Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ πάλι στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η τακτική ενημέρωση είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό.
Όπως ξέρετε ενημέρωσα τους εκπροσώπους των κομμάτων πριν από λίγες μέρες και βέβαια είμαι διατεθειμένος να επαναλάβω τη διαδικασία ενημέρωσης όσες φορές εσείς το κρίνετε απαραίτητο.
Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς. Θα έπρεπε όμως νομίζω πριν αρχίσω να αναφέρομαι σε αυτές, να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της κυβέρνησης για το ρόλο που και εσείς διαδραματίζετε, υποστηρίζοντας και προωθώντας τις εθνικές μας θέσεις, αντικρούοντας τη διαρκή προσπάθεια για σπίλωση της εικόνας της πατρίδας μας.
Υπερασπίζετε τις θέσεις μας στα διάφορα κοινοβουλευτικά φόρα, στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και η συνεισφορά σας είναι καθοριστικής σημασίας, για αυτό σας παρακαλώ θερμά να συνεχίσετε το έργο σας.
Σήμερα ο σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Θα ξεκινήσω κάνοντας μνεία στην γειτονιά μας. Κατ’ αρχήν, στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία επισκέφτηκα πρόσφατα.
Αλλά η επικαιρότητα μας αναγκάζει, στην περιοχή μας, κατ’ αρχήν, να επικεντρωθούμε στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κάθε μέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις.
Πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας.
Το τελευταίο παράδειγμα που είδατε είναι ο γνωστός χάρτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης.
Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών.
Βεβαίως τα απαράδεκτα θα τα επισημάνουμε στους συμμάχους μας. Θα επισημάνουμε τη συμπεριφορά της γείτονος, το κάνουμε ήδη. Έχουμε καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Αλλά είναι χρήσιμο να το επισημαίνουμε στους εταίρους μας για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις.
Το δεύτερο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Εχθές βρέθηκα στην Οδησσό για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τρίτη συνολικά τους τελευταίους μήνες, για να εκφράσω τη στήριξη της Ελλάδας σε μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας, με την ελληνική επανάσταση. Αλλά επίσης μια πόλη, ένα πολύ μεγάλο λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας.
Είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκεί και μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο της Οδησσού αλλά και Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη.
Θέλω να σας πω ότι τους διαβεβαίωσα ότι η χώρα μας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.
Και βεβαίως τους μετέφερα την κοινή μας θέση, ότι η χώρα θα πορεύεται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Και ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών είναι για την Ελλάδα ιερό ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής και είναι η ατζέντα με την οποία κινούμαστε για την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το περιβάλλον, το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία, το ξέρετε. Άρα νομίζω ότι η συζήτησή μας μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και η αμοιβαία ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
13 Ιουλίου, 2022