Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ρ/σ «ΚΟΚΚΙΝΟ» και τον δ/φο Νίκο Σβέρκο (10.12.2018)

Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ρ/σ «ΚΟΚΚΙΝΟ» και τον δ/φο Νίκο Σβέρκο (10.12.2018)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε σ’ εξέλιξη μια σειρά από ζητήματα, τα οποία νομίζω καθορίζουν γενικότερα και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό και στις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά υπάρχει βεβαίως και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο και αυτό πυροδοτεί διάφορα σενάρια. Θα τα δούμε όλα αυτά, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος βρίσκεται στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Καλή σας ημέρα κ. Κατρούγκαλε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλή μέρα σ’ εσάς και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας τα πάρουμε χρονικά τα πράγματα και ας ξεκινήσουμε από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Βρεθήκατε κι εσείς εκεί, υπήρξε μια συνάντηση εργασίας και με το Ρώσο Πρόεδρο αλλά και με μια κυβερνητική Επιτροπή, υπογράφηκαν και οι συμφωνίες, θέλουμε να μας πείτε το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, είναι θετικό, έφερε αποτελέσματα καλά;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η συνάντηση αυτή ήταν απόλυτα επιτυχής, τόσο στο σκέλος της κορυφής, στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και στο πιο χαμηλό επίπεδο, τη Μεικτή Διακυβερνητική Επιτροπή που έχει ως αποστολή να προσδιορίσει τους οικονομικούς στόχους της συνεργασίας των δυο χωρών.

Και ήταν θετική, αφ’ ενός γιατί αναθέρμανε τις καλές μας σχέσεις, που όμως είχαν σκιαστεί από το γνωστό επεισόδιο του καλοκαιριού και γιατί δρομολόγησε και τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού σε νέες καλύτερες βάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν ξεπεραστεί τα όποια προβλήματα δηλαδή; Γιατί είδαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά ούτε από τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και όταν ερωτήθηκε μάλιστα και στις δηλώσεις του, στις δηλώσεις που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι όλα αυτά ουσιαστικά έχουν παρέλθει και πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι αυτό βρίσκεται πίσω μας, εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα σχετικό με την προστασία της κυριαρχίας μας, δεν θεωρούσαμε όμως ότι αυτό ανάγεται σε δομικό στοιχείο, σε καθοριστικό στοιχείο στις διαφορές μας. Οι σχέσεις μας όπως γνωρίζετε, είναι πατροπαράδοτα καλές και έχουμε σκοπό στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας να παραμείνουν καλές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κει και πέρα κι εσείς κ. Υπουργέ πρόκειται να συμμετάσχετε στις συσκέψεις που υπάρχουν στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό, των Υπουργών Εξωτερικών, μια πλούσια ατζέντα η οποία υπάρχει: Ιράν, Βενεζουέλα, Ουκρανία. Στην πραγματικότητα όλα αυτά έρχονται να καθορίσουν όλες αυτές τις συζητήσεις, θα καθορίσουν και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα πολύ ρευστό διεθνές σκηνικό, όπου έχουμε μάλιστα μια ιδιαίτερη κινητικότητα απ’ την πλευρά των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα μέτωπα και μάλιστα, θα λέγαμε, ότι αναθερμαίνονται μέτωπα τα οποία πιστεύουμε ότι έχουν τουλάχιστον κλείσει, είτε μιλάμε για την Ουκρανία...

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πολύ σωστά λέτε. Είναι πράγματι μια περιοχή ταραγμένη και περίπλοκη, που εμείς, για να μπορέσουμε να έχουμε πυξίδα, έχουμε δυο βασικές σταθερές: το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την πεποίθηση ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν αυτές οι διαφορές. Και βεβαίως έχουμε σπίτι, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προσπαθούμε να είμαστε μια γέφυρα πολιτική μ’ εκείνες τις χώρες που έχουμε σχέσεις που μας επιτρέπουν να παίξουμε ένα ρόλο μεσολαβητή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, έτσι κι αλλιώς, έχουμε και τις εξελίξεις στην Αζοφική Θάλασσα και άρα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το όλο σκηνικό εκεί.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι αλήθεια, η Ουκρανία είναι ένα διαρκές πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας, εμείς κι εδώ επιμένουμε στο ότι θα πρέπει να τηρηθουν οι Συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν τα πολιτικά βήματα για την επιστροφή της κατάστασης στην κανονικότητα. Θέλουμε ν’ αποκλιμακωθεί η ένταση. Η Ευρώπη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια νέα εστία έντασης και μάλιστα στο κέντρο, στην καρδιά της και είναι κι αυτό ένα από τα πράγματα που θα συζητήσουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε και στο θέμα το οποίο νομίζω ότι απασχολεί πολλούς, κυρίως το δημόσιο διάλογο νομίζω περισσότερο γιατί και η πλευρά που απασχολεί περισσότερο είναι εκείνη που ίσως επιφέρει πολιτικές εξελίξεις. Μιλάμε βεβαίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε δηλώσεις του Ζάεφ την προηγούμενη περίοδο, οι οποίες, αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, διογκώθηκαν κάπως αναφορικά με «Μακεδόνες του Αιγαίου» και διάφορα τέτοια. Θεωρείτε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρώτα-πρώτα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, είναι προφανές ότι στο διάστημα μέχρι και την κύρωση, αλλά κυρίως μετά στη φάση της εφαρμογής της, και οι δυο πλευρές πρέπει να επιδιώκουν να τηρούν και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι εμείς αυτό το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά, με κάθε τρόπο. Και στις διμερείς μας επαφές και στις συναντήσεις που είχα στο ΝΑΤΟ με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και με την κα Μογκερίνι, επεσήμανα την ανάγκη οι δηλώσεις που γίνονται, να μην είναι διαφορετικές από αυτές που απορρέουν από τη Συμφωνία.

Από κει και πέρα, η Συμφωνία είναι δεδομένη. Και μάλιστα, ίσως να ήταν χρήσιμο που έγινε αυτή η συζήτηση, επ' ευκαιρία των δηλώσεων αυτών, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλυτρωτισμού στη Συμφωνία κι ότι αντιθέτως, η Συμφωνία είναι το εργαλείο που έχουμε για να εξαφανιστεί μια για πάντα κάθε υποψία, κάθε σκιά αλυτρωτισμού.

Και γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση η αμφιταλάντευση που βλέπω σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα, ακριβώς γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών παρέμεινε αυτή που ήταν. Και ακριβώς, η συζήτηση η οποία έγινε, έριξε φως στα στοιχεία της Συμφωνίας που την κάνουν αμοιβαία επωφελή και για τις δυο χώρες, ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, γιατί εμείς ήμαστε που είχαμε ν’ ανησυχούμε από αλυτρωτισμούς, δεν είχε η άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις έγιναν από την πλευρά της ΠΓΔΜ, από την πλευρά του Πρωθυπουργού της χώρας, έγιναν ίσως και στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης; Διότι πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία επιφέρει αντιδράσεις στη γείτονα, δεν περνάει εύκολα και ίσως έγιναν και κάποιες δηλώσεις τέτοιου στυλ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο τις δηλώσεις καθαυτές. Είναι προφανές, όμως, ότι και στις δυο πλευρές επιδιώκουμε να πείσουμε τους λαούς μας για το γιατί είναι αμοιβαία επωφελής η Συμφωνία αυτή. Αυτό πρέπει να το κάνουμε μ’ επιχειρήματα που έχουν βάθος και ανταποκρίνονται στο κείμενο της Συμφωνίας και πρέπει να το κάνουμε μ’ έναν τρόπο ώστε οι προσπάθειες του ενός να μη δυσκολεύουν τις προσπάθειες του άλλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό που κρατάμε, είναι -και η ελληνική πλευρά το κάνει και επιθυμεί και για όλες τις πλευρές- να παραμείνουν προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αυτή καθαυτή, διότι αυτή είναι που λύνει και όλα τα ζητήματα, άρα δεν υπάρχει ούτε κάποια σκέψη για ερμηνευτικές δηλώσεις ή κάποιες περαιτέρω διασφαλίσεις όπως καταλαβαίνουμε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως σας είπα, δύο είναι οι στόχοι, ένας άμεσος κι ένας μεσο-μακροπρόθεσμος: ο άμεσος είναι να κυρωθεί κι από τις δυο πλευρές η Συμφωνία και ο δεύτερος είναι φυσικά να τηρηθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα το κάνουμε και για να ξεκαθαρίζουμε το νόημα, το οποίο απορρέει από μια απλή ανάγνωση. Και ό,τι άλλο χρειαστεί σ’ αυτή την πορεία θα το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας εστιάσουμε τώρα στα δικά μας και να κλείσουμε μ’ αυτό: Εσείς θεωρείτε ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή; Διότι όπως αναφερθήκατε κι εσείς, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες τώρα πλέον φαίνεται ν’ αμφιταλαντεύονται και να έχουν λάβει αφορμή από τις συζητήσεις της προηγουμένης περιόδου.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα περάσει η Συμφωνία και ελπίζω για τη δική τους πολιτική αξιοπιστία. Όχι, γιατί υπάρχει αμφιβολία ως προς την τελική υπερψήφιση, και αυτές οι δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε -για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους- είναι το Ποτάμι. Και το Ποτάμι θα επανέλθει στις δηλώσεις τις δικές του, τις αρχικές του θέσεις, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πεδίο διαφοροποίησης που να έχει προκύψει από την επικαιρότητα.

Ό,τι, επαναλαμβάνω, έπρεπε να ξεκαθαριστεί, ξεκαθαρίστηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν άλλαξε, το ίδιο γράμμα είχε, το ίδιο γράμμα έχει και τώρα και το πνεύμα της είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

10 Δεκεμβρίου, 2018