Καναδάς
Οι σχέσεις ΕΕ - Καναδά διέπονται από δύο βασικές Συμφωνίες: τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (Strategic Partnership Agreement / SPA) και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Comprehensive Economic and Trade Agreement / CETA). Υπεγράφησαν στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Καναδά στις 30 Οκτωβρίου 2016.
Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Καναδά (SPA)
Η SPA βασίζεται στις κοινές αξίες ΕΕ - Καναδά για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ο διάλογος, ο αμοιβαίος σεβασμός, η ισότητα των συμβαλλομένων, η πολυμέρεια και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν αρχές της εταιρικής σχέσης μεταξύ τους.
Η SPA θέτει το πλαίσιο για συνεργασία σε 28 διακριτούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές: ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, περιβάλλον, ενέργεια και κλιματική αλλαγή. Καθορίζει τη δομή της διμερούς συνεργασίας των δύο πλευρών, προβλέποντας τη διεξαγωγή (θεματικών) Διαλόγων, σε επίπεδο Ηγετών, Υπουργών Εξωτερικών και εμπειρογνωμόνων στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και η καινοτομία.
Την 1η Ιουλίου 2017 ξεκίνησε η προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας, κατά τα δύο τρίτα περίπου του περιεχομένου της. Καθώς η συμφωνία είναι μικτής αρμοδιότητας (της ΕΕ και των κρατών-μελών της), απαιτείται η κύρωση εκ μέρους όλων των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών-μελών ΕΕ για την πλήρη θέση της σε ισχύ. Η Συμφωνία, από ελληνικής πλευράς, κυρώθηκε με τον Νόμο 4981/2022. (ΦΕΚ Α΄194/15.10.2022).
Το κείμενο της Συμφωνίας είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5368-2016-REV-2/en/pdf
Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA)
Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic and Trade Agreement) μεταξύ ΕΕ και Καναδά τυπικά ολοκληρώθηκαν την 1η Αυγούστου 2014. Το μέρος της Συμφωνίας, το οποίο αφορά στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και στην απελευθέρωση επενδύσεων, έχει τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή από την 21η Σεπτεμβρίου 2017. Ως Συμφωνία μικτής αρμοδιότητας, για να τεθεί σε πλήρη και οριστική εφαρμογή πρέπει να κυρωθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών. Έως σήμερα (Νοέμβριος 2023) η Συμφωνία έχει κυρωθεί από 17 κράτη – μέλη.
Η CETA αποτελεί την πρώτη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και χώρας που ανήκει στην ομάδα των G7 και εκτιμάται ότι θα αυξήσει το διμερές εμπόριο Καναδά-ΕΕ κατά 23%, ήτοι σε 25,7 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναμενόμενο ετήσιο οικονομικό όφελος από την ΣΕΣ ΕΕ - Καναδά (CETA) εκτιμάται σε 11,6 δισ. ευρώ για την ΕΕ και 8,2 δισ. ευρώ για τον Καναδά. Επιπρόσθετα, η προσδοκώμενη αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και των κρατών μελών.
Η χώρα μας αποδίδει τόσο στο πλαίσιο της εν λόγω Συμφωνίας όσο και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες ιδιαίτερη σημασία στην ενισχυμένη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έμφαση στην ενισχυμένη προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) τόσο για τα αγροτικά, όσο και για τα επεξεργασμένα προϊόντα.