Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier πριν τη συνάντησή τους (Βερολίνο, 11.12.2014)

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier πριν τη συνάντησή τους (Βερολίνο, 11.12.2014)F.-W. STEINMEIER: Θυμάμαι την επίσκεψή μου, κατά τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν συναντηθήκαμε στην Αθήνα, ότι σε διαβεβαίωσα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στη θαρραλέα ελληνική μεταρρυθμιστική πορεία.
Χαίρομαι, και εσύ περισσότερο από εμένα, για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος. Σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, για να μην πω χρόνια, επιτεύχθηκε πρόοδος, την οποία σεβόμαστε και σαφώς αναγνωρίζουμε. Τώρα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, που μας αιφνιδίασε λίγο όλους. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις, που εμείς εδώ στη Γερμανία με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε. Θέλω να πω, από την πλευρά μας, ότι είναι σημαντικό οι δυνάμεις, οι οποίες διασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτή την πορεία. Και, κυρίως, στις δύσκολες αυτές εποχές να μείνουν ενωμένες, ώστε να ολοκληρώσουν την αλλαγή που έχει ήδη συντελεστεί στην Ελλάδα.
Χαίρομαι για το ότι δεν συζητήσαμε μόνο για οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα και δεν περιοριστήκαμε σήμερα σε αυτά. Συζητήσαμε πολλά ευρωπαϊκά θέματα και, βεβαίως, τις θετικές εξελίξεις στη διμερή μας συνεργασία. Έχουμε τακτικές, υψηλού επιπέδου συναντήσεις, υπό το συντονισμό των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Έχουμε την Ελληνογερμανική εταιρική σχέση, έχουμε κοινά προγράμματα, όπως στους τομείς της ανάπτυξης, της υγείας, της ενίσχυσης των πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή την σχέση θέλουμε να τη συνεχίσουμε.
Αλλά φυσικά πρέπει να μιλήσουμε για την κρίση που μας περιβάλλει, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που μας προξενεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Επιστρέφουμε μόλις από μία συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συμφώνησαν στον αγώνα κατά του ISIS. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς την εκτίμηση ότι πέτυχε η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της γρήγορης εξάπλωσης του ISIS, κυρίως στο Ιράκ, όπου στόχος μας είναι να την επιβραδύνουμε, να τη σταματήσουμε. Είμαστε φυσικά πολύ μακριά από πολιτικές λύσεις. Αυτό ισχύει τόσο για το Ιράκ όσο, κυρίως, για τη Συρία. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξετάσουμε αυτό που τώρα γίνεται στη Λιβύη, με τις διεθνείς προσπάθειες των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ, που δεν έχουν καμία επιτυχία, όσο επικρατεί διάσταση απόψεων και δεν υπάρχει βούληση για συνομιλίες. Και τώρα, υπάρχουν οι φόβοι ότι οι διάφορες εθνότητες στη Λιβύη, οι οποίες αντιπαρατίθενται μεταξύ τους και συνεχίζουν να πολεμούν, θα  καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη μια πολιτική επίλυση.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ανταποδίδω την επίσκεψη που είχες κάνει στην Αθήνα αμέσως μόλις ανέλαβες τα καθήκοντα σου για να σηματοδοτήσεις το μεγάλο ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Πράγματι, η  Ελλάδα, μετά από 5 χρόνια υπέρμετρων προσπαθειών και μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, έχει αλλάξει κατάσταση. Έχει να εμφανίσει εντυπωσιακά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα, έχει να παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στασιμότητας, έχει να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, από τα καλύτερα παγκοσμίως. Έχει να παρουσιάσει έναν τραπεζικό τομέα ισχυρό που δεν χρειάζεται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση. Έχει να παρουσιάσει ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που από ελλειμματικό έχει γίνει πλεονασματικό και αυτό αποτυπώνει την θετική αλλαγή που έχει συμβεί στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας και την μετάβαση στο νέο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον πολιτικό ορίζοντα. Γιατί η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί προβλήματα και στις σχέσεις μας με τις αγορές και στις σχέσεις μας με τους εταίρους και δυσκολεύει την διαπραγμάτευση.
Ο Πρωθυπουργός και εγώ, ως αρχηγοί των δυο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, αποφασίσαμε να επισπεύσουμε την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή. Το Σύνταγμα μας προβλέπει πως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας και αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων στον τρίτο γύρο.
Ο τρίτος γύρος θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου και πιστεύουμε ότι η αίσθηση καθήκοντος των Ελλήνων βουλευτών θα μας επιτρέψει να εκλέξουμε συναινετικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποφύγουμε την πρόωρη διάλυση της βουλής και τις πρόωρες εκλογές.
Αυτό θα βοηθήσει την χώρα, θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε μέσα στο χρονικό διάστημα των δυο μηνών, που ήδη έχει αποφασίσει το Eurogroup, όλη αυτή τη διαδικασία. Η ελληνική οικονομία θα έχει μπροστά της ένα διάστημα 18 μηνών που θα είναι το διάστημα της απογείωσης, της πραγματικής αλλαγής για κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, κάθε επιχείρηση, κάθε νοικοκυριό.
Αν φυσικά δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη αυτής της αυξημένης πλειοψηφίας θα οδηγηθούμε σε εκλογές και ο κάθε Έλληνας πολίτης θα κληθεί να κάνει  μια επιλογή ευθύνης, μια επιλογή σε σχέση με την μοίρα της χώρας, που πρέπει να είναι μια μοίρα ευρωπαϊκή, μια μοίρα σταθερότητας. Γιατί θα ήταν κρίμα να ακυρώσουμε μόνοι μας τις τόσο μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ και από τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σόιμπλε και από τον Υπουργό Οικονομίας τον κ. Γκάμπριελ την ετοιμότητα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να επικυρώσει την απόφαση του Eurogroup με την δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να περάσουμε στο νέο καθεστώς  της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Και θέλω να ευχαριστήσω εκ προοιμίου,  την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας γι΄αυτή της τη συμπαράσταση  και την πράξη αλληλεγγύης.
Θα μιλήσουμε γι΄αυτά και όπως ανέφερε προηγουμένως και ο κ. Στάινμάιερ και για τη διμερή μας σχέση, την εταιρική μας σχέση,  η οποία αποδίδει πολύ θετικούς καρπούς υπό τον συντονισμό των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Ήδη έχουμε συγκροτήσει το Ινστιτούτο για Ανάπτυξη, που είναι ένας θεσμός παρόμοιος με τη γερμανική KfW,  έχουμε εν εξελίξει πολλά σημαντικά προγράμματα, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της καινοτομίας, έχουμε τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών και, τώρα, στο διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας, θα έχουμε προφανώς τη δυνατότητα να κάνουμε πιο πολλά πράγματα από κοινού, τόσο στην Ελλάδα, όσο στη Γερμανία, όσο και σε τρίτες  χώρες.
Φυσικά ως υπουργοί Εξωτερικών βρισκόμαστε σχεδόν κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο άλλων οργανισμών, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Είμαστε σε διαρκή επαφή και συντονισμό και η γραμμή της Ελλάδας, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην πω απόλυτα, συμπίπτει με την γραμμή, την αντίληψη και τη νοοτροπία της Γερμανίας, ως προς την αντιμετώπιση των μεγάλων ανοιχτών κρίσεων.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων και στην Ανατολική και τη Νότια Γειτονία της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι πάρα πολύ κοντά στις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Έχουμε ελληνικές Κοινότητες, ελληνικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία, έχουμε χριστιανικούς πληθυσμούς που συνδέονται με την Ελλάδα. Για μας, αυτό που συμβαίνει σε όλο το φάσμα από τη Γάζα μέχρι την Τρίπολη είναι εξαιρετικά σημαντικό, με κορυφαίο ζήτημα τον πόλεμο κατά του ISIS. Και οι δύο χώρες μας, ως μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μέλη του συνασπισμού κατά του ISIS και αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες κατά του φαινομένου των ξένων μαχητών.
Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και με τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας. Έχουμε την ίδια αντίληψη, την ίδια νοοτροπία και είναι για μας πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν μια πολιτικοδιπλωματική προσέγγιση και την αποφυγή της κλιμάκωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο κρίσιμης περιόδου, κρίσιμης οικονομικά και διεθνοπολιτικά, πρέπει να αποφεύγονται πρόσθετες εντάσεις. Εμείς, δυστυχώς, στην Ανατολική Μεσόγειο αυτήν την εποχή, έχουμε μια πρόσθετη ένταση, σε σχέση με την Κύπρο, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το σεβασμό της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Στις τελευταίες επαφές που είχαμε με την τουρκική Κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δική μου επίσκεψη στην Άγκυρα αλλά και με τη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Αθήνα, πριν λίγες μέρες, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών, κάναμε βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες πολλές προσπάθειες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Χαίρομαι λοιπόν γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα, εδώ στο Βερολίνο, να κάνουμε μία επισκόπηση όλων αυτών των θεμάτων και να συντονίσουμε το βηματισμό μας.

11 Δεκεμβρίου, 2014