Ενημέρωση Διπλωματικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου (01.06.2022)

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Καλημέρα σας. Καλό μήνα.  Θα κάνω λίγες εισαγωγικές παρατηρήσεις και μετά, φαντάζομαι, ότι θα έχετε και εσείς τις ερωτήσεις σας.

Κατ’ αρχάς, Δυτικά Βαλκάνια. Όπως είδατε, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει μία περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα Τίρανα και στα Σκόπια. Χθες ήταν στο Σεράγεβο και ακολουθούν Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα και Πρίστινα.

Το Βελιγράδι ήταν να γίνει αύριο. Αναβλήθηκε για λόγους προγράμματος. Θα γίνει εντός των επομένων ημερών. Θα δείτε την ανακοίνωση.

Ποντγκόριτσα λοιπόν είναι 7 και Πρίστινα 8 Ιουνίου. Και βεβαίως, στις 10 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της οποίας θα προηγηθεί η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για την Σταθεροποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Να σας επισημάνω τρία σημεία όσον αφορά τα μηνύματα τα οποία μεταφέρει ο Υπουργός στην περιοδεία του στα Βαλκάνια.

Το πρώτο από τα βασικά μηνύματα είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της περιοχής γενικότερα. Και αυτό το τονίζει, δηλαδή ότι ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων και ανεξαρτήτως του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Όπως έχουμε πει, δύο χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται,  ενώ έχει ληφθεί απόφαση, ήδη εδώ και 1,5 χρόνο, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με άλλες δύο, με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Και το μήνυμα, το οποίο μετέφερε ο Υπουργός, είναι ότι θα πρέπει, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή. Η Ελλάδα, βεβαίως, θα συνεχίσει να δίνει και τεχνική βοήθεια προς τις χώρες αυτές.

Όπως γνωρίζετε, επίσης, το θέμα αυτό το εγείρει ο κ. Υπουργός και σε τακτά διαστήματα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Έχει κάνει και στο περιθώριο και διάφορες συναντήσεις, είτε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας στη Διαδικασία για τη Σταθερότητα στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, είτε ατομικώς. Είχε προσκαλέσει τον κ. Osmani, τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, για πρωινό εργασίας τον περασμένο Μάρτιο, αν δεν απατώμαι.

Aπό την άλλη και αυτό είναι επίσης σημαντικό, μεταφέρει το μήνυμα και προς τις χώρες της περιοχής ότι "δεν πρέπει να χαθεί το momentum, ότι θα πρέπει να συνεχίσουν και αυτές οι χώρες να κρατάνε, ως βασική προοπτική την ευρωπαϊκή τους πορεία. Θεωρούμε ότι αυτό είναι προς όφελος, αφενός των ιδίων της περιοχής, γιατί έτσι αποφεύγουμε και την παρείσφρηση άλλων αποσταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή. Αφετέρου, είναι και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευρύνει την περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Ευρώπης.

Και αν μου επιτρέπετε εδώ μια μικρή παρένθεση, γιατί δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει πολλά, χθες όταν ο Υπουργός βρέθηκε στο Σεράγεβο, τον ξενάγησε στο τέλος της επίσκεψής του η Δήμαρχος της πόλης του Σεράγεβο και του έδειξε το σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος το 1914, γεγονός το οποίο, ως γνωστόν, ήταν και η αφορμή με την οποία ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Λοιπόν, αυτά όσον αφορά το συμβολισμό.

Το δεύτερο βασικό μήνυμα που μεταφέρει ο Υπουργός και το οποίο ήταν και ένα από τα βασικά μηνύματα τα οποία μετέφερε, και ειδικά χθες στο Σεράγεβο, είναι ότι είμαστε εναντίον σαφέστατα - το έχει πει ήδη και στο παρελθόν - οποιασδήποτε αλλαγής συνόρων στην περιοχή και γενικότερα. Οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή συνόρων, του status quo που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο στην περιοχή εδώ πέρα, όσο και ευρύτερα.

Το τρίτο μήνυμα το οποίο μεταφέρει ο Υπουργός είναι ότι η χώρα μας επιθυμεί, ειδικά τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε μία ύφεση - γιατί περάσαμε, όπως δυστυχώς όλες οι χώρες, μία περίοδο οικονομικής ύφεσης και μείωσης των συναλλαγών - να επανέλθουμε, να δώσουμε μια ώθηση όσον αφορά τις οικονομικές - εμπορικές σχέσεις με τις χώρες αυτές. Ανάπτυξη του τουρισμού και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τη σήμερον ημέρα, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ουσιαστικά μετατρέπεται σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο, τόσο με τους αγωγούς, τον ΤΑΡ και τους διασυνδετήριους αγωγούς, όσο και με τους σταθμούς αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αρχικώς στη Ρεβυθούσα και με τον καινούργιο, ο οποίος θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του.

Λοιπόν, αυτά εν ολίγοις είναι τα βασικά μηνύματα τα οποία μετέφερε, μεταφέρει και θα μεταφέρει ο Υπουργός στην περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τώρα, το δεύτερο ζήτημα το οποίο μας αφορά όλους: Τουρκία.  Δεν θα σας πω λεπτομέρειες για την επιστολή την οποία αποστείλαμε στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, τα γνωρίζετε ήδη.

Όπου ουσιαστικά, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα, αποδομούμε, ένα προς ένα, τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς. Βλέπουμε τις περασμένες ημέρες μια όξυνση της ρητορικής, προφανώς σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής.

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός επανειλημμένα, και ο Πρωθυπουργός βεβαίως, η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και πάνω σε αυτές τις αξίες και σε αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Δεν παρασυρόμαστε από αυτήν την έξαρση της ρητορικής, ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών. Αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση μας.

Τρίτο σημείο που ήθελα να σας πω, μου φαίνεται το είχα αναφέρει την προηγούμενη φορά, την περασμένη Δευτέρα ήταν να έρθει εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας. Αναβλήθηκε η επίσκεψη αυτή, καθαρά για λόγους προγράμματος. Θα γίνει, πλην απροόπτου, στα τέλη του Ιουνίου. Θα σας πω όταν έχουμε την ακριβή ημερομηνία. Ήδη έχουμε μια ενδεικτική ημερομηνία.

Και σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι διαχρονικά οι σχέσεις μας με την Αρμενία είναι εξαιρετικές, μας συνδέουν πάρα πολλά πράγματα. Και θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών,  του κυρίου Δένδια, στο Ερεβάν τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω, τότε, της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου βεβαίως εκφράσαμε και τη συμπαράστασή μας προς την Αρμενία.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της κατάληψης δυο ελληνόκτητων και με ελληνική σημαία πλοίων από τις ιρανικές αρχές την περασμένη Παρασκευή, όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε προβεί σε όλες τις ενέργειες στο διπλωματικό επίπεδο.

Είδατε και την Ανακοίνωση που βγάλαμε. Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό Πρέσβη. Όπου, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε και την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων. Από εκεί και πέρα, έγιναν διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και, παράλληλα, μαζί - σε στενή συνεργασία και συντονισμό, γιατί πάντα βρισκόμαστε, ειδικά για αυτό το θέμα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό -  με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, στον ΙΜΟ.

Επίσης, όπως θα είδατε, υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ζήτημα αυτό.

Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών. Λοιπόν, αύριο θα μεταβεί στην Ιορδανία, στη Νεκρά Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο  Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιορδανίας, στο οποίο συμπροεδρεύουν, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ιορδανική πλευρά.

Η παρουσία του Υπουργού υποδηλώνει την σημασία που αποδίδουμε αφενός στις σχέσεις μας με την χώρα αυτή. Εξάλλου, τον Ιορδανό ομόλογό του, κύριο Safadi, τον έχει συναντήσει πάρα πολλές φορές.

Αλλά και, παράλληλα, και στην ευρωπαϊκή διάσταση. Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας χώρας της περιοχής, στην περιοχή αυτή και όχι στις Βρυξέλλες. Τουλάχιστον για αρκετά χρόνια.

Στην συνέχεια, θα υπάρξει ακρόαση από  τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah με τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Την Παρασκευή o Υπουργός θα έχει κάποιες συναντήσεις με Πρέσβεις. Δεν θέλω να επεκταθώ, δεν υπάρχει λόγος. Αυτό που θέλω να συγκρατήσω είναι τη συμμετοχή σε συνέδριο, την Παρασκευή, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο θα μιλήσει ο Υπουργός, με θέμα «Συγκλίσεις - αποκλίσεις στη Διεθνή Κοινότητα στην τρέχουσα περίοδο», στη θεματική «Ουκρανία: Εξελίξεις και συνέπειες από σκοπιά Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς πολιτικής». Για το εν λόγω θέμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Υπουργού, στην Αθήνα.

Αυτό θα είναι την Παρασκευή το απόγευμα. Τη Δευτέρα έχει πάλι κάποιες επαφές εδώ.

Την Τρίτη πηγαίνει, όπως σας ανέφερα στην Ποντγκόριτσα. Θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Krivokapić. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κύριο Abazović, με την Πρόεδρο της Βουλής, κυρία Đurović,  και, στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο, κυρία Osmani - Sadriu. Στη συνέχεια, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση και Ανάπτυξη, κύριο Bislimi.

O Υπουργός θα έχει επαφές με διεθνούς παράγοντες, με την UNMIK, με την EULEX, το Γραφείο του ΟΑΣΕ. Μετά θα έχει επαφές με τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού και, στο τέλος, θα έχει δείπνο με τον Πρωθυπουργό, κύριο Kurti. H κα Gërvalla-Schwarz θα λείπει στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Παλάου, κυρία Sengebau-Senior, και, μετά, την ίδια ημέρα, με την Γερμανίδα ομόλογό του, κυρία Annalena Baerbock, η οποία θα βρίσκεται στην Αθήνα. Θα έχουμε αργότερα το κανονικό πρόγραμμα.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει γύρω στις 12:00 η ώρα, άρα υπολογίστε ότι θα γίνουν δηλώσεις στον τύπο γύρω στις 13:30.

Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη γιατί λήγει η Προεδρία μας της Διαδικασίας Σταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει κατ’ αρχάς, το πρωί Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών. Μετά ο Υπουργός θα παραθέσει γεύμα στους Υπουργούς Εξωτερικών και στη συνέχεια, αλλά αυτό πλέον εκφεύγει της δικής μου αρμοδιότητας, ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής υπό τον Πρωθυπουργό. Μετά είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Και μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα σας κάνω και νέα ενημέρωση.  Οπότε να αφήσουμε κάτι και για τότε.

Όσον αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Βαρβιτσιώτη. Εδώ έχω πράγματα που είναι για αργότερα: Στις 21 Ιουνίου, συμμετοχή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Στις 22 Ιουνίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 23 - 24 Ιουνίου θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Φραγκογιάννης, στις 2 Ιουνίου, δηλαδή αύριο, θα πάει στην Αστυπάλαια για την παρουσίαση των εξελίξεων στο έργο «Αστυπάλαια, το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου», παρουσία του Πρωθυπουργού.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 7 - 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του στα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, καθώς και συναντήσεις με επιχειρήσεις και φορείς για να εξετάσουν τις προοπτικές συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κατσανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Εσθονία, όπου συνοδεύει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Σήμερα θα μεταβούν από την Εσθονία στη Λετονία. Στις 4 - 5 Ιουνίου, ο κ. Κατσανιώτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρευρεθεί και να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την «Παλιγγενεσία του ΄21», οι οποίες, ως γνωστόν, είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Και  την επόμενη εβδομάδα, στις 8 - 10 Ιουνίου, αναμένεται να συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή της στη Λιθουανία.

Και με αυτά, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Κυρία Μπαλή.

Κ. ΜΠΑΛΗ:  Αν δεν έχετε αντίρρηση, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, να αρχίσω με Ιράν. Το λέω γιατί έχουν γίνει διάφορα.
Μας είπατε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε όλα τα δέοντα και ότι μίλησε ο κ. Δένδιας με τους ομολόγους του, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας. Η κρίση, αν δεν κάνω λάθος, την οποία έχουμε είναι με το Ιράν. Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν δεν υπάρχει καμία επαφή;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν είχαν μιλήσει πριν από κάποιες μέρες.

Κ. ΜΠΑΛΗ:  Whatever, πριν ή μετά την κρίση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Πριν την κρίση.

Κ. ΜΠΑΛΗ:  Ωραία, μετά την κρίση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μετά την κρίση έχουμε προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Τεχεράνη. Και όπως γνωρίζετε, είχε κληθεί ο Ιρανός Πρέσβης εδώ πέρα, την Παρασκευή το απόγευμα. Και αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το διπλωματικό κομμάτι, κάνουμε όλες τις επαφές, ενημερώνουμε όλους και, παράλληλα, έχουμε ενημερώσει, όπως σας είπα, και τον ΙΜΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και αυτό το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι αυτοί που αναφέρατε, οι Υπουργοί Εξωτερικών, τον πήραν τηλέφωνο αυτοβούλως τον δικό μας Υπουργό και, βεβαίως, θα είχατε δει και τις Ανακοινώσεις που έχουν βγάλει.

Κ. ΜΠΑΛΗ:  Δηλαδή τον πήραν τηλέφωνο.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτό ξέρω. Συγγνώμη, μου διέφυγε πριν αυτό. Αν και είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο Υπουργός είχε στενό συντονισμό και με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Ανέφερα τους άλλους τρεις, εννοείται και με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κασουλίδη και για αυτό το θέμα. Γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει και ένας Κύπριος πολίτης μέλος του πληρώματος.

Η κυρία Ristovska και, μετά, ο κύριος Μίχος.

S. RISTOVSKA:  Πάνω στο ίδιο θέμα θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει αντίδραση, κάποια απάντηση στο διάβημα που στείλατε, για ποιο λόγο έγινε αυτό με τα τάνκερ;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εμείς, σας είπαμε πώς το εξετάσαμε αυτό και τι είπαμε στον Ιρανό Πρέσβη.  Δείτε και την ανακοίνωση. Μου φαίνεται ότι ήταν αρκετά ξεκάθαρη η στάση μας όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Από εκεί και πέρα, σας λέω, οι προτεραιότητές μας, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων.

Π. ΜΙΧΟΣ:  Καλό μήνα, Παναγιώτης Μίχος, από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία, όπως μας είπατε, αποδομεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε μια έξαρση στη ρητορική της γειτονικής χώρας με κορυφαίους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις.
Βλέπουμε κάποιες εκρήξεις μεταναστευτικών ροών κατά τόπους. Γενικότερα, η Άγκυρα συντηρεί ένα κλίμα έντασης. Ανησυχείτε ότι μπορεί, πέραν του ρητορικού σκέλους, να επιχειρήσει κάτι στο πεδίο, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη κρίση έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών;
Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ.  
Όπως πολύ σωστά είπατε, υπάρχει μια ρητορική έξαρση και θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρένθεση σε αυτό το σημείο και να πω ότι εμείς επίσης δεν απαντούμε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο. Δεν μιλάμε για ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων. Μιλάμε για ενέργειες μιας χώρας.
Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω. Δεν έχουμε αντιπαράθεση σε επίπεδο προσωπικό, ούτε θέλουμε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.
Όπως σωστά παρατηρήσατε, ακριβώς υπάρχει μια έξαρση, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο  ενεργειών σε διάφορα πεδία. Όπως σας είπα, εμείς απαντάμε με σύνεση, ψυχραιμία και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και, βεβαίως, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω , να το πω έτσι απλά.
Και, παράλληλα, όπως γνωρίζετε, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας, τόσο τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τους συμμάχους μας για αυτά τα πράγματα.
Όπως είδατε, και ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε αυτό το ζήτημα της έξαρσης της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς τόσο στο πεδίο, όσο και στα λόγια, και στον Αμερικανό ομόλογό του, κύριο Blinken, μεταξύ άλλων, γιατί συζήτησαν και για τα Βαλκάνια.
Παρακαλώ.

M. KOYΡΜΠΕΛΑ:  Θα ήθελα καταρχάς να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, η συνάντηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη είναι σε επίπεδο Υπουργών;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το πρωί θα ξεκινήσουνε, συγγνώμη, έχετε δεύτερη ερώτηση; Με συγχωρείτε. Κάτι άλλο ή αυτό;

M. KOYΡΜΠΕΛΑ: Η δεύτερη ερώτηση έχει σχέση με τα Βαλκάνια, αλλά με την επίσκεψη του Υπουργού.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ωραία, ωραία. Λοιπόν, η συνάντηση θα ξεκινήσει με συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Μετά θα παραθέσει γεύμα εργασίας ο Υπουργός στους ομολόγους του και, στη συνέχεια, το απόγευμα θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων και Κρατών.

M. KOYΡΜΠΕΛΑ: Ξέρετε, να υπενθυμίσω ότι τον Ιούλιο του 2003, πάλι στην Θεσσαλονίκη, επί Προεδρίας της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί ξεκίνησε ο δρόμος, ξέρετε, με το θεματολόγιο. Εδώ, από το Υπουργείο Εξωτερικών, γράφτηκε το κείμενο που βασίζονται όλοι, όλες οι διευρύνσεις. Να τους το θυμίσετε αυτό. Καλό θα είναι.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, την οποία ακριβώς συνεχίζουμε. Ακριβώς. Διαχρονικά. Έχετε απόλυτο δίκιο. Εδώ και είκοσι χρόνια, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και τονίζει σε όλους τους βαθμούς την ευρωπαϊκή και ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Ναι. Τότε χαρακτηρίστηκαν όλες οι χώρες εν δυνάμει υποψήφιες για ένταξη. Αυτό είναι ένα ιστορικό θέμα, το θυμίζω.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όντως.

Μ.ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Γιατί είναι καλό, όλες οι κυβερνήσεις, όμως, ευτυχώς, στη συνέχεια το τονίζουν. Το υπενθυμίζω.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ακριβώς.

Μ.ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω πέρα από την διεύρυνση - που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα πήγε σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων - ο Υπουργός, κύριος Δένδιας, μήπως συζήτησε και συνεργασίες στο πλαίσιο της διασυνδεσιμότητας, τόσο στις μεταφορές όσο και στην ενέργεια;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Βεβαίως.  Έχετε απόλυτο δίκιο. Ακριβώς , εδώ και είκοσι χρόνια, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις τονίζουν πάντα αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική, και συγγνώμη που επανέρχομαι, αλλά αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.
Αυτό το οποίο παρατηρούμε γενικότερα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις χώρες της περιοχής, στην περιοχή, τέλος πάντων, είναι μια κούραση, μια κόπωση. Αυτό που αποκαλούν στα Αγγλικά «fatigue».

Είτε, σας λέω, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που λέμε κόπωση στο θέμα της διεύρυνσης, είτε και στις υποψήφιες χώρες, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν και όλο βλέπουν, αυτήν την προοπτική να μένει ακόμα μακριά.
Αυτό το οποίο θέλουμε να τονίσουμε και στους μεν και στους δε ήταν το μήνυμα ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε ακόμα μια προσπάθεια και θα πρέπει να υπερβούμε αυτή την κόπωση, η οποία είναι μεν κατανοητή, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή αφορμή για να σταματήσουμε, αφενός η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενδιαφέρεται για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αφετέρου οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι και ενίοτε δημιουργεί και πικρία σε ορισμένους. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι μονόδρομος.

Όσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα. Βεβαίως, το συζήτησε, με κάθε χώρα. Αφενός η ενεργειακή διασυνδεσιμότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία. Και αυτό το οποίο συζητάμε είναι βεβαίως διασυνδετήριους αγωγούς οι οποίοι θα μπορούν να συνδέσουν την Ελλάδα με τις χώρες της περιοχής και, κατά προέκταση, βεβαίως, και με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι το ένα και το άλλο, επίσης πάρα πολύ σημαντικό, είναι οι μεταφορές.

Θα υπάρχει πάλι μία διασυνδεσιμότητα ακριβώς σε αυτόν τον τομέα και αυτό, βεβαίως, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι, είναι δύο θέματα τα οποία τα συζήτησε, σας λέω, σε κάθε χώρα. Τίθενται πάντα σε συζήτηση.

Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει προσκληθεί η Τουρκία σε αυτήν την Διάσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη ερώτηση, αν το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας αναβάλλεται επ’ αόριστον όπως είπε ο κύριος Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική εκπομπή.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Για το δεύτερο ζήτημα θα σας παραπέμψω σε αυτά που είπε ο κύριος Τσαβούσογλου. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Όσον αφορά το πρώτο, η Άγκυρα, γιατί όλες οι πρωτεύουσες είναι προσκεκλημένες - είχε και την Προεδρία της Διαδικασίας μέχρι που την πήραμε εμείς το περασμένο καλοκαίρι - και, βεβαίως, άρα, συμμετέχει και θα προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως όλα τα μέλη. Βέβαια, σας προκαταλαμβάνω, αν με ρωτήσετε ποιός θα εκπροσωπήσει την Τουρκία, η απάντηση είναι δεν γνωρίζω. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Λυπάμαι.

Α.ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Και εμένα επειδή λόγω της ερώτησης της συναδέλφου μου και συγγνώμη στο συνάδελφο που ήθελε να θέσει ερώτημα. Νομίζω ότι είχε προγραμματιστεί μία συνάντηση για τις 24 Ιουνίου σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «θετική ατζέντα» μεταξύ του κυρίου Φραγκογιάννη και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών. Αν θα προχωρήσει κανονικά αυτή.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Το έχει προγραμματιστεί είναι λίγο-πολύ σχετικό.

Α.ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Το είχε ανακοινώσει, όμως, ο κύριος Φραγκογιάννης.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι. Θα σας πω τι έχει γίνει. Είχε γίνει μία προφορική συνεννόηση να γίνει αυτή  η συνάντηση και με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η τούρκικη πλευρά, ήρθε και είπε ότι θέλουν να το αναβάλουν και αυτό. Βεβαίως εμείς είπαμε εντάξει και περιμένουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε την επόμενη ημερομηνία.

Αλλά και σε συνδυασμό με αυτό που είπε η κα Τασούλη, αν μου επιτρέπετε…Εμείς έχουμε τονίσει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, ότι είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όχι, βεβαίως, υπό το καθεστώς απειλών. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί σε τελική ανάλυση οι οποίοι αποφασίζουμε ότι δε θέλουμε να μιλάμε. Αλλά, βεβαίως, μιλάμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Και αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε, όπως είπε η κα Τασούλη είναι οι δηλώσεις ανωτάτου Τούρκου Αξιωματούχου. Μόνοι τους το είπαν ότι δε θέλουν να συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και, βεβαίως, το άλλο είναι η αναβολή. Αυτά είναι δείγματα με τα οποία η ίδια η τουρκική πλευρά δείχνει ότι δεν επιθυμεί, τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μας περνάει, τον διάλογο μαζί μας.

Και αν μου επιτρέπετε, συγγνώμη, είναι και λίγο οξύμωρο όταν βλέπω σε διάφορες δηλώσεις ότι «εμείς επιθυμούμε το διάλογο και η Ελλάδα δεν τον θέλει». Τα δείγματα γραφής είναι διαφορετικά, για να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά ή τάξη.

Συγγνώμη, ο κ. Μαγγηριάδης έχει το λόγο.

Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:  Ναι, Απόστολος Μαγγηριάδης από τον ΣΚΑΪ. Επανέρχομαι λίγο στο θέμα του Ιράν. Χθες είδαμε στη δημοσιότητα μία επιστολή από την πλευρά του Ιράν, που στην ουσία απευθύνεται στην Ελλάδα και λέει «αφήστε την Αμερική απέξω κι ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί». Είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών το επεξεργάζεται;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κοιτάξτε, δε θέλω να σχολιάσω τι λέει η ιρανική πλευρά.  
Εγώ σας είπα ότι από άποψη διπλωματική εμείς κατ΄ αρχήν είχαμε κατευθείαν με την ιρανική πλευρά επικοινωνία. Από την πρώτη στιγμή δηλαδή που συνέβη η κατάληψη των δύο πλοίων καλέσαμε τον Ιρανό Πρέσβη εδώ πέρα. Τον κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας. Λοιπόν αυτό μου φαίνεται ότι μιλάει από μόνο του για το ποιά είναι η δική μας προσέγγιση.
Και εμείς, επίσης, είπαμε ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και οι κανόνες για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Κύριε Αργυράκη παρακαλώ.

Θ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ:  Για το Ιράν που είπατε, λέτε για τις διαμαρτυρίες που κάναμε εμείς σε διπλωματικό επίπεδο. Ήθελα να ρωτήσω όμως ποιό ήταν το αίτημα της αμερικάνικης πλευράς, το οποίο προφανώς ήρθε και στο Υπουργείο Εξωτερικών και μεταφέρθηκε στην Ανακρίτρια Εύβοιας. Διότι το καράβι αυτό αποδεικνύεται ότι δεν ήταν στη λίστα των κυρώσεων, είχε αλλάξει σημαία, ήτανε σε εταιρεία ρώσικη η οποία δεν ήταν στη λίστα των κυρώσεων και ήταν με ιρανική σημαία.
Από τη στιγμή λοιπόν που δεν είναι αυτό το καράβι στις κυρώσεις και μαθαίνουμε, τουλάχιστον αυτό κυκλοφορεί, ότι η αμερικανική πλευρά έθεσε ζήτημα τρομοκρατίας ότι αυτό είναι στις λίστες τις αμερικάνικες για τρομοκρατία κλπ. και αυτό προφανώς μεταφέρθηκε στην ανακρίτρια Ευβοίας και από το Υπουργείο Εξωτερικών, ποιό είναι ακριβώς το αίτημα το αμερικάνικο που ετέθη;  Μπορείτε να μας πείτε;  Διότι υποτίθεται ότι η ιρανική πλευρά εκεί διαμαρτύρεται και λέει ότι εφόσον δεν ήταν στη λίστα των κυρώσεων το καράβι, πιάσατε ένα καράβι το οποίο είναι άσχετο και υποκύπτετε, εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τους ιρανικούς ισχυρισμούς, στις αμερικάνικες πιέσεις. Ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο είναι για τις γερμανικές δηλώσεις, μάλλον για τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου. Στις 25/5 έκανε μια δήλωση ίσων αποστάσεων, από όσο φαίνεται, προς την κατεύθυνση Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες καλούσε τον Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο να κάτσουν κάτω και να βρουν τις μεταξύ τους διαφορές σύμφωνα με την διατύπωσή του.
Την ίδια δήλωση επανέλαβε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος μερικές μέρες μετά, στις 30 του μηνός.  Η πρώτη δήλωση, στις 25/5, δεν παρουσιάστηκε πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ. Η δεύτερη, βέβαια, παρουσιάστηκε, ωστόσο ήταν επιβεβαίωση της πρώτης.
Δεδομένου ότι θα έρθει και η κυρία Baerbock στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά κάλεσε τον Πρέσβη τον Γερμανό να του ζητήσει εξηγήσεις, να πει τι εννοεί με αυτή τη δήλωση που φαίνεται  ότι είναι δήλωση ίσων αποστάσεων;
Διότι έχουμε ως δεδομένο επίσης ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, ας πούμε, στην ελληνική πολιτική ηγεσία, στο Μέγαρο Μαξίμου και γενικά στην Κυβέρνηση,  για αντίστοιχες δηλώσεις ίσων αποστάσεων που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Εμείς απευθυνθήκαμε στους Γερμανούς να μας πουν τι εννοούν με αυτό;
Και ένα τρίτο. Επιβεβαιώνετε  ότι, πάω λίγο πιο πίσω, η παραβίαση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη στα 2,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι ουσιαστικά, που είναι διακομετακομιστικός σταθμός των αμερικανικών δυνάμεων, έγινε στις 18/5;  Διότι η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών βγήκε στις 20/5,  δηλαδή δυο μέρες μετά.
Εφόσον βγήκε στις 20/5 η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, πότε έγινε το διάβημα το ελληνικό προς τον Τούρκο Πρέσβη;  Και αν αυτό το διάβημα έγινε  με κλήση του απευθείας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών ή έγινε τηλεφωνικά.
Επίσης, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, αναφέρει ότι εμείς κάναμε υπέρπτηση πάνω από την  Ίμβρο. Από την Ίμβρο. Με ελληνικά μαχητικά F16. Παρουσίασαν στοιχεία για να τεκμηριώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς τους; Ή είναι λόγια του αέρα;
Διότι συνήθως, από όσο ξέρουμε, όταν γίνεται μια διαμαρτυρία από τη μια πλευρά, η άλλη πλευρά απαντάει και πρέπει να δώσει και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Δόθηκαν τέτοιες απαντήσεις;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Αργυράκη
Όχι, εντάξει, εγώ είμαι στην διάθεση σας. Λοιπόν, θέσατε τρία διαφορετικά ζητήματα.

Για το πρώτο που αναφέρατε, κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι αναφέρεστε σε διαφορετικό συμβάν από αυτό που έλεγα εγώ πριν, στην εισαγωγική μου παρέμβαση.
Εγώ μιλούσα για τα δυο πλοία, τα ελληνικά τα οποία κατελήφθησαν από ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο. Εσείς αναφέρεστε σε ένα άλλο συμβάν το οποίο είχε δει προηγουμένως το φως της δημοσιότητας, το οποίο αφορά σε ένα πλοίο στην Εύβοια.
Λοιπόν, για αυτό το ζήτημα θα σας πω ότι, όπως το είπατε κι εσείς, υπήρξε ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Οπότε αυτή τη στιγμή, με συγχωρείτε, δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας.

Όσον αφορά τη Γερμανία. Με τη Γερμανία, με τους Γερμανούς αξιωματούχους, έχουμε πάρα πολύ στενές επαφές. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό Καγκελάριο. Όπως σας είπα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η κυρία Baerbock, θα βρίσκεται εδώ την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.

Παρεμπιπτόντως, ο Υπουργός Εξωτερικών - δεν θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω ιδιαίτερη μνεία, γιατί Πρέσβεις βλέπει σχεδόν κάθε μέρα - θα δει τον Γερμανό Πρέσβη την Παρασκευή.
Λοιπόν, με τη γερμανική πλευρά συζητάμε όλα τα θέματα, ανοιχτά, ειλικρινά. Εκφράζουμε τις απόψεις μας. Τους ενημερώνουμε, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Και σε άλλα ζητήματα συμφωνούμε και συγκλίνουμε, σε άλλα ενδεχομένως.
Τώρα, όσον αφορά τα θέματα που θέσατε για την παραβίαση του Ελληνικού Εναερίου Χώρου πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Όπως πολύ σωστά είπατε, ήταν 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Κατ’ αρχήν, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι αυτό ήταν μια πρωτοφανής πρόκληση. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παραβίαση σε αυτή την περιοχή και τόσο κοντά στις ακτές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες παραβιάσεις είναι αποδεκτές, προς Θεού. Ίσα – ίσα. Αλλά είναι μία ακόμα κλιμάκωση σε μια άλλη περιοχή και αυτό, βεβαίως, είναι δυστυχώς, μία ακόμα ενέργεια η οποία αντιβαίνει, στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος.

Είναι μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς και, στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά έκανε ένα έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας και, μάλιστα, λόγω της σημασίας που θέλαμε να του αποδώσουμε, έγινε κατόπιν εντολής του Υπουργού, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τούρκο Πρέσβη.

Το διάβημα αυτό, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, έγινε την Παρασκευή, 20 Μαΐου. Τότε εκλήθη ο Τούρκος Πρέσβης. Ο λόγος που έγινε τότε το διάβημα είναι γιατί τότε  αποφασίστηκε.  

Και να μου επιτρέψετε, δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω πότε έγινε η παραβίαση. Αυτά μπορείτε να τα ρωτήσετε στο Υπουργείο Άμυνας. Αλλά θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι κάθε φορά που γίνεται μία παραβίαση, δεν σημαίνει ότι εμείς το επόμενο λεπτό έχουμε όλα τα στοιχεία.

Όταν γίνεται διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά, γίνεται το διάβημα βάσει αδιάψευστων στοιχείων. Έχουμε τις συντεταγμένες, έχουμε την πορεία, έχουμε τα πάντα. Αυτά δεν βγαίνουνε σε ένα λεπτό.

Δεν μπορούμε, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει αυτό. Οπότε, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το διάβημα την επόμενη, το επόμενο λεπτό ή την επόμενη ώρα, μετά από μια παραβίαση.

Όσον αφορά τώρα τις φερόμενες, τις καταγγελίες για φερόμενη παραβίαση από την Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, τις απορρίπτουμε. Αυτές είναι τελείως αβάσιμες και αναληθείς.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: (κακή ποιότητα ήχου) Κοιτάξτε, εμείς ως συντάκτες, διαπιστευμένοι στο υπουργείο  Άμυνας, έχουμε κάθε μεσημέρι προς απόγευμα, έχουμε έναν απολογισμό παραβιάσεων τουρκικών.
Δεν μπορεί το Υπουργείο Εξωτερικών για ένα τόσο σοβαρό συμβάν να μην είχε άμεση ενημέρωση. Από αυτή την άποψη λέω, δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών την ίδια ημέρα από το Υπουργείο Άμυνας ότι έγινε μια τόσο σοβαρή παραβίαση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι για να γίνει το διάβημα πρέπει να έχουμε τα πλήρη στοιχεία, τις συντεταγμένες, την πορεία. Αυτό, λέω, δεν γίνεται μέσα σε ένα λεπτό. Και άρα το διάβημα πρέπει να γίνει όταν έχουμε όλα τα στοιχεία. Ακριβή στοιχεία.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Ο κύριος Ιωαννίδης, παρακαλώ.

ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: καλημέρα. Πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο Fatih Donmez, προανήγγειλε ότι "το 4ο πλωτό γεωτρύπανο θα βγει κάποια στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο", με πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να προεξοφλούν ότι αυτό θα αναπτυχθεί σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης.
Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι για το status των σχέσεών μας με τη Λιβύη αυτή την περίοδο. Αν έχουμε συνομιλητές και αν έχουμε προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να υπάρχει κάποιος και από τη λιβυκή πλευρά, ο οποίος θα πάρει το μέρος της Ελλάδας σε περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί. Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Κοιτάξτε,  δεν θα μπω σε υποθετικά σενάρια, γιατί έχω διαβάσει κι εγώ πάρα πολλά δημοσιεύματα. Σε αυτό που με ρωτάτε, βεβαίως κι έχουμε επαφές με τη λιβυκή πλευρά. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, εδώ κι ένα χρόνο έχουμε ανοίξει και Πρεσβεία, η οποία είναι σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες Λιβυκές Αρχές.
Αλλά αυτό ισχύει όσον αφορά τις επαφές μας με τη Λιβύη, δεν το συνδέω με το πρώτο κομμάτι, γιατί σας λέω αυτό είναι καθαρά ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω.

Η κα Σταμούλη, η κα Κράτση, όποια θέλει έχει το λόγο.

Χ. ΚΡΑΤΣΗ:  Χριστίνα Κράτση από τον ALPHA.
Για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης είπατε ότι "δεν ξέρετε ακόμα σε τι επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία". Δηλαδή δεν έχει απαντήσει θετικά ότι θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, είθισται πάντα σε αυτές τις πολυμερείς συναντήσεις να υπάρχει πάντα αντιπροσωπεία. Δε μου έχει τύχει ποτέ, στη δική μου σταδιοδρομία τουλάχιστον, να δω να μην υπάρχει εκπροσώπηση. Τώρα σε τι επίπεδο θα είναι, αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορώ να ζητήσω να μάθω και, εφόσον υπάρχει επιβεβαίωση, να σας ενημερώσω. Θα το ζητήσω και θα επανέλθω εφόσον έχω κάτι.

Ν. ΣΤΑΜΟΥΛΗ:  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την απόφαση που μάθαμε χθες από τον Γερμανό Καγκελάριο για τα τανκς, αν ξέρετε πότε ελήφθη αυτή η απόφαση. Γιατί σχετικά το είχαμε ακούσει από τις 12 Ιουνίου από τον Ουκρανό Πρέσβη, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση. Και αν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις το Υπουργείο Εξωτερικών.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε, εννοείτε τα τεθωρακισμένα. Για αυτό, θα μου επιτρέψετε, βγήκε χθες Ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα έλεγε η Ανακοίνωση και θα σας παραπέμψω εκεί.

Και ο κ. Μαγγηριάδης.

Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:  Υπάρχει προοπτική για τις διερευνητικές επαφές ή είναι τελείως παγωμένες;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εναπόκειται στην τουρκική πλευρά. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα, αν δεν απατώμαι, τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αθήνα.  Λοιπόν, εναπόκειται στην τουρκική πλευρά αλλά..
Θα μου επιτρέψετε, οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες επαφές για το μοναδικό ζήτημα, τη μοναδική εκκρεμότητα την οποία έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου.  

Α.ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Έχουμε απευθύνει κάποια πρόσκληση και δεν έχουμε πάρει απάντηση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Εμείς; Δεν απευθύνουμε εμείς πρόσκληση.  Αφού τη στιγμή την οποία είναι…  

Κυρία Ristovska.

S.RISTOVSKA: μετά την επίσκεψη του Υπουργού στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία, η Αθήνα πόσο αισιόδοξη είναι ότι θα μπορούσαν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση;  Για τις συγκεκριμένες δυο χώρες που είναι.., πάνε πακέτο.
Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εμείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια - και το τονίζουμε αυτό, τόσο προς τους Eυρωπαίους εταίρους μας, όσο και στις χώρες της περιοχής - και θεωρούμε, η θέση μας είναι, ότι αυτές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, βεβαίως πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκινήσουν, αλλά εμάς η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρη. Και το είπαμε σε όλους τους συνομιλητές μας.
Παρακαλώ, ναι.

Ε.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλημέρα σας, Καλλιοπούλου, από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πάνω σε αυτό το τελευταίο θα ήθελα να ρωτήσω. Μετά την επίσκεψη του κυρίου Υπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, πόσο κοντά βλέπετε ή είναι πιθανόν να υπάρξει  κάποια επικύρωση αυτών των τριών Μνημονίων που εκκρεμούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε, για το θέμα αυτό μίλησε ο  Υπουργός στη Βουλή. Τι να πω εγώ παραπάνω;  Την περασμένη Παρασκευή το πρωί.

ΟΚ, λοιπόν, αν δεν έχετε άλλες ερωτήσεις, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας και να είστε καλά.

1 Ιουνίου, 2022