Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, επισκέφτηκε πρόσφατα την Ινδία, όπου είχε συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ιθύνοντες και επικεφαλής Ιδρυμάτων από το χώρο του πολιτισμού, ακαδημαϊκούς και επικεφαλής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Στόχος της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη στην Ινδία ήταν, με όχημα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη Δημόσια Διπλωματία, να ενισχυθούν και να διευρυνθούν οι προϋπάρχουσες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και να διερευνηθούν νέα πεδία κοινών δράσεων εντός του νέου, αναβαθμισμένου πλαισίου συνεργασίας. Όπως τόνισε στις συναντήσεις του ο Γενικός Γραμματέας, «Ελλάδα και Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και σήμερα προωθείται μια ανανεωμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης, την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο λαών».
Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Υφυπουργό Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi, διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, δεδομένης της προϋπάρχουσας εξαιρετικής συνεργασίας των δύο μερών. Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, το Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών προσφέρει πολλά πεδία συνεργασίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ελληνο-ινδικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις μέσω της ενθάρρυνσης δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, Ελλάδα και Ινδία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της UNESCO και αναμφίβολα μπορούν να συνεχίσουν να εξερευνούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη σχέση τους.
Στο Νέο Δελχί, ο κ. Χρυσουλάκης εγκαινίασε μια Εβδομάδας Ελληνικής Γαστρονομίας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ινδία και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS. Μέσα από τη γαστρονομική διπλωματία, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η Ελλάδα δεν παρουσιάζει απλώς τις ελληνικές γεύσεις, ούτε μόνο την παγκοσμίως γνωστή μεσογειακή διατροφή που έχει ως πυρήνα της την ελληνική δίαιτα. Ακόμα περισσότερο, προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα της χώρας, καλώντας τους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν στην ίδια την Ελλάδα και να απολαύσουν μια αυθεντική γαστρονομική και πολιτιστική ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα στην Ινδία. Εκτενής δημοσιότητα δόθηκε από τα ινδικά ΜΜΕ, με ιδιαίτερη απήχηση σε ευρύ κοινό.
Σε σειρά συναντήσεων με πολιτιστικούς φορείς στην πρωτεύουσα της Ινδίας, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την σημαίνουσα θέση του πολιτισμού ως ακρογωνιαίου λίθου των ελληνο-ινδικών σχέσεων και ως βάση του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Η εμβάθυνση των πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας–Ινδίας στο επίπεδο των παραστατικών τεχνών ήταν το αντικείμενο συναντήσεων του κ. Χρυσουλάκη στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών Indira Gandhi (IGNCA) και στην Εθνική Σχολή Δράματος (NSD). Επίσης, στο Νέο Δελχί, ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων (ICCR) και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με διευθυντικά του στελέχη.
Ο Γενικός Γραμματέας είχε σειρά επαφών με Ινδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους με σκοπό την ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής κινητικότητας και έρευνας, καθώς και την προσέλκυση φοιτητών από την Ινδία στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) στο Νέο Δελχί, όπου λειτουργεί Έδρα Ελληνικών Σπουδών, θα φιλοξενήσει το πρώτο διδακτορικό πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στη Ασία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Εξάλλου, στο Συνεδριακό Κέντρο του JNU θα διοργανωθεί τον προσεχή Απρίλιο το διεπιστημονικό διεθνές συνέδριο «Ελλάδα-Ινδία: Ιστορία, Επιστήμες και Επιχειρηματικότητα» σε συνεργασία της εκεί Έδρας Ελληνικών Σπουδών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΠΑ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Στις συναντήσεις του, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες σύστασης και άλλων Εδρών Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια της Ινδίας, καθώς και στην προώθηση κοινών συγκριτικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Ομογένειας στο Νέο Δελχί καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη του Ινδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γυναικών (WICCI).
Στην πόλη Ahmedabad, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Ομόσπονδης κυβέρνησης της Πολιτείας Gujarat, καθώς και με σημαίνοντες τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Ahmedabad, Πανεπιστήμιο Jharkhand Rai) και επιχειρηματικούς θεσμούς. Υπογραμμίσθηκε η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ahmedabad και του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα τη συγκριτική έρευνα μεταξύ της αρχαίας πόλης Vadnagar (που είναι η γενέτειρα του Ινδού Πρωθυπουργού Ν. Modi) και της Ελευσίνας. Κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η σημασία εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της περιφερειακής διοίκησης, στους τομείς του πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Στο Νέο Δελχί, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με ιθύνοντες του Διεθνούς Κέντρου Εικαστικών Τεχνών της πόλης Udaipur (UICVA) με σκοπό την προαγωγή των διμερών πολιτιστικών σχέσεων.
25 Νοεμβρίου, 2023