Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ι. Χρυσουλάκης, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια (7-9 Νοεμβρίου). Κεντρικό σημείο της επίσκεψης ήταν οι εκδηλώσεις στον εμβληματικό χώρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία, μέσα από τις συναντήσεις του με τη δραστήρια Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, να μεταφέρει τη στήριξη και το θερμό ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους και να ενημερωθεί και να συζητήσει από κοντά τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Στη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων της Έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Noesis, την οποία τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, κα Nabila Makram. Ακολούθησε επιστημονική διάλεξη και προβολή ψηφιακού υλικού από τον Πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Χρήστο Αραμπατζή, η οποία αφορούσε στο εικονογραφημένο Χειρόγραφο που περιέχει το περίφημο Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου και φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, κ. Mohamed El Sherif, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ. Moustafa El Feki, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, κ. Aziz Konsowa, ο Πρόεδρος του Noesis, κ. Μιχαήλ Σιγάλας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, κ. Βασίλειος Κουκουσάς, καθώς και άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι της ομογένειας.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, ήδη από την αρχαιότητα, και επεσήμανε τη σημασία της Αλεξάνδρειας για τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο. Τόνισε ότι με την εκδήλωση αυτή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες και οι λαοί τους, ιδιαίτερα μέσα από τον πολιτιστικό τομέα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκτιμά βαθιά το σταθερό προσανατολισμό της Αιγύπτου στην ενίσχυση των κοινών σχέσεών τους και σε αυτό το πνεύμα καλωσόρισε και χαιρέτισε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης της μεταξύ τους πολύπλευρης συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ για τη φιλοξενία νέων ομογενών, βάσει του Μνημονίου Κατανόησης για θέματα Διασποράς μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που εντάσσεται στην Τριμερή συνεργασία.
Ο κ. Χρυσουλάκης ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, στις 7 Νοεμβρίου, με επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα στο Ελληνικό Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελ Αλαμέιν, όπου κατέθεσε στεφάνι, όπως και στο Μνημείο Πεσόντων Ικάρων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στις 9 Νοεμβρίου.
Ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στην πανήγυρη μίας από τις πλέον ιστορικές εκκλησίες του Ελληνισμού της Αιγύπτου, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην περιοχή της Ιμπραημίας, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’. Σε συνάντηση στην έδρα του Πατριαρχείου, στις 8 Νοεμβρίου, ενημερώθηκε για το έργο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και συζητήθηκαν θέματα στήριξης και συνεργασίας, μεταξύ άλλων, για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.
Στη συνάντηση, στις 7 Νοεμβρίου, με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, που συμπληρώνει φέτος 178 χρόνια ζωής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, ο κ. Χρυσουλάκης μετέφερε τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και συζήτησε τα ζητήματα που την απασχολούν. Όπως τόνισε, «στην Αλεξάνδρεια, ο καθένας μας συγκινείται από τον ελληνικό πολιτισμό που εκπέμπεται εδώ, σε αυτήν την κοιτίδα της ελληνικής γλώσσας, με τόσους Αιγυπτιώτες ευεργέτες». Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Β΄ Αντιπρόεδρος, κα Μαίρη Παυλίδου, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Κάβουρας και ο πρώην Αντιπρόεδρος και Κοινοτικός Επίτροπος, κ. Νικόλας Κόπελος, που ενημέρωσαν τον Γενικό Γραμματέα για την ιστορία και το πολύπλευρο - φιλανθρωπικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό - έργο της Κοινότητας.
Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε, επίσης, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ), όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ιστορικού σωματείου, κα Λιλίκα Θλιβίτου. Στις 8 Νοεμβρίου βρέθηκε κοντά στους 60 και πλέον μαθητές Αιγυπτιώτες των ιστορικών Ελληνικών σχολείων, του Τοσίτσαιου–Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου-Λυκείου. Συζήτησε μαζί τους για αρκετή ώρα και τους προσέφερε δώρα με θέμα τους ήρωες και την ιστορία του 1821. Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στον πρότυπο Οίκο Ευγηρίας «Μάννα» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, όπου τον υποδέχτηκε η Δ/ντρια, κα Κική Νιάρου, δώρισε βιβλία με τον ελληνικό εθνικό ύμνο και συζήτησε με τους Αλεξανδρινούς εκπροσώπους της Τρίτης Ηλικίας. Στις 9 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε την οικία του Κωνσταντίνου Καβάφη, που λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο Καβάφη, όπου ξεναγήθηκε από τη Διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξάνδρειας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, κα Σταυρούλα Σπανούδη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον τάφο της οικογένειας Καβάφη στους χώρους του κοιμητηρίου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.
16 Νοεμβρίου, 2021