Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Καλημέρα σε όλους. Θα αρχίσουμε με κάποια λόγια για το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας, το πρόγραμμα διεθνών υποχρεώσεων. Θα συνεχίσουμε με μια γενική τοποθέτηση και μετά θα δεχτώ τις ερωτήσεις σας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με Άραβες Πρέσβεις στην Αθήνα. Στις 26 του μηνός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και στις 28 του μηνός, την Πέμπτη, θα υποδεχθεί τον Ολλανδό ομόλογό του, Stef Blok, με τον οποίο θα συζητήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για ευρωπαϊκά θέματα.
Όσον αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. M. Βαρβιτσιώτη, συμμετείχε στις 19 του μηνός στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλες και στο περιθώριο συνάντησε τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amélie de Montchalin, στην οποία εξέφρασε την ελληνική υποστήριξη στη γαλλική πρωτοβουλία για τη σύσταση παρατηρητηρίου για την διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη.
Χθες και σήμερα συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ζάγκρεμπ. Στις 25 του μηνός θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με την Task Force για την ελληνική Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα, ως γνωστόν, θα ασκήσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020.
Στις 26 Νοεμβρίου θα έχει μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ τον κ. Yossi Amrani, ενώ την ίδια μέρα θα συμμετάσχει και σε γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών του Visegrad. Στις 28 του μηνός θα έχει, τέλος, εθιμοτυπική συνάντηση με τη νέα Πρέσβη του Βελγίου, κα Francoise Gustin.
Θα περάσουμε στο πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κ. Φραγκογιάννη, ο οποίος στις 22 του μηνός, την Παρασκευή, θα έχει μια συνάντηση με την Πρέσβη της Κούβας κα Cortina.
Στις 26 του μηνός θα συμμετάσχει στην υπό τον κ. Υπουργό αποστολή στη Βόρειο Μακεδονία και στις 27 θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κατάρ και τον Πρέσβη του Κατάρ.
Σε ότι αφορά τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Διαματάρη, θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά μέχρι τις 28/11. Στο πλαίσιο των επισκέψεών του ο κ. Υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, του κλήρου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και επιπλέον θα επισκεφτεί ομογενειακά σχολεία και πολιτιστικά κέντρα. Επίσης, θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις, ανοιχτές σε όλους τους ομογενείς, όπου θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης για θέματα που απασχολούν την ομογένεια.
Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός μετείχε στις 18 και 19 Νοεμβρίου στη Διάσκεψη Southeast Europe & East Med, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και η παρέμβασή του είχε ως θέμα τον ρόλο του Κογκρέσου στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στις 30 του μηνός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αποστόλου Ανδρέα.
Θα αναφερθώ λίγο και στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Υπουργού Εξωτερικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κουβέιτ. Μια επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης αναζωογόνησης των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο -με τον οποίο η χώρα μας διατηρεί παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας- αλλά και την προοπτική εμβάθυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των σχέσεων. Κατά την επίσκεψή του υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με δυο ισχυρούς παίκτες στην περιοχή του Κόλπου που διαθέτουν σημαντικό πολιτικό διαμέτρημα και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες των δυο αυτών χωρών με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Στις συναντήσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα η οποία εξήλθε επιτυχώς από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι μια ανοιχτή οικονομία που καλωσορίζει και εκτιμά τις ξένες επενδύσεις, ενώ είναι γνωστό ότι και οι δυο αυτές χώρες σήμερα βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς οδεύουν προς την απεξάρτηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα, λοιπόν, θεωρεί ότι τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αυτών σχέσεων, αλλά και ευρύτερων σχέσεων, είναι μεγάλα και ότι το εύρος και το πεδίο των οικονομικών μας σχέσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο.
Το Σάββατο και την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών μετείχε στις εργασίες του σημαντικού Sir Bani Yas Forum στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του οποίου οι εργασίες διεξάγονται με όρους εμπιστευτικότητας, ακριβώς για να έχουν οι συμμετέχοντες την άνεση να συζητούν ελεύθερα μεταξύ τους. Στις 16 του μηνός, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία εστίασε σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.
Θα περάσουμε λίγο στα Δυτικά Βαλκάνια όπου στο πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, με στόχο πάντοτε την εμπέδωση της ασφάλειας, την ενίσχυση της σταθερότητας και την προαγωγή της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση της προώθησης αυτής της πορείας είναι ασφαλώς η τήρηση της τεθείσας αιρεσιμότητας.
Ειδικότερα, σχεδιάζεται το Φεβρουάριο η σύγκληση, στη Θεσσαλονίκη, της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Και, στις αρχές του επόμενου έτους, η διοργάνωση Συνόδου των κ-μ της ΕΕ με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσοβο.Η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί ανάλογα με τον προγραμματισμό και των λοιπών προσκεκλημένων.
Παράλληλα, υπάρχει μια πρόσκληση του κ. Υπουργού Εξωτερικών προς τους ομολόγους του, της Βορείου Μακεδονίας και την Αλβανίας, να μετάσχουν σε πρωινό εργασίας των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 9 Δεκεμβρίου.
Ακόμη, εκκρεμούν η διμερής επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια στις 26 του μηνός και στα Τίρανα το αμέσως προσεχές διάστημα, κατά τις οποίες ο κ. Υπουργός θα συζητήσει για την προώθηση τόσο της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών αυτών χωρών, όσο βεβαίως και των διμερών μας σχέσεων με εκάστη χώρα.
Χθες, μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, τον κ. Dimitrov, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου εστίασαν στην προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψής του στα Σκόπια. Μια επίσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, όπως ήδη ανέφερα, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.
Ως προς το Κυπριακό, όπως γνωρίζετε, την επόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του κ. Akinci και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Από πλευράς μας ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει σε κάποια έκφραση συναντίληψης για τους όρους αναφοράς που θα επέτρεπε την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Δυστυχώς, πολλαπλές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζουν να κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο τουρκικό γεωτρύπανο “Fatih”, το οποίο εισήλθε και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ, μόλις 12,5 μίλια από τις ακτές της Κύπρου για να πραγματοποιήσει μια νέα παράνομη γεώτρηση.
Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως καταδικαστέα και έρχεται να προστεθεί στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, όπως και στο προκλητικό λεκτικό δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων που ουδόλως συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη αποτελεσματικών συνομιλιών στο Κυπριακό. Και δεν αφήνει, δυστυχώς, ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.
Περαιτέρω, το γεγονός ότι η νέα αυτή παράνομη ενέργεια ανακοινώθηκε την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, είναι και ενδεικτικό της περιφρόνησης που επιδεικνύει η τελευταία απέναντι στη διεθνή νομιμότητα, καθώς και στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, για τερματισμό των παράνομων αυτών ενεργειών.
Και με αυτά θα δεχθώ τις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταλογίζει απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει αβάσιμες και ατυχείς τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Γαλλία είπε ένα «όχι», αλλά τώρα γίνεται μια επαναπροσέγγιση θα έλεγα, του θέματος των προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με πρώτη τη Γαλλία, η οποία προτείνει κάποια νέα διαδικασία προ-ενταξιακή. Έχετε υπ' όψιν σας αυτή η διαδικασία σε τί περίπου συνίσταται; Δηλαδή θα είναι ίσως η συμφωνία σύνδεσης πιο μακρά; Τί θα είναι; Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επ' αυτού, αν η Ελλάδα διατύπωσε κάποιες θέσεις στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων προχθές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ' αυτού επίσης, εάν σ’ αυτή την πρωτοβουλία των 6, με επικεφαλής την Ιταλία, σας προσέγγισαν να συμμετέχετε ή όχι.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Κατ' αρχάς να πω ότι η γαλλική πρόταση κατατέθηκε πολύ πρόσφατα, οπότε έγινε μια πολύ προκαταρκτική συζήτηση στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου η αντιμετώπιση ήταν νομίζω, από πλευράς μας τουλάχιστον, κατ' αρχάς θετική. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση αυτή και παράλληλα μπορεί να ενισχύσει και τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι το οποίο ασφαλώς θα εξετάσουμε, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό όραμα για τις χώρες αυτές και να μην αντικατασταθεί από κάποιου είδους απογοήτευση. Συνεπώς, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σύντομα σε κάποια πρόοδο προς την επιθυμητή αυτή κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Αναφέρθηκα προηγουμένως στις πρωτοβουλίες που έχει πρόθεση να δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση. Από κει και πέρα, ως προς τη (Διακήρυξη της) Θεσσαλονίκης, δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία συνεχίζει να στηρίζει εμπράκτως την πορεία των χωρών αυτών. Είναι κάτι το οποίο θα ενισχύσει την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, η κατεύθυνση παραμένει ίδια.
Για την επόμενη ερώτηση, υπάρχει συζήτηση με όλους τους εταίρους μας, και με τους 6. Η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Αυτό ήταν μια πρώτη επιστολή που υπήρξε, αλλά θ’ ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες τοποθετήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνάντηση που θα γίνει αρχές του 2020, πού θα γίνει;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Θα οριστικοποιηθεί -πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη- αλλά να προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις όταν έχει σχηματοποιηθεί, με πιο συγκεκριμένους όρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι για την επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία. Εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας κτλ., ποια θα είναι τα άλλα ζητήματα που θα συζητήσουν, με το γεγονός ότι πάει και ο Υφυπουργός. Θα είναι και η Οικονομία στην ατζέντα;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η ατζέντα τελεί υπό οριστικοποίηση. Ούτως ή άλλως, μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο πλευρές και που συνιστούν το περίγραμμα της διμερούς ατζέντας. Από κει και πέρα ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν βεβαίως είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, εξ ου και η παρουσία και του Υφυπουργού, του κ. Φραγκογιάννη.
Επιθυμία και των δυο πλευρών νομίζω είναι να κινηθεί η συνεργασία προς μια θετική κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω πιο συγκεκριμένα για τα μακεδονικά προϊόντα: Ξεκινώντας από το γεγονός ότι την ημέρα που έγινε η παρουσίαση παρουσία του Πρωθυπουργού της σχετικής καμπάνιας, στα Σκόπια εκκινούσε ένα συνέδριο νεολαίας υπό τον τίτλο “Macedonia 2025”, ενώ την παραμονή της άφιξής του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Zaev παρουσία κάποιων αντιπροσωπειών στη γείτονα, έλεγε ότι "η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των πατέρων μας και ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε".
Είναι δεδομένη η ελληνική θέση και η θέση της άλλης πλευράς. Άρα σ’ αυτές τις συζητήσεις επί αυτών των δυο θεμάτων, και με δεδομένη την πρόβλεψη σχετικού άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ελληνική πλευρά πέρα από τη διατύπωση της θέσης της, τί διαπραγματεύεται; Αν διαπραγματεύεται κάτι. Κι αν δε διαπραγματεύεται, τί συζητούμε;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά αυτό που αναφέρατε, την εκδήλωση στην οποία παρέστη ο κ. Zaev, είναι κάτι το οποίο σημειώσαμε και προέβημεν και στις ενδεδειγμένες παραστάσεις έναντι της απέναντι πλευράς. Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, έχει ως στόχο το δεδηλωμένο στόχο της κυβέρνησης να ενισχύσει την ταυτότητα των προϊόντων, των μακεδονικών μας προϊόντων.
Από κει και πέρα, οτιδήποτε προκύψει στο θέμα αυτό, είναι αντικείμενο της συγκεκριμένης Επιτροπής που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα συζητηθεί στο πλαίσιο αυτό. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις εργασίες της Επιτροπής, ούτε τα ζητήματα τα οποία θα εγείρουν οι εκατέρωθεν πλευρές. Οπότε ας την αφήσουμε να συνεχίσει το έργο της, και θα το παρακολουθούμε στενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν έχει πάρει την επίσημη οδό η έκφραση αυτής της δυσφορίας που διαβάσαμε σε Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, για το γεγονός ότι η χώρα μας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, προτείνει να υπάρχει το “Macedonia the Great”, κάτι το οποίο τους ενόχλησε. Έχει με κάποιον επίσημο τρόπο αυτό εκφραστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών; Είτε με διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Αυτό είδαμε κι εμείς, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο επ' αυτού πέραν του γεγονότος ότι η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος είχε προαναγγελθεί προ πολλού. Δεν ήταν κάτι που προέκυψε έτσι ξαφνικά δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει της συνάντησης στο Βερολίνο για το Κυπριακό, αναμένεται κάποια διαβούλευση με τη Λευκωσία; Επίσης, υπάρχει κάποια συνεννόηση για να έρθει η κα Lute, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα στην Αθήνα;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Με τη Λευκωσία είμαστε σε διαρκή συντονισμό και αλληλοενημέρωση σε κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής και σε ό,τι αφορά τη κα Lute δεν υπάρχει κάτι να σας ανακοινώσω αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Φινλανδική Προεδρία παρουσίασε μαζί με τον προϋπολογισμό τον 7ετή, αριθμούς και κατανομή των κονδυλίων και αν ναι, στην Ελλάδα τί μας ανήκει; Τουλάχιστον ως πρόταση της Προεδρίας που θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απ’ ό,τι γνωρίζω.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση η οποία διεξάγεται, ως προς τις λεπτομέρειές της, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σας ευχαριστώ.
21 Νοεμβρίου, 2019