Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σε όλους σας. Καλή χρονιά. Χρόνια πολλά, με υγεία και ελπίζω φέτος κάποια στιγμή να τα πούμε και από κοντά με το καλό.
Θα έχουμε αρκετά να συζητήσουμε και στο τρέχον έτος. Ήδη τρέχει η επικαιρότητα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις αναφορικά με τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες με τις οποίες ξεκινά η χρονιά.
Κατ’ αρχήν, ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει τις πυκνές διμερείς επαφές, όπως και τον περασμένο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναφέρω ότι ήδη την προσεχή εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τετάρτη 13 του μηνός, θα μεταβεί αρχικά στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του τον κ. Ντι Μάιο και στη συνέχεια στη Λισαβώνα όπου θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Σάντος Σίλβα.
Υπενθυμίζω ότι η Πορτογαλία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου. Επίσης, να επισημάνω ως πολύ σημαντικό στο ίδιο πλαίσιο ότι ο κ. Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη, θα επισκεφθεί επίσης τη Λισαβώνα την Δευτέρα 11 του μηνός, όπου θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό.
Αυτά επί του παρόντος όσον αφορά το ταξίδι την επόμενη εβδομάδα. Προγραμματίζουμε και άλλες επαφές στο εξωτερικό. Προς το τέλος του μήνα, στις 25 Ιανουαρίου, έχουμε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πλην απροόπτου θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες και ο Υπουργός θα μεταβεί εκεί. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει και άλλες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο του Συμβουλίου. Αλλά δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, σε αυτά έτσι και αλλιώς θα επανέλθουμε προσεχώς.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να αναφερθώ στα Δυτικά Βαλκάνια γιατί την επόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Οσμάνι, οι οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Υπουργό. Θα συναντηθεί επίσης, χωριστά, με τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Βαρβιτσιώτη. Θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα υπάρξει ανακοίνωση και θα δούμε αν θα γίνουν με φυσική παρουσία ή μόνον με κάμερα. Θα σας ενημερώσουμε, αυτή τη στιγμή δεν έχω όλες τις λεπτομέρειες. Απλώς για να γνωρίζετε ήδη, μπορώ να σας πω ότι, ως έχουν τα πράγματα, οι δηλώσεις στον Τύπο του Υπουργού και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, προγραμματίζονται για τις 13:30. Πριν τις δηλώσεις στον Τύπο, οι δυο υπουργοί θα υπογράψουν τρία μνημόνια, ένα όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, ένα αναφορικά με την Πολιτική Προστασία και ένα όσον αφορά τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δυο χωρών.
Όπως βλέπετε, μπαίνουμε δυναμικά στη χρονιά. Από εκεί και πέρα προγραμματίζουμε και άλλες επαφές με άλλες χώρες τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Αθήνα σε διμερές πλαίσιο και δη με χώρες οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα επανέλθω μόλις οριστικοποιηθούν.
Επίσης, συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας όσον αφορά τα διάφορα τριμερή και πολυμερή σχήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Προβλέπονται επαφές τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία να σας αναφέρω. Μόλις οριστικοποιηθούν εννοείται ότι θα σας τηρήσουμε άμεσα ενήμερους.
Όσον αφορά τις διμερείς επαφές, όπως θα είδατε, το περασμένο διάστημα, ακόμα και την περίοδο των εορτών, ο Υπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με αξιωματούχους άλλων χωρών. Μίλησε με αρκετούς ομολόγους του από αραβικές χώρες, αλλά και από άλλες περιοχές. Μίλησε με τον Επίτροπο για την Διεύρυνση τον κ. Varhelyi. Είχε επίσης επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας τον κ. Δημητρόφ.
Αυτά όσον αφορά μια εισαγωγή για το πρόγραμμα των συναντήσεων.
Όσον αφορά τα διάφορα ζητήματα τα οποία τρέχουν, θα είμαι συνοπτικός. Κατ’ αρχάς όσον αφορά τα θέματα και τις επαφές με την Τουρκία δεν έχω κάτι νεότερο. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, την οποία αυτή τη στιγμή να μπορώ να αναφέρω. Βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν. Αναμένουμε.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ασφαλώς γνωρίζετε ότι η κυρία Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο την επόμενη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται μετάβασή της στην Αθήνα.
Ως προς τα άλλα περιφερειακά ζητήματα θα μου επιτρέψετε να επισημάνω την ανακοίνωση την οποία βγάλαμε χθες όσον αφορά τη διακήρυξη της Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, την οποία χαιρετίσαμε. Να τονίσουμε ως προς αυτό, εάν μου επιτρέπετε, το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, καθώς και τη διαμεσολαβητική προσπάθεια και συνεισφορά του Κουβέιτ. Και βεβαίως να τονίσουμε την ιδιαίτερα θετική προσέγγιση, που υιοθέτησαν οι χώρες φίλοι και εταίροι της Ελλάδας στο όλο ζήτημα, στις προσπάθειες για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή του Κόλπου. Να αναφερθώ μάλιστα ονομαστικά σε ορισμένες από αυτές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Ήταν μια σημαντική εξέλιξη.
Είδατε, επίσης, ότι δημοσιεύθηκε στο φύλλο της κυβερνήσεως - βγάλαμε και ανακοίνωση - το προεδρικό διάταγμα όσον αφορά το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των ευθειών γραμμών βάσης στο Ιόνιο και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο. Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή αυτή στα 12 ναυτικά μίλια, πιστεύουμε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Επίσης, μιας και μιλάμε για νομοσχέδια, να πω ότι έχει ήδη σταλεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Εικάζουμε ότι θα ψηφιστεί και αυτό λίαν συντόμως. Δεν μπορώ να πω τώρα πότε ακριβώς.
Θα ήθελα να κάνω εδώ μια παρένθεση και να αναφερθώ, επίσης, στην τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα προξενεία μας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Μπορείτε να βρείτε και τη σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, έγινε μια τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη, καθώς και του Υφυπουργού Εξωτερικών του κ. Βλάσση. Είναι ακόμα μία σημαντική προσπάθεια, που καταβάλλεται όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και δη στο εξωτερικό.
Τέλος, επανερχόμενος όσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Υπουργού για την επόμενη εβδομάδα σημειώνω και ότι θα παραστεί την επόμενη Τρίτη στην επίδοση των διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα των Πρέσβεων της Αλβανίας, της Αργεντινής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιαπωνίας, της Λετονίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπρόσθετα, δύο πρακτικά ζητήματα που ήθελα να σας αναφέρω και στα οποία θα επανέλθω προσεχώς. Το ένα είναι ότι το επόμενο briefing θα το κάνω πλην απροόπτου σε δυο εβδομάδες, στις 21 του μηνός. Θα υπάρξει ανακοίνωση έτσι κι αλλιώς. Σκέφτομαι να το κάνουμε με λιγότερο συχνή περιοδικότητα για να έχουμε και πιο πολλή ουσία.
Και το άλλο είναι ότι θα σταματήσουμε να στέλνουμε sms όσον αφορά τις ανακοινώσεις που βγάζουμε. Είναι τελείως πρακτικό το ζήτημα, αλλά έχει σημασία. Γίνεται καθαρά για λόγους εξοικονόμησης πόρων. Θα συνεχίσετε να παίρνετε ειδοποίηση, απλώς πλέον θα περάσουμε στις νέες τεχνολογίες. Το sms είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο. Εν πάσει περιπτώσει, τώρα κάνουμε κάποιες δοκιμές και θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως. Έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος, δυο-τριών εβδομάδων το πολύ, που και τα δυο συστήματα θα λειτουργούν παράλληλα για να μη χαθεί κάτι.
Λοιπόν, και πάλι καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους μας. Eλπίζω να είναι καλύτερη για όλους μας αυτή η χρονιά και είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας, τα σχόλιά σας. Χρόνια πολλά και στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες!
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και εύχομαι να έχουμε φώτιση και σωφροσύνη στο να λειτουργούμε σωστά.
Θέλω να ρωτήσω το εξής: Κατ' αρχάς, χθες με όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία συνέβησαν στο Καπιτώλιο, φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε κοσμοϊστορικές αλλαγές στις ΗΠΑ. Τα όσα συνέβησαν εκεί, με την παρούσα αυτή τη στιγμή κατάσταση και την κυβέρνηση του Τραμπ, ο οποίος θα φεύγει θεωρητικά στις 20 του μήνα, πόσο μας επηρεάζουν και πώς παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατ' αρχάς θα μου επιτρέψετε να πω ότι γι' αυτό έβγαλε μια ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση το παρακολουθεί. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ως Υπουργείο Εξωτερικών να προσθέσουμε κάτι σε αυτά τα οποία ήδη ειπώθηκαν. Εννοείται βεβαίως ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, αυτό εξυπακούεται. Να τονίσω επίσης σε καθαρά προσωπική βάση, αυτό το οποίο αποκαλούμε στα αγγλικά resilience, την ανθεκτικότητα του αμερικανικού συστήματος. Αυτά προς το παρόν.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει μια πληροφορία από την πλευρά της Αλβανίας, ότι αύριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Έντι Ράμα, ο οποίος σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, έρχεται με αποστολή μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ώστε η Αλβανία να βοηθήσει στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Ερώτηση πρώτη: Χρειαζόμαστε κάποιον να συνδράμει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άρα δεν έχουμε κάποιο δίαυλο επικοινωνίας; Και γιατί το αναφέρει αυτό ο Έντι Ράμα; Και φυσικά, αν η επίσκεψη θα γίνει.
Και πάλι για τα Βαλκάνια, 13 Υπουργοί Εξωτερικών με επιστολή τους που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητούν να δοθούν εμβόλια και στις χώρες των Βαλκανίων. Τι παράξενο, η Ελλάδα που είναι χώρα που ανήκει στα Βαλκάνια, απουσιάζει, ενώ Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, είναι σε αυτό. Έχουμε απωλέσει κάθε σχέση με τα Βαλκάνια; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος στο οποίο αναφερθήκατε, όντως ο κ. Ράμα, το είδαμε κι εμείς στην τηλεόραση, επισκέφθηκε χτες την Τουρκία. Όπως ανακοινώσαμε, την περασμένη Τρίτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών όπου συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι αυτή τη στιγμή.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, επίσκεψη δε θα γίνει του κ. Ράμα στην Ελλάδα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι να προσθέσω επί τούτου.
Όσον αφορά το ζήτημα των εμβολιασμών, θα μου επιτρέψετε εδώ να επισημάνω δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει και ο Υπουργός έχει μιλήσει μάλιστα επί αυτού του ζητήματος - ήταν το βασικό ζήτημα συζήτησης – στην επικοινωνία που είχε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας προς τα τέλη του έτους. Στη συνέχεια μίλησε και γι' αυτό το ζήτημα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, τον κ. Varhelyi.
Το άλλο που θα σας επισημάνω είναι μια ανακοίνωση, που βγάλαμε προς το τέλος του έτους, ότι η Ελλάδα συνεισέφερε 1,5 εκατομμύριο Ευρώ σε έναν Οργανισμό, ο οποίος ακριβώς έχει σκοπό την προώθηση των εμβολίων σε χώρες αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος. Η Ελλάδα δεν επιλέγει σε ποιες χώρες θα πάνε τα χρήματα, αλλά θα επισημάνω ότι στον κατάλογο των χωρών αυτών υπάρχουν και δυο χώρες της περιοχής μας, και μάλιστα σημαντικοί εταίροι, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιστολή, αυτό μου λέτε τώρα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Απάντησα. Σας είπα αυτό το οποίο είχα να πω, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κ. ΤΣΑΜΟΥΡΗ: Καλή χρονιά, με υγεία για όλους. Ήθελα να ρωτήσω σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατ' αρχάς, όπως είπα και πριν, δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση, κάποιο μήνυμα από την τουρκική πλευρά μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον προσδιορισμό ημερομηνίας.
Η Τουρκία είναι αυτή η οποία θα πρέπει να προτείνει ημερομηνία, δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση, ο 61ος γύρος των επαφών αυτών κανονικά θα γίνει, οψέποτε γίνει, στην Κωνσταντινούπολη. Όπως έχω ήδη επισημάνει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ουσιαστικά εμείς περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας προτείνει κάποια ημερομηνία. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν έχω ακόμα αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο από την τουρκική πλευρά. Επίσης έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι για να ξεκινήσουν αυτές, θα πρέπει υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Καλή χρονιά κι από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ενημέρωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα συμβάν το οποίο καταγράφηκε στην ιστοσελίδα militaire ότι συνέβη, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με σύγκρουση σκαφών της τουρκικής και της ελληνικής ακτοφυλακής.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όντως, είδαμε τα σχετικά δημοσιεύματα. Το παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι να προσθέσω ως Υπουργείο Εξωτερικών, δεν ξέρω αν το Λιμενικό έχει πει κάτι επί τούτου.
Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αν μου επιτρέπετε να βάλω μια επισήμανση: Επειδή το Λιμενικό το διαψεύδει, αλλά υπάρχουν φωτογραφίες, τί συνέβη τελικώς; Δεν πρέπει να δοθεί μια σαφής απάντηση από το Λιμενικό; Δηλαδή υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν να υπάρχουν σημάδια σύγκρουσης στα ελληνικά σκάφη, επειδή όμως καταλαβαίνετε ότι η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη, δεν πρέπει να γνωρίζουμε σαφώς τι συμβαίνει; Υπάρχει σιγή ασυρμάτου απ’ την Ελλάδα, γι' αυτό το λέω.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε, ρωτήστε το Λιμενικό, δεν έχω κάτι να προσθέσω επί τούτου.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Καλή χρονιά σε όλους. Μια διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τη χρήση του Viber για τα sms. Πώς επιλέγουμε το Viber για την αποστολή μηνυμάτων και δεν έχουμε π.χ. WhatApp ή και στα δύο μαζί; Δηλαδή πώς γίνεται η επιλογή;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Είναι καθαρά τεχνικό το ζήτημα, εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ πιο πολύ το WhatApp μια και με ρωτάτε, με το Viber δε μπορώ να πω ότι είμαι τόσο εξοικειωμένος. Εγώ δεν έχω καμία προτίμηση, ό,τι είναι πιο εύχρηστο. Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω τους συναδέλφους μου που έχουν επιληφθεί του ζητήματος και να δω από τεχνική άποψη τι είναι πιο εύχρηστο. Αλλά το συγκρατώ αυτό που είπατε και θα τους το επισημάνω.
Μ. ΡΗΓΟΥ: Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (το όνομα δεν ακούγεται καλά): Καλή χρονιά. Αν δεν κάνω λάθος, επρόκειτο να γίνει ένα ταξίδι του Υπουργού στη Σαουδική Αραβία. Έχουμε κάτι μπροστά στον προγραμματισμό; Επίσης, απ’ το Φλεβάρη εκκρεμεί ένα αίτημα για αποστολή μιας συστοιχίας ελληνικών Patriot προς ενίσχυση της άμυνας του Ριάντ. Έχουμε και γι' αυτό κάτι νεότερο;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και ναι και όχι. Το «όχι» είναι ότι δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Όντως προγραμματίζουμε κάποια στιγμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Σαουδική Αραβία, είναι κάτι το οποίο συζητάμε και μάλιστα ο Υπουργός, ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πριν λίγες μέρες, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα και ένα από τα ζητήματα τα οποία συζήτησαν βέβαια ήταν και αυτό. Αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, γι' αυτό και δεν ανέφερα κάτι στις εισαγωγικές παρατηρήσεις.
Όσον αφορά τα Patriot, απλώς να επισημάνω ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Δεν είναι μόνο για το ζήτημα των Patriot, είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων. Αυτή θα υπογραφεί όπως φαίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών αυτό το ζήτημα.
G. MELNIK: Καλημέρα κ. Παπαϊωάννου. Θα ήθελα να ρωτήσω, εσείς καταδικάσατε τις αναταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υποστηρίζετε τις προσπάθειες ανατροπής της Κυβέρνησης στη Λευκορωσία. Όπως υποστηρίξατε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014. Μπορείτε να μου πείτε, δεν νομίζετε ότι είναι η πολιτική διπλών μέτρων και σταθμών; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, όπως είπα και πριν ο Πρωθυπουργός έβγαλε ένα tweet χτες το βράδυ, το οποίο μας καλύπτει πλήρως. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Αναφορικά με το ζήτημα της Λευκορωσίας, η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
S. RISTOVSKA: Καλημέρα, καλή χρονιά και από εμένα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Επίσης.
S. RISTOVSKA: Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που θα υπογράψουν ο κ. Δένδιας με τον κ. Οσμάνι;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα Μνημόνια.
S. RISTOVSKA: Ναι, τα Μνημόνια. Την ημερομηνία μόνο δεν συγκράτησα, πότε έρχεται;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Οσμάνι έρχεται την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.
S. RISTOVSKA: Ωραία. Και επειδή θα υπογράψουν κάποια Μνημόνια, τα τρία που εκκρεμούν να έρθουν στη Βουλή; Θα έρθουν; Πότε θα έρθουν;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Είναι στη Βουλή.
S. RISTOVSKA: Ναι είναι στη Βουλή για κύρωση;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν έχω κάτι νεότερο επί τούτου.
S. RISTOVSKA: Για τις τρεις καινούργιες συμφωνίες που θα υπογράψουν, έχετε κάποιες πληροφορίες τί ακριβώς είναι;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δυστυχώς δεν έχω δει τα κείμενα. Είναι Μνημόνια συνεργασίας, άρα δεν είναι διακρατικές συμφωνίες οι οποίες απαιτείται να πάνε μετά για κύρωση στη Βουλή.
Το ένα αφορά τη συνεργασία του Enterprise Greece με τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα, με ποιον αντίστοιχο φορέα στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό δεν μπορώ να σας το πω γιατί δεν το γνωρίζω. Μπορώ να το ψάξω. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι εποπτεύων φορέας του Enterprise Greece και ο Υπουργός θα υπογράψει εξ ονόματος του Υπουργείου αυτό το Μνημόνιο. Το άλλο είναι, όπως σας είπα, για θέματα πολιτικής προστασίας και πάλι εκεί δυστυχώς δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες και το τρίτο είναι μνημόνιο για συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως έχουμε προφανώς και με άλλες χώρες για ανταλλαγές σπουδαστών στις Διπλωματικές Ακαδημίες, δηλαδή να πηγαίνει ο ένας στη χώρα του άλλου. Εικάζω ότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνει. Σας λέω ότι δεν έχω δυστυχώς λεπτομέρειες, μπορώ όμως να επανέλθω κάποια άλλη στιγμή.
Π. ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Καλημέρα και χρόνια πολλά και από εμένα.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Π. ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Στην επιστολή του Τατάρ προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. αναφέρεται ρητά για ακόμη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει το ζήτημα της λύσης δυο κρατών. Τι μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση αυτά τα νέα δεδομένα;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, δυο πράγματα θα σας επισημάνω, θα τα επαναλάβω δηλαδή γιατί δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουμε πει ότι η Αθήνα είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία και ότι είμαστε ανοιχτοί να συμμετάσχουμε, εφόσον γίνει, σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη την οποία θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Αυτό το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα. Αυτό είναι το ένα βασικό σημείο.
Και από εκεί και πέρα, να επαναλάβω αυτό, που επίσης είχαμε πει τον περασμένο Νοέμβριο, ότι καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς, όπως για παράδειγμα το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, το οποίο έγινε βέβαια κατά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όπως και αυτό το λεγόμενο «πικ-νικ». Από εκεί και πέρα ίδωμεν.
Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Καλημέρα σας, χρόνια πολλά και σε όλους τους συναδέλφους. Ήθελα σε συνέχεια της ερώτησης που έκανε η συνάδελφος η κα Τσαμούρη για τις διερευνητικές επαφές – συνομιλίες, να ρωτήσω για τη στάση της Τουρκίας την οποία την εξηγήσατε. Έχουμε ενδείξεις ή σημάδια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Προεδρία, η Commission κινούνται, ενθαρρύνουν να γίνουν άμεσα αυτές οι συνομιλίες; Εμπεριέχεται άλλωστε αυτό το θέμα στις αποφάσεις του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.
Και συμπληρωματικά εδώ, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή εξέλιξη για την περίφημη διάσκεψη για τη Μεσόγειο. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ ευχαριστώ. Δεν έχω κάτι να προσθέσω εγώ. Είδατε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν έχω δει να υπάρχει κάποιο ζήτημα σε αυτό. Παραμένουμε στα ίδια, τα οποία είχαμε πει και τον περασμένο χρόνο όσον αφορά αυτή την Διάσκεψη. Εμείς έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας ότι υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίζουν όλους τους συμμετέχοντες. Δεν νοείται δηλαδή να μην αναγνωρίζουν όλους τους άλλους συμμετέχοντες. Το άλλο, το οποίο είχα αναφέρει επίσης είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για οποιοδήποτε ζήτημα θα πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά δεν αλλάζουν.
Όσον αφορά τις διερευνητικές, δεν έχει υπάρξει από την ευρωπαϊκή πλευρά κάτι όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Όπως είπα και πριν, περιμένουμε. Αυτή τη στιγμή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μπάλα είναι στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο και πιστεύω ότι και η ευρωπαϊκή πλευρά περιμένει. Είμαστε σε στάση αναμονής.
Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Καλημέρα και καλή χρονιά.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλημέρα σας και καλή χρονιά και σε εσάς.
Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ήθελα δυο ερωτήσεις να σας κάνω. Η πρώτη, αφορά τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία που υπάρχουν στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν έχουμε χρονοδιάγραμμα, πότε θα κατατεθούν στη Βουλή. Εκκρεμεί αυτό ακόμη.
Και το δεύτερο, ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με κάποια δημοσιεύματα που υπήρχαν στον κυπριακό Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, ότι ο κ. Ερντογάν μετέφερε στον κ. Μισέλ ότι είναι διατεθειμένη η Τουρκία να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στη λύση Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Έχουμε κάποια ενημέρωση ως Αθήνα γι' αυτό; Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Εννοείτε τις συμφωνίες που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Α. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ναι, πότε θα υπάρξει συζήτηση και ψήφιση.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Σε αυτό ήδη απάντησα. Να μου επιτρέψετε, δεν έχω κάτι νεότερο να προσθέσω σε αυτό, το έχουμε πει. Έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Το άλλο ερώτημα για το δημοσίευμα, δεν έχω κάτι να σχολιάσω επί του σχετικού δημοσιεύματος, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Γεια σας και καλή χρονιά.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Καλή χρονιά.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πρόσφατα διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού στο Υπουργείο Εξωτερικών ή τουλάχιστον αυτό κοινοποιήθηκε, ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξ όσων γνωρίζουμε είναι στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών, σαν ένας κρίσιμος τομέας του κρατικού μηχανισμού.
Ωστόσο, εξ όσων πληροφορηθήκαμε αυτό το πρόγραμμα αμέσως ανακλήθηκε εξ αιτίας νέων οδηγιών ή κάποιων οδηγιών που θα δοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Υγείας. Γιατί αυτή η ανακολουθία; Ποιες ήταν οι αρχικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και ποιες είναι οι καινούργιες εάν έχει δώσει βέβαια το Υπουργείο Υγείας, ή αν υπάρχει κάποια σύγχυση όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας απέναντι δηλαδή στο Υπουργείο Εξωτερικών, τι συμβαίνει.
Αν μπορείτε να μας δώσετε το τι έγινε στην αρχή, το γιατί ανακλήθηκαν οι οδηγίες και τι συμβαίνει τελικά με τους εμβολιασμούς ενός τόσο κρίσιμου κλάδου, όπως είναι το ΥΠΕΞ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να σας ρωτήσω, με συγχωρείτε, αναφέρεστε σε κάποια ανακοίνωση που έχει βγάλει το Υπουργείο Υγείας; Για να καταλάβω.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Όχι, αναφέρομαι στα έγγραφα της ΣΤ΄ Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αν δεν κάνω λάθος στις 28 Δεκεμβρίου κοινοποιούσε σε όλες τις Διευθύνσεις τις οδηγίες ότι πρέπει να διαμορφωθεί λίστα για τον εμβολιασμό όσων επιθυμούν, μελών και στελεχών του ΥΠΕΞ. Και δυο ημέρες αργότερα, με καινούργιο έγγραφό της, η ΣΤ΄ Διεύθυνση κοινοποιούσε στις υπόλοιπες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ ότι δεν ισχύει το προηγούμενο έγγραφο. Περιμένουμε καινούργιες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας; Τι συμβαίνει με το Υπουργείο Υγείας;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με συγχωρείτε, δηλαδή για να καταλάβω καλά, αναφέρεστε σε υπηρεσιακή αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών και αναφερθήκατε στη ΣΤ 1 Διεύθυνση Προσωπικού για ένα έγγραφο της στις 28 Δεκεμβρίου. Έτσι δεν είναι;
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Το επόμενο εάν δεν κάνω λάθος ήταν 30 ή 31.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μάλιστα.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Που ανακαλούσε το πρώτο.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κατάλαβα.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Εκεί, εάν μου επιτρέπετε, φαίνεται ότι υπάρχει μια σοβαρή αναντιστοιχία όσον αφορά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Όντως το ζήτημα γενικότερα του εμβολιασμού είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα όλου του πληθυσμού.
Ως Υπουργείο Εξωτερικών και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχω να πω κάτι όσον αφορά την εσωτερική υπηρεσιακή αλληλογραφία του Υπουργείου. Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Να σας ευχαριστήσω και επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις, να επανέλθω στον κύριο Σιδέρη.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω μαζεμένες αρκετές.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Στη διάθεσή σας.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά με τον αναγνωρισμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, συνεχίζει η Ελλάδα να αναγνωρίζει τον κ. Γκουαϊδό ή θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Δεύτερο. Ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ορκωμοσία Μπάιντεν;
Και το σχόλιό σας για το όνομα της κυρίας Νούλαντ που ακούστηκε ότι θα συμμετάσχει σε αρκετά υψηλή θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι το οποίο μας φέρνει σε άλλες εποχές πολύ καλές και τον τρόπο που λειτούργησε εναντίον της Ελλάδας. Ευχαριστώ.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όσον αφορά το πρώτο, το είπατε και εσείς, υπάρχει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, τα λέει η ανακοίνωση.
Όσον αφορά την ορκωμοσία του Προέδρου κ. Μπάιντεν …..
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: συγγνώμη.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Παρακαλώ.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήταν η πρώτη διπλωματική κίνηση εξωτερικής πολιτικής που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση, η αναγνώριση του Γκουαϊδό και τώρα μου λέτε ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει ό,τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Συγνώμη, δηλαδή αλλά αυτό είναι ….
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είπα ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βγάλει μια ανακοίνωση και εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου σε αυτό το ζήτημα.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δηλαδή συμφωνείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Όσον αφορά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου του κ. Μπάιντεν, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω εάν έχουν αποσταλεί προσκλήσεις και αντιλαμβάνομαι ότι και λόγω της κατάστασης της πανδημίας, η ορκωμοσία αυτή θα λάβει χώρα υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις ορκωμοσίες όλων των άλλων Προέδρων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Και όπως σας επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζω εάν έχουν σταλεί προσκλήσεις προς άλλα κράτη αυτή τη στιγμή, οπότε δεν δύναμαι να απαντήσω.
Όσον αφορά την κυρία Νούλαντ, την οποία θυμάμαι και εγώ από την εποχή που ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, μετά ήταν και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετά ήταν βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης. Όντως είδα και εγώ το δημοσίευμα το οποίο την αναφέρει, ότι μπορεί να αναλάβει κάποια θέση. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάποιο σχόλιο επί τούτου. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, οι θέσεις αυτές στην αμερικανική δημόσια διοίκηση περνάνε και από διαδικασία έγκρισης από τη Γερουσία.
Μέχρι να ολοκληρωθεί λοιπόν αυτό, δεν έχω κάτι να πω. Θα πρέπει να το δούμε εν καιρώ.
Γ. ΜΟΥΤΣΟΣ: Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας. Μια σύντομη τοποθέτηση θα ήθελα από εσάς. Το γεγονός ότι μια μέρα πριν την επίσκεψη του κ. Ράμα την αιφνιδιαστική, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δένδια, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία από την τουρκική πλευρά. Υπάρχει ενδεχόμενο, κατά την κρίση σας, με δεδομένο τη χάραξη των κόλπων και των γραμμών βάσης, υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε κάποια ανατροπή σε αυτά τα οποία έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους για τους κλειστούς κόλπους και βεβαίως για τις κοινές γραμμές μεταξύ των δυο χωρών;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς εννοείτε τη συμφωνία, η οποία έχει υπάρξει και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δένδια στα Τίρανα στα τέλη Οκτωβρίου. Και μάλιστα ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που είχε δώσει τότε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον κ. Ράμα, όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η απάντηση σε αυτό είναι ότι προχωρούμε κανονικά. Οι τεχνικές επαφές σε αυτό το ζήτημα προχωρούν. Υπάρχει πολιτική συμφωνία γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε άλλη κατεύθυνση.
Θα υπενθύμιζα μάλιστα ότι ο Υπουργός, όταν πήγε στα Τίρανα, συναντήθηκε και με τον εκτελώντα χρέη υπουργό Εξωτερικών, τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλοι του εξέφρασαν τη θετική τους προσέγγιση προς αυτή τη συμφωνία.
Ήταν δηλαδή κοινή γραμμή τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, ότι θα προχωρήσουμε να γίνει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσω σε αυτό. Συνεχίζουμε κανονικά.
Ως προς το άλλο που είπατε, δεν ξέρω κατά πόσο ήταν αιφνιδιαστική. Εγώ από ό,τι θυμάμαι, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του κ. Ράμα στην Άγκυρα. Δεν ξέρω πότε κλείστηκε, γιατί αυτό βέβαια εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μου, αλλά δεν ήταν κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε δηλαδή. Ξέραμε ότι θα γίνει. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Με αφορμή αυτό στην Αλβανία, μήπως να δώσουμε μια συνέχεια;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Να δώσουμε μια συνέχεια ευχαρίστως, αλλά επειδή η κυρία Κράτση δεν έχει μιλήσει, μήπως να της δώσουμε το λόγο και μετά να σας το δώσω σε εσάς; Η κυρία Κράτση ρωτάει «εάν έχει υπογραφεί συνυποσχετικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για τη Χάγη».
Όχι, δεν έχει υπογραφεί το συνυποσχετικό. Είναι επόμενο στάδιο. Και να επισημαίνω εδώ ότι το συνυποσχετικό έχει τη μορφή διεθνούς σύμβασης. Δηλαδή θα υπογραφεί, μετά θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κ.ο.κ. Είναι κάτι το οποίο δηλαδή θα το μάθετε, γιατί θα υπάρξει δημόσια διάσταση.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι στις επαφές του Υπουργού στην Αλβανία όλο το πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας ήταν υπέρ αυτής της κοινής δήλωσης περί παραπομπής του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βλέπουμε τώρα και το Δημοκρατικό Κόμμα σαν αντιπολίτευση, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, οι οποίοι βγαίνουν και καταγγέλλουν τον Ράμα και μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγήκε και τον είπε και εκπρόσωπο των Ελλήνων. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι έχει ξεπουληθεί στους Έλληνες.
Βλέπουμε δηλαδή μια αναταραχή στο εσωτερικό της Αλβανίας με αφορμή το ζήτημα του κλεισίματος των κόλπων και τα 12 ναυτικά μίλια, που πια βάζει και η αντιπολίτευση, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ζήτημα των επαφών και της συμφωνίας που έχει κάνει ο Ράμα με την Αθήνα για παραπομπή στη Χάγη.
Δηλαδή αυτό ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι δυναμιτίζουν αυτή τη διαδικασία.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ποιος; Με συγχωρείτε δεν κατάλαβα. Ποιος δυναμιτίζει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση η αλβανική και ο Πρόεδρος της Αλβανίας.
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εγώ σας μεταφέρω αυτά τα οποία άκουσα, καθώς έτυχε να είμαι και παρών στις συναντήσεις που σας ανέφερα πριν, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, κ. Λ. Μπάσα, που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας. Αυτά τα άκουσα και αυτά μεταφέρω. Και αυτά τονίζω. Δεν έχω κάτι περαιτέρω να προσθέσω επί του ζητήματος αυτού.
Θ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι οι τεχνικές συνεννοήσεις μεταξύ των επιτροπών Ελλάδας και Αλβανίας προχωρούν κανονικά;
Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Από όσο γνωρίζω, ναι προχωρούν κανονικά. Δεν έχει υπάρξει κάτι.
Δεν βλέπω άλλες ερωτήσεις αυτή τη στιγμή.
Να σας ευχαριστήσω όλους και πάλι. Να σας ευχηθώ και πάλι καλή χρονιά, να έχουμε υγεία και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά. Γεια σας.
7 Ιανουαρίου, 2021