Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Δημήτρη Σκάλκου, στο Ιράκ  (07-09.12.2024)

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Δημήτρη Σκάλκου, στο Ιράκ  (07-09.12.2024)

Πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου από τον Οκτώβριο του 2020, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Δημήτρης Σκάλκος μετέβη στο Ιράκ από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2024, όπου είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με Ιρακινούς αξιωματούχους, εμπορικά επιμελητήρια και επιχειρηματίες με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η επίσκεψη και οι επαφές επιδίωξαν την ενίσχυση των διασυνδέσεων και των διαύλων επικοινωνίας για την ανάπτυξη και εδραίωση μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομικής δραστηριότητας για αμφότερες τις χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και  προπαρασκευαστική συνάντηση για τη διοργάνωση της 9ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας – Ιράκ που αναμένεται να λάβει χώρα στη Βαγδάτη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος συναντήθηκε  την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου με τον Υπουργό Εμπορίου, κ. Atheer Dawood Salman, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Mohammed Hussein Bahr Al-Ullom, τον Υφυπουργό Δημοσίων Έργων, και συμπρόεδρο της ΜΔΕ από ιρακινής πλευράς, κ. Ali Hussein Abid Al-Ameer, τον Σύμβουλο Οικονομικών Θεμάτων του Iρακινού Πρωθυπουργού, κ. Kadhum Jawad Al-Hassani και τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων, κ. Haider Mohammed Makiya.

Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σ’ ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας αναφέρθηκε, πρωτίστως, στη θετική πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στους ήδη υπάρχοντες στενούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και στη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς υπεροχής της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας όπως, μεταξύ άλλων, οι κατασκευές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ο αγροδιατροφικός τομέας.

Οι Iρακινοί συνομιλητές του Γενικού Γραμματέα επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους την επιθυμία της Βαγδάτης για την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων στο Ιράκ και ενημέρωσαν για σειρά νομικών, πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ώστε να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ελκυστικό και ασφαλέστερο. Υπό το φως και της αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στη Δαμασκό, οι Iρακινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ιράκ αποτελεί έναν πόλο πολιτικής σταθερότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων. Οι Iρακινοί συνομιλητές του Γενικού Γραμματέα τόνισαν τη σημασία του κατασκευαστικού τομέα για την ανασυγκρότηση της χώρας, και παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη παρουσίας ενεργειακών και φαρμακευτικών εταιρειών. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης των δράσεων και πρωτοβουλιών στον τουριστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα με επιδίωξη τη διαμόρφωση μίας πολυσχιδούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας απηύθυνε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ ελληνικών και ιρακινών επιχειρήσεων, το οποίο διοργανώνεται από 9 έως 12 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, σε στενό συντονισμό με την Πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαγδάτη και την Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ιράκ.

9 Δεκεμβρίου, 2024