Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ι. Χρυσουλάκη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EUROMED 2021 (30.09.2021)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε ως κεντρικός  ομιλητής, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, κατά την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – EUROMED 2021 (30.09 - 03.10.2021), το οποίο διοργανώθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στην αναγκαιότητα, σήμερα, ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο για τη διατήρηση της μνήμης, όσο και για τη δυνατότητα της πρόσβασης σε αυτή, ανεξαρτήτως καταστάσεων και συνθηκών. Όπως τόνισε, με τη σωστή χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας γνώσης εφικτής σε όλους και ένα διαρκές αγαθό για τους πολίτες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό πλαίσιο. Όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες αποτελούν εξίσου και ένα ιδιαιτέρως  χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Πολιτιστικής Διπλωματίας κάθε κράτους, ώστε να διαμορφώνει την εικόνα και τη φήμη του και να επηρεάζει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη σπουδαιότητα της προώθησης της Πολιτιστικής Διπλωματίας, ως συγκριτικό πλεονέκτημα και σημαντικό στοιχείο εξωστρέφειας και ανάδειξης της χώρας μας ως κόμβου πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούν μοχλό της Πολιτιστικής μας Διπλωματίας και σημαντική δύναμη για τη διάδοση των ελληνικών αξιών και του πολιτισμού, με ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, συμβάλλοντας έτσι στο “nation branding”.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αναλαμβάνει  πολλαπλές δράσεις στο χώρο της Πολιτιστικής Διπλωματίας ως σημαντικό στοιχείο εξωστρέφειας και ανάδειξης της χώρας μας σε κόμβο πολιτισμού. Ειδικότερα,  με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, για την προώθηση σειράς ψηφιακών προϊόντων: ψηφιοποιημένα τεκμήρια, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, μέσω συνεργασίας με Ιδρύματα και Οργανισμούς, όπως η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η Τράπεζα Πειραιώς, το ΕΚΠΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Σχολή Ευελπίδων, το Πολεμικό Μουσείο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής,  τα γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλα Ιδρύματα και τη διάχυση του υλικού μέσω του Απόδημου Ελληνισμού, των Διπλωματικών μας Αρχών και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχημένη ανάπτυξη της καινοτόμου δράσης της ψηφιακής πλατφόρμας “Sta Ellinika”, μιας πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού, με αποδέκτες τους Απόδημους Έλληνες έως τέταρτης γενιάς, που καταγράφει ήδη περισσότερους από 30.000 εγγεγραμμένους, σε πάνω από 150 χώρες.

7 Οκτωβρίου, 2021