Ενημέρωση Διπλωματικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου (19 Απριλίου 2021)

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλησπέρα. Κατ’ αρχήν, ζητώ συγγνώμη που κάνουμε την ενημέρωση σήμερα, Δευτέρα απόγευμα. Συνήθως κάνουμε Πέμπτη πρωί την ενημέρωση, αλλά την περασμένη Πέμπτη ήμουν στην Άγκυρα, την Παρασκευή ήμουν στην Πάφο, χθες ήμουν στο Κάιρο, αύριο θα είμαι στο Ριάντ, όποτε προκειμένου να μην καθυστερήσει πολύ, αποφάσισα να το κάνουμε σήμερα.

Όπως κάνουμε πάντα, θα κάνω κάποια εισαγωγικά σχόλια και μετά είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Δεν θα τα αναφέρω ημερολογιακά αυτή τη φορά, γιατί το βασικό θέμα, το οποίο όλοι θα ενδιαφέρεστε να συζητήσουμε, είναι  βεβαίως η επίσκεψη του Υπουργού, του κ. Δένδια, στην Άγκυρα, την περασμένη Πέμπτη.

Να σας επαναλάβω ορισμένα σημεία από αυτήν την επίσκεψη. Κατ’ αρχήν, ήταν η πρώτη επίσκεψη, εξ’ όσων θυμάμαι, Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα από το 2015, άρα εδώ και 6 χρόνια. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό συμβολικά ότι ο Υπουργός έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο και από τον Υπουργό Εξωτερικών. Όλες οι συναντήσεις έγιναν  στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γενικότερα οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις έγιναν σε θετικό κλίμα. Πολύ καλό το κλίμα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου παρών ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Τσαβούσογλου. Επίσης, στη συνάντηση που έγινε μετά - είχε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Τσαβούσογλου και στη συνέχεια έγιναν διευρυμένες συνομιλίες. Το κλίμα ήταν καλό μέχρι τη συνέντευξη τύπου.

Όσον αφορά το τί ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, είναι ευρέως γνωστό, δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό. Αυτά που θέλω εγώ να τονίσω από εκεί και πέρα είναι δυο-τρία σημεία.

Κατ’ αρχήν, ποιός ήταν ο σκοπός, τί θέλαμε και τί θέλουμε εμείς από την επίσκεψη αυτή. Βασικό είναι ότι επιθυμούμε την αποκλιμάκωση, μια ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας και στο βαθμό του δυνατού, βεβαίως, επιθυμούμε και τη βελτίωση των σχέσεων, τόσο των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, των διμερών σχέσεων, όσο και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Γιατί οι σχέσεις δεν είναι μόνον οι αμιγώς διμερείς, είναι και η Ελλάδα που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει και επηρεάζεται και από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Λοιπόν, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να βελτιωθούν στη βάση ορισμένων θεμελιωδών κανόνων και αξιών, που τους έχουμε αναφέρει επανειλημμένα. Το διεθνές δίκαιο καταρχήν, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την αποφυγή χρήσης βίας, το Χάρτη του ΟΗΕ, τις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι μου φαίνεται λίγο-πολύ αυτονόητα. Αλλά θέλω να το τονίσω, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτή ήταν και είναι η επιδίωξή μας και παραμένει επιδίωξη της χώρας. Και με αυτό το πλαίσιο θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί μια θετική ατζέντα. Εξάλλου, θα έχετε δει και την ανακοίνωση που βγάλαμε την περασμένη Παρασκευή το πρωί.

Και στο πλαίσιο αυτό, τον Υπουργό τον συνόδευε και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Φραγκογιάννης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε στην τουρκική πλευρά μια σειρά από 15 συγκεκριμένες προτάσεις, κυρίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει μια βελτίωση του κλίματος. Οι προτάσεις παρεμπιπτόντως έγιναν θετικά αποδεκτές από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά και αυτή με τη σειρά της μας παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις δικές της. Από ελληνικής πλευράς, βεβαίως, ο κύριος Φραγκογιάννης θα είναι αυτός, ο οποίος θα είναι ο συντονιστής για αυτά τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας. Λοιπόν, αυτό ήταν ένα βασικό κομμάτι της επίσκεψης θα έλεγα. Και θα σας παρότρυνα, αν θέλετε, να ξαναδείτε την αρχική παρέμβαση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου, όπου τονίζει ακριβώς αυτά τα σημεία.  

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο ήθελα να πω  - και το είπε ήδη ο Υπουργός και στη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χθες, αλλά και στη συνέντευξη τύπου βεβαίως  - είναι ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα. Υπάρχει θα έλεγα αρκετά σημαντική απόκλιση. Και βεβαίως κάθε πλευρά εξέφρασε στις επαφές αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις που έχουμε για τα διάφορα ζητήματα. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπω σε λεπτομέρειες τί είπε ο καθένας, είναι πολύ γνωστό. Εξάλλου, ο Υπουργός ο ίδιος αναφέρθηκε αρκετά λεπτομερώς στις πάγιες ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Όπως σας είπα, αρκετές φορές δεν υπάρχει σύγκλιση στις θέσεις, αλλά βεβαίως η πρόθεσή μας είναι να προσπαθούμε να βρούμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα οι σχέσεις αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ήδη στις επαφές που γίνονται σε διάφορα επίπεδα, αρχής γενομένης από τις διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα περιμένουμε την τουρκική πλευρά να μας προτείνει κάποιες ημερομηνίες για τον 63ο γύρο, ο οποίος θα γίνει στην Τουρκία. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις, που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, αναμένεται ότι θα συνεχιστούν.  Και   - αν και αυτό είναι βασικά θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά το ανέφερε και ο Υπουργός στη συνέντευξη τύπου - αναμένουμε να γίνει ο επόμενος γύρος όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης  εμπιστοσύνης, υπό την ηγεσία των δύο Υπουργείων Άμυνας με τη συμμετοχή και των Υπουργείων Εξωτερικών. Και το τελευταίο βασικό σημείο, επίσης, είναι ότι υπάρχει και μία ανοιχτή πρόσκληση προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα σε μία ημερομηνία, η οποία θα οριστεί δια της διπλωματικής οδού, θα αποφασιστεί μεταξύ των δύο πλευρών και η οποία, βεβαίως, θα μπορούσε να συνεισφέρει και σε μία συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον κύριο Ερντογάν.

Ένα, επίσης, σημείο που θα ήθελα απλώς να τονίσω είναι ότι, όπως και πάλι λέω, εμείς πήγαμε εκεί ως Ελλάδα - αυτό ήταν το διμερές κομμάτι - αλλά και ως Ελλάδα/κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Αυτά τα δύο είναι άμεσα συνδεδεμένα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ένα από το άλλο.  Και το λέω αυτό, γιατί καμιά φορά υπάρχει μία σύγχυση ως προς ποιά είναι η σχέση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τις εξελίξεις αυτές.

Αρχικά η επίσκεψη, παρεμπιπτόντως, ήταν να γίνει Τετάρτη απόγευμα, αλλά μας παρακάλεσε η τουρκική πλευρά να μετατεθεί, επειδή ο κύριος Τσαβούσογλου μετέβη στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν και κυρίως για τη συνάντηση στο περιθώριο της Νατοϊκής συνάντησης. Γιατί έγινε και μία συνάντηση των «κρατών – πλαίσιο» όπως λέγονται, «Framework Nations» - Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία - η οποία έγινε με φυσική παρουσία στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη το απόγευμα. Γι αυτό η συνάντηση με τον Υπουργό έγινε την Πέμπτη.

Αλλά είχαμε ήδη κανονίσει και το κρατήσαμε αυτό το μέρος του ταξιδιού, τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο και πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Υπουργός Εξωτερικών  είχε μια συνάντηση μαζί του την Τετάρτη το πρωί. Συζήτησαν θέματα θρησκευτικής διπλωματίας και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας και στην συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το Παρθεναγωγείο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1996 σε ένα χώρο παρακείμενο του Προξενείου μας. Αυτό ήταν το δεύτερο κομμάτι.

Το τρίτο θέμα είναι οι επαφές που είχε με τους Λίβυους αξιωματούχους. Ο Υπουργός ήταν στην Τρίπολη συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, πριν περίπου δυο βδομάδες. Την περασμένη Δευτέρα, επίσης, μετέβη στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης, αρμόδιο για την περιοχή της Ανατολικής Λιβύης, κύριο Κατράνι, με τον Δήμαρχο της Βεγγάζης και στη συνέχεια στην Αλ Κούμπα, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, τον κύριο Σάλεχ. Και τέλος, το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, τον κύριο Αλ Μένφι.

Λοιπόν, θα σας πω εν τάχει και πολύ συνοπτικά τα βασικά σημεία, τα οποία θίχτηκαν σε όλες αυτές τις επαφές. Το πρώτο, βεβαίως, ήταν όσον αφορά την ελληνική παρουσία, ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στην Λιβύη, τόσο με το άνοιγμα της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, όσο και με το προσεχές, ελπίζουμε, στον επόμενο μήνα ει δυνατόν,  άνοιγμα του Γενικού μας Προξενείου στην Βεγγάζη. Ήδη έχει βρεθεί ο χώρος όπου θα στεγαστεί, τουλάχιστον προσωρινά και έχει επιλεγεί ο επικεφαλής του, ο οποίος μάλιστα συνόδευε και την αντιπροσωπεία, συνόδευε τον Υπουργό και τον παρουσίασε ο Υπουργός στους Λίβυους αξιωματούχους. Να το τονίσω ότι θα είμαστε, αν δεν απατώμαι, η πρώτη χώρα που ξανανοίγει Προξενική Αρχή στην Βεγγάζη, κάτι το οποίο βεβαίως δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τους αρμοδίους Λίβυους αξιωματούχους, με τους οποίους συνομίλησε ο Υπουργός.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο συζητήθηκε με όλους τους συνομιλητές, ήταν η ανάγκη προετοιμασίας της χώρας για τις εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. Και ότι εμείς ως χώρα, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα. Η μεταβατική κυβέρνηση  θα πρέπει να επικεντρωθεί  στην προετοιμασία αυτών των εκλογών. Αυτό εξάλλου μας ειπώθηκε και από τα ίδια τα στελέχη της.

Απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή διεξαγωγή αυτών των εκλογών είναι η διατήρηση της ανακωχής και η αποχώρηση - να το τονίσουμε αυτό - των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Αυτό ήταν κάτι το οποίο το είπε τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, όσο βεβαίως και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε.

Τρίτον, είπαμε ότι θα είμαστε όχι μόνον παρόντες στην Πρεσβεία και το Προξενείο, αλλά θέλουμε να συμμετέχουμε - στο βαθμό του δυνατού βεβαίως - και με την  τεχνογνωσία μας στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Υπουργός τόνισε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εμπειρία στη Λιβύη και την Μέση Αναστολή γενικότερα. Μάλιστα ορισμένες είχαν δραστηριοποιηθεί και παλαιότερα, αρκετά παλαιότερα, στη Λιβύη και βεβαίως θα θέλαμε να είμαστε πάλι παρόντες στη διαδικασία της ανοικοδόμησης.

Και το τέταρτο σημείο είναι ότι αναφέρθηκε στο αποκαλούμενο «τούρκο-λιβυκό μνημόνιο», για το οποίο επανέλαβε – και  αυτό είναι θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι  μόνον θέση της χώρας μας -  ότι είναι  άκυρο, παράνομο και ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για καμία τρίτη χώρα και βεβαίως τόνισε τη σημασία του να διατηρηθεί τουλάχιστον ως έχει, να μην υπάρξει καμία κίνηση όσον αφορά αυτό. Να τονίσω ότι πήρε διαβεβαιώσεις από όλους τους συνομιλητές του.

Και το τελευταίο που είπαν, ήταν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκή Ένωσης – Λιβύης. Και σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο Υπουργός συζήτησε το ενδεχόμενο, τη δυνατότητα να διοργανωθεί στο σύντομο μέλλον και μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Αλ Μανγκούς, μάλλον στο περιθώριο κάποιου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αυτά επιγραμματικά, για τις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών τις περασμένες μέρες. Την Παρασκευή, όπως σας είπα, βρισκόταν στην Πάφο. Τον είχε προσκαλέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης. Συμμετείχε στην τετραμερή, την πρώτη τετραμερή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπούνταν από τον Σύμβουλο του Εμίρη, τον κύριο Γκαρκάς, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών και έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επαφές που είχε τόσο στην Άγκυρα, όσο και με τους Λίβυους αξιωματούχους στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη. Παράλληλα, είχε διμερείς συναντήσεις και με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, καθώς και με τον Προεδρικό σύμβουλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, επίσης, είχαμε πολύ έντονο πρόγραμμα. Ο Υπουργός είχε μια πρώτη συνάντηση την Πέμπτη το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, τον οποίο συνάντησε εκ νέου την Παρασκευή το πρωί, σε πρόγευμα εργασίας. Και παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί επίσης, είχαν και μια τριμερή συνάντηση σύντομη, λίγο πριν φύγει για την Άγκυρα, με τη συμμετοχή τόσο του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου. Ήταν η δεύτερη φορά που γίνεται αυτή η συνάντηση, αν δεν απατώμαι. Το πρόγραμμα ήταν να γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά λόγω της πανδημίας έχει αναβληθεί αρκετές φορές.

Όσον αφορά τώρα το διμερές κομμάτι Ελλάδας-Λιβάνου, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, κυρίως οι οικονομικές - επενδύσεις, ανοικοδόμηση της χώρας, πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας γιατί έχει περάσει πάρα πολλά. Επίσης το προσφυγικό, καθώς ο Λίβανος είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων. Και από εκεί και πέρα συζητήθηκαν, βεβαίως, πολυμερή σχήματα συνεργασίας, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβάνου.

Το Σάββατο, όπως σας είπα, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Λιβύης, τον κύριο Μένφι. Και χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο Κάιρο εκ νέου για να δει τον φίλο του, τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κύριο Σούκρι, με τον οποίο είχαν μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση κατ΄ ιδίαν. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Από εκεί και πέρα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επίσης τον ενημέρωσε για το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στην Υποσαχαρική Αφρική, του εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά την απόφαση της Αιθιοπίας να χτίσει ένα φράγμα, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει τα ύδατα του Νείλου και το οποίο, όπως είπε, θα είναι μία υπαρξιακή απειλή για την Αίγυπτο. Συζητήθηκαν επίσης και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου.  

Σήμερα το πρωί, όπως σας είπα, είχε μία τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό βέβαια συζητήθηκαν αρκετά θέματα. Ο Υπουργός, ο κύριος Δένδιας, έκανε τρεις παρεμβάσεις. Η μία αφορούσε την ενημέρωση των ομολόγων του για τη Λιβύη. Και πάλι δεν θα σας επαναλάβω τα βασικά σημεία, τα είπα ήδη. Η δεύτερη αφορούσε την Τουρκία, σας τα είπα ήδη. Και η τρίτη ήταν για την Αιθιοπία. Αφενός εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή Τιγκράι και είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Και αφετέρου μετέφερε ακριβώς τις έντονες ανησυχίες της Αιγύπτου όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες της Αιθιοπίας. Και τόνισε ότι είναι σκόπιμο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Αφρικανική Ένωση, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν εμπλακεί, να εργαστούν προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, όσον αφορά το ζήτημα του φράγματος, το οποίο έχει την προοπτική να δημιουργήσει αρκετή ένταση στην περιοχή. Αυτές ήταν οι παρεμβάσεις του Υπουργού στο Συμβούλιο Εξωτερικών. Όλα αυτά έγιναν στο λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις».

Να σας πω τώρα δύο λόγια για το πρόγραμμα.

Κατ’ αρχήν, αύριο μεταβαίνει στο Ριάντ και απ’ ό,τι φαίνεται και στην Τζέντα. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πλήρη εικόνα για το πρόγραμμα, ακόμα διαμορφώνεται. Κατ’ αρχήν θα γίνει δεκτός από τον διάδοχο, θα έχει επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον ομόλογό του, καθώς και με τον Υπουργό Επικρατείας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το GCC, όπου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί και ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο σημείο είναι ότι αναμένουμε, επίσης, να υπογραφεί και η συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας, αυτό που λέμε SOFA Agreement,  το οποίο, βεβαίως διαπραγματεύεται και για το οποίο έχει άμεση εμπλοκή  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Βεβαίως θα συζητηθούν επίσης όλες οι εξελίξεις. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία - και θα ήθελα να το τονίσω - στην επίσκεψη αυτή. Και την εντάσσουμε στο ευρύτερο πλέγμα επαφών που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών και γενικά η ελληνική κυβέρνηση με όλες τις χώρες της περιοχής τους τελευταίους μήνες. Επίσης, όσον αφορά το Ριάντ να αναφερθώ και στη συνεργασία που έχουμε στο ζήτημα της καταπολέμησης της πανδημίας, στο οποίο βεβαίως η Σαουδική Αραβία μας βοηθάει ιδιαίτερα.

Τώρα, όσον αφορά τις επόμενες ημέρες, έχουμε αρκετά βαρύ πρόγραμμα. Την Τετάρτη θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, τον κύριο Αναστασιάδη και θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών.   

Στη συνέχεια, θα έχουμε την επίσκεψη του Σλοβάκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα  και μάλιστα θα έχουμε κοινές δηλώσεις των δυο Υπουργών στον Τύπο, λογικά γύρω στις 13:20,  να το έχετε υπ’ όψιν σας. Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα συνοδεύσει τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ, που θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αυτά όσον αφορά την Τετάρτη.

Την Πέμπτη θα έχει μια, κατόπιν αιτήματός της, τηλεφωνική συνομιλία με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, την κυρία Τσιχανόφσκαγια, αν το προφέρω σωστά.

Και τέλος, την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, ο οποίος θα έρθει εδώ στην Αθήνα. Επίσης αναμένουμε να έχουμε δηλώσεις,  γύρω στην 1:00 και κάτι. Θα δούμε.

Πάντως τόσο για την επίσκεψη του Σλοβάκου Υπουργού Εξωτερικών όσο και αυτήν του Υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και θα σας πούμε και τις ακριβείς ώρες.

Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά την επίσκεψη αύριο στο Ριάντ και στην Τζέντα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής - και το τονίζω αυτό - δεν αναμένεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις. Υπάρχει, βεβαίως, το ενδεχόμενο ο Υπουργός να κάνει κάποια χωριστή δήλωση ο ίδιος προς την ελληνική τηλεόραση. Δεν μπορώ να σας προσδιορίσω αυτή την στιγμή την ώρα, γιατί ακριβώς δεν έχουμε την πλήρη εικόνα πότε θα γίνουν οι συναντήσεις, το τονίζω αυτό.  Λόγω Ραμαζανιού υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο όλες ή αρκετές τουλάχιστον από τις συναντήσεις να γίνουν προς το απόγευμα – βράδυ.  

Και βεβαίως, την επόμενη εβδομάδα το βασικό θέμα του προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι η άτυπη πενταμερής συνάντηση, 5 συν 1, που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα γίνει στη Γενεύη, Μεγάλη Τρίτη με Μεγάλη Πέμπτη. Δεν έχω αυτή τη στιγμή  κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι  - απ’ ότι θυμάμαι - θα ξεκινήσει Μ. Τρίτη αργά το απόγευμα με ένα δείπνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί Μ. Πέμπτη μεσημέρι.  Αλλά και αυτά τα λέω με κάθε επιφύλαξη.

Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού μέχρι και το Πάσχα, πλην απροόπτου.

Τώρα, όσον φορά το πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Βαρβιτσιώτη.

Αύριο θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο ετήσιος διάλογος για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρχει και μια ενημέρωση από την Προεδρία του Συμβουλίου, την Πορτογαλία, για τη Διαδικασία  διεύρυνσης και σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων. Να υπενθυμίσω εδώ ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, αν γινόταν με φυσική παρουσία σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών, να γίνει στο περιθώριο ένα πρωινό εργασίας, το οποίο θα συνδιοργάνωνε η Ελλάδα με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας και μετά να γίνει και μια στρατηγική συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα δούμε τώρα, μάλλον η στρατηγική συζήτηση στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει ίσως το Μάιο. Το λέω αυτό με κάθε επιφύλαξη. Αν δεν απατώμαι, στις 10 Μαΐου είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Θα δούμε αν θα γίνει με φυσική παρουσία.

Επανέρχομαι στο πρόγραμμα του κυρίου Βαρβιτσιώτη. Την Πέμπτη 22 Απριλίου θα έχει μια τηλεδιάσκεψη με την ομόλογό του της Πορτογαλίας την Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, κυρία Ana Paula Zacarias, με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, την προτεραιοποίηση της κοινωνικής Ευρώπης στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας.

Και την Παρασκευή θα ενημερώσει την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Βεβαίως είδατε ότι ο κύριος Βαρβιτσιώτης έχει βγάλει ένα tweet, ότι επειδή ήρθε σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει μπει σε καραντίνα. Είναι καλά στην υγεία του. Του ευχόμαστε εξάλλου να παραμένει μια χαρά. Βεβαίως, αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει να ασκεί μέσω τηλεδιασκέψεων τα καθήκοντά του.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κύριος Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει 21, 22 και 23 Απριλίου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Σλοβενία.

Και αυτή την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κύριος Βλάσσης θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα συμμετάσχει σε τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα αποδήμων. Και να τονίσω ότι μετά το πέρας της συνάντησης θα υπογραφεί και νέο μνημόνιο συνεργασίας.

Λοιπόν, στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Ο κύριος Σιδέρης, πρώτος ως συνήθως.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ:  Καλησπέρα σε όλους.  Ελπίζω να κάνω καλό ποδαρικό. Ποιοι λόγοι επέβαλαν να υπάρξει διαρροή ότι ο Πρωθυπουργός με ρητή του εντολή έδωσε στον Υπουργό τη δυνατότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα;

Για το ίδιο θέμα θεωρείτε ότι η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών βοηθάει στη θετική ατζέντα την οποία πλέον θεωρείτε ότι ήταν ο κυρίαρχος στόχος και σκοπός της επίσκεψης;

Και τρίτο υποερώτημα, αν θεωρείτε ότι είναι μειονέκτημα διπλωματικό το ότι on camera ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά.  Κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρξε παρόμοια δήλωση από Έλληνα αξιωματούχο περί της στρατικοποίησης των νησιών, παραδοχή βασικά. Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις. Καταρχήν να τονίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πολιτική της Κυβέρνησης, την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου, συναντήθηκαν την Τρίτη, αν δεν απατώμαι, πριν πάει στην Τουρκία και μίλησε τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές ενόσω ήταν στην Άγκυρα με τον Πρωθυπουργό. Ήταν σε διαρκή επαφή και ξανασυναντήθηκαν μετά, την Παρασκευή. Λοιπόν, είναι σε πλήρη συντονισμό ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ταξιδιού και των θέσεων τις οποίες εξέφρασε στην Άγκυρα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία, μα απολύτως καμία αμφιβολία.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, το είπα και το επαναλαμβάνω ότι ο βασικός μας σκοπός ήταν αφενός να τονίσουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και ειρηνικής συνύπαρξης. Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, θέλουμε τη βελτίωση των σχέσεων  - και πάλι το τονίζω - τόσο των διμερών, όσο και των σχέσεων Ε.Ε. Τουρκίας.

Εξάλλου, εμείς - και αυτό είναι κάτι το οποίο το είπε τόσο στις συναντήσεις του ο Υπουργός, όσο και δημόσια - είμαστε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη γνωστή βεβαίως αιρεσιμότητα και τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις για μία θετική ατζέντα. Αυτό μένει στο τραπέζι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε.

Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο Υπουργός και εγώ επαναλαμβάνω, κάθε χώρα έχει τις θέσεις της. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις, τις οποίες εκφράσαμε, οι οποίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι θέσεις μας αυτές είναι γνωστές. Δεν υπάρχει σύγκλιση σε πολλά σημεία με την Τουρκία, αλλά αυτό εξάλλου είναι γνωστό, δεν ήταν κάτι το οποίο εξέπληξε ούτε τη μία, ούτε την άλλη πλευρά. Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει να έχουμε ένα διάλογο. Αυτό το οποίο χρειάζεται πάντα, ώστε ο διάλογος αυτός να προχωρήσει, είναι μία αποκλιμάκωση. Αυτό ήταν πάγια θέση μας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και αυτή η μερική αποκλιμάκωση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες ήταν που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη την περασμένη Πέμπτη.

Λοιπόν, όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα, το οποίο μου θέσατε, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να απαντήσει στις αιτιάσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και ήταν ξεκάθαρος. Μάλιστα - διαβάζω εδώ – είπε «Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη από όλα τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν». Mου φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρη η απάντηση του Υπουργού όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Εξάλλου και για αυτό το ζήτημα οι θέσεις μας είναι γνωστές και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ρώτησα αυτό. Ρώτησα αν φέρνει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα η δημόσια τοποθέτηση ότι είναι στρατικοποιημένα τα νησιά. Αυτό είπα.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτό. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Λοιπόν, ο κύριος Μούτσος παρακαλώ.

Γ.ΜΟΥΤΣΟΣ: Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ότι υπήρξε κλήση του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα σε ό,τι αφορά την παρουσία του ελληνικού ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης. Το επιβεβαιώνετε; Έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Και αν ναι πως το σχολιάζετε; Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Ακριβώς αυτό που είπατε. Υπάρχουν πληροφορίες. Εγώ αυτή την στιγμή δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση επίσημη από την τουρκική πλευρά όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Έχω δει δημοσιεύματα τουρκικά. Και βέβαια αναπαραγωγές που έχουν γίνει και σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Δεν είμαι εγώ σε θέση ως εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρομαι σε τουρκικές ενέργειες. Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό, να το πω πολύ απλά. Εγώ, όπως αναφέρομαι όταν η Ελλάδα κάνει διάβημα. Αν θέλει η τουρκική πλευρά να πει κάτι επί τούτου αυτό εναπόκειται σε εκείνη.

Γ.ΜΟΥΤΣΟΣ: Επιτρέψτε μου, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο αφορά απευθείας το Υπουργείο Εξωτερικών. Δηλαδή, αν δεν γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών αν έχει κληθεί ο Πρέσβης μας  στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις, τότε δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω τί ακριβώς γίνεται. Έτσι δεν είναι;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Βεβαίως, έχετε κάθε δικαίωμα να ρωτήσετε. Εγώ δεν είπα ότι δεν μπαίνω στην ουσία. Αυτό που λέω είναι ότι δεν εναπόκειται σε μένα να ανακοινώσω αν έχει γίνει ή όχι. Αυτό είναι το ένα, όσον αφορά το τυπικό κομμάτι. Από εκει και πέρα, να τονίσω και πάλι μια και αναφέρεστε στην υπόθεση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο ξεκίνησε τις έρευνες του, σε θάλασσες όπου είμαστε αρμόδιοι. Για αυτό το πλοίο είχε γίνει το αίτημα, αν δεν απατώμαι, τον Δεκέμβριο, εδώ και καιρό. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, ξεκίνησε από το Ιόνιο, πήγε νοτίως της Κρήτης και - αν δεν απατώμαι - αυτή την στιγμή βρίσκεται κάπου μεταξύ Καρπάθου και Κάσου. Κάθε φορά που μετακινείται, ως οφείλουμε ως αρμόδια χώρα, εμείς βγάζουμε από τον αρμόδιο σταθμό NAVTEX.  Οι NAVTEX - και αυτό να το τονίσω για μια ακόμα φορά, αν και δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών - οι NAVTEX βγαίνουν για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και λένε ότι το τάδε πλοίο βρίσκεται στην τάδε περιοχή. Από τη στιγμή στην οποία το πλοίο αυτό κινείτο σε περιοχή όπου αρμόδιος σταθμός για να εκδώσει NAVTEX ήταν ο σταθμός του Ηρακλείου, ο σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε σχετικές NAVTEX. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να μπω σε διάφορες εικασίες, αλλά οιεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας, εμείς όπως γνωρίζετε δεν τις αποδεχόμαστε, τις απορρίπτουμε. Αυτό είναι  ξεκάθαρο. Εμείς λέμε ότι για την περιοχή στην οποία κινήθηκε αυτό, αρμόδιος για να εκδώσει NAVTEX ήταν ο αρμόδιος ελληνικός σταθμός, την προκειμένη περίπτωση του Ηρακλείου. Και εκεί θα το έκλεινα αυτό το ζήτημα, αν μου επιτρέπετε.

Ο κύριος Μαγγηριάδης.

Α.ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:  Ευχαριστώ. Άρα, από αυτά που λέτε να καταλάβω ότι, σε περίπτωση που η Άγκυρα λοιπόν επιβεβαιώσει ότι έχει κληθεί ο Έλληνας Πρέσβης στην Τουρκία, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι ισχύει αυτό το οποίο λέει η Άγκυρα. Απλά επιβεβαιώστε μου ότι έχουμε καταλάβει σωστά.
Η ερώτησή μου είναι, θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά κάποια άτυπη συνάντηση μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου στην πενταμερή την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη; Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση.

Α.ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Είπατε, πριν από λίγο, ότι υπάρχουν πληροφορίες και έχετε δει δημοσιεύματα τουρκικά, αναπαραγωγές και δεν είμαι σε θέση να αναφέρομαι σε τουρκικές ενέργειες. Εσείς λοιπόν απαντάτε ότι εγώ δεν μπορώ να σας πω για το αν ο Έλληνας Πρέσβης έχει κληθεί στην Άγκυρα για εξηγήσεις. Αν λοιπόν το Υπουργείο Εξωτερικών το Τουρκικό ανακοινώσει ότι κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης, το δεχόμαστε ως θέσφατο. Ότι έτσι έχει γίνει. Δεν περιμένουμε κάποια επιβεβαίωση από εσάς;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αν το ανακοινώσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, πιστεύω ότι είναι  δική του αρμοδιότητα να το ανακοινώσει. Από εκεί και πέρα, εγώ μεταφέρω και πάλι τις ελληνικές θέσεις και λέω ότι οποιαδήποτε…, συγγνώμη, σας διακόπτω.

Α.ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Είναι απόλυτα κατανοητή η απάντησή σας. Οπότε το ερώτημα ήταν διευκρινιστικό. Τώρα σε σχέση με το ερώτημα που έθεσα. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει μία συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, άτυπη συνάντηση, στη διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης την επόμενη εβδομάδα τη Γενεύη.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε προγραμματίσει κάποια συνάντηση χωριστή. Ούτε εμείς έχουμε ζητήσει, ούτε έχει ζητηθεί από την Τουρκική πλευρά. Βεβαίως, το γεγονός είναι ότι θα βρίσκονται και οι δύο εκεί, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι δεν θα ανταλλάξουν μία καλημέρα. Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα, να το θέσουμε έτσι. Δηλαδή δεν έχει ζητηθεί από καμία πλευρά.

Ο κύριος Melnik, παρακαλώ.

G.MELNIK: Καλημέρα κύριε Παπαϊωάννου, καλησπέρα σε όλους. Έχω ερωτήσεις με δυο σκέλη. Πρώτο σκέλος, αναφορά στις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μερικές ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν τους Αμερικανούς. Και η Ελλάδα συζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως ένδειξη αλληλεγγύης με την Αμερική; Ποιες επιλογές και όροι υπάρχουν; Και σήμερα, η συζήτηση ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι γνωστό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε την επιβολή των κυρώσεων. Πώς εκτιμά η Ελλάδα αυτές τις κυρώσεις; Και μάλιστα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τι νομίζετε για την υπόθεση της Τσεχίας, η οποία επίσης έκανε δηλώσεις σχετικά με τις κυρώσεις της Ρωσίας.
Και το δεύτερο σκέλος θα σας ρωτήσω μετά, εντάξει;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Ωραία, ευχαριστώ  πολύ.
Κοιτάξτε, όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, η Ελλάδα διαμορφώνει, συνδιαμορφώνει μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, επίσης, συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ ως μέλος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί διάφορες αποφάσεις στο παρελθόν. Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτό. Τονίζω όμως ότι η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο ΝΑΤΟ.
Λοιπόν, ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφερα πριν, πήρε το λόγο σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τρεις φορές. Μίλησε για Λιβύη, Τουρκία και Αιθιοπία. Δεν πήρε το λόγο για κάποιο άλλο λήμμα.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα στην Τσεχία, μια και με ρωτάτε, η τσεχική πλευρά έκανε μία ενημέρωση στους υπολοίπους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματικών. Μία ενδελεχή ενημέρωση. Και εκεί έμεινε. Δεν έχω κάτι άλλο. Αυτό έγινε σήμερα το πρωί.
Θέλετε να μου πείτε το δεύτερο σκέλος;

G.MELNIK: Ναι. Και το δεύτερο σκέλος αφορά την δήλωσή σας για την Πέμπτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Δένδιας, θα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την ηγέτη της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, κυρία Τιχανόφσκαγια. Το 2014, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υποστήριξε αρκετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Τώρα αυτή η συνομιλία με την Τιχανόφσκαγια γίνεται, όταν εμείς ακούσαμε για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία. Είναι γνωστά τα γεγονότα, όπως ξέρετε. Αυτό σημαίνει, αυτή η συνομιλία σημαίνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία; Τι σημαίνει αυτή η συνομιλία;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η συνομιλία αυτή θα γίνει κατόπιν αιτήματος της κυρίας Τιχανόφσκαγια και εξ όσον γνωρίζω βεβαίως η συγκεκριμένη, αν δεν απατώμαι, ζει μάλιστα σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συναντηθεί στο παρελθόν με πλείστους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τόσο αρχηγούς κυβερνήσεων, όσο και υπουργούς εξωτερικών. Λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να μιλήσει και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Δεν υπάρχει κάτι περαιτέρω σε αυτό.

G.MELNIK: Όσον αφορά τις απόπειρες πραξικοπήματος στην Λευκορωσία, νομίζω ότι εσείς ξέρετε για την σύλληψη δυο αξιωματούχων της αντιπολίτευσης.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν έχω κάτι να σχολιάσω.

G.MELNIK: Σας ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να είστε καλά. Η κυρία Ristovska, με συγχωρείτε.

S.RISTOVSKA: Θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας για ένα non paper που κυκλοφορεί του πρωθυπουργού της Σλοβενίας και αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, για αλλαγή συνόρων κλπ. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι για μια τριμερή συνάντηση που συζήτησε ο κύριος Δένδιας στο Βελιγράδι για να γίνει στην Κέρκυρα με Σερβία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, πότε θα μπορούσε να γίνει ή είναι ακόμα νωρίς; Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ευχαριστώ. Να μου δώσετε μισό δευτερόλεπτο, παρακαλώ. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι όσον αφορά το φημολογούμενο - το τονίζω αυτό – non paper της Σλοβενίας, πραγματικά. Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών όταν μετέβη στο Σεράγεβο τον περασμένο Ιανουάριο, εξέφρασε τη θέση του όσον αφορά τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ένα το κρατούμενο. Επίσης, αυτή την θέση, οφείλω να ομολογήσω, την είχε εκφράσει και στο σύνολο των συνομιλητών του των άλλων χωρών της περιοχής, όχι μόνο στο Σεράγεβο, αλλά και όταν είχε έρθει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας στην Αθήνα το είχαν συζητήσει. Και μάλιστα, σας έχω πει και παλιότερα, έχουμε μαζί συνυπογράψει μια πρωτοβουλία όσον αφορά την Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Και βεβαίως, αυτό επίσης ήταν κάτι το οποίο το συζήτησε και κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι πριν τρεις βδομάδες και είχε τονίσει και στην Σερβική πλευρά, με αυτή την ευκαιρία, ότι οτιδήποτε μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει στην περαιτέρω σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είμαστε πάντα στην διάθεση τους και ότι εμείς βέβαια στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική, την προοπτική ένταξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά όσον αφορά το πρώτο σκέλος.
Όσον αφορά τώρα την τριμερή στη Κέρκυρα, όχι, δυστυχώς δεν έχω ακόμα κάποια ημερομηνία. Αυτό που είχα αναγγείλει την προηγούμενη φορά, που είχαν συζητήσει με τον κύριο Σελάκοβιτς, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και είχε αναφέρει τότε ότι τη θέλουμε ειδικά για τα θέματα του τομέα των μεταφορών και είχε πει ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας, να γίνει μια τριμερής μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας.
Όχι, δεν έχω κάποια ημερομηνία. Τί να σας πω; Το συντομότερο δυνατόν και όποτε το επιτρέψουν και οι συνθήκες της πανδημίας. Το έχουμε ξεκινήσει, αλλά δεν έχω ακόμα λεπτομέρειες. Με συγχωρείτε.
Ο κύριος Μίχος παρακαλώ.

Π.ΜΙΧΟΣ:   Καλησπέρα σε όλους. Εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου και μήπως έγινε σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή επίσκεψη του κυρίου Δένδια στο Κάιρο;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά το Κάιρο, η απάντηση στο δεύτερο ερώτημά σας, είναι  όχι. Δεν πήγαμε στο Κάιρο επειδή έχουμε ακούσει για τις φημολογούμενες επαφές Αιγύπτου – Τουρκίας. Ο βασικός λόγος για τον οποίον μετέβη ο Υπουργός Εξωτερικών στο Κάιρο είναι ακριβώς γιατί έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο. Αυτό είναι  εξάλλου ευρέως γνωστό. Τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ο Υπουργός ήθελε ο ίδιος να τον ενημερώσει κατ’ ιδίαν και δια ζώσης για τις διάφορες επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη, όσο και για την Τουρκία.
Αναφορικά με το άλλο ερώτημα που κάνατε, βεβαίως με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών μιλήσανε και για τις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας. Αυτό εξάλλου είναι κάτι αναμενόμενο, δεν είναι κάτι μυστικό. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι το οποίο θα είχαμε εμείς από την πλευρά μας να πούμε. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν και σε διάφορα επίπεδα οι επαφές μεταξύ διαφόρων χωρών. Και όπως σας λέω, έγινε μία ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων και επί αυτού του ζητήματος. Όπως εμείς ενημερώσαμε για την επίσκεψη, τις επαφές μας που είχαμε με τους Τούρκους αξιωματούχους, έτσι και η Αίγυπτος μας είπε για την προοπτική - και να το τονίσω αυτό - προοπτική επαφών, σε όποιο επίπεδο και αν είναι αυτό μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Αυτό εξάλλου δεν μας αφορά,.
Να επαναλάβω για μια ακόμα φορά  - και αυτό ήταν κάτι, το οποίο είπε και ο κύριος Σούκρι στην έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών  - το πόσο χάρηκε που ξαναείδε τον φίλο του και ομόλογό του, τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Δένδια. Βεβαίως και ο Υπουργός Εξωτερικών ανταπέδωσε. Και αυτό ακριβώς ήταν το πλαίσιο.
Και να μου επιτρέψετε, επίσης, να πω για την ευελιξία που έδειξε και η αιγυπτιακή πλευρά, γιατί ενώ αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη το απόγευμα, τελικά λόγω της αλλαγής του προγράμματος επίσκεψης στην Άγκυρα, έγινε χθες και ο κύριος Σούκρι έχει και αυτός, όπως και ο Υπουργός, ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα. Σας είπα, αυτή την εβδομάδα θα έχει μια μεγάλη περιοδεία στην Υποσαχαρική Αφρική. Και μόνο και μόνο το γεγονός ότι βρήκαν χρόνο, ήταν δείγμα στενής σχέσης μεταξύ των δύο Υπουργών και των δυο χωρών βεβαίως.

Η κυρία Μπαλή.

Κ.ΜΠΑΛΗ:  Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Καλύφθηκα ως ένα βαθμό με αυτά που είπατε στην κυρία Ριστόφσκα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αυτή η πρωτοβουλία που έχει υπογράψει η Ελλάδα για την σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μιλάει και για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Μήπως μπορείτε να μας στείλετε αυτή την πρωτοβουλία;  Μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω το paper;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλή ερώτηση.

Κ.ΜΠΑΛΗ: Για να μην ενοχλώ τώρα και τους συναδέλφους λόγω που από ό,τι κατάλαβα μπαίνουμε μπρος-πίσω στα θέματα.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, πρέπει να το δω. Είναι μια πρωτοβουλία. Εμείς την  συγκηδεμονεύουμε, δεν είναι ότι υπογράψαμε κάτι.  Αλλά στηρίζουμε ή συγκηδεμονεύουμε, πείτε το όπως θέλετε, μια κροατική πρωτοβουλία όσον αφορά τη σταθεροποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο που ξέρω ότι κάναμε, που συνυπογράψαμε, είναι αυτό που είχα πει και στην κυρία Ριστόφσκα πριν λίγες εβδομάδες. Είναι μια κοινή επιστολή εννέα Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ζητούσαμε να γίνει μια στρατηγική συζήτηση σε επίπεδο 27 για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπερ και θα γίνει ευελπιστούμε πλέον το Μάιο. Γιατί - και πάλι να το πω αυτό - είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να παραμείνει στο τραπέζι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Εξάλλου, αυτό  ήταν και κάτι το οποίο τόνισε ο Υπουργός και στις επαφές του, τόσο στο Σεράγεβο, όσο και στο Βελιγράδι. Όπου πηγαίνει στην περιοχή ο Υπουργός Εξωτερικών αυτό είναι κάτι το οποίο το υπογραμμίζει.

ΜΠΑΛΗ: Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ, να είστε καλά. Λοιπόν, ο κύριος Μπαλοδήμας δεν έχει μικρόφωνο, οπότε θα μου επιτρέψετε να διαβάσω το ερώτημά του. Το κάνει γραπτά και διαβάζω:

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: «Ποια η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης;».

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μπαλοδήμα. Ελπίζω να μας ακούτε. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για ζητήματα, τα οποία αφορούν εσωτερικά ζητήματα στην Τουρκία. Δεν θέλω να εκφραστώ για κάτι που αποτελεί συζήτηση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ελπίζω να με ακούσατε.

Ο κύριος Ζαχαρής παρακαλώ.

Λ.ΖΑΧΑΡΗΣ: Καλησπέρα σε όλους. Από τις συναντήσεις του κυρίου Δένδια πόσο σίγουρη είναι η ελληνική πλευρά ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν θα ακυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εν μέσω μεταβατικής κυβέρνησης; Δεν θα περάσει, δηλαδή δεν θα ψηφιστεί η συμφωνία από τη βουλή;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λιβυκό θέλετε να πείτε. Άκουσα ελληνικό, για αυτό. Συγγνώμη.

Λ.ΖΑΧΑΡΗΣ: Από το λιβυκό, από το λιβυκό.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, ναι. Εγώ ίσως να άκουσα λάθος.

Λ.ΖΑΧΑΡΗΣ: Δεύτερη ερώτηση. Ποια είναι τα σημεία θετικής ατζέντας που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Υπάρχει μέσα στη θετική ατζέντα το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σε ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο;

Και τρίτη ερώτηση. Πέντε ημέρες πριν πάει ο κύριος Δένδιας στην Άγκυρα, μία σειρά δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ εμφάνιζε Τούρκους μεταφορείς να κατηγορούν την Ελλάδα ότι τους απαγορεύει την είσοδο στην επικράτειά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνανε ένα ανθελληνικό παραλήρημα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αρνήθηκε χωρίς λόγο σχεδόν όλες τις αιτήσεις των θεωρήσεων που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι όλα αυτά είναι αδύνατον να εξηγηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από τις πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό ως ελληνική πλευρά; Ισχύει κάτι από αυτά που αναφέρει το τουρκικό σωματείο; Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στα χαρτιά τους; Σας ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τρία σε ένα.
Λοιπόν, «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», πάντα σε εισαγωγικά, να είμαστε ξεκάθαροι. Λοιπόν, να σας πω ότι τόσο ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο κύριος Κατράνι, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Βουλής της Λιβύης, ο κύριος Σαλέχ, ήταν κατηγορηματικοί όσον αφορά το λεγόμενο «τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο». Και μάλιστα είπανε, η θέση μας είναι γνωστή. Είναι άκυρο.
Και αν μου επιτρέψετε, να προσθέσω και μια άλλη διάσταση, γιατί ήταν ενδιαφέρουσα, ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ανατολική Λιβύη, την οποία ουσιαστικά αφορά και το λεγόμενο "μνημόνιο", ήταν κατηγορηματικός. Λοιπόν, αυτό έχει διπλό βάρος. Και βεβαίως, ο Πρόεδρος της Βουλής επίσης έχει ειδικό βάρος για αυτό το οποίο λέει. Επίσης, το είπα και πριν, στα εισαγωγικά μου σχόλια και με συγχωρείτε που το επαναλαμβάνω, ο κύριος Σάλεχ αναφέρθηκε και στην απόφαση του λιβυκού δικαστηρίου επί του ζητήματος αυτού, μετά από προσφυγή, την οποία είχε κάνει στο δικαστήριο ο κύριος Σάλεχ. Τι να πω άλλο; Πιο ξεκάθαρο δεν μπορούσε να είναι.
Όσον αφορά τα ζητήματα της θετικής ατζέντας, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να μπω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες για τα 15 σημεία. Είναι σε μεγάλο βαθμό, πάντως, θέματα τα οποία είναι και εκκρεμότητες από διάφορες συμφωνίες και διάφορα πράγματα, τα οποία είχαν ξεκινήσει τα περασμένα χρόνια, θα έλεγα από το 2000 και έπειτα. Για παράδειγμα, η σύγκληση ορισμένων κοινών επιτροπών για οικονομικά ζητήματα, για ζητήματα τηλεπικοινωνιών. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια αναβίωση αυτών των δυο. Για διάφορους λόγους. Ένα αφορά και τις οδικές μεταφορές, για τους Κήπους. Θα επανέλθω σε αυτό. Εδώ μιλάμε για θέματα τα οποία ήταν ήδη συμφωνημένα από παλιότερα και προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, θα δούμε πως θα κινηθούν. Για αυτά πρέπει να υπάρχει, βέβαια, το κατάλληλο κλίμα. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Όσον αφορά τα αιτήματα των μεταφορέων, κατ’ αρχήν να πω ότι λόγω της πανδημίας και λόγω του γεγονότος ότι είχαν σταματήσει οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπάρχει μια αύξηση στα αιτήματα έκδοσης θεωρήσεων, ιδίως στο Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Από εκει και πέρα, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, το Γενικό μας Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη βεβαίως απαιτεί πάντα τα έγγραφα, τα οποία απαιτούνται βάσει των διαδικασιών. Και σε κάθε περίπτωση δέχεται ή απορρίπτει τις αιτήσεις, ανάλογα με το κατά πόσον τα έγγραφα που προσκομίζονται είναι τα κατάλληλα.
Δεν υπάρχει κάποια πολιτική διάσταση σε αυτό το θέμα και δεν θέλω να δίνεται μία πολιτική διάσταση. Είναι καθαρό ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και πρέπει να εξετάζουμε κάθε αίτηση χωριστά και να πληρούνται τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί. Και δεν είναι κριτήρια που έχει θέσει η Ελλάδα, είναι κριτήρια για την είσοδο στο χώρο Σένγκεν.  Λοιπόν, από εκεί και πέρα, το Προξενείο αποφασίζει και αυτοί είναι οι αρμόδιοι οι οποίοι θα αποφασίσουν αν πληρούνται τα κριτήρια, προκειμένου να δοθεί κάποια θεώρηση. Μην δίνουμε μία άλλη διάσταση.
Κύριε Σιδέρη, θα σας δώσω το λόγο μετά. Μην μου φωνάζουν μετά οι υπόλοιποι. Λοιπόν, κυρία Κράτση, θέλετε να μιλήσετε ή να το διαβάσω; Δεν μας ακούει, μάλλον θα το διαβάσω. Ναι, δεν μπορεί να μιλήσει λέει, συγγνώμη, οκ.

ΧΡ.ΚΡΑΤΣΗ «Αν το ερευνητικό γαλλικό σκάφος βρισκόταν στην περιοχή του λεγόμενου «τουρκολιβυκού Μνημονίου».

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα σας πω αμέσως. Για εμάς αυτό το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι ανυπόστατο, είναι άκυρο, δεν υπάρχει. Για εμάς δεν υπάρχει αυτή η περιοχή. Το πλοίο ξεκίνησε από το Ιόνιο και κάποια στιγμή έφτασε και κάτω από την Κρήτη. Αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα «τουρκολιβυκού μνημονίου» για εμάς. Και σας είπα και πάλι, αυτό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ανυπόστατο, άκυρο, παράνομο και δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα για κανένα τρίτο κράτος, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ελλάδας. Λοιπόν, καθαρές λύσεις, καθαρές απαντήσεις σε καθαρά ερωτήματα. Πολύ σωστά με ρωτάτε και σας απαντάω.
Συγγνώμη, βλέπω ότι και η κυρία Τσαμούρη δεν έχει μικρόφωνο. Λοιπόν, υποβάλει γραπτώς το ερώτημα.

Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: «Πώς είναι το κλίμα μετά τη συνέντευξη τύπου των κυρίων Δένδια – Τσαβούσογλου;». Ένα ερώτημα. «Θα συναντηθούν σε μία εβδομάδα ξανά στη Γενεύη; Προβλέπεται να γίνει κάποια επαφή προηγουμένως;» Δύο. «Να λειανθούν οι σχέσεις ενόψει της πενταμερούς;» Τρία. Λοιπόν, θα σταματήσω σε αυτά και μετά πάμε στο δεύτερο κομμάτι.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λοιπόν, το κλίμα, όπως είπα και πριν, μέχρι τη συνέντευξη τύπου ήταν πολύ καλό. Μετά το είδατε, είχαμε μία αντιπαράθεση θέσεων. Και μετά παρεμπιπτόντως είχαμε και το δείπνο Ιφτάρ, όπου κάλεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Τσαβούσογλου τον κύριο Δένδια.
Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή για κάτι άλλο, για κάποια άλλη επαφή, ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια της πενταμερούς. Βεβαίως, όπως σας είπα και πριν, στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται, δεν αποκλείω να μιλήσουν μεταξύ τους, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω και πραγματικά δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι προγραμματισμένο ή τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω.
«Να λειανθούν οι σχέσεις ενόψει της πενταμερούς». Να το τονίσω και να το υπογραμμίσω ότι εμείς, το βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλουμε, είναι ακριβώς η ειρηνική συνύπαρξη και να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις. Και βεβαίως, εναπόκειται και στις δυο πλευρές, εννοείται, να κάνουν την προσπάθεια. Είμαστε υπέρ. Και αυτό ήταν και κάτι που θέλω να το πω. Βγάλαμε και μια ανακοίνωση την Παρασκευή το πρωί και το τονίσαμε ότι αυτό είναι που επιθυμούμε, τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Με συγχωρείτε που γίνομαι κουραστικός και το επαναλαμβάνω, αλλά πραγματικά είναι βασικό για εμάς.

Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Λοιπόν, δεύτερη ερωτησούλα. Το Σάββατο ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη και την Κυριακή μετέβη στο Κάιρο. Συνδέονται μεταξύ τους αυτές οι συναντήσεις;  

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι. Τον Γάλλο Πρέσβη τον είδε για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο Κάιρο, όπως σας είπα, το βασικό μέλημα του Υπουργού, στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν με τον ομόλογό του, ήταν να τον ενημερώσει για τις επαφές του στην Άγκυρα και με τους Λίβυους αξιωματούχους που είχε στην Τρίπολη, στη Βεγγάζη και στην Αθήνα.

Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Έχουν να κάνουν με την πλεύση του γαλλικού ερευνητικού που έπλεε στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ; Οι δύο ΑΟΖ τέμνονται στην περιοχή του ανυπόστατου «τουρκο-λιβυκού μνημονίου»;  

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πολύ σωστά το θέσατε. Ακριβώς, το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι ανυπόστατο. Την ΑΟΖ, την αποκλειστική οικονομική ζώνη, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου όντως την έχουμε οριοθετήσει στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και όπως είπα και πριν, εμείς είμαστε στην περιοχή, στην οποία έπλεε το πλοίο εκείνες τις ημέρες νοτίως της Κρήτης, ο αρμόδιος σταθμός για να βγάλει την ανακοίνωση προς τους ναυτιλομένους ήταν το Ηράκλειο.  Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Μου φαίνεται τα υπόλοιπα τα είπα ήδη, να μην τα επαναλαμβάνω.
Ο κύριος Ζαχαριάδης. Έχει και εκείνος πρόβλημα με το μικρόφωνό του οπότε θα διαβάσω εγώ την ερώτησή του. Για την πενταμερή ρωτάει ο κύριος Ζαχαριάδης.

Α.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: «Για την πενταμερή έχει επεξεργαστεί η Ελλάδα κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει την άρση του αδιεξόδου ή απλά θα επαναλάβουμε τις γνωστές μας θέσεις;».

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Οι θέσεις μας, κύριε Ζαχαριάδη, είναι γνωστές. Κατ’ αρχήν είναι μία άτυπη πενταμερής. Ο καθένας πηγαίνει εκεί με τις θέσεις που έχει. Αυτό το οποίο είναι το μέλημα, ας πούμε, είναι να δούμε, να μπορέσει να υπάρξει ένα follow up, μία συνέχεια σε αυτό. Και βεβαίως, εμείς προσερχόμεθα, όπως και η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποικοδομητικά και επιθυμούμε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά. Και βεβαίως να υπάρξει μία επίλυση στη βάση την οποία έχω ήδη πει επανειλημμένα. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

Ο κύριος Αργυράκης. Θέλετε ή να διαβάσω;

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Με ακούτε;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ακούω, ναι.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, το ένα το ερώτημα είναι αυτό σχετικά με την κυρία Πελώνη, που από όσο πληροφορούμαστε δήλωσε ότι το θέμα με το γαλλικό πλοίο αφορά τη γαλλική πλευρά και ως εκ τούτου προκύπτει ένα ερώτημα εάν αφορά ή όχι και την ελληνική πλευρά. Ποια είναι η θέση του ΥΠΕΞ;
Είπατε επίσης προηγουμένως ότι οι περιοχές που έπλεε το γαλλικό πλοίο είναι θάλασσες όπου είμαστε αρμόδιοι, γιατί είναι και κάποιες σε διεθνή ύδατα. Θα ήθελα κάποια διευκρίνιση σε αυτό εδώ πέρα το ζήτημα.
Τώρα, έχω άλλες δύο ερωτήσεις. Να τις υποβάλλω κατευθείαν ή θέλετε μία – μία;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όπως θέλετε εσείς. Απλώς δώστε μου μισό λεπτό να σημειώσω. Δηλαδή προσπαθώ να καταλάβω την πρώτη ερώτησή σας, αν μου επιτρέπετε.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ναι, θέλω να πω επειδή η κυρία Πελώνη εδώ πέρα λέει ότι το περιστατικό αφορά τη γαλλική πλευρά, αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι εμάς δεν μας αφορά καθόλου σαν Ελλάδα.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, δεν είπε τέτοιο πράγμα. Εγώ δεν καταλαβαίνω να έχει πει τέτοιο πράγμα. Αλλά εννοείται ότι εάν το πλοίο είναι με γαλλική σημαία, εννοείται ότι αφορά και τη γαλλική πλευρά. Αλλά ποιο περιστατικό; Εγώ σας είπα ότι αυτό το οποίο είπα είναι ότι εμείς εκδώσαμε μία NAVTEX. Από εκεί και πέρα, για ένα γαλλικό πλοίο εννοείται ότι εξ ορισμού είναι αρμόδια η γαλλική πλευρά, το κράτος σημαίας.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ναι, δεδομένου όμως ότι - για αυτό σας έκανα και την άλλη την ερώτηση εδώ πέρα για πού κινείτο αυτό - είπατε προηγουμένως για διεθνή ύδατα. Η τουρκική πλευρά, με βάση τουλάχιστον τα δημοσιεύματα που διαβάζουμε, λέει ότι κινείται σε αυτό το οποίο εσείς χαρακτηρίζετε ως ανύπαρκτο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Τελικά εμάς σαν Ελλάδα αυτό εδώ που είναι δίπλα στην Κρήτη και η παρενόχληση του γαλλικού σκάφους, δεν μας αφορά;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ κατ’ αρχήν δεν μίλησα ποτέ για παρενόχληση. Εγώ είπα πολύ απλά ότι η Ελλάδα εξέδωσε και ως όφειλε, NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όταν ένα πλοίο βρίσκεται και έχει ζητήσει, στην προκειμένη περίπτωση, άδεια να κάνει έρευνες σε περιοχή όπου αρμόδια είναι η Ελλάδα. Αυτό είπα πριν και αυτό, αν μου επιτρέπετε, επαναλαμβάνω. Από όσο γνωρίζω, κινείτο σε διεθνή ύδατα. Τώρα δεν ξέρω αυτή την στιγμή πού βρίσκεται ακριβώς. Αν μπήκε και σε ελληνικά χωρικά ύδατα κάποια στιγμή μπορεί να μπήκε και σε άλλη περιοχή, αλλά και πάλι σε διεθνή ύδατα όπου αρμόδια για την έκδοση της αγγελίας για την ασφάλεια των ναυτιλομένων είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι το θέμα.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Δεδομένης, λοιπόν, της αρμοδιότητας εγώ συμπεραίνω από την απάντηση σας ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Να συνεχίσουμε στο επόμενο. Είπατε σχετικά με τις επαφές με την λιβυκή πλευρά που έκανε ο κύριος Δένδιας, ότι ο στόχος ήταν να σταλεί το μήνυμα της Ελλάδος ότι επιστρέφει και θα μείνει στην Λιβύη. Το ερώτημα είναι, εμείς τοποθετήσαμε στην Τρίπολη Επιτετραμμένο, δηλαδή, δεν τοποθετήσαμε Πρέσβη ουσιαστικά. Αυτό δεν δείχνει, δεν συνάδει με αυτή την βούληση, εν πάση περιπτώσει, το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ελλάδα ότι επιστρέφει. Για ποιο λόγο τότε τοποθετήσαμε Επιτετραμμένο και όχι Πρέσβη;
Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα του επονομαζόμενου «τουρκολιβυκού μνημονίου», είπατε ότι κατά τις επαφές του κυρίου Δένδια συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ως έχει και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω κίνηση όσον αφορά αυτό το θέμα από λιβυκής μεριάς. Τι εννοείτε;  Και επίσης ακριβώς σχετικά με αυτό το θέμα του επονομαζόμενου «Τουρκολυβικού Μνημονίου», συμφωνήθηκε και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κυρίου Μητσοτάκη ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη όσον αφορά τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Η λιβυκή πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα κάνει μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα και για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο ονομαζόμενο «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» ή θα είναι πέραν αυτών των περιοχών; Δηλαδή, δυτικότερα; Μπήκαμε σε σύνθετα.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:  Όχι, απλώς προσπαθώ να θυμηθώ, γιατί είναι τρεις ερωτήσεις.  Όλες για τη Λιβύη, αλλά είναι τρεις χωριστές ερωτήσεις. Λοιπόν, απλώς θα μου δώσετε μισό λεπτό για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσω κάτι.  
Όσον αφορά το πρώτο θέμα που με ρωτήσατε, η ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη είχε κλείσει το 2014 για λόγους ασφαλείας. Και η ελληνική πλευρά, η Ελλάδα εκπροσωπείτο από την ελληνική Πρεσβεία μας στην Τύνιδα. Όπου μάλιστα είχα υπηρετήσει και εγώ παλιότερα, άλλες εποχές.
Και αποφασίστηκε, ήταν πολιτική απόφαση, όταν μετά ορίστηκε η μεταβατική Κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο να ξανανοίξουμε την Πρεσβεία μας στην Τρίπολη. Ήταν μια πολιτική κίνηση και μάλιστα έγινε άμεσα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μήνα μετά αφότου ανακοινώθηκε αυτό, ήδη μετέβη εκεί ο Επιτετραμμένος και κάποια άλλα στελέχη της Πρεσβείας. Λοιπόν, το γεγονός ότι στείλαμε Επιτετραμμένο ήταν γιατί έπρεπε να στείλουμε κάποιον άμεσα για να ανοίξει την Πρεσβεία και μάλιστα έναν πάρα πολύ αξιόλογο συνάδελφο, με τον οποίο είχα τη χαρά να συνεργαστώ τους τελευταίους μήνες εδώ στην Αθήνα και για αυτό έχω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον ίδιο.
Όπως γνωρίζετε, ο ορισμός ενός Πρέσβη είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Δηλαδή η μια πλευρά που θέλει να ορίσει έναν Πρέσβη ζητάει την έγκριση από την άλλη χώρα και μόλις δοθεί η έγκριση θα μπορέσει να ξεκινήσει. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σε όλες τις χώρες.
Λοιπόν, εμείς εδώ θέλαμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία της Πρεσβείας άμεσα. Για αυτό αποφασίσαμε σε πρώτη φάση ότι θα στείλουμε εκεί έναν Επιτετραμμένο, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της Αρχής μας, της Πρεσβείας μας και ο οποίος αμέσως θα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις με την μεταβατική κυβέρνηση, με τη Βουλή, με όλους. Αυτό είναι το ένα.
Και για αυτό λέω ότι εμείς ήμασταν, αν δεν απατώμαι, η 3η ή η 4η ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε ξανά στην Τρίπολη. Εμείς, η Ουγγαρία η οποία δεν είχε κλείσει ποτέ, η Ιταλία και η Μάλτα. Τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς με ποια σειρά, αλλά έγινε με διαφορά ολίγων ημερών, αν δεν απατώμαι, που ανοίξανε τις Πρεσβείες τους και οι άλλοι. Και ανοίξαμε και στη Βεγγάζη.  Για αυτό είπα ήρθαμε να παραμείνουμε. Παρεμπιπτόντως, μια παρένθεση εδώ, η Ελλάδα είχε Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη μέχρι το 1998. Εμείς τώρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να ξανανοίξει το Προξενείο αυτό και μάλιστα θα πρέπει να ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Ήδη, όπως σας είπα, έχει επιλεγεί ποιός θα πάει εκεί επικεφαλής. Και μάλιστα στη Βεγγάζη όταν πήγαμε, πήγαμε και στους χώρους της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου τουλάχιστον προσωρινά θα στεγαστεί το Γενικό Προξενείο μας.
Και όπως σας είπα και πριν, αν δεν απατώμαι είμαστε η πρώτη χώρα που ξανανοίγει την προξενική της αρχή στην Βεγγάζη. Και αυτό έγινε δεκτό πάρα πολύ θερμά από τη λιβυκή πλευρά, τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, όσο και από τις τοπικές αρχές, από το Δήμαρχο. Ήταν συμβολικά κάτι πάρα πολύ σημαντικό.
Όταν λέω ότι η Ελλάδα ήρθε να μείνει αυτό εννοώ. Και σας λέω και πάλι, είμαστε ίσως από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες αυτή τη στιγμή κάνουμε τόσο γρήγορα αυτές τις κινήσεις και δείχνουμε τόσο προς τη λιβυκή κυβέρνηση, όσο και προς το λιβυκό λαό ότι επιστρέφουμε.  Και ως προς την ελληνική κοινότητα στη Λιβύη. Να το τονίσω αυτό, γιατί είναι επίσης ιδιαίτερα θετικό, διότι υπάρχει εκεί πέρα ελληνική κοινότητα, την επισκεφτήκαμε και ελληνικό σχολείο. Η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος επιστρέφει.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Το ξέρω, εκεί ήμουν το 2011, στη Βεγγάζη ήμουν και είχα πάει και στο σχολείο, το είχα δει, είχα κάνει και το ρεπορτάζ. Ωστόσο, το θέμα αφορά τον Επιτετραμμένο. Γιατί επιτετραμμένος και όχι Πρέσβης. Γιατί εξ όσων βλέπω εδώ κιόλας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήδη από 24 Φεβρουαρίου είχαν εγκριθεί και τα οδοιπορικά του κυρίου Σταματέκου για να πάει στην Τρίπολη. Δηλαδή πόσο καιρό θέλει ας πούμε για να πάει, να γίνουν αυτές οι διεργασίες που λέτε για να δώσει η λιβυκή πλευρά τη απάντησή της;  Δηλαδή εδώ προκύπτει ότι είχε αποφασιστεί εδώ και τουλάχιστον 2-2,5 μήνες να κατεβεί.  Δεν μπορούσε η ελληνική πλευρά να στείλει έναν Πρέσβη και να δώσει ένα βαρύ μήνυμα ότι επιστρέφουμε στη Λιβύη;  Αυτό μου κάνει εντύπωση.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας είπα και πάλι, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Λοιπόν, σας απάντησα ποια είναι η διαδικασία για την διαπίστευση ενός Πρέσβη γενικότερα. Να μου επιτρέψετε να προχωρήσουμε, να μην επανέλθω. Μου φαίνεται ότι το εξαντλήσαμε αυτό το ζήτημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όσον αφορά το «τουρκο-λιβυκό», αυτό που είπα είναι ότι σε πρώτη φάση το βασικό μήνυμα που είπαμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, ο απώτερος στόχος μας στο μέλλον είναι η ακύρωση, να φύγει τελείως από τη μέση.  
Και όσον αφορά αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, που συζητήσανε για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, μάλιστα ο Λίβυος Πρωθυπουργός του είπε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν από εκεί όπου είχαν σταματήσει το 2010.  
Βασικό κριτήριο για να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση - το πρώτο βασικό κριτήριο, δεν είναι το μοναδικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε τα οποία αφορούν γενικότερα την περιοχή - είναι η ακύρωση του «μνημονίου». Δεν μπορεί να συζητάμε για θαλάσσιες ζώνες, εννοώ για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αν δεν έχει ακυρωθεί πλήρως το «μνημόνιο». Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Άρα καταλαβαίνω ότι βασικός όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις με τη λιβυκή, όσον αφορά τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι η απόρριψη του ονομαζόμενου «Τουρκολιβυκού Μνημονίου».

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι καινούργιο.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ:: Λέω εάν ετέθη ωμά στις κουβέντες αυτό.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας λέω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι καινούργιο. Αυτή είναι η θέση μας, η πάγια θέση μας. Και πριν ήταν και τώρα είναι.

Θ.ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Και η τελευταία ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κυρίου Δένδια με τον κύριο Ερντογάν, τί ζητήματα έβαλε ο κύριος Ερντογάν; Και πέραν της δημόσιας αντιπαράθεσης που είδαμε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας ποια ζητήματα έβαλε στο τραπέζι η τουρκική μεριά;

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με τον κύριο Ερντογάν ήταν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία, όπως σας είπα και πριν, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Από εκεί και πέρα βεβαίως, ούτε καν ήμουν παρών σε αυτή τη συνάντηση και δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο, όσον αφορά τα ζητήματα τα οποία ετέθησαν. Η ελληνική πλευρά, όπως σας είπα και πάλι, έχει γνωστές θέσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα εκφράστηκαν.
Στις διευρυμένες - μια και με ρωτάτε - επαφές μεταξύ του κυρίου Δένδια και του κύριου Τσαβούσογλου εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν βεβαίως τα ζητήματα της οικονομικής συνεργασίας, της θετικής ατζέντας, οι προτάσεις οι δικές μας, όσο και οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς. Και έγινε και μια αρκετά εκτενής συζήτηση, απ’ όσο θυμάμαι, για διάφορα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Λοιπόν, δεν βλέπω κάποιο καινούργιο αίτημα. Άρα περνάμε πάλι στον κύριο Σιδέρη τότε και κλείνουμε.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας κουράσαμε αρκετά σήμερα. Ήθελα να ρωτήσω, στην συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Σούκρι, υπήρχε αίτημα από την αιγυπτιακή πλευρά να διαμεσολαβήσει η Ελλάδα στην επίσκεψη που θα κάνει ο Έλληνας Υπουργός στην Σαουδική Αραβία για το θέμα του φράγματος στην Αιθιοπία; Καθόσον γνωρίζω ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του φράγματος στην Αιθιοπία. Ευχαριστώ.

Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση σας. Όχι, δεν έγινε κάποια  συζήτηση για την επίσκεψη του Υπουργού στην Σαουδική Αραβία. Όσον αφορά το ζήτημα του φράγματος, αυτό το οποίο τόνισα και είπα πριν, είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε ανησυχία και αυτό είναι κάτι το οποίο επίσης μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ανησυχία της αιγυπτιακής πλευράς αφ’ ενός όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες της Αιθιοπίας και αφ’ ετέρου το αίτημα ότι το κουαρτέτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν ενεργή εμπλοκή προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω.

Λοιπόν, αν δεν έχουμε άλλες ερωτήσεις, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Καλό σας απόγευμα, να είστε καλά. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

20 Απριλίου, 2021