Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ασφαλείας Ελλάδας – Ουκρανίας από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στις 17 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο των προσπαθειών στήριξης της Ουκρανίας και ταυτόχρονης ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Αρχικά ο κ. Σκάλκος επισκέφθηκε την Οδησσό, όπου είχε συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν ενεργή παρουσία και συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με περιφερειακές και δημοτικές αρχές και με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων. Στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη στήριξη της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, ο κ. Σκάλκος συναντήθηκε με τους Αντιπεριφερειάρχες της Οδησσού κ. Serhii Kopyva και Dmytro Radulov, και τους Αντιδημάρχους Oleksandr Filatov και Pavel Vugelman προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους στήριξης της ουκρανικής πόλης, η οποία έχει υπάρξει κοιτίδα του Ελληνισμού και τα τελευταία δυόμισι χρόνια δοκιμάζεται από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Οι τοπικοί φορείς ευχαρίστησαν για την αδιάλειπτη παρουσία της Ελλάδας στην Οδησσό, μεταξύ άλλων και μέσω του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην περιοχή και την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης του πληθυσμού, όπως - υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου - η φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών στην Ελλάδα σε παιδικές κατασκηνώσεις και η εκπαίδευση από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας σπουδαστών της Ανώτατης Αστυνομικής Ακαδημίας της Οδησσού. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των δεσμών της ιστορικής πόλης της Οδησσού με την Ελλάδα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διαπεριφερειακής συνεργασίας με ελληνικές περιφέρειες. Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και του καθοριστικού ρόλου της Οδησσού στη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Οδησσό, η πόλη δέχθηκε πυραυλική επίθεση το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Σκάλκος επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, το οποίο υπήρξε το σημείο εκκίνησης του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, και συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, που - παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες - συνεχίζουν να συντηρούν και να προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό με ποικίλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, συζητήθηκε και η πρωτοβουλία αναβάθμισης του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας με μία πιο ενισχυμένη παρουσία της Ελλάδας στη διαχείριση του Μουσείου και την υλοποίηση συνακόλουθων πολιτιστικών προγραμμάτων.
Στη συνέχεια του ταξιδιού ο κ. Σκάλκος μετέβη στο Κίεβο, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων για να προωθήσει την ελληνική παρουσία στην ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Εκεί ο κ. Σκάλκος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου της Προεδρίας και Σύμβουλο του Προέδρου Zelensky, κ. Igor Zovkva. Ο Ουκρανός πολιτικός εξέφρασε στον κ. Σκάλκο τις θερμές ευχαριστίες της χώρας του για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης κατά της χώρας του και αντάλλαξαν απόψεις για την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας Ασφαλείας Ελλάδας-Ουκρανίας. Παράλληλα, ο κ. Ζovkva ενημέρωσε τον κ. Σκάλκο για την πορεία ένταξης στην ΕΕ και το σχέδιο νίκης που έχει καταθέσει ο Προέδρος Zelensky, καθώς και για τις προετοιμασίες για τη δεύτερη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, και για τη στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια ο κ. Σκάλκος συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας με τον ομόλογό του Υφυπουργό για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Πρέσβυ κ. Oleksandr Bankov με τον οποίο, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησε την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της στοχευμένης στήριξης της ανοικοδόμησης της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Γενικός Γραμματέας συζήτησε την κατάρτιση και την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις προσπάθειες στήριξης και ανοικοδόμησης της ουκρανικής οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για την επικείμενη ενίσχυση της Πρεσβείας με εμπορικό τμήμα.
O κ. Σκάλκος υπέγραψε στις 22 Οκτωβρίου Μνημόνιο Συνεργασίας της Εxport Credit Greece με την ECA Ukraine, για την ακόμη καλύτερη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στις προσπάθειές τους να συμμετάσχουν ενεργά στη στήριξη της ανασυγκρότηση της ουκρανικής οικονομίας. Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ουκρανίας κ. Gennadiy Chyzhykov και με στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών ουκρανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας, όπως η NPC UKrenergo, η DTEK κ.ά. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων επισκέφθηκε τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στα οικονομικά δρώμενα της Ουκρανίας, και ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ι. Κυριακόπουλο για τις προοπτικές περαιτέρω συμμετοχής του ελληνικού επιχειρείν στην Ουκρανία.
Στις 23 Οκτωβρίου ο κ. Σκάλκος απότισε φόρο τιμής και κατέθεσε στεφάνι στον Τοίχο της Μνήμης Πεσόντων στον πόλεμο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Προέδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. Stepan Makhsma, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία και αντάλλαξαν απόψεις για δυνατότητες περαιτέρω στήριξής της και ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού στοιχείου στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο κ. Σκάλκος επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία και συνομίλησε με το προσωπικό της Πρεσβείας που υπηρετεί τη χώρα υπό συνθήκες πολέμου.
Τέλος, στις 24 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Σκάλκος επισκέφθηκε το Κισινάου, στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, και συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Constantin Borosan, την Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης κα. Christina Ceban, καθώς και την επικεφαλής του επενδυτικού οργανισμού της Μολδαβίας Invest Moldova, κυρία Natalia Bejan. O κ. Σκάλκος συμφώνησε την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας με το Invest Moldova, που έχει υπογραφεί το 2023 και προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Μολδαβία, και παράλληλα να συζητήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα.
Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, ακολουθώντας παράλληλο πρόγραμμα, τα μέλη της Επιτροπής Ελληνοουκρανικής Φιλίας της ελληνικής Βουλής Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής ΝΔ και Κατερίνα Σπυριδάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ.
24 Οκτωβρίου, 2024