Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα και καλή Σαρακοστή.
Θα ξεκινήσω αμέσως κάνοντας μία επισκόπηση των όσων συνέβησαν από την τελευταία ενημέρωση και στη συνέχεια είμαι βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας να απαντήσω σε ερωτήσεις.
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να υπενθυμίσω το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Δένδια στην Αίγυπτο, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, τον κ.Shoukry. Είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια είχαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες. Όσον αφορά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Όταν πήρε το λόγο ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, το πρώτο πράγμα που είπε, πριν από όλα τα άλλα, ήταν ακριβώς να τονίσει για μια ακόμα φορά την εκτίμησή του για το γεγονός ότι βρισκόταν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, στο Κάιρο εκείνη την ημέρα και βέβαια τις εξαίρετες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά όπως γνωρίζετε, έγινε συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις που είχε κάνει το Υπουργείο Ορυκτών Πόρων. Και όπως γνωρίζετε, έγινε μία τεχνική διευθέτηση από Αιγυπτιακής πλευράς όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, η οποία βεβαίως μας ικανοποίησε.
Αυτό το οποίο επίσης θα ήθελα να τονίσω - ο κύριος Shoukry ήταν ξεκάθαρος σε αυτό - είναι ότι η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή δεν συζητάει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Το διέψευσε κατηγορηματικά αυτό. Το λέω αυτό γιατί είχαν κυκλοφορήσει διάφορα δημοσιεύματα. Ήταν ξεκάθαρος, δεν άφησε κανένα επίπεδο αμφιβολίας όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Στη συνέχεια ο Υπουργός μετέβη στη Λάρνακα, όπου είχε μία σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, τον κύριο Χριστοδουλίδη. Βεβαίως αυτό ήταν ενόψει της επίσκεψης της κυρίας Lute στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά. Έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου. Και βεβαίως έγινε συζήτηση για την προετοιμασία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για το οποίο θα σας μιλήσω σε λίγο.
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων μετέβη στην Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, τον κύριο Jan Kubis. Βεβαίως στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στην Λιβύη. Την προηγούμενη ημέρα ακριβώς η Λιβυκή Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Και από πλευράς μας, εκφράσαμε, για μία ακόμα φορά, τη στήριξή μας προς το μεταβατικό σχήμα, τον Πρόεδρο, το Προεδρείο και την Κυβέρνηση. Να το τονίσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, από ελληνικής πλευράς εκφράσαμε επίσης την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα, όσο και εφόσον μας ζητηθεί στη διοργάνωση των εκλογών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως και με αποστολή παρατηρητών. Ή επίσης ενίσχυση, συνεισφορά στην UNSMIL, στην αποστολή του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Παράλληλα, τονίσαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η χώρα μας για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Υπουργός επανειλημμένα, οι ακτές της Λιβύης είναι 20 λεπτά απόσταση με το αεροπλάνο από την Κρήτη. Οπότε για εμάς είναι άμεση γειτονία αυτή η περιοχή. Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ειρήνευση στη χώρα αυτή.
Και βεβαίως ένα άλλο σημείο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι η συνεισφορά μας στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του εμπάργκο στην Λιβύη, η οποία από ό,τι είδα εχθές το βράδυ ανανεώθηκε για ακόμη δύο χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός έκανε μία σύντομη στάση στη Βενετία, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το οποίο είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αλλά υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που μετέβη ο Υπουργός στο Ινστιτούτο αυτό.
Την επόμενη μέρα, ο Υπουργός συναντήθηκε, όπως είδατε, με τον Κροάτη ομόλογό του, τον κύριο Grlic Radman, όπου στο επίκεντρο ήταν κατ’ αρχάς η συνεργασία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα. Επαναλάβαμε βεβαίως τη στήριξη στο αίτημα της Κροατίας να ενταχθεί στο χώρο του Σένγκεν αλλά και στη ζώνη του ευρώ, καθώς και στον ΟΟΣΑ.
Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και αμφότερες πλευρές τονίσαμε την στήριξη στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα, τους γνωστούς όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις στο πολιτικό πλαίσιο. Δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά. Οι σχέσεις μας με την Κροατία είναι εξαιρετικές. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι στο οικονομικό επίπεδο υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης και έγινε και μια πιο εις βάθος συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις μετά το τέλος της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Ζάγκρεμπ.
Τέλος, την περασμένη Τρίτη ήταν εδώ στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Riyad al-Maliki. Ήταν μια επίσκεψη την οποία την προγραμματίζαμε εδώ και αρκετό καιρό, η οποία δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης της πανδημίας και έτσι ήταν ιδιαίτερη η χαρά που δεχθήκαμε τον κ. al-Maliki εδώ.
Πέρα από τις διμερείς σχέσεις που συζητήθηκαν, ο Υπουργός τον ενημέρωσε διεξοδικά για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, την προσήλωσή μας βεβαίως στο διεθνές δίκαιο, και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ήταν κάτι το οποίο τόνισε επανειλημμένα.
Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε μια ενδελεχή ενημέρωση για την ειρηνευτική διαδικασία. Από πλευράς μας επαναλάβαμε την πάγια θέση μας - το είπε και δημόσια ο Υπουργός Εξωτερικών όσον αφορά το ζήτημα - ότι εμείς στηρίζουμε τη λύση στη βάση δύο κρατών τα οποία θα είναι δίπλα, side by side όπως λέμε, με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα και για τις δύο χώρες.
Τώρα βέβαια θα μπω σε αυτό το ζήτημα το οποίο σας ενδιαφέρει ίσως περισσότερο θα έλεγα.
Την περασμένη Τρίτη είχαμε και τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Να τονίσω ότι δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι άλλο ανακοινώσιμο όσον αφορά τη συνέχιση, πώς θα πορευτούμε. Εφόσον υπάρξουν, κάποια στιγμή, κάποιες εξελίξεις όσον αφορά νέα συνάντηση, εννοείται ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν ως είθισται.
Χθες είχαμε επίσης τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ονομάζονται πολιτικές διαβουλεύσεις - να το τονίσω - και γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο. Ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο Πρέσβης κ. Δεμίρης, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας. Το βασικό το οποίο ήθελα να πω για αυτές είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που ξαναέγιναν – «ξαναπιάσαμε το νήμα» να το πω έτσι - μετά από 14 μήνες. Η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του ήταν ένα θετικό στοιχείο. Και κάναμε και μία αποτίμηση οι δύο πλευρές των επαφών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Αυτό ήταν, λοιπόν, μία προσπάθεια να δούμε πού βρισκόμαστε.
Ο διάλογος, βεβαίως, συμπεριέλαβε διμερή θέματα. Και όταν αναφέρομαι σε διμερή θέματα, να είμαι ξεκάθαρος ότι τα διμερή θέματα δεν είναι μόνον πολιτικά, μπορεί να είναι και οικονομική συνεργασία, μπορεί να είναι και πολλά άλλα. Για αυτό το λόγο αναφέρομαι στον πληθυντικό σε διμερή θέματα. Αλλά βεβαίως εθίγησαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και στα Βαλκάνια και γενικότερα οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Κάθε πλευρά βεβαίως έχει τις απόψεις της, τις οποίες μπορεί να εκφράσει. Είναι μία ανταλλαγή απόψεων, δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι μία συζήτηση οι διαβουλεύσεις, να το τονίσω αυτό. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, είναι σταθερές, δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να παρατηρήσω. Έγιναν σε καλό κλίμα και από εδώ και πέρα προχωρούμε.
Όπως είδατε, ανακοινώθηκε ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξει επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου. Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που θα γίνει επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, διμερής επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Τουρκία από το 2017 και αυτό με κάθε επιφύλαξη. Μπορεί να είναι και το ’16, δεν θυμάμαι. Πάντως έγινε πριν αρκετά χρόνια.
Και θα προχωρήσω αμέσως τώρα στο πρόγραμμα.
Κατ’ αρχήν, ο Υπουργός μόλις ολοκλήρωσε πριν λίγο μία διαδικτυακή συνάντηση που είχε με τους Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Στη συνάντηση επίσης παρευρίσκετο και παρενέβη η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα έχει μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφγανό Υπουργό Εξωτερικών αργότερα σήμερα. Για την ακρίβεια σε τρία τέταρτα από τώρα.
Αύριο, όπως γνωρίζετε, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, το ΕΣΕΠ, παρουσία επίσης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου. Αυτό επίσης να το επισημάνω.
Στη συνέχεια ο Υπουργός, αύριο πάντα, θα συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή Υπουργική Σύνοδο του Συνασπισμού για το Σαχέλ.
Τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, κατ’ αρχάς για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα λάβει χώρα τη Δευτέρα. Να σας πω εν τάχει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κατ’ αρχήν στο λήμμα τρέχουσες υποθέσεις - άρα ένα λήμμα για όλα αυτά – θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, Γεωργία, Δυτικά Βαλκάνια, Βενεζουέλα και Μυανμάρ. Στη συνέχεια οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μία ανταλλαγή απόψεων με την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην Πρόεδρο της Χιλής, την κυρία Michelle Bachelet.
Στη συνέχεια, θα υπάρξει χωριστό λήμμα για τη Νότια Γειτονία, καθώς και χωριστό λήμμα για την Τουρκία και στο τέλος, θα υπάρξει μια ενημέρωση του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών για την επίσκεψή του στο Ιράν.
Να σας ενημερώσω ότι για την Τουρκία αναμένουμε βεβαίως την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη – μέλη εντός των επομένων ημερών. Δεν ξέρω ακριβώς πότε.
Η θέση μας όσον αφορά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αυτό το οποίο θα τονίσουμε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι η διττή προσέγγιση. Από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα διάφορα σημεία μίας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο, θα έλεγα, αυστηρό όρο, ότι βεβαίως η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στα διάφορα αυτά σημεία. Για παράδειγμα, όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση που η Τουρκία διακαώς επιθυμεί την αναβάθμισή της, ο απαράβατος όρος είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία.
Αντιστοίχως επίσης για το μεταναστευτικό, όπως έχω πει και στο παρελθόν, οποιαδήποτε συζήτηση για συνέχιση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοδοτικού κομματιού σε αυτό τον τομέα, προϋποθέτει βεβαίως την συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη το Μάρτιο του 2016. Και μια και μιλάμε για χρηματοδότηση, να υπογραμμίσω εδώ επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περεταίρω χρηματοδότηση για Σύρους πρόσφυγες που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες. Να αναφερθώ ονομαστικά κατ’ αρχήν στο Λίβανο και στην Ιορδανία.
Αυτά όσον αφορά το κομμάτι της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Θα πρέπει δηλαδή το καρότο και το μαστίγιο να είναι και τα δύο στο τραπέζι. Αυτό είναι η διττή προσέγγιση.
Το άλλο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι αυτή η συζήτηση δεν σταματάει εδώ. Η συζήτηση για την Τουρκία συνεχίζεται. Δεν ισχύει ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία της 26ης Μαρτίου και ότι από τότε παύουμε πλέον να το συζητάμε. Συνεχίζεται στο διηνεκές και θα μπορεί να επανέλθει και στο μέλλον εφόσον κριθεί σκόπιμο.
Αυτά εισαγωγικά όσον αφορά την Τουρκία.
Την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ντίσελντορφ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, του CDU, τον κ. Armin Laschet, ο οποίος είναι και Υπουργός-Πρόεδρος, Ministerpräsident λέγεται στα γερμανικά αν δεν κάνω λάθος, της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Στη συνέχεια θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, γιατί έχουμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι μάλιστα η πρώτη συνάντηση ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ με την παρουσία του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικού, του κ. Blinken. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, όλοι την περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιγραμματικά να επισημάνω τα σημεία της ημερήσιας διάταξης της Υπουργικής του ΝΑΤΟ. Καταρχήν θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το Αφγανιστάν. Στη συνέχεια θα συζητηθεί το ΝΑΤΟ 2030, η εμβάθυνση του διατλαντικού δεσμού. Επίσης, θα συζητηθεί και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία - από ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω -προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούνιο. Και βεβαίως, η πορεία την οποία θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Να υπενθυμίσω ότι το τελευταίο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι το βασικό κείμενο κατευθυντηρίων γραμμών του Οργανισμού, υιοθετήθηκε το 2010 στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας και βεβαίως αρκετοί Σύμμαχοι θεωρούν ότι έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να εκσυγχρονιστεί. Το στρατηγικό δόγμα είναι συνήθως ένα έγγραφο, το οποίο ανανεώνεται περίπου κάθε δεκαετία. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχαμε ένα το ’91, ένα το ’99, ένα το 2010.
Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται και θα γίνει η συζήτηση για τη Ρωσία.
Μετά έχουμε βεβαίως τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.
Τέλος, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μπορώ να επιβεβαιώσω ότι την Τρίτη 30 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την Επίτροπο για Εσωτερικές Υποθέσεις και ζητήματα Μετανάστευσης, την κυρία Ylva Johansson.
Επίσης, να επισημάνω ότι την Πέμπτη 1 Απριλίου η Ελλάδα θα αναλάβει επίσημα την Προεδρία του IHRA, του International Holocaust Remembrance Alliance. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία αυτού του Οργανισμού, στον οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η βασική γραμμή, την οποία θα προωθήσουμε όσον αφορά στην προεδρία μας, είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο Υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του IHRA.
Θα περάσω τώρα στο πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βαρβιτσιώτη.
Σήμερα, όπως είχα αναγγείλει και την προηγούμενη φορά, αν δεν απατώμαι, θα έχει τηλεδιάσκεψη γνωριμίας με τον συμπρόεδρο της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, τον κύριο Βιτάλι Σαβέλιεφ.
Την Τρίτη 23 Μαρτίου θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο βέβαια θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ακολουθήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όσον αφορά τώρα τον Υφυπουργό Εξωτερικών για τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού, τον κύριο Βλάση. Θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, Γέροντα Χαλκηδόνος, κυρίου Εμμανουήλ, στις 20 του μηνός, καθώς και για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 21 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Θα επισκεφτεί, επίσης, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Επίσης θα έχει συνάντηση με ομογενειακούς φορείς.
Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή για το πρόγραμμα του Υφυπουργού του κυρίου Φραγκογιάννη.
Όπως πάντα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Καλή σας μέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους. Δύο ερωτήματα.
Το πρώτο αφορά την καταρχάς, όπως τουλάχιστον χθες μας είπατε, θετική άποψη του κυρίου Δένδια να επισκεφτεί την Τουρκία σε κατάλληλες συνθήκες θέτοντας ένα αστερίσκο. Και θα θέλαμε, παρακαλώ, λίγο να διευκρινίσουμε ποιες είναι αυτές οι κατάλληλες συνθήκες, το καλό κλίμα.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά την επίσκεψη του κυρίου Δένδια στην Αίγυπτο όπου μας είπατε ότι έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα με πολύ καλές σχέσεις. Και από την άλλη πλευρά, όμως, βλέπουμε ότι η Τουρκία ενώ είχε ήδη ανακοινώσει πως υπήρχαν συνεννοήσεις με την Αίγυπτο, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την μία πλευρά, από την Αιγυπτιακή όμως και τους βλέπουμε μετά ξανά τους Αιγυπτίους να λένε ότι τελικά μάλλον υπήρχε μία επικοινωνία, αλλά δεν συζητάμε κάτι περαιτέρω.
Δηλαδή, ξέρετε υπάρχει ένα fair game. Τίθεται ζήτημα από την ελληνική πλευρά για αυτές τις σχέσεις και την τοποθέτηση της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου, Τουρκίας – Ελλάδας και Αιγύπτου – Ελλάδας; Αυτό το τρίπτυχο δηλαδή.
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εγώ. Όσον αφορά την επίσκεψη του κυρίου Δένδια στην Άγκυρα, αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι έχει συμφωνηθεί να μεταβεί στην Άγκυρα και το ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας στον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών τον κύριο Ονάλ, κατόπιν πρόσκληση βεβαίως του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, στις 14 Απριλίου.
Αυτό το οποίο έχει πει ο Υπουργός και στο παρελθόν - δεν είπαμε κάτι καινούριο δηλαδή - αυτό που αποκαλείτε εσείς τον αστερίσκο, είναι ότι θα μεταβεί εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες. Είναι κάτι το οποίο το έχει πει επανειλημμένα.
Θα σας παραπέμψω και σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, που είχε δώσει στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 21 Ιανουαρίου, όπου ακριβώς υπήρχε μία ερώτηση, κατά πόσον θα γίνει συνάντηση. Και ο Υπουργός εξηγεί υπό ποιες συνθήκες θα ήταν πρόθυμος να γίνει μία τέτοια συνάντηση. Είχε πει ότι θα πρέπει να έχει ένα νόημα, να έχει μία προοπτική.
Λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, στην παρούσα συγκυρία, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Τώρα, από εδώ και πέρα, ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει. Αυτό ήταν, δεν λέμε κάτι καινούριο.
Γ.ΜΟΥΤΣΟΣ: Επιτρέψτε μου. Μπορώ να βάλω μία ακόμη πτυχή στο ερώτημα αυτό. Ο κύριος Ερντογάν όμως βγαίνει προκλητικά και τονίζει ότι καμία απόφαση στο Αιγαίο δεν πρόκειται να παρθεί χωρίς τη δική μας τοποθέτηση. Καμία δραστηριότητα, κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι δημιουργεί, κατά τα δικά μου δεδομένα βεβαίως, κατάλληλες συνθήκες, όπως ενδεχομένως τα αντιλαμβάνεστε σε διπλωματικές σχέσεις.
Α.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αναφέρεστε στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας. Τις έχω δει τις δηλώσεις αυτές και είναι γνωστές. Ο κύριος Erdogan δεν είπε κάτι το οποίο να μας εξέπληξε. Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας.
Αλλά, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι οι θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα αυτά είναι γνωστές. Δεν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα Αυτό είναι αυτονόητο. Δεν υπάρχει λόγος. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και παραμένουν σταθερές. Οι θέσεις μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε.
Όσον αφορά τη ρηματική διακοίνωση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, με την οποία η τουρκική πλευρά ενημέρωσε για το υπόγειο καλώδιο το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, το μόνο το οποίο έχω να πω είναι ότι η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού, όπως γίνεται πάντα. Είναι κάτι το οποίο γίνεται στη διπλωματική πρακτική. Μία πλευρά εκφράζει τις απόψεις της, ζητάει κάτι. Εμείς θα απαντήσουμε εμπεριστατωμένα, εκφράζοντας τις γνωστές απόψεις μας επί του ζητήματος αυτού.
Όσον αφορά τώρα την Αίγυπτο. Θα κάνω και μία παρένθεση γιατί παρέλειψα να σας αναφέρω στα εισαγωγικά μου σχόλια μία σημαντική παράμετρο από την επίσκεψη στην Αίγυπτο. Αναφέρομαι στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, και πρώην Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, τον κ. Abul Gheit.
Αλλά πριν μιλήσω για αυτό ήθελα να σας πω ότι το να έχουν επαφές δύο χώρες και μάλιστα δύο χώρες της Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι διαπραγματεύονται. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικός ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Το ότι μπορεί να υπάρχει μία επαφή σε κάποιο επίπεδο, αυτό θα έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Ασχέτως με το πόσο καλές είναι οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν επαφές. Το άλλο που θέλω να τονίσω επίσης είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο μέσα από το πρίσμα της Τουρκίας. Τη βλέπουμε καθαρά στο διμερές πλαίσιο. Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο εξάλλου κρατάνε εδώ και αιώνες. Και είναι πάντα εξαιρετικές. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά εξαιρετικό επίπεδο σε όλους τους τομείς των σχέσεων μας. Και αυτό ήταν που υπογραμμίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο Υπουργοί.
Να παρατηρήσω συμπληρωματικά, επίσης, ότι όταν έγινε συζήτηση με την αιγυπτιακή πλευρά και όταν τους είπαμε ότι: ξέρετε, η αρχική αδειοδότηση που δώσατε, η βόρεια γραμμή του οικοπέδου τέλος πάντων που είχατε βάλει, ταυτίζεται με την τουρκική θεώρηση - και το τονίζω αυτό τη μονομερή τουρκική θεώρηση - μέχρι πού θα έφτανε η υφαλοκρηπίδα τους, αυτό δημιούργησε θα έλεγα μια αμηχανία στην αιγυπτιακή πλευρά.
Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο ήταν κάτι το οποίο είχαν λάβει τόσο υπόψη τους. Δηλαδή αυτοί έλεγαν ότι η γραμμή μας φτάνει μέχρι εκεί, αρχικά. Όταν εμείς τους τονίσαμε, όταν τόνισε ο Υπουργός την τουρκική διάσταση, αυτό δημιούργησε ιδιαίτερη αμηχανία και θα έλεγα ότι ήταν και ένας παράγοντας πολύ σημαντικός, ο οποίος οδήγησε στη διόρθωση, την άμεση διόρθωση, στην οποία προέβη η αιγυπτιακή πλευρά. Αυτό και μόνο, στο επίπεδο συμβολισμού, ήταν ενδιαφέρον.
Για τον κ. Abul Gheit θα ήθελα να πω ότι στη συνάντηση μαζί του έγινε μια επισκόπηση των διαφόρων εξελίξεων. Ο κ. Abul Gheit ενημέρωσε τον Υπουργό τόσο για τις εξελίξεις στη Λιβύη όσο και στη Συρία. Μάλιστα είχε γίνει συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου λίγες μέρες πριν.
Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ότι εκφράστηκε η βούληση και από τις δύο πλευρές να υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας, memorandum of understanding, μεταξύ της Ελλάδος και του Αραβικού Συνδέσμου για περαιτέρω, πλέον θεσμοθετημένη συνεργασία, κάτι το οποίο παραδόξως - και λέω παραδόξως γιατί παραδοσιακά η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο - δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Και βεβαίως αυτό θα δρομολογηθεί άμεσα.
Τώρα, βλέπω τον κύριο Γκασιάμη, δεν ξέρω με ακούτε; Δεν με ακούει, δεν μας ακούει ο κύριος Γκασιάμης. Τότε θα διαβάσω εγώ την ερώτησή του:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στις 14 Απριλίου εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η Τουρκία δέσμευσε παράτυπα για σήμερα την περιοχή μεταξύ Λήμνου, Άη-Στράτη και Λέσβου για άσκηση με όπλα. Είναι κινήσεις σαν αυτή μια από εκείνες που θα καθορίσουν το πλαίσιο των κατάλληλων συνθηκών;»
Δεν θα το σχολιάσω, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό το οποίο συνήθως λέμε είναι ότι NAVTEX, οι οποίες δεσμεύουν περιοχές στο Αιγαίο και οι οποίες εκδίδονται από τον τουρκικό σταθμό, είναι παράτυπες.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Γεια σας, καλό μεσημέρι, χρόνια πολλά.
Ο κύριος Τσαβούσογλου χθες σχολιάζοντας με τη σειρά του την επικείμενη συνάντηση με τον κύριο Δένδια, εφόσον πάνε όλα καλά και λάβει χώρα τον ερχόμενο μήνα, είπε ότι ένα από τα αντικείμενα τα οποία θα έχει, θα είναι να προετοιμαστεί και μία πιθανή συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Ερντογάν.
Υπάρχει κάτι τέτοιο; Είναι κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά το εξετάζει ή είναι ακόμα πολύ πρώιμο κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κοιτάξτε, καταρχήν το είδα αυτό που είπε ο κύριος Cavusoglu. Αυτό είναι κάτι το οποίο βεβαίως δεσμεύει την τουρκική πλευρά. Από δικής μας πλευρά θα έλεγα ότι πηγαίνουμε - θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μία τούρκικη φράση - γιαβάς-γιαβάς, σιγά-σιγά. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχουμε στο τραπέζι είναι, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Δένδια, με τον κύριο Cavusolglu.
Από εκεί και πέρα καθίστε να γίνει αυτή η συνάντηση και βλέπουμε. Δεν θέλω να προτρέχω αυτή τη στιγμή για το ποιά θα είναι τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα στις επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι, δεν θα έλεγα πρόωρο, αλλά είναι νωρίς αυτή τη στιγμή. Εγώ θα μείνω σε αυτό το οποίο είπαμε χθες, ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή προγραμματίζουμε τη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Δεν θέλω να προτρέχω.
ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Καλημέρα, θα ήθελα να επανέλθω και εγώ λίγο στο θέμα που έθιξαν οι συνάδελφοί μου σχετικά με το κατά πόσο είναι οι συνθήκες κατάλληλες για αυτή τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, τη στιγμή που έχουμε μία εμπρηστική ρητορική η οποία συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά. Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ακόμα και για υπόθαλψη τρομοκρατών, ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το διάλογο και για ένα σωρό άλλα θέματα τα οποία είναι γνωστά. Δηλαδή τα ξέρουμε.
Αυτό είναι το ένα ερώτημα και το άλλο, αν κατάλαβα καλά είπατε ότι για τη NAVTEX που εξέδωσε τώρα την καινούρια η Τουρκία, θα υπάρξει διάβημα, σωστά κατάλαβα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, δεν είπα για διάβημα. Λέω αυτά που συνηθίζονται. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Κατ’ αρχήν, αυτό το οποίο λέμε πάντα, είναι ότι είναι παράτυπη η NAVTEX. Απ’ ό,τι γνωρίζω - και εδώ δεν θέλω να μπαίνω βέβαια στα χωράφια άλλου Υπουργείου - παλαιότερα το ΓΕΝ έβγαζε «αντι-NAVTEX», λέγοντας ότι ας πούμε η τάδε NAVTEX είναι παράτυπη. Όσον αφορά το θέμα της παρατυπίας, θα μου επιτρέψετε να μην μπω στα χωράφια άλλου Υπουργείου.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών και πάλι να επαναλάβω το αυτονόητο, δηλαδή ότι εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει μία τέτοια συνάντηση, θα γίνει μία τέτοια συνάντηση. Αυτό πιστεύω ότι από μόνο του είναι ξεκάθαρο. Όπως είπε κάποιος πριν, βάλαμε έναν αστερίσκο. Βάλαμε μία απαραίτητη προϋπόθεση. Και πάλι θα επαναλάβω, χωρίς να θέλω να γίνομαι κουραστικός, ότι αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών το έχει πει εδώ και καιρό. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό, σε απάντηση όσων είχε πει ο κύριος Cavusoglu ότι ήθελε να προσκαλέσει τον ομόλογό του. Και ο Υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και εφόσον αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να είχε ένα νόημα. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο πέρα από αυτό το οποίο έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση μας, στη θέση μας. Οι θέσεις μας είναι σταθερές.
Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω εάν αυτή η ανακοίνωση, η επίσημη από ελληνικής πλευράς για την ενδεχόμενη επίσκεψη του κυρίου Υπουργού στην Άγκυρα, σημάνει το τέλος της διαδικασίας των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής τέλη του μήνα, εάν δηλαδή είναι το αναγκαίο σήμα στον κύριο Μπορέλ να προσπεράσει το ζήτημα των κυρώσεων έστω προσωρινά.
Και επειδή υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληθώρα δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο από επίσημες διαρροές της τουρκικής διπλωματίας, διαβάζοντας τα τουρκικά μέσα βλέπω ότι δίνουν και πληροφορίες και για τον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών και για τον προχθεσινό. Ότι οι Τούρκοι δηλαδή πάντοτε, το υπαινιχθήκατε και εσείς, φέρνουν όλα τα θέματα στο τραπέζι που είναι απαράδεκτα από το διεθνές δίκαιο και την ελληνική πλευρά. Δεν αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.
Φαντάζομαι ότι, δεν ξέρω αν μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, να το διαψεύσετε, έγινε ένας παράλογος ευγενικός διάλογος κωφών; Δηλαδή είπανε, είπαμε, απλά καταγράφηκαν οι γνωστές απόψεις;
Και αν συνέβη αυτό, τι ήταν αυτό που οδήγησε τον κύριο Δένδια να αποδεχθεί με αστερίσκο την πρόσκληση για την 14η Απριλίου; Αφαίρεσαν οι Τούρκοι από την διεκδικητική ατζέντα για την αποστρατικοποίηση, για τη Θράκη, για όλα αυτά τα οποία λένε κάτι από το τραπέζι, για να μπούμε σε μια φάση περαιτέρω εξομάλυνσης με την επίσκεψη αυτή; Την ενδεχόμενη επαναλαμβάνω.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχήν δεν βγήκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ένα το κρατούμενο το οποίο θέλω να το τονίσω αυτή τη στιγμή. Εφόσον η επίσκεψη προχωρήσει θα βγει ως είθισται επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών μια ή δυο μέρες πριν από την επίσκεψη αυτή.
Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα της συζήτησης για την Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν. Ότι μιλάμε εδώ για μια διττή προσέγγιση. Από τη μια είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε υπό σαφείς αυστηρούς όρους τη θετική ατζέντα, από την άλλη θεωρούμε απαραίτητο ότι θα πρέπει να υπάρχουν προτάσεις, να υπάρχει στο τραπέζι η προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων. Και ότι γενικά η συζήτηση για την Τουρκία παραμένει στο τραπέζι.
Η θέση μας επ’ αυτού είναι ίδια, δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να αλλάξει. Και αυτά τα οποία λέω είναι και στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Και η προοπτική λήψης μέτρων θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία διολισθήσει ξανά σε μια παραβατική συμπεριφορά. Αυτή είναι μια θέση την οποία έχουμε εκφράσει επανειλημμένα αρκετές φορές και θα συνεχίσουμε να την εκφράζουμε. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση μας.
Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Ναι, καλή σας ημέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους τους Ορθόδοξους τουλάχιστον. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μία ερώτηση. Είπατε στην τοποθέτησή σας την αρχική ότι αύριο κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα προσέλθει και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Μήπως μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτή την προσέλευση του κ. Υπουργού Εθνική Αμύνης; Γιατί δεν είναι κάτι συνηθισμένο, εκτιμώ.
Σας ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, οι δύο Υπουργοί έχουν συνεννοηθεί ότι θα είναι παρόντες και θα συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αύριο. Είναι αυτά τα οποία έχουμε ανακοινώσει, οι σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας και το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα κάνει την παρέμβασή του για τα θέματα όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Παναγιωτόπουλος θα μιλήσει από τη δική του πλευρά. Δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικό. Και θα είναι μία ενδελεχής συζήτηση για αυτά τα δύο θέματα. Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Θα βγει και ανακοίνωση αργότερα. Έχουμε βγάλει ήδη ανακοίνωση για τη σύγκληση του ΕΣΕΠ, θα βγάλουμε και μια ανακοίνωση - θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - για την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Παναγιωτόπουλου.
S.RISTOVSKA: Καλημέρα σας, καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μία επιστολή στον κύριο Μπορέλ που σύμφωνα με το Euractiv εστάλη στις αρχές Μαρτίου και την υπογράφουν 9 Υπουργοί Εξωτερικών. Είναι και ο κύριος Δένδιας, σύμφωνα πάλι με το δημοσίευμα και αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο είναι, είχε προχθές μία τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Δένδιας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης. Και θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία, κάποια κινητικότητα που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Και να μας πείτε, αν μπορείτε, κάτι παραπάνω για την επιστολή. Ευχαριστώ.
A. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Για την επιστολή δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι γιατί δεν την έχω δει. Mπορώ να το αναζητήσω, δεν το έχω πρόχειρο.
Όσον αφορά την τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Varhelyi έγινε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Ο Επίτροπος ζήτησε να μιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών και ήθελε να συζητήσουν για τα διάφορα ζητήματα αρμοδιότητας του κυρίου Varhelyi, όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα θέματα πολιτικής γειτονίας.
Για την επιστολή επιφυλάσσομαι να επανέλθω κάποια άλλη στιγμή. Είπατε 9 Μαρτίου. Θα πρέπει να την αναζητήσω.
S.RISTOVSKA:
5 Μαρτίου νομίζω.
A. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πρέπει να δω. Δεν θέλω να πω κάτι χωρίς να γνωρίζω.
S.RISTOVSKA:
Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία; Με το γεγονός ότι είπατε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι στην ατζέντα την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα Δυτικά Βαλκάνια θα συζητηθούν στο πλαίσιο των τρεχουσών υποθέσεων της ατζέντας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χωριστή συζήτηση για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν θυμάμαι τώρα πότε έγινε η τελευταία ενδελεχής συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά εννοείται ότι όλες οι εξελίξεις εκεί πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο και του Υπουργείου.
Και όπως σας είπα και πριν, έγινε μία αρκετά ενδελεχής συζήτηση για αυτό μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Κροάτη ομολόγου του την περασμένη Παρασκευή, όπου σας λέω και πάλι ότι δώσαμε έμφαση στο ότι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να μείνει πίσω. Δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αμεληθεί.
Και να υπενθυμίσω, αυτό ήταν και ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει ο κύριος Δένδιας όταν είχε δει τον Πορτογάλο ομόλογό του τον Ιανουάριο, όταν είχε πάει στη Λισαβόνα, όπου συζήτησαν για τις προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας. Τότε είπε ο κύριος Δένδιας ότι, κοιτάξτε να δείτε, ένα πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέσα σε αυτό το εξάμηνο είναι να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία. Δεν πρέπει δηλαδή να φανεί ότι δεν συνεχίζεται. Πρέπει να υπάρξει μία δυναμική. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών του τόνισε ότι όντως, έχετε απόλυτο δίκιο και ότι αυτό είναι και κάτι άλλο το οποίο θα πρέπει επίσης εμείς ως Προεδρία να προωθήσουμε.
Η βούληση είναι πάντως να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία σε αυτό το πλαίσιο, όσον αφορά τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Βόρεια Μακεδονία. Εφόσον πληρωθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του ’20 να προχωρήσει και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Και να αναφέρω επίσης, ότι έγινε και μια συζήτηση με τον Κροάτη Υπουργό για ένα non paper το οποίο έχει υποβάλει η Κροατία, το οποίο έχουμε και εμείς συνυπογράψει όσον αφορά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
[Διαβάζω ερώτηση] Από το Γαλλικό Πρακτορείο: «Έχουμε προσκλήσεις λέει για την 25η Μαρτίου σε ό,τι αφορά την έλευση του Μανουέλ Μακρόν, του Πρίγκιπα Καρόλου και του Ρώσου Πρωθυπουργού και υπάρχουν και άλλοι ηγέτες που έχουν προσκληθεί; Ευχαριστούμε».
Λοιπόν, οι Αρχηγοί Κρατών προσκαλούνται από τον Αρχηγό του κράτους, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θέλω εγώ αυτή τη στιγμή να μπαίνω στα χωράφια άλλων. Αλλά ναι, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν θετικές απαντήσεις και θα υπάρξει παρουσία εδώ των αξιωματούχων που αναφέρατε. Γνωρίζω επίσης - και πάλι εδώ κάνω μια παρένθεση, γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου - ότι θα είναι επίσης παρών ο Πρόεδρος της της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Αναστασιάδης.
A.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Καλημέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη, αν υπάρχει περίπτωση συνάντησης των κυρίων Δένδια και του κυρίου Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ;
Και η δεύτερη, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές διαβουλεύσεις αναφορικά με το Κυπριακό, παρατηρήθηκε κάποια υποχώρηση της τουρκικής θέσης για τη λύση των δύο κρατών ή υπάρχει επιμονή σε αυτό το θέμα; Σας ρωτώ γιατί υπάρχει και η άτυπη διάσκεψη στα τέλη Απριλίου.
Ευχαριστώ.
A. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά τη συνάντηση με τον κύριο Cavusoglu, όχι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Βεβαίως τώρα αν συμπέσουν στο διάδρομο, τι να σας πω; Αλλά όχι, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για συνάντηση ούτε στο περιθώριο.
Όσον αφορά το Κυπριακό. Καταρχήν γενικότερα για τις πολιτικές διαβουλεύσεις δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί το τι ειπώθηκε, είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας και όταν είχε έρθει η κυρία Lute εδώ, επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προσερχόμαστε σε αυτή την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης με θετική προδιάθεση και ευελπιστούμε - και το τονίζω αυτό - ότι θα υπάρξει μία σύγκλιση η οποία θα επιτρέψει να υπάρξει μία συνέχεια. Βεβαίως και αυτό ήταν κάτι το οποίο η κυρία Lute επανέλαβε, οποιαδήποτε συνέχεια σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία προοπτική για οτιδήποτε άλλο.
Τώρα, όσον αφορά την τουρκική θέση, λυπάμαι, δεν έχω κάτι να σας πω επί τούτου.
Ο κύριος Μπαλοδήμας. Μας ακούτε; Ή θέλετε να διαβάσω; Όχι, δεν μας ακούει.
Τρία ερωτήματα.
«Στην προηγούμενη ενημέρωση μας είχατε αναγγείλει μία τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ για σήμερα. Έγινε και τι αφορούσε;»
Έχετε απόλυτο δίκιο, πρέπει να μου διέφυγε. Ναι, θα έχει συνομιλία με τον κύριο Stoltenberg αύριο. Θα συνομιλήσει αύριο ο κύριος Δένδιας με τον κύριο Stoltenberg στο πλαίσιο της προετοιμασίας, που κάνει ο Γενικός Γραμματέας το ΝΑΤΟ με όλους τους υπουργούς Εξωτερικών, εν όψει της Υπουργικής συνάντησης. Δεν υπάρχει κάτι, δηλαδή, το ιδιαίτερο.
«Γιατί αύριο στο ΕΣΕΠ παίρνει μέρος και ο Υπουργός Άμυνας;»
Γιατί τον προσκαλέσαμε και δέχθηκε. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Όπως είπαμε, θα ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών για τα θέματα τα οποία είναι στην ημερήσια διάταξη του ΕΣΕΠ, από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Υπουργός Άμυνας θα πει από πλευράς Υπουργείου Άμυνας τα δικά του. Δεν υπάρχει κάτι περαιτέρω να πω για αυτό.
«Υπάρχει κάποια ατζέντα στην υπουργική αύριο με το Σαχέλ;»
Όχι, δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Να επαναλάβω ότι εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή του Σαχέλ. Ήδη πριν δέκα μέρες περίπου ανακοινώσαμε το νέο μας Πρέσβη στη Σενεγάλη, τον κύριο Κωστόπουλο, ως Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών για την περιοχή του Σαχέλ. Και όπως σας είπα και τότε, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία τόσο όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όσο και στο μεταναστευτικό. Είναι, λοιπόν, μία περιοχή η οποία δεν ήταν στο ραντάρ μας τα παλαιότερα χρόνια, η οποία όμως για ευνόητους λόγους πλέον είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
A. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω καλυφθεί γιατί απαντήσατε στον κύριο Ζαχαριάδη στην ερώτησή μου. Αλλά μπορώ να σας κάνω μία άλλη αν θέλετε μιας και είχατε τη καλοσύνη. Μιλήσατε για μία σύντομη συνάντηση του κυρίου Δένδια με τον κύριο Λάσετ την προσεχή Τρίτη, αν δεν κάνω λάθος. Η ερώτησή μου είναι αν η συνάντηση αυτή σχετίζεται και με το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο κύριος Λάσετ συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα εκείνων των Γερμανών που συνομιλούν με την Τουρκία για το ζήτημα της ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό χωρίς να ενημερώνει τους υπολοίπους. Ευχαριστώ.
A. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η απάντηση είναι όχι. Η συνάντηση με τον κύριο Laschet είχε κανονιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Δηλαδή προσπαθούσαμε να βρούμε ημερομηνίες, όταν ο κύριος Laschet αν δεν απατώμαι εξελέγη Πρόεδρος του CDU τον περασμένο Ιανουάριο. Προσπαθούσαμε να βρούμε μια χρονική συγκυρία όταν ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να κάνει μία σύντομη μετάβαση στο Ντίσελντορφ. Τελικά δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό το περασμένο Φεβρουάριο. Θα το κάνουμε τώρα. Δεν σχετίζεται άμεσα με το δημοσίευμα. Ο βασικός λόγος που θέλουμε αυτή τη συνάντηση είναι ότι λόγω των νέων του καθηκόντων θέλουμε να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας σε όλα τα ζητήματα τα οποία μας αφορούν, δηλαδή τόσο τα διμερή, όσο και τα Ευρωπαϊκά. Και βεβαίως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και αναμένω ότι θα γίνει ίσως και μία σύντομη αναφορά στο μεταναστευτικό. Αν και έχουμε πολλά στην ατζέντα μας.
Π. ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν στις χθεσινές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του κυρίου Δεμίρη και του Τούρκου Υφυπουργού έγινε κάποια συζήτηση, τέθηκε κάποιο θέμα από την Τουρκική πλευρά περί της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω εικόνα να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Κοιτάξτε, όπως είπα και πριν, κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα θέλει. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.
Όσον αφορά βεβαίως το ζήτημα της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα και αυτό θέλω να το τονίσω. Πρώτον μιλάμε για Έλληνες πολίτες. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, η Ελλάδα όσον αφορά τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, έχει αναλάβει από το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες και τηρεί. Και τρίτον, με την ίδια Συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχουν ειδικές διατάξεις όσον αφορά την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, την κοινότητα στην Ίμβρο, στην Τένεδο και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία.
Δεν θέλω τώρα να μακρηγορήσω και να πω τι έχει κάνει ο ένας και τι έχει κάνει ο άλλος. Πιστεύω ότι είναι ευρύτερα γνωστό πού βρισκόμαστε σε αυτό και ποιός τηρεί τις υποχρεώσεις του, τις συμβατικές υποχρεώσεις του και ποιός όχι.
Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Καλησπέρα σας. Με κάλυψαν οι συνάδελφοι για τα της συνάντησης των Δένδια-Τσαβούσογλου, οπότε θα επιστρέψω λίγο στο θέμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι παραπάνω για το εθιμοτυπικό, μιας που το Άμυνας μας παραπέμπει στο Υπουργείο Εξωτερικών και δεν έχουμε έτσι αρκετές πληροφορίες. Γνωρίζουμε για τους υψηλούς προσκεκλημένους. Μπορούμε να ξέρουμε κάτι παραπάνω για τον εορτασμό; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Για το εθιμοτυπικό, όχι για την παρέλαση φαντάζομαι, διότι αυτό δεν το ξέρω καθόλου. Εννοείτε ότι θα έχουν επαφές στο περιθώριο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία οι υψηλοί προσκεκλημένοι; Αυτό ναι. Και πάλι εδώ βαδίζω οριακά στα χωράφια άλλων και για αυτό δεν θέλω να επεκταθώ. Βεβαίως, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρξουν επαφές τόσο της Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Πρωθυπουργού με τους υψηλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα.
Όπως γνωρίζετε εξάλλου ο Πρωθυπουργός λίγο μετά από τις επετειακές εκδηλώσεις θα πρέπει να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και αναμένεται ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας θα συμμετάσχει σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις, δεν ξέρω ακριβώς ποιες αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν οριστεί ακόμα όλες οι συναντήσεις.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο επελέγη κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και όχι κάποιο δημόσιο κρατικό κτήριο για τις διερευνητικές επαφές; Το ένα το ερώτημα.
Το δεύτερο είναι όσον αφορά την έκθεση του κυρίου Μπορέλ. Τελευταία βλέπω ότι και εσείς και ο κύριος Δένδιας σε επίπεδο ορολογίας έχετε αλλάξει την πολιτική ορολογία της λέξης «κυρώσεις» την έχετε αντικαταστήσει με τα «περιοριστικά μέτρα». Βέβαια γνωρίζουμε ότι ο τεχνικός όρος είναι «περιοριστικά μέτρα» και όχι «κυρώσεις». Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι έχετε αλλάξει την πολιτική ορολογία από κυρώσεις σε περιοριστικά μέτρα γεννά κάποια ερωτήματα.
Μας είπατε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει κοινοποιηθεί στα κράτη – μέλη η έκθεση του κυρίου Μπορέλ. Έχετε κάποια αίσθηση εάν σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνεται αυτή η διττή προσέγγιση, δηλαδή εάν έχει υιοθετηθεί η ελληνική, κατά κάποιο τρόπο, θέση, περιλαμβάνεται η διττή προσέγγιση του μαστίγιου και του καρότου που είπατε πριν;
Και το τρίτο ερώτημα είναι όσον αφορά τον EastMed. Τα δημοσιεύματα περί παράκαμψης της Κύπρου συνεχίζονται. Κάποιο σχόλιο ή εάν έχετε υπόψη σας κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λοιπόν, να αρχίσω από το τελευταίο, το πιο απλό, γιατί δεν έχω κανένα σχόλιο. Έχουμε πει ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για τον αγωγό αυτό. Δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου. Δεν θέλω να σχολιάσω τα διάφορα δημοσιεύματα, ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του. Αλλά για αυτά τα θέματα έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας και εγώ ως εκπρόσωπος χρησιμοποιήσαμε πάντα τη λέξη περιοριστικά μέτρα. Αυτό και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αν θέλετε μπορείτε να πάτε να δείτε και τα briefing που έχω κάνει. Δεν υπάρχει αλλαγή. Εγώ δηλαδή δεν βλέπω αλλαγή στο λεκτικό. Ίσα-ίσα χρησιμοποιούμε την ορολογία, είναι η σωστή ορολογία, restrictive measures στα αγγλικά. Η λέξη ‘κυρώσεις’ χρησιμοποιείται από άλλους, σε άλλο πλαίσιο.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ο κύριος Δένδιας επανειλημμένως χρησιμοποιούσε τον όρο ‘κυρώσεις’.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ θυμάμαι πολύ καλά ότι μιλούσε πάντα για περιοριστικά μέτρα. Μπορεί μετά, επεξηγώντας τι εννοεί κανείς, να είπε και τη λέξη ‘κυρώσεις’, αυτό δεν το αποκλείω. Μπορεί να το έκανε. Αλλά ο όρος που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν είναι περιοριστικά μέτρα. Δεν θέλω να επεκταθώ. Και σας είπα και πάλι ότι εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρχει η προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, η διττή προσέγγιση. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτό το πράγμα.
Τώρα, όσον αφορά την έκθεση του κυρίου Borrell, η έκθεση του κυρίου Borrell και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - να το επισημάνω και αυτό - είναι κοινή έκθεση. Είναι έκθεση την οποία θα συντάξουν ο Υψηλός Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άρα δεν είναι έκθεση η οποία είναι συμφωνημένο κείμενο. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γνωρίζω το περιεχόμενο, τη στιγμή την οποία δεν έχει ακόμα αποσταλεί στα κράτη μέλη. Αλλά το ότι εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρχει μία αναφορά σε μία διττή προσέγγιση, όχι μόνο εμείς ως Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, είναι κάτι το οποίο έχει ζητηθεί και πιστεύω ότι θα περιέχεται στην έκθεση.
Δεν μπορώ όμως να προδικάσω τι θα λέει μία έκθεση στην οποία η Ελλάδα ή στην προκειμένη περίπτωση κανένα κράτος μέλος, δεν έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του κειμένου αυτού. Αυτό το κείμενο συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Όσον αφορά τις διερευνητικές, δεν έχω κάποιο σχόλιο για την τοποθεσία. Επελέγη μία τοποθεσία η οποία να είναι πρακτική. Υπήρχαν διάφορα κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω.
Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Επειδή έγινε λόγος για μέτρα ασφαλείας, ότι η Τουρκική πλευρά ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Για αυτό ρωτώ, εκτός του ότι βέβαια στην Τουρκία έγινε στο Ντολμά Μπαχτσέ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω κάτι να σχολιάσω επί τούτου. Σας είπα, δεν υπάρχει κάτι. Δηλαδή μη δημιουργούμε τώρα ολόκληρη παραφιλολογία για το πού έγινε και το τι φάγανε. Αποφασίστηκε για διάφορους πρακτικούς λόγους να γίνει η συνάντηση στο συγκεκριμένο σημείο. Άλλες φορές οι διερευνητικές επαφές, μιλάω τώρα για παλαιότερα χρόνια, εξ’ όσων γνωρίζω, γιατί εγώ δεν έχω συμμετάσχει, είχαν γίνει και εντός του Υπουργείου Εξωτερικών. Μια φορά απ’ ότι γνωρίζω είχανε γίνει στη Θεσσαλονίκη. Μιλάω πάντα για τις διερευνητικές επαφές στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο εδώ.
Γ.ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Κοιτάξτε, γνωρίζω ότι το θέμα είναι ευαίσθητο και απόρρητο, ωστόσο μας εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι οι διερευνητικές εχθές έλαβαν χώρα με διάρκεια 5 ωρών. Και ότι χαρακτηρίστηκαν καλές συνομιλίες από την ελληνική πλευρά. Μπορείτε να μας πείτε κάτι για το περιεχόμενο;
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Λυπάμαι θα σας δυσαρεστήσω.
Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι απλό, φερ΄ ειπείν αν συζητήθηκε η ουσία των θαλάσσιων ζωνών.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Λυπάμαι, θα σας δυσαρεστήσω. Το είχα πει αυτό ήδη από τον Ιανουάριο, ότι το περιεχόμενο είναι εμπιστευτικό. Ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη πλευρά δεν μιλάμε για αυτό. Είναι κάτι το οποίο είναι ένας κανόνας που δεν τον βάλαμε εμείς τώρα. Αυτός ο κανόνας ισχύει από την αρχή. Είναι εμπιστευτικές, άτυπες συνομιλίες και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε καθόλου στο περιεχόμενο. Είναι ένας απαράβατος κανόνας
Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε και μία σύντομη δεύτερη; Είδαμε ότι υπήρξε μία ατελέσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης προς κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει ένα αποτέλεσμα στο θέμα του εμπάργκο οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Υπάρχει συνέχεια με άλλη μορφή; Φερ’ ειπείν, καμπάνια επηρεασμού της κοινής γνώμης σε χώρες που μας ενδιαφέρουν;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Για το θέμα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία οι θέσεις μας είναι γνωστές. Τις έχουμε εκφράσει, έχουν σταλεί και σχετικές επιστολές τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Πρωθυπουργός το έχει θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, εάν δεν απατώμαι. Το έχει θέσει και ο Υπουργός επανειλημμένα. Οι θέσεις μας παραμένουν αυτές που είναι. Δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο να προσθέσω σε αυτό. Και βέβαια να επαναλάβω για μία ακόμα φορά την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν την κοινή θέση, η οποία έχει υιοθετηθεί για αυτό το ζήτημα το 2008, όσο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2019.
Λοιπόν, πολύ γρήγορα ο κύριος Αλατζάς παρακαλώ. Μας ακούει;
Κ. ΑΛΑΝΤΖΑΣ: Ωραία, καλό μεσημέρι. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Τις διερευνητικές, τις πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Θα θέλατε με δεδομένο τον χαρακτηρισμό των καλών επαφών του τελευταίου 48ωρου με την τουρκική πλευρά, όπως είπατε, να μας δώσετε μία εικόνα για το τι γίνεται στο επίπεδο των συνομιλιών στο ΝΑΤΟ;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα σας πω πάρα πολύ σύντομα. Δεν είναι διμερείς επαφές. Αυτές γίνονται παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Είναι σε επίπεδο Στρατιωτικών Αντιπροσώπων. Αυτό είναι το ένα. Ούτε τις εντάσσουμε στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Δεύτερον, επειδή ακριβώς σε αυτές μετέχουν οι Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι, θα σας παρακαλούσα να απευθύνετε την ερώτησή σας στο Υπουργείο Άμυνας.
Ο κύριος Ζαχαρής, παρακαλώ. Με συγχωρείτε πηγαίνω γρήγορα.
Λ. ΖΑΧΑΡΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Αναφέρατε νωρίτερα ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Και θα ήθελα να μάθω ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους γίνεται αυτή η συζήτηση. Θα είναι δηλαδή κυρώσεις, θα έχουμε εκ νέου συζήτηση για την Κριμαία; Θα υπάρξει συζήτηση για συνεργασία, για ανθρώπινα δικαιώματα; Και ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις για αυτά;
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Έχουμε καταρχήν πολιτικά συνταχθεί με το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους, γιατί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας είναι πολυεπίπεδες και υπάρχει ανάγκη διαλόγου και επαφών σε όλα τα επίπεδα για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πολύ γρήγορα, λοιπόν, αυτό είναι το ένα.
Το άλλο, όσον αφορά τώρα το Συμβούλιο. Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας θα εξεταστούν στο πλαίσιο των τρεχουσών υποθέσεων. Συνήθως στις τρέχουσες υποθέσεις γίνεται μια σύντομη αναφορά από ορισμένους Υπουργούς. Εδώ δηλαδή έχουμε ας πούμε Ρωσία, Γεωργία, Δυτικά Βαλκάνια, Βενεζουέλα, Μυανμάρ, όλα αυτά στις τρέχουσες υποθέσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μιάμιση ώρα. Φανταστείτε ότι 27 Υπουργοί σε μιάμιση ώρα θα πρέπει να συζητήσουν πέντε διαφορετικά θέματα. Δεν αναμένω να γίνει μια εμπεριστατωμένη συζήτηση. Φαντάζομαι ότι ορισμένοι Υπουργοί έχουν ζητήσει, δεν ξέρω ποιοι, να τεθεί ως λήμμα, για να πουν κάποια πράγματα όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας. Και πάλι όμως δεν θα πάρουν το λόγο όλοι. Μιλούν ορισμένοι, αυτό γίνεται συνήθως.
Λοιπόν, θα σας ζητήσω συγγνώμη, αλλά πραγματικά πρέπει να σας αφήσω. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το χρόνο σας και θα τα ξαναπούμε. Θα σας ενημερώσουμε πότε.
20 Μαρτίου, 2021