Ενημέρωση Ελλήνων ανταποκριτών από ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Ομόλογό του Franco Frattini στη Ρώμη


Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ιταλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή και στις σημερινές μου συναντήσεις τονίστηκε η εμπιστοσύνη της Ιταλίας στην Ελλάδα, στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία, στην προοπτική και τις δυνατότητές της. Η Ελλάδα συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις και αυτό αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Αναφερθήκατε στην κρίση στη Λιβύη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ : Επιβεβαιωνόμαστε όλο και περισσότερο στην άποψη που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή δεν θα δούμε τέλος στην κρίση μόνο με τη χρήση στρατιωτικών μέτρων. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για σοβαρές, υπεύθυνες, συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτό τονίσαμε και σήμερα στην παρέμβασή μας. H Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και συμβάλλει με τις δικές της σκέψεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες. Υπάρχει πάντα το ανθρωπιστικό θέμα, είναι και μια ανθρωπιστική τραγωδία πλέον. Είχα την ευκαιρία και στη σημερινή συνάντηση να ενημερώσω ότι η Ελλάδα προετοιμάζει και θα στείλει τις επόμενες μέρες ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και φαρμακευτικό υλικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντικείμενο των συνομιλιών σας ήταν και η οικονομική κρίση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ :Πρώτα απ`όλα, ο κ. Frattini τόνισε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει πλήρης αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα των προσπαθειών και των θυσιών του ελληνικού λαού. Αυτό θέλω να το τονίζω. Το αναγνωρίζουν πλήρως και ο κ. Frattini μού το είπε με ξεκάθαρο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο ήμουν σε θέση να παρουσιάσω και να επαναλάβω στοιχεία, όπως η μείωση του ελλείμματός μας πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό, το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Για εμάς στην Ελλάδα είναι γνωστά αυτά, αλλά είναι σημαντικό να τα υπενθυμίζουμε και προς τους εταίρους μας. Και όλα αυτά έχουν βρει την αναγνώριση. Βεβαίως, είμαι ο πρώτος ο οποίος τονίζει ότι ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς, βρισκόμαστε στη μέση αυτής της προσπάθειας και θέλει πραγματική αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε.

Ενημέρωσα τον κ. F. Frattini και για τις αποφάσεις του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου χθες, όπου καταλήξαμε και ανακοινώσαμε την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο τριετές πρόγραμμα. Συζητήσαμε ιδιαίτερα για το θέμα των των αποκρατικοποιήσεων με λεπτομέρειες. Υπάρχει και από ιταλικής πλευράς πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να βρούμε τρόπους συνεργασίας, πώς δηλαδή να επενδύσουν στη χώρα μας και ιταλικές εταιρείες. Διότι κοινή μας διαπίστωση ήταν και είναι ότι είμαστε στην ίδια περιοχή. Η Μεσόγειος, οι εξελίξεις στη Β. Αφρική είναι σημαντικές, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα Βαλκάνια που είναι μια περιοχή η οποία συνδέει τις δύο χώρες μας. Μερικές φορές μπορεί τα οικονομικά-επιχειρηματικά συμφέροντα να ακούγονται ανταγωνιστικά στην ίδια περιοχή, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Γι`αυτόν το λόγο αποφασίσαμε πολύ σύντομα να μεταβούν στην Ιταλία ειδικοί από την Ελλάδα για να παρουσιάσουν στις ιταλικές εταιρείες τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό θα γίνει με πολύ σοβαρό, υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο. Αυτό ήταν πρόταση και του ίδιου του κ. Frattini, να οργανωθεί εδώ στην Ιταλία, και σε περισσότερα μέρη όπως στη Β. Ιταλία, στο Μιλάνο, μια τέτοια συνάντηση-εκδήλωση για Ιταλούς επιχειρηματίες, για ιταλικές επιχειρήσεις ώστε να παρουσιάσουμε και εμείς αυτές τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύω ότι είναι μια έμπρακτη απόδειξη, αν θέλετε, της εμπιστοσύνης που υπάρχει εδώ στην Ιταλία προς την Ελλάδα, για την ελληνική οικονομία και ακόμα περισσότερο για την προοπτική και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και ένα βασικό μήνυμα από τη συνάντησή μου με τον κ. Frattini.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για τη λαθρομετανάστευση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ : Μιλήσαμε σε βάθος για τις εξελίξεις στη Β. Αφρική ιδιαίτερα στη Λιβύη. Θα ήθελα να το τονίσω και αυτό, από την πρώτη στιγμή υπάρχει στενή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις. Θυμόσαστε ότι ήμουν και πάλι εδώ στη Ρώμη για τη συνάντηση της ομάδας επαφής.

Αυτό που συνδέει τις δύο χώρες μας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όπου αυτήν τη στιγμή η Ιταλία οπωσδήποτε αντιμετωπίζει πιο άμεσους κινδύνους, αν θέλετε, από την Ελλάδα, αλλά το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πιο γενικό και το εξετάσαμε σε βάθος και για έναν άλλον λόγο, διότι τον Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, της πολιτικής της Ε.Ε. πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτήν τη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ώστε τις ευαισθησίες που μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ιταλία σε αυτό το θέμα, να τις περάσουμε και προς τους εταίρους μας, προκειμένου να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. – όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις – και όλα αυτά να αποτυπωθούν με σαφή τρόπο στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως γνωστόν, υπάρχουν ήδη τα πρώτα σχέδια και οι πρώτες προτάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής γι’ αυτό το θέμα. Αποφασίσαμε από κοινού να παρακολουθήσουμε αυτές τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και από κοινού να μεταφέρουμε και τις δικές μας απόψεις, ώστε να κατοχυρωθούν και τα δικά μας συμφέροντα. Οπωσδήποτε, το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα θέμα άμεσο, το οποίο βρίσκει σύμφωνες τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιταλία στην απαραίτητη προσέγγιση. Βεβαίως ο κ. Franco Frattini έχει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς πριν από χρόνια ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για τα θέματα εσωτερικών, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε αναγκαστεί και ο ίδιος να αντιμετωπίσει διάφορες έκτακτες καταστάσεις και γνωρίζει το αντικείμενο αυτό από πρώτο χέρι πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό νομίζω ότι η Ιταλία και ιδιαίτερα ο Franco Frattini είναι ιδιαίτερα πολύτιμος συνομιλητής και, αν θέλετε, ακόμα και σύμμαχος στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετέθη το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ : Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα. Βεβαίως συζητήσαμε για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, τις προοπτικές για ένταξη της Τουρκίας. Ιταλία και Ελλάδα έχουμε μια κοινή προσέγγιση, να δούμε την Τουρκία να γίνεται κράτος μέλος της Ε.Ε.. Εγώ τόνισα στην κουβέντα μας το αυτονόητο για εμάς, ότι η Τουρκία, βεβαίως, για να μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. οφείλει και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε., αλλά και απέναντι σε όλα τα κράτη μέλη και βεβαίως σε αυτή τη συζήτηση είπαμε και για το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής. Και εδώ η θέση των δύο χωρών μας δεν διαφέρει, έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να υλοποιείται αυτή η συμφωνία επανεισδοχής. Οι δύο χώρες μας συμφωνούν και σε ό,τι αφορά στη χορήγηση άδειας/βίζας για Τούρκους υπήκοους και η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει να υπάρχει μια διευκόλυνση για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Ως Ελλάδα, έχουμε ειδικό ενδιαφέρον λόγω του τουρισμού. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τους αριθμούς που γνωρίζουμε όλοι από Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά. Μόνο και μόνο πέρυσι που πήραμε ως Ελλάδα την πρωτοβουλία να μην χρειάζεται βίζα για τα λεγόμενα πράσινα διαβατήρια, είδαμε μια θεαματική αύξηση των επισκέψεων Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε της άποψης ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, της προστασίας της χώρας μας και της Ευρώπης εν τέλει από τη λαθρομετανάστευση μπορείς, κάλλιστα, να το χειριστείς με αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ένα άνοιγμα του θέματος της βίζας για Τούρκους πολίτες. Αν δούμε κι εμείς τα στοιχεία που διαθέτουμε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη λαθρομετανάστευση, θα διαπιστώσουμε ότι, ναι μεν όλοι έρχονται μέσω Τουρκίας, αλλά δεν πρόκειται για Τούρκους πολίτες. Ξέρουμε όλοι μας τις χώρες προέλευσης αυτών των μεταναστών , των παράνομων μεταναστών. Άρα και σε αυτό το θέμα, της χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, Ελλάδα και Ιταλία έχουν μια κοινή γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [Ερώτηση εκτός μικροφώνου αναφορικά με τα Βαλκάνια και τον αγωγό ITGI]:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ : Εξήγησα και περιέγραψα στον κ. Frattini το στόχο και τον προγραμματισμό της Ελλάδας ως προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Μάλιστα μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία. Ο στόχος μας είναι μια Σύνοδος Κορυφής με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως είχε γίνει το 2003 στη Θεσσαλονίκη, αυτό που ήδη από τώρα αποκαλούμε Θεσσαλονίκη ΙΙ, με στόχο τα πράγματα να έχουν ωριμάσει μέχρι τότε, και θέλουμε να εργαστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Και ακριβώς εδώ, Ελλάδα και Ιταλία μπορούμε από κοινού να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε κατά την ελληνική προεδρία, αν τα πράγματα έχουν ωριμάσει όπως είπα, να καταλήξουμε και να αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Αν μπορέσουμε ακόμα, στόχος είναι να αποφασίσουμε και μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης. Και αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο συμμερίζεται και η Ιταλία. Άλλωστε στα Βαλκάνια έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και είπαμε ότι θα εξετάσουμε συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους συνεργασίας και σε αυτόν τον τομέα μέσα και στην Ε.Ε. Διότι, κοινή μας διαπίστωση ήταν ότι και πάλι το θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ατζέντα της Ε.Ε. έχει πέσει κάπως χαμηλά. Εμείς είχαμε καταφέρει ως νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τον Οκτώβριο του 2009, ήρθαμε αμέσως με μια νέα πρωτοβουλία, την Ατζέντα 2014 με σκοπό να επαναφέρουμε, με πολιτικούς όρους, το θέμα της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην ατζέντα της Ε.Ε.. Και, νομίζω, ότι αυτόν το στόχο τον πετύχαμε. Απόδειξη, για παράδειγμα, ότι στο τέλος της ισπανικής προεδρίας το 2010 υπήρξε μια ειδική Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών στο Σεράγεβο ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Όπως όμως διαπιστώσαμε ο κ. Frattini και εγώ, το θέμα των δυτικών Βαλκανίων έχει πάλι πέσει στην προτεραιότητα της Ε.Ε., λόγω και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο οδηγεί σε πολλές χώρες την κοινή γνώμη να μην βλέπει με θετικό μάτι την προοπτική της διεύρυνσης. Βεβαίως, και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Β. Αφρική συμβάλλουν στο να «ξεχνάμε» θέματα όπως τα δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους πορεία. Γι’ αυτό είπαμε ότι και στην Ε.Ε. θα προσπαθήσουμε από κοινού να επαναφέρουμε το θέμα και να το κρατάμε ψηλά στην ατζέντα και στις προτεραιότητες της Ένωσης.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο συζητήσαμε και στο οποίο υπάρχει στενή συνεργασία και κοινά συμφέροντα είναι το θέμα των αγωγών. Ελλάδα και Ιταλία κινούνται μαζί στη στήριξη του αγωγού ITGI. Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας, και οι δύο χώρες, σε αυτό το σχέδιο για τον εν λόγω αγωγό. Είναι, εξ άλλου ένα θέμα για το οποίο και οι δύο Πρωθυπουργοί, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Berlusconi, βρίσκονται σε απευθείας επαφή. Πάντως, σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί ο ITGI το συντομότερο και να τεθεί σε λειτουργία. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αγωγός θα μπορούσε ήδη από το 2017 να τεθεί σε λειτουργία.

24 Μαΐου, 2011