Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα. Πρώτα απ’ όλα όπως θα είδατε, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους Πρέσβεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας και συγκεκριμένα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και των δύο Υφυπουργών Εξωτερικών, ενώ πριν από λίγο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με την Υπουργό Τουρισμού, την κυρία Κεφαλογιάννη, με την οποία συζήτησαν τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορέσει να συνδράμει, με όλες του τις δυνάμεις, τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα.

Αύριο, Παρασκευή 13 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας κύριο Yamane.

Επίσης, αύριο το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού την κυρία Cantellano η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις και στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της.

Την Τρίτη 17 του μηνός, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να δεχθεί σε εθιμοτυπική συνάντηση τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα θα παραθέσει γεύμα στους διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις των Αραβικών χωρών.

Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κυρίου Κούρκουλα, αύριο, 13 του μηνός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας τον κύριο Yamane.

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Michael Link, ενώ στις 17 και 18 του μηνός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε συναντήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Τσιάρας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα τα οποία αφορούν στην προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στις χώρες προέλευσης των μελών του Συμβουλίου, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων, καθώς και στην προσπάθεια περαιτέρω προβολής του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Αύριο, Παρασκευή, ο κύριος Τσιάρας θα συναντηθεί και θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Υπουργό Επικρατείας για θέματα διασποράς της Γεωργίας, τον οποίο θα συνοδεύει και ο Υφυπουργός Διασποράς.

Τέλος, στο πλαίσιο παροχής στην Ελλάδα εθνικής βοήθειας από την Task Force στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών, στον οποίο η Ολλανδία αναλαμβάνει το ρόλο του βασικού συμβούλου, ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση σήμερα με ειδική ομάδα Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και θα συμμετάσχει στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των αναγνωριστικών επαφών της ομάδας αυτής με βασικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Ολλανδίας αύριο 13 του μηνός.

Αυτά είχα να ανακοινώσω ως προς το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις σας.

Μ. ΚΟΛΩΝΑ: Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε ο κύριος Υπουργός με την κυρία Κεφαλογιάννη υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο; Δηλαδή ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, ή απλά ήταν μία, κατά κάποιο τρόπο συντονιστική συνάντηση σχετικά με το τί πρέπει να γίνει.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων, ακριβώς για να δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να συνδράμει το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα να βρούμε και τους τρόπους συνεργασίας με τους φορείς της αγοράς. Σήμερα οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ουσιαστικά την έναρξη μιας μόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να έχουμε ένα μηχανισμό ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κρίσεις ή προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με την παρουσία εκατομμυρίων ξένων πολιτών στην Ελλάδα, αλλά, και πολύ σημαντικό, ως προς την εικόνα της χώρας μας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχει αρνητική προβολή για τη χώρα μας και πολύ συχνά προβολή η οποία βασίζεται σε στερεότυπα και παραπληφορόρηση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν όλοι να κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα, αλλά και παράλληλα να αναδείξουμε όλα αυτά τα θετικά, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο όμορφους, τους πιο ασφαλείς και τους πιο ανταγωνιστικούς προορισμούς στον κόσμο στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα συζητήσαμε για όλες αυτές τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα και έχουν δοθεί οδηγίες προς όλες τις Αρχές μας στο εξωτερικό να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων, να γίνεται αυτή με ένα τρόπο ταχύ και φιλικό, ο οποίος να εξυπηρετεί τον ενδιαφερόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν επίσης δοθεί οδηγίες να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχει η Συνθήκη Schenghen. Ως τέτοιες μπορώ να σας αναφέρω τη δυνατότητα χορηγήσεως θεωρήσεων μέχρι και πενταετούς διάρκειας και πολλαπλών εισόδων, κάτι που απλουστεύει πάρα πολύ τη διαδικασία για ανθρώπους, για ξένους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο και μειώνεις το κόστος για την προσέλευσή τους, αλλά και την ταλαιπωρία του να επανέρχονται συνέχεια στο Προξενείο για να ζητήσουν νέα θεώρηση. Είναι κατά κανόνα άνθρωποι, των οποίων η καλή πίστη έχει διαπιστωθεί αφού τηρούν τους κανόνες με τους οποίους λαμβάνουν τη θεώρηση και κατά συνέπεια πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους διευκολύνουμε.

Ένα άλλο εργαλείο που έχουμε είναι οι θεωρήσεις οι οποίες χορηγούνται δωρεάν για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Μία τέτοια περίπτωση είναι, παραδείγματος χάρη, τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Για μία τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει ότι το κόστος της θεώρησης μειώνεται άμεσα στο μισό. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά για ανθρώπους οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας. Άλλες δυνατότητες είναι η χορήγηση θεωρήσεων σε άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι μαθητές, οι φοιτητές, άνθρωποι της επιστήμης, του αθλητισμού, οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μας λαμβάνοντας τις θεωρήσεις χωρίς να πληρώνουν.

Όλα αυτά τα εργαλεία θα τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με κέντρα θεωρήσεων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων και να αυξήσουμε τον αριθμό των θεωρήσεων που μπορούμε να χορηγήσουμε, αλλά και να εξυπηρετήσουμε ενδιαφερόμενους σε πόλεις στις οποίες δεν υπάρχει φυσική παρουσία Προξενικών Αρχών της Ελλάδας. Αυτό λοιπόν μας δίνει μία δυνατότητα σε μεγάλες και σημαντικές αγορές να διευρύνουμε πάρα πολύ το πεδίο δράσης μας.

S. RISTOVSKA: Μία ερώτηση που αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ποια είναι η απάντηση της Αθήνας στις προτάσεις που έγιναν από τα Σκόπια; Είναι προτάσεις πρωτοβουλίας για ανάπτυξη, για εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών. Η μία ερώτηση. Και μία άλλη ερώτηση, υπήρχε μία άτυπη, ανεπίσημη πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Popovski, να πάνε να πιουν έναν καφέ με τον κύριο Αβραμόπουλο στην Έδεσσα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσω λέγοντας, πρώτα απ’ όλα, ως προς τις σχέσεις μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είδατε και στις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι η χώρα μας επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εδώ και 17 χρόνια θα έπρεπε να έχουμε μπορέσει να το λύσουμε.

Παρόλα αυτά –και αυτό μας δημιουργεί πολύ σοβαρό προβληματισμό– είδαμε ότι οι πρώτες αντιδράσεις της Κυβέρνησης των Σκοπίων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης ήταν μία νέα επίθεση σε πολύ οξείς τόνους εναντίον της Ελλάδας, μία προσπάθεια αρνητικής προπαγάνδας, η οποία δε μας επιτρέπει να δούμε με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση στα Σκόπια θα έρθει επιτέλους με θετικό τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ονομασίας, ώστε να φτάσουμε σε λύση.

Η Ελλάδα έχει διακηρύξει και συνεχίζει να το κάνει, ότι στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα ελπίζουμε σύντομα να δοθεί η ευκαιρία να υπάρξουν επαφές με τον κύριο Nimitz προκειμένου να δούμε τα επόμενα βήματα, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι για να προχωρήσουμε χρειάζεται ειλικρίνεια. Πρέπει να σταματήσει η αρνητική προπαγάνδα η οποία ουσιαστικά δηλητηριάζει την κοινή γνώμη των Σκοπίων και αποτρέπει την επίτευξη λύσης. Χρειάζεται ειλικρίνεια στη σχέση μας και χρειάζεται να σταματήσει αυτή η προπαγάνδα.

Είδαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, ο οποίος μίλησε για κάποιες ιδέες οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν και πολλές από τις οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη με σαφή αποτελέσματα. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν αναφορές για συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών ή αστυνομικών αρχών, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι και τέτοια συνεργασία υπάρχει, και είναι σε πολύ καλό επίπεδο, και υπάρχει πρακτική εφαρμογή της την οποία τη βλέπουμε καθημερινά.

Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο, και το δάσος είναι η επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόσα χρόνια να επιμένει η κυβέρνηση των Σκοπίων σε αυτές τις αδιάλλακτες πολιτικές που μας εμποδίζουν να απελευθερώσουμε το δυναμικό των σχέσεών μας. Πρέπει επιτέλους αυτό να γίνει αντιληπτό, να υπάρξει μία αλλαγή στάσης, ώστε να προχωρήσουμε.

Δεν έχω δει την άτυπη πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, είναι αυτονόητο και σας το λέω ότι θα υπάρχουν επαφές, αλλά το θέμα είναι να εστιάσουμε στην ουσία, δεν είναι η φωτογραφία και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της συνάντησης. Το θέμα είναι να υπάρχει ουσιαστική διάθεση από την άλλη πλευρά να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι την έχει, το έχει αποδείξει με απτό τρόπο, με τη στάση που έχει τηρήσει και πρέπει επιτέλους να το δούμε αυτό να γίνεται και από την Κυβέρνηση στα Σκόπια. Παρακαλώ.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Καταρχήν, να πω σχετικά με το τελευταίο θέμα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ή θα υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για προσφορά, από πλευράς ελληνικής, τεχνογνωσίας στην προσαρμογή του δίκαιου αυτής της χώρας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μπορείτε να μου το επιβεβαιώσετε ή όχι.
Η ερώτηση που θέλω να κάνω όμως είναι άλλη, υπάρχουν δύο νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι, ένας κανονισμός και μία τροποποίηση, οι οποίοι τροποποιούν το Χώρο Schengen. Εκεί προβλέπεται ότι μία χώρα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μέλος του Χώρου Schengen μπορεί να της επιβληθεί εξάμηνος αποκλεισμός, ο οποίος μπορεί να επαναληφθεί επί δύο εξάμηνα ακόμη, αυτό για χώρες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και η Ελλάδα. Θα κάνετε κάτι πριν εκδοθούν αυτοί οι κανονισμοί; Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ξεκινώντας από το πρώτο θέμα που θέσατε, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ουσία, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να λύσουμε το βασικό πρόβλημα, το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Να φτάσουμε σε λύση και να προχωρήσουμε στις σχέσεις μας, γιατί πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό.

Θυμίζω μόνο την επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Αθήνα, της κυρίας Arifi. Εκεί αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μία συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσουν και άλλες το φθινόπωρο. Σας θυμίζω τις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, με την προηγούμενη ιδιότητά του, με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα, όταν βρίσκει έναν συνομιλητή με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει τις σχέσεις της, το κάνει, είναι έτοιμη και θέλει, παίρνει την πρωτοβουλία να το κάνει. Χρειάζεται όμως ένας συνομιλητής, αυτό είναι το βασικό και αυτό πρέπει επιτέλους να δούμε: αν υπάρχει συνομιλητής ή όχι στα Σκόπια.

Περνώντας τώρα στο δεύτερο θέμα - αν και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών γιατί συζητείται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά φυσικά και το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις - έχει ξεκινήσει μία διαδικασία με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κάποιες προτάσεις, τόσο ως προς τον τρόπο εφαρμογής του Schenghen, όσο και για την ίδια τη συμφωνία. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της, και το Συμβούλιο προχώρησε τη συζήτηση. Ουσιαστικά όμως είναι ένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα ακόμα. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία συζητούνται ακόμα μεταξύ της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τελικά του Συμβουλίου, οπότε θα ήταν νομίζω τουλάχιστον πρόωρο να πούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι ήδη σήμερα, έτσι όπως λειτουργεί το πλαίσιο της Συνθήκης Schenghen, υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπουν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να επανέλθει ο έλεγχος στα εσωτερικά σύνορα, για να αντιμετωπιστούν κρίσιμες καταστάσεις. Eκεί είμαστε σήμερα.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση που δέχεται από λαθρομεταναστευτικές πιέσεις προς τη χώρα μας. Θα πρέπει αυτό να το θυμούνται πάρα πολύ καλά και οι εταίροι μας, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται προστατευμένοι κάπου στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι μία χώρα 11 εκατομμυρίων όπως η Ελλάδα έχει να διαχειρισθεί, με βάση στοιχεία των τελευταίων ετών, περίπου 150.000 λαθρομετανάστες το χρόνο. Υπάρχουν περίοδοι που περνάνε τα σύνορα παράνομα 300 με 400 άτομα την ημέρα. Αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον μια χώρα, σαν την Ελλάδα, που εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκεται στη σοβαρότερη οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός, ο κύριος Δένδιας, ήδη ανακοίνωσε τα άμεσα βήματα που λαμβάνονται για να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου, για να ελαφρυνθεί ο όγκος των υποθέσεων που υπάρχουν, για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής, για να παρέχεται νομική προστασία και υγειονομική περίθαλψη. Αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διαχείρισή του.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: ***[ερώτηση εκτός μικροφώνου]

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Όπως γνωρίζετε υπάρχει διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, το οποίο όμως στην εφαρμογή του δεν έχει εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε και ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για μία συμφωνία επανεισδοχής η οποία θέλουμε να δούμε να υπογράφεται και να εφαρμόζεται άμεσα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος μόνη της.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς για την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ειδικότερα, εξέφρασε την ανησυχία του στο Κοινοβούλιο και δήλωσε ότι η Επιτροπή θα επαγρυπνεί για πιθανή παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας ούτως ώστε ενδεχομένως να θέσει μηχανισμούς και να τη θέσει εκτός νόμου. Ήθελα να ρωτήσω τι απαντάει η ελληνική πλευρά στην παρέμβαση Barroso. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η εκλογική διαδικασία στην Ελληνική Δημοκρατία είναι καθαρά εθνικό, εσωτερικό ζήτημα. Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Δ. ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ: Θα ήθελα το σχόλιό σας και την τοποθέτηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς, η οποία σήμερα αποφάσισε να διεξάγει ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς βέβαια να έχει λάβει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι η τουρκική πλευρά προχωρά στη διεξαγωγή ασκήσεων σε περιοχή κυπριακής ευθύνης χωρίς να έχει γνωστοποιήσει –ως όφειλε, από τους σχετικούς κανόνες– την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά ακόμα και να προσβάλει ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός της Προεδρίας, πρέπει να σταματήσουν. Είναι λάθος αντίληψη που δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει επιτέλους η Τουρκία να καταλάβει ότι μόνο να κερδίσει έχει από το γεγονός της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο να κερδίσει έχει από την επίλυση του Κυπριακού του οποίου την πρόοδο εμποδίζει με τη στάση της, με το να παρουσιάζει διχοτομικά «σχέδια Β’», με το να απειλεί, με το να προσπαθεί να παρέμβει σε περιοχές στις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Είναι σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ουσιαστικά καθοδηγείται από την Τουρκία ως προς τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό και από το Μάρτιο δεν έχουμε στην πράξη διαπραγματεύσεις. Από το Μάρτιο, ουσιαστικά, ο κύριος Eroglu έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πρόοδο. Θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι προς το συμφέρον όλων να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ώστε να μπορέσει να ενωθεί ξανά το νησί.

Ευχαριστώ πολύ.

12 Ιουλίου, 2012