Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σας. Θα κάνω πολύ σύντομες εισαγωγικές παρατηρήσεις και μετά θα είμαι στη διάθεσή σας. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την Ουκρανία, ήθελα λίγο να σας πω δυο πράγματα.
Το ένα είναι ότι όπως είδατε, ο Υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα ανήγγειλε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη και, μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και την πρόθεσή του, εφόσον βεβαίως το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ηγηθεί ο ίδιος μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτό το έκανε όταν είδε τον Γενικό μας Πρόξενο στην Μαριούπολη, τον κύριο Ανδρουλάκη. Το άλλο το οποίο είπε, επίσης το είδατε, είναι για τη δημιουργία της ομάδας συντονισμού στη Ρουμανία υπό τον Πρέσβη, τον κύριο Κωστελλένο, με τη συμμετοχή της Πρέσβεως βεβαίως στη Ρουμανία, της κυρίας Γραμματά. Με τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Δόχτση, Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό.
Τώρα, επειδή θα με ρωτήσετε βεβαίως πότε θα υλοποιηθεί αυτή η αποστολή, η απάντηση είναι ότι πολύ απλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Είδατε αυτά τα οποία είπε και η γαλλική Προεδρία εχθές μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μacron-Putin. Η κατάσταση είναι αυτή που είναι δυστυχώς. Αλλά η πρόταση, βεβαίως, υπάρχει στο τραπέζι.
Επίσης, ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί είδα κάποια δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο. Όταν μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, τον κύριο Kuleba, την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, ο κύριος Kuleba του είπε δυο πράγματα.
Το ένα ήταν ότι τον ευχαρίστησε βεβαίως για την πρότασή του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Του τόνισε ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Zelenskyy τον ευχαρίστησε. Όπως γνωρίζετε, το έκανε και δημόσια ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρόταση αυτή.
Και το δεύτερο που του είπε είναι, βεβαίως, ότι είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση να μεταβεί ο Υπουργός στο Κίεβο. Πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό θα δούμε. Και πάλι σας λέω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο θα μπορούσα να ανακοινώσω.
Τώρα, όσον αφορά την περασμένη εβδομάδα και την προπερασμένη, ο Υπουργός έκανε δυο σημαντικά ταξίδια τα οποία ήθελα απλώς επιγραμματικά να επισημάνω. Το ένα ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Και το άλλο ήταν την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία μετέβη στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.
Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως αναμενόταν , το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στη συζήτηση για την Ουκρανία. Αλλά αυτό το οποίο ήθελα να υπογραμμίσω, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, είναι ότι, για μια ακόμα φορά, ο Υπουργός έθεσε τόσο στον Γενικό Γραμματέα, όσο και στον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο ’25-’26. Αυτό δηλαδή δεν πρέπει να το χάσουμε από τον ορίζοντα.
Μάλιστα να υπογραμμίσω ότι η Ινδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή τη στιγμή. Έχει σημαίνοντα ρόλο.
Επίσης, πέρα από αυτή την υποψηφιότητα, ανακοίνωσε και την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, καθώς και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035. Υπάρχουν κάποιες κλιμακωτές υποψηφιότητες, τις οποίες θέλουμε να προωθήσουμε.
Μιας και μιλάμε για την Ινδία, επίσης επιγραμματικά να σας πω, ότι πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι αφενός εμείς ενημερώσαμε για τις εξελίξεις στην περιφέρειά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό στο οποίο όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός η Ινδία παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες παίζει σημαντικό, εποικοδομητικό ρόλο.
Αλλά από εκεί και πέρα, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την ινδική πλευρά για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Κίνας, Νοτιοανατολικής Ασίας, Ινδικού Ωκεανού, που είναι περιοχές στις οποίες η Ελλάδα ήταν απούσα για αρκετό χρόνο και, βεβαίως, επιθυμούμε να επανέλθουμε.
Το άλλο που θέλω να συγκρατήσω ιδιαίτερα από την Ινδία, είναι ότι η Ινδία όπως και η Ελλάδα, έχουν σαφή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως γνωρίζετε, η Ινδία έχει Συμφωνίες με όμορες χώρες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και είχε πάει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά το ζήτημα αυτό, με τη σύναψη συνυποσχετικού με το Μπαγκλαντές.
Το τρίτο σημείο το οποίο ήθελα να επισημάνω είναι η προχθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, τον κ. Shoukry. Όπως ξέρετε, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει τακτικές επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και αυτή η επίσκεψη.
Πέρα από τη διμερή συνεργασία, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά και μάλιστα έγινε και αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον κ. Sisi όσον αφορά την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η Λιβύη, καθώς αμφότερες χώρες μοιραζόμαστε τη βούληση για σταθερότητα σε αυτή τη χώρα και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επίσης ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε άλλες περιοχές στην Υποσαχάρια Αφρική, Αιθιοπία, Σουδάν. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά αυτό το οποίο θέλω να συγκρατήσω επίσης είναι ότι ακόμη κι αν κάνουμε ανοίγματα προς άλλες περιοχές, η ευρύτερη περιφέρειά μας είναι πάντα στο επίκεντρο. Mάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση από τον κ. Shoukry για τη συνάντηση που είχε με άλλους Άραβες Υπουργούς Εξωτερικών, με τον ομόλογό του του Ισραήλ και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, η οποία είχε γίνει ουσιαστικά την ίδια ημέρα, λίγο νωρίτερα. Είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ και η συνάντηση συνεχίστηκε τη Δευτέρα το πρωί.
Που αν μη τι άλλο αυτή η συνάντηση, δηλαδή, Ισραήλ- Ηνωμένων Πολιτειών και τεσσάρων αραβικών κρατών, σηματοδοτεί και μια ριζική αλλαγή στο γεωστρατηγικό τοπίο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Με αυτά τα εισαγωγικά σημεία θα σας μιλήσω για το πρόγραμμα, για να καταλάβετε για ποιο λόγο τα ανέφερα. Λοιπόν, ο Υπουργός Εξωτερικών την επόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί εδώ, στην Αθήνα, με τον Ολλανδό ομόλογο του, τον κύριο Hoekstra.
Την Τρίτη το πρωί θα έρθει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κύριος Κασουλίδης, με τον οποίο ο κ. Δένδιας θα έχει σύντομη διμερή συνάντηση.
Στην συνέχεια θα γίνει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του. Ο κύριος Lapid έρχεται την επόμενη Τρίτη εδώ. Και θα έχει, ο Υπουργός Εξωτερικών, διμερή συνάντηση με τον κύριο Lapid.
Και στην συνέχεια, οι τρεις Υπουργοί θα έχουν τριμερή συνάντηση και μετά από τη συνάντηση αυτή θα υπάρξουν και δηλώσεις στον Τύπο. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση. Δεν έχω την ακριβή ώρα. Το απόγευμα θα είναι πάντως.
Την ίδια μέρα πάντα, την Τρίτη, αναμένεται επίσης στην Αθήνα το απόγευμα η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, η κυρία Victoria Nuland, με την οποία θα συναντηθεί επίσης ο Υπουργός.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, 6 και 7 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την τακτική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Γιατί είχε μεταβεί πριν από δυο- τρεις εβδομάδες για την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Αυτή είναι η τακτική συνάντηση.
Θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις εργασίας και μια, μάλιστα, από αυτές θα γίνει και με την συμμετοχή των εταίρων του ΝΑΤΟ, της Ασίας και του Ειρηνικού. Ήτοι Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Καθώς και η Φιλανδία και η Σουηδία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως.
Άρα αμέσως- αμέσως επανερχόμαστε στην περιοχή στην οποία σας ανέφερα νωρίτερα. Και βεβαίως εκεί αναμένεται να συζητηθεί το ουκρανικό.
Το Σάββατο, 9 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει στο Forum των Δελφών.
Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, θα συμμετάσχει στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Και αμέσως μετά, από Τρίτη, 12 Απριλίου, μέχρι λογικά και Παρασκευή, 15 Απριλίου, θα έχει μια αρκετά μεγάλη περιοδεία στην Άπω Ανατολή. Θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία, θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ινδονησία και, τέλος, στο Βιετνάμ.
Αυτά όσον αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών. Θα μου επιτρέψετε τώρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Βαρβιτσιώτης, αύριο 31 του μηνός θα μιλήσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στην εκδήλωση «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη».
Στις 4 Απριλίου θα έχει επίσης και εκείνος συνάντηση με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Hoekstra . Στις 7 Απριλίου, την Παρασκευή, θα συμμετάσχει σε πάνελ στο Forum των Δελφών, μαζί με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών, κ.Amendola , και την Αυστριακή Υπουργό, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Edtstadler, την οποία είχε συναντήσει και νωρίτερα, πριν από κάποιους μήνες στην Αθήνα.
Και τέλος, την Τρίτη 12 Απριλίου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο.
Τώρα, όσον αφορά τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κύριο Φραγκογιάννη. Αύριο λαμβάνει χώρα στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στην ανώνυμη εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, και η κύρωση του καταστατικού της.
Στις 6 Απριλίου, Τετάρτη, ο κύριος Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, κ. Escobar. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει και αυτός στο Forum των Δελφών.
Στις 12 και 13 Απριλίου, Τρίτη και Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Κόσοβο και την Παρασκευή, 15 Απριλίου, θα συμπροεδρεύσει της 8ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ινδίας.
Ο κύριος Κατσανιώτης ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κάνει περιοδεία στον Καναδά, όπου θα συναντήσει ομογενειακές οργανώσεις. Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, ούτε καν για τις ακριβείς ημέρες.
Ήταν μία επίσκεψη την οποία είχε προγραμματίσει να κάνει αν δεν απατώμαι στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά λόγω των γνωστών εξελίξεων τότε την ανέβαλε για αργότερα. Και με αυτά τα λίγα, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Δ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Καλημέρα και από μένα. Ευχαριστώ. Μπορείτε να μας πείτε για τη συνάντηση της Τρίτης με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κασουλίδη και του Ισραήλ; Θα συμμετάσχει είπατε και η κυρία Nuland.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, θα υπάρξει χωριστή συνάντηση.
Δ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Ξεχωριστή. Ποιό θα είναι το αντικείμενο, ποιό θα είναι το θέμα και τι περιμένουμε;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λοιπόν, καταρχήν θα υπάρξουν δυο διμερείς συναντήσεις, τουλάχιστον του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Δένδια, με τον κύριο Κασουλίδη, αμέσως το πρωί. Στη συνέχεια, θα αφιχθεί ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Lapid, και θα υπάρξει διμερής συνάντηση. Σε αυτές τις συναντήσεις, βεβαίως, θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων και όσον αφορά τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Με την Κύπρο είναι αυτονόητα τα ζητήματα που συζητούνται, ο συντονισμός, ο στενός συντονισμός όσον αφορά το Κυπριακό. Επίσης, ο συντονισμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ούτω καθεξής.
Με τον κύριο Lapid ένα από τα θέματα θα είναι, όπως σας είπα, ο συντονισμός στα θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε όλους τους τομείς, ενεργειακό, καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως βλέπετε, δυστυχώς είχαμε ήδη τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες μάλιστα καταδικάσαμε.
Και από εκεί και πέρα, θα δούμε, θα γίνει και μια ευρύτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Κόλπου, Βορείου Αφρικής. Όπως σας είπα, ο κύριος Lapid ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του και 4 Άραβες Υπουργούς Εξωτερικών, οπότε αναμένεται και αυτό να συζητηθεί.
Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία, την τριμερή υπουργική συνάντηση αυτή, όπως γνωρίζετε έχουν γίνει αρκετές τέτοιες τριμερείς συναντήσεις. Η τελευταία, αν δεν απατώμαι τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, είχε γίνει στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο Αύγουστο. Στην προσεχή συνάντηση οι τρεις Υπουργοί θα εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών σε όλους τους τομείς και, πάλι να το υπογραμμίσω αυτό, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, και του ενεργειακού.
Και, παράλληλα, θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως βεβαίως και των ριζικών αλλαγών στο γεωστρατηγικό επίπεδο που συντελούνται και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Λοιπόν, η κυρία Κράτση παρακαλώ.
Χ. ΚΡΑΤΣΗ: Χριστίνα Κράτση από την τηλεόραση του Alpha.
Μια που θα είναι εδώ ο Ισραηλινός Υπουργός και θα δει και την κυρία Nuland ο Υπουργός, υπάρχει περίπτωση, μάλλον είναι μέσα στα σχέδια να τεθεί και πάλι το θέμα της «ανάστασης» του East Med στην Μεσόγειο; Μια και πάμε προς το Πάσχα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, πάμε στο Πάσχα ναι. Κοιτάξτε να δείτε, κατ΄ αρχήν σχετικά με τον EastMed, όπως έχει πει και ο Υπουργός το ζήτημα είναι οικονομικό, δεν είναι γεωπολιτικό. Και όταν μιλάτε για ανάσταση, είναι σαν ουσιαστικά να έχει τελειώσει. Εγώ δε γνωρίζω κάτι τέτοιο, δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ότι αυτός ο αγωγός έχει φύγει από το τραπέζι. Αλλά και πάλι σας λέω, ότι η υλοποίησή του, σε τελική ανάλυση, θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.
Χ. ΚΡΑΤΣΗ: Απλά ρώτησα εάν πρόκειται να μπει στο τραπέζι, να συζητηθεί σαν ενδεχόμενο, κάτω από τις εξελίξεις.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω. Κοιτάξτε, με την κα Nuland, η συνάντηση θα είναι διμερής. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω, συμπίπτουν αυτές οι επισκέψεις. Θα γίνουν δηλαδή όλες την Τρίτη, 5 Απριλίου, αυτό έτυχε, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.
Από εκεί και πέρα, με την κα Nuland αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα είναι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και ως ευρωπαϊκής χώρας. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ακόμα αυτή τη στιγμή για την ημερήσια διάταξη της συνάντησης. Και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Π. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα, η Τουρκική Δημοκρατία έχει αναλάβει ρόλο στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Παρόλα αυτά, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υιοθετεί τη στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η Αθήνα πώς βλέπει αφενός τη στάση της Τουρκίας και αφετέρου τη στάση των δυτικών που επιτρέπουν στην Τουρκία να έχει αυτή τη στάση; Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά; Πώς το σχολιάζουμε, τι άποψη έχει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτό το έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός. Η θέση μας είναι ότι καλούμε όλες τις χώρες, τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δη τις χώρες οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη, να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επιβολή των κυρώσεων.
S. RISTOVSKA: Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ένα πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλες με τη Βόρεια Μακεδονία. Κάποιες λεπτομέρειες να μας πείτε γι΄ αυτή τη συνάντηση και τα λοιπά. Και μία δεύτερη ερώτηση, επειδή βλέπω ότι το πρόγραμμα του Υπουργού μέχρι 15 Απριλίου είναι γεμάτο, οπότε άμα είναι να πάει με την ανθρωπιστική βοήθεια προς Ουκρανία θα είναι μετά τις 15. Δεν υπάρχει κάποιο κενό. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Όσον αφορά το πρόγραμμα θα δούμε, εντάξει. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία βεβαίως, είναι δεσμευτικά και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά από εκεί και πέρα, μπορούμε πάντα να προσαρμοζόμαστε.
Εξάλλου, εγώ μιλούσα για το πρόγραμμα του κυρίου Υπουργού τις καθημερινές. Ο Υπουργός, όπως γνωρίζετε, δουλεύει τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Λοιπόν, θα δούμε..
Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέπουν τη διοργάνωση αυτής της αποστολής.
Και κατάλληλες συνθήκες είναι, και το έχουμε πει, αφ’ ενός η ουκρανική πλευρά να μας διευκολύνει και, αφ’ ετέρου, η ρωσική πλευρά να μην μας δημιουργήσει κωλύματα. Λοιπόν, δυστυχώς, όπως σας είπα και φάνηκε και χτες, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο.
Πότε θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς ότι μπορεί να γίνει αυτό, αυτό πραγματικά, ειλικρινά, δεν το γνωρίζω. Επιτρέψτε μου να προσθέσω, βεβαίως, ότι είμαστε και σε επικοινωνία και με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που αν μη τι άλλο έχουν και τη μεγαλύτερη εμπειρία όχι μόνο στην Ουκρανία. Γενικότερα. Παγκοσμίως.
Αν είναι ένας Οργανισμός ο οποίος ξέρει πώς να διοχετεύει ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εδώ και 150 χρόνια.
Λοιπόν, βρισκόμαστε σε επαφή και μαζί τους, ακριβώς για να μπορέσουμε να βρούμε πότε θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το πρόβλημα το ημερολογιακό, να το πω έτσι, είναι ίσως το λιγότερο αυτή την στιγμή. Αυτά όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση.
Όσον αφορά το πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δένδιας, με προσκεκλημένο τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας, τον κ. Osmani την περασμένη βδομάδα.
Ήταν ένα άτυπο πρόγευμα εργασίας το οποίο έγινε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αυτό ήταν κάτι το οποίο είχαν συζητήσει οι δυο Υπουργοί στο παρελθόν και είχε πει ο Υπουργός, ο κύριος Δένδιας, ότι θα τον προσκαλούσε στις Βρυξέλλες.
Δυο πράγματα θα συγκρατήσω. Το ένα ήταν, βέβαια, ότι υπήρξε μαζική συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών. Αν δεν απατώμαι ήταν 17 ή 18 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνολο 27. Κάτι το οποίο συνήθως δεν συμβαίνει αφού σε τέτοια άτυπα προγεύματα εργασίας ζήτημα να μετέχουν έξι- εφτά.
Οπότε αμέσως- αμέσως αυτό ήταν μια επιτυχία και μάλιστα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας ήταν παρόντες.
Ήταν παρόντες επίσης ο Ύπατος εκπρόσωπος, ο κύριος Borrell, και ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κύριος Varhelyi. Tο άλλο θέμα είναι, όπως τόνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών, η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και, όπως έχω πει επανειλημμένα, το πάγιο αίτημά μας για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Ευχαριστώ. Αγρολάμπος από την Εφημερίδα των Συντακτών. Ένα ερώτημα, μια σύντομη απάντηση θα ήθελα. Αναφορικά με την ανθρωπιστική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Macron ότι είναι τριμερής αυτή η πρωτοβουλία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα ήθελα. Ποιά είναι η προετοιμασία; Υπάρχει κάποια σχετική ενασχόληση;
Και το δεύτερο ερώτημα αφορά τα ενεργειακά. Έχει γίνει πρόταση από τον Πρόεδρο Erdogan στον Ισραηλινό ομόλογό του. Υπάρχει σχετική συζήτηση απ’ ότι φαίνεται και αναμένεται συνάντηση και σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας για διασύνδεση χερσαίου ή και υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ – Τουρκίας. Υπάρχει κάποια σχετική άποψη επ’ αυτού από εμάς; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ναι, υπάρχει συντονισμός. Έχουν μάλιστα υπάρξει και οριστεί και σημεία επαφής μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, το οποίο βεβαίως αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις χώρες μας.
Άρα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, αλλά και πάλι όπως είπα και πριν, το βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή, το βασικό ζήτημα, είναι η κατάσταση στο έδαφος, η οποία, δυστυχώς, είναι τραγική.
Όσον αφορά τα ενεργειακά. Αρχή δική μου είναι ότι δεν θέλω να σχολιάζω τι κάνουν δύο τρίτες χώρες, εν προκειμένω το Ισραήλ και η Τουρκία, τι συζητήσεις έχουνε.
Το μόνο στο οποίο, αν μου επιτρέψετε, θα σας παραπέμψω, ήταν δημοσιεύματα, και μάλιστα από διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, με δηλώσεις της Ισραηλινής Υπουργού Ενέργειας, η οποία είπε ότι θα το δούμε αυτό το θέμα. Υπάρχουν τόσο οικονομικές παράμετροι οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, όσο και γεωπολιτικές, και χωρίς να αναφερθεί η ίδια, αλλά αυτό δεν είναι και μυστικό. Αυτό που αξίζει να πούμε , αρκεί να δει κανείς το χάρτη, είναι ότι για οποιαδήποτε προοπτική σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για έναν αγωγό, αυτός ο αγωγός θα περνάει είτε μέσα από τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ή της Συρίας.
Άρα, εφόσον υπάρξει επίλυση του Κυπριακού και υπάρχει και συμφωνία με την Κύπρο.
Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Αργυράκη, με συγχωρείτε.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Επειδή είπατε ότι η κατάσταση είναι τραγική στη Μαριούπολη, αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών και συνολικότερα η ελληνική κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα τι γίνεται με τους ομογενείς στη Μαριούπολη και στην ευρύτερη περιοχή;
Δηλαδή, έχουν φύγει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες από τις εστίες τους. Άλλοι προς την ανατολική Ουκρανία άλλη προς τη Ρωσία, άλλοι προς τη δυτική Ουκρανία. Έχουμε κάποια εικόνα πόσοι Έλληνες έχουν φύγει και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς, σε στρατόπεδα, σε γνωστούς, φίλους κλπ. και στην Ουκρανία και στη Ρωσία και στην ανατολική Ουκρανία; Έχουμε εικόνα πόσους νεκρούς, τραυματίες;
Προφανώς μέσα στο πλαίσιο αυτού του χάους που υπάρχει εκεί πέρα όσο είναι δυνατόν να έχει μια εικόνα βέβαια το Υπουργείο Εξωτερικών.
Έχουν γίνει κάποιες επαφές και με την πλευρά της Ρωσίας η οποία μαζεύει ένα τεράστιο κομμάτι προσφύγων στη νότια Ρωσία; Υπάρχει εικόνα σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών για αυτό;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Αργυράκη, την απαντήσατε εσείς την ερώτησή σας, με συγχωρείτε που το λέω. Αλλά είπατε ακριβώς ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι εκεί πέρα, οπότε παρέλκει να προσθέσω κάτι εγώ.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση μιας και είστε και ο αρμόδιος επί τούτου, για το θέμα της μεταρρύθμισης στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Το σχέδιο μεταρρύθμισης ή κομμάτι του σχεδίου της μεταρρύθμισης έχει αναλάβει να το εκπονήσει ιδιωτική εταιρία Συμβούλων η Pricewaterhouse Coopers;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι. Κοιτάξτε να δείτε για να είμαστε ξεκάθαροι. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης Τεχνική Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί μόνη της να επιλέξει ποιός θα αναλάβει αυτή τη βοήθεια.
Λοιπόν, από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε ερώτημα έχετε για το ποιός θα κάνει, τι θα κάνει, αυτά μπορείτε να τα απευθύνετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαι αρμόδιος εγώ να απαντήσω.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συγγνώμη, ναι.
ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Ισχύει ότι την έχει πάρει τη δουλειά η Pricewaterhouse Coopers ;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, κύριε Αργυράκη, με συγχωρείτε. Ο κύριος Μπαλοδήμας, δεν έχει μιλήσει.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κάτι άλλο ήθελα να ρωτήσω εγώ τώρα. Την προηγούμενη Παρασκευή ανήμερα της επετείου το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας κυκλοφόρησε ένα βίντεο που παρουσίαζε τις χώρες που έχουν αντιταχθεί ας πούμε στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Παρουσίαζε τα περιγράμματα των χωρών.
Το εντελώς περίεργο και επικίνδυνο ήταν με την Κυπριακή Δημοκρατία που την παρουσίασε χωρίς τα κατεχόμενα, ακόμα-ακόμα και χωρίς τις βρετανικές βάσεις. Δηλαδή η Βρετανία τύπου δεν αναγνωρίζει ας πούμε κυπριακή κυριαρχία επί της νήσου. Υπήρξε κάποια αντίδραση από ελληνικής πλευράς, σκέφτεστε να κάνετε κάτι; Γιατί οπωσδήποτε είναι κάπως χοντρό, έτσι;
Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το έχω δει σε δημοσίευμα αυτό, όντως, και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αφενός διόρθωσε αμέσως τον χάρτη και, αφετέρου, ζήτησε συγνώμη για αυτό το τεράστιο λάθος. Έχει υπάρξει σχετική Ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
Λοιπόν σας ευχαριστώ πάρα πολύ, θα τα ξαναπούμε σε δύο εβδομάδες καλώς εχόντων των πραγμάτων, να είστε καλά.
30 Μαρτίου, 2022