Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τον κύριο William Hague με τον οποίο συζήτησαν θέματα της διεύρυνσης, θέματα της περιοχής μας στη Μέση Ανατολή και φυσικά ο κύριος Hague ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στον Υπουργό. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να είναι σε τακτική επαφή και να συναντηθούν με την ευκαιρία των Υπουργικών Συνόδων που θα υπάρξουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.
Σήμερα το μεσημέρι στη 13:30 ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ το απόγευμα στις 15:30 θα έχει συνάντηση με τον Πρέσβυ της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Αύριο 25 Νοεμβρίου θα έχει συνάντηση στις 11:15 με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας. Νωρίτερα, στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου με τον Ολλανδό ομόλογό της.
Το μεσημέρι στη 13:00 ο κύριος Υπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ο Πρέσβης της Πολωνίας, η οποία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο κύριος Δήμας θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συμμετάσχει μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας στη συζήτηση του panel με θέμα «Ευρωπαϊκές Προοπτικές της Γερμανικής Εξωτερικής Πολιτικής» στο Berlin Foreign Policy Forum. Το ίδιο απόγευμα στις 18:00 ο κύριος Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας τον κύριο Guido Westerwelle.
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου ο Υπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τετάρτη το βράδυ ο κύριος Δήμας θα παρακαθίσει στο κοινό δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης κατά το οποίο θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας.
Την επομένη ο κύριος Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία με έμφαση στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Υεμένη, τα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της συζητήσεως στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερώσει τους Υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το παλαιστινιακό αίτημα για την ένταξη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Επειδή την άλλη εβδομάδα το πιθανότερο είναι να λείπουμε, να σας πω εν τάχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα Συμβούλια. Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνεται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς και τα Συμπεράσματα σχετικά με τα θέματα της διεύρυνσης και της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.
Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στο Βίλνιους η Υπουργική Σύνοδος του OΑΣΕ. Τα θέματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθούν οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτίου Μεσογείου καθώς και την αντιμετώπιση των παρατεταμένων διενέξεων. Επίσης αναμένεται να συζητηθούν θέματα Ευρωπαϊκής ασφάλειας στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας της Διαδικασίας της Κέρκυρας.
Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στο Κόσσοβο, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία καθώς και θέματα σχετιζόμενα με την αντιπυραυλική άμυνα. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Συμβουλίου σε σχήμα ISAF.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία θετική εξέλιξη που είχαμε. Από το Φεβρουάριο του 2009 ένας Έλληνας ναυτικός, ο Νίκος Παπαφώτης, βρισκόταν εγκλωβισμένος στην Αίγυπτο σχετικά με τη φύλαξη ενός πλοίου ελληνικής σημαίας. Μετά από πολλές προσπάθειες των ελληνικών Αρχών στην Αίγυπτο και του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών μπόρεσαν να διευθετηθούν τα θέματα αυτά που υπήρχαν και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Τέλος, σχετικά με τις αποκαλύψεις που είχαμε για τις αποτρόπαιες ρατσιστικές δολοφονίες που έγιναν στη Γερμανία το 2005, και που μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Έλληνας ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Πρεσβεία χθες συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Γερμανική Κυβέρνηση και εκεί εκφράσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η πλήρης διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων. Επίσης να σας πω ότι η Πρεσβεία είναι σε επαφή με την οικογένεια του θύματος προκειμένου να τους παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή.

Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ελληνική αντίδραση στην έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Εκτιμάτε ότι μία πιθανή σκλήρυνση της στάσης των εταίρων μας θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας που είναι πολύ σημαντικό;
Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το θέμα της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αποτυπώνει ουσιαστικά ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής. Όπως γνωρίζετε, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους να αναπτύσσει πυρηνικά προγράμματα για ειρηνική χρήση, πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Από εκεί και πέρα όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη, να υπάρχει συνεργασία και διαφάνεια. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουμε ενεργά και σε αυτές τις συζητήσεις και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη και να μην έχουμε εντάσεις.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα προετοιμάζεται για μία τροποποίηση της καινούργιας Συνθήκης. Ξέρουμε ποια σημεία είναι αυτά που θα τροποποιηθούν και ποια είναι η ελληνική θέση σε αυτό; Έχει αρχίσει δηλαδή μία εσωτερική συζήτηση η οποία προετοιμάζει το έδαφος;
Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία συζήτηση για τη θεσμική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την εξέλιξη της νομισματικής ένωσης σε μία ουσιαστική οικονομική και πολιτική ένωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ σημαντική διότι, εκτός των άλλων, μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και να θωρακίσει την Ευρώπη απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές αυτή τη στιγμή. Είναι μία συζήτηση που είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί και προφανώς η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις διεργασίες ενεργά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι θέσεις των κρατών-μελών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να πω ότι θεωρούμε σημαντικό να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, να μπορέσει να κάνει βήματα περαιτέρω εμβάθυνσης, διότι αυτό που αποδεικνύει η σημερινή κρίση είναι ότι η νομισματική ένωση δεν είχε τα εργαλεία που χρειαζόταν για να μπορέσει πραγματικά να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πιέσεις όπως αυτές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει επιτέλους τα εργαλεία που χρειάζεται. Θα δούμε, βέβαια, πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Θα υποστηρίζατε δηλαδή και την ανάδειξη ενός υπέρ-Επιτρόπου που θα είχε αρμοδιότητες ενός Υπουργού Οικονομικών;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επειδή αυτήν τη στιγμή δεν έχουν κατατεθεί επίσημα προτάσεις δε θα ήθελα να ξεκινήσουμε ένα διάλογο πάνω σε υποθέσεις. Παρόλα αυτά θέλω να σας πω ότι πιστεύουμε ότι η θεσμική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ένωσης είναι πολύ σημαντική, ακριβώς για να μπορέσει να δώσει στην Ευρώπη τα εργαλεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Μ. ΚΟΛΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε πώς σχολιάζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να τροφοδοτούνται τα ελληνικά ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ρεύμα από την Τουρκία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει μια αναλυτική ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ, η οποία περιγράφει ποια είναι η πολιτική της Ελλάδας ως προς αυτό το θέμα και η οποία καλύπτει το ερώτημά σας.

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, αν έχετε κάποιες πληροφορίες από το Δικαστήριο της Χάγης πότε θα βγει η απόφαση, μία ερώτηση. Η δεύτερη, τί πρέπει να περιμένουμε από την καινούργια Ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας; Αν μπορούμε να περιμένουμε κάποια εξέλιξη αφού ξέρουμε ότι στην Κυβέρνηση είναι και το κόμμα, το ΛΑΟΣ, το μοναδικό κόμμα που δε δέχεται να υπάρχει ο όρος Μακεδονία μέσα, δηλαδή δε συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημα, το Δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του για το θέμα της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την ανακοίνωση. Θέλω όμως να τονίσω ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική διαδικασία υπάρχει μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία, η διαδικασία που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκεί είναι ακριβώς που περιμένουμε να προσέλθει και η Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με εποικοδομητική στάση, προκειμένου να δούμε πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας και να φτάσουμε επιτέλους σε λύση.
Έχει αποδειχθεί από τη στάση που τηρεί η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και από τις προσπάθειες που έχει κάνει, ότι η χώρα μας πραγματικά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε λύση και δυστυχώς βλέπουμε ότι από την άλλη πλευρά τα μηνύματα δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση στα Σκόπια έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μία οξεία ρητορική, επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας, η οποία υπονομεύει και τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος, αλλά και τις προϋποθέσεις να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Διότι όταν η κοινή γνώμη στα Σκόπια ουσιαστικά βομβαρδίζεται καθημερινά με επιθετικές δηλώσεις έναντι της Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι αυτή η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για να έχουμε πρόοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε ρητά και ο Υπουργός Εξωτερικών στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, η Ελλάδα παραμένει με σαφή και κρυστάλλινη θέση, στη σταθερή θέση να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε λύση. Αυτό είναι σαφές και η ετοιμότητα της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

S. RISTOVSKA: Μία ερώτηση ακόμα, οπότε να περιμένουμε και αυτούς τους τρεις μήνες που θα είναι αυτή η μεταβατική Κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει κάποια πρωτοβουλία για επίλυση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η στιγμή οι δηλώσεις που προέρχονται από τα Σκόπια, σε όλα τα επίπεδα, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι επιθετικές και οι οποίες δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Παρόλα αυτά θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιθυμεί ταχεία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αυτό όμως θα προέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις για να έχουμε πρόοδο θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα από την πλευρά της, απομένει, λοιπόν, στην Κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει και εκείνη τα βήματα που της αναλογούν.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση σχετική με τις προηγούμενες. Πιστεύετε ότι η πολιτική διαδικασία που λέτε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων αποκλείεται να επηρεαστεί από μία δικαστική απόφαση; Γιατί έτσι όπως το είπατε, ουσιαστικά, αποσυνδέετε πλήρως τις δύο διαδικασίες.
Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εκ των πραγμάτων αποσυνδέονται οι δύο διαδικασίες, διότι στη μία έχεις μία νομική διαδικασία για ένα συγκεκριμένο θέμα ενώ στο θέμα των πολιτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχεις μία σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία λέει ότι πρέπει τα δύο μέρη να κάνουν διαπραγματεύσεις για να φτάσουν σε λύση, αμοιβαία αποδεκτή. Αυτό λοιπόν ορίζει και το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς.
Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας στις αποφάσεις του ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε την έμφαση. Η λύση του ζητήματος της ονομασίας θα μπορέσει να απελευθερώσει το δυναμικό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Θα μπορέσει να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα είναι ο πιο στενός εταίρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωατλαντική και Ευρωπαϊκή της πορεία, έχει αποδείξει με έργα όλο αυτό το διάστημα ότι θέλει να βοηθήσει αυτήν τη χώρα, θέλει να τη δει να προοδεύει. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον αλλά και προς το δικό μας συμφέρον, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας, στα σύνορά μας. Αυτό είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ενταξιακή διαδικασία για το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήταν εσφαλμένο να θεωρήσουμε πως στη θητεία αυτής της Κυβέρνησης, της παρούσας Κυβέρνησης, δεν πρόκειται να δούμε συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων, όπως αυτές που εκκρεμούν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και στο Ισραήλ και την Ελλάδα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, όπως γνωρίζετε είμαστε σε επαφή και με την Τουρκία και με το Ισραήλ. Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, είχαμε προχθές την επίσκεψη του κυρίου Ayalon, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ελλάδα, οι επαφές μας είναι πυκνές και επιθυμούμε τη συνεργασία και με τις δύο αυτές χώρες που αναφέρατε. Από εκεί και πέρα αυτά τα Συμβούλια, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζονται πολύ καλή προετοιμασία προκειμένου να παράγουν αποτελέσματα τα οποία θα είναι αμοιβαία επωφελή για τους λαούς των δύο χωρών. Ήδη έχουμε στενή συνεργασία και με τις δύο χώρες και θα πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα, με ποιο τρόπο και κατά πόσο θα είναι δυνατόν να γίνουν αυτά τα Συμβούλια. Άρα δε θα ήθελα να προκαταλάβω το τί θα συμβεί από τώρα.

Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν σας ανησυχούν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αίγυπτο και αν θεωρείτε ότι το θέμα της Αιγύπτου έχει να κάνει κάτι με βάση τις σχέσεις που θέλουμε εμείς να χτίσουμε, που θέλει η Κυβέρνηση να χτίσει με το Ισραήλ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θεωρούμε ότι η Αίγυπτος είναι ένας στρατηγικός πυλώνας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική χώρα η οποία ουσιαστικά κάνει αυτή τη στιγμή τα δικά της βήματα προς τη δημοκρατία μετά την επανάσταση. Η Ελλάδα έχει σταθεί στο πλάι του αιγυπτιακού λαού, με τον οποίο έχουμε όλα αυτά τα χρόνια παραδοσιακές σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας και έτσι θα συνεχίσουμε. Επιθυμούμε να έχουμε μία προνομιακή σχέση συνεργασίας με την Αίγυπτο και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να μπορέσει και η Αίγυπτος να προχωρήσει στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και της δημοκρατικής αλλαγής και να επιστρέψει στην οδό της ομαλότητας. Προφανώς οι εντάσεις που είδαμε στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες προκαλούν ανησυχία και ελπίζουμε ότι θα σταματήσουν και ότι θα μπορέσει να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία, ώστε ο αιγυπτιακός λαός να έχει την ευκαιρία να αναδείξει τους εκπροσώπους του και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει στενή επαφή με την Αίγυπτο. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς, έχουμε παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο, έχουμε παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί και οι οποίες έχουν δείξει ότι θέλουν να στηρίξουν και αυτές τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, - ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε αύξηση των επενδύσεων, ακόμα και μετά την επανάσταση από τις ελληνικές εταιρείες.
Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω, επειδή υπήρξαν κάποιες αναφορές στον Τύπο, ότι δεν υπάρχει ανησυχία αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες που ζουν στο Κάιρο, οι οποίοι είναι καλά. Η Πρεσβεία μας είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους και με την κοινότητα, και θα ήθελα να το διευκρινίσω αυτό για να είναι σαφές. Κλείνω λέγοντας ότι και στο επόμενο διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει στενή συνεργασία με τις αρχές στην Αίγυπτο.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούστηκε από την αυστριακή πλευρά ότι, λέει, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια ανεξάρτητα από το θέμα του ονόματος. Ήθελα να σας ρωτήσω, κάτι τέτοιο δεν προσκρούει στην αρχή της καλής γειτονίας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Απαντήσατε η ίδια στην ερώτησή σας. Πρώτα από όλα να πούμε ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις σε διαδοχικά Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία τονίζουν τη σημασία που έχει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό είναι μία βασική προϋπόθεση, βασική αρχή για όλες τις υποψήφιες χώρες και πρέπει να τηρηθεί. Γι’ αυτό ακριβώς λέμε και δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στην ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το έχει κάνει με κάθε ευκαιρία που της έχει δοθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά πρέπει όλα αυτά να γίνονται σε μία σωστή βάση. Σωστή βάση σημαίνει ότι θα έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας και γι’ αυτό καλούμε, για άλλη μία φορά, την Κυβέρνηση στα Σκόπια να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητική διάθεση.

Β. ΠΑΛΛΑΣ: Υπάρχει πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας για την ανακήρυξης της ζώνης ΑΟΖ, της ελληνικής ζώνης;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Αυτή είναι η σταθερή πολιτική την οποία έχουν ακολουθήσει διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και είναι προφανές ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας πιο συγκεκριμένα.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή τον τελευταίο μήνα έχουμε ακούσει περίπου τα πάντα από Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, όπως το αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, πότε μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα και πότε μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Αυτά όλα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία μετά το 1945 και κατά τη γνώμη πολλών είναι μία προφανής επέμβαση στις εσωτερικές, συνταγματικές λειτουργίες μίας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιπλέον ακούει ότι θα μείνει ή δε θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό ορισμένους όρους. Είναι σαν μία δασκάλα που λέει στο παιδί «Θα σε αποβάλλω από το σχολείο, εάν δεν κάνεις αυτά». Μέχρι τώρα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση σε αυτό το επίπεδο. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών ή το Υπουργείο σας, σκέπτεται να κάνει κάτι για να επιστήσει την προσοχή των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων στο ότι αυτά είναι εκτός αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός των αρχών της δημοκρατίας και της ελληνικής, συνταγματικής τάξης;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε δε θα μπω στο σχολιασμό των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, είναι το να μπορέσουμε να αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα κάνει αυτά που της αναλογούν, αλλά και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει το εύκολο θύμα κανενός. Αν έχει αποδείξει κάτι αυτή η κρίση, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι παρόλο που συχνά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και καθημερινά έρχονται και νέα σημάδια που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και αποδεικνύει συνεχώς την αποφασιστικότητά της να βγει από την κρίση και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει κανένας να έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει, όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά όλοι μας, ο καθένας από τη θέση του, να δώσουμε αυτό τον αγώνα για να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της και σας ξαναλέω ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργού Εξωτερικών.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν λέτε να ανακτήσει την αξιοπιστία της, πότε και πώς έχασε την αξιοπιστία της; Τί εννοείτε; Και έναντι ποίων, αν θέλετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε νομίζω ότι έχει νόημα για τους σκοπούς αυτού του briefing να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση. Πάντως, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια δέχεται επιθέσεις από αναλυτές, από ειδικούς και μη, από πολιτικούς, από μέσα ενημέρωσης, τα οποία ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, διαστρεβλώνουν την εικόνα της Ελλάδα και τις προσπάθειες που έχει κάνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, πρώτα από όλα, με τα έργα μας, με τα αποτελέσματα που θα φέρουμε. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα μία Κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο όμως είναι αποφασισμένη να το φέρει σε πέρας, και αυτό είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, που θα θωρακίσουν την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίσουν τα επόμενα βήματα για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ναι, ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό το μήνυμα της αξιοπιστίας, της ανάκτησης της ελληνικής αξιοπιστίας, που, από ό,τι θυμάμαι και ο Υπουργός το περιέγραψε την ημέρα που παρέλαβε το Υπουργείο, θα είναι και ο πρώτος στόχος της επίσκεψης στη Γερμανία. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα δώσει στον κύριο Westerwelle και αν μπορούσατε να μας διαφωτίσετε επ’ αυτού περισσότερο. Τί θα του πει δηλαδή, για να καταλάβουμε κι εμείς το περιεχόμενο αυτής της τακτικής, πολιτικής που θα ακολουθήσετε.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήδη, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Πρωθυπουργός, σε όλες τις επαφές που έχουν, ακριβώς αναδεικνύουν αυτήν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μπορέσει να κάνει τα βήματα που χρειάζονται για να βγει από την κρίση και να εφαρμοστεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Με αυτόν τρόπο θα συνεχιστούν όλες οι προσπάθειές μας το επόμενο διάστημα.
Η επίσκεψη στη Γερμανία είναι σημαντική, η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος με τον οποίο θέλουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία και είναι εξίσου σημαντικό και η γερμανική πλευρά να έχει πλήρη αντίληψη των προσπαθειών και της αποφασιστικότητας της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Γερμανό ομόλογό του ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετάσχει νωρίτερα και στο Forum στο οποίο σας ανέφερα, όπου θα μπορέσει να γίνει και μία ευρύτερη συζήτηση και για το ρόλο της ίδιας της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο αυτήν τη στιγμή, και το πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη τελικά να μπορεί να μιλά με μία φωνή. Διότι η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή όταν ξεπερνά τη συνολική δύναμη του αθροίσματος των μερών της, η δύναμή της είναι πολύ μεγαλύτερη όταν η Ευρώπη μπορεί και μιλά ενωμένη. Η Ευρώπη είναι μία αγορά 500 εκατομμυρίων, η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της Ένωσης, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Οι επιθέσεις που γίνονται ενάντια στην Ελλάδα και οι απόπειρες να αμαυρωθεί η εικόνα της, ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επιθέσεις. Διότι όταν στρέφεις την κοινή γνώμη οποιασδήποτε χώρας στην Ευρώπη ενάντια στην Ελλάδα, ουσιαστικά κάνεις πιο δύσκολη τη λήψη των αποφάσεων που χρειάζονται συλλογικά από την Ευρώπη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, και αυτό είναι λάθος. Ταυτόχρονα, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας σε μία περίοδο που είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, άρα να έχουμε επενδύσεις, να γίνουν αναπτυξιακά έργα στη χώρα, δημιουργείς εμπόδια ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η πορεία. Όλα αυτά, λοιπόν, θα είναι φυσικά και στην agenda των επαφών που θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με το Γερμανό ομόλογό του, αλλά και σε όλες τις επαφές και τις συνομιλίες που έχει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, το θέμα όμως είναι, θα επιμείνω σε αυτό το θέμα της αξιοπιστίας, εγώ δε θα το έλεγα αξιοπιστία, θα έλεγα ότι κάνει μία σύγχυση μεταξύ της συγκυρίας της οικονομικής και της αδυναμίας που βρίσκεται η Ελλάδα, με τη δυνατότητα να υπάρχει και να διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος. Δηλαδή, πηγαίνουν να μας πουν σιγά-σιγά, και αυτό φοβούμαι ότι θα επηρεάσει τη διαπραγματευτική μας θέση τώρα που έχουμε ένα μεγάλο θέμα, του επταετούς προϋπολογισμού, είναι ένα θέμα αυτό.
Δεύτερον, χθες δημοσιεύτηκαν οι πρώτοι έξι νόμοι οι οποίοι στήνουν στην ουσία την οικονομική διακυβέρνηση. Σε ένα νόμο από αυτούς, που είναι για τις κυρώσεις, προβλέπεται ότι το κράτος-μέλος το οποίο δε θα τηρεί τα προβλεπόμενα, δε θα μετέχει στις αποφάσεις του Συμβουλίου, δηλαδή των 17. Αυτομάτως λοιπόν, υπονομεύεται και η διαπραγματευτική του ικανότητα, αλλά θίγει και κατά κάποιο τρόπο και την ηθική του υπόσταση, δηλαδή σαν να μη μας λογαριάζουν από τη στιγμή που χρωστάμε. Αυτό θα πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός και θα ρωτούσα, αν πρόκειται να λάβετε μέτρα και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και σε όλα τα επίπεδα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα επικουρικά και μη.
Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ξαναπώ αυτό που είπα προηγουμένως, πρώτα από όλα η Ελλάδα συμμετέχει και διαπραγματεύεται σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι θα συνεχίσει να κάνει. Από εκεί και πέρα, δεν έχει νόημα αυτήν τη στιγμή να μπούμε σε μία συζήτηση επί υποθέσεων για διάφορες ιδέες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν αυτές οι συζητήσεις, να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για το οποίο συζητάμε. Πρέπει όμως να είναι σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλήρως και διαπραγματεύεται κανονικά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να πετύχει. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται η συνεργασία όλων, δεν έχει νόημα να στρεφόμαστε η μία χώρα εναντίον της άλλης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι πιέσεις είναι προς όλους και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η κρίση. Άρα, αυτή η λογική των επιθέσεων του ενός προς τον άλλο πρέπει να σταματήσει, πρέπει δηλαδή η Ευρώπη να φτάσει πια στο επίπεδο να μιλάει με μία φωνή, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Επειδή, πέραν των ευρωπαϊκών προθέσεων τις οποίες μας περιγράφετε, εμείς ενδιαφερόμαστε για τις ελληνικές προθέσεις, στο Βερολίνο, εγώ αν συγκράτησα σωστά από την απάντησή σας, σε σχέση με το στόχο αποκατάστασης της ελληνικής αξιοπιστίας, τα δύο πράγματα που θα κάνει πρωτίστως ο Υπουργός είναι να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια εξόδου από την κρίση και ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου; Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που θα δώσει ο Υπουργός; Γιατί πρέπει να τα ξέρουμε.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, και αυτά, δε θα εξαντληθεί σε αυτό το θέμα η συζήτηση, είναι συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών, έχουν πολλά θέματα ακόμα να συζητήσουν. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα που μου θέσατε...

Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ως προς την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας, συγκεκριμένα, γιατί αυτό είναι και ο πρώτος στόχος που ο ίδιος ο Υπουργός έθεσε...

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βέβαια. Και στη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι να μιλούν ως Ευρωπαίοι, με μία φωνή, όχι ως κάθε κράτος ξεχωριστά. Γιατί τα συμφέροντά μας είναι κοινά και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, ότι εάν η Ευρώπη δε μιλήσει με μία φωνή, θα είναι πιο αδύναμη, θα γίνεται πιο εύκολος στόχος. Το θέμα αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, το θέμα έχει να κάνει με δομές, οι οποίες έλειπαν από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις οποίες πρέπει να φτιάξουμε, και έχει να κάνει με την έλλειψη αποφασιστικότητας της Ευρώπης, την οποία πρέπει να την ανακτήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να βγει πράγματι πιο δυνατή από την κρίση. Όλες αυτές οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή. Θα είναι σημαντικές οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα και γι’ αυτόν το λόγο είναι εξίσου σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε καλή συνεργασία με όλους τους εταίρους μας.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός, προέρχεται από ένα κόμμα το οποίο μέχρι χθες έλεγε ότι είναι λάθος το Μνημόνιο. Τώρα θα πάει να ζητήσει αλλαγή της πολιτικής ή θα πάει να δηλώσει αξιόπιστος ως εφαρμόζων την πολιτική; Έχουμε λίγο μπερδευτεί, αν θέλετε να μας κατατοπίσετε. Τώρα, ίσως δεν είναι και δική σας δουλειά, βεβαία, συγνώμη που σας υποβάλω και την ερώτηση…

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τους στόχους, τους πολύ σημαντικούς, πολύ δύσκολους στόχους, που πρέπει να εκπληρώσει στο επόμενο διάστημα, στο διάστημα του βίου της. Τους παρουσίασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό λοιπόν είναι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και είναι σημαντικό να εφαρμοστεί προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να βγει από την κρίση.

Άλλη ερώτηση υπάρχει; Ευχαριστώ.

24 Νοεμβρίου, 2011