Δημόσια Διπλωματία
Η Δημόσια Διπλωματία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό ήπιας, αλλά εξαιρετικά χρήσιμης διπλωματίας και επικοινωνιακής προβολής. Στο πλαίσιο της χάραξης μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει ως κεντρική προτεραιότητα τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από την άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας. Πρόκειται για μια προτεραιότητα που αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της περιόδου 2024-2027, καθώς και στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης σε συνάρτηση με την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Διπλωματία.
Με γνώμονα την ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την ανάπτυξη των διεθνών πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων της χώρας μας, μέσω της ενημέρωσης και κινητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης με στόχο την επίτευξη εξωστρέφειας.
Με τη Δημόσια Διπλωματία να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών και δραστηριοτήτων, η Ελλάδα διαθέτει τόσο παραδοσιακά, όσο και σύγχρονα μέσα για την προώθηση του αφηγήματος και των θέσεων της στο εξωτερικό. Αναδεικνύοντας στοιχεία όπως η ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική γλώσσα, η πολιτιστική διπλωματία προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Η εκπαιδευτική διπλωματία εστιάζει σε διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις, στην παροχή υποτροφιών και σε ακαδημαϊκές συνεργασίες.
Σημαντικός τομέας άσκησης Δημόσιας Διπλωματίας αποτελεί η αθλητική διπλωματία, καθώς η Ελλάδα ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού έχει μεγάλη παράδοση οργάνωσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Η εκκλησιαστική διπλωματία δίνει έμφαση σε θέματα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της άσκησης Δημόσιας Διπλωματίας εντάσσεται η κατάρτιση και ο συντονισμός δράσεων διεθνούς επικοινωνίας, οι οποίες αναδεικνύουν τις θέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε τομείς όπως η οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, το περιβάλλον. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής διπλωματίας, πέντε ξενόγλωσσες ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών - Greek News Agenda, Grèce Hebdo, Punto Grecia, Panorama Griego και Griechenland Aktuell - παράγουν πρωτότυπο ψηφιακό περιεχόμενο φωτίζοντας τις διαφορετικές πλευρές μίας σύγχρονης χώρας, με τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού και συμβάλλει στην κατανόησή της.
Με όχημα τη Δημόσια Διπλωματία το Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, τη συντονισμένη διαχείριση και προβολή της εικόνας της χώρας, καθώς και την αύξηση της απήχησής της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια.