Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα, καλώς ήρθατε. Έχουμε σήμερα μια αρκετά φορτωμένη ατζέντα.
Οπότε, θα μου επιτρέψετε να κάνω, ως είθισται, κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις και μετά, στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Κατ’ αρχήν, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με το μέρος στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κύριος Υπουργός, δηλαδή στην Υποσαχάρια Αφρική, γιατί ανεξαρτήτως των υπολοίπων εξελίξεων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία αυτής της Ηπείρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Ντακάρ της Σενεγάλης, όπου έχει συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης, την κυρία Αϊσάτα Ταλ Σαλ και στη συνέχεια, θα υπάρξει και υπογραφή μνημονίου κατανόησης τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων.
Θα σας πω δυο - τρία πράγματα για το πρόγραμμα και μετά, θα σας πω αναλυτικότερα για τη Σενεγάλη. Στη συνέχεια ο Υπουργός θα επισκεφτεί το Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης, όπου έχει συμφωνηθεί να γίνει μία συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Ακολούθως, θα έχει μια συνάντηση για θέματα του Σαχέλ. Μια τηλεδιάσκεψη με Έλληνες αξιωματικούς της ευρωπαϊκής αποστολής «EU Training Mission Mali». Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε μια τελετή για δωρεά προς την «Special Olympics» της Σενεγάλης και το απόγευμα στις 16:00, με την ομόλογό του της Σενεγάλης, θα κάνουν τα εγκαίνια της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ντακάρ. Στο τέλος της ημέρας, πριν αναχωρήσει, θα γίνει και δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Μάκι Σαλ και μετά θα συνεχίσει για το Πράσινο Ακρωτήριο.
Στο Πράσινο Ακρωτήριο θα φτάσει σήμερα αργά το βράδυ. Μάλιστα το αεροδρόμιο ονομάζεται Νέλσον Μαντέλα. Θα έχει αύριο το πρωί διαδοχικά συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ρούι Αλμπέρτο Φιγκουιρέδο Σουάρες και θα υπογραφεί και μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο κέντρο προσωρινής υποδοχής νηπίων της «UNICEG» όπου θα πραγματοποιηθεί και δωρεά. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Πράσινου Ακρωτηρίου κύριο Αουστελίνο Κορέια. Ακολούθως, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Ζοζέ Μαρία Περέιρα Νέβες. Και τέλος, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κύριο Ζοζέ Ουλίσες Κορέια ε Σίλβα και θα επιστρέψει αργά το απόγευμα στην Αθήνα.
Όσον αφορά γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Σενεγάλη και αύριο μεταβαίνει στο Πράσινο Ακρωτήριο.
Εάν δεν απατώμαι, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει επισκεφτεί ήδη άλλες πέντε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής τους τελευταίους μήνες και αυτό δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποδίδουμε στην ήπειρο αυτή.
Μάλιστα η επίσκεψη στη Σενεγάλη γίνεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Αφρικής η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλες και στην οποία μας εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.
Τώρα, γιατί ειδικά τη Σενεγάλη; Κατ’ αρχάς γιατί, όπως ανέφερα ήδη, εγκαινιάζουμε, ανοίγουμε επίσημα πλέον σήμερα Πρεσβεία. Η Πρεσβεία λειτουργεί ήδη, απλώς σήμερα ανοίγουμε τα γραφεία στο Ντακάρ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουμε μια Πρεσβεία στην γαλλόφωνη δυτική Αφρική.
Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να τονίσω ότι με τη Σενεγάλη υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Θα αναφερθώ ειδικά στον πρώτο Πρόεδρο της Σενεγάλης, ο οποίος ήταν και 20 χρόνια Πρόεδρος, ο Λεοπόλντ Σενγκόρ, ο οποίος μάλιστα ήταν και φιλόσοφος και λάτρης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Και αυτό έχει εμποτίσει γενικά το λαό της Σενεγάλης.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι πριν από λίγο καιρό, η Σενεγάλη ανέλαβε τα καθήκοντα της Προεδρίας της Αφρικανικής Ένωσης.
Υπάρχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποδίδει η χώρα μας για την περιοχή του Σαχέλ και ιδιαίτερα μετά τα πραξικοπήματα στο Μάλι και στη Γουινέα-Μπισσάου, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, τόσο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, βεβαίως και της Γαλλίας, όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή. Υπάρχουν προκλήσεις όπως τρομοκρατία, παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο και ούτω καθεξής.
Η Σενεγάλη είναι μια χώρα με ακτή στον Ατλαντικό, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να επισημάνω ότι τη Σενεγάλη - για να φανεί και πόση ιδιαίτερη σημασία της αποδίδουν οι λοιπές χώρες γενικότερα - την επισκέφτηκε εχθές ο Τούρκος Πρόεδρος και σήμερα, βρίσκεται εκεί και ο Γερμανός Πρόεδρος, ο κύριος Σταϊνμάιερ.
Τώρα, όσον αφορά το Πράσινο Ακρωτήρι, είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Πράσινο Ακρωτήρι. Μας ενδιαφέρει η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε διαφόρους τομείς, κυρίως όσον αφορά ζητήματα τουρισμού, αλλά και την ανάπτυξη των λιμανιών, αφού πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών.
Μας ενδιαφέρει η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Η υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και επίσης, να επισημάνω ότι όπως η Σενεγάλη είναι μέρος της Γαλλοφωνίας στην οποία συμμετάσχει η Ελλάδα, το Πράσινο Ακρωτήρι είναι μέρος της κοινότητας των λουζόφωνων κρατών, δηλαδή των πορτογαλόφωνων κρατών στην οποία η Ελλάδα είναι εταίρος (‘associate observer’).
Θα μου επιτρέψετε για το Πράσινο Ακρωτήρι να επισημάνω δυο άλλα σημεία ιστορικά και πολιτιστικά. Καταρχάς, είναι ιδιαίτερη πατρίδα του πρώτου Έλληνα παίκτη αφρικανικής καταγωγής στην Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Και για όσους είναι οπαδοί της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Άρη, θα θυμούνται τον Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος υπήρξε εξαίρετος παίκτης για αρκετά χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχει γεννηθεί στο Σάου Βισέντ του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο ανακάλυψα τυχαία και μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι κατά τα φαινόμενα, ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στο Πράσινο Ακρωτήρι ήταν πριν ακριβώς 5 αιώνες, πριν 500 χρόνια.
Συγκεκριμένα, στην αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου ο οποίος έκανε το γύρο του κόσμου από το 1519 μέχρι το 1522. Στην αποστολή συμμετείχαν και ορισμένοι Έλληνες, κυρίως από την Ρόδο.
Φαίνεται ότι ένας από αυτούς, ο οποίος ήταν από τους λίγους επιζώντες από το αρχικό πλήρωμα, πιάστηκε από τους Πορτογάλους το 1522 και φυλακίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Μου διέφυγε να σας αναφέρω, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη σήμερα του Υπουργού στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Σενεγάλη. Γιατί εκεί υπάρχει ένα πρόγραμμα ονόματι «Μαντίμπα» («Μαντίμπα» φώναζαν τον Νέλσον Μαντέλα), μια παραγωγική μονάδα του Ινστιτούτου Παστέρ στο Ντακάρ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 300.000.000 δόσεων κατά του Covid. Άρα, δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Ένα τελευταίο στοιχείο για το Πράσινο Ακρωτήρι και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι εμείς στηρίζουμε - πέρα από το ότι στηρίζουμε την ανάπτυξη της Αφρικής - και τις χώρες, όπως και άλλες χώρες που έχει επισκεφθεί ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σταθερότητα και ανάπτυξη. Γι’ αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι το Πράσινο Ακρωτήρι αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας και σταθερότητας στην Αφρική.
Και επίσης, αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως στόχος τους είναι μέχρι το 2030, δηλαδή ουσιαστικά σε λιγότερο από 10 χρόνια, το 50% των ενεργειακών τους αναγκών να είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτά εν τάχει όσον αφορά το ταξίδι στην Αφρική. Θα σας πω στη συνέχεια για το πρόγραμμα στην επόμενη εβδομάδα του κυρίου Υπουργού. Τώρα, θέλω να επανέλθω στα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, αρχής γενομένης από Ρωσία – Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή.
Υπήρξε διμερής συνάντηση κατ’ ιδίαν, μετά διευρυμένη και μετά γεύμα εργασίας με τον κύριο Λαβρόφ. Έγινε σε φιλικό κλίμα ως είθισται και στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, για τις διμερείς επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, τις εκκρεμότητες στο συμβατικό πλαίσιο.
Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Οικονομική και εμπορική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ενέργειας.
Συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης κρίσεων, κυρίως των πυρκαγιών και από εκεί και πέρα βεβαίως πολιτιστική συνεργασία.
Συζητήθηκαν επίσης το θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας αντίστοιχα στη Ρωσία και στην Ελλάδα, προξενικά ζητήματα και ούτω καθ’ εξής. Από εκεί και πέρα, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας, το ζήτημα της Ουκρανίας.
Ο Υπουργός έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Έγινε συζήτηση επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα Δυτικά Βαλκάνια και εν συντομία για τη Μέση Ανατολή.
Τώρα, αναφορικά με τις θέσεις τις οποίες ανέπτυξε ο Υπουργός, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την Ουκρανία, θα έχετε δει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, αλλά θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω δύο τρία σημεία τα οποία θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Ο Υπουργός τόνισε ότι ο σεβασμός του Διεθνές Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, η απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας οιουδήποτε κράτους, και ο σεβασμός της εθνική κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές που στηρίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική και βεβαίως εντάσσονται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλα έγγραφα που υπάρχουν μετά.
Το άλλο σημείο που τόνισε επανειλημμένα ο Υπουργός είναι ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και συμβαλλόμενο μέλος του ΟΑΣΕ. Και στα πλαίσια αυτού, σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των συμβατικών υποχρεώσεών της.
Να επισημάνω μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή ήταν και τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Βεβαίως, όπως είπε και ο Υπουργός, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην ενίσχυση των διμερών δεσμών μας με τη Ρωσία. Τόνισε μάλιστα ότι ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες.
Τώρα, όσον αφορά τις εξελίξεις. Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα όπου υπήρξε και γεύμα εργασίας των 27 Υπουργών Εξωτερικών με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κουλέμπα, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει και οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία.
Και εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε έκτακτη σύγκληση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Παρίσι, μία ημέρα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από τη Ρωσία.
Τώρα, όσον αφορά την αναγνώριση από τη Ρωσία των εδαφών που δεν ελέγχονται από την Ουκρανική Κυβέρνηση, στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπως είδατε και στην ανακοίνωση την οποία βγάλαμε εχθές, θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των Συμφωνιών του Μινσκ.
Και θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευτεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή της Ρωσίας.
Και να προσθέσω κάτι το οποίο επανειλημμένως έχει τονίσει ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Δένδιας. Είναι η ανάγκη προστασίας της ελληνικής ομογένειας, της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία. Κάτι το οποίο το έθεσε την Παρασκευή στη συζήτηση με τον κύριο Λαβρόφ και το οποίο τόνισε επανειλημμένα. Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από την πλευρά μας και όπως έχουμε τονίσει, η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ομογένειας.
Τώρα, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Ο κύριος Μπορέλ εχθές στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν στη συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των 27. Αποφασίστηκε επίσης από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εχθές να κληθούν οι Ρώσοι πρέσβεις διαπιστευμένοι στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό εκλήθη και στην Αθήνα ο Ρώσος Πρέσβης, ο οποίος τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, εν τάχει θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε και το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου πάλι εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κατάσταση εκεί και μάλιστα στηρίξαμε την πρόταση της Κροατίας και άλλων χωρών για την εκλογική μεταρρύθμιση.
Και υπήρξε και ένα γεύμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τις χώρες αυτές, έχουν υπάρξει αρκετές διμερείς επαφές, τόσο στην περιοχή, όσο και στην Αθήνα.
Τέλος, εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, θα μετείχε στην διάσκεψη για τον Ινδο-Ειρηνικό στο Παρίσι, αλλά λόγω των εξελίξεων, ανέβαλε ένα μέρος της συμμετοχής του. Συναντήθηκε στο περιθώριο με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας και είχε και μια πιο εκτεταμένη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, τον Δόκτορα Τζαϊσάνκαρ, ο οποίος είχε έρθει τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα.
Ήταν η δεύτερη διμερής συνάντηση μέσα σε λίγους μήνες και έπεται και τρίτη, γιατί τον έχει προσκαλέσει ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών τον κύριο Δένδια να επισκεφτεί την Ινδία και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου, πλην απροόπτου.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση με την Ινδία, μια χώρα η οποία σέβεται και εφαρμόζει την UNCLOS. Έχει αναδυόμενο διεθνή ρόλο. Και υπάρχουν και πάρα πολλά ζητήματα στο εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό πλαίσιο, τα οποία έχουμε να συζητήσουμε.
Τρίτο σημείο που ήθελα να αναφέρω σήμερα είναι τα ελληνοτουρκικά. Όπως γνωρίζετε την περασμένη Δευτέρα, ο ΥΦΥΠΕΞ κύριος Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον ομόλογό του τον κύριο Ονάλ, στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.
Η συνάντηση αυτή όπως είδατε και στην ανακοίνωση την οποία βγάλαμε έγινε σε φιλικό κλίμα και συζητήσανε διάφορα θέματα της θετικής ατζέντας.
Και την επόμενη μέρα, χθες δηλαδή, έλαβε χώρα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, αυτές είναι άτυπες επαφές. Το μοναδικό θέμα το οποίο συζητούμε είναι το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί εθιμικό δίκαιο.
Οι διερευνητικές επαφές έχουν ως σκοπό να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος ούτως ώστε να οδηγήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε για μια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, είτε να γίνει μια κοινή παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ως είθισται, και δεν θα αλλάξω, για την 64η φορά, δεν σχολιάζουμε τι ειπώθηκε σε αυτές τις άτυπες συζητήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας τονίσω είναι ότι έγιναν σε κόσμιο κλίμα.
Από ό,τι καταλαβαίνω δεν υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερα δραματικές εξελίξεις. Και όσον αφορά τον επόμενο γύρο θα ανακοινωθεί, όταν υπάρξει ημερομηνία. Θα γίνει στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά θα μας προτείνει ημερομηνίες και μέρος.
Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα του κυρίου Υπουργού. Όπως σας είπα, αύριο αργά το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Την Δευτέρα θα μεταβεί στην Γενεύη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από κει θα συνεχίσει απευθείας στο Κιργιστάν, όπου θα έχει επαφές.
Στο Κιργιστάν θα φτάσει Δευτέρα βράδυ, την Τρίτη θα έχει επαφές εκεί και μετά θα μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν. Στην Τασκένδη, θα έχει επίσης επαφές την Τετάρτη 2 Μαρτίου και θα επιστρέψει αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου θα επισκεφθεί την χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας και την Παρασκευή 4 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου θα επισκεφτεί τη χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας.
Όσον αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Βαρβιτσιώτη. Σήμερα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψη στο Βουκουρέστι, όπου θα έχει και διμερή συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, κυρία Ντανιέλα Γκριγκόρα Γκίντμαν.
Αύριο 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο. Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στην πόλη Άρλ στη Γαλλία.
Ο κύριος Φραγκογιάννης συνοδεύει σήμερα τον κύριο Πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι. Την επόμενη εβδομάδα από Τρίτη μέχρι Πέμπτη (1 έως 3 Μαρτίου) θα συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου, στο Βελιγράδι.
Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022.
Ο ΥΦΥΠΕΞ κύριος Κατσανιώτης μεταβαίνει σήμερα στο Ντουμπάι όπου θα μείνει μέχρι την επόμενη Παρασκευή και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με τίτλο «Universal Narrative of Light from Apollo’s birthplace Delos to a brighter Future», στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό. Να τονίσω ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2020 στο Ντουμπάι και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το γραφείο του Υφυπουργού κυρίου Κατσανιώτη και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.
Στο πλαίσιο αυτό να τονίσω επίσης ότι το ελληνικό περίπτερο στην EXPO 2020, το οποίο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας τον περασμένο Νοέμβριο, το έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής 315.000 άτομα. Ήδη μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις, επιχειρηματικό Forum αφιερωμένο στην ελληνική καινοτομία, εκδηλώσεις άλλων Υπουργείων όπως Τουρισμού, Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και Περιφερειών της Ελλάδας.
Την επόμενη εβδομάδα ο κύριος Κατσανιώτης θα μεταβεί στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Σικάγο συγκεκριμένα) και στον Καναδά (Μόντρεαλ, Οτάβα, Τορόντο, Κάλγκαρι και Βανκούβερ) από 1 μέχρι 15 Μαρτίου.
Θα συναντήσει εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, του κλήρου και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εδώ να επισημάνω απλώς δύο σημεία. Τη συμμετοχή του στην καθιερωμένη εκδήλωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου, καθώς και στα εγκαίνια Έκθεσης Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.
Αυτά από εμένα. Με συγχωρείτε που μακρηγόρησα και όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Παράκληση να λέτε το όνομα και το μέσο που εκπροσωπείτε. Ευχαριστώ. Η κυρία Κράτση.
Χ. ΚΡΑΤΣΗ: Χριστίνα Κράτση από την τηλεόραση του ALPHA.
Ήθελα μία διευκρίνιση και μία ερώτηση. Η διευκρίνιση είναι, είπατε ότι εκλήθη ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, μάλλον από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για ποιο λόγο; Είναι ενημέρωση; Είναι διαμαρτυρία; Είναι κάτι άλλο;
Και το ερώτημα είναι το εξής: υπάρχει μία πληροφορία ότι το Λιμενικό πυροβόλησε Τούρκους ψαράδες ανοιχτά της Χίου. Αν έχετε κάποια ενημέρωση ή εάν υπάρχει κάποια δήλωση επ’ αυτού.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, όσον αφορά την κλήση του Ρώσου Πρέσβη, όπως είπα, αυτό έγινε μετά από απόφαση του Έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων εχθές στο Παρίσι, όπου μάλιστα αποφασίστηκε και η λήψη συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων τις οποίες περιέγραψε επιγραμματικά ο κύριος Μπορέλ εχθές στη Συνέντευξη Τύπου. Δεν θα μπω εγώ σε λεπτομέρειες.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνει κλήση του Ρώσου Πρέσβη στις 27 πρωτεύουσες υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και πιστεύω ότι είναι αυτονόητο τι θα ειπωθεί από πλευράς μας.
Όπως σας είπα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη από εχθές εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Αφενός τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ουκρανίας. Και αφετέρου εμείς έχουμε και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως Ελλάδα για την προστασία της ελληνικής ομογένειας που ζει υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στην περιοχή πέριξ της Μαριούπολης και μάλιστα και από τις δύο πλευρές της γραμμής – επαφής εντός του ουκρανικού εδάφους.
Όσον αφορά το φερόμενο ως περιστατικό που μου αναφέρατε, το είδα και εγώ ότι υπάρχουν πληροφορίες από τουρκικά μέσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω καταρχήν αν το περιστατικό αυτό είναι αληθές ή όχι ή αν αποτελεί ψευδή είδηση. Το εξετάζουμε και βεβαίως φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή το Λιμενικό θα βγάλει ανακοίνωση επί του ζητήματος.
Αλλά και πάλι σας λέω ότι όπως πάντα όλες αυτές τις πληροφορίες τις αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή αλλά και πάντα με επιφυλακτικότητα.
Ο κύριος Melnik, παρακαλώ.
G. MELNIK: Καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω ερώτηση για το γεγονός τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, κάποια αρνητικά κάποια θετικά.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Putin εχθές διευκρίνισε ότι η αναγνώριση των δυο αυτών δημοκρατιών έγινε στα σύνορα τα οποία είναι στο σύνταγμα της Ουκρανίας. Στα παλιά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι η Μαριούπολη είναι τώρα σε αυτές τις δημοκρατίες, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Η ερώτηση είναι, η Μαριούπολη. Τι θα γίνει με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μαριούπολη; Θα συνεχίσει να λειτουργεί είτε όχι; Και μήπως θα εγκαταλείψει η Ελλάδα τους Έλληνες της περιοχής όπως έκανε με τους Έλληνες της Κριμαίας; Θα βοηθήσει ή όχι;
Και όσον αφορά τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχει και τέτοια αρχή που ονομάζεται η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις. Το 2014 όταν η Ελλάδα ήταν Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας έγινε το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Τότε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος πήγε στην Ουκρανία για τη νομιμοποίηση του καινούργιου καθεστώτος στο Κίεβο.
Τι νομίζετε, μήπως τώρα ήρθε η ώρα να κάνει η Ελλάδα το βήμα στην κατεύθυνση της ειρήνης; Μήπως τώρα και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τέτοιο βήμα; Να πάει στις λαϊκές δημοκρατίες και να τις αναγνωρίσει; Δεν μπορεί, δεν μπορεί να γίνεται με τέτοιο τρόπο πολιτική τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό το γεγονός εμείς αν το λύσουμε, αυτό το γεγονός όχι. Όχι.
Και όσον αφορά τις κυρώσεις και τις δηλώσεις του κύριου Borrell. Αυτός χτες είπε ότι οι κυρώσεις θα χτυπήσουν 351 βουλευτές της Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρόσθεσε, όχι άλλα ψώνια στο Μιλάνο, πάρτυ στο Σεν Τροπέ, διαμάντια στην Αμβέρσα.
Τις ίδιες κυρώσεις έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες δυο χρόνια πριν. Το σχόλιο έκανε η κυρία Zakharova, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Αλλά έχω ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις.
Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέβαλε παρόμοιες κυρώσεις στους Τούρκους βουλευτές που ψήφισαν το casus belli, που υποστήριξαν την Συμφωνία με την Λιβύη. Ξέρουμε, Κύπρος, Συρία και τα λοιπά.
Γιατί δεν απαγορεύεται στον κύριο Erdogan, στον κύριο Αkar, στον κύριο Κalin να κάνουν πάρτυ στην Μύκονο, να περπατούν στα Ηλύσια Πεδία; Είναι καλύτεροι από τους Ευρωπαίους πολίτες και από τους Ρώσους βουλευτές; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας στην οποία υπάρχει Γενικό Προξενείο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όχι μόνο δεν έχουμε εγκαταλείψει την ελληνική ομογένεια αλλά αντιθέτως, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων έχουμε ενισχύσει με δυο διπλωματικούς, τον Γενικό Πρόξενο και ακόμα έναν, ανώτερο, με πρεσβευτικό βαθμό διπλωματικό, οι οποίοι έχουν αποσταλεί στην Μαριούπολη αυτή την στιγμή, ακριβώς για να παράσχουν βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς.
Και να επισημάνω επίσης ότι, αν δεν απατώμαι, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία διατηρεί αυτή τη στιγμή εν λειτουργία Προξενική Αρχή στη Μαριούπολη και δεν υπάρχει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή καμία διάθεση να ανασταλεί η λειτουργία του Προξενείου. Αντιθέτως, όπως σας είπα, ενισχύσαμε το Προξενείο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών όταν πήγε στη Μαριούπολη πριν 3 εβδομάδες, τόνισε την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής ομογένειας και προσέφερε μάλιστα και βοήθεια, και είπε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της και αυτό το εφαρμόζουμε ακόμα και σήμερα. Αυτή είναι η θέση μας.
Όπως σας είπα η Μαριούπολη είναι Γενικό Προξενείο, στην Ουκρανία και θα συνεχίσει, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για αυτό. Τώρα..
G. MELNIK: Και στο μέλλον.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και στο μέλλον, βεβαίως. Θα συνεχίσουμε. Η περιοχή ανήκει στην Ουκρανία. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κυρίου Borrell για τα περιοριστικά μέτρα, θα σας παραπέμψω στον ίδιο και στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Δεν θα σχολιάσω εγώ.
Πιστεύω ότι ήταν αρκετά αναλυτικός όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα, τόσο ο κύριος Πρωθυπουργός, όσο και ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών έχουν φέρει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων το ζήτημα της Τουρκικής παραβατικότητας, της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Έχουν υπάρξει συμπεράσματα. Μάλιστα, θα σας υπενθυμίσω στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του ’21, τα οποία αναφέρονται στο ζήτημα, τονίζεται ξεκάθαρα ότι εφόσον υπάρξει υποτροπή στην Τουρκική συμπεριφορά θα υπάρξουν και αντίστοιχα μέτρα.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σε αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Μίχος, συγγνώμη κύριε Μέλνικ.
G. MELNIK: Μια παρέμβαση.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι κύριε Μelnik, με συγχωρείτε.
G. MELNIK: Δεν θέλετε να απαντήσετε για τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, όπως έγινε το 2014;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ολοκλήρωσα την απάντησή μου κύριε Μelnik. Θα μου επιτρέψετε να δώσω το λόγο στον κύριο Μίχο, παρακαλώ.
Π. ΜΙΧΟΣ : Καλημέρα, Παναγιώτης Μίχος από την εφημερίδα «Το Βήμα» και την ιστοσελίδα «tovima.gr».
Μας είπατε ότι οι διερευνητικές έγιναν σε κόσμιο κλίμα και δεν είχαμε δραματικές εξελίξεις. Προ ημερών μία ανάρτηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών μας κατηγορούσε, την Ελλάδα εννοώ, ότι καταπατούμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών τους και ότι γίνονται διακρίσεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τη οποία αποκαλούν τουρκική.
Θα θέλατε να μας πείτε αν αυτό συζητήθηκε στις διερευνητικές και πώς ήταν κόσμιο το κλίμα εάν ειπώθηκε κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Έτσι και αλλιώς δεν συζητείται αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να βάλεις κάτι εκτός ατζέντας. Αλλά μια και αναφέρατε το συγκεκριμένο θέμα, την ανάρτηση στο Twitter του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα μου επιτρέψετε να κάνω μία παρένθεση εδώ. Να σας πω ότι όλως τυχαίως την ημέρα εκείνη η Εισαγγελία Ξάνθης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας της αυτο-ονομαζόμενης "ΤΕΞ" το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου του 2021.
Μάλιστα θα σας παρότρυνα να πάτε να μπείτε στο Twitter να δείτε και τη φωτογραφία να δείτε πόσοι από αυτούς οι οποίοι κάνουν την πορεία αυτή στην Ξάνθη φοράνε μάσκες. Λοιπόν, άρα δεν είναι διόλου τυχαίο ότι βγαίνει αυτό το πράγμα. Ο νόμος εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Αυτό είναι το ένα που ήθελα να πω, μιας και αναφερθήκατε στο συγκεκριμένο tweet.
Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η νομοθεσία και η πολιτική της Ελλάδας όχι μόνο συμβαδίζουν πλήρως με τις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά επιπλέον αντικατοπτρίζουν και εφαρμόζουν τα πιο σύγχρονα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το άρθρο 45, προσδιορίζεται με βάση τη θρησκεία. Αυτό σημαίνει χωρίς αναφορά σε εθνική καταγωγή των μελών της. Κάτι εξάλλου το οποίο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε αναφέρει κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2017.
Και θα μου επιτρέψετε να σας δώσω ορισμένα στοιχεία γιατί αξίζει να ειπωθεί και η δική μας θέση. Λοιπόν, όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, και με συγχωρείτε, θα μακρηγορήσω αλλά πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν αυτά τα σημεία.
Σήμερα λειτουργούν πάνω από 100 μειονοτικά σχολεία και 2 ιεροσπουδαστήρια στη Θράκη. Έχουν συσταθεί και στις τρεις μουφτείες 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων για την ιεροδιδασκαλεία του Κορανίου στα Τεμένη αλλά και στα δημόσια σχολεία της Θράκης.
Επιπλέον, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί πρόγραμμα ισλαμικών σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος ’16-’17.
Μπορώ να σας πω και άλλα στοιχεία αν χρειαστεί αλλά τα λέω επιγραμματικά για να μην σας κουράζω. Λειτουργούν σήμερα άνω των 240 τεμενών και ένας μεγάλος αριθμός κοιμητηρίων.
Θα ήταν ευχής έργον εάν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές επεδείκνυαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη των αντίστοιχων μνημείων μη μουσουλμανικής κληρονομιάς στην Τουρκία, η εικόνα των οποίων σε πολλές περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά θλιβερή.
Η Ελλάδα εφαρμόζει το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάννης και πέραν αυτής σέβεται το διαμορφωμένο σήμερα νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολουθούμε μια πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της μειονότητας αλλά και την εμπέδωση της ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στο πλειονοτικό και το μειονοτικό στοιχείο στη Θράκη.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, έχει συρρικνωθεί σε περίπου 3000 άτομα τη στιγμή την οποία το 1923 ήταν ισάριθμη, γύρω στις 120.000 και από τις δύο πλευρές.
Ενώ στη Θράκη λειτουργούν σήμερα 103 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, στην Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο λειτουργούν μόλις 6, στην Τένεδο κανένα. Από εκεί και πέρα μου φαίνεται τα συμπεράσματα είναι πασιφανή.
Πείτε μου, ναι.
Π. ΜΙΧΟΣ: Άρα για να το διευκρινίσουμε. Δεν συζητάει η ελληνική πολιτεία εσωτερικά θέματα με τρίτες χώρες;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι.
Π. ΜΙΧΟΣ: Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεσμευόμαστε όμως και εφαρμόζουμε τις συμβατικές μας δεσμεύσεις από τη Συνθήκη της Λωζάννης και πιστεύουμε ότι και οι άλλες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία, οφείλει και αυτή να τηρήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις όπως δυστυχώς δεν έχει κάνει και δεν συνεχίζει να κάνει. Σε αντίθεση με εμάς.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Παρακαλώ.
Κ. ΧΑΣΑΝΔΡΙΝΟΣ: Χασανδρινός Κωνσταντίνος από την ιστοσελίδα το In.gr. Αν μου επιτρέπετε δυο ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά.
Είδαμε εχθές τον κύριο Εrdogan να βλέπει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο. Σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων του κυρίου Soylu. Τι απαντάτε; Και αν βλέπετε αναβάθμιση της ρητορικής περί τρομοκρατίας. Και αν ετέθη κάποιο ζήτημα στις διερευνητικές. Πρώτο αυτό.
Και δεύτερον, πότε βλέπετε την επίσημη απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ στην επιστολή της 30ης Σεπτεμβρίου του 21, της Τουρκίας. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, έχει απαντήσει ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Θεοδωρικάκος ο οποίος μίλησε για τουρκική προπαγάνδα.
Μου φαίνεται ότι δεν έχω να προσθέσω τίποτα στην απάντηση του κυρίου Υπουργού, του κυρίου Θεοδωρικάκου. Απορρίπτουμε, βεβαίως, οποιεσδήποτε μονομερείς καταγγελίες για αυτά τα πράγματα.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα δοθεί όταν αποφασίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι πρέπει να δοθεί. Ο κύριος Μάνωλης.
Δ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Δημήτρης Μάνωλης από το ΑΠΕ. Να μου επιτρέψετε να επανέλθω λίγο στο ζήτημα της στήριξης της ελληνικής κοινότητας στην Μαριούπολη. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ασφάλεια τους σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όπως είδατε προφανώς, βγάλαμε μια ανακοίνωση χθες, όπου επαναλάβαμε ότι συμβουλεύουμε τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στην Ουκρανία και ότι όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία τους προτρέπουμε να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές προξενικές Αρχές στην Ουκρανία, Προξενικό Γραφείο στο Κίεβο, Γενικό Προξενείο στην Οδησσό και το Γενικό Προξενείο στην Μαριούπολη.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συνάδελφους μας που βρίσκονται εκεί πέρα. Μας έχουν ήδη δώσει κάποια στοιχεία για τους Έλληνες πολίτες που ενδεχομένως να επιθυμούν να αποχωρήσουν.
Ετοιμάζουμε, υπάρχουν βέβαια σχέδια για τον αποχώρηση τους, εφόσον αυτό χρειαστεί να γίνει. Βεβαίως, οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το μόνο που μπορώ να επισημάνω, είναι αυτό που μου είπε ο Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη χθες που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ότι προς το παρόν τουλάχιστον η κατάσταση στην περιοχή που βρίσκεται εκείνος και είναι αρμόδιος, επικρατεί ηρεμία. Αυτά βέβαια χθες.
Και ένα τελευταίο να πω. Ότι ο αριθμός των ατόμων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή, που θέλουν να αποχωρήσουν από την Ουκρανία είναι, θα έλεγα, αρκετά μικρός.
Η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κυρία Τσαμούρη.
Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Κατερίνα Τσαμούρη από το δελτίο του Star. Υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες πολίτες, όχι ομογενείς, οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν, έρχονται σε επαφή με την Πρεσβεία και το Προξενείο και τους λένε, ότι θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους μέσα, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το καταφέρουν
Τι προβλέπεται για αυτούς τους ανθρώπους και ένα δεύτερο σκέλος της ερώτησης, επειδή βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες Πρεσβείες αποχωρούν από το Κίεβο, πηγαίνουν είτε προς Lviv, είτε και προς Πολωνία.
Εάν σκοπεύετε να μετακινηθεί και η δική μας Πρεσβεία ή το Προξενείο. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η ανακοίνωση αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν αρωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές. Σας λέω και πάλι, τα νούμερα των ενδιαφερομένων που έχω εγώ εδώ είναι αρκετά μικρά, αλλά βεβαίως οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και ήδη σχεδιάζουν ακριβώς για να προσφέρουν την αρωγή τους, να τους μεταφέρουν προς άλλα μέρη. Θα δούμε πού και εφόσον χρειαστεί. Αλλά, και πάλι θα επαναλάβω ότι μιλάμε για Έλληνες πολίτες.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακίνησης της Πρεσβείας ή και των Προξενικών Αρχών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι. Δεν το συζητάμε. Η Πρεσβεία μας παραμένει στο Κίεβο. Όπως σας είχα πει, μου φαίνεται την προηγουμένη φορά, έχουμε μειώσει το προσωπικό στο απαραίτητο.
Έχουμε ενισχύσει όπως είπα το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη και έχουμε επίσης Γενικό Προξενείο στην Οδησσό, το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή.
Μέχρι νεωτέρας δεν έχουμε κάτι άλλο. Ο κύριος Μαγγηριάδης.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Απόστολος Μαγγηριάδης από τον ΣΚΑΪ. Μια διευκρίνιση. Λέτε ότι υπάρχουν σχέδια για την αποχώρησή τους. Μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για τους Έλληνες υπηκόους, τους Έλληνες πολίτες και ή και για τους Έλληνες της Μαριούπολης, για τους κατοίκους ελληνικής καταγωγής;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή μιλάμε για Έλληνες πολίτες, κατόχους Ελληνικών διαβατηρίων, καθώς και κατόχων ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενούς. Αλλά και πάλι να μου επιτρέψετε να επαναλάβω, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχω εδώ μπροστά μου, οι ομογενείς της περιοχής δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Αυτή είναι η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Και το σχέδιο το οποίο μελετάται και είναι υπό διαμόρφωση αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εξωτερικών, αφορά στην υποδοχή τους εδώ στην Ελληνική επικράτεια;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατ’ αρχήν, δεν είναι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών θα μου επιτρέψετε. Είναι διάφορα Υπουργεία, γιατί βρισκόμαστε σε συντονισμό και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Σε πρώτη φάση, να μου επιτρέψετε αυτή τη στιγμή να μην μπω σε λεπτομέρειες. Έτσι και αλλιώς ό,τι και να σας πω σήμερα, μπορεί αύριο να μην ισχύει. Προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος και ανάλογα πράττουμε.
Αλλά, σε αρχική φάση το βασικό ζήτημα είναι να αποχωρήσουν από τις περιοχές από την Ουκρανία. Και από εκεί και πέρα πώς θα μεταφερθούν στην Ελλάδα αυτό είναι το επόμενο ζήτημα.
Αλλά σε αυτή τη φάση, εξετάζουμε διάφορα εναλλακτικά σενάρια τα οποία και πάλι σας λέω βεβαίως ότι σήμερα ισχύουν, αύριο μπορεί να μην ισχύουν. Ο κύριος Αγρολάμπος.
ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Μπάμπης Αγρολάμπος από την «ΕΦ.ΣΥΝ». Καλημέρα. Ευχαριστώ.
Επειδή σε όλη αυτή την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και ευρύτερα ένα μεγάλο μέρος αποδίδεται στην ύπαρξη των μειονοτικών πληθυσμών στην επίμαχη περιοχή και επειδή υπάρχει και η ελληνική κοινότητα εκεί, μία μειονότητα δηλαδή επιπλέον πέραν αυτών που συζητούμε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ετέθη το θέμα και στο Κίεβο και στη συνάντηση με τον Kuleba που είχαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προς τον ίδιο τον κύριο Lavrov. Προκύπτει με σαφήνεια αυτό από τις δηλώσεις του κυρίου Δένδια.Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση ή σύσταση ή παρότρυνση από την πλευρά των συναδέλφων του κυρίου Δένδια σε αυτό το θέμα ένθεν κακείθεν, και από τις δύο πλευρές; Και ποια είναι αυτή ως προς την προστασία της ελληνικής μειονότητας; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε η σύσταση είναι για την ανάγκη προστασίας του αμάχου πληθυσμού και βεβαίως της ελληνικής κοινότητας και βεβαίως η ανάγκη για αποκλιμάκωση. Γιατί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης θα προστεθεί στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, τα οποία, όπως σας είπα, ο Υπουργός ο ίδιος επισκέφτηκε.
Κυρία Τασούλη, παρακαλώ.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Αλεξία Τασούλη από το OPEN.
Ήθελα, επιστρέφω πάλι στις διερευνητικές. Αν οι Τούρκοι εχθές έθεσαν θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας. Ένα ναι ή ένα όχι. Ξέρω τι απαντήσαμε. Αν θέσανε το θέμα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας είπα και πάλι ότι το μόνο, με συγχωρείτε θα γίνω κουραστικός αλλά το μόνο θέμα το οποίο συζητάμε στις διερευνητικές είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τίποτα άλλο.
Ναι, ο κύριος Μπαλοδήμας.
Θ.ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Μπαλοδήμας από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
Αν έχετε πρόχειρο ένα νούμερο σε αυτό το σύνολο των 120.000 ομογενών πόσοι είναι αυτοί που έχουν τα ελληνικά διαβατήρια και αυτά τα ειδικά δελτία ταυτότητας ομογενών.
Και αν μου επιτρέπετε ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά σε ένα άλλο θέμα, είναι το Sahel στο οποίο αναφερθήκατε εισαγωγικά. Σέρνεται, θα το πω έτσι, μια πληροφορία ότι μια ομάδα αποστράτων ανώτατων αξιωματικών θέλει να στήσει μια εταιρία κατ΄ αναλογία του Wagner Group ή του Blackwater Group και να παράσχει υπηρεσίες ας πούμε «ασφαλείας» στη ζώνη του Sahel.
Αν είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ μια τέτοια εξέλιξη και αν πιστεύετε ότι θα βοηθούσε την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όσον αφορά τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών στην Ουκρανία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή θα σας πω αμέσως ότι είναι δύσκολο να έχουμε έναν ακριβή αριθμό για τον πολύ απλό λόγο ότι πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν την παρουσία τους.
Πολύ χοντρικά και μπορεί να πέφτω και έξω, θα υπολόγιζα ότι μπορεί να είναι συνολικά στην Ουκρανία γύρω στους 2000. Αλλά μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι λιγότεροι, μπορεί να είναι παραπάνω. Και να προσθέσω αμέσως γιατί θέλω να το τονίσω, να το υπογραμμίσω αυτό, δεν σημαίνει ότι αυτοί έχουν εκφράσει την βούληση να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.
Τα νούμερα σας λέω και πάλι που έχω τουλάχιστον μέχρι εχθές μπροστά μου όσον αφορά αυτούς που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από την Ουκρανία μετριούνται σε ορισμένες δεκάδες.
Το Sahel, με συγχωρείτε. Στο Sahel, η Ελλάδα συμμετέχει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην EUTM Mali όπως ανέφερα νωρίτερα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία βεβαίως στην περιοχή αυτή.
Εκφράζουμε ιδιαίτερη ανησυχία όπως είπα και πριν γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή, η σειρά πραξικοπημάτων δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση, ίσα-ίσα μάλιστα που οι Γάλλοι, δεν μιλάω για την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλάω για τη γαλλική αποστολή Takuba και Barkhane ήδη έχουν αποφασίσει την αποχώρησή τους.
Αυτό όλο μας δημιουργεί μια ιδιαίτερη ανησυχία.
Παρακαλώ, ο κύριος Τζανετάκος.
Π.ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Τζανετάκος από ΕΡΤ.
Είπατε προηγουμένως ότι εξετάζατε το πότε θα υπάρξει μια επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τις τουρκικές αιτιάσεις περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, αποστρατικοποίηση και λοιπά.
Από τι ακριβώς εξαρτάται ο χρόνος, δεδομένου του γεγονότος ότι βλέπουμε μέρα με την μέρα οι Τούρκοι να έρχονται, να επανέρχονται και με δημόσιες δηλώσεις και με τις γνωστές επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη και να κλιμακώνουνε όλο και περισσότερο την κατάσταση; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κατ’ αρχήν να μου επιτρέψετε, ο ίδιος ο Yπουργός και άλλοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει επανειλημμένως όλες αυτές τις μονομερείς παράνομες αιτιάσεις περί του ζητήματος στρατικοποίησης των νησιών.
Πιο πρόσφατα ο Υπουργός μίλησε αρκετά εκτεταμένα, όταν ήταν στην Μόσχα την περασμένη Παρασκευή. Από κει και πέρα η διαδικασία σύνταξης, να το πούμε έτσι, μιας επιστολής είναι μια διαδικασία η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχουν διαβουλεύσεις και όταν κρίνεται σκόπιμο θα απαντηθεί. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για αυτό. Αλλά το πότε δεν εναπόκειται σε μένα να σας πω, ούτε και το γνωρίζω προσωπικά. Κυρία Ristovska.
S. RISTOVSKA: Σάνια Ριστόφσκα, πρακτορείο ΜΙΑ. Θα σας πάω λίγο εδώ, στην περιοχή μας. Θα αναλάβει κάποια, σκοπεύει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πόσο μάλλον τώρα που μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και εδώ ακούστηκαν διάφορα και είδαμε διάφορα non paper περί αλλαγών συνόρων και τέτοια. Ίσως είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό το θέμα; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το θέμα αυτό είναι πάντα επίκαιρο. Δεν έχει φύγει από το ραντάρ μας. Το γεγονός ότι δεν το συζητάμε καθημερινά δεν σημαίνει ότι το έχουμε ξεχάσει, εξάλλου όπως ξέρετε ο Υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει πάρα πολλά ταξίδια στην περιοχή.
Έχει επανειλημμένα εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Αυτό, ακόμα και πιο πρόσφατα, όπως είπα, την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Για τα διάφορα non paper ή οτιδήποτε θέλετε να τα πείτε, τα οποία είναι αμφιβόλου, να το πούμε, προελεύσεως, θα απαντήσω πολύ απλά ότι απορρίπτουμε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, για αυτά τα θέματα. Τα απορρίπτουμε στο σύνολο τους.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και εκεί, με συγχωρείτε, θα είμαι πάλι βαρετός. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει αρκετές φορές, ότι τη στηρίζουμε. Εξάλλου η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από την Ελληνική Προεδρία το 2003.
Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
S. RISTOFVKA: Συγγνώμη, κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Γιατί εντάξει, αυτά τα ξέρουμε, αλλά κάτι συγκεκριμένο, γιατί έχουνε μείνει πίσω η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία λόγω της Βουλγαρίας. Έχουν μείνει πίσω. Κάτι συγκεκριμένο αν είναι στα σχέδιά σας.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όπως ξέρετε συνεργαζόμαστε, έχουμε συνεργαστεί με τις εκάστοτε Προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο με την Πορτογαλική, όσο με το Σλοβένικη και τώρα με τη Γαλλική για την προώθηση αυτού του ζητήματος, γιατί όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βόρειας Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας.
Παρακαλώ.
Y. MALINOV: Είμαι ο Yuri Malinov από το Itar Tass. Εσείς λέτε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική των αρχών και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει η ίδια προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι δεν είναι;
Η ερώτησή μου είναι, αν η Ελλάδα σχεδιάζει να προτείνει κυρώσεις κατά της Ουκρανίας; Για συνεχή βομβαρδισμό που οδηγεί σε δολοφονίες αμάχων σε περιβάλλον ... παιδιών, στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Και δεύτερη ερώτηση, είναι αν σχεδιάζει η Ελλάδα να προτείνει και τις κυρώσεις κατά των χωρών που αναγνωρίζουν την αποσχιστική περιοχή του Κοσόβου. Που ανήκει στη Σερβία. Προτείνετε κάποιες κυρώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, που έκαναν στρατηγική βάση στο Κόσοβο; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κοιτάξτε, όπως είπα και πριν και αυτό θα το τονίσω και θα το επαναλάβω, είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία όλων των χωρών του κόσμου, ανεξαρτήτως χώρας και βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και η Ουκρανία.
Η απόφαση για περιοριστικά μέτρα η οποία ελήφθη χθες από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 27 κράτη-μέλη και η Ελλάδα βεβαίως η οποία βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμφώνησε μαζί με τα άλλα για τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κύριος Borrell.
Λοιπόν, η κυρία … παρακαλώ.
Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Καλό μεσημέρι, και ευχαριστούμε πολύ. Μιας και η συνάδελφος αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια και ακούσαμε και την ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού που εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ανησυχία του για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ήθελα να ρωτήσω εάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα αποφευχθεί μία ενδεχόμενη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Και είπατε στην αρχή του briefing ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στηρίξαμε την πρόταση της Κροατίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τι ακριβώς λέει αυτός ο εκλογικός νόμος και γιατί εμείς τον στηρίζουμε; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ναι, δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες του τι ειπώθηκε ακριβώς. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο σκοπός μας είναι να επανέλθουν οι Σερβοβόσνιοι στους θεσμούς της χώρας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Και σε αυτό το πλαίσιο δεν θέλουμε να κλείσουμε κανένα παράθυρο ευκαιρίας.
Αυτό δεν το λέω ως Ελλάδα, το λέμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν δηλαδή αυτό που και ο κύριος Borrell συνόψισε στη συζήτηση. Πιστεύω ότι αυτό εκφράζουν όλα, και τα 27, κράτη-μέλη.
Όπως γνωρίζετε, η Κροατία έχει υποβάλλει ένα non paper, μία πρόταση την οποία έχουν στηρίξει, δεν θυμάμαι, 7-8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον εκλογικό νόμο στην Βοσνία Ερζεγοβίνη ούτως ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικός.
Και βεβαίως η Ελλάδα στηρίζει αυτή την πρόταση. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Απλώς επαναλάβαμε τη στήριξη σε αυτή την πρόταση. Παρακαλώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Λευτέρης Παπαδήμας από το «Reuters».
Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρξει κλιμάκωση στο ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας, τα μέτρα προστασίας της μειονότητας ή των πολιτών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα και εκκένωση, όπως είχαμε δει στο παρελθόν;
Και μία δεύτερη ερώτηση. Σε διπλωματικό επίπεδο εκτός από τις κλήσεις των Ρώσων Πρέσβεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρξει και κάποιο άλλο βήμα αντίστοιχο; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, όσον αφορά το πρώτο εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή. Αλλά και πάλι σας λέω και επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για τους Έλληνες, έχουμε ήδη κάνει μία έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να αποχωρήσουν και βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους. Σας είπα, όπως και πριν, ότι ο αριθμός τουλάχιστον μέχρι στιγμής είναι αρκετά θα έλεγα συγκρατημένος.
Βεβαίως τα "πάντα ρει", δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή δηλαδή τι θα χρειαστεί, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι θα χρειαστεί να κάνουμε. Για αυτό έχουμε εξάλλου και τις κεραίες μας στην Ουκρανία, τα Γενικά Προξενεία και την Πρεσβεία, οι οποίοι μας ενημερώνουν λεπτό προς λεπτό όσον αφορά τη εξέλιξη της κατάστασης.
Όσον αφορά το διπλωματικό επίπεδο, εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι ελήφθη χθες απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλήση του Ρώσου πρέσβη στις 27 πρωτεύουσες.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν γνωρίζω για κάποια άλλη ενέργεια, αντίστοιχη ενέργεια. Βεβαίως όλα αυτά υπό την αίρεση. Οι «27» μπορεί να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να συνεδριάσουν, να αποφασίσουν κάτι άλλο.
Και βεβαίως για τα περιοριστικά μέτρα τα οποία όπως σας είπα υπήρξε πολιτική απόφαση εχθές. Και θα ληφθεί και η νομική απόφαση λίαν συντόμως αν δεν έχει ήδη ληφθεί.
Ο κύριος Σιδέρης.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ευχαριστώ αν και περίμενα 45 λεπτά ακριβώς. Κουράστηκε το χέρι, το αριστερό τουλάχιστον.
Ήθελα να παραμείνω στην ερώτηση του συναδέλφου από το Reuters. Είπατε ότι εκλήθησαν στις 27 πρωτεύουσες οι Πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αποστείλει 27 επιστολές, όχι παραπάνω επιστολές, στον ΟΑΣΕ, στις χώρες του ΟΑΣΕ όπου εξηγούσαν ποια θα είναι η αντίδρασή τους περιμέναν εξηγήσεις, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ στείλανε κοινή επιστολή.
Εδώ τι συμβαίνει; Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας διπλωματικά;
Επιπροσθέτως θα ήθελα να πω γιατί ο κύριος Δένδιας τώρα αποφάσισε να κάνει αυτά τα ταξίδια στην Αφρική όταν ο RecepTayyip Erdoğan επέστρεψε εσπευσμένα εχθές από την Αφρική λόγω της κρίσης. Και γιατί δεν ακολουθεί ο Υπουργός Εξωτερικών τον Πρωθυπουργό στα ταξίδια που κάνει; Είναι το ουκ έστιν αριθμός πόσα ταξίδια ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχει συνοδεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις;
Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να απαντήσω καταρχήν από το τελευταίο. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσα-ίσα που υπάρχει αρμονικότατη συνεργασία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών.
Όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως σας είπα και εχθές αποφασίστηκε να κληθούν στις 27 πρωτεύουσες οι Ρώσοι πρέσβεις.
Όσον αφορά την απόφαση, την επιστολή που έστειλε ο κύριος Borrell, όπως γνωρίζετε υπάρχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να μιλήσει εν ονόματι των «27». Δεν είναι η πρώτη φορά αυτό που γίνεται. Υπάρχει κάποιος άλλος; Η κυρία Τσαμούρη θέλει…
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε και σε ποιο επίπεδο γίνεται σήμερα η συνάντηση του Ρώσου πρέσβη;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Αργυράκη, θα σας πω, ναι. Θα σας πω, είναι σύντομο. Αλλά να μην περιμένει η κυρία Τσαμούρη. Γενικός Γραμματέας. Με συγχωρείτε, κυρία Τσαμούρη αλλά…
Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην ουκρανική κρίση. Προς το παρόν οι αμερικανικές δυνάμεις το χρησιμοποιούν κυρίως για μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ως σημείο διέλευσης σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Και αν έχετε την καλοσύνη, πείτε μου αν το υπουργείο Εξωτερικών φοβάται ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας, δεδομένου ότι και ο Sergey Lavrov έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ εγώ. Κοιτάξτε, όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πω δυο πράγματα γιατί τα είχα πει και παλιότερα, δηλαδή, σε άσχετη στιγμή, όταν υπεγράφη η τροποποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ένα είναι, όπως το λέει εξάλλου και η Συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή, είναι αμυντική. Καθαρά αμυντική.
Το δεύτερο το οποίο το έχει τονίσει ο Υπουργός Εξωτερικών επανειλημμένα εκείνη την περίοδο, τον περασμένο Οκτώβριο και το έχει πει και στην συνέχεια, είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω.
Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή σας και θα τα ξαναπούμε λογικά σε δυο βδομάδες. Να είστε καλά.
24 Φεβρουαρίου, 2022