Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω από το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας. Σήμερα πραγματοποιείται μία εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων με θέμα «Ο σύγχρονος Φιλελληνισμός». Ξεκινάει στις 12:00 και ο Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει εάν το επιτρέψει το πρόγραμμά του. Επίσης, στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός ο κύριος Δόλλης. Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε, γίνεται στην αίθουσα «Κρανιδιώτης», Ακαδημίας 1, στις 12:00.
Το απόγευμα στις 16:00 ο κύριος Δήμας έχει συγκαλέσει ενημερωτική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την παραμονή και περίθαλψη Λίβυων τραυματιών και ασθενών σε Ελληνικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Δόλλης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Οικονόμου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καθώς και εκπρόσωποι Ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Να συνεχίσω λέγοντας ότι την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 13:00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γεωργίας τον κύριο Vashadze ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας και κατά την οποία πρόκειται να συζητηθούν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.
Ως προς το πρόγραμμα του κυρίου Ζέπου, ο Γενικός Γραμματέας μεταβαίνει σήμερα στο Ραμπάτ όπου θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του τού Μαρόκου επί θεμάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και με ομολόγους του άλλων Υπουργείων.
Τέλος, να σας πω σχετικά με τη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία την 1η Απριλίου, ότι με τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα πρόκειται να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Αυτά σχετικά με το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Παρακαλώ.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Καλημέρα. Έχω μία ερώτηση για τη σύσκεψη που αναφέρατε για τη Λιβύη. Ήθελα να ρωτήσω κάποια παραπάνω στοιχεία όπως, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας που χρήζει τη λήψη αυτής της σύσκεψης; Δηλαδή έχουμε δημοσιεύματα στο παρελθόν ότι ενδεχομένως να έχει γίνει κάποια κατάχρηση στους όρους φιλοξενίας από τους Λίβυους, δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, θα μας το πείτε σήμερα αν ισχύει, και αν υπάρχουν, ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε όσον αφορά για το πόσοι πλέον είναι στην Ελλάδα, σε διάφορες πόλεις της χώρας, υπό νοσηλεία. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι την περίοδο του πολέμου η χώρα μας ανέλαβε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αυτή της μεταφοράς και παροχής περίθαλψης τραυματιών από το πεδίο των συγκρούσεων. Η Ελλάδα συνέχισε αυτή τη διαδικασία με τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις που υπάρχουν προκειμένου να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να φθάσουν στη χώρα μας. Και άλλες χώρες έχουν κάνει το ίδιο, αλλά η χώρα μας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σίγουρα, με βάση τα στοιχεία που μας έχει δώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν υπάρξει και περιστατικά κατάχρησης αυτού του συστήματος και ακριβώς επειδή είναι σημαντικό να έχουμε μία σαφή εικόνα και μία καλή ενημέρωση, γι' αυτό τον λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορέσουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και την εμπειρία από τη λειτουργία αυτού του συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα τυχόν έχουν ανακύψει.
Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτά είναι στοιχεία τα οποία τα παρακολουθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και αναφέραμε τη Λιβύη, θα ήθελα να επανέλθω σε ένα ζήτημα που μας είχατε ενημερώσει σε προηγούμενο Briefing, αναφορικά με τον ορισμό της ΑΟΖ. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο ο κόλπος της Σύρτης έχει αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, από τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης; Στο ίδιο πλαίσιο ήθελα να ρωτήσω εάν η απροθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνυπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης για την ενεργειακή συνεργασία, με την Ελλάδα και το Ισραήλ, εάν θεωρείτε ότι αυτό δημιουργεί κάποιο εμπόδιο στην Αθήνα στην ενεργειακή συνεργασία της με το Τελ Αβίβ. Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και στις δύο ερωτήσεις σας, βγάζετε κάποια συμπεράσματα τα οποία δε συμπίπτουν με την πληροφόρηση που έχω εγώ.
Πρώτα απ' όλα με τη Λιβύη όντως η χώρα μας έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι κάποιο σημείο, στη συνέχεια οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην αναστολή τους, αλλά παραμένει σταθερή η επιθυμία της Ελλάδας να ξαναρχίσουν, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς συζητούνται όλα τα θέματα, επί τη βάσει του Δικαίου της Θάλασσας που είναι η βάση επί της οποίας συζητάει η Ελλάδα με όλους τους γείτονές της.
Ως προς το δεύτερο σημείο, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ή κάποια αρνητική εξέλιξη στο θέμα της συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων και με την Κυπριακή Δημοκρατία και με το Ισραήλ για θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά οφέλη για όλες τις χώρες. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα και είναι κάτι το οποίο και η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει, δεδομένου ότι αποτελεί μια φυσική γέφυρα για τη μεταφορά αυτών των φυσικών πόρων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας και φυσικά θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά την ιστορία του πετρελαίου από το Ιράν; Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι ενδεχομένως να στραφούμε πιο πολύ προς τη Ρωσία.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών οι οποίες εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη έναρξη των κυρώσεων της αμερικανικής πλευράς - το οποίο και αυτό έχει τη σημασία του. Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα είναι γνωστά, εξακολουθεί να τροφοδοτείται η ελληνική αγορά κανονικά με πετρέλαιο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς συνεχίζουν τις επαφές τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και στο μέλλον.
Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε προχωρήσει σε διάβημα για τη διέλευση της τουρκικής φρεγάτας την παραμονή της 25ης Μαρτίου.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι, την παραμονή της 25ης Μαρτίου είχαμε τον πλου μίας τουρκικής φρεγάτας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δεν συμμορφώθηκε με τους όρους αβλαβούς διελεύσεως, και γι' αυτό το λόγο δόθηκαν οδηγίες, σε συνέχεια ενημέρωσης που είχαμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προς την ελληνική Πρεσβεία, ώστε να προχωρήσει σε παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι το γεγονός ότι αυτό συνέβη την παραμονή της εθνικής εορτής δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να ακολουθεί μία συμπεριφορά η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων - κάτι που δηλώνει και η ηγεσία της ότι επιθυμεί να κάνει - όπως επιθυμούμε και εμείς, και πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην κυριαρχία της κάθε χώρας.
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Καλημέρα. Ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κύριος Morningstar, Απεσταλμένος του State Department και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο του Economist, όπου περίπου προέτρεψε τους γείτονες όλης της περιοχής να τα βρουν μεταξύ τους - προφανώς εννοούσε και την Ελλάδα με την Τουρκία και την Κύπρο με την Τουρκία, και ως προς την Κύπρο είπε ότι θα πρέπει τα όποια οφέλη ή κέρδη από την ενέργεια να μοιραστούν αναλογικά ή δίκαια, ανάλογα πώς κάνει κανείς τη μετάφραση, και στις δύο Κοινότητες. Ευχαριστώ.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω από την πρώτη ερώτηση. Πράγματι ο κύριος Morningstar είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επίσης και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών τον κύριο Ζέπο. Στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών ουσιαστικά συζητήθηκαν τρία θέματα. Το πρώτο ήταν το ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, όπου όπως ανέφερα και προηγουμένως είχαμε αυτή την εξέλιξη που είναι θετική για τη χώρα μας, της εξαίρεσης δηλαδή της Ελλάδας από τον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.
Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε ήταν θέματα μεταφοράς ενέργειας μέσω αγωγών, από την Κασπία και τη Ρωσία προς την ευρωπαϊκή αγορά. Εκεί, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ένα καθοριστικό ρόλο λόγω γεωγραφίας. Υπάρχουν σχέδια στο τραπέζι, σχέδια τα οποία έχουν προχωρήσει αρκετά. Συμμετέχουμε σε όλες τις σχετικές διαβουλεύσεις, μας ενδιαφέρει να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο και πιστεύουμε ότι αυτός είναι σημαντικός και για την ίδια την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, να έχουμε περισσότερες πηγές και περισσότερες οδούς μεταφοράς ενέργειας.
Το τελευταίο σημείο το οποίο συζήτησαν ήταν οι σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν στο ενεργειακό πεδίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία και εκεί δημιουργούν πολύ σημαντικές δυνατότητες.
Ως προς το δεύτερο σημείο που θίξατε, αυτό της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, να σας θυμίσω ότι πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, όχι μόνο λόγω των οικονομικών ευκαιριών που αυτή δημιουργεί, αλλά ακριβώς και λόγω του ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και προφανώς η συνεργασία αυτή είναι χρήσιμη και δημιουργεί σημαντικά οφέλη για όλους.
Ως προς το θέμα του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ σαφές ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω ότι ξεκάθαρα και η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πει ότι αυτή η αξιοποίηση θα είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Ευχαριστώ πολύ.
29 Μαρτίου, 2012