Αλιεία

Στον αλιευτικό τομέα η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και δίνει έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (Common Fisheries Policy) της ΕΕ έχει στόχο την από οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πλευράς, βιώσιμη διαχείριση των πόρων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας καθώς επίσης και την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων περιοχών.  Βασική επιδίωξη της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής το 2014 ήταν η προστασία των αλιευτικών πόρων με τον περιορισμό της υπεραλίευσης σε όλα τα αλιευτικά πεδία της ΕΕ και η επίτευξη βιώσιμης αλιείας μέχρι το έτος 2020. Αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένα αλιευτικά πεδία της ΕΕ, η κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα παραμένει ανησυχητική με την πλειονότητα των ειδών να υπεραλιεύονται. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης αλιείας στη συγκεκριμένη θάλασσα πρέπει να συνεχισθούν. Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση σχετικά με τη χρηματοδότηση των κρατών μελών της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) για την περίοδο 2021-2027, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 6,11 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη εκμετάλλευση και διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, για την επισιτιστική ασφάλεια μέσω της προσφοράς θαλασσινών προϊόντων, για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας και για υγιείς, ασφαλείς, προστατευόμενες καθαρές θάλασσες και ωκεανούς που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.

Για τη χώρα μας, η οποία θα λάβει συνολικά 375 εκατ. ευρώ για την ανωτέρω περίοδο, βασική προτεραιότητα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, αποτελεί η ενίσχυση της μικρής παράκτιας αλιείας, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αλιευτικών σκαφών της χώρας μας αποτελείται από μικρά παράκτια σκάφη. Η μικρή παράκτια αλιεία έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και συμβάλει στην κοινωνική συνοχή των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον κάτωθι σύνδεσμο:
https://ec.europa.eu/fisheries/cfp/en