Ενημέρωση Διπλωματικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου (05.03.2021)

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σε όλους. Θα ξεκινήσω κατευθείαν με το πρόγραμμα του κ. Υπουργού γιατί έχουμε αρκετά πράγματα να σας πω γι’ αυτό. Κατ’ αρχήν στις 13.00 σήμερα ο κ. Υπουργός θα έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Πέντερσεν, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία.

Την Δευτέρα θα μεταβεί στο εξωτερικό. Κατ’ αρχήν θα πάει στο Κάιρο και θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια γι’ αυτή την επίσκεψη. Να τονίσω για μια ακόμη φορά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου, τις συχνότατες επαφές τις οποίες έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Όπως ξέρετε, ο κ. Υπουργός είχε μιλήσει με τον κ. Σούκρι πριν λίγες μέρες.

Η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί βεβαίως κατ’ αρχήν στο follow up του Φόρουμ της Φιλίας, για οποίο είχε έρθει εδώ ο κ. Σούκρι. Όπως γνωρίζετε, υπήρξε και διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας. Υπήρξε επίσης και συνάντηση στο πλαίσιο του σχήματος της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τη δεύτερη μέρα, στο περιθώριο του Φόρουμ. Να υπενθυμίσω επίσης την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του κ. Σούκρι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα και φυσικά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο.

Αν δεν απατώμαι, και εδώ μπορεί να κάνω λάθος, είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας, που  πηγαίνει στο Κάιρο. Αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Όσον αφορά τα θέματα τα οποία θα εξετάσουμε: αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις - όλο το πολιτικό φάσμα - η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά φυσικά και οι εξελίξεις στη Λιβύη θα είδατε και αυτά τα οποία έχει πει σχετικά ο κ. Σούκρι.  

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα πάντα, ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επιστροφή του θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, τον κ. Χριστοδουλίδη. Βεβαίως, με τον κ. Χριστοδουλίδη οι επαφές τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης είναι πάρα πολύ συχνές. Κατ’ αρχήν οι δύο Υπουργοί συναντώνται πάντα στο περιθώριο των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων. Τελευταία φορά ήταν πριν 10 μέρες.

Αλλά ο σκοπός της σύντομης επίσκεψης αυτής στην Κύπρο είναι να συζητήσουν δυο θέματα. Το ένα είναι το Κυπριακό, δεδομένου ότι την Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η κυρία Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη. Και την οποία, την Τετάρτη αναμένουμε στην Αθήνα. Θα έχει μάλιστα η κυρία Λουτ μια σύντομη συνάντηση με τον κ. Υπουργό και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν οι δυο Υπουργοί είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό υπό το φως της επίσκεψης της κυρίας Λουτ στην περιοχή. Και το άλλο βεβαίως είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του κ. Μπορέλ. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη, αλλά αναμένουμε ότι θα συζητηθεί η Τουρκία. Δεν ξέρω υπό ποιο λήμμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Όπως λοιπόν είχαμε κάνει και την περασμένη φορά, το Δεκέμβριο, οπότε ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στη Λευκωσία, έτσι και τώρα θα συζητήσουμε και θα συντονιστούμε ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Θα συνεχίσω με το πρόγραμμα του Υπουργού του κ. Δένδια. Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, όπως σας είπα ήδη, έχει κανονιστεί συνάντηση με την κυρία Λουτ εδώ στην Αθήνα.

Θα πάω αμέσως στη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπου κατ’ αρχήν έχουμε την Τρίτη 16 Μαρτίου την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής του κ. Ριάντ Αλ Μάλικι.

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, την οποία συγκαλεί η Πορτογαλίδα Πρέσβης η χώρα της οποίας ασκεί την Προεδρία.

Αναμένεται επίσης να έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Στόλτενμπεργκ. Τίποτα το ιδιαίτερο, με την έννοια ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τους Υπουργούς Εξωτερικών γίνεται πάντα ενόψει της Υπουργικής Συνάντησης η οποία θα είναι την εβδομάδα μετά.

Στις 19 Μαρτίου Παρασκευή, να το υπογραμμίσω αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Έστειλε χθες τις προσκλήσεις, βγάλαμε και σχετική ανακοίνωση. Το ΕΣΕΠ επομένως θα γίνει σε δυο εβδομάδες από τώρα.
Την Δευτέρα 22 Μαρτίου, όπως ήδη σας ανέφερα, έχουμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το οποίο πλην απροόπτου θα γίνει με φυσική παρουσία. Αναμένουμε μεταξύ άλλων θεμάτων ότι θα εξεταστεί και η Τουρκία. Δεν έχω αυτή τη στιγμή περισσότερες λεπτομέρειες. Ενδεχομένως την επόμενη φορά να έχουμε κάποια πράγματα παραπάνω.

Και την Τρίτη και την Τετάρτη - θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα - είναι κατ’ αρχήν η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και αυτή πλην απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου μάλιστα θα είναι και η πρώτη Υπουργική Συνάντηση του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών του κ. Μπλίνκεν.
Αυτά εν τάχει όσον αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια.

Θα περάσω τώρα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βαρβιτσιώτη.
Τη Δευτέρα στις 8 του μηνός θα έχει μια συνάντηση με τους Πρέσβεις των βορείων ευρωπαϊκών χωρών, Δανίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Ολλανδίας.
Στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας.
Την Τρίτη 16 Μαρτίου ο κ. Βαρβιτσιώτης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, το Γάλλο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές  Υποθέσεις κ. Κλεμάν Μπον.
Στις 18 Μαρτίου θα γίνει, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, ο ομόλογός του είναι ο κ. Βιτάλι Σαβέλιεφ. Με συγχωρείτε εάν κάνω λάθος την προφορά.
Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Βλάσσης θα παρευρεθεί την Πέμπτη 11 Μαρτίου στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιταλίας Σεβασμιότατου Πολύκαρπου, στην οποία θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος.
Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ εν τάχει σε τρία άλλα θέματα για να συμπληρώσουμε την εισαγωγική παρέμβαση. Κατ’ αρχήν όσον αφορά τις  διερευνητικές. Ως γνωστόν έχουμε υποβάλει προτάσεις με ημερομηνίες κατά τις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα και μέχρι στιγμής αναμένουμε την απάντηση. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή που σας μιλάω κάποια απάντηση. Όταν θα υπάρξει απάντηση, όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ενημερωθείτε άμεσα.

Άλλα δυο θέματα που θέλω σήμερα να σας αναφέρω σαν εισαγωγική παρέμβαση. Το πρώτο είναι μια ειδική αναφορά, στο γεγονός ότι, όπως ξέρετε, ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων, μεταξύ άλλων συμμάχων, με τη Γαλλία.

Να σας υπενθυμίσω βεβαίως ότι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Φόρουμ Φιλίας πριν τρεις εβδομάδες, στις 11 Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη μάλιστα είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο όπου ακριβώς ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε  ότι δυστυχώς λόγω των περιορισμών της πανδημίας δεν θα μπορούσε να έρθει στην Αθήνα. Βεβαίως συζήτησαν και συμφώνησαν ότι θα υπάρξει συνάντηση με φυσική παρουσία, μάλλον στο Παρίσι, ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.  

Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω την προσοχή που δίνει ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας στη Γαλλοφωνία γενικά. Θα κάνω εδώ και μια αναφορά σε μια σύντομη αποστροφή του στη Βουλή, όπου μιλούσε την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε, όσον αφορά τις γλώσσες στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι που θέλουν να μπουν στο Διπλωματικό κλάδο, ότι η μία από τις δυο γλώσσες είναι βεβαίως τα γαλλικά και αυτό, όπως είπε και ο Υπουργός, δεν είναι τυχαίο, είναι πολιτική απόφαση, γιατί δίνεται μεγάλη έμφαση στη γαλλική γλώσσα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν να σας υπενθυμίσω επίσης τη συνάντηση που είχε παλαιότερα, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας, η κα Louise Mushikiwabo, η οποία είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό  Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Επίσης, ο Υπουργός είχε πριν λίγους μήνες συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Υπουργική συνάντηση της Γαλλοφωνίας.

Χθες, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ο πρώτος Πρέσβης μας στη Σενεγάλη, ο κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος ο οποίος ανοίγει την Πρεσβεία μας. Επέδωσε τα διαπιστευτήριά του, στον Πρόεδρο της Σενεγάλης, τον κ. Μακί Σαλ.

Να μου επιτρέψετε εδώ να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης που είχε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης τόνισε στο νέο Πρέσβη μας τη σημασία που αποδίδει η Σενεγάλη στην Ελλάδα και αναφέρθηκε μάλιστα στον πρώτο Πρόεδρο της της Σενεγάλης, τον κ. Léopold Sédar Senghor, ο οποίος ήταν διανοούμενος και ελληνιστής.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας. Η πλευρά της Σενεγάλης ζήτησε να εξετάσουμε τη δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών σε στρατιωτικούς και επίσης ο Πρόεδρος της Σενεγάλης εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ήθελα να το τονίσω αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε Πρεσβεία σε γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία μάλιστα θα έχει και παράλληλη διαπίστευση σε περίπου 10 χώρες της περιοχής. Είμαστε πλέον παρόντες σ’ αυτή την πάρα πολύ σημαντική περιοχή.

Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι δεδομένων των διαφόρων υποψηφιοτήτων που έχουμε ή θα υποβάλλουμε στον ΟΗΕ, αρχής γενομένης βεβαίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά έρχονται και άλλες, θέλουμε να ενισχύσουμε τη σχέση μας με την περιοχή και βέβαια η μόνιμη παρουσία θα μας βοηθήσει σ’ αυτό.

Επίσης, θα ήθελα σ’ αυτό το πλαίσιο, να αναφέρω ότι ο κ. Κωστόπουλος, όχι μόνον θα είναι ο πρώτος μας Πρέσβης στη Σενεγάλη, αλλά ορίστηκε προχθές με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και ως ειδικός απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα της περιοχής του Σαχέλ, το οποίο υποδηλώνει επίσης το ενδιαφέρον που δείχνουμε για την περιοχή αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό ν’ αναφερθώ και στην παρουσία ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αστυνόμευση στο Μαλί και να τονίσω - και να κλείσω μ’ αυτό - ότι η περιοχή αυτή του Σαχέλ μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, τόσο όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, σε συνεργασία πάντα και με τη Γαλλία και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε μια ενεργή παρουσία στην περιοχή αυτή.

Κλείνοντας με τη Γαλλοφωνία, θέλω επίσης να σας πω ότι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας, θα ανακοινώσει την Ελληνίδα εκπρόσωπο  της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Δεν θα αναφέρω το όνομά της αυτή τη στιγμή, γιατί την ανακοίνωση θα την κάνει η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνίδα θ’ αναλάβει αυτή τη θέση. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον μας για τη Γαλλοφωνία.

Να κλείσω αναφερόμενος, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ότι θα αναρτήσουμε κάποιες πληροφορίες όσον αφορά τις συναδέλφους μας στο Υπουργείο Εξωτερικών και τα στοιχεία μου έκαναν θετική εντύπωση, αν και δεν είναι ιδανικά, είναι ότι  αυτή τη στιγμή το 32% των  Πρέσβεων της Ελλάδος είναι γυναίκες. Επίσης το 38% των διπλωματικών υπαλλήλων, είναι γυναίκες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη γυναίκα Διπλωματικός εντάχθηκε στον κλάδο, αν δεν απατώμαι, το 1974, πιστεύω ότι έχουμε διανύσει σημαντικό –ποτέ δεν είναι αρκετό- δρόμο.

Και για την ιστορία αν μου επιτρέπετε, τουλάχιστον αυτό μου έλεγαν για να φανταστείτε, το 1974 όταν η πρώτη συνάδελφος εισήχθη τότε, πέτυχε τις εξετάσεις και θα εντασσόταν στον διπλωματικό κλάδο, της είχαν δημιουργήσει κώλυμα, στην αρχή δεν ήθελαν να την αφήσουν γιατί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έλεγε τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούσε κάποιος να εισαχθεί στον διπλωματικό κλάδο, περιείχαν και απολυτήριο στρατού. Για να καταλάβετε ότι τότε, δεν νοείτο καν να υπάρχει γυναίκα διπλωματικός.

Η Πρέσβης η κα Ζωγράφου έσπασε αυτό το φράγμα και βεβαίως από τότε έχει ανοίξει το δρόμο.

Ήταν μεγάλη η εισαγωγή, με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω ότι ήταν  χρήσιμη. Είμαι όπως πάντα στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω γι' αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, είτε με δημοσιεύματα, για τις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου όσον αφορά τον East Med και για τη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός  κατόπιν πρωτοβουλίας του με τον Πρόεδρο Σίσι.
Ξέρω ότι θα μου σχολιάσετε ότι δε σχολιάζετε τον Πρωθυπουργό ή τις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός όμως ήταν ενημερωμένος γι' αυτή την επικοινωνία ή ενημερώθηκε αργότερα;
Ήθελα επίσης να ρωτήσω, στην επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Κάιρο, θα συζητήσει με τον κ. Σούκρι και όσον αφορά για την οριοθέτηση των οικοπέδων που σκέφτεται να κάνει η Αίγυπτος;

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσον αφορά τη συνομιλία του κ. Σίσι, κατ' αρχάς υπάρχει ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, την οποία έχω δει και έχει μιλήσει και γι' αυτό η Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό. Εννοείται ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι πάντα σε πλήρη συντονισμό για όλα τα θέμα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.
Όσον αφορά τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Σούκρι, είναι διμερή και περιφερειακά. Όπως σας είπα, συναντιούνται σε τακτά διαστήματα, μιλούν και στο τηλέφωνο πολύ συχνά. Διμερή, πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και ούτω καθ' εξής. Αυτά έχω να πω  αυτή τη στιγμή, σας ευχαριστώ.

Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Καλημέρα σας. Ήθελα κι εγώ να επιστήσω λίγο την προσοχή σας, ακριβώς στο θέμα της επικοινωνίας που έχει γίνει τουλάχιστον από πλευράς Τουρκίας, για την Αίγυπτο, για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Υπάρχει γενικότερα μία απόσταση από το θέμα αυτό από ό,τι παρατηρούμε, δεν ξέρω αν είναι δική μου αίσθηση, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε μια σαφή εικόνα του τί έχει μεσολαβήσει ακριβώς και η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει την πλευρά του Καϊρου.
Από την πλευρά του Καϊρου μας λέτε ότι υπάρχει η ανακοίνωση αυτή αλλά από ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι δεν έχουμε μια σαφή ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα. Θ’ ακολουθήσει κάποιο διάβημα; Θα γίνει κάποια άλλη κίνηση από την ελληνική πλευρά προκειμένου να παρεμβληθούμε μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου; Δεν ξέρω αν μπορείτε ν’ απαντήσετε στο θέμα αυτό.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς αναφέρεστε και στις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσφατα.

Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ
: Ακριβώς.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εννοείται ότι τις είδα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Δεν έχω κάτι να προσθέσω, εδώ μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ δυο τρίτων χωρών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σχολιάζει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ
: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, θα ήταν απόλυτα λογικό αυτό που λέτε, εάν και εμείς δεν είχαμε καμία σχέση σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή. Εδώ τα θέματα αυτά όμως επηρεάζουν άμεσα το ζωτικό μας χώρο, την ενδεχόμενη ΑΟΖ πιθανόν με την Κύπρο ή και με την Αίγυπτο και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι απλά θέμα διμερές, μεταξύ δυο χωρών όπως η Τουρκία ας πούμε και η Αίγυπτος.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Για τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου με ρωτάτε και σας λέω ότι εγώ δε μπορώ να σχολιάσω για τις σχέσεις μεταξύ δυο τρίτων χωρών. Σας λέω και πάλι, έχω δει αφ’ ενός τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, αφ’ ετέρου έχω δει και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Σούκρι στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου.
Πέρα από αυτά, δεν έχω να σχολιάσω κάτι επί αυτού του ζητήματος. Να με ρωτήσετε για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου ευχαρίστως να σας πω. Αλλά για τις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν πρόκειται εγώ να παρέμβω ή να σχολιάσω.

Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ
: Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ
: Καλημέρα σας. Δυο ερωτήσεις: Πριν από μερικούς μήνες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισε να επεκτείνει τις ενέργειές του και στα παλαιστινιακά εδάφη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Και πριν από τρεις μέρες, ανακοίνωσε ότι ξεκινά ποινική έρευνα για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σ’ αυτές τις περιοχές.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς την επέκταση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αυτές τις περιοχές. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Δέχεται την επέκταση των ενεργειών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Παλαιστίνη ή όχι; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.
Και το δεύτερο: Είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες, διαρροές από την έκθεση του ΟΗΕ, της ειδικής έρευνας που ζήτησε η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκλέχθηκε ή επελέγη η νέα Λιβυκή Κυβέρνηση στη Γενεύη, ότι υπήρξε διαφθορά κι ότι υπήρξε δωροδοκία  για να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της απέναντι στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση; Ευχαριστώ.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Όσον αφορά το πρώτο θέμα, αν δεν απατώμαι, εδώ και χρόνια, από το 1998 αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει τη συνθήκη για τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είμαστε δηλαδή πλήρες μέλος σαν χώρα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, επίσης θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση την οποία βγάλαμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, όταν μιλήσαμε για εκλογή του μεταβατικού προέδρου, του κ. Μοχάμεντ Μενφι, πριν 4 περίπου εβδομάδες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό. Ευχαριστώ.

Α.ΤΑΣΟΥΛΗ
: Καλημέρα κι από μένα. Εγώ θα επιμείνω στις ερωτήσεις των συναδέλφων που αφορούν την Αίγυπτο και ήθελα να ρωτήσω υπό το φως της προκήρυξης της Αιγύπτου για το περίφημο οικόπεδο 18, αν έχουν γίνει συζητήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσουμε σε πλήρη οριοθέτηση με την Αίγυπτο και αν έχετε ζητήσει από τον κ. Σούκρι να αλλάξει τις συντεταγμένες της προκήρυξης στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Ευχαριστώ.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Όπως σας είπα, οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με τον κ. Σούκρι. Και στο πλαίσιο αυτό το διμερές θα συζητήσουν πολιτικά, οικονομικά  και ενεργειακά θέματα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου. Ευχαριστώ.

G. ΜELNIK: Καλημέρα. Έχετε πει ότι στις 18 Μαρτίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, του κ. Βαρβιτσιώτη με τον Ρώσο Πρόεδρο, τον κ. Σαβέλιεφ. Μήπως υπάρχουν τα σχέδια της διάσκεψης με φυσική παρουσία των Προέδρων; Ή όχι; Και ποια θέματα θα συζητηθούν; Ευχαριστώ.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα θέματα δυστυχώς δεν τα γνωρίζω, το ζήτημα της σύγκλησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής θυμάμαι ότι είχε συζητηθεί και μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών, του κ. Δένδια και του κ. Λαβρόφ ήδη απ’ τον Οκτώβριο, όταν ο κ. Λαβρόφ ήταν τελευταία φορά στην Αθήνα και η προοπτική ήταν να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.
Δυστυχώς, όπως το είπατε κι εσείς, το πρόβλημα είναι με την πανδημία.  Προσπαθούσαν να δουν πότε μπορεί να γίνει η φυσική παρουσία, τελικά αποφασίστηκε σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να γίνει με τηλεδιάσκεψη. Δεν έχω κάποια ημερομηνία όσον αφορά τη σύγκληση της Επιτροπής με φυσική παρουσία και οποιαδήποτε ημερομηνία και να λέγαμε αυτή τη στιγμή θα ήταν  παρακινδυνευμένο. Δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε εκτίμηση.
Αλλά προφανώς αυτό θα είναι μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων. Λυπάμαι, δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης, 18 Μαρτίου.                

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Καλησπέρα. Ήμουν κι εγώ στον πειρασμό να ρωτήσω κάτι για την Αίγυπτο αλλά από ό,τι καταλαβαίνω οι απαντήσεις σας είναι όλες σ’ ένα συγκεκριμένο μοτίβο, οπότε θα το πάω κάπου αλλού. Αναφερθήκατε στο Σαχέλ, το Μάλι και είπατε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια παρουσία εκεί. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες ότι η Γαλλική Κυβέρνηση είχε καταθέσει κάποιο αίτημα για αποστολή από μέρους μας κάποιου στρατιωτικού τμήματος, προς ενίσχυση των δυνάμεών τους, που επιχειρούν στην περιοχή. Έχουμε κάτι νεότερο επ'  αυτού;

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτό, θα μου επιτρέψετε, είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν θα εισέλθω εγώ τώρα σε λεπτομέρειες γι' αυτό το ζήτημα.

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο υπήρξε σφοδρή αντίδραση της Ελλάδος και στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα. Το χαρακτήρισε παράνομο. Ένα Σύμφωνο το οποίο αφορούσε δυο τρίτες χώρες.
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου, αφορά αυτό και τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις σε περίπτωση που παρακάμπτεται το Καστελόριζο ευθέως; Αυτό είναι το ερώτημά μου και αν θα αντιδράσει η Ελλάδα απέναντι στις δυο αυτές χώρες αν θα προκύψει. Φαντάζομαι το ενδιαφέρον και του Πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει χτες, αλλά και η μελλοντική επίσκεψη του κ. Δένδια σε τόσο άμεσο χρόνο, κάποια σχέση θα έχει και μ’ αυτό το ζήτημα φαντάζομαι.
Και το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω, είναι εάν, σε περίπτωση που  η Ευρωπαϊκή Ένωση που βέβαια είναι σε καθεστώς παρατηρητή στην πενταμερή, αποδεχθεί ένα σχέδιο λύσης στο Κυπριακό το οποίο θα παραβιάζει σφόδρα το Κοινοτικό Κεκτημένο, το Ευρωπαϊκό δηλαδή νομικό  σύστημα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική ισότητα. Θα βάλει κάποιο βέτο η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά όργανα γι' αυτό το θέμα; Ευχαριστώ.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Κατ' αρχάς να επισημάνω ότι δε θα σχολιάσω υποτιθέμενα σενάρια. Θέλω να τονίσω όμως αυτό που είπατε πολύ σωστά, το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» -και τονίζω τα εισαγωγικά- δεν το καταδίκασε μόνο η Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, όπου λένε ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες. Αυτό το λένε 27 κράτη μέλη και το έχουν πει και άλλες πολλές χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μόνο ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή θέση. Αυτό ήθελα να το υπογραμμίσω, μην το ξεχνάμε.
Όσον αφορά τον ρόλο παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είπατε. Κατ' αρχάς να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι η άτυπη πενταμερής, η οποία θα γίνει όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ τέλη Απριλίου στη Γενεύη, είναι άτυπη, στην  οποία θα φανεί, θα πρέπει να φανεί τουλάχιστον, αν υπάρχει πλαίσιο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες υπό την αιγίδα πάντα του ΟΗΕ.
Ο παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκαθεν είναι εκεί για να μπορέσει να δώσει μια νομική συμβουλή - γιατί πάντα έχει νομική κατάρτιση - όσον αφορά το κατά πόσον κάποια πρόταση είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Αυτό το οποίο με ρωτάτε, μου προκαλεί αρκετή εντύπωση, γιατί ο πρώτος που δεν θα μπορούσε ποτέ ν’ αποδεχθεί κάτι το οποίο δεν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε οποιαδήποτε λύση, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Εννοείται και η Ελλάδα βεβαίως, δεν το συζητάω, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα δεχόταν ποτέ και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν θα είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και αυτό το τονίζουμε πάντα, ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει πάντα να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία και θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ για μένα.

Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή. Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω σε μια ερώτηση που έκανε ο συνάδελφος Μπαλοδήμος, προηγουμένως. Επειδή έχω ρωτήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα της αποστολής στη Δυτική Αφρική, εκείνοι παραπέμπουν σε εσάς, υπό την έννοια ότι περιμένουν ένα διπλωματικό πράσινο φως για να ξεκινήσουν τις όλες διαδικασίες για την αποστολή της όποιας δύναμης, ελληνικής στρατιωτική δύναμης εκεί, για εκπαιδευτικά καθήκοντα.
Επομένως το ερώτημά μου: Μήπως εσείς έχετε να μας πείτε κάτι για το θέμα των συνομιλιών, των ημερομηνιών τυχόν, για  αποστολή ή όχι αυτής της δυνάμεως, ελληνικής στρατιωτικής δυνάμεως στην περιοχή. Ευχαριστώ

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω κάτι να σας πω συγκεκριμένο επί τούτου και πάλι θα σας παραπέμψω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γι' αυτά τα ζητήματα. Αυτό το οποίο είπα και θα το τονίσω και πάλι, είναι ότι η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, το κατά πόσο θ’ αποφασισθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα σε κάποια στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, γιατί γι' αυτό μιλάμε, αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως θα εξεταστεί. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας πω  περαιτέρω λεπτομέρειες.
Εννοείται, σας λέω και πάλι, ότι ανοίγουμε Πρεσβεία, ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος, κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα γιατί θέλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την περιοχή για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους ανέφερα πριν, είτε όσον αφορά θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είτε θέματα της παράνομης μετανάστευσης Στο πλαίσιο της πολυμέρειας και της ενίσχυσης της παρουσίας μας, θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει και μια μόνιμη παρουσία της Ελλάδος σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικά σε περιοχές στις οποίες ήμασταν απόντες για πάρα πολύ καιρό.

Π. ΤΣΑΦΟΣ
: Καλημέρα. Να σας ρωτήσω για ένα θέμα έτσι κάπως αφηρημένο. Υπάρχει ο χάρτης της Σεβίλλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης ο οποίος είχε γίνει κατόπιν αιτήσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θυμάμαι καλά, όπου παρουσιάζεται ποιο είναι το εύρος της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε, αυτή είναι επίσημη ελληνική θέση; Ή ποια είναι η ελληνική θέση; Ή αυτή θα είναι στο μέλλον η βάση, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ρυθμίσει το εύρος της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα σας παραπέμψω στο νόμο Μανιάτη. Όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Ιταλία, όπως γνωρίζετε, υπάρχει η συμφωνία, η οποία μάλιστα από ό,τι γνωρίζω θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Ιταλικού Κοινοβουλίου τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει γίνει μια πρώτη ανάγνωση, αλλά καθυστέρησε η διαδικασία λόγω βεβαίως της κυβερνητικής αλλαγής εκεί.
Και όσον αφορά τουλάχιστον τη μερική οριοθέτηση που κάναμε με την Αίγυπτο, όπως γνωρίζετε, υπάρχει συμφωνία η οποία μάλιστα έχει επικυρωθεί και από τις δυο πλευρές και είναι σε ισχύ. Από εκεί και πέρα για τα υπόλοιπα ισχύει ο νόμος Μανιάτη, του 2014 αν δεν απατώμαι.

Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εξετάζεται εναλλακτική όδευση του East Med; Η Αθήνα θα συζητούσε μια εναλλακτική που θα παρέκαμπτε την Κύπρο;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η απάντησή μου σε αυτό είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δημοσιεύματα τα οποία έχουν βγει τις περασμένες ημέρες.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τρεις γρήγορες ερωτήσεις. Υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά την κύρωση της οριοθέτησης με την Ιταλία; Η μία ερώτηση.
Εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία; Πότε θα έρθουν στη Βουλή;
Και ένα άλλο ζήτημα. Μετά την επίσκεψη του Υπουργού στο Σεράγεβο, υπήρξε μια κίνηση, όπως έγραψε ένα δημοσίευμα, από τους Συλλόγους των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα, ώστε να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελλάδος, επειδή Έλληνες συμμετείχαν στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Έχετε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο γεγονός και πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά την Ιταλία ήδη απάντησα. Δεν θα προσθέσω κάτι σε αυτά τα οποία είπα αμέσως πριν.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία ισχύουν αυτά, τα οποία έχω πει σε προηγούμενες ενημερώσεις. Δεν έχω κάτι καινούργιο.
Και όσον αφορά το τελευταίο, το μόνο που έχω να πω είναι ότι είδα το δημοσίευμα. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση επί του ζητήματος.

ΧΡ. ΦΡΑΓΚΟΥ
: Καλημέρα και από εμένα. Μια ερώτηση για τις εξελίξεις με τη Σαουδική Αραβία. Έχει δρομολογηθεί αποστολή του αμυντικού συστήματος που είναι θέμα Υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο διαπιστώνουμε μια αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον πόλεμο της Υεμένης, απομακρύνονται από αυτό, αποστασιοποιούνται τέλος πάντων με διάφορους τρόπους.
Η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Πώς επιδρά αυτό στις διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία της Ελλάδας; Έχουμε πάρει κάποιες συστάσεις από τις ΗΠΑ; Επανεξετάζονται οι σχέσεις μας; Θα καθυστερήσουν οι ενέργειες; Πώς αναδιαρθρώνεται το πλαίσιο αυτό;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι οι διμερείς μας σχέσεις όχι απλώς είναι πάρα πολύ καλές, είναι εξαιρετικές και βελτιώνονται συνεχώς. Εξάλλου αυτό το υποδηλώνει και η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Φόρουμ της Φιλίας πριν από λίγες εβδομάδες. Υπήρξε και διμερής συνάντηση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Όπως είπε και ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής, θα οριστικοποιήσουμε ή βρισκόμαστε τελικά κοντά στο να υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
Και επίσης να τονίσω σε αυτό το πλαίσιο, γιατί μιλάμε πάντα για άμυνα, ότι όπως θα έχετε δει, έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα τις επιθέσεις που γίνονται, τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα εναντίον αμάχων και πολλές φορές εναντίον και του αεροδρομίου του Ριάντ, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές.

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις διερευνητικές που αναφέρατε στην εισαγωγή σας. Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από την τουρκική πλευρά στην οριοθέτηση ημερομηνίας που θα γίνει ο γύρος εδώ στην Ελλάδα ο επόμενος. Εάν και εφόσον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τέλη Μαρτίου, η Τουρκία δεν προσέλθει σε αυτό το γύρο των διερευνητικών, τι προβλέπεται να γίνει; Θα θέσουμε εμείς ζήτημα ενεργοποίησης των κυρώσεων στο τραπέζι που υπάρχει, όπως είπε και ο Υπουργός ούτως ή άλλως;
Εάν η Τουρκία επανέλθει προσχηματικά δυο τρεις μέρες πριν τη Σύνοδο απλά και μόνο για να μη γίνει αρνητική αναφορά  του ονόματός της, ποιος είναι ο τρόπος χειρισμού της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη σύνοδο;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Κατ’ αρχήν όσον αφορά τις διερευνητικές, όπως είπα έχουμε προτείνει ημερομηνίες και αναμένουμε την απάντηση. Δεν θα μπω σε υποθετικές εκτιμήσεις, ή συζητήσεις.
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κυρίως για την έκθεση του κ. Μπορέλ, εμείς θέλουμε να υπάρχουν αφ’ ενός η προοπτική να γίνει μια καταγραφή για ό,τι έχει κάνει η Τουρκία ευρύτερα στην περιοχή και όχι μόνο τα αμιγώς ελληνοτουρκικά. Για όλη την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, να γίνει μια πλήρης καταγραφή. Και μπορώ να μιλήσω και για τις άλλες περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει εμπλακεί: Κύπρος, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ιράκ κ.ο.κ. Να γίνει μια καταγραφή και να υπάρξουν κάποιες προτάσεις για την προοπτική των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας ενδεχομένως προς μια θετική κατεύθυνση και από την άλλη αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει είναι να υπάρχει εκτός από το καρότο και το μαστίγιο. Να υπάρχει η προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Τουρκία κάνει παράνομες και προκλητικές ενέργειες.
Αυτά είναι που έχουμε ζητήσει. Τα έχουμε πει και στον κ. Μπορέλ. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Καλησπέρα και από εμένα. Η αλήθεια είναι ότι με κάλυψαν οι συνάδελφοι. Ήθελα να ρωτήσω αφ’ ενός για την Αίγυπτο που από ό,τι καταλαβαίνω δεν προτίθεστε να πείτε κάτι παραπάνω και η δεύτερη ερώτηση ήταν σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, μιας που δεν έχουμε ακόμα απάντηση και συνεχίζονται οι προκλήσεις και σε επίπεδο ρητορικής από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και σε actual πράξεις ας πούμε.
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι. Αν η έκθεση Μπορέλ βρίσκεται ακόμα στην εργαλειοθήκη μας ως μέσο πίεσης της τουρκικής πλευράς. Και ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Αυτό σας είπα και πριν ακριβώς. Τι ζητάμε από την έκθεση Μπορέλ. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχουν όλα. Να υπάρχει δηλαδή και η προοπτική της θετικής ατζέντας, αλλά και η προοπτική της λήψης περιοριστικών μέτρων εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε παραβατικές και προκλητικές ενέργειες.
Το άλλο, το οποίο είπε ο κ. Υπουργός, είναι ότι δεν τελειώνουμε στις 25 Μαρτίου και στις 26 Μαρτίου ή μετά στις 27, δεν μηδενίζεται το κοντέρ. Εδώ η λογική είναι ότι θα πρέπει την τουρκική συμπεριφορά να την παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοντά. Δεν έχω κάτι να προσθέσω πέρα από αυτά.

Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
: Καλημέρα σε εσάς και στους συναδέλφους.
Όπως ξέρετε υπάρχει ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που εναρμονίσαμε εμείς το 2018 και ζητάει από τα κράτη μέλη να συντάξουν και να καταθέσουν στην Επιτροπή μέχρι 31 Μαρτίου, δηλαδή τρέχοντος, χωροταξικά σχέδια χρήσης θαλάσσιου χώρου. Αφορά δηλαδή τις ιχθυοκαλλιέργειες, την προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή ενέργειας, ενδεχομένως την εξόρυξη υποθαλάσσιου χώρου κλπ.
Η Ελλάδα σκοπεύει να συναντήσει αυτή την προθεσμία;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Δεν γνωρίζω κάτι επί τούτου. Θα έλεγα κατ’ αρχήν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ήταν το καθ’ ύλην αρμόδιο για να σας απαντήσει για την Οδηγία, όπως λέτε, του 2014.
Δεν θέλω να επεκταθώ καθόλου σε αυτό, γιατί είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει τελείως από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ειδική αρμοδιότητα είναι του Υπουργείου Ενέργειας.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, Ενέργειας. Με συγχωρείτε, εγώ είπα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο αφορά και το δικό σας Υπουργείο, διότι αφορά τον ορισμό του χώρου που υποτίθεται η Ελλάδα θα ελέγχει και προστατεύει, αλλά και εκμεταλλεύεται.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μάλιστα. Δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου.

Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΚ. Ευχαριστώ.

Λ. ΖΑΧΑΡΗΣ: Καλημέρα και από εμένα. Δυο ερωτήσεις. Ποιοι είναι οι Υπουργοί Εξωτερικών, ή οι Αρχηγοί Κρατών που έχουν δεχτεί να έρθουν στη χώρα μας με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αν και εφόσον βέβαια οι εορτασμοί πραγματοποιηθούν κανονικά και με φυσική παρουσία.
Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι πόσα χρήματα θα διαθέσει η Ελλάδα στην Υεμένη, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Όσον αφορά το πρώτο θέμα, τις προσκλήσεις δεν τις έχει στείλει το Υπουργείο Εξωτερικών, οπότε δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου.
Όσον αφορά την Υεμένη, στην τηλεδιάσκεψη για την Υεμένη που έκαναν  την Τρίτη, εάν δεν απατώμαι, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει ένα συμβολικό ποσό.

Α. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
: Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος βρίσκεται για περισσότερες από 50 ημέρες σε απεργία πείνας. Χωρίς να μπω στα ενδότερα για τους λόγους που γίνεται η απεργία πείνας πιστεύετε ότι θα δημιουργηθεί ή δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη χώρα μας στην περίπτωση που τελικά γίνει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 21ο αιώνα;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν μπορώ να σχολιάσω υποθετικά ερωτήματα, τα οποία εκφεύγουν της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω λιγάκι να πούμε για κάποια πράγματα για το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ψήφιση του καινούργιου οργανογράμματος. Υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Οργανισμό και οι διπλωματικοί υπάλληλοι ήταν αντίθετοι με το καινούργιο οργανόγραμμα.
Αυτό σας ανησυχεί ως Υπουργείο, ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση από τη μεριά των διπλωματικών υπαλλήλων;
Και προηγουμένως, επειδή είπατε για τη Γαλλοφωνία, θεωρεί το Υπουργείο, όπως είπατε, ότι είναι μια πολιτική απόφαση τα γαλλικά να είναι μια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες; Υπάρχουν γλώσσες, όπως είναι τα κινέζικα, τα αραβικά, τα ρώσικα, τα οποία είναι πολύ πιο λειτουργικά και πιο δημιουργικά στο χώρο της διπλωματίας. Υπάρχει κάποια πρόταση από τη μεριά του Υπουργείου ώστε να γίνουν και αυτές οι γλώσσες, γλώσσες για τους διπλωμάτες; Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά τον Οργανισμό, εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή, όπου μίλησαν διάφοροι φορείς και έγινε συζήτηση επί των απόψεων των διαφόρων φορέων. Έγιναν και τροποποιήσεις στη συνέχεια όταν πήγε στην Ολομέλεια. Όπως θα γνωρίζετε, υπήρξε μια σημαντική τροποποίηση, που αφορά όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και το υπογραμμίζω αυτό. Δεν μιλάμε εδώ μόνο για τους διπλωματικούς, μιλάμε για όλους τους υπαλλήλους. Ήταν το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήταν ένα τεράστιο ζήτημα και το οποίο ευτυχώς πλέον βαίνει προς επίλυση.
Αλλά από εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο Οργανισμός ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, πριν μια εβδομάδα. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα γι’ αυτό. Από εδώ και πέρα θα αρχίσει η εφαρμογή του.
Όσον αφορά τα γαλλικά, όπως είπα και πριν, ο Υπουργός είπε ότι ήταν πολιτική απόφαση να είναι μια από τις δυο γλώσσες στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι που θέλουν να ενταχθούν στο διπλωματικό κλάδο και μάλιστα είπε ότι αυτή είναι πολιτική απόφαση.
Από εκεί και πέρα βεβαίως αυτές είναι οι βασικές γλώσσες. Αν κάποιος μιλάει και κάποια άλλη γλώσσα, αυτό είναι πάντα καλοδεχούμενο στην υπηρεσία μας. Δυστυχώς η ελληνική διπλωματική υπηρεσία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είχε τις δυνατότητες, όπως άλλες χώρες μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα -δεν είμαστε και του μεγέθους τους βεβαίως- οι οποίες έχουν ειδικές σχολές στις οποίες στέλνουν τους υπαλλήλους πριν τοποθετηθούν. Αλλά αυτό βεβαίως είναι κάτι το οποίο είναι μια άλλη συζήτηση.

G.MELNIK
: Μια ερώτηση. Της οργάνωσης των ανταποκριτών ξένου Τύπου, η Ελλάδα τώρα γιορτάζει 200 χρόνια της επανάστασης, της απελευθέρωσης και στις 25 Μαρτίου θα γίνει μεγάλη παρέλαση στο Σύνταγμα, όπως περιμένουμε. Είναι γνωστό ότι θα γίνουν με σκληρά μέτρα ασφάλειας και μήπως ξέρετε πώς θα προχωρήσει η δημοσιογραφική κάλυψη της παρέλασης; Πριν, ήταν οι ειδικοί υπάλληλοι επικοινωνιών και πληροφοριών υπεύθυνοι για τη διαπίστευση των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Τώρα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Μήπως είναι γνωστό πώς θα γίνεται αυτή η διαδικασία;

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας γιατί μου θέτετε ένα σημαντικό θέμα. Όντως έχετε δίκιο, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Δυστυχώς δεν έχω απάντηση στο ερώτημά σας, δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης. Είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, που επίσης είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Εγώ δεν έχω εικόνα γι' αυτό, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος ο οποίος θα απαντήσει.  Καταλαβαίνω το ερώτημά σας, πολύ εύλογο ερώτημα, αλλά να απευθυνθείτε εσείς ή η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας γι' αυτό το ερώτημα.
Θα το μεταφέρω κι εγώ βέβαια, δεν σημαίνει ότι το αμελώ, αλλά η απάντηση θα έρθει από εκεί.

Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ
: Ήθελα λίγο ν’ αναφερθώ στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Υπουργού με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Μενέντεζ. Υπήρξε λοιπόν μια τηλεφωνική επικοινωνία. Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να μας πείτε περισσότερα πράγματα για το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής και αν επρόκειτο απλά για μια επικοινωνία, να το πω έτσι, εθιμοτυπική ή αν συμπεριλάμβανε κάτι περισσότερο σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ειδικά στο θέμα ακριβώς και της ΑΟΖ ,την οποία προτίθεται να υπογράψει με την Αίγυπτο, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατ' αρχάς ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, έχει συναντήσει τον κ. Μενέντεζ στην Ουάσινγκτον, τελευταία φορά αν δεν απατώμαι,  το 2019.
Δεύτερον, η συνομιλία χτες ήταν αυτό που είπατε, κατ' αρχάς εθιμοτυπική. Ο λόγος ήταν να τον συγχαρεί για την ανάδειξή του, την εκλογή του ως Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.
Από κει και πέρα βεβαίως με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι  θέματα τα οποία ασφαλώς ο κ. Μενέντεζ γνωρίζει εις βάθος. Και ήθελε  και να τον ευχαριστήσει για τη διαχρονική υποστηρικτική στάση προς τις θέσεις της Ελλάδας που έχει πάρει ο κ. Μενέντεζ τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία όπου έχει διατελέσει μέλος για πάρα πολλά χρόνια.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Όσον αφορά την επίσκεψη της κας Λουτ, μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα τι κομίζει η κα Λουτ; Την προηγούμενη φορά απ’ όσο θυμάμαι είχε συναντηθεί μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, τώρα μας είπατε ότι θα συναντηθεί για λίγο και με τον κ. Δένδια. Τι συγκεκριμένα κομίζει, πέραν του γενικού, της προετοιμασίας της Διάσκεψης για το  Κυπριακό;
Συνήθως οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ κομίζουν μετά από το γύρο που κάνουν με όλους και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενόψει βεβαίως της διάσκεψης. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με αυτό;
Και το δεύτερο: Δώσατε προηγουμένως μια απάντηση, ότι δεν σχολιάζετε τα δημοσιεύματα σχετικά με τον East Med. Πέραν του σχολιασμού, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε ένα τέτοιο δημοσίευμα όσον αφορά τον East Med, δεδομένου ότι είναι κρίσιμης σημασίας από τη στιγμή που η Ελλάδα μαζί με Ιταλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, έχει υπογράψει αυτό το σχέδιο;
Ανατρέπεται αυτό το σχέδιο πια;

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
: Όσον αφορά την κα Λουτ, το είπατε κι εσείς ο ίδιος,  ακριβώς η κα Λουτ κάνει  μια περιοδεία. Θα είναι στη Λευκωσία τη Δευτέρα, θα είναι την Τετάρτη στην Αθήνα, δεν ξέρω τι άλλες επαφές θα έχει η κα Λουτ, σας λέω αυτά που γνωρίζω. Είναι ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η οποία θα λάβει χώρα στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου, 27 με 29 Απριλίου αν δεν απατώμαι. Αυτά είναι που θα συζητήσει, δεν έχω κάτι περισσότερο επί τούτου.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχετε απόλυτο δίκιο, δεν σχολιάζω τα δημοσιεύματα. Πολύ απλά.  Δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
: Το διαψεύδετε το συγκεκριμένο ή το επιβεβαιώνετε;

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Αργυράκη ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας, δεν σχολιάζω τα δημοσιεύματα.

Σας ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο και θα τα ξαναπούμε, θα λάβετε σχετική πρόσκληση.

6 Μαρτίου, 2021