Ψηφιακή μετάβαση ΕΕ

Στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Δεκαετίας», η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ψηφιακή κυριαρχία της και να θέσει πρότυπα, με σαφή εστίαση στα δεδομένα, στην τεχνολογία και στις υποδομές. Προτεραιότητα της ΕΕ είναι να καταστεί πλήρως ψηφιακή έως το 2030, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Η ψηφιακή στρατηγική της αποβλέπει σε ένα μετασχηματισμό επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επίτευξη του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης εντάσσονται στρατηγικά κείμενα, όπως η Ψηφιακή Πυξίδα για το 2030 και το Πρόγραμμα Πολιτικής 2030 «Ψηφιακή Δεκαετία», καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Πρόταση Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα, η Πρόταση Κανονισμού για τα Δεδομένα, η Πρόταση Κανονισμού ePrivacy κ.ά. Τόσο η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όσο και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, έχοντας πραγματοποιήσει άλματα στο πεδίο αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη περιορισμού του ψηφιακού χάσματος και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναγνωρίζει τη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος όσον αφορά στις υποδομές και δεξιότητες. Κύριο μοχλό του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ θεωρεί την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).

Σε συνέχεια της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (6 Μαΐου 2015) και της Ανακοίνωσης της Επιτροπής για τη «Διαμόρφωση του Ψηφιακού Μέλλοντος της Ευρώπης» (19 Φεβρουαρίου 2020), η χώρα μας έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις. Ειδικότερα, η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας με τη μεγαλύτερη δυνατή πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη, καθώς καιπιο ανταγωνιστικές τιμές, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζομένους, και για άτομα που αναζητούν εργασία και νέους καθώς και τη διασύνδεση του ευρυζωνικού δικτύου της Ελλάδας, με εκείνα κρατών μελών της ΕΕ. Και τούτο, ώστε να αναδειχθεί, ως περιφερειακός κόμβος ευρυζωνικού δικτύου.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, η προτεραιότητα τηςχώρα μας έγκειται στην επείγουσα ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ. Η αποτελεσματική χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων, σε συνδυασμό με ιδιωτικές επενδύσεις, αναμένεται να τονώσει την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο:
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age_el