Καναδάς
Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε - Καναδά (CETA)
Οι διαπραγματεύσεις για τη CETA ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2009 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το συμφωνημένο κείμενο (consolidated text) τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σηματοδοτήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Καναδά (Οττάβα, 26/9/2014), όπου μονογραφήθηκε το συμφωνημένο μεταξύ των δύο Επικεφαλής Διαπραγματευτών κείμενο. H Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Comprehensive Economic and Trade Agreement- CETA), υπεγράφη στην διμερή Συνάντηση Κορυφής της 30.10.2016 (Βρυξέλλες).
Ήδη τα 2/3 περίπου της Συμφωνίας βρίσκονται υπό προσωρινή εφαρμογή, ενώ για την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας απαιτείται η κύρωση των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών. Από πλευράς Καναδά, η κύρωση της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 17.05.2017. Μέχρι στιγμής, η Συμφωνία CETA έχει κυρωθεί από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ εκκρεμεί η κύρωση της από την Βουλή των Ελλήνων.
Η CETA αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους Συνολική Συμφωνία με εταίρο του οικονομικού και πολιτικού μεγέθους του Καναδά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις εξωτερικές σχέσεις και το εμπόριο της ΕΕ και των κρατών μελών της. Η εφαρμογή της αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του όγκου εμπορίου μεταξύ των συμβαλλομένων μερών κατά 25% περίπου, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλα τα κράτη μέλη.
Βασικές πτυχές της Συμφωνίας περιλαμβάνουν την πλήρη κατάργηση δασμών στα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα της ΕΕ και του Καναδά, τη διατήρηση, από πλευράς ΕΕ, ποσοστώσεων σε μοσχάρι και χοιρινό, ενώ από πλευράς Καναδά διατηρούνται οι ποσοστώσεις στα γαλακτοκομικά. Στις δημόσιες προμήθειες προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς του Καναδά, πλην ναυπήγησης πλοίων. Όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, προβλέπεται η προστασία 145 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ των οποίων και 16 ελληνικές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναμενόμενο ετήσιο οικονομικό όφελος από την ΣΕΣ ΕΕ - Καναδά (CETA) εκτιμάται σε 11,6 δις ευρώ για την ΕΕ και 8,2 δις ευρώ για τον Καναδά. Επιπρόσθετα, η προσδοκώμενη αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και των κρατών μελών.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω Συμφωνίας, αλλά και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, η χώρα μας αποδίδει, ιδιαίτερη σημασία, στην ενισχυμένη προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με έμφαση στην προστασία προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Γεωγραφικών Ενδείξεων (Γ.Ε.) κυρίως για τα αγροτικά και επεξεργασμένα προϊόντα.