Έννομες συνέπειες (ποινικές ή/και αστικές) από συναλλαγές αναφορικά με ακίνητη περιουσία Ελληνοκυπρίων στο υπό παράνομη τουρκική κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Oι αλλοδαποί πολίτες προειδοποιούνται να μην αγοράζουν ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους στο υπό παράνομη τουρκική κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974.
Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του 36.2% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, μέχρι σήμερα, στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχουν περιουσίες, περίπου 170.000 Ελληνοκυπρίων, οι οποίες τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης, ακόμα και εκποίησης, με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση, των «αρχών» του ψευδοκράτους. Τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, αντιβαίνουν στα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν άλλο κράτος στην Κύπρο εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει δικαιοδοσία να μεταβιβάζει έγκυρα την ακίνητη περιουσία των Ελληνοκυπρίων.
Παράλληλα, οιαδήποτε συναλλαγή που αφορά σε ακίνητη περιουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, ενώ ενδέχεται να επιφέρει αστικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 303Α Ποινικού Κώδικα), η οποία εφαρμόζεται στο σύνολο της κυπριακής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των κατεχομένων περιοχών: «πρόσωπο το οποίο, με σκοπό καταδολίευσης, συναλλάττεται σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο είναι ένοχο κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση εφτά χρόνων», ενώ η απόπειρα τέλεσης του εν λόγω εγκλήματος «συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων». Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται σε πρόσωπο που (α) πωλεί, ενοικιάζει ή υποθηκεύει ή δίνει τη χρήση της σε άλλο άτομο και/ή (β) διαφημίζει ή προωθεί την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση του ακινήτου από άλλο άτομο και/ή (γ) συνάπτει συμφωνία για την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση του ακινήτου από άλλο άτομο και/ή (δ) αποδέχεται την πώληση, ενοικίαση ή υποθήκη ή χρήση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας.
Η τέλεση τέτοιου εγκλήματος μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο είναι εκτελεστό σε οιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και σε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα δύνανται να προσφύγουν ενώπιον των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των σφετεριστών της περιουσίας τους, ενώ οι σχετικές αποφάσεις είναι εκτελεστές σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (βλ. και υπόθεση Μελετίου Αποστολίδη κατά David and Linda Orams ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, C-420/07). Επομένως, οιαδήποτε συναλλαγή αναφορικά με ακίνητη περιουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, μπορεί να οδηγήσει σε δικαστική απόφαση σε βάρος των συναλλασσόμενων, η οποία μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, οι αλλοδαποί πολίτες προειδοποιούνται να μην αγοράζουν ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους στο υπό παράνομη τουρκική κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974.