Εκκλησιαστική Διπλωματία
Η Ελλάδα διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή ή Παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Διατηρεί, επίσης, δεσμούς με τα νεοπαγή Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και υποστηρίζει τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους σε θέματα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπαρίσταται, επίσης, στο έργο της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του αρχαιότερου Χριστιανικού μοναστικού Καθιδρύματος στον κόσμο, τόπου σεβαστού για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ιουδαίους και μοναδικής αξίας κιβωτού πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες.
Ο διαχριστιανικός διάλογος, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των άλλων Χριστιανικών ομολογιών, έχει οδηγήσει σε συνεργασία για την προάσπιση των ανθρωπίνων αξιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Με την πορεία του διορθοδόξου διαλόγου ασχολήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, από 16 έως 27 Ιουνίου 2016. Το Υπουργείο Εξωτερικών συνέβαλε με τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τον συντονισμό όλων των δημοσίων Υπηρεσιών, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε στη διοργάνωση του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, το οποίο διοργανώθηκε διαδικτυακά (9-10 Δεκεμβρίου 2020), υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις παρεμβάσεις της, η ηγεσία τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τόσο τη θρησκευτική διπλωματία, όσο και τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου εδρεύουν τα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και η Μονή Σινά, εκφράζοντας το ισχυρό ενδιαφέρον της για την προστασία των εκεί χριστιανικών κοινοτήτων και των χριστιανικών προσκυνημάτων και Μνημείων. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2015 και του 2017, δύο Διεθνείς Διασκέψεις με θέμα τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.
Προσφάτως δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και για την ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αναβίωση του προγράμματος ενίσχυσης της ελληνομάθειας στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» του Πατριαρχείου Αντιοχείας που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μπάλαμαντ του Λιβάνου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Η χερσόνησος του Άθω ή Άγιον Όρος, το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υψηλές προτεραιότητες της εκκλησιαστικής διπλωματίας συνιστούν η ανάδειξη της πολιτιστικής διάστασης της Αθωνικής Μοναστικής Κοινότητας και οι σχέσεις της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους με την Ελληνική Πολιτεία.
Συνεχής είναι, τέλος, και η συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία της Ελλάδος, σε διεθνείς δραστηριότητες, αλλά και σε επιμέρους θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, καθώς και στην προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα.