Αγαπητέ μου Ian,
είναι ιδιαίτερη χαρά που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μία επίσκεψη, που προστίθεται στις συχνές επισκέψεις – επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας.
Θα μου επιτρέψεις να θυμίσω τη δική μου επίσκεψη στη Βαλέτα τον περασμένο Οκτώβρη και βέβαια οι συχνές αυτές επισκέψεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και των δύο χωρών, και της Μάλτας και της Ελλάδας για σύσφιγξη των σχέσεών μας.
Θα ήταν παράλειψή μου να μη σε ευχαριστήσω ξανά για τη χθεσινή σου παρουσία στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς μας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025 – 2026.
Και να πω ότι η παρουσία σου για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Μάλτα, το διάστημα που διανύουμε, 2023 – 2024 είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως οι χώρες μας έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, η οποία πιστεύουμε θα εμβαθυνθεί ακόμα περισσότερο εάν καταφέρουμε να εκλεγούμε, όπως πιστεύουμε.
Αυτή η συνεργασία είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, για την προστασία κοινών αξιών και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που οι δύο χώρες υπηρετούμε απόλυτα πιστά.
Σήμερα συζητήσαμε για την ενδυνάμωση, για την εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας. Από αυτή τη συνεργασία έχουμε να αποκομίσουμε μόνο οφέλη σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία. Είμαστε πολύ στενά συνδεμένοι σε αυτούς τους τομείς.
Πάρα πολλά ελληνόκτητα πλοία έχουν τη σημαία της Μάλτας. Λίγο πριν, υπογράψαμε μαζί το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας, με το οποίο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας σε πολλά πεδία, αρχαιολογία, πανεπιστημιακή έρευνα, ψυχαγωγία.
Οι εμπορικές μας σχέσεις ενισχύονται.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία, όπως είναι φυσικό, να εξετάσουμε πάρα πολλά περιφερειακά προβλήματα, την κατάσταση στη Λιβύη, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στην Τυνησία αλλά και ευρύτερα προβλήματα.
Ζήτησα τη συνεργασία της Μάλτας για την 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference», την οποία θα φιλοξενήσουμε τον επόμενο χρόνο. Εσείς, η Μάλτα, την έχετε φιλοξενήσει το 2017. Και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάλι για την διάθεσή σου να μας βοηθήσεις με τεχνογνωσία, που ήδη έχετε, στην οργάνωση αυτής της Διάσκεψης, την οποία έχουμε συμφωνήσει με τον John Kerry και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Βεβαίως, συζητήσαμε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το απαράδεκτο της προσπάθειας μεταβολής των συνόρων με τη βία.
Για την κοινή μας υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα. Όμως, βεβαίως συμφωνήσαμε και σε ευρύτερο πλαίσιο ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη εποχή. Πρέπει να καταδικάζεται.
Αλλά επίσης ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσέξει και τη Μεσόγειο. Η Ουκρανία είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει μια πολιτική 360 μοιρών.
Η Μεσόγειος είναι εξαιρετικά σημαντική. Η βόρεια ακτή της Αφρικής δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αγνοηθεί. Αν την αγνοήσουμε θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα για την Ευρώπη σε πάρα πολλούς τομείς, μετανάστευση, τρομοκρατία -τους θίξαμε. Χρειάζονται λοιπόν και τα νότια σύνορα της Ευρώπης την προσοχή μας.
Συζητήσαμε για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την UNCLOS. Ανταλλάξαμε εμπειρίες. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε επίσης για την άποψή μου ότι η κρίση στο Σουδάν πέραν από τις εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις, που έχει και στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες και σε όλους τους πολίτες που είναι εκεί, είναι ή θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός μόνιμου σχήματος ανάπτυξης δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άσκησα κριτική προχθές στις Βρυξέλλες και κατά την διάρκεια της συζήτησής μας στο Συμβούλιο, για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οργανώσει μια κοινή επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών μας από το Σουδάν.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί αυτό το διάστημα για να απεγκλωβίσει τους δικούς της πολίτες, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε, από το Χαρτούμ.
Χθες είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών πολίτες Ρουμάνους και Φινλανδούς, που ελληνικό αεροσκάφος μετέφερε στην Αθήνα. Και θα είναι μεγάλη μου χαρά ελληνικό αεροσκάφος να μεταφέρει στην Αθήνα και πολίτες της Μάλτας ή άτομα, τα οποία συνδέονται με τη Μάλτα.
Είναι αυτονόητο ότι κάνουμε ότι μπορούμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους πολίτες φιλικών σε μας χωρών και άτομα, που είναι συνδεδεμένα με φιλικές σε μας χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μάλτα.
Θα ήθελα επίσης να μου επιτρέψεις να σου πω με ένα προσωπικό τόνο ότι νοιώθω ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένος και εγώ με τη Μάλτα και τους πολίτες της. Προέρχομαι από την Κέρκυρα, αρχιτεκτονικά η Κέρκυρα, αυτή είναι η πατρίδα μου, έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες με τη Μάλτα και τη Βαλέτα, μια τειχισμένη μεσογειακή πόλη.
Επίσης τουλάχιστον 3,5 χιλιάδες κάτοικοι μαλτέζικης καταγωγής ζουν στην Κέρκυρα, πάρα πολλοί είναι φίλοι μου -μου επιτρέπεις και την προσωπική εξομολόγηση- με ψήφιζαν πάντοτε κατά συντριπτική πλειοψηφία και κατά τούτο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων γι΄ αυτό.
Είναι μεγάλη μου λοιπόν χαρά που είσαι σήμερα μαζί μας, εύχομαι να συνεχίσουμε τις τακτικές επαφές μας σε όλους τους τομείς που είχαμε την ευκαιρία να θίξουμε και να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας.
Και πάλι σε ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σου σήμερα εδώ.
28 Απριλίου, 2023