικείμενο και το πλαίσιο και το όριο που θέτει η απόφαση 1973 και αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Δεν μπορώ να σας πω, τώρα, πόσο θα κρατήσουν οι επιχειρήσεις, αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα έχουμε στο πεδίο. Είναι υποχρέωση όμως του καθεστώτος να εφαρμόσει, να σεβαστεί, τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι οποίες έχουν πάρα πολύ ισχυρή νομιμοποίηση. Όσο δε συμβαίνει αυτό είναι προφανές ότι θα πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η απόφαση 1973 να εφαρμοστεί. Παρακαλώ.
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το κόστος δεν είπατε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, οπότε το κόστος αντίστοιχα θα το γνωρίζουμε όταν με το καλό και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα, θα λήξει αυτή η επιχείρηση.
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας των προθύμων, είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν εκπροσωπώ τη Συμμαχία αυτή, στην οποία αναφέρεστε. Η Ελλάδα δε συμμετέχει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις…
Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με συγχωρείτε, να τελειώσει αυτό το παραμύθι, διότι η Ελλάδα μετέχει παρέχοντας υποστήριξη στις δυνάμεις, οι οποίοι επιχειρούν στη Λιβύη. Και μία επιχείρηση είναι οι ομάδες κρούσης και οι ομάδες υποστήριξης. Δεν είμαστε στις ομάδες κρούσης, σαφές, είναι σαφές αυτό. Είμαστε όμως στη δύναμη υποστήριξης.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα δε συμμετέχει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόφασης 1973, ανταποκρίνεται σε αιτήματα συμμάχων και φίλων χωρών προκειμένου, ακριβώς, αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί. Οπότε, αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μιλάμε. Από εκεί και πέρα έχουμε μία ξεκάθαρη απόφαση που ζητάει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ζητάει να σταματήσουν να βάλλονται άμαχοι. Αυτό πρέπει να συμβεί, είναι ανθρωπιστικό ζήτημα και είναι απαίτηση της Διεθνούς Κοινότητας. Αυτή είναι η εμπλοκή της χώρας μας, να δίνει υποστήριξη σε συμμάχους και φίλους, οι οποίοι ακριβώς ενεργούν επί τη βάση της απόφασης 1973. Παρακαλώ.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε ότι το καθεστώς Gaddafi τις προηγούμενες ημέρες εξαπέλυσε απειλές εναντίον κρατών της Μεσογείου, ως αντίποινα για την επίθεση που δέχεται. Ήθελα να ρωτήσω, η Αθήνα θεωρεί το γεγονός αυτό ως ρητορεία εσωτερικής κατανάλωσης ή είναι ένα γεγονός το οποίο το παρακολουθεί στενά; Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στη Λιβύη. Από εκεί και πέρα έχουν υπάρξει δηλώσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει η δυνατότητα να απειληθεί η ελληνική επικράτεια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Gaddafi.
Τ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εδώ επισημαίνω και ένα πολιτικό παράδοξο, θα έλεγα, με την έννοια ότι συμμετέχουμε μεν στις επιχειρήσεις έστω και υποστηρικτικά όπως λέμε, με τον τρόπο που συμμετέχουμε, αλλά από την άλλη όμως δηλώνουμε, νομίζω, και σε δική σας συνέντευξη πρόσφατη ότι μετά το τέλος των επιχειρήσεων θα ανοίξει μία νέα γέφυρα επικοινωνίας με τον Αραβικό Κόσμο. Νομίζω ότι πρόκειται για μία αντίφαση και ήθελα να μας εξηγήσετε πως μπορεί να συμβεί αυτό. Και αν έχω το περιθώριο, να κάνω και μία δεύτερη ερώτηση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να απαντήσω στο πρώτο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση. Αυτή τη στιγμή η Διεθνής Κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα καθεστώς, το οποίο επιτίθεται στους πολίτες του. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συνδεθεί με τη σχέση που έχει η Ελλάδα ή η Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο. Η Ελλάδα έχει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Αραβικό Κόσμο, μία σχέση αλληλοσεβασμού. Είμαστε χώρα της ευρύτερης περιοχής, γνωρίζουμε τις ευαισθησίες, γνωρίζουμε τις ανησυχίες, γνωρίζουμε τις διαφορές και διαχρονικά έχουμε παίξει ένα ρόλο γέφυρας και αυτόν το ρόλο θα κληθούμε να παίξουμε και την επόμενη ημέρα. Κάποια στιγμή –και το ξαναλέω– ελπίζω αυτό να είναι άμεσα, αυτή η κατάσταση, η απαράδεκτη κατάσταση που βλέπουμε τώρα θα σταματήσει. Το σημαντικό όμως είναι πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα και πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια εταιρική σχέση με τον Αραβικό Κόσμο, με τις χώρες της περιοχής μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναταραχή, έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, υπάρχουν κοινωνικά κινήματα τα οποία φανερώνουν ότι θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει η Ευρώπη να σταθεί δίπλα στον Αραβικό Κόσμο σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης, σε αυτήν την πορεία εκδημοκρατισμού.
Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η χώρα μας να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να φύγουμε από τη μικρή εικόνα και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε κάνοντας τις απαραίτητες επενδύσεις, κάνοντας τις πολιτικές και οικονομικές επενδύσεις, επενδύοντας στην κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας νέες σχέσεις επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών. Ακριβώς να δημιουργήσουμε έναν πάρα πολύ ισχυρό δεσμό και η χώρα μας, όχι μόνο λόγω της γεωγραφίας, αλλά και της ιστορίας και του ρόλου που έχει παίξει διαχρονικά, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
Τ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: Ένα δεύτερο ερώτημα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Γαλλικό αεροπλανοφόρο, το Charles De Gaulle, δεν ξέρω αν ήρθε ήδη, έρχεται, ή φθάνει, ή πότε θα φτάσει τέλος πάντων, αλλά ότι έχει ζητηθεί η άδεια για να επιχειρεί μέσω του ελληνικού FIR. Ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, αν υπάρχει απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε γνωρίζω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το αεροπλανοφόρο αλλά πράγματι έχει ζητηθεί η σχετική άδεια και στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε, όπως σας είπα, με τις χώρες αυτές, τους συμμάχους μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή επιχειρούν, πρόκειται να δοθεί αυτή η άδεια, αν δεν έχει δοθεί ήδη.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Σε διπλωματικό επίπεδο έχει προταθεί στην Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτήν την Επιτροπή που θέλουν, που έχουν προτείνει οι Γάλλοι, που θα είναι σε μία λογική του κατευθυντηρίου του πολέμου, σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο έχει προτείνει η γαλλική πλευρά να συμμετάσχουν Υπουργοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αραβικό Κόσμο; Ένα δεύτερο, σε διπλωματικό επίπεδο πάντα, πιστεύει η Αθήνα ότι μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα από το διάλογο με το Gaddafi; Και συνέχεια σε αυτό, προετοιμάζει η Αθήνα κάτι σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους; Πριν από λίγο είδα τα αυτοκίνητα και τους Πρέσβεις των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας –Αμερικανό, Γάλλο, Βρετανό, Κινέζο– στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ετοιμάζετε κάτι σε συνεργασία με αυτούς;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να επαναλάβω πρώτα απ’ όλα ότι η χώρα μας δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, άποψή μας, και είναι άποψη που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι, ότι πρέπει να αναζητήσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μία πολιτική διπλωματική λύση στην κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δώσουν από μόνες τους τη λύση. Αποστολή, εντολή, του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να πάψει η αιματοχυσία, είναι να προστατευτούν οι άμαχοι. Από εκεί πέρα όμως είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να αναζητήσουμε με πολιτικούς όρους τη λύση, προκειμένου να έχουμε ειρήνευση και το πρώτιστο μέλημα, φυσικά, την προστασία των αμάχων. Άποψη της Ελλάδας, και αυτό βασίζεται στις αρχές που υπηρετεί η ελληνική εξωτερική πολιτική και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, είναι ότι πρέπει να επιδιώκονται διπλωματικές λύσεις και η Ελλάδα έχει και την ικανότητα και τη δυνατότητα να συμβάλλει σε μία τέτοια προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή όμως, το επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά, πρώτιστο μέλημα είναι η κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων.
Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Ελλάδα, αναμένεται ότι θα εμπλακεί στον ανθρωπιστικό τομέα. Πρακτικά τί σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σίγουρα η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει και σε αυτόν τον τομέα εμπλοκή, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το συνολικό σχεδιασμό που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δίαυλοι. Μιλάμε ουσιαστικά για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκενώσεις πολιτών, άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα να μπορέσουν να διευκολυνθούν, να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν στην πορεία. Υπάρχει άλλη ερώτηση;
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έχει προταθεί στην Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτό το άτυπο Συμβούλιο, σε επίπεδο Υπουργών, που έχουν προτείνει οι Γάλλοι, θα συμμετάσχει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή εγώ δε γνωρίζω για κάποια πρόταση. Από εκεί και πέρα συμμετείχαμε στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι και θα δούμε ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα. Ξαναλέω ότι για εμάς γνώμονας είναι η προσπάθεια να βρούμε πολιτική λύση. Αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να απαντήσουν στην άμεση ανάγκη προστασίας των αμάχων. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να δούμε και την επόμενη ημέρα.
Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε για μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δρούτσας, μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είπε ότι δεν έγινε ακριβώς συζήτηση για το θέμα αυτό και ότι αναμένεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τον Ιούνιο. Μήπως μέχρι τον Ιούνιο είναι λίγο αργά; Πρόκειται να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία πιο συγκεκριμένη, τουλάχιστον σε συνεργασία με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη από την περίοδο της έντασης στην Αίγυπτο, η χώρα μας είχε θέσει αυτό το θέμα στο επίπεδο του αρμοδίου Υπουργού, του κυρίου Παπουτσή, αλλά έχει συζητηθεί το θέμα αυτό και στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ υψηλά στη δική μας agenda και έχουμε φροντίσει ώστε να είναι ψηλά και στην agenda της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ορατό ενδεχόμενο τόσο να έχουμε προσφυγικά κύματα αλλά να υπάρχουν και λαθρομεταναστευτικές πιέσεις. Γι’ αυτό το λόγο ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πίεση, αλλά υπάρχει και μία συνολική στρατηγική την οποία επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Επιτροπή, γιατί θα την παρουσιάσει μέχρι τον Ιούνιο. Θέλω όμως να πω ότι πέραν από όλα αυτά που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Οργανισμός για να αντιμετωπίσει τη λαθρομεταναστευτική πίεση, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και μία αλλαγή φιλοσοφίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλληλεγγύη των εταίρων θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να επιδειχθεί διότι δεν είναι φυσιολογικό οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, να αναλάβουν όλο το βάρος μόνες τους. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μπούμε σε μία λογική επιμερισμού των βαρών και θα πρέπει να δούμε πώς συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει αυτό, τόσο με τη δημιουργία υποδομών, με την προετοιμασία για την υποδοχή λαθρομεταναστών, μεταναστών ή προσφύγων, αλλά και για να έχουμε ενισχυμένο έλεγχο στα σύνορα.
Χ. ΛΟΥΚΑΣ: Επανέρχομαι στην αρχική ερώτηση, δεν έλαβα απάντηση για την ερμηνεία της Αθήνας, του 1973, για χερσαίες επιχειρήσεις, αν εμείς το ερμηνεύουμε ότι επιτρέπονται, ανάπτυξη χερσαίων επιχειρήσεων, όχι κατοχικών δυνάμεων. Πέρα από το Charles De Gaulle, εάν έχουμε σε άλλες περιοχές ευθύνης της χώρας μας, εάν θα επιχειρήσουν κι άλλοι; Για παράδειγμα, τα μαχητικά, τα Mirage από το Κατάρ, ή οποιοσδήποτε άλλος θα επιχειρεί από περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, της Αθήνας.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να επαναλάβω ότι η απόφαση 1973 ορίζει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Επίσης, ρητά ορίζεται ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις κατοχής, και ότι υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας της Λιβύης. Για την Ελλάδα είναι πρώτιστης σημασίας ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης. Αυτή η επιχείρηση που γίνεται αυτή τη στιγμή έχει ως σκοπό την προστασία των αμάχων. Αυτή είναι η αποστολή και με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να γίνει η όποια ερμηνεία της απόφασης 1973. Από εκεί και πέρα, για το δεύτερο ερώτημά σας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά αεροδρόμια, αεροσκάφη χωρών φίλων και συμμάχων, τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται από την ομάδα χωρών που αναφέραμε πριν. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα παρέχει κάποιες διευκολύνσεις σε αυτές τις χώρες στο πλαίσιο της 1973.
Χ. ΛΟΥΚΑΣ: [εκτός μικροφώνου].
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, τώρα δεν θα ήθελα να κάνω μια υποθετική συζήτηση για τα επιχειρησιακά δεδομένα μιας επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη. Αυτό που σας γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ελληνικά αεροδρόμια στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης 1973.
M. POPOVIK: Ξεκίνησε η υπόθεση στη Χάγη, ακούσατε τι είπε η άλλη πλευρά, αύριο έχετε σειρά εσείς, πώς βλέπετε τα πράγματα μέχρι τώρα; Τι αναμένετε από την υπόθεση, δηλαδή πώς θα εξελιχθεί και αν θα σας δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες οι αλλαγές, αυτά τα έγγραφα που βγήκαν από Wikileaks, που μιλούν και για ελληνικό veto από το 2007.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω από το τέλος λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο για τα Wikileaks, οι διαρροές εγγράφων είναι καταδικαστέες όπου και αν συμβαίνουν. Οι διαρροές αυτών των εγγράφων, ουσιαστικά, δημιουργούν και ζήτημα εμπιστευτικότητας της διπλωματικής επικοινωνίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε σχολιασμό για το περιεχόμενο τους. Από εκεί και πέρα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε προχθές με την παρουσίαση των απόψεων και των επιχειρημάτων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, την Πέμπτη και Παρασκευή, και στη συνέχεια θα έχουν από μία ημέρα ακόμα η κάθε χώρα προκειμένου να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Τα επιχειρήματα της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρά, δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ξεκινήσω να σας απαντώ στα επιχειρήματα που παρουσίασε ο κύριος Milososki και η ομάδα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να δούμε αναλυτικά, ένα προς ένα, όλα τα επιχειρήματα με τα οποία θα απαντήσει η ελληνική πλευρά. Υπάρχει άλλη ερώτηση;
Ευχαριστώ πολύ.
23 Μαρτίου, 2011