Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα και καλό μήνα κατ’ αρχήν. Μην μου κάνετε Πρωταπριλιάτικα σήμερα. Θα σας ρωτάω αν είναι Πρωταπριλιάτικο ή πραγματικό.
Θα κάνω όπως πάντα μία εισαγωγή τί έγινε τις περασμένες μέρες, πολύ συνοπτικά, στα οποία μετά βεβαίως, εφόσον επιθυμείτε, μπορώ να επεκταθώ. Θα σας πω επίσης λίγα πράγματα για το πρόγραμμα και μετά, όπως συνήθως, θα απαντήσω σε ερωτήσεις.
Με τη μόνη διαφορά σήμερα ότι χρωστάω μία απάντηση σε μία ερώτηση που είχε γίνει την προηγούμενη φορά από την κυρία Ρίστοσφκα και θα ξεκινήσω από αυτό. Μετά ευχαρίστως θα προχωρήσω στις λοιπές ερωτήσεις. Ως είθισται, όποιος θέλει να κάνει ερώτηση μου στέλνει μήνυμα στο «Chat».
Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε είχαμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου κατατέθηκε η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Όπως ήδη ακούσατε, ο Υπουργός είπε ότι κατ’ αρχήν είναι μία θετική έκθεση. Τηρεί αρκετές ισορροπίες. Η έκθεση τονίζει - και αυτό είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό - ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα.
Και βεβαίως συγκρατούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι αναφέρεται σε μία διττή προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αφενός με θετική ατζέντα, όπως την αποκαλούνε και αφετέρου με την προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία περιπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.
Αυτά ήταν τα θετικά. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις στην έκθεση αυτή. Τις οποίες ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα.
Μετά είχαμε τη συζήτηση, δυστυχώς με τηλεδιάσκεψη τελικά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου βγήκε η δήλωση των 27, η οποία αναφέρεται και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το σημείο δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω, πέρα από το να πω ότι ευτυχώς η δήλωση αντικατοπτρίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης και γενικότερα κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ευχαρίστως αν θέλετε μετά να συζητήσουμε κάτι ειδικότερα, αλλά εγώ σε αυτή τη φάση δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Είναι κάτι το οποίο με ξεπερνά ως Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό έγινε σε επίπεδο Κορυφής πλέον.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως γνωρίζετε, μετέβη στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία έγινε στις Βρυξέλλες. Η πρώτη με φυσική παρουσία από το Φεβρουάριο του 2020. Από τότε, αν δεν απατώμαι, είχε να γίνει Υπουργική συνάντηση ΝΑΤΟ με φυσική παρουσία. Το Φεβρουάριο του 2020 ήταν η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας.
Ο Υπουργός συμμετείχε σε δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη συνεδρίαση ήταν για το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Όσον αφορά το Αφγανιστάν επανέλαβε την ανάγκη σταθεροποίησης της χώρας και τόνισε επίσης την μεταναστευτική διάσταση λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί, το γεγονός ότι πολλοί Αφγανοί πολίτες αναζητούν καταφύγιο στη Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όσον αφορά τη Λιβύη, επανέλαβε την στήριξη της χώρας προς τη μεταβατική κυβέρνηση. Θα επανέλθω όσον αφορά το θέμα της Λιβύης. Και το άλλο βασικό ζήτημα το οποίο επανέλαβε είναι η πάγια θέση μας ότι, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα υπάρχει άμεση ανάγκη την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την περιοχή. Αυτά όσον αφορά την πρώτη συνεδρίαση.
Η δεύτερη συνεδρίαση όπου συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών αφορούσε το μέλλον του ΝΑΤΟ, το «ΝΑΤΟ 2030». Σε αυτό το πλαίσιο να αναφέρω επιγραμματικά ότι ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει προκλήσεις τόσο γεωγραφικές, όσο και θεματικές. Ως προς τις θεματικές αναφέρομαι όχι μόνο στην τρομοκρατία και τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή.
Το πρώτο πράγμα που ανέφερε ο Υπουργός ήταν για τις προκλήσεις που το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίζει στο μέλλον. Το δεύτερο βασικό σημείο που τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν βεβαίως το ζήτημα των αξιών, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μία στρατιωτική συμμαχία και ένας οργανισμός πολιτικής ασφάλειας, είναι και μία κοινότητα αξιών. Εξάλλου, αν δείτε το άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ αναφέρεται ρητά στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τις αξίες που διέπουν αυτό τον οργανισμό.
Στο πλαίσιο αυτό βέβαια αναφέρθηκε στις κοινές αξίες, όπως το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τόνισε ότι οι ενέργειες Συμμάχων αντίθετες με αυτές τις αξίες υπονομεύουν τη Συμμαχία, την αλληλεγγύη και τη συνοχή της.
Αυτά όσον αφορά εν τάχει τα της Υπουργικής του ΝΑΤΟ. Δεν μπόρεσε, λόγω των εορτασμών για την 25η Μαρτίου, να μείνει και για την τρίτη συνεδρίαση που αφορούσε τη Ρωσία. Έκανε ωστόσο μία μικρή παρέμβαση όσον αφορά τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τονίζοντας την ανάγκη για μία διττή προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις του Οργανισμού αυτού με την Ρωσία και ειδικότερα την αντιμετώπιση των προκλήσεων, και από την άλλη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, του διαλόγου και τη σημασία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ –Ρωσίας, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και 20 χρόνια περίπου.
Την προπερασμένη Τρίτη, επίσης, έκανε μία μικρή στάση στη Γερμανία, όπου είδε, όπως είχα πει, τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας CDU, τον κύριο Armin Laschet. Ο βασικός σκοπός αυτής της συνάντησης - ήταν η δεύτερη συνάντησή τους, είχαν συναντηθεί στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2020 - ήταν να ενημερώσουμε για τις θέσεις μας όσον αφορά τα διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στις περιφερειακές εξελίξεις.
Έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Μάλιστα ο κύριος Laschet υποδέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών στο ιδιαίτερο γραφείο του το οποίο, όπως μας ενημέρωσαν, ήταν μία πράξη αβροφροσύνης που δεν το συνηθίζει. Ο κύριος Laschet αναφέρθηκε επίσης και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών μετά συμμετείχε, όπως γνωρίζετε, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Εδώ μία μικρή παρένθεση όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήθελα να τονίσω, για μία ακόμα φορά, την ανακοίνωση που βγάλαμε για τη διαδικτυακή έκθεση που έχει κάνει η Υπηρεσία του Ιστορικού Αρχείου με διάφορα έγγραφα. Μπορείτε να τη βρείτε στο site μας. Εγώ κρίνω ότι είναι εξαιρετική η δουλειά που έχει γίνει από τους συναδέλφους. Όπως και οι εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπου φωταγωγήθηκαν μνημεία ή δημόσιοι χώροι με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Ήταν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, θα έχετε δει και το βίντεο.
Και βεβαίως υπήρχαν και ένα σωρό συγχαρητήρια μηνύματα από Αρχηγούς κρατών, Υπουργούς Εξωτερικών, άλλους αξιωματούχους και ούτω καθεξής.
Την περασμένη Παρασκευή ο κύριος Υπουργός είχε μεταβεί για λίγο στην Αίγινα, όπως γνωρίζετε, για να παραστεί σε μια εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ένα λεύκωμα για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε και ως Υπουργείο Εξωτερικών στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος ως γνωστόν ήταν και Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Και όπως γνωρίζετε του έχει αφιερωθεί και μια αίθουσα, η αίθουσα στην οποία γίνονται οι περισσότερες διμερείς συναντήσεις του Υπουργού μας και η οποία λέγεται αίθουσα «Καποδίστρια». Υπάρχει εκεί και πίνακας και μία προτομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος.
Λοιπόν, αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη ο Υπουργός συναντήθηκε με την Επίτροπο για εσωτερικές υποθέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την κυρία Ύλβα Γιόχανσον, όπου όπως θα είδατε τα δυο βασικά δηλαδή ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό.
Στη συνάντηση πέραν του Υπουργού ήταν παρόντες και συμμετείχαν στη συζήτηση τόσο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κύριος Μηταράκης όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Βαρβιτσιώτης. Τονίστηκε η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης από την Τουρκία όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς, την προστασία των συνόρων και βεβαίως το ζήτημα των επιστροφών, το οποίο τέθηκε επιτακτικά.
Από εκεί και πέρα ο Υπουργός και οι άλλοι Υπουργοί τόνισαν την εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο μέχρι στιγμής, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για τους Σύριους πρόσφυγες, τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες. Και τονίσαμε μάλιστα την ανάγκη ότι στο μέλλον θα πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, που επίσης φιλοξενούν τεράστιο αριθμό Σύριων προσφύγων.
Είχε, επίσης, ο Υπουργός μια συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, τόσο πολιτικών και οικονομικών.
Είχε και μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, τον κύριο Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε επίσης για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και σε αυτό το πλαίσιο έκανε και μια αναφορά στη σύντομη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον κ. Μπλίνκεν. Συζητήθηκε βεβαίως το ζήτημα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η αναθεώρηση της συμφωνίας αυτής, καθώς και οι εξελίξεις στην περιφέρεια, Τουρκία, Κυπριακό, Λιβύη. Και βεβαίως ο κύριος Πάιατ τόνισε ιδιαίτερα τα διάφορα μηνύματα που εστάλησαν από την αμερικανική πλευρά όσον αφορά την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Είπε ότι δυστυχώς λόγω των συνθηκών δεν υπήρχε δυνατότητα για μετάβαση κάποιου Αμερικανού αξιωματούχου σε ανώτερο επίπεδο στην Αθήνα, αλλά υπήρξε αμερικανική παρουσία, τα αμερικανικά αεροσκάφη, το μήνυμα τόσο του Προέδρου Μπάιντεν όσο και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών του κυρίου Μπλίνκεν. Και βεβαίως η τηλεφωνική συνομιλία που έγινε ανήμερα την 25η Μαρτίου μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κυρίου Μπάιντεν. Αλλά και σε αυτό δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό το πλαίσιο.
Εχθές, τέλος, είχε μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρέσβη, η οποία ήταν, να το τονίσω, προγραμματισμένη. Δεν ήταν έκτακτη. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Δένδια, στην Τουρκία στις 14 Απριλίου.
Βεβαίως στο πλαίσιο αυτό ως είθισται έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για διάφορα άλλα ζητήματα και όπως γνωρίζετε ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει αποφυγή από ενέργειες οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν την ένταση, για τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να λάβει χώρα ενδεχομένως η επίσκεψή του σε περίπου δύο εβδομάδες.
Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σερβία, στο Βελιγράδι, την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία θέλω να πω για αυτήν την επίσκεψη. Αφενός είναι η διμερής διάσταση. Έχει μεταβεί ήδη στο Βελιγράδι στο παρελθόν ο Υπουργός. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία με τη Σερβία.
Το δεύτερο είναι να επαναλάβουμε την πλήρη στήριξή μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής, καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα.
Και το τρίτο είναι ότι θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας. Θα μεταβεί και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Χριστοδουλίδης, στο Βελιγράδι και θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση.
Πέραν από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Σελάκοβιτς, τον οποίο θα συναντήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο τον κύριο Βούτσιτς, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Ντάτσιτς και τον νέο Πατριάρχη της Σερβίας Πορφύριο.
Την επόμενη μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη, στη Λιβύη.
Και βεβαίως, στις 14 Απριλίου, όπως το είπα και πριν, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, τον κύριο Τσαβούσογλου.
Όσον αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κύριο Βαρβιτσιώτη, σήμερα Πέμπτη θα έχει μια τηλεδιάσκεψη με θέμα, «digital nomads ευκαιρίες, αδυναμίες, προοπτικές» με τη συμμετοχή άλλων Υπουργείων και Περιφερειών. Και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες εδώ στην Αθήνα με τη Βρεταννή Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, την κυρία Γουέντι Μόρτον, με την οποία θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου. Να επισημάνω ως προς αυτό ότι στις 12:45 την Τρίτη θα υπάρχουν και κοινές δηλώσεις του κυρίου Βαρβιτσιώτη και της κυρίας Μόρτον.
Ο κύριος Φραγκογιάννης επίσης να αναφέρω ότι θα συνοδεύει τον Υπουργό στην επίσκεψη στο Βελιγράδι. Γιατί βεβαίως οι σχέσεις μας με τη Σερβία δεν είναι μόνο στο πολιτικό, είναι και στο οικονομικό, επενδυτικό επίπεδο και αυτό βεβαίως θα τονίσει ο κύριος Φραγκογιάννης.
Αυτά έχω όσον αφορά το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή. Βεβαίως μπορεί να προκύψουν άλλα, για τα οποία θα ενημερωθείτε εν καιρώ εννοείται. Όπως πάντα βγάζουμε σχετικές ανακοινώσεις.
Πριν τώρα ανοίξω τη συζήτηση για ερωτήσεις, όπως είπα και πριν, η κυρία Ρίστοφσκα μου είχε κάνει μία ερώτηση και της χρωστάω μία απάντηση για την κοινή επιστολή 9 Υπουργών Εξωτερικών που είχε σταλεί στις 5 Μαρτίου προς τον κύριο Μπορέλ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η επιστολή αυτή, την οποία βεβαίως συνυπογράφει και ο κύριος Δένδιας, είχε ως βασικό στόχο να υπάρξει μία στρατηγική συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι - και αυτό λένε οι Υπουργοί στην επιστολή τους - αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή αυτή, τονίζοντας επίσης ότι δυστυχώς η τελευταία τέτοια συζήτηση έγινε τον Αύγουστο του 2019. Θα έλεγα ότι έχει μάλλον ήδη αργήσει να γίνει μία τέτοια συζήτηση και σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Μπορέλ δέχθηκε αυτήν την πρόταση και έχει προγραμματιστεί να γίνει ξεχωριστή συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.
Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε επίσης, επειδή είχε κάνει μία ερώτηση γραπτή ο κύριος Μέλνικ για την Ουκρανία, πριν δώσω το λόγο στους άλλους συναδέλφους, θα ήθελα να ρωτήσω κατ’ αρχήν, αν ο κύριος Μέλνικ μπορούσε να επαναλάβει και για τους υπολοίπους, τις ερωτήσεις του και μετά βεβαίως θα συζητήσουμε τα άλλα θέματα.
Κύριε Μέλνικ, δεν ξέρω αν μας ακούτε.
G.MELNIK: μάλιστα, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα νομίζω.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θέλετε να μου πείτε για την Ουκρανία; Τις έχω τις ερωτήσεις σας γραπτές, αλλά θέλετε μήπως να με ρωτήσετε εσείς; Ό,τι θέλετε.
G.MELNIK: Μήπως καλύτερα να διαβάσετε.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα διαβάσω εγώ, εντάξει. Είχατε κάνει μία ερώτηση και τη διαβάζω επί λέξει «Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε τη στρατηγική στρατιωτικής ασφάλειας της Ουκρανίας, η οποία προβλέπει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία έχει δημοσιεύσει αυτή τη στρατηγική. Πώς βλέπετε τις προοπτικές; Είναι η σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της χώρας εμπόδιο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ; Πρέπει το Κίεβο να επιλύσει πρώτα το εδαφικό ζήτημα; Και τέλος, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ποιό βαθμό η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αντιστοιχεί στα συμφέροντα της Συμμαχίας;».
Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ερωτήσεις σας. Λοιπόν, να μου επιτρέψετε τώρα να σας απαντήσω ότι η Ουκρανία βεβαίως συγκαταλέγεται εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες μεταξύ των χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ, που σημειωτέων ανέρχονται σε 40 ανά τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της εταιρικής αυτής σχέσης η Ουκρανία συμμετέχει σε θεσμοθετημένο πολιτικό διάλογο με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Επιτροπής ΝΑΤΟ Ουκρανίας, το NUC, NATO-Ukraine Commission, καθώς και σε συμμαχικά προγράμματα και δραστηριότητες, συνεισφέροντας δυνάμεις και δυνατότητες σε νατοϊκές επιχειρήσεις και αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν.
Καθ’ όσον αφορά στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως ισχύει με όλες τις χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν όροι και προϋποθέσεις με βάση την Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων οι χώρες που προσκαλούνται να προσχωρήσουν στη Συμμαχία θα πρέπει να συμβάλλουν στην ασφάλεια της Βορειοατλαντικής περιοχής.
Και τέλος, να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεσμεύεται βεβαίως από τα σχετικά Ανακοινωθέντα που έχουν βγει από τις διάφορες Συνόδους Κορυφής και αναφέρονται στην Ουκρανία. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές της Ουκρανίας βεβαίως ήταν η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών του Ιουλίου του 2018. Θα σας παραπέμψω στην παράγραφο 66, την οποία βεβαίως και εμείς έχουμε συνυπογράψει ως Ελλάδα μαζί με τους υπόλοιπους Συμμάχους.
Αυτά όσον αφορά την ερώτησή σας. Και πάλι σας ευχαριστώ.
Και τώρα βεβαίως είμαι στη διάθεσή σας για τις υπόλοιπες ερωτήσεις. Λοιπόν, ο κύριος Σιδέρης.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Καλό μήνα σε όλους. Εχθές, όπως είπαμε, υπήρξε συνάντηση του Υπουργού με τον Τούρκο Πρέσβη, όπου συζητήθηκε η προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Τουρκία. Ποια θα είναι η ατζέντα της επίσκεψης;
Και σημειώνεται στην ανακοίνωση που έκανε στο μήνυμά του στο Twitter ο κύριος Δένδιας «Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Τι σημαίνει αυτό; Μέσα στις συνθήκες, ας πούμε, συμπεριλαμβάνονται και οι χθεσινές παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο από τουρκικά αεροπλάνα ή απλά είναι θέμα κορωνοϊού και της πανδημίας; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Λοιπόν, όσον αφορά την ατζέντα, αυτή είναι η πρώτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα, όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αναμένεται βεβαίως και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.
Όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις, είναι πολύ γνωστές. Η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό δεν αλλάζει.
Από εκεί και πέρα, οι διμερείς σχέσεις δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχουν και άλλα θέματα, οικονομικά, τουρισμός, ανοίξαμε τις πτήσεις από ό,τι είδα πριν λίγες ημέρες από Τουρκία για παράδειγμα. Υπάρχουν θέματα οικονομικής συνεργασίας, τουριστικής, πολιτιστικής. Αυτά όσον αφορά την ατζέντα.
Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Λοιπόν, αυτό σημαίνει αυτό το οποίο λέει. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο. Εφόσον το επιτρέψουν γενικότερα οι συνθήκες. Και αυτό το οποίο ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών και το είπε και το επανέλαβε και χθές είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση, η οποία να επιτρέψει μία εποικοδομητική συνάντηση.
Αυτό είναι το βασικό μας μήνυμα. Και αυτό είναι πάγια θέση μας. Δεν είναι κάτι το οποίο είπε μόνο χθές. Αυτό το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εφόσον υπάρχει μία σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, μία βελτίωση τουλάχιστον του κλίματος, η οποία να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος.
G. MELNIK: Καλημέρα και καλό μήνα. Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα για την ανεξαρτησία. Και στο πλαίσιο των εορτασμών στην Αθήνα βρισκόταν ο Ρώσος Πρωθυπουργός ο Μηχαήλ Μισούστιν και υψηλού επιπέδου ρωσική αντιπροσωπεία, ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης, ο συμπρόεδρος της διυπουργικής διακυβερνητικής επιτροπής Υπουργός Μεταφορών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Δεν μου λέτε, υπήρξαν συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους στο Υπουργείο Εξωτερικών; Και πώς αξιολογεί η ελληνική πλευρά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας; Τα αποτελέσματα της επίσκεψης;
Και το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μετά. Σας ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λοιπόν, όσον αφορά τα 200 χρόνια, καταρχήν να τονίσω και πάλι τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία για την ελληνική ανεξαρτησία, κάτι το οποίο εξάλλου τονίστηκε ιδιαίτερα, μου φαίνεται. Και ήταν κάτι το οποίο επίσης είχε επισημάνει και ο Υπουργός στις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο ομόλογό του στο τηλέφωνο, τον κύριο Λαβρόφ. Είχε μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες δύο φορές, αν δεν απατώμαι. Και αυτό επίσης είπε ο Πρωθυπουργός στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από τη συνάντηση που είχε ο κύριος Μισούστιν με τον Πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη, δεν γνωρίζω αν έγιναν. Δεν τελεί, τουλάχιστον, εν γνώσει μου άλλη στο περιθώριο συνάντηση.
Έγινε η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, όπου και πάλι βεβαίως δεν θέλω να μπαίνω εδώ στα χωράφια άλλων. Αλλά επιγραμματικά να πω ότι έγινε μία ενδελεχής συζήτηση για διάφορα θέματα, κυρίως οικονομικής συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού. Από ό,τι έμαθα έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήθηκαν και οι προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων.
Και βεβαίως, όπως σας είχα αναφέρει και στο παρελθόν, υπάρχει και η προοπτική να συναντηθούν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών στο σύντομο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες οι επιδημιολογικές, ελπίζουμε τους επόμενους μήνες. Είναι κάτι το οποίο έχουν συζητήσει οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών.
Έχουμε και το έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας για το 2021. Δυστυχώς ορισμένες από τις εκδηλώσεις δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν χώρα, αλλά θα θέλαμε, ίσως και με την παρουσία των δύο Υπουργών, να υπάρξει κάποια εκδήλωση στο σύντομο μέλλον, τους επόμενους μήνες.
Αυτά όσον αφορά την παρουσία του κυρίου Μισούστιν στην Αθήνα.
Τώρα αν θέλετε να μου πείτε το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.
G. MELNIK: Ναι, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, ο κύριος Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τη Ρωσία, για τους ταξιδιώτες. Αλλά ο αναπληρωτής Πρέσβης της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Σιμόνας Σατονάς, πιστεύει ότι μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό ταξιδιού.
Πώς νομίζετε, δεν έχετε βάλει τεχνητούς περιορισμούς για τους τουρίστες; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω καταρχήν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει τον καθοριστικό λόγο όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, ποιοι θα μπαίνουν στη χώρα, βεβαίως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους κανονισμούς.
Οπότε λυπάμαι, αλλά μόνο σαν Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Αυτό θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ρωτήσω τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ποιά είναι η πολιτική που ακολουθείται.
Κυρία Ρίστοφσκα, παρακαλώ.
S. RISTOVSKA: Καλημέρα σας και καλό μήνα σε όλους. Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση στην ερώτηση για την επιστολή.
Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που ρωτάμε συνέχεια με τους συναδέλφους για τα μνημόνια πότε θα έρθουν στη Βουλή με τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα σας ρωτάω επειδή υπάρχει κάτι στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είχε γράψει προχθές ότι έχει προγραμματιστεί να έρθουν προς τα τέλη του Απριλίου. Υπάρχει κάποια ενημέρωση, ξέρουμε ή δεν είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, είναι της Κυβέρνησης; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ευχαριστώ. Καταρχήν να μου επιτρέψετε, τα μνημόνια έχουν ήδη κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή, είναι στη Βουλή. Το θέμα είναι πότε θα έρθουν για ψήφιση. Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο είναι το ότι όντως είδα και εγώ το δημοσίευμα. Δεν έχω κάτι περισσότερο πέρα από αυτό, δηλαδή και εγώ διάβασα το δημοσίευμα, δεν έχω κάποια ενημέρωση για το ζήτημα. Αυτό είναι θέμα πλέον της Βουλής πότε θα αποφασίσει για κάθε νομοσχέδιο, όχι μόνο για αυτό. Τα Υπουργεία καταθέτουν τα νομοσχέδια και από εκεί και πέρα μπαίνουν σε σειρά. Αλλά αυτό είναι πλέον απόφαση του προεδρείου από ό,τι γνωρίζω και δεν θέλω να λέω εδώ πράγματα για οποία δεν είμαι ειδικός. Πάντως δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών πλέον. Είναι στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν έχω κάτι νεότερο επί τούτου.
Λοιπόν, ο κύριος Γεωργιάδης παρακαλώ.
Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι, καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το ταξίδι του Υπουργού στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, επειδή είναι υπό αίρεση αν κατάλαβα καλά το ταξίδι, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και όροι που θα επιτρέψουν τελικά την παρουσία του Υπουργού στην Άγκυρα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι.
{mp3}/images/sounds/file.mp3{/mp3}Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στο σχεδιασμό του Υπουργείου ποιο θα είναι αυτό το γεγονός το οποίο θα έθετε μια κόκκινη γραμμή μη πρόσβασης του Υπουργού στην Άγκυρα;
Θα ήταν δηλαδή μια πολύ σοβαρή εμπλοκή στο Αιγαίο; Θα ήταν μια παράνομη πλεύση του Oruc Reis πάλι μέσα στα ελληνικά νερά ή παράλληλα, κοντά στα ελληνικά νερά; Θα ήταν μια ακόμα παρέμβαση στον Έβρο όπως την είδαμε πέρυσι το Μάρτιο; Ποιο είναι το ανώτατο επίπεδο ή στόχος ή σημείο που η ελληνική πλευρά θα γυρίσει το κουμπί και θα πει δεν έρχομαι, δεν πάω στην Άγκυρα.
Και δεύτερον, τι περιμένει η ελληνική πλευρά από το ταξίδι στη Λιβύη; Ότι η νέα λιβυκή διοίκηση θα ακυρώσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο-σύμφωνο για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ τους;
Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κοιτάξτε, καταρχήν όσον αφορά αυτό που λέτε, είναι αυτό που λέμε το εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει και δημόσια, το έχουμε τονίσει και στην τουρκική πλευρά. Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να μπω σε υποθετικά σενάρια. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Πολλώ μάλλον δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί μέρος του δημόσιου διαλόγου.
Είναι ξεκάθαρο όμως ότι θέλουμε να υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα, μια αποκλιμάκωση, η οποία να επιτρέψει αυτή η επίσκεψη, εφόσον πραγματοποιηθεί, να γίνει με καλούς οιωνούς. Είναι το αυτονόητο. Αυτό λέμε. Μην ψάχνουμε να βρούμε κάτι πίσω από αυτό.
Όσον αφορά την επίσκεψη στη Λιβύη και πάλι δεν θέλω να μπω πολύ στα χωράφια άλλων, γιατί είναι επίσκεψη του Πρωθυπουργού και όπως γνωρίζετε βεβαίως εγώ δεν θέλω να μιλάω για τις επισκέψεις άλλων, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, της κυβέρνησης ή άλλων Υπουργών.
Αυτό μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες μέρες, πριν την επίσκεψη, η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη. Ήδη θα μεταβεί εκεί ο Επιτετραμμένος μας και κλιμάκιο για να επαναλειτουργήσει. Με σκοπό βεβαίως να προετοιμάσει την επίσκεψη, αλλά και να ενισχύσει πλέον τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα αυτή.
Αυτό όμως που αναφέρατε για το λεγόμενο μνημόνιο, κατ’ αρχήν να σας επισημάνω τη θέση μας η οποία είναι γνωστή - την οποία έχει αναφέρει στο παρελθόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2019 - ότι είναι ανυπόστατο και άκυρο. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία τρίτη χώρα.
Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι αυτό το μνημόνιο ούτε καν η Λιβυκή Βουλή δεν το έχει επικυρώσει. Πιστεύω ότι αυτά είναι αυτονόητα αναφορικά με ποια είναι η θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω.
Ο κύριος Μαγγηριάδης παρακαλώ.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Καλή σας ημέρα. Αναρωτιέμαι εάν στην ατζέντα της συνάντησης Τσαβούσογλου-Δένδια είναι και μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Και ένα δεύτερο ερώτημα, αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο στην Τουρκία; Έχετε λάβει κάποια πρόσκληση; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά τις διερευνητικές, αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο. Όταν πλέον οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της συνάντησης - και αυτό θα γίνει βεβαίως μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής πλευράς - ως είθισται θα βγει σχετική ανακοίνωση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο για συνάντηση κορυφής, αυτό που είχα πει και την προηγούμενη φορά είναι ότι αυτή τη στιγμή πηγαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών να συναντήσει τον ομόλογό του και από εκεί και πέρα, βλέποντας και κάνοντας. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι παραπάνω. Δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή. Εδώ κατ’ αρχήν μιλάμε υποθετικά. Είπαμε εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οπότε, θα ήταν λίγο πρόωρο να πάω ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Σιγά-σιγά προχωράμε. Θα δούμε. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προκαταλάβω κάτι τέτοιο. Είναι πολύ νωρίς. Κυρία Τσαμούρη παρακαλώ.
Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Γεια σας. Καλό μήνα και από εμένα. Και εγώ δύο πράγματα θα ήθελα να ρωτήσω. Αρχικά αν συναντήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δένδια, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και αν ναι, πόση ώρα διήρκησε η συνάντηση και τί ειπώθηκε.
Και εκτός αυτού, θα ήθελα να επανέλθω στην επικείμενη συνάντηση στην Άγκυρα, διότι όπως είπαν και οι συνάδελφοι, μετά από μήνες είχαμε πάλι υπερπτήσεις Τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά και θα ήθελα να ρωτήσω, ποιά είναι η στάση τής Αθήνας. Πώς απαντά; Κάναμε κάποιο διάβημα; Θα κάνουμε;
Δεδομένου ότι αναμένουμε όπως είπατε και εσείς, κινήσεις αποκλιμάκωσης, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ευχαριστώ. Όσον αφορά το πρώτο. Ο κύριος Δένδιας χαιρετήθηκε με τον κύριο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Ήταν στην ίδια αίθουσα. Όπως είχα πει και τις προηγούμενες φορές, άμα βρεθούν στους διαδρόμους, γνωρίζονται εδώ και 15 – 20 χρόνια, δεν θα κάνουν ότι δεν γνωρίζονται. Ο κύριος Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία και μάλιστα θα είναι και η πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.
Ήταν μία φιλική, πάρα πολύ σύντομη ανταλλαγή. Δεν θα το ονόμαζα αυτό συνάντηση. Συνάντηση θα γίνει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σας το επαναλαμβάνω, σε δύο εβδομάδες από τώρα περίπου.
Όσον αφορά το ζήτημα των υπερπτήσεων που έγιναν χθες. Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχω αυτή τη στιγμή κάποια ενημέρωση σχετικά με το πότε θα γίνει έκτακτο διάβημα όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Οπότε δεν θέλω να προκαταλάβω. Αλλά βεβαίως, η πάγια πρακτική η οποία ακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι - από ό,τι γνωρίζω τουλάχιστον και από την προϋπηρεσία μου - ότι στις περιπτώσεις υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικού εδάφους, είτε νησίδων, νησιών, είτε της ενδοχώρας, διενεργείται πάντα από την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έκτακτο διάβημα. Τώρα εάν έγινε ή εάν θα γίνει αυτό, δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Σας μεταφέρω τι γίνεται παγίως. Αυτό δεν είναι κάτι δηλαδή καινούργιο.
Λοιπόν, ο κύριος Ψαρόπουλος παρακαλώ.
Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Είδαμε και τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μπορούμε να τραβήξουμε μία γραμμή από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. Υπάρχει μία ατονία στις προηγούμενες θέσεις της Ελλάδας, δηλαδή υπέρ των κυρώσεων και υπέρ της απαγόρευσης εξαγωγών εξοπλισμών προς την Τουρκία. Βοηθήστε μας λίγο να καταλάβουμε, ποιό είναι το νέο επιχείρημα στον ελληνικό διάλογο με τους ευρωπαϊκούς εταίρους της Ελλάδας; Δηλαδή πώς διαμορφώνεται αυτή η συζήτηση; Έχει απλά μπει σε πάγο το θέμα της Τουρκίας μέχρι τον Ιούνιο; Δηλαδή πάμε από τρίμηνο σε τρίμηνο ή υπάρχει μία συζήτηση η οποία απλά δεν δημοσιοποιείται; Μπορείτε να μας διαφωτίσετε λίγο;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να σας διαφωτίσω, ευχαρίστως. Δεν υπάρχει κάτι το κρυφό. Και πιστεύω ότι τα συμπεράσματα, η δήλωση, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήθελα, μια και μου δίνετε την ευκαιρία, να επισημάνω ορισμένα στοιχεία.
Κατ’ αρχήν η Δήλωση χαιρετίζει την κοινή έκθεση του κύριου Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου γίνεται δύο φορές ρητή αναφορά σε παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης.
Από εκεί και πέρα, όπως είπα και πριν, υπάρχει μία διττή προσέγγιση, η οποία είναι αφενός η λεγόμενη θετική ατζέντα, κάτι το οποίο συγκράτησα και στην αρχή. Αναφέρεται στην παράγραφο 11 της κοινής δήλωσης που βγήκε η θετική ατζέντα, αλλά βάζουμε και τρεις όρους, τρία caveats. Το ένα είναι εφόσον η τρέχουσα αποκλιμάκωση διατηρηθεί και η Τουρκία διατηρήσει εποικοδομητική στάση. Δεύτερον, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων που αναφέρονται σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Άρα επανερχόμαστε και στα προηγούμενα συμπεράσματα ρητά, τόσο του Οκτωβρίου, όσο και του Δεκεμβρίου 2020 και βεβαίως και προηγούμενων, άλλων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και - επίσης πάρα πολύ σημαντικό - αναστρέψιμο.
Λοιπόν, και καταλήγει η Δήλωση - γιατί έγινε τηλεδιάσκεψη, δεν έγινε δια ζώσης και δεν βγήκαν συμπεράσματα - ότι θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Αναφέρει η Δήλωση στο τέλος στην παράγραφο 19: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη Σύνοδο τον Ιούνιο».
Εμείς είχαμε πει και αυτό ήταν θέση μας και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι το θέμα της Τουρκίας δεν σταματάει το Μάρτιο. Θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται στο διηνεκές. Και αυτό εδώ πέρα εκφράζεται ξεκάθαρα και μάλιστα σε δύο σημεία.
Επίσης να τονίσω την παράγραφο 12, η οποία είναι ξεκάθαρη και λέει ότι «καλούμε την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου». Υπογραμμίζω εδώ τη ρητή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι πάγια θέση της χώρας μας. Λέει επίσης: «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της». Είναι ξεκάθαρο θα έλεγα τί εννοεί αυτό. Τα υπόλοιπα σημεία είναι πιο ειδικά, Κυπριακό, μεταναστευτικό.
Επίσης, να επισημάνω ότι αναφέρεται όχι μόνο στα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην τουρκική δραστηριότητα γενικότερα, σε Λιβύη, Συρία και Νότιο Καύκασο και λέει ότι «είναι κοινό συμφέρον και των δύο, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιφέρειά τους και αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων, όπως τη Λιβύη, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Και – τονίζουν – «θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση όσον αφορά αυτό το θέμα».
Λοιπόν, το θέμα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτό, παραμένει στο τραπέζι. Όπως παραμένει και η θετική προσέγγιση. Εγώ πιστεύω ότι είναι θετική η αποτίμηση. Συμπεριλαμβάνει ένα τεράστιο μέρος των θέσεων μας. Και όπως είπα, η Τουρκία παραμένει στο τραπέζι, δεν πάμε πίσω.
Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, προφανώς, μια διάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διευρύνει το διάλογο για την Τουρκία και με τη νέα διοίκηση στην Αμερική, φαντάζομαι αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, δεν θα το έλεγα. Η Τουρκία και στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ήταν ένα ζήτημα το οποίο συζητήθηκε τόσο στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κύριος Μπλίνκεν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου. Από ό,τι γνωρίζω αναφέρθηκε ρητά στην Τουρκία και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο κύριος Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την 25η Μαρτίου το απόγευμα.
Είναι ένα από τα θέματα τα οποία μας απασχολούν η Τουρκία, τα οποία συζητιούνται και με τη νέα αμερικανική Administration και αυτό το είχαμε πει ήδη από καιρό, αλλά από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της πλαίσιο. Και με το ‘μας’ δεν εννοώ μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο, εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο συζητάμε και με τους Αμερικανούς συνομιλητές μας.
Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ, να είστε καλά. Ο κύριος Μούτσος
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Καλημέρα και καλό σας μήνα, και καλό μήνα σε όλους.
Δύο ερωτήματα θέλω να θέσω. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την Κίνα, είδαμε πρόσφατα τον Υπουργό Άμυνας της Κίνας να έρχεται εδώ και να κάνει μία, να το πούμε έτσι, εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση με την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού, για το τί ακριβώς σημαίνει η επίσκεψη ενός Υπουργού και γιατί αναδεικνύεται τόσο πολύ ο ρόλος της Κίνας εδώ στην Ελλάδα.
Και το δεύτερο είναι ένα θέμα λίγο εθιμοτυπικό μεν, αλλά σημαντικό δε. Ο Γερμανός πρέσβης προχθές, σε ό,τι αφορά την επέτειο των 200 ετών, δήλωσε ότι δεν προλάβαμε ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην επέτειο και να στείλουμε μήνυμα ή να υπάρξει και συμμετοχή της Γερμανίας στην Ελλάδα. Ένα σχόλιο επ’ αυτού θα ήθελα, ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εγώ, να είστε καλά.
Όσον αφορά τον Υπουργό Άμυνας της Κίνας, ο οποίος ήρθε τις προηγούμενες μέρες εδώ και έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου, θα ήθελα να πω ότι δεν εναπόκειται σε εμένα να το σχολιάσω, το πρόγραμμά του το διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω σε αυτό. Αν ήταν Υπουργός Εξωτερικών θα ήταν διαφορετικό βεβαίως.
Η μόνη παρατήρηση που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι δεν συνηθίζεται πάντα, αλλά και δεν είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον από όσο θυμάμαι εγώ, που Υπουργός γίνεται δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελείως ασυνήθιστο. Αλλά και πάλι θα μου επιτρέψετε για περισσότερα να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όσον αφορά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια, λάβαμε διάφορα συγχαρητήρια μηνύματα από πάρα πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία, από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, τον κύριο Steinmeier. Και επίσης να συγκρατήσω ότι έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα και ο κύριος Laschet, δύο μέρες αφότου συναντήθηκε με τον κύριο Δένδια, ο οποίος εκφράστηκε με θετικά λόγια για την Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, εγώ δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω για την ανακοίνωση, το tweet του Γερμανού πρέσβη. Εγώ συγκρατώ τα μηνύματα από την Γερμανία.
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ, να είστε καλά. Λοιπόν, ο κύριος Μάνωλης παρακαλώ.
Δ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Καλημέρα, σας ευχαριστώ, καλό μήνα και από την πλευρά μου. Να μου επιτρέψετε να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
Η μία αφορά την επικείμενη επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα και τις επαφές τους εκεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Τι περιμένει η Αθήνα από τις επαφές αυτές;
Και η δεύτερη ερώτηση είναι ποια είναι η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων ναυτικών που είναι εγκλωβισμένοι στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο «Angelic Power» που είναι αγκυροβολημένο στην Κίνα. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο για τον απεγκλωβισμό και τον επαναπατρισμό τους και που βρίσκονται οι προσπάθειες;
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ερωτήσεις σας.
Λοιπόν, όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα σας παραπέμψω βεβαίως στις ανακοινώσεις που βγάζουν εκείνοι. Τρία σημεία όμως επ’ αυτού, αν μου επιτρέπετε.
Το πρώτο είναι ότι και οι δύο θα μεταβούν στην Τουρκία στο πλαίσιο ευρύτερων περιοδειών που κάνουν στην περιοχή. Αν δεν απατώμαι, ο κύριος Μισέλ θα είναι στην Τύνιδα, στην Ιορδανία και δεν θυμάμαι σε ποια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής θα βρίσκεται η κυρία Φον Ντερ Λάιεν. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι πάνε επί τούτου στην Τουρκία. Ένα αυτό.
Κατά δεύτερον θα συγκρατήσω εδώ την παράγραφο 11 σημείο β της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία λέει ότι είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Αυτό λέει η δήλωση, αυτό αναμένουμε ότι θα θέσουν οι δυο Πρόεδροι, Συμβουλίου και Επιτροπής, στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς επίσης τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας όπως αυτές αποτυπώνονται στην πιο πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι έχουν αρκετά εφόδια όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Αυτά όσον αφορά την επίσκεψη των δύο Προέδρων στην Άγκυρα, στις 6 Απριλίου, αν θυμάμαι καλά.
Τώρα, όσον αφορά το πλοίο Angelic Power, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Γκουανγκτσού, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση αυτή. Καταρχήν να τονίσω ένα βασικό σημείο, ότι είμαστε σε πλήρη συντονισμό και σε εξαιρετική συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για αυτό το θέμα. Έχει κινητοποιηθεί βεβαίως τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα των ναυτικών που βρίσκονται στο πλοίο αυτό και να αναφέρω ότι ο Γενικός Πρόξενός μας στο Γκουανγκτσού είναι σε συνεχή επαφή με τις τοπικές κινεζικές αρχές, αλλά και ο προξενικός λιμενάρχης της Σαγκάη, ο οποίος έχει μεταβεί επί τούτου στο Γκουανγκτσού και βεβαίως, η Πρεσβεία μας στο Πεκίνο, η οποία και αυτή είναι σε άμεση επαφή με τις κινεζικές αρχές.
Μάλιστα, από ό,τι μου έχουν πει, ένας υπάλληλος της Πρεσβείας μας εκεί ασχολείται με αυτό το ζήτημα σχεδόν αποκλειστικά. Έχει γίνει σειρά από αιτήματα και παραστάσεις προς τις κινεζικές αρχές, τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο πρωτεύουσας. Επίσης, το θέμα αυτό μεταξύ άλλων το ήγειρε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών σε ευρύτερη συζήτηση που είχε με την Κινέζα Πρέσβη τις προηγούμενες ημέρες.
Αυτό το οποίο τονίζουμε είναι αφενός η ανθρωπιστική διάσταση, η υγεία των ναυτικών σε πρώτη φάση και το δεύτερο βέβαια είναι η περιβαλλοντική. Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται εκτός του λιμανιού. Αυτό το οποίο ζητάμε σε πρώτη φάση είναι βεβαίως ο ελλιμενισμός του πλοίου στο λιμάνι, να αφεθεί το πλήρωμα να βγει, να το εξετάσουν, να του παρέχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, γιατί όπως δυστυχώς γνωρίζουμε έχουν άμεση ανάγκη ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον, αν όχι όλοι και μετά βέβαια τον επαναπατρισμό τους, το συντομότερο δυνατόν.
Καταβάλλουμε λοιπόν κάθε προσπάθεια τα δυο Υπουργεία για αυτό, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις κινεζικές αρχές και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος σε αυτή την πολύ δυσάρεστη περιπέτεια για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά και γενικότερα γιατί υπάρχουν και αλλοδαποί ναυτικοί αν δεν απατώμαι. Και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα αισίως.
Ο κύριος Μπαλοδήμας παρακαλώ.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ναι, καλημέρα, καλό μήνα και από εμένα. Αναφερθήκατε στην εισαγωγή σας στην παρέμβαση του Υπουργού στο ΝΑΤΟ για τις αξίες της Συμμαχίας που πρέπει να είναι σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό μάλλον φωτογραφίζει την Τουρκία.
Αν μπορείτε να μας πείτε αν υπήρξε κάποια αντίδραση – απάντηση από άλλες χώρες στη Σύνοδο, γιατί μάλλον το βλέπετε και εσείς ως διπλωμάτης. Εμείς ως κλάδος όποτε βάζουμε το θέμα σε Νατοϊκούς αξιωματούχους ως δημοσιογράφοι, για τα Ελληνο-Τουρκικά και τις όποιες προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας, απλά μας παραπέμπει στο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, που όπως δείχνουν και οι υπερπτήσεις οι χθεσινές δεν έχει λύσει μια σειρά ζητήματα. Αυτό είναι το πρώτο θέμα που θέλω να ρωτήσω.
Και το δεύτερο, επειδή αναφερθήκατε και στη συνάντηση με τον Πάιατ και τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αν μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα, πόσο κοντά είμαστε στην υπογραφή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ και αν όντως πηγαίνει για τον Οκτώβρη. Σας ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Κατ’ αρχήν, ο Υπουργός μίλησε γενικότερα για αξίες του ΝΑΤΟ. Και πάλι επανέρχομαι και λέω ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Λέμε κάτι το οποίο είναι βασικό, θεμελιώδες. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι, προκειμένου να ενισχυθεί και να μην μειωθεί η συνοχή και η αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ, όλα τα κράτη – μέλη, οι Σύμμαχοι, θα πρέπει να διέπονται οι σχέσεις τους από ορισμένες βασικές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο κατ’ αρχήν. Αυτό είναι μια γενικότερη παρατήρηση την οποία κάνουμε. Από εκεί και πέρα, ο νοών νοείτω. Δηλαδή εννοώ ότι δεν αναφερόμαστε εμείς σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σέβονται όλες ο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά την MDCA, την αναθεώρηση της συνθήκης αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν. Η πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και να υπογραφεί η ανανεωμένη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν αν γίνεται, εφόσον είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη ασφαλή. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Βλέπω όμως ότι ο κύριος Ζαχαριάδης δεν έχει πάρει το λόγο. Πριν σας ξαναδώσω το λόγο κύριε Σιδέρη, θα μου επιτρέψετε να περάσω στον κύριο Ζαχαριάδη, ο οποίος λέει ότι έχει πρόβλημα στο μικρόφωνο.
Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: «Η ισπανική Κυβέρνηση απαγόρευσε στον τηλεοπτικό σταθμό που μετέδιδε τον αγώνα με το Κόσσοβο να κάνει αναφορά στην εθνική Κοσσόβου κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Με δεδομένο ότι ούτε η Ελλάδα αναγνωρίζει το Κόσσοβο υπάρχει αντίστοιχη σκέψη όταν θα γίνει ο αγώνας της εθνικής ποδοσφαίρου;»
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω κάτι να σχολιάσω για αυτό. Αυτό είναι καθαρά υποθετική ερώτηση και δεν ξέρω σε ποιον αγώνα αναφέρεστε.
Ο κύριος Σιδέρης, παρακαλώ.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα, είναι τρεις ερωτησούλες βασικά. Το ένα αφορά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ, η οποία είπατε ότι ήταν συνάντηση, ενώ με τον Τσαβούσογλου ήταν χαιρετισμός. Βέβαια ο Αμερικανός Υπουργός συναντήθηκε κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 12 από τα 30 μέλη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, Υπουργούς Εξωτερικών. Και μας είπατε μετά ότι συναντήθηκε ο Έλληνας Υπουργός με τον Αμερικανό Πρέσβη για να συζητήσουν για τα θέματα που αφορούν την επέκταση της συμφωνίας, της στρατηγικής συμφωνίας για το θέμα των βάσεων κλπ. Έχουμε μεταθέσει τις επαφές με την αμερικανική πλευρά σε επίπεδο Πρέσβη από ό,τι σε επίπεδο Υπουργού; Δεν θα μπορούσε να συζητήσει ο Υπουργός ο Μπλίνκεν με τον Έλληνα Υπουργό; Ένα κομμάτι είναι αυτό.
Το δεύτερο αφορά τη συνάντηση με την κυρία Γιόχανσον, κατά την οποία η κυρία Γιόχανσον έθεσε το θέμα και της αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, κάτι το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δηλώσεις της, ζητώντας την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένων μέσα και των υπολοίπων θεμάτων, της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, την Τελωνειακή Ένωση κλπ. Εμείς ποιά θέση έχουμε, η Ελλάδα ποιά θέση έχει όσον αφορά για την αναθεώρηση της συμφωνίας της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας;
Και το τελευταίο αφορά στην 17η, 18η νομίζω παράγραφο, 17ο ή 18ο σημείο από την κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, θα πρέπει να ολοκληρώσω γρήγορα, έχει προκύψει κάτι. Αλλά λέγατε, λοιπόν, για την παράγραφο 18. Σας διέκοψα, με συγχωρείτε.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: 17 ή 18, εάν θυμάμαι καλά, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τον Μπορέλ να διοργανώσει, να προετοιμάσει τη διάσκεψη για τη Μεσόγειο, στην οποία επιμένει η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό και εμείς λέμε όχι. Αυτές .. [δεν ακούγεται καθαρά] [πως τις σχολιάζετε].. από την θέση της Ελλάδας. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Λοιπόν, όσον αφορά τις επαφές, ναι μίλησε με τον Αμερικανικό Υπουργό Εξωτερικών στο τηλέφωνο, όπως είδατε και στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μία σύντομη συνάντηση με τον κύριο Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες και βεβαίως οι επαφές συνεχίζονται.
Οι επαφές με τον Αμερικανό Πρέσβη εδώ είναι κάτι το οποίο γίνεται, τακτικές επαφές, όπως και με άλλους πρέσβεις. Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω σε αυτό. Είναι στο πλαίσιο των τακτικών διπλωματικών επαφών που έχουμε με όλες τις χώρες.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της δήλωσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό καμιά φορά να κοιτάμε ακριβώς τί αναφέρει η δήλωση, συγκεκριμένα στην παράγραφο 13: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη συνέχιση χρηματοδότησης υπέρ των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και στην Ιορδανία, τον Λίβανο και τα άλλα σημεία της περιοχής».
ΣΠ.ΣΙΔΕΡΗΣ: σας ρώτησα, σας είπα 17 ή 18.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δυο λεπτά, θα φτάσουμε εκεί. Αυτά είναι στην παράγραφο 13. Η παράγραφος 14 μιλάει για την Κοινή Δήλωση και λέει ξεκάθαρα: «Όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτει όλες τις μεταναστευτικές οδούς, την ανατολική, τη μεσαία και τη δυτική, η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να ενισχυθεί ιδίως σε τομείς – και εδώ είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο ζητάμε από την Τουρκία – που αφορούν την προστασία των συνόρων, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και την επιστροφή στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που δεν γίνονται δεκτοί σύμφωνα με τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, Μαρτίου 2016, εφαρμοζόμενη χωρίς διακρίσεις». Αυτή είναι η θέση μας. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κάτι το νεότερο.
Όσον αφορά την παράγραφο 18 λέει: «Καλούμε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και το τονίζω, να συνεχίσει τις εργασίες του. Αυτό υπήρχε ήδη. Είχε τεθεί να ξεκινήσει τις εργασίες στα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2018. Το Δεκέμβριο του 2018 του είχε ζητήσει να συνεχίσει και αυτό ζητάμε και τώρα. Και να επισημάνω ότι αυτή η διάσκεψη, εφόσον πραγματοποιηθεί, δεν θα αφορά μόνο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διάφορες άλλες, τρίτες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και ο κύριος Μπορέλ θα πρέπει να έρθει σε επαφή και να συμφωνήσουν και άλλες χώρες. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα να συμφωνήσουν όλοι, εφόσον και εάν θα γίνει κάποτε αυτή η διάσκεψη. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητάμε από τον κύριο Μπορέλ είναι να προχωρήσει τις εργασίες ενόψει αυτής της διάσκεψης.
Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω. Να σας ζητήσω και πάλι συγνώμη που αναγκάστηκα να σταματήσω, αλλά δυστυχώς οι υπηρεσιακές ανάγκες. Θα τα ξαναπούμε λογικά μετά από δύο εβδομάδες. Λοιπόν, καλό μήνα και πάλι, κάθε καλό και θα τα πούμε.
1 Απριλίου, 2021