Κίνα
Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας διέπονται από τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» που εγκαινιάστηκε το 2003 και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Η «Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας 2020», ως μετεξέλιξη της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των διμερών σχέσεων επί τη βάσει τριών πυλώνων, ήτοι: α) τον Ετήσιο Στρατηγικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου β) τον Ετήσιο Εμπορικό και Οικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου και γ) τον ανά διετία Διάλογο της Κοινωνίας των Πολιτών.
Το Θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Κίνας εδράζεται: 1) στην Στρατηγική της ΕΕ «Elements for a new EU Strategy on China», 2) στην Κοινή Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΥΕΔ «EU-China, A Strategic Outlook», του 2019, 3) στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 18.7.2016 και 4) στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1.10.2020.
Οι σημαντικότεροι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν: εμπόριο, οικονομία και επενδύσεις, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, ψηφιοποίηση, υγεία, συνδεσιμότητα, υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Agenda 2030 και τεχνολογία.
Η ΕΕ επιδιώκει ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας, στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και περαιτέρω δέσμευση του Πεκίνου στην πολυμέρεια, τη διεθνή τάξη στη βάση κανόνων και στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, αναγνωρίζοντας ότι τα ανωτέρω δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς τη συνδρομή της Κίνας, ως παγκόσμιου παράγοντα κομβικής σημασίας.
Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κίνας ξεπέρασε τα δύο δισ. ευρώ την ημέρα το 2022, ενώ το σύνολο του εμπορίου αγαθών μεταξύ Κίνας και ΕΕ ανήλθε σε 695 δισ. ευρώ, για το έτος 2021, με εμπορικό έλλειμμα για την ΕΕ ύψους 249 δισ. ευρώ.