Ενημέρωση Διπλωματικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου (15.09.2021)

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Καλησπέρα και καλό χειμώνα. Χαίρομαι που τα λέμε επιτέλους διά ζώσης.

Ευελπιστώ να τα λέμε συχνά πλέον.

Τρία διαδικαστικά ζητήματα:

1) η Ενημέρωση των Διπλωματικών Συντακτών θα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, την Τετάρτη στις 13.00.
Πλην απροόπτου ή ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον κ. Υπουργό.
Θα προσπαθώ να κρατήσω το ωράριο και την ημέρα.
Εν πάση περιπτώσει θα βγαίνει έγκαιρα ανακοίνωση.

2) Ανάλογα με την προσέλευση και τη διαθεσιμότητα, οι ενημερώσεις θα γίνονται είτε σε αυτή την αίθουσα, είτε σε μεγαλύτερη αίθουσα.

3) Θα χαρώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Όμως, για να σεβαστούμε τον πολύτιμο χρόνο όλων σας, μια ερώτηση από κάθε ένα που παίρνει τον λόγο παρακαλώ.

Θερμή παράκληση να τηρείτε τα μέτρα προστασίας καθ'όλη τη διάρκεια των ενημερώσεων.

Δεδομένου ότι έχουμε ένα μικρόφωνο για όλους, παράκληση να μην βγάζετε τη μάσκα σας όταν κάνετε την ερώτηση σας.

Επίσης, θερμή παράκληση να λέτε το όνομα σας, καθώς και το μέσο που εκπροσωπείτε.
Τώρα, όσον αφορά την ουσία.

Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα των προηγούμενων εβδομάδων.

Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, η οποία έχει τρεις ομόκεντρους κύκλους.

Κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο πρώτος ομόκεντρος κύκλος αφορά την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ.

Συγκρατώ στο πλαίσιο αυτό τόσο την επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, κ. Menendez, καθώς και λίγες ημέρες αργότερα των Γερουσιαστών κ.κ. Murphy και Ossoff, οι οποίοι συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον κ. Υπουργό Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των επαφών ήταν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Περιοχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού.

Όπως έχετε ήδη ακούσει, προγραμματίζεται και το τονίζω, προγραμματίζεται, για τις 14 Οκτωβρίου, πλην απροόπτου, ο Υπουργός Εξωτερικών να μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Καθώς και να συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά δια ζώσης μετά τον Οκτώβριο του 2019, όποτε είχε λάβει χώρα στην Αθήνα.

Θα επανέλθω με λεπτομέρειες πιο κοντά στην ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης.

Για την συμφωνία, όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως πάρα πολύ θετικά, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα.

Αναφορικά με τα άλλα ζητήματα που αφορούν την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και στην παρούσα φάση δεν δύναμαι να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Κατά την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Gymnich) στην Σλοβενία πριν από 10 ημέρες, ο Υπουργός συμμετείχε στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν, οι οποίες σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Υπουργών. Υπήρξε και γεύμα εργασίας με τον Ινδό ομόλογό τους, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο την Αθήνα.

Η έμφαση δόθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και σε ενδεχόμενο επαφών με το νέο καθεστώς.

Επί του τελευταίου σημείου, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του ΥΕ/ΑΕ Borrell, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του συνόλου των κ-μ της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών δεσμών με κ-μ της ΕΕ, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Ρουμανία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας.

Βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρουμανία υπό την ιδιότητα του ως Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό με φέρνει στον δεύτερο ομόκεντρο κύκλο: την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Υπουργού Εξωτερικών στην Βόρεια Μακεδονία.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, και ευελπιστούμε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.

Για την ακρίβεια εργαζόμαστε συνεχώς και πυρετωδώς, από κοινού με άλλα Κ-Μ της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η προηγούμενη Προεδρία (Πορτογαλία) και η νυν Προεδρία (Σλοβενία) για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης εξετάσθηκαν σε βάθος το σύνολο των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης τους.

Βεβαίως, τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, ότι η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, όσο και της Ευρωπαϊκής προοπτικής.

Όπως επισημαίνεται και στα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2020.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Μολδαβία από το 2014, τονίστηκε τόσο η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, αλλά παράλληλα υπογραμμίστηκε η ενεργός στήριξη της Ελλάδας στην ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τρίτος ομόκεντρος κύκλος είναι η ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και η στήριξη των χωρών που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα στις 22 Αυγούστου, αλλά και οι διμερείς επαφές του κ. Υπουργού με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι η εν λόγω επίσκεψη ήταν η τρίτη στο Ισραήλ στο διάστημα τριών μηνών, κάτι που μιλάει από μόνο του.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό του κα El Mangoush στην Αθήνα, ενώ την επομένη επισκέφθηκε την Τύνιδα.

Στο σύνολο των συνομιλητών του τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Συγκρατείται ότι η Ελλάδα έχει δωρίσει εμβόλια στην Βόρεια Μακεδονία, την Λιβύη, την Τυνησία, την Αλβανία και την Ρουάντα, ενώ έπονται και άλλες χώρες.

Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Υπουργού.

Πριν από λίγο συναντήθηκε με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, η οποία διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Την Παρασκευή θα δεχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τους Πρέσβεις των χωρών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες).

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να συναντηθεί επίσης με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα για την Σύνοδο Κορυφής MED 9, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της χώρας του.

Από Δευτέρα ο Υπουργός κ. Δένδιας θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη ο κ.  Υπουργός θα απευθύνει διαδικτυακά, από την Νέα Υόρκη, χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Στην ίδια εκδήλωση θα απευθύνει ομιλία ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας κ. Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος θα παρουσιάσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει χαιρετισμός του κ. Πρωθυπουργού.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο κ. Υπουργός αναμένεται επίσης να συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 10η Υπουργική Συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ρουμανίας (Τετάρτη 22.9).

Για τις διμερείς επαφές το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και ενδέχεται να αλλάξει.
Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του, με χρονολογική σειρά, όπως έχει σήμερα: Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Αλγερία, Κιργιζία, (Υπουργός Βιομηχανίας) ΗΑΕ, Παναμάς, Αρμενία, Αίγυπτος και Γκάνα.

Εκκρεμούν και άλλες συναντήσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Εν πάση περιπτώσει, θα τηρηθείτε ενήμεροι.

Την εβδομάδα μετά, αναμένεται να μεταβεί στην Πολωνία στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με την Γενική Γραμματέα του Regional Cooperation Council, κα Bregu.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Πρωτοβουλίας για την Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Αυτά προς το παρόν, για το πρόγραμμα του κ. Υπουργού.

Αναφορικά με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη, νωρίτερα σήμερα (12.30) θα μιλούσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στα πλαίσια της ΔΕΘ σε συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης.

Αργότερα σήμερα και συγκεκριμένα στις 4, θα διεξαχθεί, υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση, κατόπιν προσκλήσεως του Αναπληρωτή Υπουργού, θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά το τέλος των εργασιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Παρασκευή 17.9. ο κ. ΑΝΥΠΕΞ θα συνοδεύει τον κ. Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED και θα παρίσταται στις διμερείς συναντήσεις του κ. Πρωθυπουργού.

Τρίτη 21.9 θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την επομένη θα έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Ο Υφυπουργός κ. Ανδρέας Κατσανιώτης πρόκειται να μεταβεί στο Μεξικό μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκπροσωπήσει τον κ. Πρωθυπουργό, στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 200 ετών από την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Μεξικού.

Κατά την παραμονή του, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της εκεί Ομογένειας και της Εκκλησίας.

Αυτά όσον αφορά τα εισαγωγικά σχόλια.

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.

Ν. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν προβλέπεται να υπάρξει, αν σχεδιάζετε κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Ν. Δένδια  στη Νέα Υόρκη. Και επειδή υπήρξαν κάποιες δηλώσεις σήμερα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία, συνεννόηση με την Τουρκία όσον αφορά τις τυχόν νέες μεταναστευτικές ροές. Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο θέμα, όσον αφορά την συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου δεν έχουμε ζητήσει συνάντηση και δεν προβλέπεται να υπάρξει τέτοια συνάντηση, με τα ως τώρα δεδομένα.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα θα μου επιτρέψετε να  παραπέμψω στο Υπουργείο Μετανάστευσης για περαιτέρω λεπτομέρειες. Βεβαίως είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας  στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Η κοινή Δήλωση του 2016, η εφαρμογή της. Έχουμε αναφερθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στον τομέα αυτό. Είναι γνωστές. Και σε αυτό η ελληνική θέση είναι σταθερή. Δεν έχω σε αυτή τη φάση να προσθέσω κάτι άλλο.
Παρακαλώ.

Γ.ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα, ως γνωστόν, το 2019  υπέγραψε νέα MDCA με την Αμερική με τυμπανοκρουσίες. Τι καθιστά απαραίτητη την υπογραφή μιας νέας MDCA σήμερα;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Η ανανέωση. Η παρούσα συμφωνία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και πρέπει να γίνει ανανέωση. Αυτός είναι ο λόγος, ο αρχικός που πρέπει να γίνει η νέα συμφωνία. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει μία διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται για  το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Και όπως είπα, είναι μία διαπραγμάτευση η οποία δεν διεξάγεται μόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών, διεξάγεται σε απόλυτο συντονισμό από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Α.ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά με την διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας; Αν είστε σε συνεννόηση δηλαδή με την Τουρκία. Και αν αλλάζει κάτι στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δηλαδή. Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ερωτήσεις. Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχω κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή για τον επόμενο γύρο διερευνητικών, ο οποίος βεβαίως, όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί στην Τουρκία. Είναι η σειρά της να τον φιλοξενήσει. Όταν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο θα υπάρξει ανακοίνωση τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό γίνεται παράλληλα, όπως γινόταν ανέκαθεν. Δυστυχώς δεν έχω κάτι περαιτέρω να σας πω επί τούτου.

Όσον αφορά την ελληνική ομάδα βεβαίως το βασικό που θέλω να τονίσω είναι ότι επικεφαλής παραμένει, ήταν, είναι και θα είναι ο Πρέσβης ε.τ., ο κ. Αποστολίδης, διαπρεπής συνάδελφος.

Από εκεί και πέρα, λόγω και των, μεταθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρξουν αναγκαστικά κάποιες αλλαγές. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο. Πάντως το βασικό στοιχείο, είναι ότι ο κ. Αποστολίδης θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας. Δεν είναι διαπραγματευτική ομάδα, με συγχωρείτε. Της ομάδας των διερευνητικών επαφών. Δεν είναι διαπραγματεύσεις οι διερευνητικές επαφές. Είναι επαφές, να το τονίσω αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

G. MELNIK: Στο τέλος αυτού του έτους προγραμματίζεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στην Ρωσία. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα υπάρχουν κάποιες επαφές, κάποιες επισκέψεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών;

Και μία άλλη ερώτηση. Ο κ. Δένδιας αλλάζει κάθε φορά την ερμηνεία της ιστορίας. Όταν συναντάται με τον κ. Λαβρόφ λέει ότι η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε από τη Ρωσία και στο Κίεβο είπε ότι η επανάσταση ξεκίνησε από την Ουκρανία. Ποια είναι η επίσημη ιστορία της ελληνικής Επανάστασης;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ερωτήσεις σας. Λοιπόν, κατ’ αρχήν για  τον κ. Πρωθυπουργό, όπως γνωρίζετε, εγώ δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για την επίσκεψη στη Ρωσία. Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή να αναφέρω για επικείμενη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Λαβρόφ είτε στην Ελλάδα, είτε στη Ρωσία αυτή τη στιγμή.

Όπως βέβαια γνωρίζετε, είχαν συναντηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, εννοώ πριν ένα χρόνο στην Αθήνα. Μετά τον περασμένο Μάιο, στο Σότσι, είχαν μία πάρα πολύ φιλική και εγκάρδια συνάντηση οι δύο Υπουργοί.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος είναι και ο Συμπρόεδρος της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, είχαν αρκετές τηλεδιασκέψεις και είχανε πει ότι κάποια στιγμή θέλανε να βρεθούν από κοντά.

Οπότε υπάρχουν τακτικές επαφές. Και δεν αναφέρομαι βέβαια και στις πολύ τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες που έκαναν και οι δύο υπουργοί. Οπότε οι επαφές αυτές συνεχίζονται. Άρα δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι άλλο χειροπιαστό.

Τώρα όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, θα μου επιτρέψετε, είμαι αναρμόδιος. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι ο κ. Δένδιας είναι βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας και το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Και σε προσωπική βάση να προσθέσω, με διορθώνει.

Α. ΦΩΤΑΚΗ: Είδαμε πρόσφατα  την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα συμπεράσματα του Αραβικού Συνδέσμου. Αν έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό. Και εάν σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, είτε με άλλες χώρες ή περιοχές. Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι αρχή μου να μην σχολιάζω αποφάσεις τρίτων οργανισμών, όπως είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος και ιδιαίτερα όσον αφορά τρίτες  χώρες, όπως είναι η Τουρκία.

Θα μου επιτρέψετε να παρεκτραπώ από αυτόν τον κανόνα για να πω ότι συγκρατούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση που έβγαλε ο Αραβικός Σύνδεσμος όσον αφορά την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πω τι είπε. Μπορείτε να τα βρείτε. Και βεβαίως την ανακοίνωση που έβγαλε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως αντίδραση και ο τόνος, τον συγκρατούμε με ενδιαφέρον. Δεν θέλω να επεκταθώ ιδιαίτερα σε αυτό.

Αν μου επιτρέψετε βέβαια, να πω ότι βεβαίως εμείς, η Ελλάδα, αφού μιλάμε για τον Αραβικό Σύνδεσμο, συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, δύο φορές με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Aboul Gheit, τον Μάρτιο και τον περασμένο Ιούλιο υπογράψαμε και Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάτι το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένων των παραδοσιακά στενών δεσμών που έχει η Ελλάδα με τις αραβικές χώρες, ότι δεν το είχαμε κάνει τόσα  χρόνια. Τέλος πάντων, ποτέ δεν είναι αργά.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αν η Ελλάδα ανησυχεί από τις διαφαινόμενες τουλάχιστον προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με κάποιες άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Κατ’ αρχήν, εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Αυτό που έχουμε πει και το έχει πει ο Υπουργός επανειλημμένα, είναι ότι ακόμα και η Τουρκία, εφόσον σέβεται τους βασικούς κανόνες, αξίες και αρχές, είναι βεβαίως ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει στα διάφορα σχήματα συνεργασίας.

Οπότε δεν είναι θέμα ποιός είναι με ποιόν, είναι σε ποιά βάση, με ποιές αρχές, με ποιές αξίες. Από εκεί και πέρα βεβαίως παρακολουθούμε σαν τρίτοι, τις διάφορες ανακοινώσεις που έχουνε βγει τόσο από την τουρκική πλευρά, όσο και από την αιγυπτιακή.

Και να τονίσω βεβαίως, θα μου επιτρέψετε, τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, μια και την αναφέρατε, αλλά και με άλλες  αραβικές χώρες. Ανέφερα πριν ότι συνάντησε τον Εμιρατινό Πρέσβη ο κ. Υπουργός. Θα δει τον Υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ, δεν θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών από ό,τι φαίνεται, στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Θα δει επίσης τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Shoukry.

Ενδέχεται να υπάρξει, αυτό το μεταφέρω με μια επιφύλαξη, και μια τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής  Συνέλευσης. Ο διάλογος με τις χώρες αυτές είναι ανοιχτός και ειλικρινής και πάντα εποικοδομητικός. Δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να ανησυχούμε, ούτε να έχουμε κάποιον ενδοιασμό ή ανησυχία.

ΧΡ. ΦΡΑΓΚΟΥ: Επ’ ευκαιρίας και της ερώτησης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν έχουμε αυτές τις τελευταίες ημέρες, δύο εβδομάδες, τρεις, ένα μπαράζ δηλώσεων της ρωσικής διπλωματίας και ιδιαίτερα του κ. Λαβρόφ  για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το ΥΠΕΞ μέχρι τώρα έχει κρατήσει μία αφωνία. Πόσο ζωηρά τίθενται αυτά τα ζητήματα στο διμερή διάλογο με τη Ρωσία, αν αυτό γενικότερα επηρεάζει την  οποιαδήποτε προοπτική.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Η στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και βεβαίως για την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον κ.κ. Βαρθολομαίο είναι γνωστότατη και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο επί τούτου.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Πρόεδρος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο Milorad Dodic, έκανε μία πρόταση η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή να καταργηθεί ή να ανανεωθεί η συμφωνία του Dayton  και να αναλάβουνε η Σερβία, η Κροατία και η Τουρκία την παρακολούθηση της νέας συμφωνίας. Αν το γνωρίζετε ότι συνέβη αυτό και αν υπάρχουν κάποιες διπλωματικές διεργασίες  στο  Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα αυτό, στο να δούμε την Τουρκία να εμπλέκεται σε μία χώρα σαν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στα  Βαλκάνια.

Στο Μαυροβούνιο έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα τραγικές σκηνές διχασμού για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου. Δεν είδα καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών παρόλο που λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τα Βαλκάνια και προσπαθείτε να προωθήσετε τις σχέσεις  με τα Βαλκάνια.

Και η τελευταία ερώτηση είναι θα γίνει κάποια ΕΔΕ όσον αφορά το φιάσκο αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν και στην Καμπούλ για την εκκένωση των Αφγανών πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος; Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα με συγχωρήσετε αλλά πρέπει να τηρήσω τον κανόνα και με σεβασμό προς τους συναδέλφους, θα απαντήσω σε μία ερώτηση. Πείτε μου ποια θέλετε να απαντήσω και στη διάθεσή σας.

ΣΠ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Την τελευταία.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Την τελευταία. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΠ.ΣΙΔΕΡΗΣ: … έτσι και αλλιώς.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη;

ΣΠ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα άλλα μάλλον δεν θα τα γνωρίζετε …

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, όσον αφορά τον απεγκλωβισμό κατ’ αρχήν των Ελλήνων πολιτών, του συνόλου των Ελλήνων πολιτών στο Αφγανιστάν, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Τώρα, για αυτό που αναφέρεστε, όσον αφορά τον απεγκλωβισμό, τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, σε στενό συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, να το υπογραμμίσω αυτό, για τον απεγκλωβισμό Αφγανών πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος. Κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες, θα έλεγα υπεράνθρωπες  προσπάθειες, όσο ήταν δυνατόν, να απεγκλωβιστούν αεροπορικώς μέχρι το κλείσιμο του αεροδρομίου στις 31 Αυγούστου.

Αυτό δεν κατέστη δυνατό όχι γιατί εμείς δεν προσπαθήσαμε αλλά πολύ απλά γιατί υπήρχανε αντικειμενικές δυσκολίες, ανυπέρβλητες δυσκολίες οι οποίες, θα μου επιτρέψετε, δεν αφορούσαν μόνο τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά αφορούσαν και πάρα πολλούς Αφγανούς πολίτες ενδιαφέροντος άλλων χωρών της Δύσης στην περιοχή. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα βεβαίως στην κατάσταση που επικρατούσε στην Καμπούλ με την κατάσταση ασφαλείας, τον έλεγχο από τους Ταλιμπάν, τον σαφή κίνδυνο που υπήρχε και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, τρομοκρατικού χτυπήματος.

Και συν τοις άλλοις να προσθέσω εδώ υπήρχε και για εμάς, για την Ελλάδα, τουλάχιστον για αυτούς τους Αφγανούς πολίτες ένα έξτρα ζήτημα το οποίο δεν διευκόλυνε καθόλου, ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν είχαν διαβατήρια, δεν είχαν ταυτότητες.

Εμείς κάναμε ότι μπορέσαμε. Τους βγάλαμε και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Και να ολοκληρώσω λέγοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, δεν σταματάμε εδώ πέρα και προσπαθούμε να βρούμε έναν βέλτιστο τρόπο, βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλειά τους.

Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Πληροφορηθήκαμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον κ. Steinmeier, είπε ότι η Τουρκία δεν είχε δυνατότητα να σηκώσει νέο μεταναστευτικό βάρος. Είδαμε και βίντεο με Τούρκο στις όχθες του Έβρου να προσπαθεί να περάσει 60 μετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Και ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η Άγκυρα στήνει ένα σκηνικό 2015. Δηλαδή ένα σκηνικό εφόδου θα λέγαμε και ποιά είναι η στάση της Αθήνας.
Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στο βαθμό αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, να το τονίσω αυτό, γιατί βεβαίως γιατί  όσον αφορά τον Έβρο, η προστασία των συνόρων δεν εμπίπτει βεβαίως στην αρμοδιότητά μας εδώ, θέλω να τονίσω αυτό το οποίο είπε τόσο ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών το έχει πει επανειλημμένα, το θυμάμαι μάλιστα, το είπε ρητά την προπερασμένη εβδομάδα στο Bled Strategic Forum, ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού από καμία χώρα γενικότερα.

Αυτή παραμένει η θέση μας και δεν αλλάζει. Αυτά θα μου επιτρέψετε να πω λιτά.

S. RISTOVSKA:  Καλημέρα. Είπατε ότι εργάζεστε από κοινού με άλλες χώρες για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία επειδή υπάρχει το βέτο της Βουλγαρίας, θα μπορούσε η Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο να βοηθήσει από τη στιγμή που υποστηρίζει και ελπίζει ότι θα  ξεκινήσει σύντομα, από ότι είπατε, η πρώτη συνάντηση;
Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Λοιπόν, να τονίσω και πάλι ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπα και πριν αυτό για εμάς θεωρούμε ότι αποτελεί μονόδρομο, πολύ απλά γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο της περιοχής αλλά και βεβαίως εννοείται και της Ελλάδας. Και θα συνεχίσουμε.

Αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχαμε θέσει ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, το είχαμε θέσει τον Ιανουάριο, στον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών, τον είχε δει διμερώς ο κ. Δένδιας στη Λισσαβόνα.

Μετά με τη Ρουμανία κάναμε μια συνάντηση, δυστυχώς έγινε τηλεδιάσκεψη δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας τον περασμένο Μάιο.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια τουλάχιστον ένα-ενάμισι χρόνο. Και βεβαίως τώρα που έχει αναλάβει η Σλοβενία την προεδρία και ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής αν δεν απατώμαι που θέλουν να κάνουν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια εμείς σαφώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές και είναι κάτι το οποίο τόνισε ο κ. Υπουργός στο Σλοβένο ομόλογό του τώρα που τον είδε στην Λιουμπλιάνα στο περιθώριο του Gymnich.
Και βεβαίως θα συνεχίσουμε. Εξάλλου όταν βρισκόταν o Yπουργός στη Βόρεια Μακεδονία το επανέλαβε ρητά ότι είμαστε σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ήταν, θα έλεγα, ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν με όλους τους συνομιλητές του κυρίου Δένδια στα Σκόπια.

Και είπαμε εμείς ότι είμαστε έτοιμοι βεβαίως να συνεχίσουμε, και αυτό να μου επιτρέψετε να το επαναλάβω, να βοηθούμε και να παρέχουμε και οποιαδήποτε βοήθεια, τεχνική βοήθεια που θέλει η Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Κάτι το οποίο βεβαίως έγινε, θα μου επιτρέψετε να πω, δεκτό με ευχαρίστηση από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Και είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό τους, «θέλουμε να σας βοηθήσουμε», «να συνεχίσουμε», τονίζω να συνεχίσουμε.  Εξ όσων γνωρίζω την τεχνική βοήθεια την παρέχουμε από το 2012.

Αυτά τα ολίγα. Παρακαλώ.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ:  Χριστίνα Κράτση από την τηλεόραση του Alpha.
Θα ήθελα δυο λόγια παραπάνω για το ταξίδι του Υπουργού στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου, που μας είπατε. Θα υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του;  Ή θα έχει άλλες επαφές εκεί με άλλους παράγοντες;


Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κοιτάξτε, είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να σας δώσω ένα πλήρες πρόγραμμα.  Αλλά ναι, η προοπτική είναι ότι θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Blinken.

Σας λέω, όλα αυτά τηρουμένων των αναλογιών και πανδημίας επιτρεπούσης αλλά αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι αυτός. Να υπάρξει συνάντηση, να υπογραφεί η ανανέωση της ΜDCA και μετά να ξεκινήσουμε, θα δούμε τώρα πότε θα ξεκινήσει ο στρατηγικός διάλογος, ο οποίος γίνεται μεταξύ διαφόρων υπουργείων.

Από εκεί και πέρα τώρα για άλλες επαφές με μέλη του Κογκρέσου δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι απτό να σας πω. Βεβαίως μπορώ να σας πω ότι τόσο με τον κ. Menendez όσο και με τους Γερουσιαστές Murphy και Ossoff αυτό το θέμα τέθηκε και είπαν βεβαίως ότι όταν βρεθεί ο κύριος Υπουργός στην Ουάσιγκτον να υπάρξουν επαφές, αλλά αυτό μένει να οριστικοποιηθεί.  Θα δούμε.
Λοιπόν, παρακαλώ.

K. ΜΠΑΛΗ:  Aπό την ΑΥΓΗ. Ήθελα ουσιαστικά σε συνέχεια της ερώτησης της κυρίας Σταμούλη στην αρχή που ήσασταν πολύ κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνάντηση με τον Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, δηλαδή δεν το ζητάτε τέλος πάντων.

Με δεδομένο ότι με το που έσκασε η ιστορία του Αφγανιστάν ήταν το άμεσο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν και η διάθεση συνεργασίας όπως την καταλάβαμε στο θέμα των πιθανών προσφυγικών ροών, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ήσασταν τόσο κατηγορηματικός ότι αποκλείεται να γίνει αυτή η συνάντηση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Όχι, με συγχωρείτε. Ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας, δεν ξέρω αν ακούστηκα κατηγορηματικός.

Δεν είχα καθόλου τέτοια πρόθεση. Απλώς είπα ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου και δεν προβλέπεται τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω να γίνει τέτοια συνάντηση.

Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο τώρα, αυτό και μόνο. Δεν υπάρχει κάτι, τίποτε άλλο περαιτέρω να πω.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν προβλέπεται ως έχουν τα δεδομένα.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, θα μου επιτρέψετε, θα πάρετε το λόγο όταν δεν υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι περιμένουν.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Είναι στο ίδιο θέμα, για αυτό.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε, πρέπει να τηρήσουμε τη σειρά.

Π. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, από το ΒΗΜΑ, υπάρχει επίσημη πρόβλεψη για σύγκληση διάσκεψης στο Βερολίνο; Και αν ναι πότε; Εφόσον ενδέχεται να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία και φυσικά αν θα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει ελληνική συμμετοχή;

Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Απαντήσατε, θα μου επιτρέψετε, απαντήσατε ήδη. Ακριβώς, από ότι ξέρω δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ κάτι.  Στις 26 Σεπτεμβρίου υπάρχουν εκλογές, από εκεί και πέρα θα δούμε. Αλλά εγώ δεν τελώ εις γνώση οποιασδήποτε συνέχειας της συνάντησης του Βερολίνου που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο αν δεν απατώμαι.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ:  Τι έχει μεσολαβήσει από τη δήλωση Δένδια στη συνάντηση με τον Μenendez που έλεγε ότι θα πάει στις ΗΠΑ στις 14 Δεκέμβρη μέχρι τώρα; Τι άλλαξε;  Γιατί άλλαξε;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε, εγώ αναφέρθηκα στις 14 Οκτωβρίου.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, λάθος δικό μου.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Παρακαλώ, παρακαλώ.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο αφορά συμπληρωματικά στο προηγούμενο, είπατε προηγουμένως δεν έχουμε ζητήσει, δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Τσαβούσογλου ως έχουν τα δεδομένα σήμερα.

Έχει μεσολαβήσει κάτι με την Τουρκία, που μας έχει ενοχλήσει, σας έχει ενοχλήσει,  και για αυτό το λόγο δεν ζητάτε συνάντηση;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Απάντησα ήδη, δεν έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον κ. Τσαβούσογλου, δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω και μία ακόμα;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε κύριε Αργυράκη, θα μου επιτρέψετε, πρέπει να δώσουμε το λόγο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πάρει το λόγο ακόμα.  Παρακαλώ.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
Είπατε στην πρωτολογία σας ότι η Κυβέρνηση θέλει να εργαστεί για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα πεδία. Μετά το Αφγανιστάν έχει ξανά ανοίξει μια συζήτηση για τη λεγόμενη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικά στρατιωτική αυτονομία μάλλον, σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις ή σχέδια της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για την ερώτηση, μπορούμε να μιλάμε για δυο ώρες.

Καταρχήν η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο παλιά όσο και η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Έχει ξεκινήσει για την ακρίβεια το 1952.  Βεβαίως σε τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Εμείς όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ανέκαθεν ήμασταν υπέρ της ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και στη συνέχεια της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε υπέρ βημάτων περαιτέρω ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης στον τομέα τόσο της εξωτερικής πολιτικής όσο και της αμυντικής πολιτικής.

Βεβαίως η Ελλάδα όπως και όλες, άλλες 21 σύνολο αν δεν απατώμαι χώρες, είμαστε επίσης σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ και βεβαίως έχουμε τονίσει ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζει. Δεν είναι αντίθετη.

Εμείς εξάλλου είμαστε υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης του διατλαντικού δεσμού τόσο όπως είπαμε σε διμερές πλαίσιο βεβαίως αλλά και βεβαίως στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Η ερώτησή μου είναι αν υπάρχει κάποια εκτίμηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν και εάν προγραμματίζει ο Υπουργός Εξωτερικών να επισκεφτεί άμεσα το Ερμπίλ;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όπως ίσως θα θυμάστε, τον περασμένο Οκτώβριο είχε επισκεφτεί τη Βαγδάτη ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας και στη συνέχεια ήταν να μεταβεί στο Ερμπίλ. Για καθαρά τεχνικούς λόγους δυστυχώς η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Και έκτοτε δεν έχει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, προγραμματιστεί να γίνει κάποια στιγμή.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει βγει εκτός πλαισίου.  Και να υπενθυμίσω βεβαίως ότι και πριν από το καλοκαίρι, τον Ιούνιο αν δεν απατώμαι, ο κ. Δένδιας είχε παραθέσει γεύμα εργασίας στον Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, στον κ. Barzani.

Αυτά έχω προς το παρόν, δεν έχω κάτι άλλο χειροπιαστό να σας αναφέρω για αυτά.  Βεβαίως το ενδιαφέρον της χώρας μας για την Περιφέρεια αυτή είναι αυξημένο. Για αυτό ανοίξαμε εξάλλου και Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ πριν από λίγα χρόνια.
Να μου επιτρέψετε αν δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει πάρει το λόγο, θα μου επιτρέψετε...

ΣΠ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: από το KONTRA CHANNEL.
Ήταν ο κ. Δένδιας στη Βόρεια Μακεδονία, το είπατε και εσείς, ζήτησε την πλήρη, συνετή και καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά δεν έκανε δηλώσεις, έκανε ο κ. Οσμάνι, έθεσε διάφορα ζητήματα, επιτροπές, πινακίδες, διάφορα πράγματα που συζητήθηκαν.

Το ερώτημα είναι η ελληνική πλευρά εφαρμόζει πλήρως, συνεπώς και καλώς την συμφωνία των Πρεσπών;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας.
Λοιπόν, υπήρξαν κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών. Έχω εδώ μάλιστα και το κείμενο, στις 31 Αυγούστου.

ΣΠ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ:  Όχι τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις από τον κ. Δένδια.

Α.  ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Έγιναν κοινές δηλώσεις όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, είχαμε συμφωνήσει δηλαδή να γίνουν κοινές δηλώσεις, όπερ και εγένετο.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις ο κ. Δένδιας αναχώρησε αμέσως και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας τον κ. Ζάεφ.

Όσον αφορά το τι είπε, πιστεύω ότι μπορείτε να διαβάσετε, είναι και στο site μας το κείμενο των δηλώσεων του κ. Δένδια. Είναι ξεκάθαρο, δεν έχω να προσθέσω κάτι.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Α, ο κύριος εδώ, με συγχωρείτε.

Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Για το ΠΟΝΤΙΚΙ, αναφερθήκατε στην τεχνική συνεργασία που θέλουμε να προσφέρουμε στην Βόρεια Μακεδονία για την διαδικασία προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει ήδη κάποια επιτροπή υπηρεσιακών; Όπως έγινε στο παρελθόν με άλλες περιπτώσεις που δώσαμε τεχνική βοήθεια ή πρόκειται να γίνει μια τέτοια μικτή επιτροπή των δύο πλευρών που θα επεξεργαστεί όλη τη διαδικασία για ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Υπάρχει τεχνική βοήθεια που δίνουμε από το 2012, αν δεν απατώμαι, όσον αφορά  να βοηθήσουμε την ενταξιακή πορεία της βόρειας Μακεδονίας, στην αρχή για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνέχεια για την ενταξιακή της πορεία.  Και είναι κάτι το οποίο κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Και αυτό το οποίο μετέφερε ξεκάθαρα ο κ. Δένδιας στα Σκόπια ήταν ότι είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Από εκεί και πέρα βεβαίως για το ζήτημα αυτό είναι αρμόδιες οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, η Α3 και η Γ1 και από εκεί και πέρα βεβαίως συνεργάζονται και με τα συναρμόδια Υπουργεία στην Ελλάδα για θέματα τα οποία εκφεύγουν της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε, θα ολοκληρώσω εδώ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

16 Σεπτεμβρίου, 2021