ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποδαρικό στην εκπομπή την εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σήμερα. Σε μια μάλιστα περίοδο κρίσιμη, συνολικά για τα εξωτερικά θέματα, την κατάσταση στην περιοχή, υπάρχει μια κινητικότητα μεγάλη.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα. Καλή εβδομάδα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Υπάρχει κινητικότητα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα υπό έλεγχο, πράγμα που αποδεικνύει πόσο προγραμματισμένη ήταν η ελληνική διπλωματία και όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα πρώτον. Τι επιδιώκει η Άγκυρα με την αποστολή του «Φατίχ» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε δυο σταθερές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα και ειδικότερα σε ότι αφορά το δίκαιο της θάλασσας. Εμείς είμαστε μια δύναμη που υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη που επεδίωκε μέσω της προβολής ισχύος και επιδιώκει να δημιουργεί γκρίζες ζώνες. Η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση μέσω του δικαίου της θάλασσας, οροθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, συνεργασιών μεταξύ των κρατών με κατ’ εξοχήν παράδειγμα τον αγωγό EASTMED.
Προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει και νομίζω ότι με αυτές τις ενέργειες επιτείνει ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της. Κάτι για το οποίο εμείς δεν χαιρόμαστε, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα διάλογο με την Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε αυτά. Εάν προχωρήσουνε σε εξορύξεις τι θα γίνει; Εντός της κυπριακής ΑΟΖ;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι συμβολικές οι κινήσεις αυτές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους σε ουσιαστικές εξορύξεις. Οι προσπάθειές τους ήταν να στείλουν ένα σήμα ότι «είμαστε και εμείς εδώ», χρησιμοποιούν την έκφραση «δεν είμαστε εκτός της εξίσωσης της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» και κυρίως θέλουν να αμφισβητήσουν τα νομικά κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παραχώρηση των οικοπέδων της για οικονομική εκμετάλλευση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Γιατί μιλάω για συμβολισμό; Δείτε το «Μπαρμπαρός». Είναι σημαία. Είναι ένα κατακόκκινο βαμμένο πλοίο, το οποίο πηγαίνει όπου πηγαίνει, όχι για να έχει οικονομικά αποτελέσματα, αλλά για να ενισχύσει, όπως σας είπα, αυτό το πολιτικό μήνυμα της Τουρκίας, ότι δεν έχει σημασία το διεθνές δίκαιο, έχει σημασία ότι εμείς είμαστε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά το «Φατίχ» μπορεί όμως να κάνει εξορύξεις.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μπορεί να κάνει εξορύξεις, αλλά και πάλι δεν είναι ο σκοπός το «Φατίχ» να προχωρήσει σε πραγματική έρευνα, όπως κάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες γιατί απλώς δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία. Αλλά ούτε καν η πρόθεση. Γιατί λέω ότι αποτυγχάνει αυτή η προσπάθεια; Γιατί δημιουργείς γκρίζες ζώνες όταν δημιουργείς διαφορά. Όταν κάνεις την άλλη πλευρά, δηλαδή εμάς και την Κυπριακή Δημοκρατία, να έρθει να συζητήσει μαζί σου. Ή το δέχονται και οι άλλοι στη διεθνή σκηνή ότι εν πάση περιπτώσει κάτι υπάρχει εκεί που πρέπει να συζητηθεί. Τι είδαμε όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πιο απόλυτο τρόπο μιλάει για παράνομες ενέργειες και καλεί την Τουρκία να σταματήσει. Αντίστοιχα, η πρόσφατη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αντίστοιχα όλοι όσοι έχουν μιλήσει, είτε κράτη της περιοχής, είτε μεγάλοι διεθνείς παίκτες. Αυτό δείχνει την αποτυχία και την απομόνωση, ότι όχι απλώς δεν δημιουργείται γκρίζα ζώνη, δεν δημιουργείται αμφισβήτηση ως προς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά καταγγέλλονται αυτές οι ενέργειες ως ευθέως παράνομες, ή όπως είπε η πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως ακραία προκλητικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγονται πολλές φορές εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα ήθελε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ήταν ένας από τους στόχους της. Και μάλιστα κάποιες φορές κατηγορήθηκε η Αθήνα ότι αφήνει ανοιχτούς διαύλους για κάτι τέτοιο.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ποτέ. Κανένα από τα ελληνικά κόμματα, καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχε βάλει σαν στόχο τη συνεκμετάλλευση, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων που έχει η κάθε χώρα με βάση το δίκαιο της θάλασσας. Να καθοριστούν δηλαδή αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, να καθοριστούν τα όρια της υφαλοκρηπίδας.
Από εκεί και μετά, όταν αυτά έχουν γίνει και, επαναλαμβάνω, με βάση το δίκαιο της θάλασσας, όχι με βάση την προβολή της ισχύος, όλα τα πράγματα μπορεί να είναι ανοιχτά. Η Κύπρος, για παράδειγμα, με το Λίβανο συζητά συνεκμετάλλευση για τα κοιτάσματα που πιθανόν να βρίσκονται από κοινού στις δυο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Το πρόβλημα όμως την Τουρκία είναι άλλο. Είναι ότι δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης το δίκαιο της θάλασσας που είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο μπορεί να συζητήσει κανείς, όχι γιατί καλύπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, που τα καλύπτει, αλλά γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν διμερείς σχέσεις που να μην βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει επίσης μια εκτίμηση ότι δημιουργεί νομικές δυσκολίες για την Αθήνα η αμφισβήτηση του γεγονότος ότι εφάπτονται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδος και Κύπρου.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι ένα από τα θέματα που παγίως εμείς θέλουμε να λυθούν μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία πρόσφατα κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ένα έγγραφο μέσω μιας διακοίνωσης με την οποία ισχυρίζεται, όπως ισχυρίζεται παγίως, ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Απαντήσαμε όπως έπρεπε, και ακριβώς αυτή η προγραμματισμένη διπλωματική μας κίνηση, η οποία δεν βγαίνει στις εφημερίδες, και καλά κάνει και δεν βγαίνει, είναι αυτή που καταλήγει στο να έχουμε αυτό το μπαράζ ανακοινώσεων καταδικαστικών των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας. Δηλαδή, είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιος έχει δίκιο. Η μεγάλη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας το τελευταίο διάστημα έχει παίξει και αυτή το ρόλο της. Μας βλέπουν όλοι ως παράγοντα σταθερότητας και την Τουρκία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης. Και όλα αυτά συμβάλουν στο να πέφτουν πραγματικά στο κενό και να καταλήγουν ως μπούμερανγκ εναντίον της όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «γαλάζια πατρίδα» είναι απειλή για την Ελλάδα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως προβάλεται από ορισμένους κύκλους εθνικιστικά, ως αμφισβήτηση δηλαδή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προφανώς και είναι, αλλά εμείς ξέρετε, δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτα. Εμείς την Τουρκία τη θέλουμε ως συνομιλητή. Είμαστε η μοναδική χώρα που υποστηρίζει, αν όχι η μοναδική, από τις τελευταίες, τις ευρωπαϊκές προοπτικές της. Δεν χαιρόμαστε με την απομόνωσή της. Αλλά ξαναλέω, το πλαίσιο με το οποίο μπορεί να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα της θαλάσσιας εκμετάλλευσης των οικονομικών μας πόρων το δίκαιο της θάλασσας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς εκεί είναι η μεγάλη αποτυχία της Τουρκίας. Προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει βρει αυτή τη στιγμή ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα Ίμια το κατάφερε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πρέπει να διαφοροποιήσουμε την κατάσταση σήμερα με την κατάσταση στα Ίμια. Το Μάρτιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο επίπεδο, στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών, μίλησε για παράνομες κινήσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά το Αιγαίο και την προειδοποίησε να μην συνεχίσει. Εάν αντιπαραβάλουμε αυτή τη δήλωση του Μαρτίου του 2018 με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν έγινε το επεισόδιο στα Ίμια που πρακτικά ήταν σχεδόν μια δήλωση ίσων αποστάσεων, βλέπουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σε αυτό το διάστημα πετύχει η ελληνική διπλωματία. Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέες γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυγχάνει, ακριβώς γιατί έχουμε πετύχει μια διπλωματική υπεροπλία απέναντι στη γείτονα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, υπάρχει όμως ταυτόχρονα με τις προκλήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο μια έντονη παραβατικότητα. Το δείχνουν τα στοιχεία. Το δείχνει η λίστα που παραδώσατε στον κ. Μενέντεζ, τον Αμερικανό Γερουσιαστή. Πώς θα συνεχιστεί ταυτόχρονα η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Είστε αισιόδοξος;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η παραβατικότητα αυτή είναι μέρος της προσπάθειας να δημιουργηθούν, ή να διατηρηθούν αυτά που θεωρεί η Τουρκία ότι είναι γκρίζες ζώνες. Σας είπα όμως προηγουμένως ότι αποτυγχάνει εντελώς στο βαθμό που αυτές οι ενέργειες καταγγέλλονται ως παράνομες και προκλητικές. Δεν δημιουργείς γκρίζες ζώνες όταν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές ως παράνομες. Από την άλλη μεριά, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν ένταση, δημιουργούν κόστη για την δική μας πολεμική μηχανή, τις ένοπλες δυνάμεις μας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προβλήματα για το Αιγαίο. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Ακριβώς επειδή εμείς θεωρούμε τον πολιτικό διάλογο ως το μοναδικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων, θα συνεχίσουμε, ακόμα και εάν δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο η άλλη πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης τι μπορεί να περιλαμβάνεται, πέρα από το τι είχαν αποφασίσει Παπούλιας – Γιλμάζ;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Παπούλιας – Γιλμάζ είχαν ένα μορατόριουμ, είχαν συμφωνήσει ένα μορατόριουμ για τις ασκήσεις σε περίοδο διακοπών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιορτών νομίζω.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Και γιορτών. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ζητούμενα, να έχουμε μια πλήρη καταγραφή και να συμφωνούμε και οι δυο πλευρές για το τι έχει γίνει στο παρελθόν και πώς εφαρμόζεται, γιατί υπάρχουν από την Τουρκία πολλές φορές αμφισβητήσεις και ως προς τα υφιστάμενα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Άρα, δεν θα εγκαταλείψουμε εμείς την προσπάθεια του πολιτικού διαλόγου, ή να γίνει μια καταγραφή των σημερινών μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και εάν φανεί ότι υπάρχουν κι άλλα, φυσικά και μπορούν να συμφωνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προστεθούν.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Να προστεθούν, αλλά το ουσιώδες είναι η εφαρμογή των ήδη υφισταμένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποια ραντεβού προσεχώς με τον Τούρκο ομόλογό σας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχω μιλήσει και στο ενδιάμεσο των επαφών με τον κ. Τσαβούσογλου. Έχει δηλώσει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηλεφωνικά λέτε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τηλεφωνικά. Έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Αθήνα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια στιγμή που η επίσκεψη θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει προφανώς μια απουσία προκλητικών κινήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απουσία προκλητικών κινήσεων λέτε ότι είναι η προϋπόθεση για να γίνει η επίσκεψη στην Αθήνα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για να είναι μια πετυχημένη συνάντηση πρέπει να υπάρχει ένα καλό κλίμα και να υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι θα προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κυβερνητικό συμβούλιο ….
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εθνικό Συμβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Το Αανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με Τσίπρα – Ερντογάν που αποφασίστηκε ότι θα γίνει μετά τη συνάντηση που κάνατε στην Τουρκία πότε το βλέπετε; Μπορεί να γίνει και εντός του 2019;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Παραμένει στους στόχους μας να έχουμε αυτό το Συμβούλιο με την Τουρκία, με την προϋπόθεση όμως ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη ήταν η συμφωνία. Ενδεχομένως προηγουμένως και επαναλαμβάνω, εφόσον υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις προκλητικές κινήσεις της άλλης πλευράς. Πριν από αυτό έχουμε ένα οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Σκεφτόμαστε με άλλα λόγια με μέτρα ήπιας πολιτικής να μπορέσουμε να ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικονομικό φόρουμ μέσα στο καλοκαίρι; Ή αρχές φθινοπώρου;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εξαρτώνται όλα αυτά από το πώς θα εξελιχθούν τα μέτωπα στα οποία έχουμε με την Τουρκία. Επαναλαμβάνω ότι εμείς πάντα θέλουμε την Τουρκία ως ένα γείτονα με τον οποίο να έχουμε φιλικές σχέσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε άλλα πράγματα από αυτά που το διεθνές δίκαιο μπορεί να ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε φορά σε αυτά τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας αποφασίζεται και η σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης. Και βλέπουμε ότι καθυστερούν.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτά προχωρούν. Για παράδειγμα οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μπορεί πράγματι να έχουμε καινούργιες μέσα στο καλοκαίρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα νομίζω αρκετά σοβαρό, γιατί είναι στρατηγικό. Θα παραμείνει στη Δύση η Τουρκία κατά την εκτίμησή σας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της περιόδου αυτής. Και ένας από τους λόγους που έχει αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της χώρας μας στην περιοχή. Ένας όμως από τους λόγους και όχι ο κυριότερος, ο βασικότερος λόγος της αναβάθμισης είναι η γενικότερη αναγνώριση της σταθεροποιητικής λειτουργίας που έχει η πατρίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Συμφωνία των Πρεσπών στα Βαλκάνια είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Η στάση που ακολουθούσαμε στο μεταναστευτικό είναι δεύτερο παράδειγμα. Πώς αλλιώς θα έλεγε αυτά που είπε ο Πάπας αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του Πρωθυπουργού και της χώρας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει στα Σκόπια.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πάει στα Σκόπια. Αλλά και οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε στο Αιγαίο είναι ακριβώς και αυτές δείγμα αυτής της αναβάθμισης του ρόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας ρωτήσω γι’ αυτό γιατί ορισμένοι λένε ότι έχετε κάνει την Ελλάδα –το ΚΚΕ κυρίως το λέει– προκεχωρημένο φυλάκιο των Ηνωμένων Πολιτειών και γι’ αυτό αναβαθμίστηκε ο ρόλος της χώρας.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, οι τριμερείς σχέσεις που έχουμε αναπτύξει δεν είναι μόνο με το Ισραήλ, είναι και με την Αίγυπτο, είναι και με την Ιορδανία, είναι και με το Λίβανο, είναι και με την Παλαιστίνη. Περιμένουμε να έρθει ο Πρόεδρος Αμπάς στην Αθήνα εντός των επόμενων εβδομάδων. Επομένως αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ισορροπίας της πολιτικής μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς η εκτίμησή σας θα παραμείνει στη Δύση η Τουρκία; Το θέλει η Ελλάδα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν θέλει η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς της συμμαχίες και να γίνει ακόμη εχθρικότερη και προκλητικότερη απέναντι σε εμάς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ευνοούμε τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Επομένως, επιδιώκουμε να τονίζουμε το δικό μας σταθεροποιητικό ρόλο απέναντι σε αυτές τις αμφιταλαντεύσεις της Τουρκίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα θέλαμε να εξωθήσουμε την Τουρκία σε ένα ρόλο εχθρικό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με αυτό που λέει ο Βέμπερ, ότι τελείωσε η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας; Ότι δεν υπάρχει θέμα ένταξης και ότι πρέπει απλώς να συζητηθεί μια νέα τελωνειακή ένωση; Εδώ το υιοθέτησε και ο κ. Γιώργος Κύρτσος επίσης.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, δεν είχα αμφιβολίες. Η ακραία Δεξιά αντίληψη για την Ευρώπη, δεν λέω Ακροδεξιά, η βαθιά Δεξιά αντίληψη για την Ευρώπη, που δεν παίρνει υπόψη τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα είναι αυτή, και όχι μόνο δεν αντανακλά τις απόψεις αυτής της βαθιάς Δεξιάς για τα ευρωτουρκικά, αλλά και τη γενικότερη στάση της απέναντι στα θέματα της παγκοσμιοποίησης, αυτή την επιστροφή σε ένα χρυσό εθνικιστικό παρελθόν που ποτέ δεν υπήρχε. Όλες οι ευρωπαϊκές όμως δυνάμεις που έχουν υπευθυνότητα και όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Γεωργιάδης θέλω να ελπίζω δεν έχει καταφέρει και σε αυτό να μεταπείσει τη Νέα Δημοκρατία, γενικά υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Ακριβώς αυτή είναι η εθνική πολιτική γραμμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια νέα τελωνειακή Συμφωνία η χώρα μας τι μπορεί να βάλει στο τραπέζι, εφόσον γίνει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για μας τα βασικά ζητήματα, όπως και για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του κράτους Δικαίου αλλά και τα θέματα καλής γειτονίας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μια τελωνειακή Ένωση μεταξύ ενός κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αυτό το κράτος έχει εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε μέλη της Ένωσης. Αυτό προφανώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί στη μελλοντική τελωνειακή Ένωση και εμείς θέλουμε να προχωρήσει, εφόσον εκλείψουν βέβαια όλες αυτές οι προκλητικές κινήσεις της άλλης πλευράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τυχόν εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία διασαλεύει τις ισορροπίες στο Αιγαίο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα είναι προφανώς η βασική Λυδία Λίθος, όπως οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν αντιληφθεί, για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Βλέπουμε να επιχειρείται μια πολιτική απ' ευθείας επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέσω των γαμπρών, η διπλωματία των γαμπρών.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αλλά πάρα πολύ δύσκολα φαίνεται αυτή να μπορεί να ξεπεράσει το πραγματικό στρατηγικό δίλημμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία. Αν δηλαδή θα εξακολουθεί να ενισχύει τη σχέση της με τη Ρωσία, μπαίνοντας με ένα τρόπο σε μια δύσκολα αναστρέψιμη αποδυτικοποίηση, ή αν θα επιχειρήσει πάλι να βρει μια ισορροπία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κλείνει υπέρ της συνεργασίας με την Ρωσία, αν εγκατασταθούν οι S-400 διασαλεύουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, να επαναλάβω το ερώτημα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε επίπεδο στρατιωτικό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι σε επίπεδο στρατιωτικό πρωτίστως.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε επίπεδο στρατιωτικό αυτό που θα αποτελούσε ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο θα ήταν οι S-400 μαζί με τα F-35. Από τη στιγμή που αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν πρόκειται από ό,τι φαίνεται να πραγματοποιηθεί, η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο θα εξακολουθεί να είναι εντός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της δικής μας πλευράς, γιατί ξέρετε έχουμε ποιοτικά πλεονεκτήματα απέναντι στην άλλη πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς συζητούμε για F-35; Ξέρω είναι πανάκριβα αλλά….
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν συζητήσεις, αλλά προφανώς δεν είναι γι' αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν συζητήσεις και με τη Γαλλία για φρεγάτες κ. Υπουργέ, από ό,τι λένε οι πληροφορίες.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η διπλωματία θα πρέπει να έχει ως απαραίτητο εταίρο τη δυνατότητα αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Εμείς είμαστε μια φιλειρηνική δύναμη, αλλά υπάρχει ένα ρητό του Αριστοτέλη που λέει ότι «η αδικία είναι χαλαιποτάτη όταν έχει όπλα», επομένως θα πρέπει για να μπορέσουμε να προβάλλουμε και να υποστηρίζουμε τα δίκαιά μας χωρίς να έχει καμία επιθετική αιχμή αυτό, να μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες -όπως έχουμε πάντα- και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για τις φρεγάτες, επαναλαμβάνω την ερώτηση.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε συζητήσεις για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας με πολλές χώρες και πολλούς προμηθευτές, όμως με βασικό συνομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι τον Υπουργό Εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δεσμευτεί για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Θα την περιμένουμε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι φυσικά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο καλοκαίρι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το πιθανότερο μέχρι το καλοκαίρι. Συναρτάται βέβαια και αυτή και με τις συζητήσεις που εξακολουθούμε να έχουμε και με την Ιταλία και με την Αλβανία, αν και με την Αλβανία κι εκεί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε συμπεριφορές που δεν ανταποκρίνονται στις σχέσεις καλής γειτονίας, για τη χάραξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε στην Αλβανία. Διεθνής Διάσκεψη για Κυπριακό το καλοκαίρι, έστω και άτυπη πενταμερής που φαίνεται να προτείνει ο κ. Γκουτέρες;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της Ειδικής Απεσταλμένης. Θα θέλαμε λύση του Κυπριακού χτες. Αλλά, αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη συμπεριφορά από τη μεριά της Τουρκίας που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Και όχι μόνο η έλλειψη ενθουσιασμού για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και αυτές οι πρόσφατες κινήσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την στηρίζουμε λοιπόν αυτή την πενταμερή, την πραγματοποίησή της;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πενταμερή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέση που και η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται και εμείς την υποστηρίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την Αλβανία πριν. Είδαμε και πινακίδες χτες να κατεβαίνουν, με την παρουσία μάλιστα της Αστυνομίας. Που το πάει η Κυβέρνηση Ράμα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαστε σε επικοινωνία, μέσω της εκεί Πρεσβείας μας, για να δούμε τι γίνεται. Έχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητάς μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις περιουσίες της μειονότητας δεν έχει λήξει ακόμη τυπικά το θέμα. Μόνο υποσχέσεις έχουμε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά.,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά περνάει καιρός με τις δεσμεύσεις.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Περνάει καιρός, αλλά ακούστε, εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις υποσχέσεις αυτές γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ενταξιακή πορεία θα εξαρτηθεί από την ελληνική μειονότητα, από τη στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για όλες τις χώρες που πρέπει να ισχύσουν και για την Αλβανία. Αυτά τα κριτήρια αφορούν και την ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θέματα σεβασμού Κράτους Δικαίου, αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και θέματα που αφορούν όμως την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας, προφανώς. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα Σκόπια είμαστε εντάξει, με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουμε πρόβλημα με την ενταξιακή ημερομηνία, τη στηρίζουμε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προσπαθούμε να τη στηρίξουμε όσο μπορούμε, ακριβώς για να φανεί στην Ευρώπη ότι μια μικρή χώρα, η οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της, που δεν έχει ζητήματα ως προς την πρόθεση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχει αντίστοιχη ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και να επανέλθουμε, θα έχουμε ένα τέταρτο στη διάθεσή μας ακόμη, θέλω να σας ρωτήσω και το γίνεται στα Βαλκάνια, μεγάλη Αλβανία, σύνορα με Κόσοβο, αλλά και τι πρέπει να γίνει στο εσωτερικό της χώρας. Θα έχουμε εθνική συνεννόηση; Βλέπω συνεδριάζει τελευταία πιο συχνά το Εθνικό Συμβούλιο, θα τα κουβεντιάσουμε αμέσως μετά τις διαφημίσεις.
[...]
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Παιχνίδια εξουσίας» στο News 24/7 είναι χαρά για μας στο στούντιο για ένα ακόμη τέταρτο ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάμε πρώτα στα Βαλκάνια, τι γίνεται; Η μεγάλη Αλβανία;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν ζωντανοί εθνικισμοί ακόμη στα Βαλκάνια και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο ήταν πολύ σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί έδειξε ότι υπάρχουν τρόποι, μέσω του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου, να λύνονται διαφορές που κρατούν δεκαετίες. Και αυτός είναι και ο ρόλος της χώρας μας να προσπαθεί να είναι σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πολιτικά και οικονομικά. Γιατί δεν είμαστε μεγάλη οικονομική δύναμη στο πλαίσιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο των Βαλκανίων όμως είμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει; Αλλαγές συνόρων για παράδειγμα μπορούν να υπάρχουν;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν όπως ξέρετε συζητήσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις στηρίζουμε εμείς αυτές; Συμφωνούμε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαστε πάρα πολύ σκεπτικιστές απέναντι σε παρόμοιες αλλαγές, γιατί μπορεί να ανοίξουν ένα κουτί Πανδώρας, να κινήσουν ένα ντόμινο και τις παρακολουθούμε στενά. Αλλά προφανώς προτεραιότητα πρώτη θέση γι' αυτές θα πρέπει να πάρουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ρωσία;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Ρωσία είναι μια δύναμη με την οποία έχουμε παραδοσιακά φιλικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας προφανώς επιδιώκουμε να τις ενισχύσουμε, όταν όμως λέω για αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, σκεφτείτε το εξής: ποτέ η Ελλάδα δεν είχε καλύτερες σχέσεις αυτή τη στιγμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Κίνα. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό, δεδομένου της σύγκρουσης των στρατηγικών συμφερόντων που έχουν αυτές οι δύο χώρες. Θέλουμε λοιπόν να βάλουμε και τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των σχέσεων που έχουμε με όλες τις χώρες του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποια συνάντηση προσεχώς, κάποιους διαύλους επικοινωνίας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ θα πάρω μέρος στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που είναι το μέγιστο οικονομικό γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν το Νταβός.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σαν Νταβός plus διότι είναι καλεσμένοι πάντοτε ηγέτες κρατών στην έναρξη. Θα επιδιώξω να έχω και συνάντηση, που νομίζω θα την έχω, με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον ομόλογό μου, τον κ. Λαβρόφ. Αλλά να τονίσω ότι είχαμε πρόσφατα τη μικτή διυπουργική Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν σημαντικά αποτελέσματα πρόθεσης ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Άρα δεν έχω αμφιβολία ότι είμαστε σε μια φάση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και μια ερώτηση μην το ξεχάσω πριν πάμε σε διάφορα που αφορούν και την κεντρική πολιτική. Με τις γερμανικές επανορθώσεις τι γίνεται; Ρηματική διακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ετοιμάζεται. Γιατί δεν πρέπει να είναι πρόχειρη και δεν πρέπει να έχει μόνο ορθό πολιτικό, αλλά και ορθό νομικό περιεχόμενο. Επομένως πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να την έχουμε παραδώσει και μετά θα σκεφτούμε τα περαιτέρω βήματα. Σκέφτομαι για παράδειγμα το ενδεχόμενο μιας διακομματικής Επιτροπής, ή μιας Επιτροπής που θα είναι από ειδικούς μεν, αλλά θα επιδιώξουμε να υπάρξει συναίνεση ως προς την επιλογή της και από τα άλλα Κόμματα γιατί εδώ πρόκειται για μια πραγματική εθνική προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και φτάσαμε εκεί, εθνική συνεννόηση βλέπετε; Μπορεί να υπάρχει;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι η επιδίωξή μου στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο έχω προσπαθήσει να το συγκαλώ συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν, και βλέπω ανταπόκριση από τα Κόμματα τα οποία συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα μείζονα ζητήματα. Όταν έχουμε κρίσιμες προκλήσεις απέναντί μας, θέλω να πω ότι έχω βρει συμμαχίες και συνέργειες από τους εκπροσώπους των Κομμάτων. Να πω, γιατί πρέπει να αποδίδουμε εύσημα εκεί που πρέπει, ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνάντησε τη βοηθό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα της Τουρκίας, της προκλητικότητας της Τουρκίας και κινείται στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής. Να τονίσω όμως γιατί πρέπει να λέμε τα καλά, πρέπει να λέμε κι αυτά που ξεφεύγουν από την προσπάθεια της εθνικής γραμμής, ότι δεν είναι όλη η Νέα Δημοκρατία στοιχισμένη σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συγκρίνετε, απλώς, όσοι έχετε πρόσβαση το σημερινό άρθρο του Γιώργου Κουμουτσάκου στα ΝΕΑ που μιλά για εθνικό καθήκον να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που προωθεί το αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε κοινό μέτωπο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με το αντίστοιχο άρθρου του κ. Κικίλια, του άλλου σκιώδους Υπουργού Άμυνας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξωτερικών ο κ. Κουμουτσάκος, Άμυνας ο κ. Κικίλιας.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για το ίδιο ακριβώς θέμα, όπου δεν μιλάει απλώς για ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο, αλλά μιλάει για εθνική ήττα στο Αιγαίο και ότι αυτά που γίνονται στο Αιγαίο νομιμοποιούν την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που θέλει η Τουρκία να πετύχει. Δεν καταλαβαίνει βέβαια τι γράφει, αλλά η έλλειψη κατανόησης αυτών που γράφουμε, δεν είναι δικαιολογία. Και αυτό που σας ανέφερα δεν είναι τυχαίο περιστατικό, υπάρχει μια διπολικότητα στη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά το θέμα είναι τι λέει ο αρχηγός.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακριβώς εκεί θέλω να καταλήξω. Αυτή η διπολικότητα στη Νέα Δημοκρατία έγκειται στο ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι εξασφαλίζει την ενότητα του Κόμματός του, βάζοντας τα αντίθετα να συνυπάρξουν, ως αντιπρόεδρο τον κ. Χατζηδάκη δίπλα στον κ. Γεωργιάδη, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τον κ. Κικίλια δίπλα στον κ. Κουμουτσάκο. Όμως βλέπουμε ότι δεν παράγεται ενιαία πολιτική με αυτό τον τρόπο. Ο ένας λέει ότι είναι εθνική ήττα αυτά που γίνονται στο Αιγαίο, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος στο σημερινό άρθρου του λέει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο αυτές τις διπλωματικές επιτυχίες για την προώθηση των δικαιωμάτων μας, για την προώθηση των θεμάτων ενέργειας. Άρα αυτό δείχνει έναν αρχηγό, ο οποίος δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη δική του πολιτική γραμμή, αλλά ως τροχονόμος στέκεται ανάμεσα σε αυτή τη βαθιά Δεξιά, την οποία κατέστησε κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία το σύστημα Σαμαρά, και την παραδοσιακή λαϊκή καραμανλική Δεξιά. Αυτό δείχνει ένα Κόμμα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πρόσημο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν για παράδειγμα γίνει Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία -ξέρω θα μου πείτε ότι δεν θα γίνει- αλλά λέω αν γίνει …
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κάποια στιγμή μπορεί να γίνει, εναλλάσσονται τα Κόμματα στην εξουσία. Αλλά όχι τώρα, όχι σε αυτές τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της ή πιστεύετε ότι θα εφαρμοστεί κανονικά και δημιουργικά;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ανησυχώ για τον προσανατολισμό που μπορεί να έχει η εξωτερική πολιτική εάν ερχόταν ποτέ η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, στην παρούσα φάση της, της διπολικότητας όπως τη χαρακτήρισα. Ο κ. Σαμαράς στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών πήρε περισσότερα χειροκροτήματα από τον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας μια θέση που ποτέ δεν ήταν της ελληνικής διπλωματίας, αυτή της μιας και μοναδικής Μακεδονίας, όχι της ελληνικής. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Βλέπουμε να ενισχύονται αυτές οι ακραία δεξιές απόψεις και με τη μεταγραφή των βουλευτών από το πρώην ΛΑΟΣ, ένα Κόμμα που όχι απλώς το ίδιο ήταν Ακροδεξιό, είχε συνεργαστεί στις περιφερειακές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή στο ημίφως του συνταγματικού τόξου. Και το ανησυχητικό είναι ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη αυτή η γραμμή μέσα στη Νέα Δημοκρατία σε συνδυασμό βέβαια με το νεοφιλελευθερισμό που είναι άλλου είδους μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το επίπεδο, εγώ να επιμείνω λίγο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, η Κυβέρνησή σας θα προτείνει Επίτροπο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Φυσικά θα προτείνει Επίτροπο η Κυβέρνησή μας, φυσικά. Αυτό είναι ένα από τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προλαβαίνει το χρόνο, θέλω να πω. Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να αργήσει η συγκρότηση μιας Επιτροπής.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Γενικά οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται εντός του Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην ρωτήσω ποιον θα προτείνετε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τον Πρωθυπουργό να ρωτήσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας ζητήσω μια εκτίμηση για τον Έλληνα Επίτροπο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είπαμε, αυτά είναι από τις προνομίες του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, λέω να κρίνετε τον κ. Αβραμόπουλο και τη θητεία του.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Με συγχωρείτε δεν κατάλαβα την ερώτηση. Έχω καλή συνεργασία με τον κ. Αβραμόπουλο, δεν ακολούθησε τη σκληρή στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς την ξενοφοβική, την προσπάθεια να γυρίσει η Ευρώπη στις μαύρες εποχές της, αντίθετα προώθησε με ανοιχτό πνεύμα τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Κατά την γνώμη μου, στο πλαίσιο της θητείας του, ήταν ένας επιτυχημένος Επίτροπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ζητήσω και μια άποψη για τον προκάτοχό σας τον κ. Νίκο Κοτζιά;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν από τους πιο πετυχημένους Υπουργούς Εξωτερικών. Έθεσε το στίγμα του βαθιά στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Πολλά, αν όχι όλα, από αυτά που συζητούσαμε προηγουμένως, τα σχετικά με την αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή, οφείλονται σε αυτόν, πάντα φυσικά υπό την πολιτική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι είναι ένας Υπουργός Εξωτερικών που θα τον θυμόμαστε πάντα, είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί «larger than life».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τις ευρωπαϊκές εκλογές; Είδα σήμερα τις δημοσκοπήσεις που πρώτη φορά το Κόμμα της Λεπέν περνάει έστω και οριακά το Κόμμα του Μακρόν.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συγκρούονται δυο κόσμοι στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Δεν είναι προδιαγεγραμμένη η έκβαση, είδαμε στην Ισπανία ότι το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων ξεπέρασε τον κίνδυνο να γίνει η Ακροδεξιά του Vox παράγοντας ρύθμισης, γιατί την καλοδεχόταν δυστυχώς τη συνεργασία της εκεί η παραδοσιακή Δεξιά. Το ίδιο δίλημμα δεν είναι μόνο στην Ευρώπη, είναι και στη χώρα μας. Τα δυο μέτωπα είναι η προοδευτική Ευρώπη των ανοιχτών κοινωνιών και των δικαιωμάτων, και από την άλλη μεριά αυτός ο ιδιόμορφος γάμος μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακραίου εθνικισμού που βρίσκει αυτή τη στιγμή διχασμένη την ήπειρό μας. Γι' αυτό, όποιος θα ψηφίζει στην Ελλάδα που εκπροσωπούνται οι δυο πόλοι ξεκάθαρα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι ψηφίζοντας στην Ελλάδα, ψηφίζει και για την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα περάσουμε τον χρόνο αλλά αξίζει. Και το ΚΙΝΑΛ που το βάζετε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: To ΚΙΝΑΛ είναι στο μέτωπο αυτό των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε στην Ευρώπη με τη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και την Οικολογία και στο οποίο έχουμε βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους Σοσιαλδημοκράτες. Tο ευρωκοινοβούλιο είναι ένα κατ' εξοχήν πεδίο όπου επιχειρείται αυτό το πείραμα, προφανώς έχει την ανταπόκρισή του και στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, που την ίδια πολιτική έχουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εξαρτάται από το ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς υπάρχουν στελέχη του που θεωρούν ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας προφανώς ότι θα πρέπει να νικήσει η Νέα Δημοκρατία. Όσοι νομίζουν ότι είναι στα χαρακτηριστικά και στο DNA ενός κόμματος που προέρχεται από τη δημοκρατική παράταξη να επιδιώκει να αναβιώσει η συνεργασία που είχε γίνει στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, προφανώς είναι εκτός του προοδευτικού μετώπου. Όχι όμως επειδή δεν τους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί αυτοί έχουν θέση «εαυτόν εκτός», που έλεγε και ο Ανδρέας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση γιατί η περίοδος είναι με μια έννοια προεκλογική. Σήμερα είναι η τελευταία… όχι έχει περάσει η μέρα, σήμερα δεν μπορούν να προκηρυχθούν πλέον εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα το λέμε συνέχεια, για Οκτώβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πότε…;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: 20 Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20 Οκτωβρίου βάζετε και την ημερομηνία! Ο Γιώργος Κατρούγκαλος που θα είναι υποψήφιος;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εγώ ξέρετε οι προσωπικές πολιτικές μου φιλοδοξίες προσπαθώ να τις εντάξω στα γενικότερα πολιτικά διακυβεύματα. Είμαι βουλευτής Μεσσηνίας, θα εξετάσω το που θα είμαι περισσότερο χρήσιμος όταν έρθει η στιγμή και φυσικά εξετάζοντας όλα τα δεδομένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δικό μας ρεπορτάζ που λέει στα βόρεια της Β’ Αθηνών, πόσο μακριά ή πόσο κοντά είναι στα γεγονότα, στις διεργασίες που γίνονται;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα σας είπα, δεν είναι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες που καθορίζουν την απόφαση, αλλά οι ανάγκες που θα υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, στις συζητήσεις που προφανώς έχουν γίνει.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όμως αυτές οι ανάγκες αξιολογούνται όσο θα είμαστε κοντά στις εκλογές και δεν είμαστε κοντά στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλετε να πείτε. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Υπουργέ που ήσασταν μαζί μας σήμερα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Και εγώ. Όπως πάντα η συζήτηση μαζί σας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντα βγάζετε ειδήσεις και σας ευχαριστώ γι' αυτό. Καλή σας μέρα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα σας.
6 Μαΐου, 2019