Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα πριν ξεκινήσω με το πρόγραμμα να πω ότι εκφράζουμε βαθιά συλλυπητήρια για την τραγωδία στην Αίγυπτο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αιγυπτιακό λαό γι’ αυτό το τραγικό γεγονός.
Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 10:30 θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει ενημερωτική συνάντηση με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Την Τετάρτη 8 του μηνός επισκέπτεται τη χώρα μας ο Βρετανός Υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κύριος Lidington ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα έχει επίσης συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, τον κ. Orav.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Δόλλης, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 11:00 θα ενημερώσει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα αποδήμου ελληνισμού και Διασποράς.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Ζέπος θα μεταβεί στην Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία όπου θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβυ κ. Αιμιλίου.
Αυτές είναι οι ανακοινώσεις ως προς το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω αναφορικά με την τελευταία τουρκική πρόκληση, της κορβέτας, της Bandirma. Ήθελα να ρωτήσω εάν το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες και αν ναι, σε ποιες, προς την τουρκική πλευρά. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι είχαμε διέλευση τουρκικής κορβέτας, η οποία δεν έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση σχετικού διαβήματος.
Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, μετά το εμπάργκο που είδαμε στο θέμα του Ιράν πληροφορούμαστε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να ολοκληρώσει νομοσχέδιο και μετά από αυτό αναμένεται να διακοπούν οι πετρελαϊκές συναλλαγές στην Ευρώπη, αν και εφόσον το ολοκληρώσει. Τί απαντά το Υπουργείο; Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτό το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2011 σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από τότε η Ελλάδα είχε διατυπώσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις επιπτώσεις της λήψης τέτοιων μέτρων, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και σε αυτή την περίπτωση δε μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες οι οποίες πραγματοποιούν σημαντικές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Η συζήτηση αυτή συνεχίστηκε και παράλληλα οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα διερεύνησαν και συνεχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες προμηθειών από άλλες πηγές. Καταλήξαμε, πριν από λίγες ημέρες, στο νέο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία απόφαση η οποία διασφαλίζει ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια για τους επόμενους πεντέμισι μήνες θα συνεχίσουν να εκτελούνται, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση της επιβολής κυρώσεων και μία ρήτρα αναθεώρησης, η οποία προβλέπει ότι θα εξεταστούν οι συνθήκες στην αγορά και οι συνθήκες προμήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο.
Από εκεί και πέρα, δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, και το πιο σημαντικό είναι να δούμε πρόοδο στο πολιτικό ζήτημα, δηλαδή να δούμε πρόοδο στη συνεργασία του Ιράν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Είχαμε πρόσφατα επίσκεψη στελεχών του ΔΟΑΕ στην Τεχεράνη και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα επίσκεψη. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν με την ομάδα των έξι (EU3+3) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής.
Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Πάνω στο ίδιο θέμα. Νόμιζα ότι η ερώτηση είναι αν διακόψει το Ιράν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου η ελληνική πλευρά τί θα κάνει.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι. Επαναλαμβάνω ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα όμως, όπως σας είπα ήδη, οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι…, δηλαδή καταπίνουμε τις ανησυχίες, ψηφίζουμε τις κυρώσεις και στη συνέχεια εκφράζουμε και την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, το οποίο δε θα έχουμε πρόβλημα. Εδώ πέρα η χώρα έχει στατιστικές οικονομικές οι οποίες είναι χειρότερες από τις οικονομικές στατιστικές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μεταξύ 1930-1933, δηλαδή αντικειμενικά και ανεξαρτήτως της απόψεως που έχει ο καθένας μας, η χώρα αυτή καταστρέφεται και απειλείται άμεσα με πολύ μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο καυσίμων, σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο φαρμάκων κ.λπ. Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Κυβέρνηση να συμφωνεί σε ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρη ότι δε θα υποστεί η Ελλάδα τις συνέπειες;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στην απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο, όπως υπάρχουν και πυκνές επαφές προκειμένου να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να επανέλθω σας παρακαλώ;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρακαλώ.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υποστηρίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μία επιβολή κυρώσεων. Εάν πάμε σε κρίση με το Ιράν, μπορεί να συμβούν δύο πράγματα, τα οποία θα την επηρεάσουν. Πέραν της αμέσου διακοπής των προμηθειών σε πετρέλαιο της χώρας, αφενός όπως αντιλαμβάνεστε θα μπορούμε να έχουμε μία πολύ μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής ατμόσφαιρας σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, διάβαζα ένα σχόλιο στην Deutsche Welle, για παράδειγμα, του μεγαλύτερου ειδικού, του Γερμανού, ο οποίος λέει «Θα αυξηθεί το χρέος της νότιας Ευρώπης», δηλαδή το δικό μας πρώτον. Και δεύτερον κάνουμε ένα καινούργιο βήμα σε μία κατεύθυνση, που ξέρετε ότι αυτά έχουν συζητηθεί στο παγκόσμιο τύπο και υπάρχει άποψη και δημοσίως διατυπωθεί, ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή πολύ σοβαρότερου από όσους έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο και γιατί το υποστηρίζει σε τελική ανάλυση; Δηλαδή γιατί πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει σε κάτι; Σε τί θα βοηθήσει;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπα και προηγουμένως – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – εκεί που θέλουμε να δούμε πρόοδο είναι στη συνεργασία του Ιράν με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας όπως και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι με το Ιράν. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων υπάρχουν τα περιθώρια για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Εσείς αναφερθήκατε σε μία σειρά υποθέσεων στις οποίες δεν πρόκειται να υπεισέλθω – μιλάω με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Σας ξαναλέω ότι και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ληφθεί μετά από παρεμβάσεις της Ελλάδας ώστε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες ανησυχίες που έχει η χώρα μας, οι οποίες είναι απολύτως δικαιολογημένες, και ταυτόχρονα υπάρχει η ρήτρα αναθεώρησης προκειμένου να μπορέσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να δούμε ποιες θα είναι οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου και να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα. Θα σας κάνω μία ερώτηση και θα σταματήσω για να μη δημιουργώ μεγαλύτερο πρόβλημα στο briefing.
Κοιτάξτε να δείτε, αντιλαμβάνομαι ότι βάζουμε ρήτρες. Αυτό έχει γίνει, μονίμως θα γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια στις διεθνείς υποθέσεις, μπαίνουν διάφορες ρήτρες οι οποίες πρακτικά σημαίνουν ότι επιφυλασσόμεθα στο μέλλον να κάνουμε αυτό που δεν τολμάμε να κάνουμε σήμερα. Έχουμε το παράδειγμα του πολέμου στο Ιράκ, έχουμε το παράδειγμα των μέσων μαζικής καταστροφής για τα οποία ελήφθησαν μία σειρά από μέτρα και ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα και δεν υπήρχαν τελικά αυτά τα μέσα μαζικής καταστροφής. Η ερώτηση λοιπόν είναι, θα αφήσουμε την ίδια διαδικασία με πολύ μεγαλύτερες παγκόσμιες συνέπειες να εξελίσσεται στο Ιράν κάνοντας τον κουτό; Και, αν θέλετε, μου είπατε ότι εδώ πάρθηκαν αυτά τα μέτρα με σκοπό τη συνεργασία του Ιράν στις διαπραγματεύσεις, να επανέλθει το ζήτημα της ατομικής ενέργειας του Ιράν κ.λπ. εκεί που θέλουμε να πάει. Ερωτώ, έχετε ένα άλλο παράδειγμα από τέτοιου είδους κυρώσεις που είχαν αυτό το αποτέλεσμα και δεν οδήγησαν σε πόλεμο; Ένα παράδειγμα οποιοδήποτε. Δηλαδή στη διεθνή πραγματικότητα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα να σας πω ότι διαφωνώ κάθετα με κάποιους από τους χαρακτηρισμούς που έχετε χρησιμοποιήσει στις παρεμβάσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα και να επαναλάβω ότι ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε στη διπλωματία. Πιστεύουμε δηλαδή ότι μέσα από διπλωματικές διαδικασίες μπορούν να βρίσκονται λύσεις για τα ζητήματα που υπάρχουν. Γι’ αυτό το λόγο και εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι και του Ιράν, όπως επίσης πιστεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με αυτό το σκοπό. Δε θέλουμε εντάσεις στην περιοχή μας, το αντίθετο. Θέλουμε λύσεις και θέλουμε συνεργασία.
S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν σκέψεις στα Σκόπια και στην Αθήνα μάλλον ότι άμα δεν ήταν αυτό που λέτε, “antiquisation” στα Σκόπια ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχτεί να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM. Κάποιο δικό σας σχόλιο γι’ αυτό το πράγμα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν ξέρω σε ποιες σκέψεις αναφέρεστε, το πλαίσιο το οποίο ισχύει είναι σαφέστατο. Με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει ζητηθεί να γίνουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Πέραν αυτού και επιπλέον αυτού, υπάρχει μία σταθερή όξυνση από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με συνεχείς επιθέσεις που γίνονται εναντίον της Ελλάδας, με δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα κατάλληλη για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας υπό τον ΟΗΕ. Αυτό είναι και κάτι που τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο Βελιγράδι, δηλαδή το πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Ελλάδα στο να σταματήσουν ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα.
Θέλουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, στηρίζουμε την εντολή και τη διαδικασία του ΟΗΕ και του κυρίου Nimitz, προσβλέπουμε στην επίσκεψή του στο προσεχές μέλλον στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσει να έχει επαφές και σε πολιτικό επίπεδο και να δούμε ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ώστε να δούμε πρόοδο, και ελπίζουμε να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα σε λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά.
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα συνεχίζονται αρνητικές δηλώσεις και ενέργειες, όπως, παραδείγματος χάρη, συνεχίζουμε να μην έχουμε δει καμία καταδίκη του καψίματος της ελληνικής σημαίας στο καρναβάλι του Βέβτσανι. Περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή στάσης που θα επιτρέψει τη βελτίωση της ατμόσφαιρας και του κλίματος.
M. KOYΡΜΠΕΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία αναφέρεται στην επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήθελα να ρωτήσω κάνουμε κάποια προετοιμασία; Γιατί οι άλλες δύο χώρες της τριπλής Προεδρίας, ξέρω ότι προετοιμάζονται εντατικά. Η μία ερώτηση είναι αυτή και η δεύτερη ερώτηση αφορά την εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οικονομική εξωστρέφεια θέλω να πω, πώς εμείς εκεί συμμετέχουμε; Γιατί έγιναν δηλώσεις πως θα κάνει μία δυναμική εξόρμηση η Ευρωπαϊκή Ένωση προς στρατηγικούς εταίρους, αν η Ελλάδα έχει σε αυτό το πλαίσιο κινητοποιηθεί ανάλογα. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ζήτημα, η προετοιμασία για την Προεδρία της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό, τόσο με συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου που θα έχουν άμεση εμπλοκή για να γίνει ο σχεδιασμός και στο πολιτικό επίπεδο αλλά και στο οργανωτικό επίπεδο, αλλά και με τους εταίρους μας με τους οποίους θα έχουμε την κοινή Προεδρία, το trio. Έχουν γίνει και συναντήσεις προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε την agenda που θα παρουσιάσουμε ως trio, αλλά και να διασφαλίσουμε μία ομαλή διεξαγωγή της Προεδρίας μας αυτούς τους 18 μήνες και την προώθηση των στόχων που θέτουμε, μεταξύ των οποίων –και σε κορυφαία θέση– βρίσκεται η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία δουλεύουμε ασταμάτητα και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τις χώρες της περιοχής. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών, στο Βελιγράδι, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αρκετούς από τους ομολόγους του της περιοχής, για όλα αυτά τα θέματα και για να μπορέσουμε να δώσουμε μία δυναμική σε αυτήν τη διαδικασία, για να κάνουν και αυτοί πιο μεγάλα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς το δεύτερο θέμα, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους στρατηγικούς εταίρους, είναι μία από τις πολύ σημαντικές διαστάσεις της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται τακτικά και σε επίπεδο κορυφής, αλλά και στα συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία, διότι πιστεύουμε ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μιλάει στους στρατηγικούς της εταίρους με μία ενιαία φωνή, τότε ενδυναμώνει τη θέση της και δημιουργεί μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ αυτών των σημαντικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα σας αλλάξω θέμα Εκπρόσωπε, περιμένουμε αύριο το αποτέλεσμα…, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επί της υπόθεσης μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, όπου υπάρχει και ελληνική παρέμβαση, για το θέμα…, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα για την υπόθεση του Διστόμου και την εκκρεμότητα σε σχέση με τις αποζημιώσεις που ζητούν κάποιοι άνθρωποι. Υπάρχει επίσημη θέση ως προς το θέμα αυτό από το Υπουργείο Εξωτερικών;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι, αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση που κίνησε η Γερμανία εναντίον της Ιταλίας, με αντικείμενο το δικαίωμα της ετεροδικίας και την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων επί περιουσιών του Γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία. Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Ελλάδα διατύπωσε αίτημα προς το Δικαστήριο να παρέμβει υπέρ της Ιταλίας σε αυτήν τη δικαστική διαδικασία. Εκπρόσωπος της Ελλάδας ορίστηκε ο Καθηγητής κύριος Στέλιος Περράκης, ο οποίος αύριο θα είναι παρών κατά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Οπότε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο για την ανακοίνωση της Απόφασης.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ :***[παρέμβαση εκτός μικροφώνου]
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή έγινε δεκτή και ήταν και αυτό μια σημαντική εξέλιξη. Το Δικαστήριο, δηλαδή, έκρινε κατά πόσο θα κάνει δεκτή την ελληνική παρέμβαση και αποφάσισε να την κάνει δεκτή, οπότε υποβλήθηκε το ελληνικό υπόμνημα. Η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας όπως είπα και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το περασμένο Σάββατο, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας η Ελλάδα προσυπέγραψε τη συνθήκη για τον έλεγχο του ελεύθερου λογισμικού και των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, γνωστή και ως ACTA. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε ποιος ήταν ο υπογράφων εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς και έχοντας νομιμοποίηση από ποιο εθνικό ή υπερεθνικό Νομοθετικό Σώμα προχώρησε σε αυτήν την υπογραφή, τη στιγμή που άλλα κράτη-μέλη δεν έκαναν το ίδιο. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω;
Ν. KABAKLI: I will ask my question in English. I wonder what is the Greek Government’s position and what are their comments on the results on the recent Greentree talks on Cyprus. And secondly, when you look at decreasing military expenditures, can you say that Greece, in terms of recent Turkish relations, and can you say that Greece, Turkey is not a threat for Greece anymore or any other issue?
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω από την πρώτη ερώτηση, σχετικά με την συνάντηση του Greentree. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μας για την έλλειψη προόδου. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ και ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει μεγαλύτερα βήματα προόδου σε αυτήν τη συνάντηση. Πιστεύουμε ότι η έλλειψη προόδου ή εν πάση περιπτώσει η πολύ μικρή πρόοδος, οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο συναντήσεων του Greentree δεν ανταποκρίθηκε στα συμφωνηθέντα, ενώ επιπλέον με συνεχείς υπαναχωρήσεις από το συμφωνημένο πλαίσιο καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να φέρει αποτελέσματα, εφόσον θα υπάρχει πολιτική βούληση και γι’ αυτό το λόγο βασική προϋπόθεση είναι να αλλάξει η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για να γίνουν πραγματικά τα βήματα που χρειάζονται. Δυστυχώς όμως η μέχρι σήμερα στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εμπνέει αισιοδοξία.
Ως προς τη δεύτερη ερώτηση, τα θέματα των αμυντικών δαπανών και των εξοπλισμών είναι θέματα που χειρίζεται το Υπουργείο Αμύνης. Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο την αποτρεπτική της ικανότητα, προκειμένου να διασφαλίζει την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας. Σχετικά με την Τουρκία που ρωτήσατε, η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με τη χώρα αυτή, πιστεύουμε όμως ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να προέλθει μόνο από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε από την Τουρκία να έχει μια συμπεριφορά η οποία θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, εξακολουθούν ενέργειες οι οποίες δημιουργούν ένταση. Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διπλωματικές και άλλες, προκειμένου να διαφυλάττει την εθνική της κυριαρχία.
S. RISTOVSKA: Μία άλλη ερώτηση για τον κύριο Orav που είπατε ότι έρχεται στην Αθήνα. Θα έχει συνάντηση με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι και με υπηρεσιακά στελέχη.
S. RISTOVSKA: Ποιο θα είναι το θέμα που θα συζητήσουν, επειδή νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που έρχεται…, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάει στα Σκόπια, που έρχεται στην Αθήνα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επαφές είχαμε πάντα με όλους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, όπως και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, διότι ακριβώς η Ελλάδα θέλει να παίζει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην προώθηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιοχή μας, στην προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών αυτών. Όπως καταλαβαίνετε, θα είναι και μία ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τις δικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουμε ότι είναι πολύ χρήσιμο, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του, να έχει μια καλή ενημέρωση και από την ελληνική πλευρά.
Ευχαριστώ πολύ.
2 Φεβρουαρίου, 2012