Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα. Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Να ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.
Σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των Πρέσβεων της Τουρκίας, της Ιταλίας και του Κατάρ.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ο Υπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προς τιμήν των Υπουργών Εξωτερικών.
Την επομένη 23 του μηνός ο Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπου αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των κυρώσεων στο Ιράν, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, ενώ η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει ακόμα συζήτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, την κατάσταση στην Μυανμάρ και τη Λευκορωσία.
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 19:30 ο κύριος Υπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δόλλης θα βρίσκεται από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη σε συνέχεια πρόσκλησης της Ισραηλιτικής Κοινότητας για να συμμετάσχει στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Αυτά είχα να ανακοινώσω σχετικά με το πρόγραμμα. Να σας πω επίσης ότι αυτήν την εβδομάδα είχαμε επισκέψεις από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βουλγαρίας. Ήταν πολύ καλές συναντήσεις στις οποίες συζητήθηκαν τα περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται και με τη Γερμανία και με τη Βουλγαρία πολύ θετικά.
Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα να ρωτήσω αν είχαμε αντίδραση σχετικά με το διάβημα που κάνατε χθες στα Σκόπια.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι, χθες, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια πραγματοποίησε διάβημα σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή σχετικά με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες που είδαμε να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός καρναβαλιού. Από την πλευρά μας, πέρα από το ότι θεωρούμε απαράδεκτα αυτά που είδαμε, όπως την προσβολή των εθνικών συμβόλων και την καύση της σημαίας, αυτό που ζητήσαμε είναι να υπάρχει μια ρητή και απερίφραστη καταδίκη αυτών των ενεργειών καθώς και να ληφθούν μέτρα πρώτα απ’ όλα για τον καταλογισμό ευθυνών αλλά και για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση η οποία ζητάει από Κύπρο και Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Ελλάδα όμως να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται. Σε κάθε περίπτωση και στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου στην Αθήνα, αλλά και σε συνέχεια επαφών που έχει κάνει η Πρεσβεία μας στο Κάιρο, επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα.
Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πάρα πολύ καλή, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενές, έχουμε τακτικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, η Ελλάδα στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Αίγυπτο. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος θα βρει πολύ σύντομα το βηματισμό της. Θεωρούμε ότι είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και φυσικά μία χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς και δίπλα στην οποία θα σταθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι χρειάζεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια εντονότερη παρουσία στην περιοχή, ουσιαστικότερη στήριξη στις εξελίξεις που έχουμε εκεί, διότι πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μία επένδυση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα εξυπηρετήσει και τα δικά της τα συμφέροντα, πέρα από την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρόσκληση προς Τουρκία και Κύπρο από την πλευρά της Αιγύπτου έχει γίνει; Και αν έχει γίνει, αυτό δεν είναι ευθεία αποδοχή της τουρκικής θέσης περί μη ύπαρξης ΑΟΖ Καστελορίζου;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπα ήδη πριν από λίγο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Κατά δεύτερο λόγο η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ήδη υπογεγραμμένη και κυρωθείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, άρα εκ των πραγμάτων δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από οικονομικά οφέλη που δημιουργεί, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Είναι μία πολιτική την οποία την ασκεί ενεργά. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουμε συμφωνία με την Ιταλία από το 1977, έχουμε υπογεγραμμένη συμφωνία με την Αλβανία, η οποία δυστυχώς δεν έχει κυρωθεί ακόμα, λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ελπίζουμε όμως να δούμε πρόοδο και σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία έχει υπογραφεί από τις δύο Κυβερνήσεις και έχει συνταχθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με αυτές τις χώρες. Για εμάς είναι προτεραιότητα, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε και τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε στη συγκεκριμένη περίοδο.
Με την Κυπριακή Δημοκρατία η επαφή μας είναι συνεχής, είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει σε όλα τα επίπεδα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και εντάσσεται, βέβαια, στην ευρύτερη στρατηγική και το σχεδιασμό που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αλλά και με την Τουρκία επιθυμούμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας και για αυτό το λόγο και υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να αναζητήσουμε τις δυνατότητες προόδου σε αυτό το ζήτημα.
Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, δύο ερωτήσεις. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε στα ελληνικά πώς ακριβώς έγινε αυτή η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου, καταρχήν, για να μην υπάρχει και παρεξήγηση; Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων υπήρχαν αυτές οι εκδηλώσεις, ας πούμε, αυτό το καρναβάλι στα Σκόπια, δεν πιστεύετε ότι και μετά από αυτό το γεγονός θα πρέπει η ελληνική πλευρά να σκεφτεί καλύτερα το ενδεχόμενο καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας. Συμπληρωματικά σε αυτό, με όλα αυτά που γίνονται εκεί στα Σκόπια τί ακριβώς θα έρθει να κάνει ο κύριος Nimitz στην περιοχή, αν και εφόσον έρθει το Φεβρουάριο; Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα που θέσατε, δε θα σας πω εγώ τι είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές αυτού του δημοσιεύματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συγκρατώ είναι ότι στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε η σταθερή θέση και επιθυμία της χώρας αυτής για οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και εξετάζουμε την πραγματοποίηση επόμενης συνάντησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα και αποτυπώθηκαν και στη συνάντηση που είχαμε με τον Αιγύπτιο Πρέσβη.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, το καρναβάλι και αυτές οι απαράδεκτες σκηνές που είδαμε δεν έγιναν σε κενό, είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Μιας πολιτικής αρνητικής προπαγάνδας έναντι της Ελλάδας, η οποία δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και ευρύτερα στην περιοχή μας. Είναι κάτι το οποίο μας προκαλεί πολύ σοβαρή ανησυχία και το οποίο ευλόγως προκαλεί αμφιβολίες για τις προθέσεις του κυρίου Gruevski και της Κυβέρνησης στα Σκόπια. Διότι από τη μία πλευρά ο κύριος Gruevski ανακοίνωσε ότι οι συναντήσεις με τον κύριο Nimetz είναι χάσιμο χρόνου. Όταν εξεδόθη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας του στην ενταξιακή διαδικασία, αντί να μελετήσει σοβαρά όλα αυτά τα ελλείμματα τα οποία προκαλούν ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους εταίρους μας και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκείνος επέλεξε πάλι να ρίξει το θέμα στο ζήτημα της ονομασίας. Έχουμε μια συνεχή αρνητική προπαγάνδα, η οποία εξωθεί την κοινή γνώμη στα Σκόπια να υιοθετεί θέσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, μας ενδιαφέρει να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί τη λύση. Από την πλευρά της η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει αποδείξει ότι είναι η πλευρά η οποία επιθυμεί με συνέπεια και εποικοδομητική στάση την επίτευξη λύσης. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο κύριος Βασιλάκης στη συνάντηση που είχε με τον κύριο Nimetz. Θεωρούμε χρήσιμο το να έρθει ο κύριος Nimetz στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσει να διαπιστώσει στα Σκόπια, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, κατά πόσο υπάρχει διάθεση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποδείξει με ενέργειες η Κυβέρνηση στα Σκόπια και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεχής αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, όπως επίσης και οι απόπειρες που γίνονται για τη διαστρέβλωση των θέσεών της. Είδαμε ακόμα και μετά τη συνάντηση του κυρίου Nimetz με τον κύριο Βασιλάκη μια προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι θέσεις της Ελλάδας κάτι το οποίο γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα. Αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη γειτονική μας χώρα υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου, το οποίο έχει καταγραφεί και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα από Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε εμείς είναι κατά πόσο υπάρχει απέναντί μας μία Κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να έχουμε πρόοδο.
Για το ζήτημα της καταγγελίας της συμφωνίας, στην οποία αναφερθήκατε, έχω ξαναπεί στη αίθουσα του briefing ότι η καταγγελία της συμφωνίας προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία και είναι μία δυνατότητα την οποία έχουν και τα δύο μέρη και φυσικά οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με πολύ προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων και όλων των παραγόντων.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, να σας πάω λίγο πίσω για να σας ζητήσω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα επειδή κάνατε λόγο για επαφές που θα συνεχιστούν μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πότε θα γίνουν, πότε θα επαναληφθούν αυτές οι επαφές; Υπάρχει κάτι σε εξέλιξη που μπορείτε να μας πείτε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκρατώ όμως τη βούληση και των δύο χωρών για πρόοδο και την κοινή τους επιθυμία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ως προς το θέμα της Αιγύπτου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ώρα. Καταλαβαίνω ότι έχει ξεκινήσει μία διαδικασία από το 2009, αν ενθυμούμαι καλώς.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νωρίτερα.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ακόμη νωρίτερα και έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δε φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος. Ήθελα να σας ρωτήσω αν ο ρυθμός αυτός σας ικανοποιεί και αν θεωρείτε ότι παίζει ρόλο, και στην περίπτωση της Αιγύπτου και στην περίπτωση της Λιβύης, το γεγονός ότι υπήρξε μία πολιτική αλλαγή, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, ας πούμε, μία σημαντική πολιτική αλλαγή, οπότε αυτό θα πρέπει να περιμένουμε κι εμείς ότι θα προκαλέσει καθυστερήσεις, θα προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις αναγκαστικά.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δύο πράγματα, ως προς αυτό. Το πρώτο είναι ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, γενικώς, είναι ένα πάρα πολύ πολύπλοκο, τεχνικό και ευαίσθητο ζήτημα. Για τη διευθέτηση τέτοιων θεμάτων απαιτείται εκ των πραγμάτων χρόνος. Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρχει η καλή βούληση και η καλή διάθεση των μερών και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπάρχει τέτοια διάθεση. Οι δύο χώρες έχουν πολύ φιλικές σχέσεις, έχουν και οι δύο κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε υπάρχει η βάση επάνω στην οποία συζητάμε και έχουν την επιθυμία να προχωρήσουν.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις τεράστιες πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις που είχαμε σε όλη την περιοχή, οι οποίες εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τις δυνατότητες, όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα, αλλά σε οποιοδήποτε πεδίο συνεργασίας. Ωστόσο, θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου όλο αυτό το διάστημα και στηρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν εκεί, ενώ ταυτόχρονα, έχει διατηρήσει πολύ στενή επαφή με την Αίγυπτο όλο αυτό το διάστημα. Είχαμε συνεχείς επαφές σε υπουργικό επίπεδο, πολλές συναντήσεις και στο ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε. Μας ενδιαφέρει με την Αίγυπτο να αναπτύσσουμε συνέχεια και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, διότι θεωρούμε ότι είναι ένας στρατηγικός εταίρος στην περιοχή.
Ως προς τη Λιβύη, όπου οι διαπραγματεύσεις, νομίζω, είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, και εκεί, όπως καταλαβαίνετε, είχαμε μία τεράστια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ήμασταν από τις χώρες που στήριξαν τη διαδικασία της αλλαγής, η Ελλάδα συνέβαλε και στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη, αλλά είχε και πολύ πυκνές επαφές καθ’ όλο το διάστημα των συγκρούσεων. Μπορέσαμε, όπως είπα, να συμβάλουμε αποφασιστικά στον ανθρωπιστικό τομέα με τη μεταφορά τραυματιών στην Ελλάδα για περίθαλψη. Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών από τη Λιβύη, ενώ ήμασταν από τις χώρες οι οποίες εγκαθίδρυσαν άμεσα γραφείο στη Βεγγάζη την περίοδο των συγκρούσεων. Έχει επαναλειτουργήσει η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη, υπάρχουν τακτικές και πυκνές επαφές με την Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή στη Λιβύη, και θα συνεχίσουμε και εκεί τη στενή μας συνεργασία.
S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε κάποιες άλλες λεπτομέρειες από τη συνάντηση του κυρίου Βασιλάκη με το Nimetz; Διαβάσαμε κάποια δημοσιεύματα ότι στο briefing –αν υπήρχε briefing– του κυρίου Βασιλάκη με τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Αμερική, που έλεγε ότι η Ελλάδα δε θέλει να διαπραγματεύεται τώρα, θέλει να παγώσει τις διαπραγματεύσεις επειδή είναι μία μεταβατική Κυβέρνηση κ.λπ. Πόσο αληθεύουν αυτά που διαβάσαμε;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτά που διαβάσατε εντάσσονται στην πραγματικότητα που περιέγραψα προηγουμένως. Ο κύριος Βασιλάκης έκανε on the record ενημέρωση σε Έλληνες ανταποκριτές, που παρακολούθησαν τη συνάντησή του με τον κύριο Nimetz, οι οποίες έχουν μεταδοθεί και οι οποίες είναι απολύτως ξεκάθαρες και διατυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, στηρίζει την εντολή του κυρίου Nimetz και επιθυμεί την επίτευξη προόδου και την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Οτιδήποτε άλλο είδε το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια είναι ψευδές. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να συμβαίνει. Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανώνυμες διαρροές στα Σκόπια, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι επιβοηθητικό στις προσπάθειες που κάνουμε εμείς για πρόοδο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση στα Σκόπια να πάρει θέση και να μας πει με ποιο τρόπο προτίθεται να συνεχίσει, διότι η Κυβέρνηση των Σκοπίων, αυτήν τη στιγμή, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί πρόοδο - πράγμα που δεν ισχύει – ενώ την ίδια στιγμή διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ, εδώ και 17 χρόνια, δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις της. Σας ρωτώ εγώ, με ποιο τρόπο θα φτάσουμε σε λύση, εάν η μια πλευρά αρνείται να μετακινηθεί.
Ταυτόχρονα, ακόμα και στο επίπεδο του κλίματος των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, ο κύριος Gruevski, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση με τον κύριο Nimetz, ανακοίνωσε ότι αυτές αποτελούν «χάσιμο χρόνου». Από την ελληνική πλευρά δεν είδατε να ακούγεται κάτι τέτοιο, το αντίθετο, είπαμε ότι συμμετέχουμε ενεργά για να έχουμε πρόοδο. Όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης δε θα μας βοηθήσει στο να φτάσουμε σε λύση και η επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε λύση. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος, όχι μόνο δικό της αλλά και δικό μας και ολόκληρης της περιοχής, για τη σταθερότητά και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε με σταθερότητα να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, επιδιώκοντας την επίτευξη λύσης. Ούτε θα μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κύριο Gruevski, που, από ό,τι φαίνεται, είναι αυτό που επιθυμεί. Θα πρέπει – και αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα – να δούμε μία αλλαγή στάσης ως προς τη συμπεριφορά, διότι αυτή η αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν εξυπηρετεί το σκοπό της επίτευξης λύσης.
A. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Μία διευκρινιστική ερώτηση. Διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κύριος Nimetz στη Νέα Υόρκη, ότι λυπάται το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας που δεν έγινε τριμερής συνάντηση. Εγώ θέλω να ρωτήσω: ήταν μία διαδικασία που ήταν εξαρχής προαποφασισμένη να είναι δύο διαδοχικές συναντήσεις από τον ίδιο τον κύριο Nimitz ή ήταν κάτι που δε θελήσαμε εμείς, να μη γίνει δηλαδή τριμερής συνάντηση;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήταν το πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε προκειμένου να διερευνηθεί πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι θέσεις των δύο χωρών και από την πλευρά μας είπαμε στον κύριο Nimetz ότι είναι ευπρόσδεκτος στην περιοχή, να έρθει μόλις βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις συνομιλητή, δηλαδή χρειάζεται η άλλη πλευρά να έχει διάθεση για πρόοδο. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις έως τώρα εξελίξεις στη Συρία και ποια είναι η θέση της Αθήνας. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι έως τώρα εξελίξεις στη Συρία προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία, ανησυχία όχι μόνο για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην ίδια τη χώρα, αλλά και γιατί οι εξελίξεις εκεί θα έχουν αναπόφευκτα επίδραση στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Θεωρούμε σημαντική την εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου. Θεωρούμε σημαντικό δηλαδή οι ίδιες οι χώρες της περιοχής να έχουν ενεργό ρόλο και θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει την πολιτική διαχείριση αυτού του ζητήματος, καθώς είναι το όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που παρέχει νομιμοποίηση σε οποιαδήποτε διεθνή ενέργεια. Πρέπει αυτή η κατάσταση πάντως να σταματήσει γιατί ουσιαστικά οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον αμάχων επιτείνουν την αστάθεια. Δεν πρόκειται να βρεθεί οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα της Συρίας μέσω της βίας. Αυτό που χρειάζεται είναι ανοιχτές διαδικασίες και μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται δηλαδή να μπορέσει να μιλήσει ο ίδιος ο Συριακός λαός.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πώς βλέπετε την εξέλιξη, μάλλον τις πληροφορίες που υπάρχουν, ότι τα κουρδικά κόμματα της Συρίας θα ιδρύσουν ένα Εθνικό Συμβούλιο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι μόνο η κουρδική κοινότητα της Συρίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες κινούνται στη Συρία διεκδικώντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει το καθεστώς να ακούσει τη φωνή του λαού και των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης, αν πρόκειται να φτάσουμε σε συνθήκες ομαλότητας, σταθερότητας και ειρήνης, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι να συνεχίζεται η βία, και όσο υπάρχει βία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τη Δευτέρα στις Βρυξέλες θα συζητηθεί και το θέμα του εμπάργκο στο Ιράν, όπως είπατε νωρίτερα. Με τί θέση προσερχόμαστε εμείς σε αυτή τη συζήτηση;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να θυμίσω ότι αυτό είναι μία συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβριο και συζητήθηκε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 1ης Δεκεμβρίου του 2011, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας. Εκεί, η Ελλάδα, διατύπωσε με ξεκάθαρο τρόπο την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα είχε η λήψη ενός τέτοιου μέτρου στην ενεργειακή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, και η βάση επί της οποίας συμμετέχουμε σε αυτήν τη συζήτηση με εποικοδομητικό τρόπο είναι η διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας μας και η εξασφάλιση αντίστοιχων χρηματοδοτικών όρων και σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετάσχουμε και στη συνάντηση της 23ης Ιανουαρίου.
Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μία λύση στο πλαίσιο των επαφών που υπάρχουν με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου και οι 27 είχαν αναγνωρίσει ότι όντως υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει μελετήσει πολύ προσεκτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λάβει τις αποφάσεις της. Υπήρξε ένα διάστημα κατά το οποίο συνεχίστηκαν οι επαφές και φυσικά, στο ίδιο διάστημα, οι ελληνικές εταιρίες και το ΥΠΕΚΑ είχαν το χρόνο να κάνουν και εκείνοι τις δικές τους επαφές. Οπότε θα πρέπει να δούμε πώς όλα αυτά θα διαμορφωθούν μέχρι τη συζήτηση που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Είναι ερώτηση διευκρινιστική κυρίως. Επειδή είχαμε την επίσκεψη από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, τον κύριο Barak, και επειδή εξακολουθεί να υφίσταται η εκκρεμότητα και με την Τουρκία, οι δύο κοινές υπουργικές συναντήσεις που έχουν προαναγγελθεί από καιρό, οι οποίες μάλιστα…, η μία εκ των οποίων με την Τουρκία πρόκειται, αν θυμάμαι καλά, να γίνει περίπου τώρα, ίσως τον Ιανουάριο του 2012, τί γίνεται; Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο για λόγους προγραμματισμού; Θα πρέπει να περιμένουμε για τις εκλογές; Τί από τα δύο;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και η βούληση των εταίρων της, της Τουρκίας και του Ισραήλ, για την πραγματοποίηση αυτών των Συμβουλίων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και αυτών των χωρών. Υπάρχουν όμως αντικειμενικά και ζητήματα προγραμματισμού. Όπως καταλαβαίνετε, είχαμε σημαντικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αυτό το διάστημα και υπάρχει ένας προγραμματισμός των εργασιών της Κυβέρνησης ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να καθορίσουμε τις σχετικές ημερομηνίες. Οπότε, αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχει η βούληση και όταν θα είναι δυνατό, θα γίνουν και οι συναντήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
19 Ιανουαρίου, 2012