Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατ’ αρχήν, καλησπέρα σας. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική αίθουσα, η οποία για το σύνολο των Διπλωματικών Υπαλλήλων, τουλάχιστον θα έλεγα την τελευταία 25ετία, είναι σημαδιακή, καθώς εδώ γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται οι εισαγωγικές εξετάσεις, οπότε μπορείτε να φανταστείτε.
Και αν μου επιτρέψετε είναι η πρώτη φορά που κάθομαι από αυτήν την πλευρά του τραπεζιού. Είναι λίγο περίεργο. Λόγω του μεγέθους βέβαια της αίθουσας, δεν διευκολύνεται η άμεση επαφή, αλλά λόγω της πανδημίας και προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους σας, στο βαθμό του δυνατού οι ενημερώσεις των Διπλωματικών Συντακτών θα γίνονται εδώ πέρα από εδώ και στο εξής.
Δύο πρακτικά ζητήματα. Η επόμενη ενημέρωση θα λάβει χώρα στις 13 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να λείπω, να αναχωρήσω για το εξωτερικό, για την Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να προσαρμόσουμε την ώρα.
Επειδή την προηγούμενη φορά υπήρχε ενδιαφέρον να υποβάλλετε πέραν της μίας ερώτησης, θα είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ερωτήσεις, αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση του περιορισμένου χρόνου όλων σας, η ενημέρωση θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερα μία ώρα μετά την έναρξή της.
Επίσης θερμή παράκληση, να υποβάλλετε μία ερώτηση κάθε φορά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσους θέλουν να μιλήσουν, να το κάνουν. Εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος, ευχαρίστως να δεχθώ και άλλες ερωτήσεις.
Και κάτι άλλο να συμπληρώσω, παρακαλώ. Αν γίνεται για τα πρακτικά που κρατάμε, να λέτε όνομα και μέσο το οποίο εκπροσωπείτε, παρακαλώ.
Λοιπόν, τις περασμένες ημέρες είχαμε μία αρκετά - θα έλεγα - πλούσια ατζέντα. Ο κύριος Υπουργός έκανε μία δήλωση αναφορικά με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα. Χωρίς να θέλω να επαναλάβω όσα είπε προχθές, θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημαντικά σημεία από τις επαφές που είχε ο ίδιος, καθώς όπως γνωρίζετε συμμετείχε επίσης και σε συναντήσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά βεβαίως δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τις συναντήσεις του κυρίου Πρωθυπουργού.
Κατ’ αρχήν, στόχος των επαφών του κυρίου Υπουργού ήταν το άνοιγμα προς χώρες με τις οποίες δεν έχουμε παραδοσιακές σχέσεις. Για την ακρίβεια, με ορισμένες από αυτές δεν υπήρχαν καν σχέσεις τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Όπως επισήμανε ο κύριος Υπουργός, στο επίκεντρο των επαφών αυτών, βρέθηκαν τρία βασικά σημεία στα οποία βεβαίως, ανάλογα με τον συνομιλητή, δόθηκε και το ανάλογο βάρος.
Το πρώτο σημείο αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας. Φαντάζομαι ότι είναι σχεδόν περιττό να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει η δυνατότητα να ακούγεται η φωνή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα. Και βέβαια αυτό ισχύει για όλα τα μέλη του, τόσο τα μόνιμα μέλη, όσο και τα μη μόνιμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός έχει επιδοθεί σε μία συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης των κρατών αυτών για τις θέσεις της χώρας μας σε διάφορα ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντός μας. Και εδώ να κάνω μία παρένθεση. Ο Υπουργός στη δήλωσή του μίλησε για επαφές με 12 από τα 15 μη μόνιμα μέλη την περίοδο ’21-’22. Και επειδή υπήρξε μία ερώτηση πώς είναι δυνατόν να είναι 15, θα σας πω. Είναι 5 τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ 10 είναι τα μη μόνιμα μέλη. Λοιπόν, το ’21 είναι 10 μη μόνιμα μέλη από τα οποία τα 5 θα συνεχίσουν και το ’22 και τα άλλα 5 θα αντικατασταθούν. Γι’ αυτό λέω, 5 που είναι για την περίοδο ’21-’22, 5 που ήταν για την περίοδο ’20-’21 και 5 που θα είναι για την περίοδο ’22-’23. Γι’ αυτό για την περίοδο ’21-’22 βγαίνουν 15. Και έχει συναντήσει τους Υπουργούς Εξωτερικών των 12.
Παράλληλα στις συναντήσεις του ο κύριος Υπουργός προώθησε την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του ’24. Και να μου επιτρέψετε εδώ να υπενθυμίσω επίσης ότι η Ελλάδα έχει εκλεγεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μία ήταν το 1952-53, αν δεν απατώμαι, και η άλλη το 2005-2006.
Η προσπάθεια αυτή αποδίδει ήδη καρπούς. Για παράδειγμα, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι εχθές λάβαμε μία ρηματική διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα με την οποία μας γνωρίζεται η απόφαση της εν λόγω χώρας για μονομερή υποστήριξη της υποψηφιότητάς μας. Δηλαδή δεν ζητήσανε κανένα αντάλλαγμα.
Και να υπενθυμίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Κόστα Ρίκα την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδουμε σε διάφορους περιφερειακούς οργανισμούς. Η Ελλάδα συμμετέχει εδώ και χρόνια στη γαλλοφωνία.
Να επισημάνω επίσης ότι η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας είναι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα. Και να προσθέσω, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, ότι η αντιπρόσωπος της Γαλλοφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη είναι Ελληνίδα Πρέσβης η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από λίγους μήνες. Και μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα της Γενικής Γραμματέας προς τον κύριο Υπουργό με τον οποίο συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, κάνει εξαιρετική δουλειά.
Αντιστοίχως, η Ελλάδα έγινε δεκτή ως παρατηρητής της οργάνωσης των Λουζοφώνων κρατών τον περασμένο Ιούλιο. Της οποίας οργάνωσης ανέλαβε την προεδρία για τα επόμενα δυο χρόνια από τον περασμένο Ιούλιο η Αγκόλα.
Και επιτρέψτε μου σε αυτό να προσθέσω ότι σε αυτή την οργάνωση συμμετέχουν πέρα βέβαια την ιδιαίτερα αγαπητή φίλη και Ευρωπαία εταίρο Πορτογαλία και άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Βραζιλία, καθώς και διάφορες άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες.
Να σημειώσω επίσης ότι οι λατινοαμερικανοί συνομιλητές του κυρίου Υπουργού, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, ήταν ιδιαίτερα δεκτικοί στην προοπτική η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στην περιφερειακή οργάνωση SICA, Sistema de la Integracion Centroamericana. Καθεστώς που παρεμπιπτόντως έχει ήδη η Τουρκία.
Και μιας και μιλάμε για περιφερειακούς οργανισμούς, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας υπέγραψε στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλιο και στο Κάιρο τον περασμένο Ιούλιο, πρωτόκολλα συνεργασίας αντιστοίχως με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Και βεβαίως συναντήθηκε τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.
Το δια ταύτα όλων αυτών που σας έλεγα είναι ότι για την Ελλάδα, μια χώρα που αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις, καμία χώρα δεν είναι πολύ μικρή για να αγνοηθεί. Και καμία ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα.
Και μιας και μιλάμε για μικρές χώρες, επιτρέψτε μου, επίσης, να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών των Μαλδιβών. Και βεβαίως περιττό να σας θυμίσω τη χώρα καταγωγής του προηγούμενου Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.
Το δεύτερο σημείο ήταν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας και οικονομικής - βεβαίως - συνεργασίας, αλλά και οι κοινές αξίες που μας ενώνουν με αυτές τις χώρες. Καταρχήν με αρκετές χώρες συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν διαχρονικά παρόντες σε πολλές χώρες της Αφρικής. Η αφρικανική ήπειρος αποτελεί την περιοχή με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη αυτή την στιγμή.
Η Αλγερία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική. Η Αίγυπτος, παρεμπιπτόντως, είναι δεύτερη. Η Γκάνα, με την οποία επίσης συναντήθηκε ο Υπουργός, όγδοη, και η Αγκόλα δέκατη.
Αντιστοίχως στην Λατινική Αμερική το Μεξικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Ο Παναμάς, ο οποίος, βέβαια, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα μας και λόγω της ναυτιλίας, είναι η δέκατη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.
Στις επαφές του κυρίου Υπουργού συζητήθηκε και η διπλωματία των εμβολίων. Η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει εμβόλια σε διάφορες αφρικανικές χώρες και εδώ αναφέρομαι μόνο στις αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία, μάλιστα στην Τυνησία τα πήγε ο κύριος Υπουργός κατά την επίσκεψη που έκανε πριν λίγες εβδομάδες, η Κένυα, η Ρουάντα και βεβαίως προγραμματίζονται και άλλες χώρες.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την σημασία των κινήσεων αυτών. Ακόμα και μια συμβολική δωρεά είναι σημαντική. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας από τις αφρικανικές χώρες που συνάντησε, είπε στον κύριο Υπουργό ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει εμβόλια.
Ας μην υποτιμάμε τις κινήσεις αυτές. Εξάλλου, θα πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο δίκτυο διπλωματικής αντιπροσώπευσης στην Αφρική αυτή την στιγμή είναι η Τουρκία.
Με τις χώρες αυτές, στις συναντήσεις αυτές, μιλήσανε και για κοινές αξίες. Και βεβαίως, θα με ρωτήσετε τι κοινό μπορεί να έχει η Ελλάδα, οι Μαλδίβες και η Κόστα Ρίκα. Η άμεση απάντησή μου είναι ότι, μεταξύ άλλων, την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Αλλά ο Υπουργός στις επαφές του αυτές δεν περιορίστηκε σε αυτά τα ζητήματα μόνο. Μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει στην παγκόσμια ασφάλεια, τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, επίσης μίλησε για το καθεστώς των γυναικών στο Αφγανιστάν, την ελευθερία του Τύπου και άλλα ζητήματα.
Τρίτο σημείο το οποίο συζήτησε ο κύριος Υπουργός ήταν οι κοινές προκλήσεις, οι περιοχές που μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσουν αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή τους, αλλά βεβαίως και στην Ευρώπη.
Αρχής γενομένης από το Αφγανιστάν, για το οποίο συζήτησε με τον Κιργίζιο ομόλογό του. Επίσης, συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η Αυστρία, με τη συμμετοχή και όμορων του Αφγανιστάν κρατών.
Η Λιβύη βρέθηκε στο επίπεδο διάφορων επαφών. Κατ’ αρχήν με τον Αλγερινό Υπουργό Εξωτερικών. Και βεβαίως, η Ελλάδα συμμετείχε, έστω και ως παρατηρητής αυτή την φορά, στη διάσκεψη για την Λιβύη που διοργανώθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Επίσης, στις επαφές του κ. Υπουργού εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή του Σαχέλ, ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Υπουργός είχε επαφές με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους της Ελλάδας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές πλαίσιο, όπως βεβαίως η Κύπρος. Τον κύριο Χριστοδουλίδη τον συνάντησε, ούτε καν θυμάμαι πόσες φορές, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και βεβαίως η Γαλλία, για την οποία θα μιλήσουμε σε λίγο.
Με τις χώρες αυτές, αυτό που μου έκανε εμένα τουλάχιστον ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν ότι δεν ήταν οι συναντήσεις παραδοσιακές διμερείς συναντήσεις, και είχα την εμπειρία να είμαι σε αρκετές από αυτές, αλλά περισσότερο μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φίλων και εξέταση προοπτικών ανάπτυξης διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας.
Το λέω αυτό, γιατί δεν είναι αυτονόητο. Οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνται. Όπως είχε και πει πριν λίγους μήνες ο Υπουργός, όταν πάει στο Κάιρο, ξέρει που βρίσκονται οι πόρτες, πως θα κινηθεί, που θα μπει. Αισθάνεται σαν το σπίτι του.
Και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε να επενδύσουμε, ο κύριος Υπουργός έχει επενδύσει σε αυτές τις σχέσεις και βεβαίως θα συνεχίσει να επενδύει.
Στις επαφές αυτές με τους φίλους και συμμάχους, εξετάστηκαν βεβαίως εις βάθος οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο κύριος Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, κάτι που εξάλλου έκανε και στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Στους οποίους μάλιστα έδειξε έναν χάρτη με την περιοχή όπου έγινε η παρενόχληση του σκάφους σημαίας Μάλτας ‘Nautical Geo’, από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Είναι άλλο πράγμα να λέει κάποιος ότι η παρενόχληση έγινε 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης και άλλο να το βλέπεις στο χάρτη.
Και μπροστά σε τέτοια πρόκληση, που δεν συνάδει βεβαίως με βασικούς κανόνες της λογικής, πόσο μάλλον του διεθνούς δικαίου, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι συνομιλητές του δεν είχαν κάτι να πούνε.
Τα ανωτέρω βεβαίως εξέθεσε επίσης και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κύριο Stoltenberg. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, θα ήθελα να προσθέσω ότι σε αντίθεση με διάφορες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά μακριά και τούτο, απ’ ότι τουλάχιστον ακούσαμε, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής συμπεριφοράς σε διάφορα μέτωπα, η οποία βεβαίως δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.
Πέρα από τις επίσημες συναντήσεις που είχε ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών, 17 το νούμερο, οι επίσημες, οι διμερείς, είχε σειρά από άλλες άτυπες συναντήσεις, γιατί όπως και να το κάνουμε η συγκέντρωση τόσων πολλών υψηλών αξιωματούχων σε ένα μικρό μέρος της πόλης, διευκολύνει τέτοιες συναντήσεις. Μόνο στο ξενοδοχείο μένανε δεν ξέρω πόσοι Υπουργοί και αρχηγοί κρατών. Τουλάχιστον δύο αρχηγοί κρατών.
Όπως ανέφερε ήδη ο κύριος Υπουργός, είχε επίσης μία ιδιωτική συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών την κυρία Victoria Nuland. Αυτά όσον αφορά τη Γενική Συνέλευση.
Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας μετέβη εχθές στο Παρίσι κυριολεκτικά για λίγες ώρες προκειμένου να υπογράψει μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του κυρίου Πρωθυπουργού τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Θα μου επιτρέψετε, σε αυτό το σημείο, να επισημάνω επιγραμματικά ορισμένα σημεία. Αλλά πριν από αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα σημαντικό. Η συμφωνία αυτή βρισκόταν, αφού πλέον έχει υπογραφεί, στα σκαριά εδώ και περίπου δύο χρόνια και ότι ο κύριος Δένδιας, ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε επιμεληθεί ούτως ώστε οι βασικές διατάξεις της να έχουν δρομολογηθεί, θα έλεγα να έχουν αποκρυσταλλωθεί, εδώ και καιρό.
Οι τελευταίες πινελιές μπήκανε την περασμένη εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό σημαντικό ρόλο είχε και η άτυπη συνάντηση του κυρίου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του, τον κύριο Le Drian.
Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας, το άρθρο 2, αποτελεί ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Η συμφωνία μιλά για ένοπλη βία, ο όρος που χρησιμοποιείται ακριβώς στη συμφωνία. Πάντα βέβαια συμβατή με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο βεβαίως αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως, δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Ουσιαστικά χτίζει και πηγαίνει αρκετά πιο πέρα θα έλεγα από το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο αφορά το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ μιλάμε για μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχει πλέον αμυντική ομπρέλα στη χώρα μας.
Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στη συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο κύριος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Συγκρατείται επίσης ότι με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ενσωματώθηκε στο προοίμιο της συμφωνίας ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες, με σαφή βέβαια αναφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS.
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας περιέχει πέρα από τη στρατηγική και την στρατιωτική συνεργασία ειδικό κεφάλαιο για τη στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά και του συντονισμού εν γένει μεταξύ των δύο υπουργείων τόσο σε διμερή, όσο και σε πολυμερή πλαίσια όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και ούτω καθεξής. Κάτι που βεβαίως δεν θα πρέπει να υποτιμάται.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια κουβέντα για την ευρωπαϊκή αυτονομία για την οποία γίνεται λόγος και στη συμφωνία.
Η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα υπέρ της εμβάθυνσης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του τομέα της άμυνας. Ιδιαίτερα σημασία αποδίδουμε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων από κάθε είδους απειλή.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να δρα αυτόνομα και να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις που απειλούν την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να ζητάει τη συνδρομή άλλων.
Η θέση αυτή δεν είναι ούτε ασύμβατη, ούτε ανταγωνιστική με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη της Ουάσιγκτον.
Είναι μάλλον αυτονόητο, αλλά θα το τονίσω, ότι η εν λόγω συμφωνία, η ελληνογαλλική συμφωνία, είναι επίσης συμβατή με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας.
Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να παρεκτραπώ ολίγον και να παραφράσω μια φράση που τουλάχιστον εγώ τη θυμάμαι από τη δεκαετία του ’80 και αφορά την απόκτηση στρατιωτικών δυνατοτήτων. Η Ελλάδα επιμένει νατοϊκά, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους.
Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας ενδυναμώνει τον ευρωπαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟ και συνεισφέρει σε μια καλύτερη κατανομή του βάρους, το burden sharing όπως το λένε συνήθως, μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού κάτι που εξάλλου αποτελεί πολιτική δέσμευση όλων των νατοϊκών συμμάχων ήδη από το 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή συμφωνία είναι επίσης απολύτως εναρμονισμένη και συμβατή με το πνεύμα, αλλά και το γράμμα της κοινής δήλωσης που είχαν υπογράψει το 2018 στις Βρυξέλλες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Και κάτι τελευταίο για τη συμφωνία, αν και πολύ σημαντικό, όπως λένε οι Βρετανοί ‘last but definitely not least’, η συμφωνία είναι καθαρά αμυντικής φύσης και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
Και πριν με ρωτήσετε η απάντηση είναι ναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για τη συμφωνία αυτή. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε μεριμνήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια, φαντάζομαι ότι θα έχετε δει και την αντίδραση του State Department, εγώ τουλάχιστον την είδα σήμερα το πρωί, η οποία βεβαίως μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Και μιας και μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μιλήσουμε και για το πρόγραμμα του κυρίου Υπουργού. Λοιπόν, αύριο θα απευθύνει χαιρετισμό στο Athens Democracy Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ με τίτλο «Combating Racism and Hate Speech» (‘Καταπολεμώντας τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους’).
Η εν λόγω παρέμβαση θα γίνει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, το ΙΗRA. Μια πρωτοβουλία, η οποία, θα μου επιτρέψετε κατά την ταπεινή μου τουλάχιστον άποψη, δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που της αξίζει και η οποία πιστεύω ότι θα πρέπει να προβάλλεται με κάθε ευκαιρία.
Και να προσθέσω στο σημείο αυτό, έχει βγει και σχετική ανακοίνωση για το πάνελ αύριο, πέρα από την συμμετοχή του Υπουργού, θα την δείτε, βγήκε σήμερα το πρωί.
Στην συνέχεια ο κύριος Υπουργός θα έχει μια άτυπη συνάντηση με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, την κυρία Τσιχανούσκαγια, την οποία, ίσως θυμάστε, έχει ήδη συναντήσει την περασμένη άνοιξη.
Την Παρασκευή, μεθαύριο, θα υποδεχτεί τον Ούγγρο ομόλογό του, κύριο Πήτερ Σιάρτο. Μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του θα ακολουθήσει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δυο χωρών και στη συνέχεια θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις, γύρω στις 2:00 παρά τέταρτο.
Την επόμενη Τρίτη ο κύριος Υπουργός αναμένεται να παρευρεθεί στη Βουλή για την ενημέρωση του κυρίου Πρωθυπουργού για τη συμφωνία Ελλάδος- Γαλλίας.
Στην συνέχεια, πάντα την ίδια μέρα, θα συμμετάσχει στη συνάντηση του κυρίου Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος θα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, μια βδομάδα μετά, αναμένεται να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.
Τέλος, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον κύριο Μπλίνκεν, καθώς και για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ.
Βεβαίως αναμένεται να έχει και άλλες επαφές όταν θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμα τελεί υπό διαμόρφωση. Στην επόμενη ενημέρωση η οποία κανονικά θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα έχω σίγουρα περισσότερες λεπτομέρειες.
Και για να μην σας κρατάω σε αγωνία, όσον αφορά την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την MDCA, οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δυο στρατηγικών εταίρων, όπως είναι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.
Βεβαίως, όπως λένε πάντα για όλες τις διαπραγματεύσεις, ‘nothing is agreed until everything is agreed’, ‘τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα’.
Και σε αντίθεση με ότι έλεγε ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον, το 1918, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ανοιχτές. Και να προσθέσω, ούτε σχολιάζονται.
Λοιπόν, αναφορικά τώρα με το πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Βαρβιτσιώτη, να επισημάνω τα ακόλουθα:
Την Πέμπτη, αύριο, 30 του μηνός, θα συμμετάσχει στη συνάντηση του κυρίου Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Σλοβακίας, ο οποίος θα επισκέπτεται την Ελλάδα.
Την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα συνοδεύσει τον κύριο Πρωθυπουργό στην Σλοβενία, στο Μπρντό, αν το προφέρω σωστά, όπου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.
Τέλος, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί στην Αθήνα την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, κυρία Karoline Edtstadler. Μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, θα υπάρξουν δηλώσεις στον τύπο, θα ενημερωθείτε βεβαίως.
Αναφορικά με τον Υφυπουργό κύριο Κώστα Φραγκογιάννη, προβλέπονται τα ακόλουθα:
Την Κυριακή και Δευτέρα 3 και 4 Οκτωβρίου θα μεταβεί στη Λιβύη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, πραγματοποίηση διμερούς επιχειρηματικού Forum και υπογραφή MOU μεταξύ του ‘Enterprise Greece’ και του ‘Libyan Investment Authority’, καθώς και τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση ‘Libya Build’.
Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου o κύριος Φραγκογιάννης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι. Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Αστυπάλαια, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Θέμα της συνάντησης αυτής είναι η διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση. Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου ο κύριος Φραγκογιάννης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο και τέλος, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον συνοδεύοντας τον κύριο Υπουργό.
Αναφορικά με τον Υφυπουργό κύριο Κατσανιώτη, να επισημάνω ότι θα μεταβεί το προσεχές Σάββατο 2 Οκτωβρίου στον Μυστρά, όπου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: ‘Byzantium and China - Relationships and Parallels’.
Στο εν λόγω συνέδριο θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα επίσης ο κύριος Υπουργός.
Αυτά τα ολίγα από μένα σήμερα. Σας κούρασα. Με συγχωρείτε. Αλλά πιστεύω ότι είχαμε αρκετά και σημαντικά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας και όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Ο κύριος Μαγγηριάδης. Να ξεκινήσουμε από εδώ.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα κύριε εκπρόσωπε. Απόστολος Μαγγηριάδης από τον ΣΚΑΪ. Σας άκουσα που είπατε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές, δεν σχολιάζονται και ότι βρίσκονται ακόμη προφανώς στο στάδιο της επεξεργασίας. Χθες πάντως εκπρόσωπος του State Department επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και σημειώνει μια νέα επικαιροποίηση και συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας. Είχα την αίσθηση ότι μιλάμε για μια πενταετή ανανέωση. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όπως σας είπα, γίνονται διαπραγματεύσεις σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει. Αυτό να το τονίσω: εποικοδομητικό και εξαιρετικό κλίμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό το ζήτημα.
Όσον αφορά τώρα τη διάρκεια της συμφωνίας, θα μου επιτρέψετε να παραπέμψω σε αυτά τα οποία είπε στη συνέντευξή τύπου χθες ο κύριος Πρωθυπουργός.
Πιστεύω ότι μιλάνε από μόνα τους. Δεν έχω να προσθέσω αυτή τη στιγμή κάτι άλλο, ούτε να σχολιάσω.
Π. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, κύριε εκπρόσωπε. Παναγιώτης Μίχος από το ΒΗΜΑ. Θέλω να σας ρωτήσω για τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία. Αν υπάρξει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τι ισχύει; Και αν υπάρξει αμφισβήτηση στην κυριαρχία μας και στον εναέριο χώρο, που είναι κυριαρχία, τι θα ισχύσει; Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Κοιτάξτε, η συνθήκη, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι αρκετά ξεκάθαρη. Έχω εδώ και το κείμενο. Και λέει ότι «τα μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, και εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Λοιπόν, για εμένα είναι ξεκάθαρο το άρθρο 2. Μιλάει για την επικράτεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και μάλιστα επικράτεια σημαίνει όλη η επικράτεια. Θα σταματήσω εκεί. Πιστεύω ότι, από εκεί και πέρα δεν θέλω να αρχίσω να μπαίνω σε ερμηνείες. Για εμένα, σας λέω, είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει το άρθρο αυτό. Ευχαριστώ.
Κ. ΜΠΑΛΗ: Κάκη Μπαλή από την ΑΥΓΗ. Θέλω να συνεχίσω την ερώτηση του συναδέλφου ως εξής: υποτεθείσθω ότι έχουμε μία τουρκική φρεγάτα ή μία βιετναμέζικη φρεγάτα, ας αφήσουμε τη χώρα, η οποία είναι 6,1 μίλια έξω από την Κρήτη. Η συνδρομή ενεργοποιείται ή όχι; Αφού είναι τόσο σαφές όλο.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τι κάνει η φρεγάτα; Ρωτάω γιατί δεν κατάλαβα την ερώτηση. Είναι μία φρεγάτα...
Κ. ΜΠΑΛΗ: Ναι, και έχει οπλίσει, δεν ξέρω από τα στρατιωτικά, έχει οπλίσει στα 6,1 μίλια, έξω από τα χωρικά ύδατα. Τι γίνεται τότε; Υπάρχει λόγος να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συνδρομής ή όχι;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η ρήτρα συνδρομής, και πάλι θα το επαναλάβω, είναι ξεκάθαρη. Μιλάει για ένοπλη επίθεση, ένοπλη βία. Μου φαίνεται ότι για εμένα είναι πασιφανές.
ΣΠ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ. Σουρμελίδης από το KONTRA CHANNEL. Να συνεχίσω και εγώ αυτή την ερώτηση. Υπάρχει ελληνικό ερευνητικό στα 8 μίλια από την Κρήτη μέσα στην ελληνική ΑΟΖ που έχει οριστεί, που έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Και επιτίθεται ερευνητικό τουρκικό πλοίο. Υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας ή όχι; Είναι ένοπλη επίθεση σε ελληνικό πλοίο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Το δεύτερο που θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω είναι και πάλι, όσο και αν γίνομαι κουραστικός, το άρθρο 2 για μένα είναι ξεκάθαρο.
Δεν θα αρχίσω τώρα να κάνω εδώ ερμηνείες. Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ο χάρτης της παρενόχλησης που έδειξε ο κύριος Δένδιας, γιατί είπατε για 10 ναυτικά μίλια και επειδή έγιναν πάρα πολλές αναφορές για 6, ακόμα και για 2,5 από την Κρήτη, τελικά μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία τι έδειχνε αυτός ο χάρτης; Μέχρι πού έφτασαν οι τουρκικές παραβιάσεις της τουρκικής φρεγάτας, της Oruc Reis αν δεν κάνω λάθος.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ο χάρτης ήταν χάρτης της Ελλάδας και ο Υπουργός έβαλε μια κουκίδα 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης και τους τον έδειξε και τους είπε: ορίστε, εδώ είναι η Κρήτη, εδώ είναι η κουκίδα που έγινε η παρενόχληση, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.
Και λέει, αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και αντιβαίνει κάθε έννοια, πέρα του διεθνούς δικαίου, και της οποιασδήποτε λογικής. Και τους είπε, βεβαίως, το αυτονόητο, ότι αυτό μάλιστα επίσης έγινε σε περιοχή η οποία είναι οριοθετημένη από το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Άρα δεν μπήκε παραμέσα το τουρκικό. Δηλαδή δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία για να μπήκε παραμέσα έτσι;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε, κύριε Αργυράκη, ευχαριστώ πολύ, απάντησα. Θα δώσω στον κύριο Μάνωλη παρακαλώ.
Δ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Δημήτρης Μάνωλης από το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ευχαριστώ κύριε εκπρόσωπε. Θα ήθελα να ρωτήσω, είπατε ότι είχαμε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Είχαν ενημερωθεί και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ μίλησα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε αυτό. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να επεκταθώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βεβαίως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχός μας. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες το τι συζήτησε και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Θεόδωρος Θεοδώρου για το ΠΟΝΤΙΚΙ. Κύριε εκπρόσωπε, εγώ θα φύγω λίγο από το μάθημα Διεθνούς Δικαίου και θα πάω σε πιο καθημερινά και τετριμμένα. Στις συναντήσεις που γίναν στην Νέα Υόρκη παρατηρώ ότι δεν συμπεριλήφθη καμία συνάντηση με Ομάν, Κουβέιτ και Κατάρ.
Όσον αφορά στις συναντήσεις με τα Εμιράτα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, αμέσως μετά τις συναντήσεις του κυρίου Υπουργού βγήκε μια ανακοίνωση στο Bloomberg ότι τα Εμιράτα συζητούν νέες επενδύσεις στην Τουρκία.
Αναφορικά με την Αίγυπτο, που είναι το σπίτι του Υπουργού και κάθε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, πληροφορούμαι ότι έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση κορυφής στην Καβάλα, για την οποία δεν έχουν απαντήσει ακόμα οι Αιγύπτιοι ενώ έχουν ανταποκριθεί οι Κύπριοι.
Όσον αφορά στην συμφωνία για την διπλωματική συνεργασία, προβληματίζομαι ιδιαίτερα γιατί δώσατε πάρα πολύ μεγάλη έκταση στα αμυντικά, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να αναφερθείτε με ιδιαίτερη έμφαση στην διπλωματική συνεργασία που έχει αποφασιστεί και μέχρι εκεί να σταματήσει, γιατί εμείς είμαστε εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι άλλοι αρμόδιοι να απαντήσουνε για τις λεπτομέρειες που αφορούν την αμυντική συνεργασία.
Και όσον αφορά τελικά στην συνάντηση και στην επισήμανση που κάνατε, ότι δεν είναι πολύ γνωστή η δράση που αφορά στα θέματα του Ολοκαυτώματος και τις σχετικές δραστηριότητες, θα ήθελα να σας ρωτήσω, στο ταξίδι αυτό που κάνει ο κύριος Υπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον κύριο Λάζαρη, τον πρέσβη, ο οποίος είναι αρμόδιος για αυτό το θέμα;
Σας ευχαριστώ πολύ. Εάν δεν έχετε απαντήσεις και εγγράφως μπορείτε να μου απαντήσετε. Αν δεν είστε τώρα πρόχειρος. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ εγώ πολύ, κύριε Πρέσβη.
Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ: (ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ξέρετε, είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί, once a marine, always a marine. Έχετε δίκιο, ήμασταν συνάδελφοι για πολλά χρόνια. Εντάξει, θα τα πάρω λίγο με την σειρά.
Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ: Όχι, όντως δεν είχε ζητηθεί συνάντηση ούτε από μας, ούτε από αυτούς. Είδε Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν. Μιλάω για τις χώρες που…
Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ: (ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Οι συναντήσεις; Ναι ζητήθηκαν και μάλιστα ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας του GCC, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, είναι Κουβεϊτιανός.
Το ζήτησε ο ίδιος, δηλαδή, και κάνανε και μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλη την ευρύτερη περιοχή και ο νοών νοείτω. Θα σας πω κάτι, με μία επιφύλαξη. Θα σας πω γιατί: Επιφύλαξη γιατί πηγαίνει πιο πέρα από το πρόγραμμα, τις δύο εβδομάδες.
Προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ομάν στα τέλη του Οκτωβρίου. Δεν θυμάμαι τώρα την ακριβή ημερομηνία, νομίζω είναι στις 26 ή 27, κάπου εκεί.
Αυτά όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Για Εμιράτα-Τουρκία: θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω. Αυτό όμως που θα ήθελα να σχολιάσω, να επισημάνω, είναι ότι ο κύριος Υπουργός είδε τον Υπουργό Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών των Εμιράτων – ο Υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων δεν βρισκόταν στη Ν. Υόρκη για λόγους προσωπικούς – με τον οποίον συζητήσαν μεν, τα διάφορα πολιτικά θέματα, αλλά βεβαίως συζητήσανε επίσης και για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και ενδεχομένως και προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και μάλιστα η συνάντηση ήταν εξαιρετική. Εγώ δεν είχα συμμετάσχει ξανά σε συνάντηση με τον εν λόγω Υπουργό. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και πάρα πολύ φιλική.
Όσον αφορά τώρα για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Έγινε τριμερή συνάντηση σε αυτό το σχήμα στην Ν. Υόρκη. Μάλιστα τη συνεκάλεσε ο κύριος Σούκρι, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.
Αυτή τη στιγμή όμως, αφενός δεν είμαι αρμόδιος, αφετέρου δεν έχω λεπτομέρειες να σας δώσω.
Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ: (εκτός μικροφώνου)
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λοιπόν, για την ελληνογαλλική συμφωνία έχετε απόλυτο δίκιο.
Για μένα, ως Υπουργείο Εξωτερικών, το βασικό κομμάτι του δικού μας “σπιτιού”, είναι η συνεργασία – είναι αφενός η στρατηγική συνεργασία στην οποία περιλαμβάνεται το άρθρο 2, αυτό της αμοιβαίας συνδρομής, το οποίο είναι αμυντικής, αλλά είναι και πολιτικό, να το πούμε έτσι. Δεν είναι μόνο αμυντικό… Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Το είπα, έχετε δίκιο, το είπα πολύ επιγραμματικά. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό ότι πλέον οι Έλληνες και οι Γάλλοι διπλωματικοί, οι αντιπροσωπείες θα πρέπει βάσει της συμφωνίας να έχουν τακτικές επαφές, πέρα από το επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, και σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, να συντονίζουν τις θέσεις τους στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Το οποίο, για όποιους έχουμε υπηρετήσει εκεί πέρα, είναι πολύ σημαντικό, να γίνεται δηλαδή μία προεργασία, στο βαθμό του δυνατού, να συντονίζουμε τις θέσεις μας.
Αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί, βεβαίως, πλέον και η Γαλλία θα μπορεί να στηρίζει, το κάνει ήδη σε πολλές περιστάσεις, τις θέσεις μας σε διάφορα ζητήματα. Η Γαλλία έχει βεβαίως καθοριστικό λόγο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό μην το παραβλέπουμε καθόλου.
Και, βεβαίως, είναι και σύμμαχος, ακόμα ένας σημαντικός σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ. Πέρα από όλους τους άλλους οργανισμούς στους οποίους είμαστε μαζί – ΟΑΣΕ, Γαλλοφωνία και ούτω καθεξής.
Αλλά συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω. Καμιά φορά ξεχνάμε να μιλήσουμε για τα του “σπιτιού” μας αλλά θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση. Περνάνε, να το πούμε έτσι, πολλές φορές στα ψιλά αυτά.
Όσον αφορά για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας του Υπουργού στην Ουάσιγκτον. Είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να ξέρω. Και δεν ξέρω και ποια θέματα, ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη δηλαδή εννοώ, πέρα από τα διμερή. Εντάξει, ορισμένα είναι αυτονόητα.
Και να προσθέσω ότι, πέρα από τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον κύριο Blinken, η οποία έχει κλείσει, και όποιες άλλες διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών εκεί πέρα, θα είναι και ο στρατηγικός διάλογος, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και όπου θα συμμετέχουν και πολλά άλλα υπουργεία. Ο οποίος είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, μάλιστα, με φυσική παρουσία από το ’19. Οπότε εκεί θα υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς. Τώρα, ποιοι, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.
Με συγχωρείτε που μακρηγόρησα.
Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Καλημέρα, κύριε εκπρόσωπε. Ευχαριστώ πολύ. Εχθές υπήρξε μία διαρροή από Βρυξέλες στο Πρακτορείο Reuters περί αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην υιοθέτηση κοινής διακήρυξης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός, όπως μας ενημερώσατε, με την οποία η Ένωση θα επαναδιατύπωνε τη δέσμευση που έγινε πριν από 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη για την πλήρη ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Προφανώς δεν θέλω να μου σχολιάσετε τη διαρροή όμως θέλω να θέσω το ερώτημα, πρώτον, αν σας προβληματίζει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ένωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον την πλήρη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Και αν μου επιτρέπετε ποιο θα ήταν το πολιτικό κόστος για την Ελλάδα από την ενδεχόμενη μη ένταξη κυρίως των γειτονικών της χωρών. Αν θυμάμαι καλά στο προηγούμενο briefing μας είπατε ότι παραμένει στρατηγική προτεραιότητα.
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όντως παραμένει στρατηγική προτεραιότητα. Δεν θέλω τώρα να κάνω υποθέσεις εργασίας γιατί η συνάντηση είναι στις 8 Οκτωβρίου και συνήθως για αυτά τα θέματα πάντα, μέχρι και το τελευταίο ουσιαστικά λεπτό, γίνονται διαπραγματεύσεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση την ύστατη ώρα γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μην υπάρξει ανακοινωθέν στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.
Αλλά μια και με ρωτήσατε, βεβαίως μας προβληματίζει οποιαδήποτε προοπτική, η οποία θα φεύγει από το πλαίσιο της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, των αποφάσεων της Θεσσαλονίκης του 2003, γιατί όπως είπατε ακριβώς παραμένει σταθερή στρατηγική μας η πλήρης ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Και αν μου επιτρέπετε, δεν είναι το θέμα του πολιτικού κόστους για την Ελλάδα. Καταρχήν δεν θέλω να μιλάω αρνητικά, θέλω να μιλάω θετικά. Και αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι το κέρδος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα Δυτικά Βαλκάνια από την πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι κατά την ταπεινή μου άποψη αυτονόητο. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.
Και πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε, όλες οι χώρες, να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βέβαια έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες, όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά. Το είχαμε επισημάνει μάλιστα στην Πορτογαλική Προεδρία, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση δεν είχαν και κανένα ιδιαίτερο λόγο να τους ενδιαφέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά δείξανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπάθησαν. Δυστυχώς δεν απέδωσαν οι προσπάθειες.
Και τώρα, βεβαίως, μαζί με τη Σλοβενία και άλλες χώρες που έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα συνεχίσουμε. Αυτό για εμάς είναι μονόδρομος. Δηλαδή για εμένα θεωρώ ότι δεν τίθεται καν ζήτημα αν δεν ενταχθούν. Όχι. Αυτό δεν είναι τακτική. Είναι στρατηγικός στόχος. Και θα παραμείνει στρατηγικός στόχος. Δεν ξέρω πόσο άλλο υπερθετικό να το κάνω για να υπογραμμίσω την σημασία την οποία αποδίδουμε στην περιοχή αυτή.
Γιατί βεβαίως, και πάλι θα πω, η σταθερότητα της περιοχής αυτής είναι προς το συμφέρον και των Δυτικών Βαλκανίων αλλά βεβαίως και της Ελλάδας. Κυρία Τσαμούρη, παρακαλώ.
Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Καλησπέρα, κύριε εκπρόσωπε. Πόσο εφικτό είναι μετά και την ελληνογαλλική συμφωνία η δημιουργία ενός ΕυρωΝΑΤΟ; Γιατί βλέπουμε ότι πολλές χώρες δείχνουν έτοιμες να προχωρήσουν στον δρόμο που χάραξαν Ελλάδα και Γαλλία. Είναι ένα πρώτο βήμα για τον ευρωστρατό; Η πρώτη ερώτηση.
Και η δεύτερη είναι αν μου επιτρέπετε να επανέλθω στην ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη, διότι βλέπω εδώ ότι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μιλούν για επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και όχι για πενταετή διάρκεια, το καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Θέλουμε να μας απαντήσετε αν γίνεται συζήτηση για επ’ αόριστον παραχωρήσεις. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Λοιπόν, θα ξεκινήσω, να ρωτήσω: Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις αυτή την στιγμή; Ωραία. Προσπαθώ να δω τώρα γιατί είναι δυο ερωτήσεις. Θα απαντήσω πολύ γρήγορα στη δεύτερη. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που ήδη είπα.
Σας λέω, εγώ μένω σε αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός χθες στην συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Μακρόν. Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Θα μου επιτρέψετε, δεν θα σχολιάσω τα tweets του State Department όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν έχω κάτι άλλο επί τούτου.
Τώρα, να πάμε στο άλλο ζήτημα, τον ευρωστρατό. Eίναι μια μεγάλη κουβέντα. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ιστορική αναδρομή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τα βάλουμε τα πράγματα λίγο σε μια σειρά γιατί η λέξη ευρωστρατός κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις Βρυξέλλες, εδώ και χρόνια, την τελευταία δεκαετία όλο και το πετάει κάποιος. Είτε είναι Ευρωπαίος αξιωματούχος, ή κάποιος αξιωματούχος κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μοναδική φορά η οποία έγινε ορισμός ευρωπαϊκού στρατού και μάλιστα με πολύ λεπτομερή τρόπο ήτανε το 1952, στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα. Την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ των έξι, τότε, κρατών- μελών της ΕΚΑΧ, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ιταλία).
Και το λέω καθαρά από άποψη ιστορική για να το βάλουμε σ’ ένα πλαίσιο. Τι έλεγε αυτή η συνθήκη; Τα λέω πολύ εν τάχει. Έλεγε ότι θα καταργηθούν οι εθνικοί στρατοί, αυτές οι χώρες θα πάψουν να έχουν πλέον εθνικό στρατό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και θα ενταχθούν σε έναν ευρωπαϊκό στρατό.
Και η συνθήκη έχει ενδιαφέρον γιατί λέει αυτός ο στρατός θα έχει οργανική σχέση με το ΝΑΤΟ και ότι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων στην Ευρώπη, ο οποίος τυγχάνει πάντα να είναι Αμερικανός στρατηγός με έδρα τη Μονς έξω από τις Βρυξέλλες, σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να αναλάβει και τη διοίκηση του ευρωπαϊκού στρατού.
Αυτά προέβλεπε η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας το 1952 η οποία βεβαίως δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, γιατί δεν επικυρώθηκε από ένα από τα κράτη το 1954, από τη Γαλλία για την ακρίβεια.
Λοιπόν, γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού αυτή τη στιγμή, δηλαδή η κατάργηση των εθνικών στρατών, να το πούμε έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, και αυτό είναι καθαρά δική μου άποψη, είναι - πιστεύω ακόμα ένα βήμα αρκετά μακριά.
Αυτό για το οποίο βεβαίως ρεαλιστικά προσπαθούμε και η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η δυνατότητα των ευρωπαϊκών κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν τις δυνατότητες, να έχουν κατ’ αρχήν τις στρατιωτικές δυνατότητες, αυτό που λέμε δηλαδή στα αγγλικά ‘military capabilities’, ούτως ώστε να μπορούν να αναλάβουν αυτόνομα, χωρίς δηλαδή να κάνουν επίκληση σε άλλο οργανισμό, κάποια στρατιωτική επιχείρηση.
Αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει, δυστυχώς. Η δυνατότητα της αυτονομίας, το να κινούνται αυτόνομα χωρίς να ζητάνε τη βοήθεια από άλλους συμμάχους, δεν έχει καταστεί εφικτό, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.
Και ένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο κατακερματισμός των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Θα μιλήσω με στατιστικές, δεν είναι δικά μου λόγια μάλιστα, είναι τα λόγια του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κυρίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε πει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία απλώς τα επισημαίνω επιγραμματικά.
Το ένα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν γύρω στο 50% των Αμερικανών, ο αμυντικός προϋπολογισμός των 27 κ-μ είναι περίπου γύρω στο μισό του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του βέβαια λέει πολλά.
Αλλά αυτό είναι το input. Το output, η απόδοση αυτού του 50% είναι 15% των ΗΠΑ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν ξοδεύουμε αρκετά. Είναι ότι σπαταλάμε. Και γιατί; Γιατί είμαστε 27 χώρες.
Το άλλο που είπε ο Γιούνκερ, που ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι ο αμερικανικός στρατός, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν, δεν θυμάμαι πόσα, τρεις, τέσσερις διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων. Οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερους τύπους ελικοπτέρων, στρατιωτικών ελικοπτέρων από ό,τι έχουν κράτη-μέλη.
Λοιπόν, αυτά είναι βασικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να υπάρξει μία δυνατότητα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής δυνατότητας στο μέλλον. Και δεν πρόκειται να λυθούν μέσα σε μία νύχτα.
Για το λόγο αυτό σας λέω, είναι μία προοπτική η οποία εγώ πιστεύω ότι είναι ανάγκη, ότι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε. Και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός βεβαίως εχθές και όπως έχει τονίσει και η Ελλάδα επανειλημμένα, αυτό, και το είπα και νωρίτερα, δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι ασύμβατο ή ανταγωνιστικό με το ΝΑΤΟ. Κάθε άλλο. Αυτό το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι κάτι το οποίο βέβαια αυτή τη στιγμή είναι πιο εύκολο να τα λέμε, παρά να γίνουνε. Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό, αλλά μπαίνουμε πλέον σε φιλοσοφική συζήτηση, η ευρωπαϊκή ενοποίηση, αυτό που λέμε integration, θα φτάσει σε ένα σημείο όπου τα κράτη – μέλη της θα πούνε ότι "παύω να έχω εθνικό στρατό", που είναι να το πούμε ο ορισμός της εθνικής κυριαρχίας και "να δώσω αυτή την κυριαρχία σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πλέον, σε ένα υπερεθνικό όργανο".
Ταπεινή μου άποψη είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτή την προοπτική. Δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πιστεύω ότι …
ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Αν και έχει φύγει από την επικαιρότητα αλλά παραμένει ένα θέμα, αν έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με τον απεγκλωβισμό των Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος από την Καμπούλ που ξέρουμε ότι έχουν γίνει οι προσπάθειες οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.
Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να γνωρίζω εγώ, κάτι το χειροπιαστό. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες. Το πρόβλημα το βασικό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι βεβαίως αεροπορικώς δεν υπάρχει αυτή η προοπτική. Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο θέμα είναι και εκεί κολλάμε συνέχεια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, το λέω αυτό, γιατί δεν είναι ότι δεν θέλω να σας δώσω λεπτομέρειες, πολύ απλά είναι και θέμα και της δικής τους ασφάλειας. Καταβάλλονται προσπάθειες για άλλους τρόπους απεγκλωβισμού τους.
Λυπάμαι δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Μπαλοδήμας από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Ναι, θέλω να ρωτήσω στο πλαίσιο ακριβώς της συμφωνίας με τους Γάλλους πόσο κοντά είμαστε στην αποστολή κάποιου ένοπλου τμήματος στη ζώνη του Σαχέλ ή σε κάποια άλλη περιοχή, κατ΄ αναλογία και με ότι έγινε στη Σαουδική Αραβία.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γι’ αυτό. Και να προσθέσω ότι..
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Διακόπτω, αλλά από εκεί μας παραπέμπουν σε εσάς.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, αλλά η αποστολή, με συγχωρείτε που το λέω, η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων δεν είναι … Και το μόνο το οποίο μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο, αν θυμάμαι, περιλαμβάνεται στη συμφωνία που υπογράφηκε εχθές.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κύριε, Εκπρόσωπε, είναι στο άρθρο 18.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, έχετε δίκιο δεν το είχα δει, ζητώ συγγνώμη. Είχα διαβάσει πιο πολύ για την εξωτερική πολιτική και λιγότερο για την στρατιωτική συνεργασία γιατί έτσι και αλλιώς δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αλλά, όπως είπα και πριν, αυτό το κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο του Υπουργείου Άμυνας. Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών, λυπάμαι.
Π. ΜΙΧΟΣ: Παναγιώτης Μίχος από το ΒΗΜΑ. Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τις διερευνητικές; Περιμένουμε πρόσκληση από την Τουρκία, ξέρουμε ημερομηνία για τον 63ο γύρο;
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Ο επόμενος γύρος, όπως γνωρίζετε, θα λάβει χώρα στην Τουρκία και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, για την ακρίβεια, ανακοινώσεις, τόσο από το δικό μας Υπουργείο, όσο και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όταν έχουμε κάτι χειροπιαστό και ανακοινώσιμο.
Δεν έχω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.
ΣΠ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: θα συνεχιστούν οι μετρήσεις, οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης; Ξέρουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα επ΄ αυτού;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν είναι το Υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο. Συγγνώμη, αλλά δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Πρόσφατα έγινε γνωστό για μια δωρεά της Σαουδικής Αραβίας για βοήθεια για τον κορονοϊό στην Ελλάδα ύψους 10 εκατομμυρίων. Και ότι αυτό τελικά, αυτό το ποσό δεν κατευθύνθηκε σε κρατικά ταμεία, αλλά σε ταμεία μεγάλης εταιρίας η οποία λειτουργεί, είναι σύμβουλος του κράτους.
Έκανε η Σαουδική Αραβία κρούση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον δίαυλο δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών, για το που πρέπει να κατατεθούν αυτά τα χρήματα; Και αν έγινε κάτι τέτοιο, τι απάντησε το δικό μας Υπουργείο;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς αναφέρεστε σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση η οποία έχει κατατεθεί και θα απαντηθεί από τον κύριο Υπουργό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οπότε, εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω να πω τίποτα.
Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την υπομονή σας και να σας ευχηθώ καλό απόγευμα και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
29 Σεπτεμβρίου, 2021