Σχέσεις EE - ΑSΕΑΝ
Oι σχέσεις EE - ΑSΕΑΝ (Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας-Association of South East Asian Nations/ASEAN1), χρονολογούνται από το 1972, όταν η ΕΕ (τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) έγινε ο πρώτος επίσημος Εταίρος Διαλόγου της ASEAN. Τον Ιούνιο του 2015, η ΕΕ υιοθέτησε τη στρατηγική «Η ΕΕ και η ASEAN: μια εταιρική σχέση με στρατηγικό σκοπό». Στην Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ - ASEAN, του Αύγουστο του 2017 συμφωνήθηκε το δεύτερο Σχέδιο Δράσης ΕΕ - ASEAN για την περίοδο 2018-2022. Στην Υπουργική Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2019, η διμερής σχέση αναβαθμίστηκε σε Στρατηγική, ενισχύοντας τη συνεργασία τους με τη δέσμευση για τακτικές Συνόδους Κορυφής σε επίπεδο ηγετών.
Οι δύο περιφερειακοί Οργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, περιφερειακά ζητήματα και τον τομέα ασφάλειας. Ο Διάλογος μεταξύ των δύο περιοχών έχει ενισχυθεί με πολυάριθμες συναντήσεις τεχνικού επιπέδου καθώς και με την ανά διετία διεξαγωγή των Υπουργικών διασκέψεων. Η διμερής σχέση των δύο περιφερειακών οργανισμών βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές, όπως η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η αποτελεσματική και βιώσιμη πολυμέρεια, το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, ενίσχυση της ευημερίας και ανθεκτικότητας, προώθηση της ασφάλειας και βελτίωση της συνδεσιμότητας. Οι κύριες περιοχές συνεργασίας, αφορούν σε (α) οικονομική συνεργασία: κυκλική οικονομία, ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο με βάση διασυνοριακούς κανόνες και κανονισμούς, δημιουργία θέσεων εργασίας, (β) συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας: διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καταπολέμηση διεθνικού εγκλήματος και τρομοκρατίας, ασφάλεια στο κυβερνοχώρο και θαλάσσια ασφάλεια, (γ) βιώσιμη ανάπτυξη: ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιοποικιλότητα, καθαρή ενέργεια, έξυπνες πόλεις, υγιείς ωκεανοί, και (δ) βιώσιμη συνδεσιμότητα: δίκτυα μεταφορών, προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ασφάλειας αλυσίδων εφοδιασμού, της καινοτομίας στην έρευνα, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η ΕΕ και ο ASEAN είναι δύο ισχυροί περιφερειακοί οργανισμοί που αποτελούν σύγχρονα παραδείγματα διακυβερνητικής συνεργασίας. Η Ελλάδα αναγνωρίζοντας ότι ισχυροί περιφερειακοί οργανισμοί αποτελούν επίσης βασικούς μοχλούς της πολυμερούς διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, υποστηρίζει τη περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής σχέσης.
- Brunei Darussalam, Myanmar/Burma, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam ↩︎