ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήρθαμε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2010 κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και της Καγκελαρίου κας Μέρκελ , δηλαδή πέρσι τέτοια εποχή.
Συμφωνήθηκε τότε να αναπτυχθεί μια αναβαθμισμένη διμερής οικονομική εταιρική σχέση, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δόθηκε σε αυτήν συνέχεια όταν ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπόρν ήρθε στην Ελλάδα. Έγινε τότε μια συμφωνία που ανέφερε εκτεταμένους τομείς δράσεις, που εμπλέκουν τα περισσότερα υπουργεία. Υπήρξε συνέχεια γύρω από τις δράσεις αυτές και θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ιδιαίτερα τη συμβολή του Πρέσβη κ. Ράλλη στην παρακολούθηση όλης αυτής της πρωτοβουλίας.
Τώρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος και μάλιστα επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου, που έγινε πριν λίγες εβδομάδες, είχαμε ορίσει αυτή την ημερομηνία ως ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων, να επικαιροποιήσουμε τους στόχους και να τους συμπληρώσουμε και φυσικά να θέσουμε το πλαίσιο και την προοπτική αυτής της συνεργασίας.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να παρουσιάσω την αντιπροσωπεία μας. Είναι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ντίνος Ρόβλιας, είναι ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Γιάννης ο Πανάρετος, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας και έχει σημασία για τη συζήτησή μας. Είναι ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, είναι επίσης μαζί μας ο Γενικός Γράμματος Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Μαθιουδάκης, που έπρεπε όμως να αναχωρήσει νωρίτερα και ο ΓΓ Μεταφορών και Υποδομών κ. Χάρης Τσιόκας.
Όπως βλέπετε η αντιπροσωπεία μας καλύπτει μια μεγάλη γκάμα από πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τα σημεία αιχμής γύρω από τις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας.
Πριν δώσω το λόγο στους μετέχοντες συναδέλφους για να μιλήσει ο καθένας για τον δικό του τομέα, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το πώς οργανώθηκε η όλη συζήτηση και να δώσω ένα στίγμα για το γενικό πολιτικό τους πλαίσιο. Η συζήτηση ξεκίνησε με μια συνάντηση ολομέλειας αντιπροσωπειών, ο κ. Πρέσβης θα σας πει στη συνέχεια ποιοι ήταν από κυβερνητική πλευρά από τα άλλα Υπουργεία, πέραν του Υφυπουργού Εξωτερικών του κ. Μπόρν.
Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και θέλω να σημειώσω κάτι που αναφέρεται και στο κείμενο της κοινής δήλωσης, η μεγάλη δηλ. αναγνώριση της Γερμανίας στις προσπάθειες που κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η ελληνική Κυβέρνηση και η Ελλάδα συνολικά για τη δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην όλη προσπάθεια που γίνεται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Από την πλευρά της η γερμανική πλευρά τόνισε πως πρόκειται για ένα πρότυπο εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης και πως δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση αυτή με την Ελλάδα. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι μέσα από τη συνεργασία έρχεται και η Γερμανία να συμβάλει στις προσπάθειες της Ελλάδας που αφορούν την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Στη συνέχεια υπήρξαν διμερείς συναντήσεις κατά ομάδες θεμάτων.
Είχαμε και εμείς μια συνάντηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και βέβαια για τις εξελίξεις που τρέχουν, Β. Αφρική, Λιβύη - όπως ξέρετε το ΣΑ θα έχει σήμερα μια συνεδρίαση για το θέμα της Λιβύης. Είχαμε μάλιστα και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία ως μια κίνηση φιλική και εμπιστοσύνης ο υφυπουργός κ. Μπόρν με κάλεσε και συμμετείχα – και νομίζω ότι είναι από τις σπάνιες φορές – στην κλειστή συνάντηση κρίσης του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ιαπωνία. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, οφείλω να πω.
Στη συνέχεια αφού έγιναν όλες οι διμερείς επαφές ξαναβρεθήκαμε στην ολομέλεια οπού ο κάθε συνάδελφος παρουσίασε τα βασικά σημεία.
Κλείνοντας θέλω να πω κάτι σε σχέση και με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης και την επερχόμενη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου. Το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση πριν από μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι υπήρξε μια θετική απόφαση, και αυτό συνέβαλε στο θετικό πλαίσιο της σημερινής επαφής. Είναι ενδιαφέρον επειδή καθίσταται σαφές και από τη μεριά της Γερμανίας – άλλωστε φάνηκε και από την απόφαση και των 17 της ευρωζώνης – ότι υπάρχει απόφαση για στήριξη της ευρωζώνης, για στήριξη του ευρώ. Δίνεται ισχυρό μήνυμα και στις αγορές μέσα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και εδώ αναφέρομαι όχι μόνο στις ιδιαίτερα θετικές αποφάσεις σε σχέση με την Ελλάδα (επιμήκυνση – επιτόκιο), αλλά και στις γενικότερες αποφάσεις που εμείς εξαρχής είχαμε θέσει ως στόχο. Είχαμε ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός ήταν σαφής υπέρ μιας απόφασης πακέτου που θα αφορά και την χρηματοδότηση του μηχανισμού , την δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή αγορά , όπως και την πολύ σημαντική εξέλιξη που θα φανεί στο μέλλον, το φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Αρά λοιπόν και το πλαίσιο ήταν θετικό μετά τις Βρυξέλλες και σίγουρα, και κλείνω με αυτό, και οι ευρύτερες εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της Ελλάδας ως μιας χώρας με στρατηγικό ρόλο στη Μεσόγειο , μιας χώρας που είναι χρήσιμο να έχει οικονομική σταθερότητα , καθώς η Ελλάδα απέδειξε και στη δύσκολη αυτή στιγμή τη σημασία που έχει, είτε αυτό έχει να κάνει με τον ευρύτερο ρόλο και τους δεσμούς στην περιοχή, είτε φυσικά για τη μεταφορά σε μια ώρα ανάγκης χιλιάδων ανθρώπων που ήθελαν να φύγουν, μέσω της Κρήτης.
Διαβάστε το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος (στα αγγλικά)
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος (ελληνικά-ανεπίσημη μετάφραση)
18 Μαρτίου, 2011