Τη σημασία της ύπαρξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) για τη συστηματική και στοχευμένη προώθηση των οικονομικών στόχων της χώρας όσον αφορά τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του ΕΣΣΕ για το 2022, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.
Ο κ. Υφυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εφαρμογής του πρώτου ΕΣΣΕ, του 2021, και μίλησε για τους στόχους του φετινού Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο προβλέπει συνολικά 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους. Ενδεικτικά, ο κ Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 σημειώθηκε αύξηση της αξίας των εξαγωγών της τάξης του 29,5%. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από το 2002, αγγίζοντας τα 5 δισ. ευρώ.
Κατά την αναλυτική παρουσίαση του φετινού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, ο αρμόδιος για την κατάρτισή του, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) Ιωάννης Σμυρλής υπογράμμισε ότι, όπως και πέρσι, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δομείται γύρω από 3 στρατηγικούς άξονες: i) ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ii) αναβάθμιση της εξωστρέφειας και ενίσχυση των δράσεων της οικονομικής διπλωματίας και, iii) ενδυνάμωση του ρόλου και της παρουσίας της χώρας μας στο πλαίσιο των πολυμερών οικονομικών σχέσεων. Επεσήμανε, δε, ότι οι 670 δράσεις που περιλαμβάνει το ΕΣΣΕ σε 47 χώρες-στόχους, παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 46% σε σχέση με το 2021.
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας πλέον την ευθύνη της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας, λαμβάνουμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και η χώρα να αναδειχθεί σε έναν σταθερό, αξιόπιστο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Για το λόγο αυτό, έχει σχεδιαστεί η Εργαλειοθήκη της Εξωστρέφειας, με εργαλεία που κατηγοριοποιούνται σε 4 βασικούς άξονες: i) Εργαλεία Προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ii) Εργαλεία Άρσης των εμποδίων, iii) Εργαλεία για την ανάπτυξη συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο και iv) Χρηματοδοτικά Εργαλεία.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματά της και να αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει ως σπουδαίος γεωστρατηγικός κόμβος ασφάλειας και σταθερότητας, ως κόμβος εμπορίου, επενδύσεων, τεχνολογίας και καινοτομίας, εξωστρέφειας, ως πρωταγωνίστρια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. «Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτυπώνει ξεκάθαρα την ολιστική μας προσέγγιση και το στρατηγικό σχεδιασμό μας για την οικονομική διπλωματία. Το όραμά όλων μας για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σμυρλής.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της σύγχρονης διπλωματίας, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία και καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική άσκησή της είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.
26 Μαΐου, 2022