Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους.
Κατ’ αρχήν συγνώμη για την παρεξήγηση. Όταν έγραψα έκτακτη ενημέρωση σήμερα δεν ήταν για κάτι το συνταρακτικό, ή το κοσμογονικό. Απλώς επειδή σας είχα πει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα έκανα ενημέρωση και θα την έκανα την επόμενη εβδομάδα, γι’ αυτό έγραψα έκτακτη.
Επειδή αρκετοί από εσάς με ρωτήσανε για τις επαφές που είχε ο κ. Υπουργός στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και την Τρίτη, θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω όλους σας αποκλειστικά για αυτό το θέμα, δηλαδή τις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τη Βελγίδα ΥΠΕΞ κ.ο.κ. Έχετε δει και τα tweet για όλες αυτές τις επαφές.
Την επόμενη φορά που θα κάνω έκτακτη ενημέρωση θα είναι όταν ο Παναθηναϊκός πάει στον τελικό του Champions League. Με μια ελπίδα ζούμε.
Επίσης, με συγχωρείτε για την ώρα, αλλά δυστυχώς το πρόγραμμα δεν μου επέτρεπε να την κάνω νωρίτερα σήμερα. Αύριο θα λείπω στο Σεράγεβο. Δευτέρα – Τρίτη θα συνοδεύω επίσης τον Υπουργό στο Λονδίνο. Ταξίδια που σας είχα αναφέρει την περασμένη εβδομάδα. Ξέρω ότι ορισμένοι από εσάς βιάζεστε, κλείνουν τις εφημερίδες. Και πάλι ζητώ την κατανόησή σας.
Θα μου επιτρέψετε να μπω κατευθείαν «στο ψαχνό».
Για τα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες. Να ξεκινήσω κατ’ αρχήν με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο το ζήτημα της Τουρκίας τέθηκε στη συζήτηση, στο πλαίσιο αυτών που αποκαλούμε «Τρέχουσες Υποθέσεις», κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας. Δεν υπήρξε ξεχωριστή συζήτηση για την Τουρκία. Ήταν μέσα στο πλαίσιο που συζητήθηκαν και άλλα θέματα.
Να τονίσω ευθύς εξ αρχής ότι δεν συζητήθηκε θέμα κυρώσεων. Οι βασικοί ομιλητές ήταν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μάας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο κ. Μπορέλ, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Μάας στην Άγκυρα, ο κ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Γενικά όλοι αναφέρθηκαν στην αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς όσον αφορά την προσέγγιση, την πιο φιλική πλέον προσέγγιση. Κάποιοι μίλησαν για επίθεση φιλίας. Όλοι όσοι παρενέβησαν στη συζήτηση είπαν ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί σε αυτή την προοπτική, αλλά είμαστε βέβαια πολύ επιφυλακτικοί, κατά πόσον αυτή η επίθεση φιλίας θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Υπήρχε δηλαδή ένας σκεπτικισμός, όχι μόνον από αυτούς που συνήθως παρεμβαίνουν, αλλά από όλους.
Έγινε και μια συζήτηση όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έγινε η αλλαγή προσέγγισης από τουρκικής πλευράς. Οι βασικοί λόγοι ήταν κατ’ αρχάς η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία βεβαίως, όπως γνωρίζετε, δεν είναι στα καλύτερά της. Επίσης, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί μίλησαν για τη νέα Administration του κ. Μπάιντεν. Ορισμένοι αναφέρθηκαν και στις κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ λόγω των S-400. Είναι κάτι το οποίο έθεσε και ο Υπουργός αργότερα σε μια διμερή συνάντηση, όπου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που είχε κάνει, θα το θυμάστε, ο τότε Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Πομπέο, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Και τρίτον, η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων το οποίο – και το τονίζω αυτό – έδρασε και αυτή αποτρεπτικά. Αυτά όσον αφορά τη γενικότερη συζήτηση.
Από εκεί και πέρα, ο Υπουργός μίλησε κατ’ αρχάς για την ανάγκη να υπάρχουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ενδιαφέροντος της χώρας μας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα γνωστά ζητήματα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά βεβαίως στο Διεθνές Δίκαιο, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο είχε τονίσει επανειλημμένα, ότι δεν είναι μόνον και εθιμικό δίκαιο, είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα στήριζε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά υπό το βασικό όρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενστερνιστεί τις αξίες, τις αρχές και τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από αυτά βέβαια είναι και το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτά εν ολίγοις συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στις «Τρέχουσες Υποθέσεις», για να σας δώσω λίγο και το ευρύτερο κλίμα, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, οι διατλαντικές σχέσεις, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Θα είδατε προφανώς τη δήλωση του κ. Μπορέλ, που ανήγγειλε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα στις 4 Φεβρουαρίου, την επόμενη Πέμπτη. Επίσης, τα θέματα εμβολιασμού γενικότερα και κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο Υπουργός πάλι αναφέρθηκε για την ανάγκη να στηρίξουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επίσης, η Ιταλία ήγειρε το θέμα της υπόθεσης του Ιταλού πολίτη Giulio Regeni. Η ελληνική στάση, είναι ότι η Ιταλία και η Αίγυπτος θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. Και εμείς βεβαίως τονίσαμε τη σημασία, την οποία αποδίδουμε στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου. Ότι θα πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα.
Πέρα από αυτά, σας αναφέρω επιγραμματικά και αν θέλετε μπορώ να σας μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες, οι Υπουργοί είχαν μια συνάντηση με τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών και συζητήθηκε, τέλος, σαν ξεχωριστό λήμμα, η κλιματική και ενεργειακή διπλωματία ενόψει μάλιστα και του COP 26, που θα γίνει στη Γλασκώβη τον επόμενο Νοέμβριο.
Όσον αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω, εάν δεν την έχετε ήδη δει, μια ενδιαφέρουσα δήλωση που έκανε ο κ. Μπορέλ στο τέλος της συνέντευξης Τύπου. Θα σας διαβάσω το κείμενο γιατί αξίζει. Είπε: «Σήμερα – την περασμένη Δευτέρα – ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρει μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση διαφορών σε σχέση με θαλάσσια θέματα. Δεδομένου ότι υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, αυτό είναι ένα παράδειγμα». Θα έλεγα ότι είναι αρκετά σημαντική αυτή η δήλωση του κ. Μπορέλ.
Αυτά όσον αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά όπως σας είπα, ο Υπουργός είχε μια σειρά από διμερείς επαφές στο περιθώριο. Πρώτα με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Βαρχέλι, όπου βεβαίως συζήτησαν για την Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις μας. Συζητήσαν το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης και τις προοπτικές της, το γεγονός ότι η Τουρκία – αυτό είναι ευρύτερα γνωστό – παραβαίνει κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης και ποια θα είναι η αντίδραση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι εξετάζει τα ενδεχόμενα αντίμετρα, τα οποία θα πρέπει να λάβει σε αυτό το πλαίσιο.
Τέλος, ο κ. Βαρχέλι ήγειρε επίσης το ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε και μετά, του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Και σε αυτό το πλαίσιο, ως προς το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα ήθελα να τονίσω κάτι σημαντικό, ότι αυτό δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και σε αυτή τη διάσταση συζητήθηκε και σε αυτή τη διάσταση θα πρέπει να συζητείται. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέγαμε εξ αρχής.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μια συνάντηση με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Ντομπρόβσκις, με τον οποίο το βασικό ζήτημα ήταν τα εμπορικά θέματα. Η Τελωνειακή Ένωση και πάλι, τα ζητήματα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της.
Στο τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις τον ενημέρωσε επίσης και για θέματα στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας.
Μετά ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Σχοινά, με τον οποίο συζήτησαν όλη την γκάμα των θεμάτων. Βέβαια, δόθηκε μια ιδιαίτερη διάσταση πάλι στο ευρωπαϊκό ζήτημα που συνιστά το μεταναστευτικό – προσφυγικό.
Τέλος, την πρώτη μέρα ο κ. Δένδιας είχε ένα δείπνο εργασίας με τον κ. Μπορέλ, όπου ξανά συζήτησαν διμερώς αυτά τα οποία είχαν συζητηθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Όσον αφορά την Τουρκία, ο Υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις μας, ο κ. Μπορέλ τον ενημέρωσε για την επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Έχετε δει αρκετά γι' αυτό το θέμα και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.
Την επόμενη μέρα ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Βελγίδα Υπουργό Εξωτερικών, την κα Βιλμές, με την οποία πάλι συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι τονίστηκε πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει πάρα πολύ συχνά στις Βρυξέλλες, αλλά η διμερής διάσταση δεν ήταν πάντα στο επίκεντρο. Για το λόγο αυτό μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Κυρίως το περιθώριο ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, αύξησης των επενδύσεων. Μίλησαν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμφωνήθηκε ότι η κα Βιλμές θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 16 Μαρτίου.
Τέλος, «last but not least», ο Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μάλιστα λίγο μετά τη συνάντηση αυτή είχε τηλεφωνική συνομιλία με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο τον κ. Μπάιντεν. Οπότε το πρώτο θέμα που ήγειρε βέβαια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ήταν οι διατλαντικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα είπε ότι εξετάζεται να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, μάλλον στο 1ο εξάμηνο του 2021, με τη συμμετοχή του κ. Μπάιντεν. Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία. Η πιο πιθανή περίοδος –θα δούμε και πως θα είναι η κατάσταση με την πανδημία- είναι Μάιος – Ιούνιος. Θα δούμε.
Από κει και πέρα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στη διαδικασία διαλογισμού του ΝΑΤΟ για το 2030 και είπε ότι στη βάση της έκθεσης που παραδόθηκε στους Υπουργούς Εξωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο θα υποβάλλει ορισμένες προτάσεις, τις οποίες θα συζητήσει με τις 30 χώρες μέλη τους επόμενους μήνες.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Αφγανιστάν και της Λιβύης. Ως προς το Αφγανιστάν έδωσε και τη διάσταση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο και ο Υπουργός τόνισε, δηλαδή ότι πλέον το 40% τουλάχιστον των παρανόμων εισερχομένων στη χώρα μας είναι αφγανικής προέλευσης.
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη νατοϊκή θέση ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του όσον αφορά την εκπαίδευση των λιβυκών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί απόφαση η οποία έχει ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, η οποία ουσιαστικά λόγω και της κατάστασης στο έδαφος, δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ.
Αναφερόμενος, τέλος, στο μηχανισμό απεμπλοκής, «Deconfliction Mechanism», ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε βέβαια ότι πρόκειται περί ενός τεχνικού μηχανισμού, ο οποίος δεν έχει ως σκοπό να επιλύσει οποιαδήποτε ευρύτερα ζητήματα, αλλά να βοηθήσει κι αυτός στην αποφυγή ατυχημάτων.
Ο κ. Υπουργός βεβαίως τον ενημέρωσε διεξοδικά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συγκρατήσω απλώς από τη συζήτηση αυτή αυτό το οποίο είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο τέλος - γιατί ο Υπουργός βεβαίως αναφέρθηκε πάλι στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας - και ο κ. Στόλτενμπεργκ του είπε «ναι αυτό το αναγνωρίζω, και εμείς είχαμε ως Νορβηγία ζητήματα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας και ως Νορβηγός Πρωθυπουργός είχα πολλές επαφές με τον τότε Πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο Πούτιν και βέβαια βρήκαμε μια λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Άρα τι πιο απλό. »
Αυτά επιγραμματικά για τις επαφές του Υπουργού στις Βρυξέλλες. Ήταν αρκετές και σημαντικές.
Όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας αν έχετε κάποια ερώτηση ή κάποιο σχόλιο.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλησπέρα σε όλους. Το θέμα των διερευνητικών ήταν ένα από τα ζητήματα το οποίο έπαιξε ρόλο όσον αφορά την καθυστέρηση απόφασης για επιπρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά την Κύπρο και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Στις διερευνητικές συμμετείχε ο κ. Καλίν. Ήξερε το Υπουργείο Εξωτερικών πριν τη συνάντηση ότι θα ερχόταν ο κ. Καλίν; Και αν όχι, γιατί επέτρεψε να γίνει σε σχήμα 4-3 η συνάντηση αυτή;
Και δεύτερον, αύριο στο Σεράγεβο, σε μια χώρα η οποία είναι πάρα πολύ φιλική με την Τουρκία, θα υπάρχει μήπως κάποια συνάντηση εκτός από αυτές που αναφέρατε;
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ, θα σας απαντήσω αμέσως. Κοιτάξτε, όσον αφορά τη σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας, αυτή εναπόκειται στην τουρκική πλευρά. Εμείς έχουμε τη δική μας αντιπροσωπεία, την οποία βέβαια γνωρίζετε όλοι. Δεν έχω κάτι να πω, δεν ορίζουμε εμείς τη σύνθεση της τουρκικής ομάδας, είναι ζήτημα καθαρά της τουρκικής πλευράς και επιτρέψτε μου να τονίσω βεβαίως ότι εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική ομάδα.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, αλλά ήταν 4-3. Είναι λίγο «unfair» αυτό και δεν υπήρχε και νομική υποστήριξη, εξ όσων γνωρίζω στη δική μας ομάδα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Σιδέρη τι να σας πω… δεν παίζουμε πέναλτι εδώ! Η τουρκική πλευρά ήταν αυτή, αλλά και πάλι δεν είναι το αριθμητικό το οποίο είναι καθοριστικό. Σας λέω και πάλι ότι εναπόκειται σε κάθε πλευρά να ορίζει τα μέλη της ομάδας της. Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ άλλο σε αυτό.
Εμείς, όπως σας είπα, έχουμε ορίσει την ομάδα μας και της έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη.
Όσον αφορά το Σεράγεβο. Έχει βγει η ανακοίνωση νωρίτερα με τις επαφές, τις οποίες θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών αύριο. Αρχίζει με την Υπουργό Εξωτερικών, στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών, το Προεδρείο της χώρας και μετά έχει και μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ασχολείται με θέματα εμβολιασμού COVID. Και θα έχει βέβαια κι ένα γεύμα εργασίας, που θα του παραθέσει η Υπουργός Εξωτερικών. Και μετά θα επιστρέψουμε.
Είναι μια σύντομη επίσκεψη, η οποία για μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν θέλω να προτρέχω το τί θα πει ο Υπουργός, γιατί εξάλλου θα υπάρχουν και κοινές δηλώσεις αύριο το μεσημέρι μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ρώτησα αν θα υπάρχει συνάντηση με κάποιον ξένο.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι, το πρόγραμμα είναι αυτό που σας είπα, δεν υπάρχει άλλη συνάντηση. Μετά επιστρέφουμε στην Αθήνα.
G.MΕΛΝΙΚ: Καλησπέρα κ. Παπαϊωάννου, καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη συζήτηση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Χτες το βράδυ ο κ. Δένδιας είπε ότι ήταν η πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ να συζητήσουν αυτό το θέμα σε ένα μήνα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω, είδα οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας ότι οι μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.
Πέστε μου παρακαλώ, συζητήθηκε στις Βρυξέλλες η κατάσταση στην Ολλανδία και στο Παρίσι όταν ήταν χιλιάδες συλλήψεις, όταν σκοτώθηκαν 11 άτομα, χιλιάδες τραυματισμοί; Και δεύτερο σκέλος της ερώτησης: συζητήθηκε στις Βρυξέλλες το Κυπριακό; Τις τελευταίες μέρες ανέβηκε το θέμα δυο κρατών. Πως βλέπετε αυτό το πράγμα, ποιά είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Όντως έχετε απόλυτο δίκιο, όσον αφορά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Ρωσία, ο κ. Υπουργός είπε ό,τι και η Ευρωπαϊκή Ένωση: πως πρέπει να δώσει στη Ρωσία μια ευκαιρία. Θα επανεξετάσει το ζήτημα σε 30 μέρες και όπως ανέφερα και πριν, ο κ. Μπορέλ θα μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.
Το Κυπριακό δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση. Η θέση της Ελλάδας όσον αφορά αυτό το ζήτημα είναι γνωστή: Μιλάμε πάντα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή επί αυτής της πάγιας θέσης, την οποία εξάλλου ενστερνίζονται και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
G.MELNIK: Και όσον αφορά την Ολλανδία, συζητήθηκε η κατάσταση εκεί και οι εκατοντάδες συλλήψεις ή όχι και η σε άλλες χώρες αστυνομική βία έναντι των διαδηλωτών;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησε αυτά που είπα πριν. Δεν συζήτησε κάτι άλλο, δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου.
Κ.ΜΠΑΛΗ: Γεια σας σε όλες και όλους. Δυο μικρές ερωτήσεις έχω. Η πρώτη είναι: είδαμε χτες το βράδυ τον Τσαβούσογλου να λέει ότι ήταν σε θετικό κλίμα οι διερευνητικές. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει να περιγράψει το κλίμα των διερευνητικών; Δεν σας ζητάμε να μπείτε στο περιεχόμενο. Η πρώτη ερώτηση.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι: έχουμε εικόνα το πώς θα πάει ο ευρωτουρκικός διάλογος από εδώ και πέρα και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει άμεσα την Αθήνα αυτή τη στιγμή; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Ναι, είδα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και όπως έχω πει επανειλημμένα, οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, εμπιστευτικές επαφές και δεν γίνεται καμία ενημέρωση για το περιεχόμενό τους. Γι' αυτό και θα μείνω σε αυτό. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε περαιτέρω λεπτομέρειες, θα μου το επιτρέψετε και είναι κάτι για το οποίο εξάλλου και η τουρκική πλευρά είναι πάρα πολύ φειδωλή και θα μείνουμε σε αυτό. Γιατί θεωρούμε ότι έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι πρέπει να μείνει.
Όσον αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι θέσεις μας είναι γνωστές όσον αφορά το τί εμείς επιθυμούμε. Εμείς επιθυμούμε βεβαίως η Τουρκία να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.
ΣΠ. ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το Κυπριακό, επειδή για την πενταμερή ακούμε ότι θα γίνει συζήτηση. Ποιες είναι οι συζητήσεις που κάνει ο κ. Δένδιας σε σχέση με το Κυπριακό; Η Ελλάδα είναι μια εγγυήτρια χώρα. Τι συζητήσεις γίνονται για το Κυπριακό αυτή τη στιγμή;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ. Για το Κυπριακό τη θέση μας την είπα ήδη, δεν χρειάζεται να επεκταθώ άλλο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άτυπη πενταμερής, την οποία θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εμείς - όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό που αναμένουμε ότι θα υπάρξει τέτοια συνάντηση - εφόσον προσκληθούμε, θα συμμετάσχουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο επί τούτου αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πληροφορούμαστε από αναλυτές του εξωτερικού ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο με τις έρευνες που έκανε, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι έχουν ήδη δεδομένα στα χέρια τους και θα έρθει από θέση ισχύος να συζητήσει την οποιαδήποτε στάση της απέναντι στο θέμα και των θαλασσίων ζωνών, αλλά και στο θέμα των διερευνητικών επαφών. Τι έχετε να σχολιάσετε επ’ αυτού;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το μόνο που έχω να σχολιάσω για τις διερευνητικές επαφές - το οποίο έχουμε ήδη πει και επαναλαμβάνουμε συνέχεια - είναι ότι το μοναδικό ζήτημα, το οποίο συζητάμε, συζητούσαμε και θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω για αυτό. Με συγχωρείτε αλλά γίνομαι κουραστικός ίσως, αλλά αυτό είναι το ζήτημα.
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Εντάξει ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ.
S.RISTOVSKA: Καλησπέρα. Στη συνέντευξη που έδωσε χτες ο κ. Υπουργός είπε για το πρόβλημα που έχει προκύψει ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν την επίλυση των διαφορών. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να διευκολύνει; Αυτό είναι η μία ερώτηση.
Και η δεύτερη, αν μου επιτρέπετε, πάνω στο ίδιο θέμα, σας έχουμε ξαναρωτήσει και εγώ και οι συνάδελφοι για τα τρία Μνημόνια. Έχετε κάποιο νέο πότε θα έρθουν στη Βουλή προς κύρωση; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ. Όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Υπουργός, θα σας διαβάσω τι είπε: «Η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά των Δυτικών Βαλκανίων» και να προσθέσω εδώ πως είναι κάτι, το οποίο θα αναφέρει και αύριο, θα το τονίσει κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο. Και συνεχίζω να διαβάζω τί είπε ο Υπουργός ειδικότερα για την προκειμένη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας: «Και ως χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την επίλυση των διαφορών τους με κάθε δυνατό τρόπο. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το εκτιμήσουν». Αυτό εννοούσε, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ανοιχτά και στη βάση της αιρεσιμότητας την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Και αν μου επιτρέπετε, θα σας τονίσω τι είχε πει και στις κοινές δηλώσεις που είχε κάνει με τον Υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον κ. Οσμάνι, πριν δυο εβδομάδες περίπου, όπου πάλι τόνισε αυτό το ζήτημα και μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και θέλει να βοηθήσει και να παρέχει τεχνική βοήθεια.
Όσον αφορά τα τρία Μνημόνια που αναφέρατε, αυτά όπως έχω πει και στο παρελθόν, έχουν κατατεθεί στην Βουλή, δεν έχω όμως κάτι νεώτερο επί τούτου.
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα και από εμένα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Το πρώτο, με αφορμή αυτό που ρώτησε ο κ. Σιδέρης, αν ξέρατε εσείς ως Υπουργείο Εξωτερικών εγκαίρως ότι η τουρκική αποστολή θα ήταν ενισχυμένη και με τον κ. Καλίν, ο οποίος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, είναι ο κορυφαίος συνεργάτης, ο κορυφαίος επιτελής του κ. Ερντογάν. Αν το γνωρίζατε εγκαίρως αυτό.
Και αν το γνωρίζατε, μάλλον θα επιμένατε στην ίδια σύνθεση στην τριμελή ή θα φροντίζατε κι εσείς να ενισχύσετε την ομάδα με κάποιο εξίσου προβεβλημένο στέλεχος κυβερνητικό; Το πρώτο είναι αυτό, αν θέλετε μπορώ να πω και την επόμενη ερώτηση να απαντήσετε συνολικά.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ναι, παρακαλώ.
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση είναι, αν η δική μας πλευρά, αν η ελληνική πλευρά επιδιώξει να προγραμματίσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου συνομιλιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Γιατί υποψιάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, θα μου επιτρέψετε να σας επαναλάβω αυτό που είπα πριν, ότι εμείς δεν ορίζουμε τη σύνθεση της τουρκικής ομάδας, είναι ζήτημα καθαρά της τουρκικής πλευράς. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική ομάδα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.
Κ.ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρώτησα όμως αυτό. Δεν είναι αυτή η ερώτησή μου. εγώ ρώτησα άλλο πράγμα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας απάντησα. Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Όσον αφορά το άλλο ζήτημα, είπαμε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Όταν ορισθούν ημερομηνίες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Λ.ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Καλησπέρα και καλησπέρα στους συναδέλφους όλους. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Είδαμε σήμερα στις εφημερίδες και στα site την είδηση ότι θα γίνει η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και σε αυτή θα παρίστανται και οι Πρόεδροι Γαλλίας, Ρωσίας και ο διάδοχος της Βρετανίας.
Ήθελα να ρωτήσω εάν το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει κάποια διεργασία για αυτές τις επισκέψεις, εάν θα γίνουν φυσικά και σε ποιο στάδιο είναι αυτές οι διεργασίες από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουν σταλεί προσκλήσεις; Έχουν υπάρξει απαντήσεις;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Θα σας πω αμέσως ότι προσκλήσεις τέτοιου επιπέδου δεν γίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών να καλέσει Αρχηγούς Κρατών ή στην προκειμένη περίπτωση το διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Οπότε δεν έχω κάτι να πω επί τούτου. Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ άλλο.
Βεβαίως, το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει όλο το κομμάτι το εθιμοτυπικό, εφόσον υπάρξουν επισκέψεις επισήμων. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά έχω να πω σε αυτή τη φάση.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Θέλω να ρωτήσω αν στη συνάντηση με τον Στόλτεμπεργκ έβαλε ο Γενικός Γραμματέας θέμα επανεκκίνησης των ΜΟΕ. Των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συνήθως τρέχουν σε στρατιωτικό επίπεδο.
Επίσης, επειδή το βάζουν αυτό οι Τούρκοι, αν τέθηκε θέμα από πλευράς του για μια πιο συχνή επαφή των τεχνικών κλιμακίων στην έδρα του ΝΑΤΟ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όχι. Κατ’ αρχήν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν διμερή. Η τελευταία συνάντηση έγινε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2020. Ήταν καθαρά διμερής συνάντηση. Δεν ήταν θέμα νατοϊκό και δεν τέθηκε από τον κ. Στόλτεμπεργκ. Δεν έγινε καν αναφορά σε αυτές τις λέξεις.
Και επίσης, για το άλλο ζήτημα, όχι δεν υπήρξε κάποια τέτοια νύξη από τον κ. Στόλτεμπεργκ. Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ : Ο κ. Τσαβούσογλου είπε σήμερα «είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε με τον κ. Δένδια, όπως και ο Πρόεδρός μας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, όπως έκανε και στο παρελθόν, αρκεί με αμοιβαίο τρόπο να κάνουμε θετικά βήματα και βέβαια η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκάτσιες». Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει μπροστά κάποια συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου και προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσαβούσογλου με τον όρο προβοκάτσιες και εάν έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Για το δεύτερο δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Δεν ξέρω τι εννοεί.
Όσον αφορά το πρώτο, αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα, είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών βεβαίως και θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον ομόλογό του, εφόσον - και αυτό το τονίζω – το περιβάλλον είναι τέτοιο ώστε να επιτρέψει να προκύψει κάτι χρήσιμο από αυτή τη συνάντηση. Να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες.
Δεν είναι απλώς για να γίνει μια κοινωνική συνάντηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.
Α. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ : Σε σχέση με το Μάρτιο και τη Νέα Υόρκη, σε σχέση με την πενταμερή στο Κυπριακό, υπάρχει σκέψη για συνάντηση εκεί;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα σας πω δυο πράγματα. Κατ’ αρχήν αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχει αποσταλεί κάποια πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα για τη σύγκληση της πενταμερούς, της άτυπης πενταμερούς.
Υπάρχουν ακριβώς οι πληροφορίες ότι μπορεί ενδεχομένως να γίνει το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Και υπάρχει πάντα και ο απρόβλεπτος παράγοντας της εξέλιξης της πανδημίας, ο οποίος πολλές φορές μας αναγκάζει να αλλάξουμε τα προγράμματά μας. Όχι μόνο εμάς, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας, εφόσον προσκληθεί, όπως είπα και πριν, θα συμμετάσχει. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την τουρκική πλευρά, αλλά εφόσον θα προσκληθεί και η τουρκική πλευρά, υπάρχει το ενδεχόμενο να μετάσχει και ο κ. Τσαβούσογλου.
Αλλά από εκεί και πέρα, δεν έχουμε προβλέψει σε αυτό το υποθετικό σενάριο κάτι συγκεκριμένο για κάποια διμερή επαφή. Όχι.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Επειδή χθες ο κ. Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε κάποιο φραστικό διαφορετικό όσον αφορά τις διερευνητικές. Είπε δεν τις ονομάζουμε διερευνητικές, τις ονομάζουμε συμβουλευτικές, ή επαφές διαβουλεύσεων. Αυτό είναι μια τυπική αλλαγή φραστικού από τη μεριά της Τουρκίας, ή έχει να κάνει με κάτι άλλο ουσιαστικότερο;
Αυτό είναι η μία ερώτηση.
Και η δεύτερη. Επειδή και από ευρωπαϊκής πλευράς και τουρκικής γίνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα λόγος για την περίφημη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, στις επαφές που έγιναν τώρα στις Βρυξέλλες έδωσε η ευρωπαϊκή μεριά, μετά κιόλας τις επαφές με τον Τσαβούσογλου, κάποιο στίγμα; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διάσκεψη;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά το πρώτο δεν έχω κάτι να σας πω. Κοιτούσα πριν λίγο την ανακοίνωση που έβγαλε το τουρκικό ΥΠΕΞ στις 11 Ιανουαρίου 2021, είναι η νούμερο 13 εάν θέλετε να αναζητήσετε. Η τουρκική πλευρά τις ονομάζει επίσημα, ως Υπουργείο Εξωτερικών, διερευνητικές επαφές. Εξάλλου ήταν και είναι η ονομασία και των προηγούμενων. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάτι να προσθέσω. Και σας λέω και πάλι, αυτό που σας διάβασα ήταν η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Τώρα, όσον αφορά αυτό που είπατε για το ενδεχόμενο μιας σύγκλησης, μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2020 και του Δεκεμβρίου 2020, ειλικρινά στις επαφές τις οποίες τουλάχιστον εγώ ήμουνα παρών, δεν έγινε ποτέ καμία αναφορά από κανέναν συνομιλητή, ούτε και σε άλλες συναντήσεις όπου δεν ήμουνα παρών, δεν άκουσα να γίνεται καμία αναφορά γι’ αυτό το ζήτημα.
Αν έγινε, θα έγινε τελείως περιστασιακά. Αλλά ακόμα και αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη, γιατί πραγματικά δεν έχω ακούσει καμία αναφορά. Και σίγουρα δεν έγινε καμία εις βάθος συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα από τους συνομιλητές του Υπουργού Εξωτερικών.
Γ. ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Δυο ερωτήσεις θα ήθελα. Η πρώτη είναι: ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε χθες στη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, ότι οι διερευνητικές διεκόπησαν το 2016 με υπαιτιότητα της Ελλάδας. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Το δεύτερο ερώτημα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν συνέχεια οι Τούρκοι αξιωματούχοι ότι η Ελλάδα κάνει ανακήρυξη Νotam & Νavtex, τις οποίες δεν χρησιμοποιεί. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Κάνουμε χρήση Νavtex και δεν κάνουμε ασκήσεις; Αυτές είναι οι ερωτήσεις μου. ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ναι, αυτό το άκουσα και εγώ. Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω τη συνέντευξη του κ. Υπουργού και στο Euronews, όπου είπε ξεκάθαρα ότι οι διερευνητικές διακόπηκαν το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Τις διέκοψε η Τουρκία.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Άμυνας. Δεν θέλω να σχολιάσω εγώ κάτι το οποίο είναι αρμοδιότητά του.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Να επανέλθω πάλι στις διερευνητικές. Από την τουρκική πλευρά διέρρευσε, αλλά νομίζω δεν αμφισβητήθηκε από πουθενά, ότι έθεσαν ζητήματα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ο κ. Αποστολίδης τι απάντησε σε αυτό;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όπως είπα και πριν, δεν μιλάμε για το περιεχόμενο των διερευνητικών. Είναι εμπιστευτικές. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Πραγματικά αυτό είναι πάγια τακτική. Όσο είμαι σε αυτή τη θέση και όσο γίνονται θα το λέω και θα το ξαναλέω. Είναι κάτι το οποίο ισχύει από το 2002 και δεν πρόκειται να αλλάξω εγώ αυτή την πρακτική.
G. ΜELNIK: Σήμερα είναι η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Ρώσο Υφυπουργό, μπορείτε να πείτε κάποιες λεπτομέρειες για τη συνάντηση; Τα θέματα που θα συζητηθούν; Μήπως κάτι άλλο έχετε για την ενημέρωση;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα συζητηθούν τα διμερή και περιφερειακά. Προφανώς θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση, κάποιο tweet μετά τη συνάντηση. Η συνάντηση θα γίνει σε ένα τέταρτο. Οπότε λίγη υπομονή και θα έχετε και κάποια ενημέρωση γι’ αυτή τη συνάντηση.
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ως τελευταία ερώτηση για σήμερα από εμένα, να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε αν θέλετε, τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Πενταρόβσκι σχετικά με τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες στην Ελλάδα, τους οποίους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τους εγκαταλείπουμε, όπως είπε.
Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να σας κάνω. Θα σας παραπέμψω σε αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Θα σας διαβάσω επί λέξει τι είπε: «Μπορούμε εμείς η Ελλάδα να είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας». Και στη συνέχεια είπε στο πλαίσιο αυτό για την ευρωπαϊκή προοπτική, ότι «η οδός για την εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε είναι η πλήρης συστηματική καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας».
Συνεχίζει: «Σχεδόν δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος. Ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος. Από τη μία όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνετή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων».
Αυτά είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου πριν από δυο εβδομάδες.
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα με αφορμή τα όσα είπατε, επειδή ξαναδιάβασα με μεγάλη προσοχή τη Συμφωνία των Πρεσπών, το άρθρο 4 στην παράγραφο 3 είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό. Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να μην γίνει ορθή τήρηση όλων των άρθρων που προβλέπει η Συμφωνία;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν θα προσθέσω κάτι άλλο. Αυτά που διάβασα, που είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, πιστεύω ότι είναι αρκετά. Δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου.
Χ. ΑΓΡΟΛΑΜΠOΣ: Είπατε ότι στις Βρυξέλλες δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών θέμα κυρώσεων, θέμα Τουρκίας γενικώς.
Ο Τσαβούσογλου είπε χθες ότι θέλει επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και ένα χάρτη γενικώς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ενταξιακή διαδικασία. Σήμερα μάλιστα μετά τον Ιρλανδό είναι και ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών και πήγε στα σύνορα με τη Συρία σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Τι οδικός χάρτης θα είναι αυτός; Ουσιαστικά μιλάμε για τη θετική ατζέντα τώρα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτά είναι οι πάγιες τουρκικές θέσεις.
Χ.ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Ναι, αλλά ότι συζήτησε με τον Μπορέλ οδικό χάρτη;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αυτό το ζήτησε ο κ. Τσαβούσογλου, αυτά είπε τουλάχιστον ο κ. Τσαβούσογλου.
Χ.ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΣ: Η δήλωση του σύμφωνα με το ANADOLU είναι ότι «…Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε, αποφασίσαμε συγκεκριμένα για έναν ανανεωμένο οδικό χάρτη».
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μπορέλ μαζί με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνουν μια έκθεση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα υπάρχει μια εκτίμηση όλων των ζητημάτων των ευρωτουρκικών σχέσεων και στην οποία βέβαια θα συμπεριλάβουν τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, σε Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο - Καραμπάχ και ούτω καθεξής, καθώς και τις γενικότερες εξελίξεις εντός της Τουρκίας.
Δεν έχω κάτι άλλο για οδικό χάρτη. Αυτά που αναφέρατε είναι η ατζέντα ,την οποία λέει η τουρκική πλευρά εδώ και χρόνια. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο το έχω ακούσει αρκετές φορές. Δεν είναι κάτι καινούργιο για εμένα, είναι πάγια τουρκικά αιτήματα αυτά. Από εκεί και πέρα βέβαια οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τους 27 για οτιδήποτε ζητήματα αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Καλησπέρα σας.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλησπέρα.
Κ.ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Ο κ. Δένδιας στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Euronews τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, παρά τα όσα έχει πει ο κ. Μαας. Υπάρχει περίπτωση η στάση της Τουρκίας να έχει αλλάξει ενόψει της Συνόδου του Μαρτίου, με στόχο ακριβώς την αποφυγή κυρώσεων; Δηλαδή βλέπει το Υπουργείο Εξωτερικών κάποια τακτική πίσω από την αλλαγή της τουρκικής στάσης;
Συμμόρφωση στις διερευνητικές, αποφυγή προκλήσεων και τα λοιπά;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα επανέλθω σε αυτό που είπα πριν, ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους παράγοντες –δεν θα έλεγα ο μοναδικός- ο οποίος οδήγησε σε αυτή την αλλαγή στάσης, αυτή τουλάχιστον τη φαινομενική αλλαγή στάσης, που βλέπουμε από την τουρκική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό, μαζί με άλλα που σας είπα, όπως με την οικονομία και τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το συγκρατούμε. Από εκεί και πέρα οι κυρώσεις, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, δεν ήταν στο τραπέζι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Και όπως διαβάζω εδώ, είπε «… Θα μου επιτρέψετε οι κυρώσεις χτες –εννοούσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα- δεν ήταν στο τραπέζι για να αποσυρθούν από το τραπέζι». Αυτά είχα να πω όσον αφορά αυτό το ζήτημα.
Αν δεν έχουμε τίποτε άλλο, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ και ευχαριστώ και για την υπομονή σας τέτοια ώρα.
Την επόμενη φορά που θα έχουμε ανάλογο briefing, μην ανησυχείτε δεν θα πω ότι είναι έκτακτο.
Καλό σας βράδυ.
28 Ιανουαρίου, 2021